Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Киселото мляко и търговците в храма

Featured Replies

"Ако разгледате внимателно кофичките кисело мляко в който и да е квартален магазин или хипермаркет, ще си помислите, че сте попаднали на продукт, ревностно запазил българската традиция. От пластмасовите кофички закачливо намига мустакат балканджия. Смирена родопчанка свенливо подава паничка. Щастлива “холщайнка” апетитно облизва стръкчето екотрева, преди добросъвестно да го превърне в чисто мляко. Здравец, пеперудки, пръски мляко, окъпани сякаш от лъчите на слънцето, зелени морави допълват идиличната картина, която, според дизайнерите, трябва да накара купувача без колебание да направи избора си. За тези, които освен да видят, искат и да прочетат, е насочена словесната информация. Според нея продуктът под лъскавата капачка е: “натурално кисело мляко”, “кисело мляко по традиционна рецепта”, “оригинално кисело мляко”.

Ако киселото мляко можеше да реагира на лъжи или полуистини, какъв ли щеше да е цветът му? Защото анализ на 8 марки, произвеждани у нас, е доказал, че в киселото мляко се влагат различни добавки, че в закваските наличието на Lactobacilus Bulgaricus е по-скоро символично, че продуктът не отговаря на типичния вкус и мирис, характерни за традиционния български продукт.

Какво се случи, та след 1990 година България не само изпусна доларите, които носеше бацилът, ами е на път да затрие продукта, по който светът ни припознава?

Процесът започна с парцелирането и преразпределението на отрасъл “Млекарство”. Той винаги се е свързвал с понятия като изобилие и благоденствие. Затова към него се втурнаха хора с различни професии, подготовка и манталитет. Общото между тях беше наличието на капитали. Намесиха се и търговците. Кисело мляко с трайност 72 часа, и то съхранявано при хладилни условия, въобще не ги устройваше. От друга страна, млякото ­ кисело и прясно, остана в съзнанието на българите като социален продукт. Евтин и здравословен.

Балансът между печалба и социална цена, съчетани с непосилна трайност, родиха невероятни компромиси. Разковничето отначало бе сухото мляко. След това на помощ дойдоха добавките. Следващата стъпка бе компромисът със стандартите. Дали някой ще открие на пазара кисело мляко, на чиято опаковка да е отбелязано, че е произведено по БДС?

Пазарът иска сладко и гъсто мляко, кълнат се производители. Правим често дегустации. Вкусовете са различни...

Как да защитим българското мляко?

Ако млякото е с намалена киселинност, нека консуматорът да знае. И да направи своя избор. Иначе след някоя и друга година ще внасяме българско кисело мляко от... Япония. Или ще прескачаме до Турция, за да хапнем оригиналния български продукт..."

(цитат със съкращения).

За тези, които се интересуват - пълния текст на статията е тук:

http://www.bgnews.bg/show_story.html?issue...story=288285218

Интересува ли ви какво купувате в кофичките, озаглавени "КРАВЕ КИСЕЛО МЛЯКО"? Дали вътре има по-скоро крем - продукт на "дегустации" и маркетингови експерименти, и способен да надживее крава преди изобщо да вкисне :lol6: ?... Не е ли време "да изгоним търговците от храма" на един от малкото признати по света български символи? Защо японците ядат кисело мляко, а българите гъстичък и сладичък дълготрааааен йогурт?

Редактирано от ivosla (преглед на промените)

Купувам продуктите на Данон и Пършевица,заради качеството при което се правят.Иначе знам че това не е кисело мляко ама като няма друго какво да правя.Работа на държавните органи е да контролира какво ни продават,те като не си гледат работата нищо неможе да се направи.По същата причина не купувам салам защото в него има всичко друго ама не и месо.

И там доматите са пластмасови и пълни с нитрати.

Купувам продуктите на Данон и Пършевица,заради качеството при което се правят.Иначе знам че това не е кисело мляко ама като няма друго какво да правя.Работа на държавните органи е да контролира какво ни продават,те като не си гледат работата нищо неможе да се направи.По същата причина не купувам салам защото в него има всичко друго ама не и месо.

:lol6: Салама по принцип си има всичко друго, даже на етикета го пише ;):lol6:

А за киселото мляко: Баба ми правеше " натурално кисело мляко", което траеше месеци! Не е слагала добавки. Единственото което слагаше бе лъжичка кисело мляко за закваска. След това го консервираше както компотите и... цяла зима ядеш овче мляко, дори агнетата вече да ги няма на 6 май. Сега се сетих че е 6 май ;) Сега ще кажете, че бактерикус булгарикус измират и... Ама поне си остават хранителните съставки :hush:

Иначе знам че това не е кисело мляко ама като няма друго какво да правя.Работа на държавните органи е да контролира какво ни продават,те като не си гледат работата нищо неможе да се направи.

За щастие все още се намират хора, които рискуват да правят и продават нелегално кисело мляко, въпреки че въпросните държавни органи ги гонят като престъпници.

• Автор
Купувам продуктите на Данон и Пършевица,заради качеството при което се правят.Иначе знам че това не е кисело мляко ама като няма друго какво да правя...

За щастие все още се намират хора, които рискуват да правят и продават нелегално кисело мляко, въпреки че въпросните държавни органи ги гонят като престъпници.

Изобщо, мисля си, че сегашното положение е следствие и на дистрибуторската мрежа. То е като да пренасяш запалена свещ. Тя си има време, за което ще изгори. Ако от това ти зависи бизнеса, ще използваш трикове, за да удължиш времето до нейното угасване. Същото е и с млякото - повечето от нас, ако в магазина видим развалена стока от дадена марка - се замисляме дали следващия път да си купим тази марка. Да ама много хора имат интерес ние "да купуваме и да сме доволни". Щом пък минава номера - защо не?

Както за много други неща, най-мощните фирми от бранша са тук - в София. И ние имаме такова "кисело мляко", което да стигне до най-отдалечените кътчета на България. Ако можеше "въпросните държавни органи" да не застават зад интересите на големите фирми...положението щеше да се оправи. Или тези няколко фирми да имат производствени бази из цялата страна или да не се "пънат" да зареждат навсякъде "пластмасата" си.

Има едно село на Петрохан,казва се Гинци.Та там на пътя бабите продават,няма нищо общо с това в кофичките.

На мен ми се налага да си купувам киселото мляко от магазина, въпреки, че с удоволствие бих се разхождала по веднъж в седмицата до някое от околните на софия села за да купя истинско прясно и сама да си направя киселото. И все пак има една две "марки", които що годе се приближават до истинското кисело мляко, това са селекта и по неизвестните, които на 3-4 ден вече са вкиснали. Даже съм използвала такова за закваска. Колкото до данонските знам за случай, при който една приятелка правеше ремонт у дома си. Било е забравено едно кисело мляко Данон в един шкаф и намерно след 2 месеца - било е все едно пшреди час е купено от магазина, нито вкиснало нито мухъл, а аз лично съм правила експеримент, пак такова мляко го оставих цяло лято на балкона на слънца, беше само леко мухлясало! :baby:

Аз пък купувам на баба и на дедо...много са ми вкусни... :baby: Пършевицата ми горчи, а от данон ям само плодовите нещо натуралното не ме кефи...Честно казано химия или не, на мен са ми вкусни и си ги ям с удоволствие...

• Автор
Аз пък купувам на баба и на дедо...много са ми вкусни... :baby: Пършевицата ми горчи, а от данон ям само плодовите нещо натуралното не ме кефи...Честно казано химия или не, на мен са ми вкусни и си ги ям с удоволствие...

До скоро си мислех, че На баба и На дедо са от един производител и са с приблизително еднакви параметри, но погледнах тук:

http://www.bnap.org/?p=89

Българска национална асоциация на потребителите...Дори еврокомисар си имаме, ехеее - потребител да си! Кеф

Или ще прескачаме до Турция, за да хапнем оригиналния български продукт...

Живея в Бургас и разстоянието Бургас-София ми е колкото Бургас-Истанбул, а да не говрим за, че Бургас-Лозенград ми е малко над 100км и имам възможността да пътувам често до там. Нямате си представа какво кисело мляко се продава там. Няма нищо общо с нашето, има си и вкус и аромат и е наистина кисело. А да не говорим, че във всяко заведение за хранене, ресторантче или бюфет можеш да си поръчаш кисело мляко в едни съдове като гювечета (предполагам, че на място го подквасват), което е уникално - гъсто и с каймак! Невероятно вкусно.

И там доматите са пластмасови и пълни с нитрати.

Типичен българин :>

Не беше ли модерен йогурта вече?

....мдааам и от него с удоволствие си похапвам...

• Автор
Не беше ли модерен йогурта вече?

Няма лошо...йогурт, крем-карамел...к'вот ти душа иска. Но да ти продават това, което пише на опаковката. А на опаковката да пише това, което има вътре. И всеки да може да избере дали да купи този продукт, т.е да е информиран адекватно. А не - да не знаеш какви ***** ядеш :) или даваш на децата си. Аз искам дори и да е по-скъпо (заради бързото си разваляне и вероятна неизгода за бизнеса примерно), но да знам, че купувам КИСЕЛО МЛЯКО, бе да му се не види. Без увъртания, трикове и интереси.

Днес ще ям това - а утре, като ми писне ще ям баварски крем с портокали!

аз отдавна вече не купувам "кисело" мляко от магазин.Точно поради тези причини.

Купувам мляко от една комшийка с крава (е,верно-разрежда го,ама какво да се прави-и тя деца има :) ),и след това си го подквасвам в къщи-във фурната.Става мляко един път.

преминал съм на домашно производство на ракия,мляко,салата,домати,краставици и т.н.

не се оплаквам от качеството :)

Общо взето "киселото ни мляко" по магазините е тъпкано с нишесте....Щом и котките вече отказват да го ядат....

Ела да хапнеш от испанското...на нищо не прилича.Овчето е както нашето прясно сирене със сол,кравето пак прилича на нещо,но пък на мен не ми харесва.Гръцкото прилича на много гъста сметана.....нямам какво да пиша повече българското си е най-хубаво.Колкото до това дали е домашно или не,аз лично не правя голяма разлика...Добре че тук има само в един магазин,някакво което има незнам си каква българска съставка та прилича на нещо.Иначе незнам какво щях да ям.Домашното не винаги ми харесва повече.Има доста неща,който ми харесват повече от магазина,макар че са наблъскани с какво ли не...

Все пускате някакви теми....и сега ми се прияде ама от нашето си!Кой ще прати една кофичка насам? vacation1.gif

• Автор
...преминал съм на домашно производство на ракия,мляко,салата,домати,краставици и т.н....

Похвално, наистина! Удивлява ме ентусиазма ти, но още колко стоки от първа необходимост можеш да произведеш за лични нужди? Да месиш пълнозърнест хляб, да развъждаш риба, да гледаш кокошки...? А как се справяш с плодовете - има ли достатъчно място при теб за овощна градина?

Не ме разбирай погрешно - добре, че има хора като теб, които все пак не стимулират тази измама, а се справят сами. Но въпросът ми е трябва ли да минем към натурално стопанство, за купуваме качествена стока или има и други по-съвременни средства да постигнем това.

Ми да ти кажа спокойно може да си заредиш един фризер с кисело мляко от БГ....Макар, че по принцип срокът му на годност е 6-8 дни , нашите млека карат с месеци...Магии просто..:yanim: Същото е и с бозата...

Абе не знам отде го намираш това мляко, дето трае месеци. Мен ме хранят с Авита, което 7 дена преди да изтече 10 дневния срок на годност е кисело, по-точно вкиснато. За бозата ще кажа, че при нас имаше два чешита. Единия прилича на старата боза и ми харесва, но другия... Може да я оставиш с дни и пак няма да има вкус. За нещастие бозаджийницата гръмна миналия месец и загинаха няколко човека. Ако не беше трагично, щях да се радвам, че съм се оттървал поне за малко от гадната боза.На времето ми харесваше престоялата боза, леко шупнала. Ставаше лесно, като престои 24 часа в казана на сладкарницата. Ммммм...

• Автор
По Темата на Нова даваха преди около 2 месеца за такива млека и бози...:) Отвориха една боза от средата на 2006 година и се оказа годна за пиене...;) Представи си колко консерванти има в нея само...

А по БТВ-то наскоро в "Тази сутрин" излъчиха интервю с един учЕн, който беше изследвал множество кисели млека и беше установил, че само три марки на пазара правят истинско кисело мляко (не за пръв път го канеха да говори по темата). Разбира се, не искаше да прави реклама. Но ме провокира...А и телефоните в студиото били загрели от любопитство ;)

ПП: Разбрах, че ученият се казва проф. Христо Мермерски.

Откакто Данон стъпиха на българския пазар, вече няма Българско кисело мляко.

Блаааа, йогурт! Нишестена гадост!

:) Истинското българско кисело мляко има чудодейно въздействие върху стомашно-чревния тракт. То пълноценно регулира бактериалната среда в червата. Предполагам, че някой специалист в областта, какъвто аз не съм, би могъл да напише поне една книга за ползата от него.

Най-страшният резултат от изчезването му от пазара е липсата на още един здравословен фактор в храненето на българите. Следователно тук намирисва на престъпление срещу цялата нация, извършвано с една-едничка цел - увеличаване печалбите на производителите на сурогатите и естествено кяра на търговците.

Нямам ясна идея как точно бихме могли да върнем истинското кисело мляко на пазара.

Може би трябва да се шуми в медиите, колкото се може по-често. Трябва да го прави всеки, който има връзки тук и там, при това винаги, когато има възможност.

Може би съюзът на потребителите, който в момента е една жалка и беззъба организация, трябва да намери пари, за да доведе в страната експерти отвън, които да докажат, че производителите и търговците заблуждават /по-скоро мамят/ клиентите си, като им продават менте. Дори мощен концерн в ЕС може да бъде доведен до фалит при разкриването на такава крупна измама, камо ли Данон-Сердика и другите по-дребни наши недоносчета.

Ако над виновниците надвиснат стандартните в ЕС огромни наказания, те ще предпочетат да върнат старата и изпитана технология за производство на кисело мляко, да се примирят с по-ниски печалби, само и само да оцелеят. За да се стигне до надвисващи наказания, мошениците трябва да бъдат съдени. За да бъдат съдени, трябва да започнат масови протести.

Съдейки по степента на развитие на гражданското съзнание на средностатистическия българин, мога твърдо да заявя, че от горната идея нищо няма да се получи. Както в случая с кризата около тракерите например, огромна част от хората ще заявят, че ще участват в протестите, а накрая само нищожна част от тях ще дойде. Е... какъвто протестът, такъв и резултатът.

Сами сме си виновни, че не умеем да говорим, за да ни чуят.

Малко допълнение за възможността за успех на един протест: Ефективността на протеста е правопропорционална на величината на скоростта на неговото протичане и на броя на участващите в него. (Внушителен ефект има само от светкавичен и застрашително масов протест). Вземете за илюстрация събитията в Швеция, когато властите закриха thepiratebay. Отлично организираното шведско интернет общество почти блокира функционирането на изпълнителната власт. При аналогична ситуация ние тук погазихме в калта с огромно закъснение и нулев резултат.

Май си загубих напразно времето... :rap:

Редактирано от NavNav (преглед на промените)

• Автор
Следователно тук намирисва на престъпление срещу цялата нация, извършвано с една-едничка цел - увеличаване печалбите на производителите на сурогатите и естествено кяра на търговците.
Нямам ясна идея как точно бихме могли да върнем истинското кисело мляко на пазара.
Може би трябва да се шуми в медиите, колкото се може по-често....Трябва да го прави всеки...Сами сме си виновни, че не умеем да говорим, за да ни чуят.
(позволих си да те цитирам със съкращения - дано не съм изкривил смисъла на думите ти)

Май си загубих напразно времето... :speak:
:wors: Не мисля...Позицията ти е сериозна и задълбочена.

Сега по същество: Не съм сигурен дали някой от т.нар "експерти" (отвън) има интереси в посока на това да ни "светне" за далаверата. За съжаление и те скачат по поръчка на някого. И по-скоро очаквам от тях да утвърдят неправомерно позициите на големите компании в този бранш при евентуален публичен или юридически спор.

Този проблем - когато се осъзнае, разбира се - може да се реши единствено от нас самите. Според мен всеки от нас има свободата и умствения капацитет да се запознае с истината. Макар и "беззъба" Асоциацията на потребителите не е безгласна. По-горе качих линкче, което показва техни изследвания. Тъй като ги проверих от личен опит (за няколко дни купих от повечето млека, поразпитах тук-там и т.н) твърдя, че са верни.

Достатъчно е да направим няколко неща:

Първо: Да проявим малко взискателност към това какво "мляко" ще дръпнем следващия път от щанда. Да подходим като към лечебна храна, продавана без рецепта. Грешният избор не би ни навредил, но верният ще ни лекува.

Второ: Да "бъзикаме темата" пред повече хора. Ей така - на майтап - без да й придаваме излишна сериозност, която по-скоро отблъсква. Ясно е, че това не е вселенски проблем. Хората в момента се вълнуват от наистина по-важни неща.

Трето: Нашето мъничко решение не опира изобщо до нашите пари. Което е най-хубавото. Боклуците често са и по-скъпи. Просто липсва инфо.

ПП: Благодаря на автора на това полезно мнение-анализ. Добре дошло би било и само да кажете вие какво "мляко"купувате (ако купувате...)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.