Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Библията - въпроси, отговори, тълкувания

Featured Replies

... Не ме опровергавай с цитати от библията, това го знам от проверен източник!

...

Хммм...приличаш си с братята мюслими по всезнание, агресивно налагане на "своята истина" и ръсене на небавилици относно православието :hush:

Медитациите би трябвало да ти донесат поне малко мир със себе си и с околните, а то...нищо общо.

Изясни си поне понятието "църква" какво означава!

............

scepsis, кое според теб е погрешно интерпретираното в православието и по какъв критерий за правилност си го определил?

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 134,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Чули сте, че е било казано: "Обичай ближния си, а мрази неприятеля си". Но Аз ви казвам: Обичайте неприятелите си и молете се за тия, които ви гонят; за да бъдете чада на вашия Отец, Който е н

• Сестро, Докато търсиш в Библията, къде Исус е казаи - Аз съм Бог! - би ли ни запознала, според Исляма - Аллах една личнист ли е или Елохим - по своята същност съдържа в ли в себе си повече от една л

• мерси,Бог да ти дава само добро и да те възнагради за труда,амин! Много ми беше приятно да прочета хадисите. Мене обаче Християнството много ме засяга,защото съм била християнка Противно на по

Публикувани изображения

scepsis, кое според теб е погрешно интерпретираното в православието и по какъв критерий за правилност си го определил?

Изразих се неточно. Според мен най-ценното нещо в православието е неговото мистично течение, т.е. исихазмът на Синаит, Палама и т.н.

Mитко, тoва е извадено от контекстта. Дай източникът където Айнщайн е казал това. Или обясни на едно 6-годишно дете нелинейното уравнение на Шрьодингер за разпространението на топлинния импулс в твърдо тяло , т.е. iut +uxx + K 2 u = 0.

http://www.pojelaniq-bg.hit.bg/citati-misli-frazi-na-albert-einstein.html

28ми абзац!

Изясни си поне понятието "църква" какво означава?

Църквата е едно изключително печелившо търговско ООД!!! Които ве вярва да отиде в която си поиска църква /джамия/ и да се запознае с ценоразписа!

Църквата и джамията ги слагам под един знаменател!

Именно това имах предвид. Цитатът е изваден от контекста, което променя значението му. Това е порочна практика. Обясних го на друго място и по друг повод: ТУК (пост 33).

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Няма такова нещо! Все пак ще се съглася с теб, ако успееш да ми обясниш първата теорема на Гьодел или ОТО с думи прости и понятни, без да използваш технически термини.

- Не съм дошъл до те лъжа паша ефенди! - казал Хитър Петър - Моят баща преди време дал на баща ти една кесия злато, та дойдох да си я прибера!

- Лъжеш гяур! - креснал пашата

- Ако те лъжа печеля облога - кесия злато - ако не те лъжа върни си борча - кесия злато!

- Не съм дошъл до те лъжа паша ефенди! - казал Хитър Петър - Моят баща преди време дал на баща ти една кесия злато, та дойдох да си я прибера!

- Лъжеш гяур! - креснал пашата

- Ако те лъжа печеля облога - кесия злато - ако не те лъжа върни си борча - кесия злато!

:yanim: Парадоксът на лъжеца, който е интерпретиран от Гьодел. Аз те разбрах, но дали Блу схвана...

ами не знам дали им пречи- една от 10-те заповеди оставени от Христос гласи- не убивай.Ти как мислиш, дали пречи?

Това вече го казах - че богът на атеисти и комунисти е Сатана.

А както знаем Сатана е падналия Ангел-този възстанал срещу Бога.

Сатана е твореца на всичко лъжовно.така че аз обвинявам в лъжа сатанистите, което си е в реда на нещата нали?(лъжата е тяхното учение)

Отново моля да се прави разлика-между светско християнство , християнското учение и истинското християнство.И това го обяснявахме вече-чети по предните постове от днес.

Какво мисля ли? Не, не им пречи... Както християнството явно не пречи на някои божи служители да пият, да интриганстват и да спят с жени. Една от заповедите гласи - не прелюбодействай.

Това второто знам, че го каза и аз ти казвам, че е глупост. Явно не харесваш комунисти и атеисти, но те се на САТАНИСТИ, това не можа ли да го разбереш? Знаеш ли какво значи термина Сатанист, знаеш ли какво представлява, не разбра ли, че това да вярваш в нещо земно не е САТАНИЗЪМ? Спри с тези глупави твърдения, изкара всичко живо сатанисти... Ти почиташ Библията, кръстът и иконите... Значи си сатанист. И си комунист и атеист... Нали така?

Сатаната бил творец на всичко лъжовно... Освен сатанист, комунист, атеист, сега вече си и сектант. През 15-16 век във Франция е имало една такава секта, не е нужно да споменавам, че според тях властта е сатанинска работа, нали? Разбира се, Инквизиторите ги смачкали, защото започнали да се превръщат в потенциална заплаха... Както когато режеш ръката, за да не плъзне инфекция по цялото тяло. Твоята представа за света (Сатаната създател на света) се отклонява от официалното учение на Библията...

А относно това с истинските християни... Няма истински християни. Всички са сатанисти, нали?

Сега сериозно... Истински праведни християни има мнооооого, ама мноого малко. А термина християнин ако знаеш какво значи, ще знаеш, че това да убиваш, не ти пречи да си такъв.

Още нещо да те питам... Какво разбираш под Сатаната, някакъв си там рогат мустакат комунист ли? Или Хитлер може би, хехе... Знаеш ли откъде е дошъл образът на Сатаната и какво е целял да осмее, надявам се нямаш нужда от урок по история от един 16 годишен. Та Сатаната е единствено и само вътре в нас. Във всеки човек има по един дявол. Във психологията се нарича Ид, това е научно казано подсъзнание. Гняв, омраза, алчност, страх, похот... Ииии... предните постове нямам намерение да ги чета, не представляват интерес за мен, не ме препращай.

Сега сериозно... Истински праведни християни има мнооооого, ама мноого малко. А термина християнин ако знаеш какво значи, ще знаеш, че това да убиваш, не ти пречи да си такъв.

Е те това не го разбирам, ако някой ми го разясни ще съм му благодарен!

Е те това не го разбирам, ако някой ми го разясни ще съм му благодарен!

Присъединявам се. И аз не разбрах. Хрумват ми 2-3 обяснение, но не знам дали Gunslinger е имал предвид някое от тях... Език мой - враг мой. :rolleyes:

Присъединявам се. И аз не разбрах. Хрумват ми 2-3 обяснение, но не знам дали Gunslinger е имал предвид някое от тях... Език мой - враг мой. :rolleyes:

----------------

И на мен няколко ми хрумнаха...чудно, дали са същите?

Напр. рицарите от Камелот / в този ред на мисли, не непременно на Волфрам фон Ешенбах/, монашеските бойни ордени като тамплиерите, рицарите от рода дьо Фоа - катари, отбранявали Монсегюр...

Като не знаеш, уважаема Звездичке, защо цитираш нещо, което не разбираш. От поста ти излиза, че този анализ на скандхите е твой. А той не е и не би могъл да бъде. Некоректно е.

Извинявай, но единствената реакция на подобно питане е :wow:

:ph34r: Няма такова нещо! Все пак ще се съглася с теб, ако успееш да ми обясниш първата теорема на Гьодел или ОТО с думи прости и понятни, без да използваш технически термини.

scepsis,ама ти изпитваш ли ме?! :shy11: Аз нямам нужда от твоето одобрение! ;) Както написах и по-рано-аз просто харесвам обмяната на гледна точка.Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

Както написах и по-рано-аз просто харесвам обмяната на гледна точка.

Това и правим, но дали има обмен или просто всеки си рецитира неговата гледна точка. :ph34r:

Айде да пробвам за последно. Сократ, както знаеш казва "Аз знам, че нищо не знам". Неговото незнание е едно достойно незнание, защото той съзнава границите на своето знание. В този смисъл, когато осъзнаваме границите на нашето знание ставаме скромни, а когато си въобразяваме, че сме всезнаещи - вятърничави. Незнанието за нещо, което е над или отвъд нашия познавателен хоризонт е извинимо и позволимо, но ако иде реч за неща, които сме длъжни да знаем и знанието, за които е лесно достъпно, то подобно невежество е порочно... Такива ми ти работи, Блу.

Намасте!

----------------

И на мен няколко ми хрумнаха...чудно, дали са същите?

Напр. рицарите от Камелот / в този ред на мисли, не непременно на Волфрам фон Ешенбах/, монашеските бойни ордени като тамплиерите, рицарите от рода дьо Фоа - катари, отбранявали Монсегюр...

Е, не чак толкова конкретно. Насочваш ни към нещо много интересно. Благодаря! Монашески бойни ордени (даоски и будистки) е имало и на Изток (Китай, Япония, Корея).

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

:wors: Парадоксът на лъжеца, който е интерпретиран от Гьодел. Аз те разбрах, но дали Блу схвана...

Блу,та Блу...scepsis,има ли значение аз какво схванах или не?!Всеки да си гледа в неговата паничка.А за анализа на скандхите-scepsis,каквито и анализи човек да прави-липсват ли му други неща-кел файда(защото човек няма как да стигне до някои неща,има нужда от патерица/и в началото и помощ,които са си около нас,но ние си решаваме).Наистина аз ОТКАЗВАМ да влизам в противоречие с теб!И да единствената реакция за патристиката ми беше такава.А ти,ако имаш бегла представа какво означава "патристиката",ако се абстрахираш от думите и определенията-ноу комент.

Виж,scepsis,ако имаш желание да влизаш в спор/ове и да търсиш "под вола теле"-ще те разбера,но да се хващаш за всяка дума.Та,кажи-кой Логос имаше предвид?!И пак ти пиша-ВСЕКИ ЕДИН от нас има право на избор!!!Абсолютно ВСЕКИ!!!Тъй че-аз с моя,ти с твоя избор. :) В крайна сметка накрая всички ще сме на ЕДНО,но всеки с различна скорост се придвижва към дадена цел.Нека да се опитаме да сме толерантни към "различията" на другите.А и понякога думите са излишни...както и твърде неточни.И понеже темата е за Библията: . (Евр.2:2) Знаеш ли, че който съди другия, сам пада в заблужденията на своята гордост „всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен“ (Лука 14:11) и нещо,което е още по-трудно: „Не съдете, за да не бъдете съдени.“ (Мат. 7:1) .Но в крайна сметка думите няма как да изразят някои неща.Просто понякога безмълвието е по-доброто.Няма как с думи и логика да се разбере всичко.А който знае-просто знае,но винаги знае,че нищо не знае(ах,каква ирония,нали).

Това и правим, но дали има обмен или просто всеки си рецитира неговата гледна точка. ;)

Айде да пробвам за последно. Сократ, както знаеш казва "Аз знам, че нищо не знам". Неговото незнание е едно достойно незнание, защото той съзнава границите на своето знание. В този смисъл, когато осъзнаваме границите на нашето знание ставаме скромни, а когато си въобразяваме, че сме всезнаещи - вятърничави. Незнанието за нещо, което е над или отвъд нашия познавателен хоризонт е извинимо и позволимо, но ако иде реч за неща, които сме длъжни да знаем и знанието, за които е лесно достъпно, то подобно невежество е порочно... Такива ми ти работи, Блу.

Намасте!

scepsis,да си чувал за празнословието?!А там и за: Не съдете, за да не бъдете съдени! Защото, с какъвто съд съдите, с такъв ще бъдете съдени; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери. А защо гледаш сламката в окото на брата си, пък гредата в своето око не усещаш? Или, как ще кажеш на брат си: "Чакай, да извадя сламката от окото ти". А пък на, в твоето око има греда! Лицемерецо, извади първом гредата от окото си, и тогава ще видиш, как да извадиш сламката от окото на брата си. (Матей 7/1-5)

.

И за Сократ,и границите на знанието-замълчавам си.Както написах не знам колко пъти-всеки с неговата си гледна точка и личен избор!!!А думите ти по-нанатък-ок,това е твоето виждане за нещата.Защо не се опиташ да оставиш хората с тяхното виждане на нещата?!Но пък в крайна сметка истината се ражда в спора. ;) За "длъжни сме да знаем"-scepsis,успя да ме разсмееш. :lol6: Уви,"аз знам,че нищо не знам",но има такива,които и това не знаят. А скромността-наистина лицемерието е интересно неша.Ама пак ти го пиша-аз ОТКАЗВАМ да влизам в спор с теб.Ако имаш такава нужда и потребност-е,намери си такъв човек/такива хора.И другото-"извинимо и позволимо". :lol6: :lol6: Не,наистина корема ще ме заболи от смях.Спирам да пиша,че от толкова смях и мислите си забравям.Пък и е по-гот да си невеж,отколкото всезнаещ. :wors: Намасте. :)

Редактирано от Blue_Star (преглед на промените)

А термина християнин ако знаеш какво значи, ще знаеш, че това да убиваш, не ти пречи да си такъв.

Или да само-убиваш... личността, егото, Аз-а. По - точно да позволиш да бъдат смалени до заличаване.

аз ОТКАЗВАМ да влизам в спор с теб.

Уважаема Blue Star, ние не спорим, нито дискутираме. За да се случи това са нужни следните conditio sine qua non (задължителни условия):

1.) Ясно формулиран ПРЕДМЕТ или тема.

2.) ДИСКУРС или плоскост, в рамките на която да разсъждаваме.

3.) ТЕЗА и АНТИТЕЗА, т.е. несъвпадащи или различни позиции по т. 1.

4.) АРГУМЕНТИ, с които доказваме своята теза и опровергаваме тази на опонента.

5.) ДОБРОЖЕЛАТЕЛСТВО или готовност да вникнем в чуждите схващания и евентуално да ги приемем.

Твоите мнения, както ти казах, са в стил stream of consciousness (поток на съзнанието). Ако беше Пруст, Дороти Ричардсън, Вирджиния Улф или Джойс бих оценил това. В твоя случай не успявам.

Намасте!

Темата твърде натежа поради включването на тежката артилерия която би била разбрана от твърде малка от участниците в нея. Допускът от линкове към дървени и не толкова философи е надвишен, като някои от участниците спряха да употребяват собственият си дар слово, може би заради липсата на такова като начин да изкажат дадена мисъл разбираемо за останалите, които не са завършили 3-4-5 духовни академии, университети и прочие питейни заведения!

Време е, за част втора!

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.