Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Допущате ли, че Иисус има наследници?

Featured Replies

Преди десетина години четох изследване за тамплиерите. В него се развиваше теорията, че техният орден се посвещава на една конкретна задача - да опази наследниците на Иисус и Мария. След това прочетох книгата на Дан Браун "Шифърът на Леонардо" и открих там същата идея, но художествено претворена. Някой попадал ли е другаде на тази теория? А въпросът ми към вас е: Допущате ли, че Иисус има наследници? И това разколебава ли по някакъв начин вярата ви?

• Отговори 92
  • Прегледи 12,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Нито книгата имам намерение да чета,нито филма съм гледала - точно поради тази причина-не искам да чета,слушам и гледам измислици за Исус.

Но ако Той има наследници,предполагам ще са от Мария Магдалена :)

Това по никакъв начин няма да намали вярата ми в Бог.

Все пак синът му е роден тук,при нас,и е живял като човек.

Преди десетина години четох изследване за тамплиерите. В него се развиваше теорията, че техният орден се посвещава на една конкретна задача - да опази наследниците на Иисус и Мария. След това прочетох книгата на Дан Браун "Шифърът на Леонардо" и открих там същата идея, но художествено претворена. Някой попадал ли е другаде на тази теория? А въпросът ми към вас е: Допущате ли, че Иисус има наследници? И това разколебава ли по някакъв начин вярата ви?

Здравей.Хубаво си чела книжки и си гледала кино, ами защо не прочете и Библията какво казва по въпроса.В края на краищата, това е книгата, която съдържа най-пълната информация за Исус.Почнала си отзад напред, ама нищо, можеш да се върнеш малко.

Здравей.Хубаво си чела книжки и си гледала кино, ами защо не прочете и Библията какво казва по въпроса.В края на краищата, това е книгата, която съдържа най-пълната информация за Исус.Почнала си отзад напред, ама нищо, можеш да се върнеш малко.

Всъщност...тя не твърди че Иисус има деца а предлага тема за разговор, бих казала доста интересна.Аз също съм се срещала подобни твърдения и предположения.

Всъщност...тя не твърди че Иисус има деца а предлага тема за разговор, бих казала доста интересна.Аз също съм се срещала подобни твърдения и предположения.

Исус е роден човек.

В Библията никой не разказва за личния му живот-нали :offtopic_s:

Той едва ли е имал такъв,отдаден на мисията си,но...

Мария Магдалена-все ми се върти на мене че не му е била само ученичка.

Та от там може и да има наследници Божият син.

Аз лично ще се радвам да има такива :)

Да , допускам - свидетелствата показват, че Иисус е съществувал като реална историческа личност. Но теориите за неговия живот са толкова противоречиви и толкова сложно обосновани от някои от авторите, че само една от книгите с исторически изследвания и хипотези за живота на Христос и за възникването на неговото учение, ми отне около месец и половина - да я прочета и осмисля.

В общи линии, за себе си си изградих представата, че Иисус е бил политически и религиозен водач в Галилея, предвождал е въстание на зилотите (или подобно на тях учение) срещу местната власт - затова и е разпънат на кръст - наказание, което в Рим се дава за престъпления срещу държавата - например революционна дейност, не и за еретични проповядвания. След смъртта му учениците му, начело със св.Петър - първият римски Папа, решават, че дейността му може да бъде продължена само ако създадат култ около личността му. Според по-крайни хипотези, Иисус сам е инсценирал разпъването му на кръст, за да засили култа около своята личност - и това обяснява появяването му 3 дни след "разпятието".

Християнството в първите векове доста се различава от това, което днес познаваме - да не забравяме , че окончателните текстове на Библията изкристализират чак към 4 век, след доста усърдна "чистка" и унищожаване на всички течения в религията, които се струват еретични или не обслужват в най-голяма степен вече новите потребности от религиозен култ.

Личността на Христос в Евангелията също доста се "изчиства" през този период - махат се всички сведения, които дори и най-косвено насочват към реалния му живот като историческа личност - остава желаният образ на Месията, в който всеки може да разпознае своя Спасител.

Ако всичко това е така, защо да не е допустимо Иисус като реална личност да е имал семейство и деца?

П.П. Уважавам мнението на всички хора, които живеят според каноните на християнството и почитат Иисус като Бог - всичко нагоре е само едно лично мнение и интерпретация по спомени от прочетеното. Както каза infinity това е само една интересна дискусия - около една от най-популярните теми на съвремието.

Редактирано от shanna (преглед на промените)

shanna, нещо подобно съм чела и аз.

Изследвания и трудове поддържат хипотезата, че не Иисус а друг е бил разпнат на негово място.Той е продължил живота си до дълбока старост.

Интересно е че това се казва и в свещенната книга на мюсулманите - Корана.

За наследници...не знам, би ми било интересно да науча.

Версията за Иисус и наследниците за първи път я срещнах в "Шифърът на Леонардо",не съм размишлявал върху това,дали е вярно или не,и не съм търсил повече литература,поради факта че за мен няма значение ,дали има ,или няма наследници,защото дори и да има такива те са просто от плът,тоест неговата душа не присъства там,поне според мен.

Версията за Иисус и наследниците за първи път я срещнах в "Шифърът на Леонардо",не съм размишлявал върху това,дали е вярно или не,и не съм търсил повече литература,поради факта че за мен няма значение ,дали има ,или няма наследници,защото дори и да има такива те са просто от плът,тоест неговата душа не присъства там,поне според мен.

Но ако това е така и се докаже...католицизма заминава нанякъде :wors:

Или възможността да не е бил разпнат.

Исус е роден човек и е водил нормален човешки живот, ако така мога да се изразя. Определено Библията, както и всички духовни книги в които се разказва за Божия син са определено насочени към неговото обожествяване, в което няма нищо лошо. Човек трябва да вярва в нещо добро за да се стреми към доброто. Колкото до наследници, мисля че е напълно възможно да има такива и те да са реално съществуващи. Мисля че в един от филмите за живота на темплиерите беше засегната много добре тази част за "граала" което те са открили. Че просто са разбрали че това е един човек като нас и същевременно толкова различен като начин на мислене.

Според последните изследвания (които са също на базата на научни филми, така че не може да има 100 % вяра) Мария-Магдалена е била един от най-доверените му последователи и в много от първите евангелия е имало намеци за отношенията между двамата. Което също до някаква степен може да се приеме за истина, защото Библията има доста редакции. Така че защо да няма наследници?

И дори и да има те едва ли ще бъдат като Него...

Но ако това е така и се докаже...католицизма заминава нанякъде :ph34r:

Или възможността да не е бил разпнат.

Иисус не е дошъл за да създаде католицизма,а да съгради един нов свят,но със сигурност не и днешния.

Рано или късно,католицизма ще рухне и не само той,а и всички религии,това е предсказано-ти знаеш от кого. :ph34r:

Исус е роден човек и е водил нормален човешки живот, ако така мога да се изразя. Определено Библията, както и всички духовни книги в които се разказва за Божия син са определено насочени към неговото обожествяване, в което няма нищо лошо. Човек трябва да вярва в нещо добро за да се стреми към доброто. Колкото до наследници, мисля че е напълно възможно да има такива и те да са реално съществуващи. Мисля че в един от филмите за живота на темплиерите беше засегната много добре тази част за "граала" което те са открили. Че просто са разбрали че това е един човек като нас и същевременно толкова различен като начин на мислене.

Според последните изследвания (които са също на базата на научни филми, така че не може да има 100 % вяра) Мария-Магдалена е била един от най-доверените му последователи и в много от първите евангелия е имало намеци за отношенията между двамата. Което също до някаква степен може да се приеме за истина, защото Библията има доста редакции. Така че защо да няма наследници?

И дори и да има те едва ли ще бъдат като Него...

Само Бог и Той си знаят има ли няма ли :ph34r:

• Автор

Здравей! Чела съм Библията. С вас се въртим в един порочен кръг. А вие откъде сте сигурни, че "това е книгата, която съдържа най-пълната информация за Исус"? Не ми разбрахте въпроса. infinity се е опитала много ясно да обясни, за което и благодаря. По скоро ме интересува как подобен факт, ако се докаже, би се отразил на християнската религия!

Здравей! Чела съм Библията. С вас се въртим в един порочен кръг. А вие откъде сте сигурни, че "това е книгата, която съдържа най-пълната информация за Исус"? Не ми разбрахте въпроса. infinity се е опитала много ясно да обясни, за което и благодаря. По скоро ме интересува как подобен факт, ако се докаже, би се отразил на християнската религия!

Марги, ако подобно нещо се окаже факт, е ясно как ще се отрази това на христянската религия...ще я разтърси из основи, най-вече по-консервативните течения в Християнството, ето защо от църковните среди едва ли има заинтересован, подобна догатка да се докаже като факт.

Мисля , че няма как да се докаже такова нещо. Или поне Ватикана няма да допусне такова нещо да излезе на бял свят

Не.

Не мисля,че Иисус е имал наследници.Защо ли?

Изхождам от това,че на Иисус мъ липсва едно от основните човешки качества-грижата за потомството.Цялият живот и учението му са пропити от егоистичната грижа за себе си.За спасението на душата,за праведният начин на живот....Липсва грижата за потомството-а от загрижеността за децата,за усилията,които полагат родителите да осигурят по-добър начин на живот на децата си,няма и следа....А от това родителско чувство произлизат и повечето ни грехове.

Експериментът на Бог-да слезе на земята и да живее като човек-и като такъв да ни покаже,че е възможно да се живее безгрешно , не е успешен

Иисус не се влюбва в жена,не е познавал плътските страсти,не е ревнувал,не е страдал от разбуто сърце,не е създал деца......

В това е и трагедията му.

Въпреки,че е Бог,и се е опитал да вникне в човешкото ежедневие-не е успял да се докосне до основния движещ мотив на човека-размножаването.

И е логично-замислете се-та Бог е един.Той никога,във вечността не е имал другарка,не е създавал божествено поколение.За това и превъплътен в човешко същество е игнорирал тази част от човешкото съществуване като маловажна.Съсредоточил се е над спасението на душата.

Християнството е стерилна,егоистична религия.В него няма място за плътски чувства и страсти.Така и за продукта от тези страсти-децата.

Не е имал деца.Ако беше имал-учението щеше да е различно.......

Не.

Не мисля,че Иисус е имал наследници.Защо ли?

Изхождам от това,че на Иисус мъ липсва едно от основните човешки качества-грижата за потомството.Цялият живот и учението му са пропити от егоистичната грижа за себе си.За спасението на душата,за праведният начин на живот....Липсва грижата за потомството-а от загрижеността за децата,за усилията,които полагат родителите да осигурят по-добър начин на живот на децата си,няма и следа....А от това родителско чувство произлизат и повечето ни грехове.

Експериментът на Бог-да слезе на земята и да живее като човек-и като такъв да ни покаже,че е възможно да се живее безгрешно , не е успешен

Иисус не се влюбва в жена,не е познавал плътските страсти,не е ревнувал,не е страдал от разбуто сърце,не е създал деца......

В това е и трагедията му.

Въпреки,че е Бог,и се е опитал да вникне в човешкото ежедневие-не е успял да се докосне до основния движещ мотив на човека-размножаването.

И е логично-замислете се-та Бог е един.Той никога,във вечността не е имал другарка,не е създавал божествено поколение.За това и превъплътен в човешко същество е игнорирал тази част от човешкото съществуване като маловажна.Съсредоточил се е над спасението на душата.

Християнството е стерилна,егоистична религия.В него няма място за плътски чувства и страсти.Така и за продукта от тези страсти-децата.

Не е имал деца.Ако беше имал-учението щеше да е различно.......

А не допускаш ли, че думите на Исус, които стигат до нас, може да не са точно неговите думи; както и учението на Исус, което е описано в Библията, може да не е точно неговото учение? Мисълта ми е, че съдим за чисто човешки качества като "грижа за потомството", на база на текст, който преди всичко цели да премахне тези качества и да ни представи божество в човешки образ.

А не допускаш ли, че думите на Исус, които стигат до нас, може да не са точно неговите думи; както и учението на Исус, което е описано в Библията, може да не е точно неговото учение? Мисълта ми е, че съдим за чисто човешки качества като "грижа за потомството", на база на текст, който преди всичко цели да премахне тези качества и да ни представи божество в човешки образ.

Абсолютно е така.Достоверността на писанията е под съмнение, особено след разкриването на скрити, заровени, потулени и унищожени евангелия.

Но тезата на Trichocephalus е интересна...

Друга гледна точка - Иисус е човек.Иисус се е родил със знанието за края.С мисия.Създаването на потомство в този случай е...безсмислено..

Абсолютно е така.Достоверността на писанията е под съмнение, особено след разкриването на скрити, заровени, потулени и унищожени евангелия.

Друга гледна точка - Иисус е човек.Иисус се е родил със знанието за края.С мисия.Създаването на потомство в този случай е...безсмислено..

И не е бил с жена ли :help:

Как искам да разбера поне малко за личния му живот ама :ph34r:

И не е бил с жена ли :help:

Как искам да разбера поне малко за личния му живот ама :ph34r:

Може би е бил...

На доста места се загатва за близостта Му с Мария - Магдалена.

Но създаване на потомство е друго..

А аз все пак държа на тезата си,че по животоописанието му (колкото и да е редактирано) и най-вече по учението му си личи,че той не е познал плътската любов,и създаването на потомство,и въобще не ги е имал за фактор,влияещ върху човешкия живот....

Ако бе имал деца-неминуемо щеше в учението да има ако не преки думи,то намеци относно любовта към децата.А такива думи няма.

Има само егоистичния стремеж към спасението на собствената душа....

• Автор

Да, ако знае края. Но ако приемем версията, че е инсценирал смъртта си? Или пък, че иска да продължи рода? Някъде бях чела, че е от рода на Авраам (може и да греша) - царския род, законните наследници на трона.

Защо да няма наследници ... та той е реална историческа фигура ( може би не се изразявам точно ) !

Да, ако знае края. Но ако приемем версията, че е инсценирал смъртта си? Или пък, че иска да продължи рода? Някъде бях чела, че е от рода на Авраам (може и да греша) - царския род, законните наследници на трона.

Искали са да изкарат Исус за наследник на Давид и Аврам, даже в две от Евангелията е дадена родовата линия на Йосиф, обаче ако приемем версията за непорочното зачатие, то Исус има генетична (родствена) връзка само с майка си - Мария.

Лично аз не допускам да има наследници поне в периода преди възнесението,няма и подобни намеци дори.Лично за мен Исус е пророк,като човешко същество са му заложени човешките качества.Живота му е изпълнен в служене на Бог и разпостранение на истината за Божието слово,което е било преиначавано от местните духовници.Защо Исус е нямал наследници?Обстановката меко казано не е била подходяща за създаване на семейство,кадето Исус е смятан за враг на държавата,оплюван,обиждан и са се крояли различни планове за неговото отстраняване.Основния фактор е Бог и неговата необхватна мисъл.За едно съм сигурен,че ако Бог е пожелал или сметнал за необходимо Исус да има семейство,когато е бил на земята щял е да има.Мисията на Исус е била предаването на Божията мъдрост и наставления.Поради факта,че познаваме единствено нашата реалност и свят немога да знам там кадето е Исус има ли потомство.Недопустимо е да се смята,че Бог не познава,човешките качества,чувства и т.н.,както и нуждата да изживява човешките емоций за да ги разбира.Тази необходимост е единствено човешка.Всичко,което сме ние хората е плод на Неговата мисъл.Вселената е много по сложно устроена от човека...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.