Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Препоръчан отговор

Ех,weselqk, не четеш постовете ми. :)

В момента последното нещо което е в главата ми е хауса Публикувано изображение .

Напротив,от едно известно време съм в доста добра хармония.

За ученията ,ок ,нека който е решил да се посвети на едно ,лошо няма,ама и от фанатизъм смисъл няма.

Мога да си направя труда и да ти изкарам направо цитати от Билблията ,Дънов,езотерична литература Хендел например,Източни учения по лесно ще ми е Кришна и да ти докажа как всички говорят за едно и също.

Всичкото разделение и умишлено противопоставяне е интереси :angel19: и разликата във времето в което се появяват.

Не съм от никои ,аз съм с всички ,разбирам и им се радвам ,те,всичките учения се опитват да изтласкат човешкото същество към следващото ниво на еволюция.

Не отричам и не предпочитам никой , откривам общата идея ,но е безмислено да го обяснявам ,хората обичат едностранчивостта ,тя ги успокоява ,кара ги да се чувстват сигурни.

Вярата ми в това което казвам е непоклатима и мога да обоснова всяка една дума която съм написала.

И всъщност незнам защо ме определи като опортюнист :speak: или като дъновист ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 2,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Постовете,свързани с еволюционната теория и религията като цяло,а конкретно с учението на Петър Дънов бяха преместени в подходящата за дискусията тема

Моля продължете дискусията там,като не излизате от рамките на добрия тон!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Постовете,свързани с еволюционната теория и религията като цяло,а конкретно с учението на Петър Дънов бяха преместени в подходящата за дискусията тема

Моля продължете дискусията там,като не излизате от рамките на добрия тон!

Малко си променил името на гореспоменатата тема, но на магаретата модератори им е позволено (Да бъде волята ти!).

Тука по тази тема казах "прав си" и всеки припозна в думите ми това, което искаше да види там. Учителят Петър Дънов има интересно виждане по този въпрос и ето мнението му, защо хората не се разбират и виждат в думите различни значения:

http://www.beinsadouno.com/articles.php?id=111

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ха ами какво да ми е мнението Бяло брадство...и тем подобни :) прочетох малко от трудовете на т.н. "учител" и ми се видяха смешни на места абсурдни (ако искаш да копирам за доказателство ?) Публикувано изображение !

Кажи ми ти с какво тогава те впечатли Дънов или да го наричам с там религиозното му име Беинса Дуно ! :)

Явно това което смяташ, че е смешно ти е смешно защото не го разбираш. Книгите на учителя се четат по цял свят, идват хора едва ли не от майната си. за да се преклонят пред труда му. Книгите не се 4етат като приказка...трябва да разсъждаваш по прочетеното. Те трябва да се четат, така както се чете и библията. "Бялото братство " не е секта. Хората запознати с делата и със словото на Дънов казват, че духът се извисява. Неща, които все още е трудно да се възприемат от хора като теб.

Начина по който го казваш показва, че просто духът ти се намира на по-ниско ниво или за лошо възпитание... Не е редно да оплюваш нещата, които не разбираш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Явно това което смяташ, че е смешно ти е смешно защото не го разбираш. Книгите на учителя се четат по цял свят, идват хора едва ли не от майната си. за да се преклонят пред труда му. Книгите не се 4етат като приказка...трябва да разсъждаваш по прочетеното. Те трябва да се четат, така както се чете и библията. "Бялото братство " не е секта. Хората запознати с делата и със словото на Дънов казват, че духът се извисява. Неща, които все още е трудно да се възприемат от хора като теб.

Toва не е никакъв аргумент. В Библията пише, че пътят към ада е широк и лесен. Така че колко са последователите на т.нар. учител не е аргумент според Библията, която и дъновистите уж зачитат. :)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"За живия Христос ви говоря Аз, за онзи Христос, Който носи в Себе Си живот, Който носи живото знание и светлина, Който носи истината и свободата. За онзи Христос, Който носи всички методи за изграждане на разумния живот. Той е великият Христос, Който се нарича Глава на Великото Всемирно братство. Него познават всички велики души и между тях не съществува никакъв спор, кой и какъв е Той, какъв е бил, къде е сега, какво място заема в "йерархията на учителите" и пр. и пр. Те не спорят, защото знаят абсолютно, какво място в Цялото заема Христос, така както знаят, какво е мястото и на другите велики хора, които са се явили и се явяват в света."

Този човек, не говори за Христос от Библията. Това е някой от другите Исусовци, има ги бол. Такъв, който води към смърт, не към живот. Библейският Христос е Учителя и към Него никой човек не може да се приравни. На всичкото отгоре, тия негови последователи, с каквао право едва ли не узурпират едно красиво място от нашата природа и си слагат надписите по разни камъни, правят си сбирки всяка година и аз например трябва да ги търпя или да се съобразявам кога те не са там, че тогава да ходя. И всички за любов ми говорят, а ми се караха що съм стъпил на някакъв си камък. Бил им батерията към Космоса, оттам се зареждали с енергия. Чудя се дали е алкална. Имало там незнам си каква сила. Смех смех. Отивам на почивка, а там некакви в бели дрехи, клатят се насам натам и се кланят на Слънцето. Египтяни ли са викам, това ли им е Бога? За живия Хритос ви говоря и аз, този, който умря за нас, за да ни приведе в слава при Отец. Христос ще ви облече в слава, а този Дънов? Той май е мъртъв. Докато другия е още жив. Той казва, Аз съм светлината на света, никой друг.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Този човек, не говори за Христос от Библията. Това е някой от другите Исусовци, има ги бол. Такъв, който води към смърт, не към живот. Библейският Христос е Учителя и към Него никой човек не може да се приравни. На всичкото отгоре, тия негови последователи, с каквао право едва ли не узурпират едно красиво място от нашата природа и си слагат надписите по разни камъни, правят си сбирки всяка година и аз например трябва да ги търпя или да се съобразявам кога те не са там, че тогава да ходя. И всички за любов ми говорят, а ми се караха що съм стъпил на някакъв си камък. Бил им батерията към Космоса, оттам се зареждали с енергия. Чудя се дали е алкална. Имало там незнам си каква сила. Смех смех. Отивам на почивка, а там некакви в бели дрехи, клатят се насам натам и се кланят на Слънцето. Египтяни ли са викам, това ли им е Бога? За живия Хритос ви говоря и аз, този, който умря за нас, за да ни приведе в слава при Отец. Христос ще ви облече в слава, а този Дънов? Той май е мъртъв. Докато другия е още жив. Той казва, Аз съм светлината на света, никой друг.

A ето какво казват последователите на Дънов за своето учение:

.............................................

Оградата на Школата

Школата на Учителя (4) е като мистичната Шамбала, достъпна само за посветени. Тя има проекции на физическо поле, но Центърът й е на Космично ниво, недостъпно за неподготвени и за насилници.

Достигналите Късметлии се сблъскват най-напред в невидима Ограда.

Нали беше открита школа? Откритостта и достъпността са само привидни. Поради тази мнима достъпност около нея се трупат същества със себични и нечисти цели за лични облаги. Те предлагат на наивниците ”да им гледат”, ”да ги изследват” , да им кажат миналите прераждания, да им предскажат, да им решат проблемите или да им обяснят набързо Учението… Тези индивиди се представят за ясновидци и Ученици и отблъскват със своята ексцентричност, авантюризъм, лицемерие, честолюбие и сребролюбие и представляват истинските колове на оградата на Школата. Досада, позната ни от уличните циганки или от нахалниците около чейнчжбюрата.

Тези хора не са ученици на Учителя. Защото виждащите, знаещите, можещите от Бялото Братство не парадират със способностите си, и не се облагодетелстват от тях. Това за тях е проституиране с Божествени дарове…

Много мислих в/у думите на един източен учител /Рай Сахиб Му Ширам/:

”Поставих лицемери и профани да пазят Вратата към моето Учение.”

Сега ми е ясно, че и Учителят е направил същото.

В тази ограда се блъскат лековерни, обременени, неподготвени, любители на сензации и търсещи лични облаги ”иманяри”. Любопитните не разбират езотеричните доктрини (виждат им се като нравоучения) - не могат да усетят Полъха на Истината поради липсата на сетива. За тях Школата остава невидима.

Повечето остават до там – учат се да гадаят и мислят, че това е Учението.

Това е поредният тест за кандидатите. А Школата е зад тази ограда.

”Чукайте…” (5)

Вратата, до която най-после някои са се добрали, често не иска да се отвори ни с молби, ни с рушвети, ни с ”връзки”. Защото големият Посветен не търси клиенти, нито консуматори на евтино щастие със скръстени ръце. Той очаква ученици със запретнати ръкави. А Кандидатите за такива трябва да отговарят на известни условия, записани ясно на тази врата.

Не могат да бъдат Ученици на Мъдростта индивиди със забулени погледи, с притъпен слух, с недъгави удове, студено сърце и скрити помисли. Авантюристите, ексцентриците и търсачите на лично щастие остават отвън, където Природата е създала за тях хиляди забави. Те не търсят Мъдрост и нямат идеи и сетива за Истината. А спасението им е там и те би трябвало да се стремят към Мъдростта, както удавникът - към въздух. Такива ученици търси Учителят. Останалото е куртоазия. Ама: ”Искаме да станем членове на това братство!”

”Аз пък искам да кандидатствате за Ученици на това Братство!” (6)

”Има хора, които са обикаляли дворовете на Бялото братство, но не са проникнали в неговото Светилище. Какво може да знае студент, който не е слушал нито един професор?” – казва Учителят.

Първата формула, която изучават приетите в Училището на живота е:

”Само светлият Път на Мъдростта води към Истината.

В Истината е скрит Животът.” (5)

..................................................

Открийте си го сами къде е публикувано.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

агни,отдавна (още от богомилите и темата за огъня) ми се искаше да те попитам,а заедно с теб и един друг потребител ;),какво е да си част от тази общност?

По-горе не можах да разбера следното:

Защо има регресия?След толкова години усъвършенстване и път към мъдростта,защо се извървява обратния път?

Много добър въпрос!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

... И всички за любов ми говорят, а ми се караха що съм стъпил на някакъв си камък. Бил им батерията към Космоса, оттам се зареждали с енергия. Чудя се дали е алкална. Имало там незнам си каква сила. Смех смех. ...

Публикувано изображение

ето докъде ги е довел тоя сънов,

щеше да бъде доста смешно ако не беше трагично Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм Пътят, Истината и Живота.Кой го казва?Исус Христос.Същият който каза, който не минава през вратата, която съм аз, е крадец и разбойник.Всички, които заобикалят Исус и Неговото дело, са крадци и разбойници.Който търси светлина, който търси истина, може да намине и между другото и край кръста на Исус.И ако там не намери нито светлина, нито истина, нито живот, тогава аз от утре ставам последовател на друга вяра, религия или учение.Учението на Петър Дънов не води към Бога в лицето на Исус Христос.То е една фалшива човешка вяра, идолопоклонство и в крайна сметка пагубна доктрина.То не стига по-далеч от земята.Всеки да вярва на каквото ще, но да се съобразява с последствията, това мога да кажа.А мъдростта.Тя бива човешка, демонична и божественна.В това учение, последната отсъства.Бог не дава мъдростта си на хора, които следват собствените си умозаключения и принципи.Бог дава мъдростта си на хора, които Го познават и Го следват.Хора, които обичат Бога.Не някакъв си Бог, а Бог в лицето на Исус Христос.

Редактирано от alesys (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От Марка свето евангелие

ГЛАВА 12.

1. И почна да им говори с притчи: някой си човек насади лозе, и огради го с плет, и изкопа лин, и съгради кула, и като го предаде на лозари, отиде си.

2. И на времето си изпрати при лозарите един слуга, за да вземе от тях от плода на лозето.

3. А те, като го хванаха, биха го и отпратиха без нищо.

4. Пак изпрати при тях друг слуга; и него като замериха с камъни, пукнаха му главата и го пуснаха с безчестие.

5. Изпрати и другиго; и него убиха; и мнозина други или биха, или убиха.

6. А понеже още имаше едничък син, обичен нему, най-сетне изпрати и него при тях, думайки: ще се засрамят от сина ми.

7. Но лозарите казаха помежду си: това е наследникът; хайде да го убием, и наследството ще бъде наше.

8. И като го уловиха, убиха го и хвърлиха вън от лозето.

9. Какво, прочее, ще направи господарят на лозето? Ще дойде и ще погуби лозарите, и ще даде лозето на други.

10. Нима и това не сте чели в Писанието: "камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла:

Буда е дошъл на света преди Исус Христос. Не може ли и той да бъде слуга на Бог? Не може ли след Иисус да има и други?

Глава 11

22. Иисус им отговори и рече:

23. имайте вяра в Бога. Защото, истина ви казвам: ако някой каже на тая планина: дигни се и се хвърли в морето, и не се усъмни в сърцето си, а повярва, че ще стане по думите му, - ще му се сбъдне, каквото и да каже.

24. Затова казвам ви: всичко, каквото бихте поискали в молитва, вярвайте, че ще получите; и ще ви бъде дадено.

25. И кога стоите на молитва, прощавайте, ако имате нещо против някого, та и Небесният ви Отец да прости вам прегрешенията ви.

26. Ако ли вие не прощавате, и Небесният ви Отец няма да прости вам прегрешенията ви.

От лука свето евангелие

Глава 6

40. Няма ученик по-горен от учителя си; но всеки, след като се усъвършенствува, ще бъде като учителя си.

Иисус от нас преклонение ли изисква или иска да бъдем като него?

45. Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро, а лошият човек от лошото съкровище на сърцето си изнася лошо; защото от препълнено сърце говорят устата му.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

mecholari , Ти все за "оградата" говориш, която външните виждат, нещо като дуварите на вилите на големците - виждаш 3 метра ограда, за вилата отзад само предполагаш каква е.

Та, като си видял какво има зад оградата на дъновистите, защо не го споделиш с нас?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако вие тримцата(alesys.sprite,salim) се върнете и погледнете първия ми пост ще видите,че там се иска да пишат хора,които познават словото на Учителя Петър Дънов,както се вижда нито един от вас не го познава,за това недейте да пишете.Mecheloari си е направил труда да ви отговори по вашия начин,чрез светото писание,но вие май си оставате слепи. Толкова ли е трудно да бъдеш толерантен ? Толкова ли не можете да видите,че почти във всички учения се проповядва любов и най-вече в това на Учителя Петър Дънов Ако всички са така фанатично настроени,предполагам щеше да има нов кръстоносен поход !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако вие тримцата(alesys.sprite,salim) се върнете и погледнете първия ми пост ще видите,че там се иска да пишат хора,които познават словото на Учителя Петър Дънов,както се вижда нито един от вас не го познава,за това недейте да пишете.Mecheloari си е направил труда да ви отговори по вашия начин,чрез светото писание,но вие май си оставате слепи.

Ти пък откъде разбра че не познавам словотро на Учителя? Става дума обаче за т.нар "бели братя", които далече не се "цветя за мирисане".

Има и някои истински бели цветчета тук таме, които обаче по-скоро са изключение, потвърждаващи правилото

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ти пък откъде разбра че не познавам словотро на Учителя? Става дума обаче за т.нар "бели братя", които далече не се "цветя за мирисане".

Има и някои истински бели цветчета тук таме, които обаче по-скоро са изключение, потвърждаващи правилото

Ами лесно,след като питаш mecheloari ,какво е зад оградата при дъновистите значи не го познаваш.

Т.нар.бели братя май ти не познаваш за да пишеш.Ако имаш някакъв горчив опит моля те сподели го,иначе няма смисъл да си пишем !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами лесно,след като питаш mecheloari ,какво е зад оградата при дъновистите значи не го познаваш.

Т.нар.бели братя май ти не познаваш за да пишеш.Ако имаш някакъв горчив опит моля те сподели го,иначе няма смисъл да си пишем !

Ако трябва да обобщя - хубави думи се говорят, благи. Всеки е зареден с цитати, като пълнител за Калашник...

Делата обаче се различни - същите каквито ги вършат и хората извън "оградата" - гордост, завист, егоизъм, борба за власт, за влияние, ревност, лъжа, прелюбодейства и т.н Иначе редовно се четат молитви, пеят се едни и същи песни, играе се Паневритмия всеки ден. И после пак описаните по-горе дела. И после пак молитвите, песните, паневритмията....

Има и свестни хора, които обача са си били свестни и преди да станат "бели братя"

Редактирано от salim (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

mecholari, за да не си създаваш погрешни изводи ще ти предам тълкованието на въпросната притча.

1. И почна да им говори с притчи: някой си човек насади лозе, и огради го с плет, и изкопа лин, и съгради кула, и като го предаде на лозари, отиде си.

Лозарят, който насади лозето е Бог Отец.

2. И на времето си изпрати при лозарите един слуга, за да вземе от тях от плода на лозето.

3. А те, като го хванаха, биха го и отпратиха без нищо.

4. Пак изпрати при тях друг слуга; и него като замериха с камъни, пукнаха му главата и го пуснаха с безчестие.

5. Изпрати и другиго; и него убиха; и мнозина други или биха, или убиха.

Лозарите са юдеите, които изопачиха Божественото учение.

Слугите са пророците, който Бог изпращаше, а юдеите избиха и прогониха.

6. А понеже още имаше едничък син, обичен нему, най-сетне изпрати и него при тях, думайки: ще се засрамят от сина ми.

7. Но лозарите казаха помежду си: това е наследникът; хайде да го убием, и наследството ще бъде наше.

8. И като го уловиха, убиха го и хвърлиха вън от лозето.

Сина на Господаря е Божия Син Иисус Христос, когото юдеите не познаха и убиха. Тук Христос предсказва собствената си смърт.

9. Какво, прочее, ще направи господарят на лозето? Ще дойде и ще погуби лозарите, и ще даде лозето на други.

Спомни си какво се се случило с Йеросалим след като юдеите отхвърлиха и разпнаха Христос.

10. Нима и това не сте чели в Писанието: "камъкът, който отхвърлиха зидарите, той стана глава на ъгъла:

камъкът за които става въпрос в посочения текст е Христос.

Буда е дошъл на света преди Исус Христос. Не може ли и той да бъде слуга на Бог? Не може ли след Иисус да има и други?

Христос е предвечен, тоест Той е преди началото на времето като измерение. Буда не е вярвал в Бога, така че няма как да е негов слуга, и след като не води своите последователи към Бога, учението му е напълно безмислено и безплодно. Христос е Месията, Спасителя, само Божия Син е можел да извърши делото на човешкото спасение. След Христос ще има много други за които в евангелито е писано :

24. защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци и ще покажат големи личби и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно, и избраните.

Такъв лъжехрист е и петър сънов :)

и накрая ето какво иска от нас Христос :

"36. Учителю, коя заповед е най-голяма в закона?

37. А Иисус му отговори: възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум:

38. тази е първа и най-голяма заповед;

39. а втора, подобна ней, е: възлюби ближния си като себе си;

40. на тия две заповеди се крепи целият закон и пророците."

за тази любов говори и апостол Павел :

"1. Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, щом любов нямам, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека.

2. Да имам пророчески дар и да зная всички тайни, да имам пълно знание за всички неща и такава силна вяра, че да мога и планини да преместям, - щом любов нямам, нищо не съм.

3. И да раздам всичкия си имот, да предам и тялото си на изгаряне, - щом любов нямам, нищо ме не ползува.

4. Любовта е дълготърпелива, пълна с благост, любовта не завижда, любовта се не превъзнася, не се гордее,

5. не безчинствува, не дири своето, не се сърди, зло не мисли,

6. на неправда се не радва, а се радва на истина;

7. всичко извинява, на всичко вярва, на всичко се надява, всичко претърпява.

8. Любовта никога не отпада, а другите дарби, ако са пророчества, ще престанат, ако са езици, ще замлъкнат, ако са знание, ще изчезнат."

със Здраве

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Лозарите са юдеите, които изопачиха Божественото учение.

Слугите са пророците, който Бог изпращаше, а юдеите избиха и прогониха.

От Марка свето евангелие

Глава 9

38. Тогава Иоан Му отговори и рече: Учителю, видяхме един човек, който в Твое име изгонваше бесове, а не върви след нас; и му запретихме, защото не ходи след нас.

39. А Иисус рече: не му запрещавайте, понеже никой, който извърши чудо в Мое име, не ще може наскоро да Ме злослови.

40. Защото, който не е против вас, той е за вас.

41. И който ви напои с чаша вода в Мое име, защото сте Христови, истина ви казвам, няма да изгуби наградата си.

Глава 7

18. Той им рече: нима и вие сте тъй неразсъдливи? Нима не разбирате, че нищо, което влиза в човека отвън, не може го оскверни?

19. Защото не в сърцето му то влиза, а в корема, и излиза навън, чрез което се очистя всяка храна.

20. Още рече: което излиза от човека, то осквернява човека.

21. Защото отвътре, от сърцето човешко, излизат зли помисли, прелюбодеяния, блудства, убийства,

22. кражби, користолюбие (обиди), лукавства, коварство, разпътство, лукаво око, богохулство, гордост, безумство.

23. Всичко това зло отвътре излиза и осквернява човека.

за кой дънов говориш, за онзи сесксоално извратен тип който доста се е забавлявал със своите последователки(в доста случаи семейни жени) или за оня който принизява човека от най-висше същество на творението според Православното учение до най-обикновенна батерия "Варта" зареждаща се с енергия Публикувано изображение или за оня дънов който имал такава сатанинска гордост, че приживе си направил икона на светец, която и до сега се пази за негов срам. Да не говорим, че този ослепял духовно човек до толкова се превъзнесъл и самозабравил, че се самопровъзгласил за духовен учител по-висш от Христос, Сина на Живия Бог. Всички знаем какво се се е случило с най-висшия ангел стигнал до същото духовно състояние.

Опомни се човеко, след кого си тръгнал?

Користолюбие (обиди)? Ако следваш Иисус Христос, защо използваш този начин на изразяване? Защо си мислиш, че не изопачаваш божественото учение? Ако го правиш, Господ не може ли да ти изпрати друг пророк, да те върне в правия път?

Та къде Дънов слага себе си пред Иисус Христос? Къде Дънов хули Бога?

..............................

От лука свето евангелие

Глава 6

35. Но вие обичайте враговете си, и правете добро, и назаем давайте, без да очаквате нещо; и ще ви бъде наградата голяма, и ще бъдете синове на Всевишния; защото Той е благ и към неблагодарните, и към злите.

36. И тъй, бъдете милосърдни, както и вашият Отец е милосърден.

37. Не съдете, и няма да бъдете съдени; не осъждайте, и няма да бъдете осъдени; прощавайте, и простени ще бъдете;

38. давайте, и ще ви се даде: мярка добра, натъпкана, стърсена и препълнена ще изсипят в пазвата ви; защото, с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери.

...........................

Ако Дънов е зло, ти защо не си благ към него? Защо го съдиш?

Salim, не играя паневритмия, не обличам бели дрехи да танцувам с тях на езерата. Така, че ако това се разбира да бъдеш "дъновист", не се вписвам в определението. Това не ми пречи да чета Дънов (Нима не разбирате, че нищо, което влиза в човека отвън, не може го оскверни?). Нещо в творчеството му обаче ме впечатли-едно описание на момент, когато човек изпада в пълна тъмнина и започва да се моли на Бог да му изпрати светлината. След това идва лъч светлина и човека се събужда за нов живот. Това описание си го потърси сам в творчеството на Дънов. Номера е , че това всъщност за мен в миналото беше едно реално изживяване. За мен това не е притча носеща символизъм.

Подобно изживяване в творчеството на Карлос Кастанеда се нарича "малката смърт". А на него също си имам лични причини да му вярвам. Открил съм го преди Петър Дънов, а преди него "Кундалини и чакрите" от Жениев Полсън и "Медитациите на Гаутама Буда", а преди тях "Излекувай живота си" от Луис Хей, а преди тях книгите на Ванга, а най-напред-сънища, сънища на които нямах отговори( дежа-ву и някакъв същия като мене, който ми взимаше акъла и ме караше да се посирам от страх, защото не го разбирах кой е. А пък той бил енергиният двойник на човека, втората душа "Ка" според египетските вярвания ,и ще го намериш, и в книгите на чигонг майстора Ли Хонгжъ, и в митовете на траките, и тоя същия те кара да се замислиш, какво Иисус Христос иска да каже:

Евангелие от Йоана

Глава 10

30. Аз и Отец едно сме.

34. Иисус им отговори: не е ли писано в Закона ви: "Аз рекох: богове сте"?

Глава 17

22. И славата, която Ми бе дал, Аз дадох тям, за да бъдат едно, както Ние сме едно;

11. Не съм вече в света, но те са в света, а Аз ида при Тебе, Отче Светий! опази ги в Твоето име, тях, които си Ми дал, за да бъдат едно, както сме и Ние.

Глава 14

12. Истина, истина ви казвам: който вярва в Мене, делата, що Аз върша, и той ще върши, и по-големи от тях ще върши; защото Аз отивам при Отца Си.)

А Исус е казал и:

Глава 14

30. Няма вече много да говоря с вас, защото иде князът на тоя свят, и в Мене той няма нищо.

Глава 16

7. Аз обаче ви казвам истината: за вас е по-добре Аз да си замина; защото, ако не замина, Утешителят няма да дойде при вас; ако ли замина, ще ви Го пратя;

8. и Той, като дойде, ще изобличи света за грях, за правда и за съд:

9. за грях, че не вярват в Мене;

10. за правда, че Аз отивам при Отца Си, и няма вече да Ме видите;

11. а за съд, че князът на тоя свят е осъден.

Глава 15

19. Да бяхте от света, светът щеше да люби своето; а понеже не сте от света, но Аз ви избрах от света, затова светът ви мрази.

А сега прочети темата за летачите и се замисли кой е князът на този свят.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако търсим кусури винаги можем да ги намерим. Във всяко стадо си има черни овце. Този или онзи бил дъновист и бил егоист ,ами те май и доста от отчетата са алкохолици и чревоугодници май,ама аз си ги уважавам. Дънов бил шарлатанин ,ами да си поговорим за едни хора от опус дей ,които са даже под доста мощна световна църковна закрила ,които имат доста впечатляващи доказателства ,че Исус май не е точно син божии. За Граала да си поговорим? Така че нека не се обвиняваме и не се фанатизираме ,нека не навлизаме в детайли ,че става много грозно. Всяка една религия,всяко едно учение в основата си развива у човека -вярата в себе си. Бог е любов,а аз вярвам в себе си ,защото -"Ако човек сам не си помогне и Бог не може да му помогне" Всичко останало са вманиачени спорове водещи до НИЩОТО. Дънов е казал много хубави неща ,това че някой някъде ги тълкува погрешно си е негов проблем. Исус е казал много хубави неща ,това че някой някога ги е записал погрешно си е негов проблем. И освен това Дънов изобщо не е против православната вяра и никъде не говори лошо за Библията ,напротив цитира я. Така че нещо не схващам острото отношение на отявлените Християни тук ,каквато съм и аз всъщност.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

mecholari, от поста ти мистава ясно, че не си запознат детайлно с дъновизма, което разбира се не е никаква загуба :rolleyes:

"18. Той им рече: нима и вие сте тъй неразсъдливи? Нима не разбирате, че нищо, което влиза в човека отвън, не може го оскверни?

19. Защото не в сърцето му то влиза, а в корема, и излиза навън, чрез което се очистя всяка храна.

20. Още рече: което излиза от човека, то осквернява човека."

Посоченият от теб цитат, изобличава широко пропангадираното и практикувано от съновистите вегетарианство и е още едно доказателство за изопачаването на Христовото учение от сънов.

Користолюбие (обиди)? Ако следваш Иисус Христос, защо използваш този начин на изразяване? Защо си мислиш, че не изопачаваш божественото учение? Ако го правиш, Господ не може ли да ти изпрати друг пророк, да те върне в правия път?

Та къде Дънов слага себе си пред Иисус Христос? Къде Дънов хули Бога?

Виж какво казва Христос за лъжепророците :

"15. Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители:

16. по плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репей?"

7. Горко на света от съблазните, защото съблазни трябва да дойдат; обаче горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда."

От посоченият цитат ясно се вижда какво е отношението на Христос към този, чрез когото съблазън дохожда.

Това което съм написал по адрес на сънов е вярно и показва плодовете на учението му, не мисля, че ще ти отнеме много време да намериш доказателства за посочените от мен твърдения. Ако искаш мога да помагам ;)

Ако Дънов е зло, ти защо не си благ към него? Защо го съдиш?

:)

Къде съм казал, че сънов е зло, учението му е зло, защото отклонява хората от Живия Бог и ги принизява на нивото на акумулаторни батерии търсещи постоянно енергоизточник Публикувано изображение. Ако познаваш съновисти ще чуваш постоянно от тях как се зареждали и разреждали :) Посочените от мен дела на този човек разкририват същноста на неговото учение. "Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репей?"

Не съдя сънов, а лъжливото му учение. Кой съм аз та да съдя човека, само Бог може да съди. Аз може да съм по-голям грешник от него.

Ако имаш още въпроси, ще се опитам да ти отговоря.

със Здраве

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ако имаш още въпроси, ще се опитам да ти отговоря.

със Здраве

26. А Утешителят, Дух Светий, Когото Отец ще изпрати в Мое име, Той ще ви научи на всичко и ще ви напомни всичко, що съм ви говорил.

27. Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши.

Глава 15

26. А кога дойде Утешителят, Когото Аз ще ви пратя от Отца, Духът на истината, Който изхожда от Отца, Той ще свидетелствува за Мене;

Всъщност нямам въпроси. Открих отговорите в тишината.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А сега прочети темата за летачите и се замисли кой е князът на този свят.

Да четеш Дънов не е лошо. Обаче да четеш Кастанеда??? И да го цитираш с по цели страници???

Какво знаеш изобщо за този писател-фантаст?

"Князът" е много по-реален отколкото си мислиш и има много повече власт над тебе (и над всеки), отколкото някога си предполагал дори

Ако търсим кусури винаги можем да ги намерим.

Във всяко стадо си има черни овце.

Въпросът, didi_ts, е "А какво ако цялото стадо е от черни овце и само тук там по някоя бяла?"

Ако видиш стадо черни овце, които блеят: "беееели сме, беееели сме",

то на очите си ли ще вярваш или на ушите си?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да четеш Дънов не е лошо. Обаче да четеш Кастанеда??? И да го цитираш с по цели страници???

Какво знаеш изобщо за този писател-фантаст?

"Князът" е много по-реален отколкото си мислиш и има много повече власт над тебе (и над всеки), отколкото някога си предполагал дори

Въпросът, didi_ts, е "А какво ако цялото стадо е от черни овце и само тук там по някоя бяла?"

Ако видиш стадо черни овце, които блеят: "беееели сме, беееели сме",

то на очите си ли ще вярваш или на ушите си?

Възприятия.

Онова, което за теб е черно, може да е бяло за друг.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е, не е писател фантаст Кастанеда, но пътят му е обратното на освобождаващ. Доволен съм, че не се обвързах с него преди време, а само се запознах. Сега имам доста по-обхватни възприятия за него, но ще ги спестя на аудиторията. С голяма тъга се съгласявам със Салим по отношение на последователите на Дънов. И по-добре да не чувате на последната им Варненска среща какво правеха, именно "най-големите" от тях. Защото то не бе нормално, а и във външния свят би било твърде глупаво и агресивно. Разбира се, аз не бях там, но имфорацията ми е достатъчно достоверна. Малко ми е гузно, че въобще го споменавам, но е нужна по-рафинирана критерийност за тези неща. Петър Дънов не е учениците си и познавам хора, които никога не биха се нарекли негови последователи, но живеят словото му и се докосват до същността. А тя, същността, не е негова, нито нечия - тя е една и той, както и много други, свидетелства за нея. Учителят е един - той е Христос, но в неговото тяло вземат участие всички спасени души, а те се стремят да помагат на нас - тези, които още не сме част от Светлината. Петър Дънов бе един от тези помощници, а няма истински търсещ, който да отрича словото му. Има такива, които си чешат езиците и не изпитват копнежа по абсолютната истина, а също и такива, които са го изпитали леко, но после са го заглушили в догмите на твърдата форма. Това е моето мнение, а то е малко над пълната субективност на човешкото възприятие. Не защото аз нещо особено, но защото понякога съм се докосвал до него. Христос е Логоса, милостта му е вечна е всепроникваща, но отварянето към нея е процес, който сами ще извършим. А после, после ще расте в нас неговата природа, а нашата ще се смалява. За да бъдем намерени от страната на светлината в последните дни. Да се завърнем в бащиния дом, от който поради гордост избягахме, без да съзнаваме, че той е, който поддържа живота, неговия извор. Там животът е живата реалност, а тук е само капка, отделена от океана... Но "който изгуби живота си за мен, той ще го намери".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Петър Дънов не е учениците си и познавам хора, които никога не биха се нарекли негови последователи, но живеят словото му и се докосват до същността.

Както и Христос не е църквата, нали?

Обаче се повтаря един и същ процес. След смъртта на някой Учител, по-активните ученици, окупират правото да тълкуват това което е казал Учителя. И след време това което е казано до такава степен се обвива в мъгла от тълкувания, че не можеш да видиш същността.

не знам какво е ставало на т.нар. от теб Варненска среща, но вероятно е мерене на духовното его на 'последователите"

Смирение липсва, както там, така и тук. Всеки се мисли за капацитет по религиите, школите и ученията.

Има една хубава притча, за Учителите и Ученията, ще я потърся и ще я пусна скоро

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...