Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Препоръчан отговор

Алберт Айнщайн е казал:"Целият свят се прекланя пред мен,а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България".

Това е едно от многото изказвания на световно известни учени и духовни Учители за Петър Дънов/за неговото учение/.

Знанието е навсякъде,а невежеството владее света. ДОКОГА??? :wub:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 2,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Защо ли не ти вярвам !

Ако Ти 10 години мили ми spite си бродил из знанието на източните философии, щеше да знаеш и пишеш много,но в отговорите ти се вижда,че си запознат само с Християнството.

Въобще съзнаваш ли какво си написал ? Според отговора ти всички хора по света,които изповядват Будизъм,Хиндуизъм и т.н. се намират в духовен мрак.

Пишеш,като фанатик,хайде бъди по-толерантен към другите източници на знание.

Зравей агни,

малко болно ми стана като прочетох поста ти ?

Практикувам карате от 18 години и дори имам няколко републикански титли в актива си :wub: Предполагам знаш, че източните бойни изкуства са тясно свързани с източните религии и практики. Така с течение на тренировките си по карате се бях увлякъл по различни форми на будизъм, индуизъм, езотеризъм, окултизъм и какви ли не още духовни буламачи :)

Там където ме доведоха всичките тези духовни практики не ти пожелавам да стигнеш. Само ще ти кажа и от собствен опит, че така наречините духовни учители за които дори има тема в този форум са паднали ангели/бесове/ предствящи се за ангели и целящи духовната гибел на човека. Естествено нямам в предвид хората с психични заболявания. Може да прочетеш малко повече по тази тема тук . Сега всичко това е зад гърба ми и Слава Богу. Съпругата ми също е православна християнка, а детенцето ни днес за пръв път беше на ясла :wors:

Искам да знаеш, че дълбоко уважам правото ти на собствен избор, но пътят на който си в момента води към духовна гибел и в подкрепа на думите ми ще ти припомня словата на Христос:

"24. Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне; или към единия ще се привърже, а другия ще презре. Не можете да служите на Бога и на мамона. "

"Аз съм пътят и истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене."

Ти избираш ?

със Здраве

Ако езотеричните учения са лъжа ,значи много лъжци и мошенници има в православната църква,защото едни и същи неща се пишат с различни думи.

В по горния си пост цитирах 2 книги :wors: sprite ако си чел поне еднтата мога веднага да ти кажа точно противоречивите моменти ,а също и безмислието на финала на "Митарствата на преподобна Теодора"

Тези книжки между другото струват и доста парички ,една доста добра църковна идустрия бих казала,а Исус какво е казал за търговията в храмовете?????

Почетох достатъчно православна литература,за да не правя скоро тази грешка.

Едно прекрасно учение като Християнството въведено,утвърдено и изстрадано от един велик Учител какъвто е Исус сега за съжаление е просто индустрия ,една доста голяма и богата индустрия от световен мащаб.

Книгите на Дънов същите неща които проповядва и християнството ,но в доста по земен и достъпен вариянт,пригоден и преработен за различните умове доста по скоро във времето ,затова и все още няма значителни метаморфози.

Езотеризма същото това християнство ,но разчленено в елементи и доста добре научно обяснено ,с доста добра доказателствена част за материялно пригодените ни научни умове.

Всички източни учение ,същото нещо пречупено през друг мироглед и наблягайки на друга част от учението.

Между другото какво е Библията ???Книга написана от хора :wors: .Избрани евангелия подобрени в удобните части и изтрити неудобните.

Така че след смъртта според всички религии и учения ,няма да ни е лесно.Но защо всеки сам ще разбере.

'didi_ts',

за кой дънов говориш, за онзи сесксоално извратен тип който доста се е забавлявал със своите последователки(в доста случаи семейни жени) или за оня който принизява човека от най-висше същество на творението според Православното учение до най-обикновенна батерия "Варта" зареждаща се с енергия Публикувано изображение или за оня дънов който имал такава сатанинска гордост, че приживе си направил икона на светец, която и до сега се пази за негов срам. Да не говорим, че този ослепял духовно човек до толкова се превъзнесъл и самозабравил, че се самопровъзгласил за духовен учител по-висш от Христос, Сина на Живия Бог. Всички знаем какво се се е случило с най-висшия ангел стигнал до същото духовно състояние.

Опомни се човеко, след кого си тръгнал?

Редактирано от sprite (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да не говорим, че този ослепял духовно човек до толкова се превъзнесъл и самозабравил, че се самопровъзгласил за духовен учител по-висш от Христос, Сина на Живия Бог.

Тука не съм съгласен. Всъщност Дънов казва, че в духовната йерархия на висшите същества никой не подлага на съмнение първенството на Иисус Христос. Разбира се , че ще си направя труда да намеря точно къде се намира това твърдение в творчеството на Дънов, ако първо дадеш цитат на твоето твърдение, sprite.

Ето ти един друг цитат върху който би трябвало да се замислиш:

....................................................

Исус е дошъл и работи; и когато Светлината идва, тя идва постепенно, тихо, без шум. Той няма да дойде като гръмотевица, както някои Го очакват. И това може да стане, но там не е Исус. Когато пророк Илия отишъл в пустинята и се предал на пост и молитва и когато дошла буря и огън, а Илия закрил очите си, Бог не е бил в бурята и огъня, а в тихия глас, който говорел. Господ не е във вашите страдания, във вашата сила, във вашите знания. Къде е? - В Любовта. Ако любите, Той е във вас. Не любите ли, няма Го. И вие трябва да любите, туй е законът. Ние не любим, а чакаме хората да ни любят. То значи да седим пред печка и да чакаме да ни донесе друг дърва да се стоплим. Ние, ние сами трябва да имаме туй гориво, което да използват и други. Ние, които следваме Исуса, Който ни е дал достатъчно сили, трябва най-сетне да Го пуснем да влезе в нас.

........................................................................

Забележи:

Исуса

Той

Който

Го

Бог

Любовта

Все Главни букви, sprite. И това ако не е символизъм. Ние, които следваме Исуса, би трябвало да го разберем.

http://beinsadouno.com/lectures.php?id=64

Редактирано от mecholari (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

След това прочетете това и тогава си правете изводи !!!!!!!!

http://www.pravoslavieto.com/inoverie/peta...henie.htm#dusha

Редактирано от 166 (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Моите духовни търсения започват преди повече от 10 год.

Започнах с източните учения и по точно се спрях на Кришнаизма.

След като се бях увлякла доста точно като теб sprite се върнах с гръм и трясък към православното християнство.

Ужасих се че изобщо съм си помислила че го загърбвам :) след доста прочит и от него Публикувано изображение не можеш да си представиш колко еднакви са нещата просто в различните учения е вложена различна символика.

За Дънов за който ме питаш говоря за единствения популярен Дънов ,аз друг не познавам.

Какъв е бил и какво е правил не ме интересува , харесала съм някои от неговите писания одобрила съм ги за себе си ,чета и неговите други последователи като Щайнер например.

Кой от Учителите какъв е бил и какво е правил мисля че не е наша работа да ги квалифицираме ,защото пък според някои открития и изследвания може да поспорим и за общуването между Исус и Мария Магдалена нали?

А тези твърдения идват точно от хора които си позволяват да квалифицират и съдят Учителите.

Смъртта според православието ,езотеризма и източните учения настъпва по един и същи начин и след това се случват едни и същи неща ,просто са казани с различни думи ;) мога да цитирам до безкрай ,но наистина трябва да се прочете и тогава всъщност се види и безмислието на това разделение в религиите.

Поздрави към всички търсещи!

Редактирано от didi_ts (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Зравей агни,

малко болно ми стана като прочетох поста ти ?

Практикувам карате от 18 години и дори имам няколко републикански титли в актива си :) Предполагам знаш, че източните бойни изкуства са тясно свързани с източните религии и практики. Така с течение на тренировките си по карате се бях увлякъл по различни форми на будизъм, индуизъм, езотеризъм, окултизъм и какви ли не още духовни буламачи ;)

Там където ме доведоха всичките тези духовни практики не ти пожелавам да стигнеш. Само ще ти кажа и от собствен опит, че така наречините духовни учители за които дори има тема в този форум са паднали ангели/бесове/ предствящи се за ангели и целящи духовната гибел на човека. Естествено нямам в предвид хората с психични заболявания.

Извинявам се,но и на мен ми става болно,като пишеш,че всички освен християните ще отидат на по-добро място.

Това,че си тренирал карате не те прави автоматично будист или хиндуист,както примерно аз като съм тренирал борба не ме прави мутра.

Бях ти задал въпрос още в по-предишния си пост ,какви книги си чел,цитирай заглавия и кое по-точно е това ,което те кара да погубваш Духа си.

По-надолу в поста си пак оплюваш,Дънов бил такъв бил онакъв,ето за това не ти вярвам,вместо да прочетеш това,което той е написал ти четеш излиянията на някой православен фанатик какъв бил той,нали ти бях писал сам да четеш и да преценяваш а не да чакаш на готово духовно блюдо.

Тези книги,които аз чета включително и тези за Дънов никъде не оплюват Христос и неговто учение,напротив величаят го .И не мога да разбера,как една книга която проповядва да бъдеш добър и смирен може да те погуби ?

Моля те не ми цитирай пак Библията,отговори ми с твои думи.

Редактирано от агни (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Практикувам карате от 18 години и дори имам няколко републикански титли в актива си :speak: Предполагам знаш, че източните бойни изкуства са тясно свързани с източните религии и практики. Така с течение на тренировките си по карате се бях увлякъл по различни форми на будизъм, индуизъм, езотеризъм, окултизъм и какви ли не още духовни буламачи :yanim:

Там където ме доведоха всичките тези духовни практики не ти пожелавам да стигнеш. Само ще ти кажа и от собствен опит, че така наречините духовни учители за които дори има тема в този форум са паднали ангели/бесове/ предствящи се за ангели и целящи духовната гибел на човека. Естествено нямам в предвид хората с психични заболявания. Може да прочетеш малко повече по тази тема тук . Сега всичко това е зад гърба ми и Слава Богу. Съпругата ми също е православна християнка, а детенцето ни днес за пръв път беше на ясла :clap:

Искам да знаеш, че дълбоко уважам правото ти на собствен избор, но пътят на който си в момента води към духовна гибел и в подкрепа на думите ми ще ти припомня словата на Христос:

"24. Никой не може да слугува на двама господари: защото или единия ще намрази, а другия ще обикне; или към единия ще се привърже, а другия ще презре. Не можете да служите на Бога и на мамона. "

"Аз съм пътят и истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене."

Всичко това щеше да е много добре ако не беше довело до закостенелост.

Явно ти наричаш "духовни учители" всички, които сами си поставят такъв етикет, но не всички сме така човече. И добре е да внимаваш кого слагаш под обща черта, защото ще се погнусиш от себе си след време. Иначе, прав си, доста от тях са такива, но ти пак нямаш право да го казваш, защото собствения ти опит е твърде ограничен.

Както си бил републикански щампион по карате, имаш нужда от един як бой за да се поосъзнаеш малко. Как се учвстваш поставяйки се явно над всички езотерици и философи, а над цели системи? Много добре е, че не си намерил пътя си в споменатите системи, но определението "духовни буламачи" пасва много добре на съдържанието на главата ти. Запознат си с някои религиозни трудове, но явно по странен критерий ги избираш, пък и ограничена ти е информационната лента. Приветствам те за избора на Христос за личен спасител, но проявяваното отношение недвусмислено показва, че ти не го познаваш. Този ми постинг е един душевен шамар за теб, повече няма да ти обръщам внимание. Най-много от всички се надявам да придобиеш дълбочина.

На останалите приятели се извинявам за тези си писания.

Редактирано от венци (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

mecholari, ако повтарям името на баща ти постоянно, това прави ли ме негов син или негов близък?

За отговор на последния ти въпрос, може би трябва да питам баща ми за майка ти.

По повод на предишният ти пост, ти обещах да потърся един цитат в лекциите на Дънов. Ето го:

"За живия Христос ви говоря Аз, за онзи Христос, Който носи в Себе Си живот, Който носи живото знание и светлина, Който носи истината и свободата. За онзи Христос, Който носи всички методи за изграждане на разумния живот. Той е великият Христос, Който се нарича Глава на Великото Всемирно братство. Него познават всички велики души и между тях не съществува никакъв спор, кой и какъв е Той, какъв е бил, къде е сега, какво място заема в "йерархията на учителите" и пр. и пр. Те не спорят, защото знаят абсолютно, какво място в Цялото заема Христос, така както знаят, какво е мястото и на другите велики хора, които са се явили и се явяват в света."

http://beinsadouno.com/articles.php?id=109

Spryte, не искам да ти променям възгледите. Личното ми мнение е, че всеки си има мястото в живота, от всеки можеш да научиш по нещо за себе си. Истински ще се откриеш обаче, когато се обърнеш навътре.

По повод на самата тема "след смъртта според православието", смятам че е загуба на време други да ми казват какво ще стане след това, като един ден сам ще разбера (със сигурност). По-скоро хората е хубаво да се концентрират в настоящия момент за да разгърнат силата, която притежават.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не приемам тази религия, учение или каквото там го наричате. Дънов има някои прозрения, но има и много заблуди. Интересувал съм се преди по темата, защото двама мои добри приятели решиха да стават дъновисти. Даже един път ходих с тях на 7те езера. Но има сериозни пропуски в познанията на дъновистите и религията им е основана на заблуди и нежелание да се дискутира. Те като във всяка религия не приемат никакво мнение, което може да противоречи на вярванията им, без оглед на уместност и истинност. Иначе вегетарианството и добротата препоръчвам на всеки, който има сили да ги прави всеки ден. Но магии и религиозни шашми разни, не са ми по вкуса.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

weselqk ,във всяка една група има фанатизирана сърцевина,която не обича да спори нито да се аргументира.Същата такава група от хора ,която между другото са най-върлите фенове на идеята ,я има и в християнските общности ,да не споменавам мюсюлманските ,източните учения. Но отношението и поведението на тази сърцевина не обезмисля идеята ,която е заложена във всяко едно учение. Тези търсещите които са чели от всичко по съществените неща ,тях ги няма в това ядро. Те не проповядват ,те го живеят даденото учение ,идея или както там искате го наричайте. Безмислено и нелепо е да се уплюва дадено учение,според мен в основата на всички стои една и съща идея 10-те божи заповеди разтълкувани по различни начини .Мисля че нито едно учение не ги отрича или подтиква противоположното. Във основата на всяко си стои дълбоко заложена идеята на християнството. А самото християнство ,което между другото за незнаещите Дънов дълбоко подкрепя ,също има много изкривявания ,много трансвормации и мутации. Така че кой е крив и кой прав аз лично не се наемам дори да го мисля това. Аз чета тълкувам интересувам се търся символиката и повярвайте ми всичко води към еднин единствен център. Между другото стана въпрос в горните постове за падналите ангели ;) много интересно е тълкуването за тях и също между другото те са ни нужни. А Дънов е казал нещо много красиво по повод ангелите ,което ми е любимо и ми е мотивация във взаимоотношенията с хората,по памет: "Никога не гледай с презрение човека до теб ,не го съди и не се мисли за нещо повече от него,защото за всеки човек се грижи по един ангел ,който му помага да разсте и да се движи напред и ако вие обиждате човека до себе си всъщност обиждате неговия ангел ,който полага големи усиля за неговото израстване." ;) а кои сме ние ,че да съдим ангелите ???

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Даа, стана доста забавно тук :speak:

mecholari, явно не разбра на къде бия с въпроса си. Това, че дънов говори в някои свои беседи за Христос не го прави автоматично негов последовател. Напротив дънов изопачава здравото Христово учение и го подменя с култ към самия него. Култ към един духовно заблуден и сляп човек. Самият дънов не веднъж се самопревъзнася за духовен учител, който усъвършенства Христовото учение, тоест изживява се като по-висш учител от Христос Сина Божий. Всички знаем, какво се е случило с най-висшия Божий ангел, който се провъзнесъл над Бога. Явно е, че дънов е негов последовател. За такива като него Христос ни е предопредил : "15. Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители". На всички трябва да е ясно, че дъновизма е секта, по-точно култ от която трябва да пазим себе си и децата си. Ако някой иска да следва сънов/не е грешка :)/, то е негов собствен избор, но поне избора трябва да е осъзнат, тоест да знае кого следва и къде отива.

didi_ts, православието не се изучава, то се живее . В тази връзка искам да те попитам какво означават думите ти, че си се завърнала към Православното учение в определен момент от живота си. Просто си чела православни книги или си водила евхаристиен живот ?

агни, къде съм казал, че християните ще отидат след смърта си на по-добро място? Май си измисляш :P

Никъде в православното учение няма да срещнещ, че всички християни ще се спасят. Кои ще се спасят оставям на теб сам да откриеш. Можеш да започнеш търсенето си от тук. Нали не искаш всичко да ти се дава на готово ;)

агни, как очакваш да ти докажа, че познавам дъновизма, нали не очакваш да ти кажа, че съм събирал мухи рано сутрин при изгрев слънце :help:/паневритмия/. Пак ти казвам, това е култ към един духовно заблуден и сляп човек.

венци, ти направо ме уби с поста си :)

Може ли да те попитам дали освен духовни шамари раздаваш и духовни ритници :)

Стана ми ми любопитно дали има и таково чудо :)

със Здраве :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

във всяка една група има фанатизирана сърцевина,която не обича да спори нито да се аргументира.Същата такава група от хора ,която между другото са най-върлите фенове на идеята ,я има и в християнските общности ,да не споменавам мюсюлманските ,източните учения.

;)

Това някакъв аргумент ли трябваше да бъде??

Аз да съм казвал, че само дъновизма има този проблем?!

Да си ме чул/а да пропагандирам, каквато и да било религия?!

=========

1. Пишеш на някой, който има идея от пропагандата на дъновизма, така че не ми преразказвай всичко, чувал съм го вече. Писах, че имам такива приятели. ;)

2. Всяко нещо, което съществува на този свят е част от него и взаимосвързано с него и като начин на появяване, и като начин на съществуване. Няма магии, всичко мога да ти обясня като феномен, ако нещо те вълнува питай, ще ти го обясня щом намеря време. Но глупостите, които съм чел НАПРИМЕР за зодии, за влияние на метали и скъпоценни камъни, което се поддържа от дъновистите нямат никакво покритие в този реален свят. Колкото и да ти се струва жалко, единствения свят в който съществуваме. Съгласен съм, че се чувстваш така част от някаква група. Добре е, че те мотивира да живееш в мир с хората около теб и до колкото не нарушаваш това, то не ти преча да си фантазираш, каквото пожелаеш. Просто помни, че това са си фантазии. Ако смяташ, че имаш нещо което аз ненужно окачествявам като фантазия ... сподели го и ще ти разбия мечтите. :)

Аз съм машина за разбиване на илюзии. :)

Редактирано от weselqk (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

weselqk ,във всяка една група има фанатизирана сърцевина,която не обича да спори нито да се аргументира.Същата такава група от хора ,която между другото са най-върлите фенове на идеята ,я има и в християнските общности ,да не споменавам мюсюлманските ,източните учения.

Но отношението и поведението на тази сърцевина не обезмисля идеята ,която е заложена във всяко едно учение.

Тези търсещите които са чели от всичко по съществените неща ,тях ги няма в това ядро.

Те не проповядват ,те го живеят даденото учение ,идея или както там искате го наричайте.

Безмислено и нелепо е да се уплюва дадено учение,според мен в основата на всички стои една и съща идея 10-те божи заповеди разтълкувани по различни начини .Мисля че нито едно учение не ги отрича или подтиква противоположното.

Във основата на всяко си стои дълбоко заложена идеята на християнството.

А самото християнство ,което между другото за незнаещите Дънов дълбоко подкрепя ,също има много изкривявания ,много трансвормации и мутации.

Така че кой е крив и кой прав аз лично не се наемам дори да го мисля това.

Аз чета тълкувам интересувам се търся символиката и повярвайте ми всичко води към еднин единствен център.

Между другото стана въпрос в горните постове за падналите ангели :) много интересно е тълкуването за тях и също между другото те са ни нужни.

А Дънов е казал нещо много красиво по повод ангелите ,което ми е любимо и ми е мотивация във взаимоотношенията с хората,по памет:

"Никога не гледай с презрение човека до теб ,не го съди и не се мисли за нещо повече от него,защото за всеки човек се грижи по един ангел ,който му помага да разсте и да се движи напред и ако вие обиждате човека до себе си всъщност обиждате неговия ангел ,който полага големи усиля за неговото израстване."

:) а кои сме ние ,че да съдим ангелите ???

Да, хубав цитат. По-хубав щеше да е ако знаехме за какви ангели става въпрос в случая, а именно за част от нас. Тази част, която не пропаднала в стздаването на диалектичната природа поради божествената си същност. Това е нашата божествена същност, от която сме отделени.

По повод 10-те божи заповеди - те биват отричани именно от християнството. Новозаветното християнство. Те представляват закона на старозаветния човек, но Христос бе бащата на нова епоха и ни подари закона на Любовта. Тази Любов изгаря всичко старо и обновява. Тя отрича 10-те заповеди. Ако ние имаме нужда от подобни твърди органичители, значи все още нищо не сме. Те бяха изписани на скрижали, а сега трябва да търсим изписаното в сърцата ни. На това учи и Дънов.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

b]агни, къде съм казал, че християните ще отидат след смърта си на по-добро място? Май си измисляш :wors:

Никъде в православното учение няма да срещнещ, че всички християни ще се спасят. Кои ще се спасят оставям на теб сам да откриеш. Можеш да започнеш търсенето си от тук. Нали не искаш всичко да ти се дава на готово :wors:

агни, как очакваш да ти докажа, че познавам дъновизма, нали не очакваш да ти кажа, че съм събирал мухи рано сутрин при изгрев слънце :wors:/паневритмия/. Пак ти казвам, това е култ към един духовно заблуден и сляп човек.

[

Не си измислям,ти ми пускаш цитати като "Аз съм пътят и истината и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене."

Кое е култ не знам ,аз не съм издигнал нищо в култ за себе си.

Спирам коментара си с теб,защото избягваш да отговаряш на въпросите ми,които неколкократно ти зададох.

И не е важно ,кой в какво вярва и какво изповядва ,важното е да си добър човек ! /аз вярвам ,че си такъв/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Грешиш ако мислиш, че Исус е отменил Закона.

Декалогът (10-те Божи заповеди) на Моисей са начин да се сведе до равнището на една КОНКРЕТНО мислеща общност АБСТРАКТНАТА идея за причинно-следствените взаимодействия. Декалогът е опростен и конкретен начин да се форумулира тази идея , която в будизма се нарича "карма" - всичко, което правим има определени далечни последствия, включително върху нас самите, и в дългосрочен план е по-разумно да се въздържаме от определени действия, за да не се сблъскваме с техните последици, които оценяваме като "неприятни".

"Външната реалност" и в частност нашият жизнен път е отражение на "вътрешната реалност" - нашият характер. Това, което наричаме "съдба" или "карма" не е нищо друго освен отражение на нашият характер и представлява поредица от шансове за себепознание. Бедността, болестите, старостта и самата смърт са "покана" - макар и груба и настоятелна - да потърсим скритите си ресури, да открием Съвършенният Човек, който живее в нас.

Понятията за "закон" или "карма" са идентични като смисъл - "законът" е цената, която плащаме за да бъдем част от растително-животинският свят. Ако ти харесва да си пасивен, ако ти харесва да си ОБЕКТ, а не СУБЕКТ, да си КОНСУМАТОР, а не ТВОРЕЦ, ако предпочиташ СМЪРТТА пред ЖИВОТА - добре, това си е твое право. Но да си "част от пейзажа" си има своята цена и тази цена се нарича "болка".

От момента, в който човек промени гледната си точка и започне да вижда живота като поредица от възможности, които избира да реализира или не, а не като поредица от събития, които му се стоварват върху главата. От момента в който човек поиска да бъде творец на собственият си живот, на собственият си жизнен път и спре да стоварва отговорността за собственото си щастие върху Бог, съдбата, кармата, правителството, майка си, баща си, жена си, и който се сети, понятието за "карма" или "закон" става безпредметно. Затворът е затвор, докато мислим за него като за затвор. Ако спрем да се чувстваме нещастни от ограниченията, с които се сблъскваме, стените на затворът се разтварят от самосебе си, защото ние сме истински, а те не са - съществуват само докато вярваме в тяхната сила.

"Законът" е начин да се даде обратна връзка между човек и Реалността - и ако човек потърси самичък връзката с Реалността, той няма нужда от закон, защото самият се превръща в Закон.

Това е смисълът на думите "не дойдох да наруша закона, дойдох да го изпълня".

Приятелю, ние продължаваме да бъдем старозаветни хора, нищо не е отменено за нас. Но Христос, наистина, повярвай, отменя закона. Да, точно този. Нима мислиш, че не го познавам? Ако познавахме поне толкова и Него, щяхме да сме отвъд закона, отвъд този свят. Та нали това е света на закона и нали "моето царство не е от този свят". Желая на всеки, който също го желае, да бъде "в света, но не от света".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

weselqk,май си пропуснал част от моя пост ,а именно:"Аз чета тълкувам, интересувам се търся символиката и повярвайте ми всичко води към един единствен център." И нищо не преразказвам , а споделям мисли. Освен това във всяко учение има по нещо ,което е "ненужно" ,за някого ,но за друг е много необходимо,така че кое какво е май не сме ние хората които да го отсяваме.За всекиго по нещо както се казва. А за фантазиите :huh: аз според теб фантазия ли съм ,а моя живот? Ако под фантазия имаш предвид понятието -илюзия,може да си поговорим много. Но колкото и да не ни се иска което и каквото и да определима като илюзия тя си е за нас реалност в дадената минута и ние сме си отговорни за нейното развитие.И грешно си разбрал ,не се чувствам част от група :) отдавна съм осъзнала че съм съвсем сама в този свят и съм тръгнала да се връщам там от където съм дошла. sprite, за да живееш едно нещо първо трябва да се запознаеш с него нали? венци,като заговорих за падналите ангели имах предвид теорията на Щайнер ,но в следващия цитата нямах предвид тях ,просто не се изясних.Под паданли ангели разбирам Луциферичните същества и теорията за нуждата от тяхното присъствие ,ако ме разбираш за какво ти говоря ,не мисля че е нужно да задълбавам повече.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък говорих само за цитата. Иначе Луциферичните същества и падналите ангели също са част от човека. Дори тези им наименувания са малко смешнички и леко раздалечават от същостта им. И права си, няма нужда да задълбаваш, нея сама си я определяш на базата на собствените критерии. "Ако ме разбираш за какво ти говоря."

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Освен това във всяко учение има по нещо ,което е "ненужно" ,за някого ,но за друг е много необходимо,така че кое какво е май не сме ние хората които да го отсяваме.За всекиго по нещо както се казва.

Диди, едно учение не е учение, ако идеш да го учиш, а отхвърляш някои неща от него. Или го приеми или го отхвърли, к'ви са тия работи, че ще си вземаш по нещо. Кой ти каза, че си взела това, което трябва? А кой ти каза, че изобщо си разбрала, какво ще изхвърлиш?!

Сърцето ти?

Бог? ;)Публикувано изображение:P

Ти както и повечето млади опортюнисти, независимо от възраст, имате общото качество да не уважавате в ПЪЛНОТО му достойнство дадено учение, което между другото уж хвалите.

Така няма край, така всеки след теб ще те отхвърля и ще си прави, каквото му харесва само. Няма приемственост. Публикувано изображение

Ето за това и държавата ни е на тоя хал. Душите ни са пълни само с хаос.

Това сме българите. А такива като теб и останалите дъновисти са просто капсулирани в хаоса и имунитета им срещу разума е толкова силен, че никога не биха преосмислили думите си, а камоли тези на някой непознат.

Всичко това е трагедията на нашия народ. Публикувано изображение Но да не влизаме в полемика сега, другите как били, няма да е релевантно!!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Душите ни са пълни само с хаос.

Това сме българите. А такива като теб и останалите дъновисти са просто капсулирани в хаоса и имунитета им срещу разума е толкова силен, че никога не биха преосмислили думите си, а камоли тези на някой непознат.

Kakво иска да научи другите някай непознат, когато сам признава, че в душата му е хаос? Защо се опитва да променя хората и да ги тласка в някаква посока, като хаоса предполага, че всъщност сам се е загубил? За каква приемственост говори?

.................................................

Учител в света може да бъде само Бог. И когато Христос казва на учениците Си: "Един е вашият Отец", той подразбира Великия, Единия Учител. Учителят - това е Бащата. Бог се превръща в Баща и взима известно отношение към нас, по закона на Мъдростта. Ето защо под Учител, в универсален смисъл на думата, ние подразбираме великата Божия Мъдрост, която внася истинското знание в света, която внася всички нови идеи, всички нови форми, всички нови чувства и импулси в живота.

И така, един е великият Учител в света, макар и много да са неговите проявления. Защото казал съм ви, и пак ви казвам:

Едно е знанието, една е светлината. Но знанието от едно място не идва и светлината през един прозорец не влиза. Неизброими са пътищата на знанието, неизброими са прозорците на светлината.

http://beinsadouno.com/articles.php?id=110

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да не прибързваме с подобни заключения. Аз пък казвам, че ако някой наистина осъзнае, че в душата му е само хаос, той не се е изгубил, а се е намерил. Това е първата стъпка към фундаментална промяна, която реално би ни отвела до въздействието на закона на мъдростта. Защото понастоящем този закон не е за човеците. Да, същите тези егоцентрични лицемерници - аз и ти.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да не прибързваме с подобни заключения. Аз пък казвам, че ако някой наистина осъзнае, че в душата му е само хаос, той не се е изгубил, а се е намерил. Това е първата стъпка към фундаментална промяна, която реално би ни отвела до въздействието на закона на мъдрост. Защото понастоящем този закон не е за човеците. Да, същите тези егоцентрични лицемерници - аз и ти.

Така е ,прав си Венци. Но са ми интересни прозренията на Weselqk.

Редактирано от mecholari (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Kakво иска да научи другите някай непознат, когато сам признава, че в душата му е хаос? Защо се опитва да променя хората и да ги тласка в някаква посока, като хаоса предполага, че всъщност сам се е загубил? За каква приемственост говори?

.................................................

Учител в света може да бъде само Бог. И когато Христос казва на учениците Си: "Един е вашият Отец", той подразбира Великия, Единия Учител. Учителят - това е Бащата. Бог се превръща в Баща и взима известно отношение към нас, по закона на Мъдростта. Ето защо под Учител, в универсален смисъл на думата, ние подразбираме великата Божия Мъдрост, която внася истинското знание в света, която внася всички нови идеи, всички нови форми, всички нови чувства и импулси в живота.

И така, един е великият Учител в света, макар и много да са неговите проявления. Защото казал съм ви, и пак ви казвам:

Едно е знанието, една е светлината. Но знанието от едно място не идва и светлината през един прозорец не влиза. Неизброими са пътищата на знанието, неизброими са прозорците на светлината.

http://beinsadouno.com/articles.php?id=110

Някой, който признава нещо, признава, защото го е осъзнал.

99% от хората отричат грешките си като механизъм за защита, че някой ще ги помисли за глупави. А както всичко останало и глупостта е относителна и това че си признал грешка/и не значи, че си пълен идиот. Човек трябва да се научи на смирение и да приема слабостите си и да не се бунтува срещу природата си. НО все така ДА‌ СЕ старае да променя себе си към по-добро ежедневно! Ето защо с времето опортюнистите се загубват в самолъжите си. Това е най-голямата угроза за опортюнистите, които в крайна сметка забравят, кое е било лъжа, защото започват сами да си вярват в тях. А когато блокират и рационалният анализ ... тогава такъв човек не е Човек. Той/тя се превръща в дяволски механизъм изпълнен с егоизъм и себелюбие. Публикувано изображение

---

Който и да ти е учител, зависи и що за ученик си ти. Сам можеш да видиш, че в един клас има около 10% добри ученици, 60-70% средни такива и 20-30% слаби. Така че който и да ти е учителя, винаги ще има недоглеждащи ученици, които да търсят лесното.

Аз не настоявам да те променям или когото и да било. Разказвам опита си и ако имаш очи да я видиш и осъзнаеш можеш да я използваш. Но решението, изборът си е само твой.

За приемственост може да се говори от знаещ към незнаещ, от можещ към неможещ. Не съм чувал за това слепец да учи зрящ, как да гледа. :)

---

Че светлината е една никой не оспорва!!! Спора е само, кой я вижда. Това е вечния спор между зрящите и незрящите и уви до сега не е намерен начина да може да покажеш на някой, че ти именно си зрящият. Затова от древни времена са се експлоатирали чудесата. Но днес вече чудеса няма. ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Че светлината е една никой не оспорва!!! Спора е само, кой я вижда. Това е вечния спор между зрящите и незрящите и уви до сега не е намерен начина да може да покажеш на някой, че ти именно си зрящият. Затова от древни времена са се експлоатирали чудесата. Но днес вече чудеса няма. ;)

Има начин да можеш да покажеш. Ако си зрящ - на потенциално зрящите. Но той не се корени в показването, а в работата ти за тях, в помощта, в отдадеността в служба на светлината.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...