Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Гласуването става задължително?

Гласуването става задължително? 195 гласували потребители

1. 1. Да бъде ли задължително гласуването?

• Да
      51%
      95
    • Не
      48%
      90

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

според мен задължителното гласуване цели да се запазят СДС И ДСБ като парламентарни партии. а аз съм против тях и затова ще гласувам за ДПС ако стане задължително гласуването а и моите приятели са на същото мнение,въпреки че сме християни.

• Отговори 249
  • Прегледи 27,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Следващия път вместо да се правиш на отворен първо чичко Google и после постове по форумите.

В Гърция то е въведено заради мюсюлманското малцинство което е само 140000.

...............................а, това означава, че не ги разбираш следователно си идиот.

Твърдо съм за задължителното гласуване.

Не се правя на " отворен " винаги досега съм ходил да гласувам / за това не ми трябва чичко ти Google / но въведено насила няма да свърши работа / според мен / . Хората преди мен в постовете си са го казали , отиваш ипускаш празна бюлетина , или според теб трябва да ни задължът да гласуваме само за някой определен ! Връщаме се 18 години назат . Човек ако е решил да гласува / или не / не можеш да го накараш на сила ! Ако има задължение или принуда ТО да ти и демокрацията !

П. П. Ти като си много " отворен " я ми как карат " задължително " гърците да гласуват - под конвой ли ги гонят , в тях ли ходят с избирателните урни или как.........?

Защо пък да е така???

Ами като има само 20-30 процента гласували от всички възможни това значи, че предлаганите политици не са харесвани или пък водената от тях политика не ни устройва...

Има истина в думите ти, но когото и да питаш от гласувалите дали харесва политиците, сигурен съм, че повечето ще ти отговорят, че всички са едни и същи, така, че не си много прав. Освен това има много хора, които биха гласували, но поради една или друга причина са предпочели да не отидат. Мисля, че не е лошо да отидеш и да пуснеш празна бюлетина. Така поне ще знаем колко от гласоподавателите наистина не харесват политиката. Аз примерно пропуснах първия тур на президентските избори, но отидох на втория( някой каза, че и на Атака щели да намалеят гласовете, но всъщност аз дадох моя глас на балотажа. Много мои познати, също биха гласували за тая партия, макар на последните избори да не отидоха). Както и да е, това, дали Атака ще загуби е работа на социолозите, а не моя. Мисля, че и ДПС ще загуби малко, защото доста от избирателите и също не гласуваха. Реално ДПС може да вземе над 10 %, ако се включат и Ромите. Аз съм за задължителното гласуване, само не ми е ясно ако си болен примерно или вали пороен дъжд или отсъстваш, или други подобни, как ще се процедира с глобите. Може би по-удачно ще е да се дадат 10-50 лева на тия, които отидат да гласуват. Няма да излезе скъпо, защото така тия заровени пари в резерва ще влязат в обръщение за нула време, нали? Определено с глоби нищо няма да се постигне, докато със стимул - да! А може да се направи и следното - тия, които не искат да вземат тия пари от гордост, да ги откажат или дарят на някоя фондация. Аз бих направил това.

според мен задължителното гласуване цели да се запазят СДС И ДСБ като парламентарни партии. а аз съм против тях и затова ще гласувам за ДПС ако стане задължително гласуването а и моите приятели са на същото мнение,въпреки че сме християни.

Ами бягай гласувай за тях на местните избори ;) Все пак това са избори и имаш право да гласуваш и за ДПС. Лошо няма, но поне тогава ще сме сигурни, че гласовете за партиите са точно такива, каквито трябва да бъдат. А предатели сред българите е имало винаги - по време на робствата и след това. Нищо ново под слънцето, все пак сме си българи ;)

Може би по-удачно ще е да се дадат 10-50 лева на тия, които отидат да гласуват.

Направо ще се задръстят от народ пунктовете biggrin.gif

Аз съм твърдо за, ще е правилна стъпка, не искам определящи да са гласове, купени за кебапче и 5 лева, а интелигентните хора да си стоят по къщите. Все трябва да се тръгне отнякъде, не можем само да стоим и да се оплакваме.

Гласувах "за" защото ми писна последните години хората с ниско образование да гласуват на 100% заради кебапче или 5-10 лева,а останалите да викат "е..ал съм му мамата,от мен нищо не зависи".Турското малцинство в България е към 6%,а взимат на изборите 22...щото ние сме си виновни и правим Доган най-големия играч.Донякъде задължителното гласуване не е демократично ама само донякъде.Винаги можеш да пуснеш празен плик или невалидна бюлетина.Самият аз последния път не гласувах за пръв път откакто имам право и съжалявам.Омръзна ми да ме управляват хора тъпанари като дон Цеци който неможе да свърже три смислени изречения ама е в парламента само защото е раздавал по 5 кинта на хората.

Абсолютна глупост,измислена от болни мозъци.

Няма да приема разни мафиоти,крадци и манипулатори да ме принуждават да ходя да узаконявам изборът им.

Това би било ГРУБО ограничаване на гражданските права и не вярвам да стане,и никога не бих отишъл да гласувам,ако съм задължен. Да видим какво ще ми направят...За такава глупост като нищо може да се осъди държавата в Хага.

Гласуването е личен избор и щом не гласувам,значи не виждам за кого,а не че не ми пука. В момента,в който видя достоен политик или политическа сила,ще отида да гласувам. Но не така - насила. Пълен абсурд! angry.gif

Трудно ми е да приема дори това,че подобна вероятност се дискутира като напълно реална...Ами защо да се спира само дотук? Нека се върнат и задължителните манифестации,събрания,бригади и т.н. Защо не? Нали и без това живеем в Абсурдистан...

Редактирано от WhiteHart (преглед на промените)

Категорично ЗА

Каква диктатура, какви 5 лева angry.gif

Личното ми мнение е, че това е единственият начин да се разбере какво в действителност искаме ние българите. На мен ми се струва, че болшинството от "пасуващите" не си правят труда да гласуват просто защото ги мързи. После се крият зад фрази като: "всички са маскари", "няма достойни" и т.н. Да се направи задължително, а който иска нека да си пуска протестен (недействителен) вот. Също така има идея да се въведе и интернет гласуване - това значително ще улесни хората и те (като stewie) по-радушно ще приемат обсъжданото предложение.

ПП: Чудя се, защо ли гражданите на изброените от VEELVET държави не са осъдили страните си в Хага?

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Ако има интернет гласуване ще вдигнат избирателната активност поне с 20%.

Аз също съм против :) .Това ми напомня за онези времена,когато всички бяха длъжни да отидат да гласуват за "любимата народна партия".Напомня ми за тоталитаризма.Някой запитва ли се за какво е това?Според мен се страхуват,да не би да дойде ден в,който почти никой няма да отиде да гласува,защото поне според мен смисълът е никакъв,а и политиката е последното нещо от което бих се поинтерисувал.Въпрос на време е пенсионерите,които подържат все още някаква избирателна активност да си "заминат" и тогава няма да има начин за провеждането на нормални избори.Това би довело до свикването ново,Велико Народно Събрание.Народът отново ще влезе в парламента и ще има възможност за промяна на конституцията,на бройката народни представители, на правата и задълженията на бъдещите народни представители.Ще има доста промени,които не са по вкуса на политиците и затова те бързат да се застраховат.Поне това е моето мнение.Не че на някого му пука,че Иван,Стоян и някой си там не са отишли да гласуват.И как по дяволите това би спряло купването на гласове.Аз ако искам да отида да гласувам за пари и тогава бих го направил за този който ми плати,стига да съм достатъчно малоумен за да го направя за пари.

На мен ми се струва, че болшинството от "пасуващите" не си правят труда да гласуват просто защото ги мързи. Да се направи задължително, а който иска нека да си пуска протестен (недействителен) вот.

Не си правя труда да гласувам не защото ме мързи. Ясно???

В предишния си пост обясних защо - просто няма за кого. Вече не съм толкова наивен,както преди години,и много ясно виждам дребните игрички на всички политици(мафиоти).Това са си все същите стари муцуни,облечени в нови партии и имена,но народа вика "ура" и гласува за тях. Беше така с НДСВ (егати смешната партийка biggrin.gif ),ще бъде така и с ГЕРБ(още по-смешна партийка). Хората само чакат някой да се появи да каже "Аз съм вашето спасение."А това,че обедняваме все по-вече,че сме на опашката в Европа и вече всички ни изпревариха,че в близките 15-20 години няма да има съществено подобрение - това говори само по себе си що за хора ни управляват. А сега искат и да принуждават хората да ходят да гласуват. Е сори,ама няма да стане.

Относно това,че който не искал,щял да пуска недействителен вот - това е пълна безсмислица! Тогава защо изобщо трябва да има задължителни избори,щом като хората,които по принцип не гласуват,ще пускат бял лист? Не е ли същото?

Колкото до страните,където това е прието - ами толкова по-зле за тях...Това си е чисто посегателство върху гражданските права.Не бих искал да живея в такава държава.

Хората могат да бъдат задължени да гласуват, но не и да поумнеят...

От задължителни избори полза не би имало. Дори не бих се учудил от обратен ефект при евентуална тяхна реализация - мнозина, които по принцип биха гласували, в такава ситуация ще дадат невалиден глас, ей така, "напук".

Май ние българите много не обичаме да имаме задължения ?!

Правата ни са свещени, но да не се чува, че нещо е задължително.

Сменяли се все същите стари муцуни ? Ами върви и ги смени !

Какъв политик чакате ? Чист като планински извор ? Няма такъв и много добре го знаете. Така, че не се оправдавайте че не сте си изпълнили задълженията !

Така, че не се оправдавайте че не сте си изпълнили задълженията !

Това не е мое задължение, а мое право. Което ще рече,че мога да го направя,мога и да не го направя. С негласуването си също изразявам определена гражданска позиция. Ама ваше право е да вярвате в каквото си искате... :)

Това не е мое задължение, а мое право. Което ще рече,че мога да го направя,мога и да не го направя. С негласуването си също изразявам определена гражданска позиция. Ама ваше право е да вярвате в каквото си искате... :)

Негласуването определено не изразява някаква "гражданска позиция", даже не съм сигурен как си стигнал до такова заключение ohmy.gif

Не си правя труда да гласувам не защото ме мързи. Ясно???
За такава реакция си има приказка: "Гузен негонен бяга." :) И 50 въпросителни да сложиш пак нищо няма да изясниш. WhiteHart, в предния си пост не съм визирала теб. Мнението ми се базира на лични наблюдения върху околните ми и мен самата. Наистина ми се струва, че болшинството от хората (не съм те обвинявала персонално) не бойкотират, а мързелуват през този ден. След него редовно чувам извинения от рода: "бях ангажиран", "не ме интересува", "забравих да гласувам" и т.н. Дори аз самата на последните избори за малко да не гласувам. Ако щеш вярвай, на мен също ми е хубаво и приятно да се излежавам през почивния си ден. Предпочитам да отида на разходка в парка или да правя нещо друго, различно от мисленето на кой да гласувам доверието си този път. Наричай мързела с "по-добре" звучащата дума апатия и бъди щастлив. С негласуването не се изразява никаква позиция, а само бездействие. Единствено, ако гласуването е задължително и пуснатите бюлетини са недействителни можеш да ми докажеш нещо. Ясно???

ПП: dragozow предполага 20% ръст при гласуване в интернет. От къде ще дойде този ръст (дори да е по-малък), ако не от т.нар. от мен мързелуващи?

Негласуването определено не изразява някаква "гражданска позиция", даже не съм сигурен как си стигнал до такова заключение ohmy.gif

Ами помисли малко...Не считам за необходимо да обяснявам нещо толкова елементарно.

koltplay : първо научи правописа,а после се изказвай за политиката. ;)

yvsot: Откакто съм навършил 18 години (1996 г),съм гласувал на всички избори,без последните. Местни,парламентарни,президентски - всички. Така че,повярвай ми,наистина не ме мързи и не си търся оправдания.Напротив,за мен гласуването е една привилегия и ми е приятно за упражня правото си на глас.Защо обаче не разбирате,че когато нито една политическа сила не ми харесва,имам правото да не гласувам? Защо трябва да се гласува на всяка цена? С негласуването си изразявам своето недоволство от моментното политическо състояние в държавата и никой не може да ме задължи да отида да гласувам. Точка. :)

Това си е чисто посегателство върху гражданските права. Не бих искал да живея в такава държава.
А аз нямам нищо против да живея в страна като Белгия, Гърция, Австралия, Люксембург, Лихтенщайн или Кипър.
ПП: Чудя се, защо ли гражданите на изброените от VEELVET държави не са осъдили страните си в Хага?
Защо обаче не разбирате,че когато нито една политическа сила не ми харесва, имам правото да не гласувам? Защо трябва да се гласува на всяка цена? С негласуването си изразявам своето недоволство от моментното политическо състояние в държавата и никой не може да ме задължи да отида да гласувам.
Някой може да те задължи да гласуваш. Нали точно това обсъждаме!
Наричай мързела с "по-добре" звучащата дума апатия и бъди щастлив. С негласуването не се изразява никаква позиция, а само бездействие. Единствено, ако гласуването е задължително и пуснатите бюлетини са недействителни можеш да ми докажеш нещо. Ясно???

ПП: dragozow предполага 20% ръст при гласуване в интернет. От къде ще дойде този ръст (дори да е по-малък), ако не от т.нар. от мен мързелуващи?

ПП: Hanibal_Lektar и ти излизате с общата фраза "винаги досега съм ходил да гласувам". Това като извинение ли го ползвате?

Някой може да те задължи да гласуваш.

ПП: Hanibal_Lektar и ти излизате с общата фраза "винаги досега съм ходил да гласувам". Това като извинение ли го ползвате?

НИКОЙ не може да ме задължи да гласувам.

Второ - това не го ползвам като извинение,а просто исках да ти обясня,че не мързелът е причината да не гласувам,а има нещо по-дълбоко...Хайде моля ви всички "гласуващи" да спрете да се правите на национални герои,защото сте гласували, и да не изкарвате негласувалите едва ли не търтеи,безхаберници и безотговорни. Смешно е някак...

p.s. Браво на don_baro за мнението! :)

Направо е изумително как единия мързел - разкарване до урните може да бъде такава движеща сила в България, защото изобщо не разбирам друга причина за недоволство от задължителното гласуване след като там ще има празна бюлетина и като толкова се държи да не се гласува - пак може да го направите. Само че там е работата че няма такова нещо не-глауване ВСИЧКИ ГЛАСУВАМЕ, дори като не отидем до секциите, просто нашия глас се разпределя между силите събрали над минималния процент. Тоест всички които не са отишли да гласуват на евроизборите реално са дали грубо по 1/4 глас на ДПС, БСП, ГЕРБ и 1/4 общо на НДСВ и АТАКА - тоест -ГЛАСУВАЛИ СТЕ! Едва ли на някой политик му пука за тва че не сте си разкарали задника до урните, така че този момент с това как правите напук на някого просто го забравете! Единственото което се прави е кеф на Доган и компания.

По-нагоре много добре беше казано че е очевидна диспропорцията, не е нормално 7% избиратели да вкарват партия с 25% във властта, още повече всички знаем колко "качествени/образовани" са тези избиратели и какъв е начина им на гласуване

Въвеждането със сигурност ще доведе до някакво балансиране и смъкване на огромното влияние на турци, цигани, червени бабички и на тези с по-крайните възгледи, както и до намаляване влиянието на купените гласове.

Не съм съгласен.Не е демократично,което значи че комунистите още имат сериозна власт в БГ.Емигранти не се прибирайте.

biggrin.gif Комунистите щяха да ти сложат две бюлетини - БКП и БЗНС(комунисти), плюс прозрачен плик, за да се види дали гласуваш и ако не да те добавят в черните списъци на ДС :P

100% си от малцинствата!

Абсолютна глупост,измислена от болни мозъци.

Няма да приема разни мафиоти,крадци и манипулатори да ме принуждават да ходя да узаконявам изборът им.

Това би било ГРУБО ограничаване на гражданските права и не вярвам да стане,и никога не бих отишъл да гласувам,ако съм задължен. Да видим какво ще ми направят...За такава глупост като нищо може да се осъди държавата в Хага.

Гласуването е личен избор и щом не гласувам,значи не виждам за кого,а не че не ми пука. В момента,в който видя достоен политик или политическа сила,ще отида да гласувам. Но не така - насила. Пълен абсурд! angry.gif

Трудно ми е да приема дори това,че подобна вероятност се дискутира като напълно реална...Ами защо да се спира само дотук? Нека се върнат и задължителните манифестации,събрания,бригади и т.н. Защо не? Нали и без това живеем в Абсурдистан...

Аууу ами да се съди държавата и за това че те кара да си изхвърляш боклуците в кошчета, а това нарушава гражданското ти право да си ги изхвърляш където си искаш..... толкова ли ценни са тези 30 минути които ще изгубиш - едно кафе.

НИКОЙ не може да ме задължи да гласувам.

Второ - това не го ползвам като извинение,а просто исках да ти обясня,че не мързелът е причината да не гласувам,а има нещо по-дълбоко...Хайде моля ви всички "гласуващи" да спрете да се правите на национални герои,защото сте гласували, и да не изкарвате негласувалите едва ли не търтеи,безхаберници и безотговорни. Смешно е някак...

p.s. Браво на don_baro за мнението! :yanim:

ама ти не си гласувай, просто ще си глобен, както ако минеш на червено

Защото ВИЕ се повтаряте непрекъсното! Ей го на и voxy - цитирам "единия мързел". Край на цитата. Едно си баба знае,едно си бае.

"Безразличие и политически нихилизъм" - Тц,тц,тц,тц...Брей,брей...Просто забравете. Както и да се опитвам да ви го обясня,вие си знаете вашето и започвате да давате определения,повечето от които не са похвални :P

Аз никога няма да гласувам насила,пък който иска да ме глобява.Да видим как ще стане... Вие,щом сте толкова политически отговорни и примерни граждани,си гласувайте чинно и заспивайте с чувството на изпълнен дълг.

Приключих с тази тема. Мир! :yanim:

Интересни мнения. Всеки е прав за себе си, а и за други, мислещи подобно нему. Едно не се озъзнава. Ние правим това, което е по закон. Ако законът е да ходим задължително да гласуваме, ние ще го приемем за нормално. Сега се приема, че някой си имал право и да не ходи. Да, така е по сегашния закон, но ако той се промени? Не се озъзнава, че ние играем по гайдата на някой. Сегашния ни живот е също съобразяване с някой. Анархията би оправдала подобни мнения за свобода на избора, но не и ДЕМОКРАЦИЯТА! Ние се водим от законите и ако те са да ходим да гласуваме, така и ще е. Една част се опират на действащите закони, че имали право и да не гласуват, а в същото време не признават тия закони, понеже са създадени от такива, които според тях са нищо. Смешно е дами и господа. Уточнете се - за законите ли сте или за анархията. Или може би сте затова, което ви оттърва от законите. Разбирам , че хормоните са на ниво в болшинството постващи, но повярвайте ми, това е до време. Всеки е бил млад и е буйствал, но всички са били укротявани. Тия, които са останали под влияние на пубертета сега са в затворите или някой се мъчи да ги вкара там.

Хехе, животът е сложен, един форум няма да го реши. Всъщност темата за гласуване не е най-важна. Оставям ви в плен на илюзиите ви.

Защото ВИЕ се повтаряте непрекъсното! Ей го на и voxy - цитирам "единия мързел". Край на цитата. Едно си баба знае,едно си бае.

"Безразличие и политически нихилизъм" - Тц,тц,тц,тц...Брей,брей...Просто забравете. Както и да се опитвам да ви го обясня,вие си знаете вашето и започвате да давате определения,повечето от които не са похвални :P

Аз никога няма да гласувам насила,пък който иска да ме глобява.Да видим как ще стане... Вие,щом сте толкова политически отговорни и примерни граждани,си гласувайте чинно и заспивайте с чувството на изпълнен дълг.

Приключих с тази тема. Мир! :yanim:

biggrin.gif ами същото за повторенията важи и за тези които не искат да гласуват - нарушаване на гражданските права ;) нарушаване ще е ако дойдат у вас в 7 часа в изборния ден, качат те в една патрулка и към урните, а в случая съвсем демократично ти се лепва една глобичка и толкова, ти си прави /пак да се повторя/ квото си искаш щом глобата няма да ти е проблем, даже може да се каже че хората твърди противници до ходенето до урните ще имат още един стимул в изкарването на кинти - 500лв да не им бъдат проблемни за да си плащат с кеф глобичките и да развяват средния пръст на гласуващите примерни и аре една соц. дума "образцови" хора ;)

Аз не гласувах на евроизборите точно заради мързел и заради това може би се повтарям извинявай, но едни 500 лева биха ме изкарали. Реагираш като някое хлапе на което са му казали да не се доближава до PC-то следващите 2 часа ;)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.