Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Гласуването става задължително?

Гласуването става задължително? 195 гласували потребители

1. 1. Да бъде ли задължително гласуването?

• Да
      51%
      95
    • Не
      48%
      90

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Не се правя на " отворен " винаги досега съм ходил да гласувам / за това не ми трябва чичко ти Google / но въведено насила няма да свърши работа / според мен / . Хората преди мен в постовете си са го казали , отиваш ипускаш празна бюлетина , или според теб трябва да ни задължът да гласуваме само за някой определен ! Връщаме се 18 години назат . Човек ако е решил да гласува / или не / не можеш да го накараш на сила ! Ако има задължение или принуда ТО да ти и демокрацията !

П. П. Ти като си много " отворен " я ми как карат " задължително " гърците да гласуват - под конвой ли ги гонят , в тях ли ходят с избирателните урни или как.........?

в-к Монитор

В Гърция е разрешено и гласуването по месторождение, основните политически формации наемат рейсове, влакове, кораби и самолети за своите гласоподаватели, за да откарат безплатно до урните в родните им места.

Връщането до постоянното местоживеене също е без пари. Като се има предвид, че в Атина живее и работи половината от населението на Гърция, съвсем разбираемо е колко много са гърците, които по време избори си изкарват безплатни пътувания по родните места.

Това е едно от обясненията за високата избирателна активност в Гърция, но основното си остава политическата мобилизация на партиите, твърдят гръцки политолози.

Гърците са политикани и обичат да изразяват своята позиция не само чрез приказки на улицата и по кафенетата, а и пред урните.

Във всички видове вотове в Гърция средната избирателна активност не пада под 70 процента.

За това допринася и по принцип винаги високата мобилизация на политическите партии.

• Отговори 249
  • Прегледи 27,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Абе не разбрахте ли, че без промяна на системата не може да се вдигне процента на гласуващите!! Хората виждат лъжите и затова не гласуват. Ако наистина имам избор и последващ контрол върху избранниците аз сам ще гласувам без никой да ме убеждава. Аз търся смисъл и цел на гласуването, а не разни измислени философии. Моята цел за да гласувам е да живея по-добре - при тия условия не може да стане и аз не гласувам. Просто и ясно. Мързи ме да отида до урната, но не ме мързи да стачкувам пред народното събрание денонощно, защото така ще постигна целта си. Смисъла на гласуването е не самото участие, а начин да управляваш. След избори никой не ме пита за нищо. Аз не участвам а съм само зрител и потърпевш.

Гласуването става задължително?

То добре, че става задължително...но аз съм против това да е задължително...просто не виждам смисъл, ако човек не желае да използва гласа си, да го дава....То и самото гласуване почва да губи смисъл, когато човек не намира смисъл да гласува за който и да било! :nono:

Абсолютно трябва да бъде задължително. Как държавата ще бъде оправлявана от българи като на избори половината от гласуващите са турци и роми. Та те дори не знаят за какво гласуват... при тях работи принципът "наш ли е - гласуваме за него". Пък после "Ахмет Доган ни управлява, тоя-оня...". Айде всичко що е българин да бега на урните да си пуска бюлетинка за някой без значение за кой, та дори и за да не ни управляват турци и всякакви други нации, защото това е България, а България е за българите!!!

Абсолютно трябва да бъде задължително. Как държавата ще бъде оправлявана от българи като на избори половината от гласуващите са турци и роми. Та те дори не знаят за какво гласуват... при тях работи принципът "наш ли е - гласуваме за него". Пък после "Ахмет Доган ни управлява, тоя-оня...". Айде всичко що е българин да бега на урните да си пуска бюлетинка за някой без значение за кой, та дори и за да не ни управляват турци и всякакви други нации, защото това е България, а България е за българите!!!

Ами, явно не знаеш, че Българите все повече намаляваме...Има ли Българска нация?!?!Има може би, но повечето са: роми, турци и арменци...Като изброените не ги включвам с цел нарицание...Прираста и той е на никакво ниво...Как може да има прираст като в България повечето семейства, ако има такива де ...имат по едно дете?!?!

Изобщо това гласуване нищо не може да промени от каквато и гледна точка да се погледнат нещата...Кой ще управлява или няма да управлява...всички са едни!

Ами, явно не знаеш, че Българите все повече намаляваме...Има ли Българска нация?!?!Има може би, но повечето са: роми, турци и арменци...Като изброените не ги включвам с цел нарицание...Прираста и той е на никакво ниво...Как може да има прираст като в България повечето семейства, ако има такива де ...имат по едно дете?!?!

Изобщо това гласуване нищо не може да промени от каквато и гледна точка да се погледнат нещата...Кой ще управлява или няма да управлява...всички са едни!

Ангелче, последното може да им го кажеш пред урните, а не във форумите :rolleyes:

Под строй до урните, за да спасим държавата

Проф. Михаил Константинов пред в. "Стандарт"

Предложенията на ВМРО за промени в избирателния закон идват в много ключов момент. Но не всички реално могат да се приложат. Трябва прагматичен подход - да искаме това, което може наистина да стане.

Искат да се въведе образователен ценз за гласоподавателите. Това означава само хората, които имат минимум диплом за основно училище, да бъдат допуснати до урните. Такова ограничение обаче е невъзможно да бъде въведено сега. Изискването за образователен ценз е много характерно за ХIХ век и малко след това. Но днес е валидно всеобщото избирателно право. Според него почти всички хора, с изключение на поставените под запрещение и лишените от свобода, както и някои специални категории българи, имат право да упражнят вота си. Изискване на образователен ценз е абсурд за една европейска държава. Така че тази идея няма да мине.

Много по-разумно е другото предложение - да се въведе задължително гласуване. От 27 държави в Европейския съюз 4 го прилагат - Белгия. Люксембург, Гърция и Кипър. Съответно се налагат глоби и лишаване от някои граждански привилегии за всеки, който наруши този закон. Каква форма ще избере България е въпрос на конкретно законодателство.

Задължителното гласуване обаче не е новост за страната ни. Пръв го въвежда Александър Стамболийски през 1919 г. в един много интересен исторически момент. Тогава държавата е абсолютно съсипана от неуспешните войни, националният идеал е сринат и България е пред гражданска война. Предната година е бил войнишкият бунт, болшевиките са надигнали глава и държавата е пред срив. Подписан е Ньойският договор, а хората са загубили всякаква вяра в държавността. Стамболийски нарочно ги кара да гласуват, за да се ангажират лично с участие в съдбините на страната. Аз не съм фен на Стамболийски, който за мен е политически грубиян, но този му ход консолидира България. Време е да се напомни на нашата общественост, че в критични моменти задължителното гласуване е спасило страната. И сега ситуацията е такава. На 20 май тази година съществуващата до този момент държавна система изчезна и на нейно място вече има друга. До този момент имаше негласен договор, нещо като гражданско съглашение между управлявани и управляващи. Но на 20 май едната страна в този договор напусна. Българският народ обърна гръб на своя обществен договор с управляващите. И това ако не е опасно, не знам кое друго е. Аз съм либерално мислещ човек и се отвращавам от всякакви силови мерки. Но има случаи, когато трябва да се спаси държавата с цената на известни ограничения на либерализма. Понякога се налага да се отреже един пръст, за да не се наложи да се ампутира ръката. Това време е дошло. А после ще си върнем пръста. Според мен задължението за гласуване може да съществува 10-15 години, а след това ще се прецени дали да отпадне. Това е като лечение - докторът ще прегледа пациента и ще види дали се оправя. Ако не - увеличава дозата.

И аз съм на същото мнение.Поне 10 години в България гласуването трябва да е задължително.

Причините за това са следните:

1.)В България никога не е имало избори,на които хората знаят какво всъщност правят-кого избират,защо го избират и какво могат да очакват от това!Заради това и винаги след избора си са разочаровани.

2.)На избори в момента ходят само "твърдите" електорати-червените бабички,реваншистите и тези,които са с купени гласове (тук визирам "ромите",които ги карат под строй до секциите,като преди това и след ги тъпчат с кебапчета и бира) и електоратът на ДПС,който гласува също единодушно

3.)за да се преборим с изброените в т.2-трябва да накараме другите да гласуват.

4."Протестен вот" не съществува.Това понятие си го измислиха политиците,на които им е изгодно да има ниска избирателна активност-като Доган,Иван Костов и т.н.А ние подехме фразата и бяхме горди,че не гласуваме-и виждате ли-"показахме им,че не ги искаме" :eek:

не е така!Точно с нашето негласуване ги оставихме на власт!

• Автор

Аз от 4 години имам правото да гласувам и смея да твърдя, че не съм пропуснал избори, нищо че на моменти ти усложняват вота и в един момент ти идва да теглиш една на всичката парлама. Идеята е, че не ми трябва заплаха от глоба, за да се дигна до близкото училище и да отделя там 20-тина минути.

Гласуването задължително трябва да е с коефициент.

Основно образование,Средно образование,Висше образование-никой не може да ме убеди,че един глас на нискообразован човек е равен на средно и над средно интелигентен и образован човек.

Може би се повтарям с този пост,но това е моето твърдо мнение.

Абсолютна глупост,измислена от болни мозъци.

Няма да приема разни мафиоти,крадци и манипулатори да ме принуждават да ходя да узаконявам изборът им.

Това би било ГРУБО ограничаване на гражданските права и не вярвам да стане,и никога не бих отишъл да гласувам,ако съм задължен. Да видим какво ще ми направят...За такава глупост като нищо може да се осъди държавата в Хага.

Гласуването е личен избор и щом не гласувам,значи не виждам за кого,а не че не ми пука. В момента,в който видя достоен политик или политическа сила,ще отида да гласувам. Но не така - насила. Пълен абсурд! angry.gif

Трудно ми е да приема дори това,че подобна вероятност се дискутира като напълно реална...Ами защо да се спира само дотук? Нека се върнат и задължителните манифестации,събрания,бригади и т.н. Защо не? Нали и без това живеем в Абсурдистан...

За стотен път да повторя:

Негласувайки ти пак гласуваш!! Кога ще го проумеете най-после?!!

Трябва да се мисли рационално - с това ми действие ква вреда и ква полза, с това каква и каква и накрая на везната! Най-лесно е да се критикува от 3-то лице, ма от 1-во някак си друго изглежда!

Ангелче, последното може да им го кажеш пред урните, а не във форумите :ph34r:

Файда никаква човече :ph34r:

Пък и никой не може да ме накара да гласувам освен, ако не ми приложат -изнудване като да ме заставят по някакъв начин, но то мен май като се замисля няма с какво да ме принудят... :eek:

Редактирано от ^^ANGELSING^^ (преглед на промените)

Има хора като теб дето чакат всичко на готово. Е рицар на бял кон няма да дойде, нито политик чист като изворна вода. Да си вечна опозиция не е позиция в случая с негласуването, а бягство. Заравяй си главата в пясъка.

Ето ти истината, която не искаш да проумееш...
О да, ние слепците изобщо не сме свидетели на "истината". Добре, че ти си гениален и виждаш същността на нещата. А как точно смяташ да ги промениш?

Изедници = хората , които ни управляват в момента, без значение партията....Цели 240 са в Народното събрание...
П.С.Парите, които се хвърлят по предизборни глупости спокоино могат да покрият половината ни външен дълг...
Ами дай тогава изобщо да не правим избори. Подхващаш старата песен на нов глас. Анархия.

Не ми се задълбава въпроса от къде идват парите за изборите. Това е доста далеч от темата, а тя е "Гласуването става задължително?"

Общите приказки на недовоство сме ги чували, а и сме ги изричали. Ако смяташ да се обръщаш пак към мен директно, първо ми отговори на 3-те подчертани въпроса. Диалог се води с аргументи.

Чаткаш ли???
Отказвам да се потретям. Няма да е зле да вникваш в написаното от мен, VEELVET, bildera_, voxy, Ken, Trichocephalus, Fifa, GFreeman, Проф. Михаил Константинов и др. Ти искаш да се оплакваш и тук само изказваш писмено възмущението си. Продължавай!
Ще те задължат да отидеш, но всеки може да пусне празна бюлетина.

Не могат да ме задължат, защото няма с какво да ме принудят...няма начин просто....

Пък и празния глас не е решение, защото пак е в моя вреда...и не само в моя...

Специално за ДПС-то, много ме съмнява при висока активност да вземат над 10%, пак е по-добре от 20-30% при ниска :P

По селата да си гласуват както искат, трябва да се повиши значително активността в големите градове.

Редактирано от myd (преглед на промените)

По селата да си гласуват както искат, трябва да се повиши значително активността в големите градове.

По-принцип толкова голяма ли ти се вижда България, че ограничаваш така нещата до гласуване в големите градове, за мен само три града са големи в малка България!!!!???

А Явно под села разбираш нещо друго, защото в написаното от теб липсва нещо!!!

По принцип е добре всички да гласуват, но като няма дефакто за кой да си дадеш гласа, по-добре да не се гласува...Мое мнение ...пък който намира смисъл да гласува нека гласува...

По-принцип толкова голяма ли ти се вижда България, че ограничаваш така нещата до гласуване в големите градове, за мен само три града са големи в малка България!!!!???

А Явно под села разбираш нещо друго, защото в написаното от теб липсва нещо!!!

Населението на България е силно съсредоточено в големите градове - София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе и др.

Със или без задължително гласуване активността по селцата ще е висока и ще се гласува под строй за някое кебапче.

Ако се повиши активността в големите градове, общата картинка ще се промени и именно заради тях може да се въведе това задължително гласуване.

След като приемат задължителното гласуване защо не приемат и явното гласуване.след което може всеки да обясни вота си в писмена форма пред съответните органи. :nono::P:clap:което на мен няма да ми попречи да гласувам за ДПС .

Редактирано от Стоби (преглед на промените)

Населението на България е силно съсредоточено в големите градове - София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе и др.

Със или без задължително гласуване активността по селцата ще е висока и ще се гласува под строй за някое кебапче.

Ако се повиши активността в големите градове, общата картинка ще се промени и именно заради тях може да се въведе това задължително гласуване.

Много интересен начин на мислене имаш, и определено не ми става ясно защо Напълно изключваш малките градове и подчертаваш селата?!?!Странно е по-точна дума за това, което си написал...

Независимо от активноста положението в България няма да се промени заради едно гласуване...това на повечето хора им е ясно и за това вече им е писнало от приказчици и обещания, които са без покритие...Вълнува ли ме политиката, вълнуваме щом ме засяга лично значи ме вълнува...

С болка го пиша това, че промяна няма да има дори и да гласуват всички пак дефакто положението в България няма да се промени след като на едни заплатите са прекомерно високи, а на други труда не се заплаща реално...Никога не е било така...

Положението ще става по-лошо с този европейски съюз...

Корупцията няма да се премахне, заплатите няма да станат реални нищо няма да се промени, ако ще всеки да гласува от най-малък до най-големия...

След като приемат задължителното гласуване защо не приемат и явното гласуване.след което може всеки да обясни вота си в писмена форма пред съответните органи.

За какво ми е да обяснявам вота си безсмислено е!!!

Всичко се базира на това: всеки гледа мене си!!!

Независимо за кой се гласува нещата стоят по един и същи начин...

Не си говоря - пиша, за да се намирам на приказка....видях каква корупция има в образованието, пък и не само изпитах нещата на свой си гръб, тогава най-боли ясно е...

Ето и един пример:

100% избирателна активност в село Мало Пещене

Е па слушаме телевизия, кой какво обещава. Ние от политика не разбираме.

А двумилионна София се мъдри с 20%.

Задължителното гласуване ще доведе само до едно : Същите изборни резултати...Само, че в този случай резултатите ще се забавят ден-два понеже ще има да отделят доста празни листове...

И само нещо да вметна : НЕГЛАСУВАЛ не значи лежал от мързел на дивана....Някои хора се скапват от работа...

Така е!!!

Ето и един пример:

А в двумилионна София се мъдри с 20%.

Ясно отново изключваш и направо зачертваш малките градове, като подчертаваш селата...но в някой села даже жители няма...пък да не говорим, че който може изчезва навън извън България, това значи ли, че е така тук понеже всичко е цъфнало и вързало?!?!?

София ли ми супер е че няма активност, да ти кажа честно всички трябва да не идем на избори, пък да видим тогава какво ще стане!!!! Макар, че в България всеки гледа него си и никога няма да се обединим и да сме единни защото сме си все още и с робско мислене...

А дори и да настъпи някаква промяна, пак няма да си променим начина на действие и страха който е закоренен в нас Българите няма да ни направи просперираща държава...

Имам впредвид следното:

Да вземем примерно 20% от 1,5 милиона в София, това са 300 хиляди гласа, толкова гласове, че и повече спокойно можем да вземем с кебапчета и други методи от села, малки градчета (нали не искаш да ги пренебрегвам).

Със задължителното гласуване нещата няма да се оправят ей така, просто това е една малка, но мисля необходима стъпка напред.

Имам впредвид следното:

Да вземем примерно 20% от 1,5 милиона в София, това са 300 хиляди гласа, толкова гласове, че и повече спокойно можем да вземем с кебапчета и други методи от села, малки градчета (нали не искаш да ги пренебрегвам).

Със задължителното гласуване нещата няма да се оправят ей така, просто това е една малка, но мисля необходима стъпка напред.

Не е въпроса в пренебрегването на каквото и да било, друго ми е странно на мен, като споменаваш нещо не може да не обхванеш всичко...

Та може и да си прав, че е нужна крачка, но няма да промени нищо защото на всички им е писнало...явно е от какво им е писнало, а когато знаеш, че няма полза от едно нещо не се занимаваш даже, понеже от опит знаеш, че няма резултат...

Може би мислим еднакво, но начина по който възприемаме обстановката е различен...И аз искам да има за кой да гласувам, но уви няма...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.