Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Учителят Петър Дънов


Препоръчан отговор

Отварям темата,защото мисля,че има какво да се пише за Учителя Петър Дънов,познат по света и като Беинса Дуно.

Нека всеки ,който има някакви наблюдения върху словото оставено от него или ритуалите,като например "Паневритмията" да напише по нещо.

Ето и един сайт в който може да се прочете доста тук

Има доста неща,които могат да се коментират,ето малко:

Според Учителя, Сириус е жилище на светли същества със висока култура

„В Сириус има една култура два пъти по-възвишена отколкото на Слънцето.”

„Много от човешките същества по другите системи са далеч по-напреднали от човека, защото са излезли по-рано от великия първоизвор на живота. Тяхната мъдрост е толкова велика, че културата на хората, в сравнение с тази на Сириус например е още в своите пелени. Съвременните хора пред съществата на Сириус не са даже и деца.”

Учителя посочва звездата като следваща стъпка на земното човечество по пътя на неговото космическо израстване:

„Като минете през Юпитер, през Марс, през Венера, през Сатурн и през всичките крайни планети, най-после ще дойдете в слънцето, през неговия университет, дето ще прекарате сто години. Това са сто слънчеви години. Там ще прекарате двa милионa години като дете, 25 милионa години като възрастен и още толкова като стар. След това ще напуснете слънцето и ще отидете да живеете на Сириус. Там ще прекарате 500 милиони години като стар, още толкова като възрастен и толкова като млад.”

Медитация за свързване с вибрациите на Сириус

Според Учителя има три велики момента: изгревът на Венера, изгревът на Слънцето и изгревът на Сириус. Будността и съзерцанието по време на тези моменти, както и мисленото свързване с небесните тела, които ги предизвикват, внасят животворни сили в душата на човека.

„Аз бях ви препоръчал сутринта да ставате, когато изгрява Сириус или когато изгрява Зорницата... Стани 40–50 пъти за това и ще видиш какъв преврат ще имаш в душата си.”

Публикувано изображение

Нека отдадем заслуженото внимание на хората оставили знанието.

Редактирано от infinity1305 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 2,5k
 • Създадено
 • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Много хубаво че си отворил тази тема , но и сайта който си посочил има по голямата част от съществената информация ,за тъй нареченото "Бяло брадство"и учението на Петър Дънов. Никак не е лесно да се изрази просто впечатление или мнение за това . Всеки един въпрос може да се дискутира и обсъжда през погледа на това учение много обширно и надълбоко.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

агни,отдавна (още от богомилите и темата за огъня) ми се искаше да те попитам,а заедно с теб и един друг потребител :ph34r:,какво е да си част от тази общност?

По-горе не можах да разбера следното:

..........ще отидете да живеете на Сириус. Там ще прекарате 500 милиони години като стар, още толкова като възрастен и толкова като млад.”

Защо има регресия?След толкова години усъвършенстване и път към мъдростта,защо се извървява обратния път?
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

агни,отдавна (още от богомилите и темата за огъня) ми се искаше да те попитам,а заедно с теб и един друг потребител :whist:,какво е да си част от тази общност?

По-горе не можах да разбера следното:

Защо има регресия?След толкова години усъвършенстване и път към мъдростта,защо се извървява обратния път?

Здравей Trichocephalus

Не съм Дъновист,ако това имаш предвид.Всичко на всичко съм посещавал рилските езера и поляната два пъти,но не съм имал възможност да се включа в нещо,може тази година да се организирам и да посетя мястото в точния момент :-)

Мисля че всички,които четат редовете оставени от Петър Дънов,Николай и Елена Рьорих,Е.П.Блаватска,Диктовките и др.и споделят знанието, са част от една общност,независимо дали се срещат или не.Знанието е едно,само че е представено по различен начин.

Въпроса ти е за някой с много висши познания,поради тази причина съм ги цитирал,ако някой се намери да ги разтълкува,но до някъде аз си ги обяснявам с Циклите описани в Тайната Доктрина и с предишните земни раси. Циклите от гледна точка на това,че вселената се раширява (развива) до определен момент и след това започва да се свива,тоест всичко се връща в изначалната си точка,(регресията за която пишеш)имаше и един момент на "Пралая" мисля ,че се превеждаше като почивка,но не съм много сигурен,тъй като вече минаха около 3 години от последния прочит.

Предполагам че си запознат с предишните земни раси,да речем последната "Атлантите".Те достигат апогея на своето развитие и познание(надвишаващо хиляди пъти нашите земни знаия) и изведнъж регресия изразена в днешната наша раса.

Вселената следва закони,които ние още не разбираме и си ги обясняваме с регресия,но зад това съм сигурен ,че се крие нещо много по голямо,което може би ще научим в следващата раса,планета или съзвездие.

Така мисля Аз.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В основата на учението,както и в основата на всички подобни учения стои идеята за постигането на състоянието "Любов",като това в никакъв случай не бива да се разбира в буквалния смисъл ,който се спряга с тази дума обикновенно. Методите и практиките са разбира се по специфични ,както и на всяко едно учение. Може да се каже че то не случайно е дошло в България ,чрез българин.Това означва че е пречупено през нашата психика и мироглед и е най- лесно за възприемане от нас Българите и Балканските народи.Има доста добра приемственост обаче и в доста части на Европа. Дори и днес има цели общности които живеят според идеите и правилата на това учение. По принцип никак не е трудно да се постигне това състояние на вътрешен мир и помирение със света,ако всички са настроени на тези вълни и живеят по едни и същи принципи. За съжаление обаче всеки човек е на различно разстояние от финалната права,затова и живота е толкова сложен. Има и по- дълбоки разсъждения по темата ,но мисля че не е нужно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В основата на учението,както и в основата на всички подобни учения стои идеята за постигането на състоянието "Любов",като това в никакъв случай не бива да се разбира в буквалния смисъл ,който се спряга с тази дума обикновенно.

Методите и практиките са разбира се по специфични ,както и на всяко едно учение.

Може да се каже че то не случайно е дошло в България ,чрез българин.Това означва че е пречупено през нашата психика и мироглед и е най- лесно за възприемане от нас Българите и Балканските народи.Има доста добра приемственост обаче и в доста части на Европа.

Дори и днес има цели общности които живеят според идеите и правилата на това учение.

По принцип никак не е трудно да се постигне това състояние на вътрешен мир и помирение със света,ако всички са настроени на тези вълни и живеят по едни и същи принципи.

За съжаление обаче всеки човек е на различно разстояние от финалната права,затова и живота е толкова сложен.

Има и по- дълбоки разсъждения по темата ,но мисля че не е нужно.

Привет didi_ts

Днес случайно открих твоите инициали в сайта на beinsadouno,предполгам че това си ти.

Предполагам и за това си ми написала,че в самия сайт има по голямата част от съществената информация,просто се опитвам да го популяризирам,нищо че аз самия не съм участник във форума.

Има и по- дълбоки разсъждения по темата ,но мисля че не е нужно.

Защо да не е нужно ? Аз мисля,че доста хора се нуждаят да разсъждавт върху смислените и дълбоките духовни неща в живота.Аз поне се нуждая,а ти ?
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравей и на теб :) естествено ,че всеки се нуждае от повече знания за това което е всъщност неговото съществуване тук.Аз също :baby: и работя постоянно по въпроса.Ако кажеш какво точно ти е направило впечатление или не разбираш може да пофорумстваме.:gift:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 1 месец по-късно...

Поредният шарлатанин. Жалко ,че толкова хора му се връзват. Поне в това което прави няма лошо влияние освен ,че промива мозъци. Малко ми е интересно от къде знае за тези извънземни култури с НЛО-тата ли се общува. Ако е така кажете да направа няква снимка на зелените човечета жълтите весници може да ми дадът някой лев пък и това ще е безплатна реклама за сектата. Да оставя ли телефон за контакт ?

Редактирано от darkwonderer (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 5 седмици по-късно...

Поредният шарлатанин. Жалко ,че толкова хора му се връзват.

И защо ти е такова мнението?Защо мислиш ,че е "поредният шарлатанин"?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И защо ти е такова мнението?Защо мислиш ,че е "поредният шарлатанин"?

Ха ами какво да ми е мнението Бяло брадство...и тем подобни :laughing5: прочетох малко от трудовете на т.н. "учител" и ми се видяха смешни на места абсурдни (ако искаш да копирам за доказателство ?) Публикувано изображение !

Кажи ми ти с какво тогава те впечатли Дънов или да го наричам с там религиозното му име Беинса Дуно ! :lol6:

Редактирано от spark (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В този форум не се толерират подобни изказвания. :laughing5: Щом имаш мнение-отстоявай го,но без мнения от сорта "този е шарлатанин" "оня пък- еди какъв си"!Ако имаш да казваш нещо-аргументирай се защо си на подобно мнение! Темата е за запознаване на потребителите с това учение.Не за оплюване.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

След като прочетох първия пост оставам с впечатление, че този "учител", както го наричате (не виждам защо..на какво ни учи?) има някакво доста сериозно психическо отколонение...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В този форум не се толерират подобни изказвания. :laughing5: Щом имаш мнение-отстоявай го,но без мнения от сорта "този е шарлатанин" "оня пък- еди какъв си"!Ако имаш да казваш нещо-аргументирай се защо си на подобно мнение!Темата е за запознаване на потребителите с това учение.Не за оплюване.

Напълно съгласен съм че се поувлякох малко и се извинявам ако съм засегнал някой!Но ПОДЧЕРТАВАМ това е личното ми мнение за личноста на Дънов , а за запознаване на потребителите нека се запознаят и с критиката на това учение : http://www.pravoslavieto.com/inoverie/peta...henie.htm#dusha :lol6:

След като прочетох първия пост оставам с впечатление, че този "учител", както го наричате (не виждам защо..на какво ни учи?) има някакво доста сериозно психическо отколонение...

ееееееее имало трезвомислещи !Виж линка ми за това учение и ще се убедиш колко объркан е бил горкият човечец (ЛИЧНО МНЕНИЕ с което не ангажирам никой) Публикувано изображение Редактирано от spark (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Последните изказвания ще тежат доста на източниците си, но така или иначе везните им още не са настроени. Вие познавате ли въобще някоя, макар и дребна, нишичка на езотеризма? Всъщност, да, шарлатанството. Е, този критерий къде ли може да ни води...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Последните изказвания ще тежат доста на източниците си, но така или иначе везните им още не са настроени.

Вие познавате ли въобще някоя, макар и дребна, нишичка на езотеризма?

Всъщност, да, шарлатанството. Е, този критерий къде ли може да ни води...

Прочетох няколко пъти поста ти но нищо не разбрах!Как така ще тежи на източниците и какво?На съвеста ли какво? Шарлатанство в какъв смисъл го споменаваш също не разбрах?Иначе пишеш доста абстрактно....ако може малко по-ясно,защото признавам не съм специалист в областа,но си имам лично мнение! Публикувано изображение
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сега, като не ме разбра, защо не ме обявяваш за шарлатанин? Ако аз съм абстрактен, колко ли ще да е Дънов?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сега, като не ме разбра, защо не ме обявяваш за шарлатанин?

Ако аз съм абстрактен, колко ли ще да е Дънов?!

Ами за шарлатани се обявяват хора които проповядват нещо (не претендирам за точност) ти не проповядваш нищо за разлика от Дънов за който постнах линк кадето всеки може да се насмеее на "проповедите" му!

Защитаваш го,но как ще отговориш на критиката в линка там специалисти в религията го критикуват с явни доказателства!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не би трябвало да се оценява формата и твърдостта на буквата. Самият Дънов използва най-често абстрактни метафори, които се опитва да побере в земна форма - за да бъдат по възможност докоснати от ограничените ни съзнания. Добре е да се прави разлика и в неговото отношение към аудиторията си, но за това трябва да се познава словото му. Той е имал различни аудитории и естествено, по различен начин е подхождал към тях. Ти считаш, че го защитавам и вероятно съм негов последовател. Интересно, но последователите му и самонареклите се "бели братя", с които се е случвало да полемирам, най-често мислят, че го нападам и принизявам същността му. А аз просто опитвам да спомогна за баланса и истинността. Аз не съм определящ, но никой човек не е и все пак, критериите са важни. Никога не бих имал мотивация да се занимавам с енщо подобно, но заради прякото ти насочване, чувствам се донякъде принуден да обърна внимание на съответния линк и да споделя мнението си. Във всеки случай, не бих нарекъл всеки православен духовник "специалист". Ясно е, че по-добре от останлите са запознати с университетското богословие, но това е само буква, а знаем, че в християнството живототворящ е Светият дух. Той не се връчва при дипломирането и не расото е неговата скиния. И за да избегна недоразумения - аз смятам православното християнство за най-истинния път, но не и догмите на църквата. Относно неговите земни представители - "Бог не гледа на лице, а на сърце".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Чета отговорите ти но честно казано разбирам отчасти :yanim: .Колкото до това,че споменавам "специалисти"(не казвам че всеки а конкретно авторите на статията които явно си разбират от работата) ,мисля че нещата които те пишат по повод изказванията на Дънов са някак си доста по-реални от отнесените приказки на Дънов!А колкото до това кой е най-истинския път нека всеки си го намери ....аз съм един вид атеист ...но все пак християнин (но не съм съгласен с доста неща от тази религия затова и казвам атеист,но все пак ..... )

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

О, Спарк, съжалявам! Няма да мога да дочета този материал. Едва издържах първия абзац. Твоите специалисти въобще не са си прсвили труда да се запознават с личността и дейснотта на Дънов, а говорят нелепости. Примерно, следването на Дънов в Щатите е достатъчно да го самопровъзгласи за протестант. Сам той е заявявал православните си убеждения неведнъж. Въобще не е вярно, че равнопоставя всички религии, но работата е там, че наистина не ги разделя на по-добри и по-лоши. Та това е много глупаво, ... нямам думи дори. Религиите не ограничават, а догматизма на институционализираните представители, както смята и Дънов. Religio - означава възстановяване на изгубената връзка с Твореца. Задача, която наистина се изпълнява в храм, но не тухлен, наречен църква, а кръвен, наречен сърце. Няма да продължавам... И половин абзац ми е предостатъчен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От 3 години познавам учението на Петър Дънов. Това е едно духовно и окултно учение. Много от йогите изпитват уважение към него и го наричат мирови учител. Той е бил и пророк. Много негови пророчества са се сбъднали и предстоят да се сбъднат. За него могат да се изпишат хиляди книги. Има много издадени книги с беседи. Паневритмията е един прекрасен танц, с който всеки влиза в хармония с енергиите на земята и космоса. Самата баба Ванга го е признала за духовен учител, и се е прекланяла пред него. Много хора в последните година откриха това учение и има небивал интерес към това учение. Тази година бях на 7-те рилски езера и видях страшно много нови хора. Имаше над 300 души, много чужденци, които играеха много добре пеневритмия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много се изписа по тази тема!Аз изказах мнението си за т.н. "Учител" ,да дадем думата и на другите !!!

Ами ще взема малко думата.

Господин Spark,от всичките ти постове изписани в този раздел се вижда,че ти нямаш никакво понятие за нещата,които се пишат тук.

Защо изобщо пишеш тук ? Човек трябва поне малко да разбира от нещо по тези теми за да пише.

Най-вероятно прочиташ по едно две изречения и си готов да заклеймиш всичко.Прочитай по една две книги и после съди,а недей да бродиш ,като някакво енергийно вампирче из форума и да дразниш.

Хубаво е че има и такива хора като теб за да разпалят още повече вярата на търсещите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...