Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Гласуването става задължително?

Гласуването става задължително? 195 гласували потребители

1. 1. Да бъде ли задължително гласуването?

• Да
      51%
      95
    • Не
      48%
      90

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Гласуването ще стане задължително, ако депутатите подкрепят законопроекта на ВМРО, внесен вчера. Така още на местните избори всеки, който не отиде до избирателните урни ще бъде глобяван от 50 до 500 лева. Целта е да се повиши активността и да се прекрати порочната практика на купуване на гласове. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Според него ниската избирателна активност оставя голяма част от гражданите без политическо представителство и косвено поражда другото отрицателно явление - пазаруването на гласове.

Анкета сред парламентарно представените партии установи, че в НДСВ, БНС, ОДС, "Атака" и отделни представители на БСП има нагласа за подкрепа на подобно предложение. Категорично против идеята са ДПС и ДСБ. Евродепутатката от партията на Доган Фатме Илияз подчерта, че приемането на тази идея ще бъде вменяване на задължения на гражданите. По думите на Нено Димов от ДСБ негласуването е част от гласуването. Неговият съпартиец Николай Михайлов пък бе категоричен, че обществото няма да одобри отнемането на правото му да не харесва политиците.

Огнян Герджиков от НДСВ каза, че идеята е добра и може да бъде защитена.

Бойко Ватев от БНС мотивира предложението на неговата парламентарна група така: Немалко демократични държави са решили проблемите си или със задължително гласуване, или чрез данъчни облекчения. Според него проблемът у нас е в това, че участието на ДПС във властта не е пропорционално на процента на привържениците на тази партия в страната. Павел Шопов от "Атака" поясни, че в Гърция задължителното гласуване е въведено заради мюсюлманското малцинство, наброяващо само 140 хил. души. Освен това в южната ни съседка имало изискване, ако една партия не постигне определен резултат във всеки един регион да не може да бъде парламентарно представена.

Юристите в парламента веднага заявиха, че ако се гласува подобна промяна в закона за местните избори, трябва да се ремонтира и конституцията. Където в чл.42 ал.1 е записано: Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.

Необходима е промяна на Конституцията за въвеждането на такова задължение, каза бившият конституционен съдия Георги Марков. Той поясни, че това се налага, тъй като в момента основният закон дава право на гласуване, но не указва задължение за него. По думите му обаче такава промяна може да направи и обикновено народно събрание, каквото имаме в момента. Събирането на Велик парламент не се налага.

На практика депутатите може да въведат задължително гласуване и със закон, но при това положение те ще оставят възможността за атакуване на такъв текст пред Конституционния съд, коментира още Марков.

Източник: Монитор

• Отговори 249
  • Прегледи 27,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Не съм съгласен.Не е демократично,което значи че комунистите още имат сериозна власт в БГ.Емигранти не се прибирайте.

Аз съм ЗА с двете ръце :clap::P:clap::clap:

Поне така ДПС ще увисне от властта, което си е частична победа, независимо кой ще управлява

Редактирано от Dumper (преглед на промените)

О неразумни народе, поради что се срамиш да пишеш на български. Аз мога да прочета английският текст, но се съмнявам в англоезичните държави да пишат на български. Уважават те, когато самият ти уважаваш себе си. Дори и като украса да е, постарайте се да е българска.

Не ми е много ясно какво се губи от ниска избирателна активност или как ще спечели или изгуби ДПС ако аз отида на избори и пусна недействителна бюлетина, просто защото не искам да гласувам. Кой ли не се опитва да обяснява по телевизията, но така и не схванах. Никога не съм гласувал. Няма и да гласувам, докато не се покаже нещо свястно на хоризонта. Ако наистина от по-голяма активност, макар и с недействителни бюлетини има някаква полза, съгласен съм да направят такава поправка и да направят гласуването задължително. Въпреки нежеланието ми да гласувам, ще ходя, за да дам недействителния си глас. Може би ако ме бяха убедили че ДПС печели, защото много хора като мен не гласуват, нямаше да се налага някой да ме задължава да гласувам.

Айде сега нова глупост!

А,къде ще остане свободата ми за право на избор в тъй наречената ни демократична държава!

Аз си имам някаква гражданска позиция и ако искам ще я изразя, ако неискам няма!

Тъпо е да ме задължават!

Вместо да мислят как ще глобяват народа, по-добре да си размърдат мозъците и да си направят равносметка защо този народ не иска да гласува!

По принцип и аз съм за свободата на избор, но в конкретната политическа ситуация, в която се намира България в момента, въвеждането на задължително гласуване просто е наложително.

Аз съм ЗА с двете ръце :clap::P:clap::clap:

Поне така ДПС ще увисне от властта, което си е частична победа, независимо кой ще управлява

То и Атака ще увисне.

cool.gif Голяма работа !!! Ще накривят шапката все едно на някого. Първото, което ще се случи е, че в деня за избори определено ще има масови безредици...Второ, какво значи задължително - да те принудят да отидеш до урните, добре...Но кой ще те принуди да пуснеш пуснеш пълен плик или да сложиш кръстче на бюлетината ?! Ако не искаш да гласуваш, пак няма да го направиш!!!Ама са умни тия наши управници angry.gif Чак се замислям, да взема да стана и аз един депутат :nono:

Няма да стане - щом законопроектът е внесен от ВМРО.

Иначе - аз съм за идеята с две ръце - демократичното право на избор ДАЛИ да гласуваш е за развити народи с дълга демократична традиция, които знаят преди всичко за какво гласуват, след това - защо трябва да гласуват, и чак най-накрая - за кого гласуват. Тъй като ние сме далеч от този етап на развитие - задължителното гласуване може и да се окаже възможно решение на проблема с безхаберието и навика на българина да мрънка.

Българинът също има самосъзнанието, че трябва да гласува, проблемът е, че няма Личности!

Има истина и в това. Само че, когато става въпрос за това не само кой да те управлява, а и как да се развива обществото и страната, нямаш право да кажеш: "Никой не ми харесва, оправяйте се". Избираш измежду това, което има. Като няма това, което ни се иска, трябва да изберем от това, което ни се предлага.

Аз съм против това и то с двете ръце. Те ще кажат че няма да се купуват гласове. Или разбраха че хората в цялата страна изгубиха интерес към гласуването.И кьоравите и глухите вече знаят че две деситилетия гласуват за едни и същи мафиоти. Срам за мошенниците-ГОЛЯМ СРАМ.

Я да видим какво ще стане ако гласуването стане задължително. Турците и циганите които досега не са гласували, ще трябва да го правят искат или не и сами се досещайте кой ще ги заплашва и манипулира. Значи още един коз в ръцете на ДПС. Който не иска да гласува просто ще пусне празна бюлетина - хабене на време, на ценна хартия, удължаване на времето за преброяване, изобщо изборите ненужно се удължават и оскъпяват. Най-голямото клише е, че трябва да се гласува. По сегашния закон и 1 човек може да вкара партия в парламента. Затова след избори никой не говори за проценти от всички имащи право на глас, а за проценти от гласувалите. Едно е 30% от гласувалите, друго е 30% от всички имащи право на глас. Доган има 460 000 гласа, т.е. 7% от всички гласоподаватели, а управлява държавата. Това е просто отвратително и адски несправедливо. Колкото са ти процентите, толкова и власт трябва да имаш. Но най-големия проблем е, че след изборите ние нямаме контрол върху политиците. Те си правят каквото си искат, а ние стоим и псуваме като препикани. Виновни са не тия които не гласуват, а тия малоумници които гласуват и възпроизвеждат мафията вече толкова години. За царя гласуваха 72%, за СДС повече от 50% и всички знаем какво стана. Във Франция имаше 82% активност без гласуването да е задължително.

Защо пък да е така???

Ами като има само 20-30 процента гласували от всички възможни това значи, че предлаганите политици не са харесвани или пък водената от тях политика не ни устройва...

Защо не направят като няма 30 процента гласували да се предлагат нови лица и повторно гласуване да речем???

Защо да избирам даден мафиот по простата причина, че само мафиоти ми предлагат???

Кои нови лица - къде си го представяш този "генератор" на нови лица - или предлагаш забрана за досега участвалите на първия тур, които не са избрани, да участват на втория. Ок - те не могат, след тях се кандидатират "нови" - кои? Досега никога не занимавали се с политика ли? От къде такива? И кой, който досега не се е занимавал с политика, ще иска точно след неуспешен вот да се занимава - нека ти кажа кой: внезапно просветление, че това е призванието на живота им ще получат подобни на Волен Сидеров, които само ще тръбят "аз не съм като всички". Избираме ги тях - в най-добрия случай, ако не докарат държавата до колапс и си изкарат целия мандат, на следващите избори за кого гласуваме - и тези нови вече ще са стари и пак сме на изходно положение ...

Нещо такова виждаме и досега - някога Костов е бил "нов" (не се хареса на повечето хора), и царят беше "нов" (все недоволните си останаха недовлни и от него), Сидеров беше "нов" (и той показа на какво са способни неговите хора), в момента "нов" е Борисов (давам не повече от 4 години на масовия електорат да се разочарова и от него). Гаранция, че през тези 4 години ще се появи още някой "нов" и пак ще си го завъртим това колело, но по-богати няма да станем ако междувременно сами не си изкараме парите. И по-чиста и уредена няма да стане държавата, ако не се научим да си я правим чиста и да имаме адекватна гражданска позиция, а не да гласуваме на принципа "този достатъчно краде, айде някой нов - може пък той да не краде". Този принцип води до това, че през определен период се извъртаме всички през властта, всеки граби, колкото може и всички като нация си оставаме все толкова бедни, защото не се развиваме нито политически, нито като манталитет - дори на хората, които не се занимават с политика.

А ако не ти харесва това, което се предлага - винаги имаш възможност да предложиш своите идеи на широката публика и да им се "предложиш" - ето това вече е демократично мислене.

Точно защото българският народ много е бил лъган през годините, търси начин да си отмъсти - и вижда изхода в негласуването. Само че то никого не наказва, а печелят само тези, които при активен вот не биха били избрани - и това вече е анормална ситуация. Само този, който иначе няма шанс, след "наказнието" просперира и си вярва, само този, който има най-малка подкрепа - но сигурна, защото разчита на купен или фанатизиран вот.

Ето защо мисля, че този порочен кръг може да бъде разкъсан само със задължително гласуване.

Кои нови лица - къде си го представяш този "генератор" на нови лица - или предлагаш забрана за досега участвалите на първия тур, които не са избрани, да участват на втория. Ок - те не могат, след тях се кандидатират "нови" - кои? Досега никога не занимавали се с политика ли? От къде такива? И кой, който досега не се е занимавал с политика, ще иска точно след неуспешен вот да се занимава - нека ти кажа кой: внезапно просветление, че това е призванието на живота им ще получат подобни на Волен Сидеров, които само ще тръбят "аз не съм като всички". Избираме ги тях - в най-добрия случай, ако не докарат държавата до колапс и си изкарат целия мандат, на следващите избори за кого гласуваме - и тези нови вече ще са стари и пак сме на изходно положение ...

Нещо такова виждаме и досега - някога Костов е бил "нов" (не се хареса на повечето хора), и царят беше "нов" (все недоволните си останаха недовлни и от него), Сидеров беше "нов" (и той показа на какво са способни неговите хора), в момента "нов" е Борисов (давам не повече от 4 години на масовия електорат да се разочарова и от него). Гаранция, че през тези 4 години ще се появи още някой "нов" и пак ще си го завъртим това колело, но по-богати няма да станем ако междувременно сами не си изкараме парите. И по-чиста и уредена няма да стане държавата, ако не се научим да си я правим чиста и да имаме адекватна гражданска позиция, а не да гласуваме на принципа "този достатъчно краде, айде някой нов - може пък той да не краде". Този принцип води до това, че през определен период се извъртаме всички през властта, всеки граби, колкото може и всички като нация си оставаме все толкова бедни, защото не се развиваме нито политически, нито като манталитет - дори на хората, които не се занимават с политика.

А ако не ти харесва това, което се предлага - винаги имаш възможност да предложиш своите идеи на широката публика и да им се "предложиш" - ето това вече е демократично мислене.

Точно защото българският народ много е бил лъган през годините, търси начин да си отмъсти - и вижда изхода в негласуването. Само че то никого не наказва, а печелят само тези, които при активен вот не биха били избрани - и това вече е анормална ситуация. Само този, който иначе няма шанс, след "наказнието" просперира и си вярва, само този, който има най-малка подкрепа - но сигурна, защото разчита на купен или фанатизиран вот.

Ето защо мисля, че този порочен кръг може да бъде разкъсан само със задължително гласуване.

Браво бе ти искара че хората са виновни, а мафиотите - без тях не можем. Кажи ми как да спечелим пари като тези мошенници постоянно ни крадът и грабят ? Кажи ми как да направим държавата /ако се смята за държава/ по чиста и спретната като на мафиотите им е по добре така ? А и с парите дето ограбиха държавата и хората си правят хотели и комплекси по най прекрасните кътчета на света, и поглеждат хората като някои роби и маниполират на изборите, също се кефят че народа тъне в мизерия. И те оправляващите знаят че най добре се екслоатира народ който не може да си дигне главата от мизерия.

Аз съм съгласна с тази идея, може би на първите избори да има много празни бюлетини, но те постепенно ще намаляват. А и така ще се ограничат много повече партии от правителството, които печелят от негласуването..

• Автор

Гледам, че има различни мнения по въпроса. Добавих анкета.

Нека всички който са за ми посочът 5 страни .............. не 3 демократични страни в който е задължително гласуването ! Като се замисля то май в света останаха 3 страни дето са така : Северна Корея ; Куба / не съм сигурен / и Боливия / и за нея не съм убеден / . Посочете ми вие страни със задължително гласуване ........ angry.gif

Редактирано от Hanibal_Lektar (преглед на промените)

Посочете ми страни, в които народа се оставя малцинствата да го командорят, а той да работи, плаща. Хората от малцинствата (цигани визирам) да карат мерцедеси и да се обличат с яки дрехи, докато българите ходят опърпани? Накъде вървим? Накъде ни влачи това безхаберие на народа и овчата му търпимост? А?

Ама нека ни тъпчат, ние ще си плащаме и мрънкаме. И недай си Боже да ни размърдат дупетата да идем да гласуваме - нещо, което може да ни отнеме половин час от безценния и пълноценен живот, или пък от скъпо платеното време. :handshake:

Мисля, че решението за задължително гласуване е стъпка в правилната посока.

Не смятам, че на всеки му е приятно да се разпорежда Доган, все едно България е турска провинция, където с предимство се ползват турците и циганите. Аз от 2 години гласувам (на 20 съм) и не съжалявам, че го правя. Жалко само за тези дето не се интересуват.

Мисля, че решението за задължително гласуване е стъпка в правилната посока.

angelovarna има една хубава българска приказка " Хубост на сила не става " ! Много криворазбрана ни е демокрацията ако ни накарад насила да гласуваме !

Нека всички който са за ми посочът 5 страни .............. не 3 демократични страни в който е задължително гласуването ! Като се замисля то май в света останаха 3 страни дето са така : Северна Корея ; Куба / не съм сигурен / и Боливия / и за нея не съм убеден / . Посочете ми вие страни със задължително гласуване ........ angry.gif

Гърция и Аржентина, за трета не ми се рови в момента, но съм сигурна, че има.

Никога не съм казвала, че само хората, а не и управляващите, са виновни, казвам че с негласуване нещата няма да се оправят.

Кратко и ясно: ако свестните и разумни хора не гласувате - на кой оставяте държавата?

Белгия,Гърция,Австралия,Люксембург,Лихтенщайн,Кипър

Следващия път вместо да се правиш на отворен първо чичко Google и после постове по форумите.

В Гърция то е въведено заради мюсюлманското малцинство което е само 140000.

Гръцката дума ИДИОТ идва от Древна Елада когато с нея са наричали човек, който се грижи само за себе си и не се занимава с обществените дела. Тогава разбирането било, че щом не се интересуваш от обществените дела, това означава, че не ги разбираш следователно си идиот.

Твърдо съм за задължителното гласуване.

Редактирано от VEELVET (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.