Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания

Featured Replies

Май доста хора са направили кумир от Библията.

Толкова са привързани към текстовете в нея (а и към самата книга като към вещ), че са забравили да мислят със собствения си Ум, а и да чувстват със собственото си сърце и душа.

Зомбирането е тотално.

:biggrin:

Така твърдите, защото сте решили, че Библията подлежи на анализ, осмисляне и интерпретация. То така си мислят и повечето нейни читатели.

А тя е насочена към сърцето, към едно друго, "сърдечно мислене", ако ми позволите така да се изразя. И има за цел да генерира, индуцира, възбужда един копнеж към Любовта, а не мисъл-форми и представи-модели.

Е, визирам Новия завет, Вехтия е дооооста по-костеливо четиво... :yanim:

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 137,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят; за да бъдете чада на вашия Отец, Който е н

• Сестро, Докато търсиш в Библията, къде Исус е казаи - Аз съм Бог! - би ли ни запознала, според Исляма - Аллах една личнист ли е или Елохим - по своята същност съдържа в ли в себе си повече от една л

• мерси,Бог да ти дава само добро и да те възнагради за труда,амин! Много ми беше приятно да прочета хадисите. Мене обаче Християнството много ме засяга,защото съм била християнка Противно на по

Публикувани изображения

Така твърдите, защото сте решили, че Библията подлежи на анализ, осмисляне и интерпретация. То така си мислят и повечето нейни читатели.

А тя е насочена към сърцето, към едно друго, "сърдечно мислене", ако ми позволите така да се изразя. И има за цел да генерира, индуцира, възбужда един копнеж към Любовта, а не мисъл-форми и представи-модели.

Е, визирам Новия завет, Вехтия е дооооста по-костеливо четиво... :)

valentinus,

Прав си, тя е насочена към сърцето и душата и има за цел да генерира Любов.

А повечето, не, почти всички откровено религиозни люде, отговарят на обикновени човещки въпроси като изстрелват бездушно точно определени цитати от Библията, наизустени с една единствена цел, да докажат на всяка цена, че това е единствената истина на света и никой няма право да се съмнява в нея.

Колко му трябва на човек, да чуе две човешки думи казани с любов и излезли от дълбочината на душата па макар и свързани с Библейските мъдрости?!

Защото наистина в Библията всеки може да намери онова, което търси, затова в крайна сметка тази книга е велика.

:)

valentinus,

Прав си, тя е насочена към сърцето и душата и има за цел да генерира Любов.

А повечето, не, почти всички откровено религиозни люде, отговарят на обикновени човещки въпроси като изстрелват бездушно точно определени цитати от Библията, наизустени с една единствена цел, да докажат на всяка цена, че това е единствената истина на света и никой няма право да се съмнява в нея.

Колко му трябва на човек, да чуе две човешки думи казани с любов и излезли от дълбочината на душата па макар и свързани с Библейските мъдрости?!

Защото наистина в Библията всеки може да намери онова, което търси, затова в крайна сметка тази книга е велика.

:)

:wors::) е, с горното съм напълно съгласен, но е добре да се знае, че всички сме различни -

и по произход, и по кръвно и кармично наследство, а и по задачи за решаване и по определени качества за отработване. Затова нека всеки намери в Библията това, което си е за него. И никой да не мисли, че знае по-добре как и какво да разбира в тази Книга на Книгите.

А, и да не забравяме, че има и други велики книги - Бхагават гита, Авеста, Талмуда, Корана и т.н. - и всички те са за различните типове хора, и всички носят Вяра, Надежда и Любов, независимо какво си мислят фанатиците :blink:

:yanim::P е, с горното съм напълно съгласен, но е добре да се знае, че всички сме различни -

и по произход, и по кръвно и кармично наследство, а и по задачи за решаване и по определени качества за отработване. Затова нека всеки намери в Библията това, което си е за него. И никой да не мисли, че знае по-добре как и какво да разбира в тази Книга на Книгите.

А, и да не забравяме, че има и други велики книги - Бхагават гита, Авеста, Талмуда, Корана и т.н. - и всички те са за различните типове хора, и всички носят Вяра, Надежда и Любов, независимо какво си мислят фанатиците :yanim:

Златната сватба, Идващия нов човек, Дей Глориа Интакта, Пистис София, и още няколко дето имат твърде конспиративни заглавия затова няма да ги цитирам ph34r.gif защо си ги пропуснал в изброяването?

Оказва се, че моята "Книга на книгите" всъщност са 15десетина книги... и носят Надежда, Вяра и Любов, независимо какво си мислят фанатиците. smile.gif

Златната сватба, Идващия нов човек, Дей Глориа Интакта, Пистис София, и още няколко дето имат твърде конспиративни заглавия затова няма да ги цитирам ph34r.gif защо си ги пропуснал в изброяването?

Оказва се, че моята "Книга на книгите" всъщност са 15десетина книги... и носят Надежда, Вяра и Любов, независимо какво си мислят фанатиците. smile.gif

:P ееееееееееее, много ще порозовее тук, чак ще изплаши орталъкааааа :yanim:

:P ееееееееееее, много ще порозовее тук, чак ще изплаши орталъкааааа :yanim:

Няма такава опастност... lol6.gif

:wors::yanim: е, с горното съм напълно съгласен, но е добре да се знае, че всички сме различни -

А, и да не забравяме, че има и други велики книги - Бхагават гита, Авеста, Талмуда, Корана и т.н. - и всички те са за различните типове хора, и всички носят Вяра, Надежда и Любов, независимо какво си мислят фанатиците :baby:

И все пак хора сме едно,въпреки различията си.Всеки има свободна воля и право на избор-Библията е невероятна книга,в която всеки може да намери това,което търси.Но в крайна сметка всеки човек търси различни неща.Аз мисля,че и най-големият фанатик търси Любовта,и точно липсата на любов,и Светлина го фанатизират,и побъркват.Ключът на всичко(напоследък все по-често се хващам да мисля така)се намира вътре с нас самите.Намасте! :)

И все пак хора сме едно,въпреки различията си.Всеки има свободна воля и право на избор-Библията е невероятна книга,в която всеки може да намери това,което търси.Но в крайна сметка всеки човек търси различни неща.Аз мисля,че и най-големият фанатик търси Любовта,и точно липсата на любов,и Светлина го фанатизират,и побъркват.Ключът на всичко(напоследък все по-често се хващам да мисля така)се намира вътре с нас самите.Намасте! :baby:

Съгласен :yanim:

Затова е казано, че трябва да станем притежатели на ключове,които сами да изковем, майстори на градежа - да се трудим усърдно в самомасонство /строителство на самите себе си/, за да станем достойни за Божшията скиния

13 Тогава един от старците проговори, като ми каза: Тия облечени в бели дрехи, кои са? и откъде са дошли?

14 И рекох му: Господине мой, ти знаеш. А той ми каза: Това са ония, които идат от голямата скръб; и са опрали дрехите си, и са ги избелили в кръвта на Агнето.

15 Затова са пред престола на Бога и Му служат денем и нощем в Неговия храм; и седящият на престола ще разпростре скинията Си върху тях.

16 Няма да огладнеят вече, нито да ожаднеят вече, нито ще ги удари слънцето, нито някой пек;

17 защото Агнето, Което е пред средата на престола, ще им бъде пастир и ще ги заведе при извори с текущи води; и Бог ще обърше всяка сълза от очите им.

Откровение на Йоан гл.7

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

13 Тогава един от старците проговори, като ми каза: Тия облечени в бели дрехи, кои са? и откъде са дошли?

14 И рекох му: Господине мой, ти знаеш. А той ми каза: Това са ония, които идат от голямата скръб; и са опрали дрехите си, и са ги избелили в кръвта на Агнето.

15 Затова са пред престола на Бога и Му служат денем и нощем в Неговия храм; и седящият на престола ще разпростре скинията Си върху тях.

16 Няма да огладнеят вече, нито да ожаднеят вече, нито ще ги удари слънцето, нито някой пек;

17 защото Агнето, Което е пред средата на престола, ще им бъде пастир и ще ги заведе при извори с текущи води; и Бог ще обърше всяка сълза от очите им.

Откровение на Йоан гл.7

Ключовите думи в този пасаж са "са опрали дрехите си, и са ги избелили в кръвта на Агнето". Говори се за спасение чрез вяра в Исус Христос, който проля кръвта си като скъпа цена за изкуплението на човека. Библията използва метафора за правдата на човек като говори за неговата дреха. Повярвалите в Исус Христос получават Неговата правда чрез вяра, защото Той се нагърби с тяхната неправда. Затова Божието Слово ни казва че спасението е по благодат, а не чрез собствените усилия на човека.

Римляни 11:6

Но, ако е по благодат, не е вече от дела, иначе благодатта не е вече благодат [а ако е от делата, не е вече благодат, иначе делото не е вече дело].

По тази причина твърдението ти че трябва да се самоусъвършенстваме не е вярно.

Затова е казано, че трябва да станем притежатели на ключове,които сами да изковем, майстори на градежа - да се трудим усърдно в самомасонство /строителство на самите себе си/, за да станем достойни за Божшията скиния

Много хора смятат че християнството подобно на другите религии учи хората да полагат много усилия за да се самоусъвършенстват и така да заслужат божието благоволение, но не е така. Разбира се християните не са призовани на мързел и трябва да се стремят да се уподобяват на Исус Христос, но основната работа най-вече при новораждането, а и после при процеса на усъвършенстване* на вярващия произтичат от Бога.

* това усъвършенстване най-добре е изразено в думите на Йоан Кръстител когато говори за Исус Христос.

Йоан 3:30

Той трябва да расте, а пък аз да се смалявам.

Повярвалият получава ново раждане и вече е нов човек.

II Коринтяни 5:17

За туй, ако е някой в Христа, той е ново създание; старото премина; ето, [всичко] стана ново.

Проблема е че старата плътска природа не изчезва веднага при получаването на новото раждане на духа и продължава да създава проблеми. Тя ще изчезне при преминаване на вярващия човек при Бога.

Редактирано от delig (преглед на промените)

Ключовите думи в този пасаж са "са опрали дрехите си, и са ги избелили в кръвта на Агнето". Говори се за спасение чрез вяра в Исус Христос, който проля кръвта си като скъпа цена за изкуплението на човека. Библията използва метафора за правдата на човек като говори за неговата дреха. Повярвалите в Исус Христос получават Неговата правда чрез вяра, защото Той се нагърби с тяхната неправда. Затова Божието Слово ни казва че спасението е по благодат, а не чрез собствените усилия на човека.

По тази причина твърдението ти че трябва да се самоусъвършенстваме не е вярно.

Много хора смятат че християнството подобно на другите религии учи хората да полагат много усилия за да се самоусъвършенстват и така да заслужат божието благоволение, но не е така. Разбира се християните не са призовани на мързел и трябва да се стремят да се уподобяват на Исус Христос, но основната работа най-вече при новораждането, а и после при процеса на усъвършенстване* на вярващия произтичат от Бога.

* това усъвършенстване най-добре е изразено в думите на Йоан Кръстител когато говори за Исус Христос.

Проблема е че старата плътска природа не изчезва веднага при получаването на новото раждане на духа и продължава да създава проблеми. Тя ще изчезне при преминаване на вярващия човек при Бога.

Да, така твърдят външните църкви.

Те приемат доста буквално и опростено Божието слово, като проповядват, че Спасението е във вяра, добро поведение и принадлежност към определена църква, деноминация или секта.

Да, ама не. Така се достига само до някъде и после...обратно. Все едно ракета с недостатъчно гориво, която не може да достигне първа космическа скорости пада обратно, без да достигне до орбитата.

Но, за щастие, съществуват и вътрешните църкви, в които се извършва необходимото за успеха - достигане от кандидата до добрия край.

Подробности - във вестниците :P :P

Да, така твърдят външните църкви.

Те приемат доста буквално и опростено Божието слово, като проповядват, че Спасението е във вяра, добро поведение и принадлежност към определена църква, деноминация или секта.

Това наистина го твърдят някои, но със сигурност не е вярно.

Да, ама не. Така се достига само до някъде и после...обратно. Все едно ракета с недостатъчно гориво, която не може да достигне първа космическа скорости пада обратно, без да достигне до орбитата.

Но, за щастие, съществуват и вътрешните църкви, в които се извършва необходимото за успеха - достигане от кандидата до добрия край.

Подробности - във вестниците :eek::ph34r:

Не знам за какви "вътрешни църкви" говориш, но е твърде вероятно предупреждението към тиатирската църква да се отнася към тези "църкви".

Откровение 2:18-29

До ангела на тиатирската църква пиши: Това казва Божият Син, Който има очи като огнен пламък, и Чиито нозе приличат на лъскава мед:

Зная твоите дела и любовта, вярата, служението и търпението ти, и че последните ти дела са по-много от първите.

Но имам против тебе това, че търпиш жената Езавел, която нарича себе си пророчица и която учи и прилъгва Моите слуги да блудствуват и да ядат идоложертвено.

И дадох й време да се покае, но не иска да се покае от блудството си.

Ето, Аз скоро ще я тръшна на болно легло: и ще туря в голяма скръб ония, които прелюбодействуват с нея, ако се не покаят от нейните с тях дела.

И чадата й ще убия с мор. И всичките църкви ще познаят, че Аз съм Който изпитвам вътрешности и сърца; и ще въздам на всеки от вас според делата му.

А на вас, останалите в Тиатир, които не държат това учение, и които не са познали дълбоките работи (както те ги наричат) на сатана, казвам: Няма да наложа на вас друг товар;

но дръжте онова, което имате, докле дойда.

И на този, който победи, и който се пази до край, за да върши дела чисти като Моите, ще дам власт над народите, -

(и той "Ще ги управлява с желязна тояга; Те ще се строшат като грънчарски съдове", -) както и Аз получих от Отца Си.

И ще му дам зорницата.

Който има ухо, нека слуша що говори Духът към църквите.

Християните са призовани към простичка и искрена вяра.

II Коринтяни 11:3

Но боя се да не би, както змията измами Ева с хитростта си, да се разврати умът ви и отпадне от простотата и чистотата, която дължите на Христа.

И все пак хора сме едно,въпреки различията си.Всеки има свободна воля и право на избор-Библията е невероятна книга,в която всеки може да намери това,което търси.Но в крайна сметка всеки човек търси различни неща.Аз мисля,че и най-големият фанатик търси Любовта,и точно липсата на любов,и Светлина го фанатизират,и побъркват.Ключът на всичко(напоследък все по-често се хващам да мисля така)се намира вътре с нас самите.Намасте! :eek:

Мъдри думи!

:ph34r:

Доколкото аз знам Йоан Кръстител кръщава,а за новото раждане и че след това е нов човек-мисля си,че,и в доста други религии/учения се говори за това "ново раждане".Последните две изречения-напълно съм съгласна с delig,само че се чудя дали всеки разбира по един и същ начин преминаването на вярващия човек към Бога,един вид сливането му при Него?!Намасте. :eek:

Това наистина го твърдят някои, но със сигурност не е вярно.

Не знам за какви "вътрешни църкви" говориш, но е твърде вероятно предупреждението към тиатирската църква да се отнася към тези "църкви".

Християните са призовани към простичка и искрена вяра.

Съжалявам, че се налага да го чуеш от мен, но простичките неща са за простичките хора.

И така, нека са призовани към простичка и искрена вяра, нейсе, да са живи и здрави!

А вие, които се опитвате да мислите със собствената си глава и да чувствате със собственото си сърце, не позволявайте на никакъв клир да застава между вас и вашия Отец - Всевишния!

Аз казах ХАУ! :rolleyes:

Съжалявам, че се налага да го чуеш от мен, но простичките неща са за простичките хора.

И така, нека са призовани към простичка и искрена вяра, нейсе, да са живи и здрави!

А вие, които се опитвате да мислите със собствената си глава и да чувствате със собственото си сърце, не позволявайте на никакъв клир да застава между вас и вашия Отец - Всевишния!

Аз казах ХАУ! :rolleyes:

Малеее, ма и ти си голям мюзевирин! Сипа масълце в огъня и сега чакаш в храсталака да видиш кой ще ти се върже...

Малеее, ма и ти си голям мюзевирин! Сипа масълце в огъня и сега чакаш в храсталака да видиш кой ще ти се върже...

Хихихихи, мюзевирджилъка ми е втора природа...пък ти си мълчи де, ша изплашиш рибатааааа.... :rolleyes:

Хихихихи, мюзевирджилъка ми е втора природа...пък ти си мълчи де, ша изплашиш рибатааааа.... :blink:

Спокойно! Рибки ще има, докато свят светува. :whist:

Хахаха. :ph34r: А за простите неща и простите хора-може да се поспори.Най-гениалните неща са най-елементарни(или поне така изглеждат).А "умните" хора все се опитват и ги усложняват,инак как ще докажат,че са нещо повече от другите. :ph34r::grimace: Тъй че,рядко най-простото е най-разбираемо. :ass: Намасте. :ass:

А за простите неща и простите хора-може да се поспори.Най-гениалните неща са най-елементарни(или поне така изглеждат).А "умните" хора все се опитват и ги усложняват,инак как ще докажат,че са нещо повече от другите. :rolleyes::yanim: Тъй че,рядко най-простото е най-разбираемо. ;) Намасте. :)

Много ми се иска да си права, но уви... Най-просто и елементарно от дефинираните, е унарното пространство. То няма вариации, то навсякъде е себе си, не се променя. За жалост, света в който живеем не е унарно, не е дори бинарно пространство. Той се подчинява на много по-сложни закони. Точно поради тази причина, човек попитан ще го блъсне ли утре кола, е в състояние да каже единствено "може би" без да излъже. За да преодолее неизвестността и неопределеността на "може би", човек се стреми да опрости моделите. Нека наречем това старание похвално, но да не забравяме, че съществува критерий наречен "Пределна Простота на Модела". Той определя минимално възможната простота на модел, при която той продължава да обслужва с абсолютна надеждност процесите, за които е проектиран. Моделът може да бъде механизъм, алгоритъм, дефиниция т.н. Класическият пример е обикновеният капан за мишки, той не може да си изпълнява предназначението си, ако му липсва дори и един от конструктивните елементи. Същото може да се каже и за което и да е твърдение - то просто не е вярно без достатъчния брой парадигми и условия за изпълнение. Осъзнато човек трупа парадигми, според нуждите си или смело постулирано - според възможността си да усвоява пространството на дадено ниво (умишлено изпускам възможността за предварителна проекция или осъзната необходимост). Причината да бъде измислен интеграла, е че не може да се сметне площта на фигура, върху изкривена повърхнина с простата формула позната ни от планиметрията. С други думи, преминахме пределната простота на инструмента подарен ни от Евклид. Примери бол. Колкото повече, човек открива света, толкова повече изпитва нужда да го описва, респективно и пределната простота на общия модел расте. Ако се замислиш, ще разбереш, че когато Ян Хус възмутено извиква "O sancta simplicitas!" от кладата, е произнесъл своеобразна анатема срещу елементаризма в мисленето на хората, изразена в тържествената манифестация на неговото отрицание, към скотско-еднопосочното мислене. След толкова думи, бъди сигурна - не се опитвам да ти открадна колелото! Не искам и да кажа, че нещата не могат да бъдат прости. Опитвам се само да те наведа на мисълта, че всъщност те са толкова прости, колкото могат да бъдат и най-често са по-сложни от колкото ни се иска... Поне това ни говори и историята за Зенон от Елея и неговите кръгове на знанието.

Прав си. Но понеже Бог не прави дискриминация по интелект, предлага спасението по простичък начин, за да е достъпно за всички.

I Коринтяни 1:25-29

Защото Божието глупаво е по-мъдро от човеците, и Божието немощно е по-силно от човеците.

Понеже, братя, вижте какви сте вие призваните, че между вас няма мнозина мъдри според човеците, нито мнозина силни, нито мнозина благородни.

Но Бог избра глупавите неща на света, за да посрами мъдрите; също избра Бог немощните неща на света, за да посрами силните;

още и долните и презрените неща на света избра Бог, да! и ония, които ги няма, за да унищожи тия, които ги има,

за да не се похвали ни една твар пред Бога.

По-важната причина обаче се намира в последния ред на цитата. Никой от спасените накрая няма да може да се похвали, че е постигнал спасението чрез някакви личностни качества, било интелект, мъдрост или друго. Спасението е изцяло по благодат, изцяло даром от Бога.  

Тези които търсят сложен начин на спасение не го намират. Намират заблудите на Сатана, който не пропуска никоя възможност да отклони някой от спасението с проста и искрена вяра както го предлага Бог.

Прав си. Но понеже Бог не прави дискриминация по интелект, предлага спасението по простичък начин, за да е достъпно за всички.

По-важната причина обаче се намира в последния ред на цитата. Никой от спасените накрая няма да може да се похвали, че е постигнал спасението чрез някакви личностни качества, било интелект, мъдрост или друго. Спасението е изцяло по благодат, изцяло даром от Бога.  

Тези които търсят сложен начин на спасение не го намират. Намират заблудите на Сатана, който не пропуска никоя възможност да отклони някой от спасението с проста и искрена вяра както го предлага Бог.

С горното съм напълно съгласен - трябва да станем като децата, както ни е заръчал Спасителят.

Но не и наивни и лековерни жертви на тъмни окултни йерархии, маскирани като Божии църкви и криещи се в сянката на Библията. А за това е нужен и интелект, и сензитивност, и интуиция, и вътрешно фино чувство за добро и зло. Само категоричният императив на Кант - етичното и естетично чувство, заложено в нас, би ни индикирало силите на Княза и би ни помогнало да ги избегнем. А това не е за прости хора, за тях е нужен чужд авторитет, за да са поне в сянката, в дирята на християнството. :rolleyes:

... трябва да станем като децата, както ни е заръчал Спасителят.

Но не и наивни и лековерни жертви на тъмни окултни йерархии, маскирани като Божии църкви и криещи се в сянката на Библията.

Под това мога да се подпиша, напълно библейско е.

А за това е нужен и интелект, и сензитивност, и интуиция, и вътрешно фино чувство за добро и зло. Само категоричният императив на Кант - етичното и естетично чувство, заложено в нас, би ни индикирало силите на Княза и би ни помогнало да ги избегнем. А това не е за прости хора, за тях е нужен чужд авторитет, за да са поне в сянката, в дирята на християнството. :rolleyes:

И макар разумната лична преценка и чувството за добро и зло (за което говориш в първото изречение от втората част на цитата) да е необходимо да работят, истинският пазител от споменатите заблуди е Святия Дух, Когото Бог дава във всеки вярващ.

Йоан 14:26-26

А Утешителят, Светият Дух, когото Отец ще изпрати в Мое име, той ще ви научи на всичко, и ще ви напомни всичко, което съм ви казал.

Йоан 14:26-26

А Утешителят, Светият Дух, когото Отец ще изпрати в Мое име, той ще ви научи на всичко, и ще ви напомни всичко, което съм ви казал.

Точно в горния цитат е квинтисенцията на битието, философският камък, знака, който сочи към Стълбата.

Но всеки сам, когато и където му дойде времето. :rolleyes:

Не знам само дали разбираш, че Святия Дух не се дава на всеки човек, а само на всеки повярвал в Исус Христос. Т.е. такъв, който разбира че няма друг път на спасение освен чрез Исус и не твърди, че има такива пътища посочени в корана или други "свещени" книги, стига само човек да достатъчно "узрял" да ги разбира.   

С горното съм напълно съгласен - трябва да станем като децата, както ни е заръчал Спасителят.

Но не и наивни и лековерни жертви на тъмни окултни йерархии, маскирани като Божии църкви и криещи се в сянката на Библията. А за това е нужен и интелект, и сензитивност, и интуиция, и вътрешно фино чувство за добро и зло. Само категоричният императив на Кант - етичното и естетично чувство, заложено в нас, би ни индикирало силите на Княза и би ни помогнало да ги избегнем. А това не е за прости хора, за тях е нужен чужд авторитет, за да са поне в сянката, в дирята на християнството. :rolleyes:

И аз мисля по този начин. Трябва да станем КАТО деца, но не да си останем цял живот деца. Има разлика. Когато детето започне да расте, то губи онзи бистър и лек поглед върху живота, започва да трупа знания и предразсъдъци, между него и непосредствената реалност се спуска воалът на знанията, традициите, заблудите, шаблоните... Някои хора си остават в плен на този воал през целия си живот. Други, в определен момент, започват да чувстват, че са пропуснали нещо - и започват да търсят какво... Търсят, лутат се, стават още по "начетени", "интелигентни", трупат знания. Това е нужно.

Докато в един момент всички тези натрупвания не доведат до едно важно качествено изменение - разбират, че всичко, което са трупали, им тежи и им пречи да бъдат щастливи. И започват да се освобождават от него. Докато отново не постигнат онази изчистеност и простота на съзнанието, която са имали като деца, само че този път тя е съвършено различна... Просто е нужно да се извърви този път.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.