Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Windows Vista - дискусии, проблеми, мнения...

Featured Replies

Това Бета версия ли е или Full?

Защото пише във описанието за някакви time stopper-и разни ънлокъри .. незнам.

А всъщност официално за обикновенните потребители кога излиза ОС-а?

Тя вече излезе официално на 30 януари, но според мене още не е дошло времето да се качва.

• Отговори 1k
  • Прегледи 225,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Тя вече излезе официално на 30 януари, но според мене още не е дошло времето да се качва.

Е аз само питам.Пък и няма сега много много софтуер който е пригоден за виста,а пък да не говорим за SP. :rolleyes:

Понеже смятам да си го сложа (финалната версия) и исках да ви попитам има ли програма, която може да направи менютата и опциите на Vista на български език (както при XP) ? И също - има ли кирилица за Vista ?

Благодаря предварително ! :wors:

Такава програма няма все още, очаква се преводите да са готови тази пролет.

Кирилица си има вградена и то доста добра.

Понеже се изписаха около 30 страници по темата от които 90% с глупости и празни препирни на дребно искам да напиша нещо по-съществено.

1. Вградената кирилица във всички версии на Вистата е ок, глупакът/ците, които е/са изпратил/и тази фонетична подредба в Майкрософт ще го/и научим някой ден кой/и е/са и ще попитаме например в този форум откъде я изсмукаха :beer: Фонетичната подредба на инжинера си работи без грешка за Виста, необходим е просто рестарт и тръгва, да е жив и здрав батко Евгений.

2. Някои от цените на Вистата и на офис'2007 по ОЕМ канала (продажба с ново ПС) са съизмерими с тези на ХП и офис'2003. Например:

DSP WIN VISTA BUSINESS 32/64-BIT ENG 1pk DVD и

DSP Win XP Pro SP2b Eng 1pk w/Upg Cpn се продават на препоръчителна крайна цена около 199 $ без ДДС

DSP WIN VISTA HOME BASIC 32/64-BIT ENG 1PK DVD и

DSP Win XP Home Ed SP2b Eng 1pk w/Upg Cpn се продават на препоръчителна крайна цена около 139 $ без ДДС

По-скъпа е DSP WIN VISTA ULTIMATE 32/64-BIT ENG 1PK DVD - препоръчителна крайна цена около 269 $ без ДДС

И съответно за офисите:

DSP OFFICE BASIC 2007 ENGLISH 1PK W/OFF PRO TRIAL (MLK) и

DSP Office Basic Edtn 2003 Bulgarian 1pk w/SP2 - препоръчителна крайна цена около 269 $ без ДДС

3. Вистата, (с включен Аеро !!) макар и с малко, но отстъпва по производителност на ХП със СП2 - справка

4. Разгледайте посоченият по-горе тест от линка и обърнете внимание колко и какви програми работят под Виста, списъкът с неработещите всъщност е доста по-къс от работещите и се изисква в повечето случаи само по-нова версия на програмата.

5. Ако се деактивира стила Аеро на Вистата, тя се превръща в почти истинско ХП със СП2. Разбира се ХП с променен/оптимизиран кърнел и мениджър на паметта и ресурсите. А стилът Аеро наистина е избаран, както и цялостната визия на Вистата, не може да се отрече.

6. Аз, който съм от бранша (софтуерния и хардуерния... :yanim: ) и повечето от посетителите като мен в този форум, очаквам да намеря и споделя опит, решени и нерешени проблеми, професионални премеждия, предизвикателства и хумор, новости, евентуално бърза помощ за желаещите и подобни. За празни приказки, глупости и заяждане на дребно си има други форуми, евентуално в рубриката празни приказки и разни. Благодаря за вниманието :wors:

Имах в предвид за фонетична кирилица :ph34r:

Понеже се изписаха около 30 страници по темата от които 90% с глупости и празни препирни на дребно искам да напиша нещо по-съществено.

1. Вградената кирилица във всички версии на Вистата е ок, глупакът/ците, които е/са изпратил/и тази фонетична подредба в Майкрософт ще го/и научим някой ден кой/и е/са и ще попитаме например в този форум откъде я изсмукаха :ph34r: Фонетичната подредба на инжинера си работи без грешка за Виста, необходим е просто рестарт и тръгва, да е жив и здрав батко Евгений.

Вградената кирилица ( фонетична ) не е дело и не е изпратена от глупаци. Тя отговаря точно и на 100% на новия БДС ( Български Държавен Стандарт ).

Без да се заяждам, ама като толкова се фукаш, че си в бранша вземи поне се запознай с българските стандарти преди да ръсиш "умни" приказки.

А като търсиш създателите ето ти информация и за авторите и за стандарта:

"Новата фонетична подредба е създадена от Димитър Скордев, Факултет по математика и информатика, Софийски университет, и Димитър Добрев, Институт по математика и информатика, Българска академия на науките. Подредбата е включена в националния стандарт БДС 5237:2006 "Клавиатурни подредби на устройства за писане на български език", приет от Технически комитет 80 на Българския институт за стандартизация. "

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

Вградената кирилица ( фонетична ) не е дело и не е изпратена от глупаци. Тя отговаря точно и на 100% на новия БДС ( Български Държавен Стандарт ).

Без да се заяждам, ама като толкова се фукаш, че си в бранша вземи поне се запознай с българските стандарти преди да ръсиш "умни" приказки.

А като търсиш създателите ето ти информация и за авторите и за стандарта:

"Новата фонетична подредба е създадена от Димитър Скордев, Факултет по математика и информатика, Софийски университет, и Димитър Добрев, Институт по математика и информатика, Българска академия на науките. Подредбата е включена в националния стандарт БДС 5237:2006 "Клавиатурни подредби на устройства за писане на български език", приет от Технически комитет 80 на Българския институт за стандартизация. "

Според мен ти продължаваш цитираният от мен стил във форума...

Колко процента от българите използват новата подредба умнико ? Не ти ли се струва, че е малко късно, да се появява подобна подредба ? Ако разбирам правилно, това е станало през 2006 г. ?? Тогава ли се сетиха да измислят тази подредба ? Помисли от времената на ДОС (и досовската кирилица...) колко вода изтече и сега изведна - Изненада, екипа от БАН измислил нова подредба ??!!

Ами както съм обещал, браво и на екипа и такива негови верни защитници и почитатели като теб, но, благодаря, използвайте си я със здраве. Поразгледай форумите за да видиш дали това е само мое мнение :ph34r:

И как пък си помисли, че се "фукам" ?? Вероятно изхождайки от нивото на собствената си личност и ценности ли ??

Колко процента от българите използват новата подредба умнико ?

Вероятно изхождайки от нивото на собствената си личност и ценности ли ??

Хайде без квалификации по мой адрес.

Говориш за компетентни мнения по темата, споделяне на опит, но в същото време изпадаш в дребни заяждания и пренебрежение към останалите.

Попита кой е автора на подредбата - отговорих ти. Компетентно и изчерпателно.

Така, че занапред си спести квалификациите по мой адрес.

П.П. Ето ви един проблем. Притежателите на компютри с чипсет ATI XPress 200 за Intel платформи и маркови машини HP d2200 със същия чипсет е добре да знаят, че драйверите ATI Catalist за 32 и 64 битовите версии на Vista, както и тези в дистрибуцията на Microsoft не работят. Инсталират се, но до там. Остават си с питанка.

Здравей nickfox,

Основанието да ти отговоря беше следният текст, пуснат от теб:

В първия си пост съм изнесъл факти от форума/и и нета, както и цените, това са факти и не подлежат на съмнение. Единственото лично нещо, което съм "изръсил" е призива ми за по-сериозно отношение към форума, имах в предвид например дърпанията между Фикс001 и останалите, завършващо със сърдита муцунка. Разбира се, че повечето от нас са от "бранша" а и дори да не си вадят основно хляба покрай компютрите, пак са навътре в нещата. Причина да те нарека умник са употребените първо от теб "фукаш" и ръсиш "умни" приказки ?? А точно срещу това беше моят апел ?? И освен това, по мой адрес може а по твой не може да има квалификации, така ли ?

Ок, щом са от БАН, нека да приемем, че не са глупаци, но въвеждането на новата подредба в новата версия на уин-а си е глупашко, несъобразено и некоректно с нас българските потребители. Или като са от БАН трябва да им се прикланяме като на богове ?? Цяла България, свикнала да пише със старата фонетична подредба и преминала на Виста, сега ги споменава тези автори на стандарта. И то доста по-грубо от мен, повярвай ми. Това е като да очакваш нов автомобил няколко години и когато най-сетне е готов, сядаш в него, тръгваш и изведнъж изненадааа, лостчетата за мигачите са отдясно а на чистачките - отляво !! Подобна е истината за новата фонетична подредба на Виста-та.

И малко по темата, с NVidia драйверите също има проблеми с 64 битовата RTM версия, поне до средата на януари проблема съществуваше, не зная дали са оправени последно.

Ами излиза, че не трябва да се обновяват стандартите и да си остават едва ли не от началото на миналия век.

Едва ли авторите на стандарта са го направили ей така за кеф. Няма как да се приеме дадена промяна за стандарт ако не е достатъчно обоснована.

Предполагам, че са имали доста сериозна аргументация.

Освен това до този момент не е имало офциален национален стандарт за фонетична клавиатура.

Толкова за клавиатурата.

Относно проблема с драйверите на nVidia. Скоро пуснаха нова версия и мисля, че е налична за сваляне от сайта на nVidia.

Хайде без квалификации по мой адрес.

Говориш за компетентни мнения по темата, споделяне на опит, но в същото време изпадаш в дребни заяждания и пренебрежение към останалите.

Попита кой е автора на подредбата - отговорих ти. Компетентно и изчерпателно.

Така, че занапред си спести квалификациите по мой адрес.

П.П. Ето ви един проблем. Притежателите на компютри с чипсет ATI XPress 200 за Intel платформи и маркови машини HP d2200 със същия чипсет е добре да знаят, че драйверите ATI Catalist за 32 и 64 битовите версии на Vista, както и тези в дистрибуцията на Microsoft не работят. Инсталират се, но до там. Остават си с питанка.

Извинявай, nickfox.

Защо твърдиш, че "драйверите ATI Catalist за 32 и 64 битовите версии на Vista, както и тези в дистрибуцията на Microsoft не работят"?

Има запис, че само "capture driver" за "ATI Xpress 200" не е ъпдейтнат в момента. Справка:

https://a248.e.akamai.net/f/674/9206/0/www2...sta.html#173126

Дали става дума в случая за "Catalyst 7.1 Display Driver for Windows Vista" (WHQL)?

За 64 битови:

http://ati.amd.com/support/drivers/vista64...on-vista64.html

За 32 битови:

http://ati.amd.com/support/drivers/vista32...on-vista32.html

Възможно е само да се инсталират, както твърдиш. За Catalyst 7.1 ли говориш в случая?

Какво пише и какво е в действителност са две различни неща.

Пиша, че не работят, защото действително е така.

Инсталирах Vista Ultimate 32 и 64 битова на HP d2200 с ATI XPress 200 Chipset и на друга машина която не е маркова със същия чипсет.

Двете машини са ми на бюрото. И ако за събраната от мен примерно бих приел, то се изненадах, че не работят на марковата.

Драйвера се инсталира, но до там. Пробвах както тези в дистрибуцията, така и изтеглени последни версии от ATI.

Така, че говоря неща с които съм се сблъскал и съм установил.

Ъммм абе никфокс, сигурен ли си за това HP d2200 ?

Щото знам че имат десктоп клас Dнещоси ама честно казано не знаех че имат d2200...

Имат и DL ама те са нисък и среден клас сървъри. С тях вече съм малко пoвече на "ти".

Малко или много съм запознат с продуктовата гама на HP, ама това D2200 ми звучи доста странно. Би ли дал някакъв линк да го видя що за чудо е това?

Нещо май почвам да се отказвам от теста на Vista. Липсва в сайта а apple iTunes за новата операционна система на Майкрософт, което на мене въобще, ама въобще не ми харесва. Нямам намерение да сменям аудиоплеяра заради новата изгъзица на "жълото еврейче". Ще почакам.....

Ъммм абе никфокс, сигурен ли си за това HP d2200 ?

Щото знам че имат десктоп клас Dнещоси ама честно казано не знаех че имат d2200...

Имат и DL ама те са нисък и среден клас сървъри. С тях вече съм малко пoвече на "ти".

Малко или много съм запознат с продуктовата гама на HP, ама това D2200 ми звучи доста странно. Би ли дал някакъв линк да го видя що за чудо е това?

Опс, печатна грешка от моя страна. Изпуснал съм едната буква. Не е d2200, а dx2200. Настолна машинка, бизнес клас. ATI XPress 200 chipset, Intel Celeron D346 3.06GHz, 512MB DDRII 667MHz, 80GB SATA II HDD, Integrated ATI Radeon X300 graphics. Това в общи линии е конфигурацията, която ползвам в момента. Малко се различава от базовата, дадена на сайта на HP.

Другата е подобна, но с дънна платка на Asrock, Intel Celeron D356 3.3GHz 512KB Cache и 1GB DDRII 533MHz.

Извинявам се за неточноста. Това обаче не решава проблема с видеодрайверите за MS Windows Vista.

С nVidia гаранция, че дори с бета драйверите нямаше проблем :-)

Бай дъ уей излезе beryl 0.2.0 :

http://lunapark6.com/?p=2916#comment-27900

Този дзвер харчи доста по-малко ресурси от прехваления аеро интерфейс, при което е поне няколко идеи по-напред от него, безплатно е и т.н. Пак си помислете какъв е смисъла от 400-доларовата недосмислица, хехехе ;)

Бай дъ уей излезе beryl 0.2.0 :

http://lunapark6.com/?p=2916#comment-27900

Този дзвер харчи доста по-малко ресурси от прехваления аеро интерфейс, при което е поне няколко идеи по-напред от него, безплатно е и т.н. Пак си помислете какъв е смисъла от 400-доларовата недосмислица, хехехе :ph34r:

Случайно да забеляза, че темата е за MS Windows Vista, а не за незнам коя си Линукс дистрибуция?

Хайде да спазваме някакъв ред. Щото съм сигурен, че ако в тема за някоя Линукс дистрибуция пусна пост за Windows в положителна посока и оплюя дадената Линукс дистрибуция или надстройка, то на 200% ще оревеш целия форум, че съм го направил и с това съм накърнил божествените права на опън сорс обществото и обидил върховното божество Линукс.

Така, че нека не се отклоняваме от темата.

Някой да знае дали има разлика м/у RTM версията на Виста и Retail версията?

Едни казват, че има разлика, като логото на Виста при стартиране на Retail версията, други казват че логото го има и при RTM версията. RTM няма ultimate extras, Retail версията имала 1-2 нови тапета. Retail версията има включени всички ъпдейти до Януари, поправени са някой бъгове, премахната е възможността да се активира до 1 Юни като RC2.

Какво е вашето мнение, струва ли си да инсталираш Retail версията, след като вече имаш RTM?

nickfox, аз пък си мислех, че се вписва в присъединената тема, където се коментираше "струва ли си да преминаваме на Виста?"

Измежду другото, днеска излизат още забавни новини от Майкрософт. Лицензът на Виста е такъв, че ако искаш да го ползваш в някаква виртуална машина, да речем vmware, трябва да ползваш или professional или ultimate версиите, в противен случай си нарушител (хаха) на закона. Демек, ако решиш да се възползваш от благините на виртуализацията, напоследък добре подпомогната хардуерно от Intel и AMD, трябва да дадеш поне $200 отгоре - това заедно с DRM и trusted computing е поредната корпоративна изненада за изтискване на мангизи от клиентите. А, да, новината, ето я :

http://www.crn.com.au/story.aspx?CIID=7257...p;src=site-marq

А, да, същото се отнася и за Мак-ове, не че някой с такава машина ще тръгне да си слага Виста де :rolleyes:

Някой да знае дали има разлика м/у RTM версията на Виста и Retail версията?

Едни казват, че има разлика, като логото на Виста при стартиране на Retail версията, други казват че логото го има и при RTM версията. RTM няма ultimate extras, Retail версията имала 1-2 нови тапета. Retail версията има включени всички ъпдейти до Януари, поправени са някой бъгове, премахната е възможността да се активира до 1 Юни като RC2.

Какво е вашето мнение, струва ли си да инсталираш Retail версията, след като вече имаш RTM?

И аз това се чудя...

Затова днеска си свалих retail версията, пробвах я специално да видя за буут логото, но такова отново няма! ;) Нови уоллпейпъри също не забелязах. Но ми се стори, че има някаква разлика в инсталацията, не знам точно каква - практически си е същата. И аз се питам, дали има смисъл... :speak:

П.П. Този път се инсталира на доста старо HDD, на което RTM не щеше... Все пак има някаква разлика...

Редактирано от GFreeman (преглед на промените)

И аз това се чудя...

Затова днеска си свалих retail версията, пробвах я специално да видя за буут логото, но такова отново няма! ;) Нови уоллпейпъри също не забелязах. Но ми се стори, че има някаква разлика в инсталацията, не знам точно каква - практически си е същата. И аз се питам, дали има смисъл... :speak:

П.П. Този път се инсталира на доста старо HDD, на което RTM не щеше... Все пак има някаква разлика...

Разбрах, че са добавени и много допълнителни драйвери в Retail версията, може би затова си успял да го инсталираш :)

Редактирано от to4i (преглед на промените)

И аз това се чудя...

Затова днеска си свалих retail версията, пробвах я специално да видя за буут логото, но такова отново няма! :) Нови уоллпейпъри също не забелязах. Но ми се стори, че има някаква разлика в инсталацията, не знам точно каква - практически си е същата. И аз се питам, дали има смисъл... :clap:

Разлика в билд нъмбъра няма, няма разлика в буут скриина, няма разлика в кода също. Двете версии са идентични от към софтуерен код. Разликата е само в добавените драйвери към ритейл версията.

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.