Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Допущате ли, че Иисус има наследници?

Featured Replies

Да, ако знае края. Но ако приемем версията, че е инсценирал смъртта си? Или пък, че иска да продължи рода? Някъде бях чела, че е от рода на Авраам (може и да греша) - царския род, законните наследници на трона.

Ако се придържаме към библейските писания и свидетелства от онова време, Иисус е проговорил в люлката си още и е казал че е тяхното/нашето/ спасение.Спасението се изразява в саможертвата му.Следователно е знаел за края.Имал е мисия на земята, за която е разполагал с ограничено време.33 години.Проповядвал е учението си, бил е преследван, но е бил разпнат в предсказаното от Него време.

Аз не мисля че е инсценирал собствената си смърт.Вярвам, че именно Той е бил разпнат.И за наследници е нямал време, нито за личен живот.

Останалото са много интересни хипотези, предположения, които ако някога се потвърдят ще разтърсят из основи целия християнски свят.Което пък ме кара да мисля че никой няма да позволи това.

Версията за непорочното зачатие в нашия модерен свят е неприемлива.Ако се вярва на Библията Той е бого - човек.И все пак е човек.Затова допускам че е възможно Мария Магдалена да не му е била само последователка и ученичка.Но за потомство...не мисля.

п.п.

Единственото, което ме навежда на съмнения...е че в Корана е...намекнато за инсцениране на тази смърт.Не си спомням точно и не намерих, опитах.Ще помоля някой запознат добре с Корана да ме насочи.Сигурна съм че четох нещо подобно, което сега не откривам.

• Отговори 92
  • Прегледи 12,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Версията за непорочното зачатие в нашия модерен свят е неприемлива.Ако се вярва на Библията Той е бого - човек.И все пак е човек.Затова допускам че е възможно Мария Магдалена да не му е била само последователка и ученичка.Но за потомство...не мисля.

п.п.

Единственото, което ме навежда на съмнения...е че в Корана е...намекнато за инсцениране на тази смърт.Не си спомням точно и не намерих, опитах.Ще помоля някой запознат добре с Корана да ме насочи.Сигурна съм че четох нещо подобно, което сега не откривам.

Ето какво казва Корана за инсценираната смърт:

И изричаха: “Ние убихме Месията Иса, сина на Мариам, пратеника на Аллах.” – но не го убиха и не го разпнаха, а само им бе оприличен. И които бяха в разногласие за това, се съмняваха за него. Нямат знание за това, освен да следват предположението. Със сигурност не го убиха те.

Да, възнесе го Аллах при Себе си. Аллах е всемогъщ, премъдър. (Сура Ниса, 157-158)

Но същевременно се казва и това:

И посочи тя към него. Рекоха: “Как ще беседваме с дете в люлка?” Рече то: “Раб съм на Аллах. Даде ми Той Писанието и ме стори пророк. И ме стори благословен, където и да се намирам, и ми повели да отслужвам молитвата, и да давам милостинята закат, докато съм жив. И да бъда нежен към своята майка. И не ме стори Той горделив, непокорен. И мир на мен в деня, в който съм роден, и в деня, когато ще умра, и в Деня, когато ще бъда възкресен!”

Т.е хем се казва че не бил разпънат, а Аллах жив го е взел при себе си, хем се казва че ще умре и ще бъде възкресен.

Малко противоречие както се казва :go ahead: Ухо който има нека слуша.

Но и в Корана за твърди за непорочно зачатие:

Рече: “Как ще имам момче, щом не ме е докосвал мъж и не съм блудница?” Рече [ангелът]: “Тъй каза твоят Господ: “Това за Мен е лесно. И за да го сторим знамение за хората, и милост от Нас. Това е предрешено дело.” И зачена го тя, и се уедини с него в отдалечено място. (Сура Мариам, 20-22)

Рече тя: “Господи мой, как ще имам син, щом мъж не ме е докосвал?” Рече: “Така! Аллах сътворява каквото пожелае. Щом реши нещо, казва му само: “Бъди!” И то става (Сура Ал-Имран, 47)

Mда.Коранът и историята за Исса (Иисус).

Мохамед е бил мъдър човек.Той е имал жена,имал е и деца.Заради това и в самият Коран има глави относно жениете,семейството и децата.

В новия завет-няма.

Това само подкрепя тезата ми

Ако Иисус беше имал плътски контакти и деца-непременно щеше да включи поне едно изречение относно справянето със жените :go ahead: и децата :ph34r:

Аз съм срещала не едно противоречие и в двете книги.Но всичко е до тълкуване.Иисус може да не бъде разпнат, и след смъртта си да бъде възнесен при Бог/отец/, така, както става с душите на всички пророци/светии/ от онова време.

Аллах - да поясня че в ислямската религия Аллах има 99 имена.Християните го наричат предполагам с едно от тях, тоест - става дума за един Бог.

Благодаря salim..

Мохамед е бил мъдър човек.Той е имал жена,имал е и деца.Заради това и в самият Коран има глави относно жениете,семейството и децата.

В новия завет-няма.

Ако Иисус беше имал плътски контакти и деца-непременно щеше да включи поне едно изречение относно справянето със жените :go ahead: и децата :ph34r:

Изисквала се е жертва, която да изкупи греховете и да посочи път.Иисус е имал 33 години да свърши тази работа.Какви деца...

Мохаммед не е бил обожествяван така, както Иисус.Служел е за да бъде низспуснат Корана чрез него.Имал е само дъщери и нито един син, който да продължи рода му.Не е роден пророк, в доста преклонна възраст е станал.А Иисус - от рождението си.

Принципно много от аспектите в двете религии са въз основа битието.Живота на Иисус и Мохаммед са били пример.От там и разликите.

В Корана и в Библията божиите заповеди и забрани са едни и същи...

То хубаво-жертва,жертва...

Обаче,ако продължим с паралела-знаеш,че в Корана има глави относно жените и възпитанието на децата.

Защо няма подобни глави в Новия Завет?

Според мен отговорът е-че Иисус просто не е бил запознат с материята.

То хубаво-жертва,жертва...

Обаче,ако продължим с паралела-знаеш,че в Корана има глави относно жените и възпитанието на децата.

Защо няма подобни глави в Новия Завет?

Според мен отговорът е-че Иисус просто не е бил запознат с материята.

Възможно е.Както е възможно и поради липсата на наследници да няма нищо в Библията.

Но Иисус е говорел за изкушение...което показва че земните, човешки страсти не са му били непознати.

Всъщност, в Библията се говори за семейните ценности.

А в Корана щеше да пише за наследници на Иисус, ако имаше такива.

В новия завет-няма.

Ако Иисус беше имал плътски контакти и деца-непременно щеше да включи поне едно изречение относно справянето със жените :hush: и децата :)

Мохамед имал,Исус нямал :)

Нещо тука се крие явно :speak:

Т.е хем се казва че не бил разпънат, а Аллах жив го е взел при себе си, хем се казва че ще умре и ще бъде възкресен.

Малко противоречие както се казва :wors: Ухо който има нека слуша.

И кой ти каза кога ще умре и кога ще бъде възкресен.Или получаваш вести от отвъдното?

Аз съм срещала не едно противоречие и в двете книги.Но всичко е до тълкуване.Иисус може да не бъде разпнат, и след смъртта си да бъде възнесен при Бог/отец/, така, както става с душите на всички пророци/светии/ от онова време.
А какво пречи да е възнесен без да е мъртъв? За АЛЛАХ няма пречка пред онова което пожелае.Къде тука е противоречието.

Бог е само един.

В различните религии Той има Своето Си име.

Но Той е Един Единствен,независимо как Го наричат.

Затова каквото и да е противоречие просто губи своя смисъл.

И кой ти каза кога ще умре и кога ще бъде възкресен.Или получаваш вести от отвъдното?

А какво пречи да е възнесен без да е мъртъв? За АЛЛАХ няма пречка пред онова което пожелае.Къде тука е противоречието.

Ами ако си направиш труда да прочетеш Новия завет, ще видиш кога е умрял и кога е бил възкресен.

Малко противоречие както се казва :) Ухо който има нека слуша.

Конкретно цитата,за който мислиш,че има противоречие е свързан и с повторното идване на земята на Исус.След като Исус се завърне и изпълни мисията си ще прекара остатъка от живота си на замята след което ще умре.

Конкретно цитата,за който мислиш,че има противоречие е свързан и с повторното идване на земята на Исус.След като Исус се завърне и изпълни мисията си ще прекара остатъка от живота си на замята след което ще умре.

Интересно разсъждание, обаче в Корана е казано:

"И мир на мен в деня, в който съм роден, и в деня, когато ще умра, и в Деня, когато ще бъда възкресен!”"

т.е раждам се, умирам и възкръсвам,

не е казано, както ти предполагаш:

раждам се, взимат ме за 2000 години във фризер на небото, после пак слизам на земята да си довърша мисията, умирам и възкръсвам

• Автор
Тц-тц-тц,я по-скоро се върнете на децата на Иисус. cool.gif

Не видях някой да ми възрази относно тезата ми. ;)

По принцип си прав, но ако от Библията са изхвърлени (а знаем колко текстове се обявяват за апокрифни) именно такива текстове и то преднамерено? Все пак целта е да се създаде божество (чрез триединството), а не да се говори за един човешки живот. :wors::wors:

Тц-тц-тц,я по-скоро се върнете на децата на Иисус. cool.gif

Не видях някой да ми възрази относно тезата ми. ;)

Виж аз съм сигурен че сам не вярваш в тази теза.Но по същество.

В новия завет са дадени свидетелства на други хора за Иисус.Нормално е та да акцентират в/у най-важните аспекти от живота му.За много пророци знаем само част от битието им.Онова което не знаем -не го знаем.Другото си е творчество.В областта на религията обаче единствен който има право да твори е БОГ.

Значи,ако намекваш за апокрифните евангелия и текстовете от Мъртво море-виж тук:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...%F6%E8%E7%FA%EC

Не,марги,и там няма и дума за наследници......

Мохамед имал,Исус нямал :angry:

Нещо тука се крие явно :rolleyes:

Аз това обяснявах по - горе.Мохаммед е имал семейство и не е бил пророк до своите 43 години./ако не бъркам за годините../

Иисус е роден Месия.Той не е живял на земята преди да стане пророк, както Мохаммед, дошъл е като такъв и мисията му, житието му са различни.Всички светии/пророци/ имат обикновен земен живот, с изключение на Иисус.

И заради липсата на потомство, при католиците например, точно това означава въздържанието, за което се говори в Библията.Католическите свещенници, монаси, кардинали...дават обет за въздържание от плътски изкушения.Като Иисус...

А дали това е театър или не... :ph34r:

Целибатът (обетът за безбрачие) при католическите свещенници (за незапознатите припомням че при православните такъв обет полагат само монасите),също според мен един крайно егоистичен и против божията повеля "плодете се и се множете" акт!

И също подкрепя моята теза,че не би могло Иисус да има деца,понеже изобщо не се е сешал за тях,а е мислил само за спасението на душата.

Това е и проповядвал.

Целибатът (обетът за безбрачие) при католическите свещенници (за незапознатите припомням че при православните такъв обет полагат само монасите),също според мен един крайно егоистичен и против божията повеля "плодете се и се множете" акт!

И също подкрепя моята теза,че не би могло Иисус да има деца,понеже изобщо не се е сешал за тях,а е мислил само за спасението на душата.

Това е и проповядвал.

Ами мисията му е била такава.Не душата си - душите на всички.

Ами мисията му е била такава.Не душата си - душите на всички.

Да,мисия.....

Но не е успял да има деца.Факт.

Интересно разсъждание, обаче в Корана е казано:

"И мир на мен в деня, в който съм роден, и в деня, когато ще умра, и в Деня, когато ще бъда възкресен!”"

т.е раждам се, умирам и възкръсвам,

не е казано, както ти предполагаш:

раждам се, взимат ме за 2000 години във фризер на небото, после пак слизам на земята да си довърша мисията, умирам и възкръсвам

Badr хубаво ти отговори само те питам защо цитирайки Корана изведнъж се спря на Новия завет?Ако ще защитаваш тезата си въз основа на Новия завет,Корана е излишен.Надявам се си осъзнал в какво противоречие си.Ако има някакви своеволни тълкувания или предположения е единствено от твоя страна.Всичко,което казах е от гледна точка на исляма.Именно затова Бог изпраща пророци,който да разесняват Божието слово за да няма своеволни тълкувания.Коранът е категоричен в твърдението, че Исус е жив и че ще се върне отново на Земята.Мохамед съобщава с големи подробности как Исус ще се върне по чуден начин на Земята, през последните времена и ще донесе мир, справедливост и щастие, като обедини Християни и Мюсюлмани в една обща религия и морал.За победата на Исус над Антихристта споменах.Един от признаците за настъпването на Съдния ден е именно и появата на Исус на земята.

61. Той е знак за Часа. И не се съмнявайте в него, и Ме следвайте! Това е правият път.

След като Исус изпълни мисията си ще умре(в отреденото му време,Бог най-добре знае),което е предписание за всеки един човек.

29.57. Всяка душа ще вкуси смъртта. После при Нас ще бъдете върнати.

Това е накратко,но ако желаеш повече информация ще дам линкове.

Редактирано от Arsen (преглед на промените)

Badr хубаво ти отговори само те питам защо цитирайки Корана изведнъж се спря на Новия завет?Ако ще защитаваш тезата си въз основа на Новия завет,Корана е излишен.

Добре, нека да оставим настрана Новия завет и да вземем само текста от Корана който гласи:

И посочи тя (Мария) към него. Рекоха: ”Как ще беседваме с дете в люлка?” Рече то: ”Раб съм на Аллах. Даде ми Той Писанието и ме стори пророк. И ме стори благословен, където и да се намирам, и ми повели да отслужвам молитвата, и да давам милостинята закат, докато съм жив. И да бъда нежен към своята майка. И не ме стори Той горделив, непокорен. И мир на мен в деня, в който съм роден, и в деня, когато ще умра, и в Деня, когато ще бъда възкресен!”

Да приемем, че това е самата истина - дете новородено в люлката проговаря на юдеите и казва какво ще се случи с него за в бъдеще.

Нека да направим анализ на текста (дано превода да е правилен) и да видим какво пише там

Раб съм на Аллах - тук е добре. Само дето по времето на Исус, юдеите са наричали единствения Бог Йехова, а не Аллах. Следователно няма как Исус да е казал "Аллах" защото тази дума възниква 600 г. по-късно, а и дори да е казал "Аллах", това име не би имало никакъв смисъл за тези, на които говори (юдеите и Мария). Следователно или е казал "Йехова", и Корана преиначава това което е казал, или изобщо е написаното е една художествена измислица, предназначена за последователите на Мохамед

Даде ми той Писанието - детето се е родило току що. Кога Аллах е успял да му даде Писанието? Под Писание обикновено се разбира нещо което е НАПИСАНО, най-вероятно в случая - Тората? Как му е дадено Писанието - писмено, като диктовка, или по някакъв друг начин? - Няма отговори и няма как да има.

и ме стори пророк - Ако си дете и говориш на някого, относно това какъв ще бъдеш, би следвало да кажеш - "и ще бъда пророк"

И ме стори благословен, където и да се намирам, и ми повели да отслужвам молитвата, и да давам милостинята закат, докато съм жив. И да бъда нежен към своята майка. - тук е добре, говори се в бъдеще време - да давам, да бъда нежен и т.н. Има обаче един проблем със заката (2,5% от доходите да се дават мислостиня). Този закат е въведен от Мохамед. Юдеите нямат точно такъв обичай, доколкото знам. Значи текста не иска да каже нещо на слушащите го юдеи (и няма никакъв смисъл за тях!), а има смисъл само за последователите на Мохамед, четящи Корана. А и няма никакво обяснение защо Аллах точно сега казва на едно пеленаче да дава закат, като пеленачето няма никакви доходи и в близките 10-20 години няма да има!? Да не говорим че и думата "закат" е непозната на юдеите живеещи по времето на Исус и той няма как да е употребил тази дума.

И не ме стори Той горделив, непокорен - тук не е ясно това защо е казано, но както се казва Аллах знае най-добре...

И мир на мен в деня, в който съм роден, и в деня, когато ще умра, и в Деня, когато ще бъда възкресен! - това е най-важния момент. На кого говори Исус от люлката - на майка си и на група юдеи. Това което казва би следвало да има някакъв смисъл ИМЕННО за тях. т.е те ще видят смъртта и възкресението му. И наистина това става. Иначе написаното няма никакъв смисъл за тези хора, които слушат какво им казва детето. (т.е ако както ти и тълкувателите на Корана твърдят, че Исус не е бил разпънат и съотвено не е възкръснал, а е взет жив при Аллах, и в последните дни ще бъде спуснат на земята да си доживее дните и чак тогава ще умре, и след това ще възкръсне)

Обаче тъй като Корана е писан 600 години след раждането на Исус, то това, което е писано в него има за цел да бъде прочетено от последователите на Мохамед, затова написаното по-горе няма никакъв смисъл, ако го погледнем през призмата на съвременниците на Исус.

Крайният ми извод е, че написаното е една художествена измислица, нямаща нищо общо със случилото се преди 2000 години с Исус. Измислица, предназначена за последователите на Мохамед. Защо е създадена? За да се изкара Исус пророк на Аллах и така да може по-лесно да бъдат "обработени" християните да приемат нововъзникналата религия.

Редактирано от salim (преглед на промените)

Както не веднъж бе посочено-думата "Аллах"-се превежда като "Бог или Господ".

Логиката ти е хубава,но изхождаш от грешна основа.коранът е писан на арабски,а не иврит или на български.

Както не веднъж бе посочено-думата "Аллах"-се превежда като "Бог или Господ".

Логиката ти е хубава,но изхождаш от грешна основа.коранът е писан на арабски,а не иврит или на български.

Думата Аллах е само един от много аргументи които съм дал, при това далеч не най-важния. Обърни внимание на това.

Добре,де-ще направя разбор на поста ти ;)

Добре, нека да оставим настрана Новия завет и да вземем само текста от Корана който гласи:

Да приемем, че това е самата истина - дете новородено в люлката проговаря на юдеите и казва какво ще се случи с

него за в бъдеще.

Нека да направим анализ на текста (дано превода да е правилен) и да видим какво пише там

Раб съм на Аллах - тук е добре. Само дето по времето на Исус, юдеите са наричали единствения Бог Йехова, а не Аллах. Следователно няма как Исус да е казал "Аллах" защото тази дума възниква 600 г. по-късно, а и дори да е казал "Аллах", това име не би имало никакъв смисъл за тези, на които говори (юдеите и Мария). Следователно или е казал

"Йехова", и Корана преиначава това което е казал, или изобщо е написаното е една художествена измислица, предназначена за последователите на Мохамед

За думата Аллах-вече казах.

Даде ми той Писанието - детето се е родило току що. Кога Аллах е успял да му даде Писанието? Под Писание обикновено се разбира нещо което е НАПИСАНО, най-вероятно в случая - Тората? Как му е дадено Писанието - писмено, като диктовка, или по някакъв друг начин? - Няма отговори и няма как да има.

В случая "писанието" би трябвало да се разбира като "божието слово".

и ме стори пророк - Ако си дете и говориш на някого, относно това какъв ще бъдеш, би следвало да кажеш - "и ще бъда пророк"

В библейските и особенно в пророческите пасажи винаги има смесване на времената.Детето Иисус (Исса) е,било е, и ще бъде пророк в едно и също време.

И ме стори благословен, където и да се намирам, и ми повели да отслужвам молитвата, и да давам милостинята закат, докато съм жив. И да бъда нежен към своята майка. - тук е добре, говори се в бъдеще време - да давам, да бъда нежен и т.н. Има обаче един проблем със заката (2,5% от доходите да се дават мислостиня). Този закат е въведен от Мохамед. Юдеите нямат точно такъв обичай, доколкото знам. Значи текста не иска да каже нещо на слушащите го юдеи (и няма никакъв смисъл за тях!), а има смисъл само за последователите на Мохамед, четящи Корана. А и няма никакво обяснение защо Аллах точно сега казва на едно пеленаче да дава закат, като пеленачето няма никакви доходи и в близките 10-20 години няма да има!? Да не говорим че и думата "закат" е непозната на юдеите живеещи по времето на Исус и той няма как да е употребил тази дума.

Ето тук вече съм съгласен донякъде с теб,защото не знам дали правилото за милостиня, "закат", и било валидно и за юдеите тогава.

И не ме стори Той горделив, непокорен - тук не е ясно това защо е казано, но както се казва Аллах знае най-добре...

И мир на мен в деня, в който съм роден, и в деня, когато ще умра, и в Деня, когато ще бъда възкресен! - това е най-важния момент. На кого говори Исус от люлката - на майка си и на група юдеи. Това което казва би следвало да има някакъв смисъл ИМЕННО за тях. т.е те ще видят смъртта и възкресението му. И наистина това става. Иначе написаното няма никакъв смисъл за тези хора, които слушат какво им казва детето. (т.е ако както ти и тълкувателите на Корана твърдят, че Исус не е бил разпънат и съотвено не е възкръснал, а е взет жив при Аллах, и в последните дни ще бъде спуснат на земята да си доживее дните и чак тогава ще умре, и след това ще възкръсне)

Написаното има смисъл колкото всяко едно пророчество има смисъл.В момента на изричането му никой си няма и идея за какво става дума.Иисус говори за бъдещето,а не за настоящето.

Обаче тъй като Корана е писан 600 години след раждането на Исус, то това, което е писано в него има за цел да бъде прочетено от последователите на Мохамед, затова написаното по-горе няма никакъв смисъл, ако го погледнем през призмата на съвременниците на Исус.

Крайният ми извод е, че написаното е една художествена измислица, нямаща нищо общо със случилото се преди 2000 години с Исус. Измислица, предназначена за последователите на Мохамед. Защо е създадена? За да се изкара Исус пророк на Аллах и така да може по-лесно да бъдат "обработени" християните да приемат нововъзникналата религия.

Крайният извод е,че написаното в Корана е послание към изповядващите исляма,като представлява леко изменена версия на случилото се.

Не забравяй колко се различават и четирите евангелия в Новия завет,където различните евангелисти оипсват едни и същи случки.Всеки автор описва събитието през своя поглед.

Не можеш да очакваш думите в Корана да са абсолютно същите като в библията.

Но се отплеснахме.Не виждам връзката с наследниците на Иисус....

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.