Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

Camarero, извинявай, че не ти отговарих веднага, но в момента не ми е нито до учения, нито до религии. Публикувано изображение

Въпросът ти е :

да ,не се притеснявай и на мене ми е така,ама така като си дискутираме от време на време се отвличаме от ежедневието (може би Публикувано изображение )

въпроса ми е друг:

Как разбираш Думите на Учителя:

1."Христос е, който е движил, движи и ще движи историческия, космичния и мистичния живот на човека и човечеството. Без Христа няма история, без Христа няма Космос, сиреч организиран и устроен свят, без Христа няма мистичен живот. Той е великият вдъхновител на всички откровения във всички времена и епохи. Той е невидимият двигател на целия духовен живот и опит на човека и човечеството. Между нас и Първата Причина можем да поставим САМО ХРИСТОС. Този Христос трябва да познаят човеците днес! Ако човек не види Христа (Етерния Христос), нищо не може да стане от него."

2."Няма да ви кажа кой съм, за да не си навличате карма!"

След като изчетеш беседите МУ ,се върни на този постинг(их как не ги харесвам чуждиците)и си отговори сама!

Щото аз имам отговор ,но той си е мой(цитат е):

Благослови ни Боже, като не ни предаваш за плячка в зъбите на нашите видими и невидими врагове и постави техните примки на собствените йм охранени вратове и да пребъде истината във вековете. Амин.

айде живи и здрави няма да Ви преча повече ,както каза

...

Тъкмо ще отклоним вниманието от темата за Дънов вече.

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 273,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Г-н ПАРА, преди всичко от тези неонови цветове, с които изпъстряш постовете си ме заболяват очите, затова бъди така добър да ги използваш по-малко, ако искаш да чета какво си написал. А ти си написал

• Въпросът е дали това, което се е именувало Бяло е наистина бяло, щото се сещам и за едно друго бяло братство от арийци. Точно. Всъщност аз не виждам какви чак толкова удивителни премъдрости се

• "Символ е кръстът. ... вие всички сте кръстове... вие сте живите кръстове... Човек е кръст. Вие сега туряте кръста вън от себе си. Вие сте, които клеймите кръста, вие сте, които го чистите. Живееш доб

Публикувани изображения

Правилното движение е срещу часовниковата стрелка. От двата символа свастиката и саувастиката, свастиката е с благотворно въздействие и тя се върти срещу часовниковата стрелка. Понеже се спомена Блаватска, тя също използва символа въртящ се наляво. Периферията винаги е отрицателна спрямо центъра, затова се върти в посока отдясно-наляво. Движението на небесните тела най-често е същото. Като реши да стане положителна, т.е. да завземе властта стават сериозни обърквания. Проявлението винаги е отрицателно и подчинено на Бог. Свастиката символизира проявлението. Същото е и при паневритмията. Танцуващите са пасивния полюс. Те възприемат енергията от Божествения свят. Ако движението се обърне в обратна посока, това означава да се постави човекът пред Бог, материята пред духа и ред други неща.

Редактирано от Shiniasu (преглед на промените)

Правилното движение е срещу часовниковата стрелка. От двата символа свастиката и саувастиката, свастиката е с благотворно въздействие и тя се върти срещу часовниковата стрелка. Понеже се спомена Блаватска, тя също използва символа въртящ се наляво. Периферията винаги е отрицателна спрямо центъра, затова се върти в посока отдясно-наляво. Движението на небесните тела най-често е същото. Като реши да стане положителна, т.е. да завземе властта стават сериозни обърквания. Проявлението винаги е отрицателно и подчинено на Бог. Свастиката символизира проявлението.

Същото е и при паневритмията. Танцуващите са пасивния полюс. Те възприемат енергията от Божествения свят. Ако движението се обърне в обратна посока, това означава да се постави човекът пред Бог, материята пред духа и ред други неща.

Не открих каква е тая саувастика,явно е нова дума.Обяснението защо е правилно отляво надясно да се въртиш е интересно .Сещам се за една моя неочаквана паневритмия,тогава вярно се завъртях наляво и това бе правилно решние за момента.Интересно ми е североамериканските индианци в каква посока се въртят при ритуалните си танци? :indian:

Правилното движение е срещу часовниковата стрелка. От двата символа свастиката и саувастиката, свастиката е с благотворно въздействие и тя се върти срещу часовниковата стрелка. Понеже се спомена Блаватска, тя също използва символа въртящ се наляво. Периферията винаги е отрицателна спрямо центъра, затова се върти в посока отдясно-наляво. Движението на небесните тела най-често е същото. Като реши да стане положителна, т.е. да завземе властта стават сериозни обърквания. Проявлението винаги е отрицателно и подчинено на Бог. Свастиката символизира проявлението.

Същото е и при паневритмията. Танцуващите са пасивния полюс. Те възприемат енергията от Божествения свят. Ако движението се обърне в обратна посока, това означава да се постави човекът пред Бог, материята пред духа и ред други неща.

Значи свастиката на Будда е 'неправилна', а свастиката на Хитлер е правилна, по твоите разсъждения?..

Свастката на Хитлер се върти обр. на час. стрелка, а тези, които са Буддха са по час. стрелка.

Още не бях чувал за такова обяснение "върти се от дясно на ляво" :rolleyes: Явно наред с нова езотерика измисляш и нова физика?... Публикувано изображение Поне аз с моите предстви по физика не съм ти на нивото. Публикувано изображение

Не открих каква е тая саувастика,явно е нова дума.Обяснението защо е правилно отляво надясно да се въртиш е интересно .Сещам се за една моя неочаквана паневритмия,тогава вярно се завъртях наляво и това бе правилно решние за момента.Интересно ми е североамериканските индианци в каква посока се въртят при ритуалните си танци? :indian:

Нео, ти като по-добър физик от мене, можеш ли да ми се завъртиш в посока "от дясно-на ляво"?.... :rolleyes: така "се въртели и небесните тела"?.... :rolleyes::indian::question::):shock11:

Продавачката да си продава стоката. На всичкото отгоре на книжарницата си е цапнала извънредно специално име, а и за Щайнер би било по-добре да се инфромира по-подробно.

:rolleyes:

Стиийла, в разговор продавачка-собственик на езотерична книжарница "Алфиола" във Варна преди 5-6 години, тя ми казва, че Дънов е "филиал на Рудолф Щайнер за България" . Какво значи 'разлики има'?. :indian: . разбира се, че има разлика от МакДоналдс в България и МакДоналд-в Германия. Не могат да бъдат абсолютно еднакви, нали?.. Публикувано изображение

Според мене, Антропо-софията и Арио-софията са крайгълният камък след който се изварашават вече Езотеричните школи с начало ВЕДА. Те минават във времето през различни места и състояния. Но именно Антропософията е вододелът, който масоните вече ползват за да управялват света с конспирация. Значи, вододелът е между Теософията на Блаватска и антропософията на Щайнер. Антропософията ползва Дарвенизма, като 'основа' за 'духовната еволюция', която е фантастика на Щайнер. Има духовна еволюция на ИНДИВИДУАЛНАТА ДУША(и то след прераждания), не -на епохата и или века! Именно това са ползвали социалистите и нац. социалистите от ученията на антропософите, които са вече масонАрийката. Розенкройцерите вече са откровени матер. расисти и 'бялото братство' на Блаватска(кръстено на белите върхове на Хималая) се превръша в "White Power" на нацистите за материалистично извръщаване на Езотериката.

За Дънов. Ти, примерно, знаеш ли защо се въртят ОБРАТНО на час. стрелка дъновистите?.. Според тебе паневритмията не е ли заредена с определана символика? защо Дънов, като е българсин не говори с български, а пересийски "мантри"?..... или просто е соц. физзарядка?.. :)

Значи свастиката на Будда е 'неправилна', а свастиката на Хитлер е правилна, по твоите разсъждения?..

Свастката на Хитлер се върти обр. на час. стрелка, а тези, които са Буддха са по час. стрелка.

Още не бях чувал за такова обяснение "върти се от дясно на ляво" :rolleyes: Явно наред с нова езотерика измисляш и нова физика?... Публикувано изображение Поне аз с моите предстви по физика не съм ти на нивото. Публикувано изображение

Нео, ти като по-добър физик от мене, можеш ли да ми се завъртиш в посока "от дясно-на ляво"?.... :rolleyes: така "се въртели и небесните тела"?.... :rolleyes::indian::question::):shock11:

Наистина трудна е задачата.Да не говорим за небесните тела.Ама знаеш ли какво се сетих.Ако се вържеш за едно колело и застанеш като витрувиевия човек ,ама с главата надолу,със сигугност може и така да ти се виждат нещата.Нали ти разправях че преди няколко години открих на Витоша една пентаграма от камъни,доста големичка.Съжалявам че някъде затрих снимките,ама тогава доста я оглеждах ,но така и не успях да разбера дали е права или обърната.А скоро даваха един филм на Спилбърг за индианците и в последната серия стария шаман разказваше историята в един слънчев кръг от камъни....Та от там се сетих да питам те в каква посока са се въртели? Публикувано изображение

В тоя случай,въвеждането на паневритмия в детските градини почва да придобива доста зловещ смисъл.Да планът е перфектен.

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

Наистина трудна е задачата.Да не говорим за небесните тела.Ама знаеш ли какво се сетих.Ако се вържеш за едно колело и застанеш като витрувиевия човек ,ама с главата надолу,със сигугност може и така да ти се виждат нещата.Нали ти разправях че преди няколко години открих на Витоша една пентаграма от камъни,доста големичка.Съжалявам че някъде затрих снимките,ама тогава доста я оглеждах ,но така и не успях да разбера дали е права или обърната.А скоро даваха един филм на Спилбърг за индианците и в последната серия стария шаман разказваше историята в един слънчев кръг от камъни....Та от там се сетих да питам те в каква посока са се въртели? Публикувано изображение

....как в каква?.... :) - "Отгоре надолу". Това е правилната посока на въртене, не знаеш ли?.... :indian:

А пентаграмата е била пре-обърната, на 720 градуса. :rolleyes: Това е правилното ориентиране!

А бе ше се научим ние на физика, ма ни требе някой Кашпировски или Джуна да ни 'завърят' в 'правилната посока'! Публикувано изображение

....как в каква?.... :) - "Отгоре надолу". Това е правилната посока на въртене, не знаеш ли?.... :indian:

А пентаграмата е била пре-обърната, на 720 градуса. :rolleyes: Това е правилното ориентиране!

А бе ше се научим ние на физика, ма ни требе някой Кашпировски или Джуна да ни 'завърят' в 'правилната посока'! Публикувано изображение

Ши съ научим,имаме още време,,,Айде лека нощ,че да не се успа за паневритмията сутринта! Публикувано изображение

А ако човек се върти в грешната посока, това дали ще навреди на чакрите и въобще нанормалното протичане на енергията? Вий пък как ме затруднихте. Тъкмо смятах да започна да правя упражненията Петте тибетски ритуала, а вие какво - не се знае коя посока на въртене била правилна. Е сега, ако се въртя в грешната посока това дали ще ми навреди???

Ако го нямаше второто изречение....да. Публикувано изображение

Ми махам го тогава. Публикувано изображение Бех си умрел да ми верваш. Верваш ли го това? Публикувано изображение

Как разбираш Думите на Учителя:

След като изчетеш беседите МУ ,се върни на този постинг(их как не ги харесвам чуждиците)и си отговори сама!

Да не си ми чел тоя пост?

http://beinsadouno.com/articles.php?id=109

Прочетете тази статия и си направете изводите сами. :indian:

Първо трябва да седнеш да се попиташ, каква и е мотивацията да седнеш да четеш Дънов. Т.е първо предварително решил ли си да го "развенчаваш", и какви цели и да кажем "предубедености "имаш?С поред мене трябва да намериш цитата и да видиш първо в беседата дали е точно същия (това е много важно). След това да прочетеш цялата беседа за да добиеш представа за цялосното звучене. И да разсъждаваш, разсъждаваш. И когато тръгнеш след това да пишеш ,да си наясно, че Дънов може да не е искал да каже точно това, което ти си мислиш, че си разбрал. Това са мислите на твоето "бълбукащо съзнание". Които не са общовалидни (За всички).

чакрите се въртят по посока на часовниковата стрелка - като планетите, като спиралата на ДНК, като астралните течения на нашата планета - те се "засмукват" около севервия полюс /легендалната Хиперборея, полетата Мари, Белия остров, Туле...и т.н./ и спираловидно, от североизток на югозапад се спускат по цялата планета, а отработените астрални сили се освобождават при южния полюс /патала, пъкъла, антиподната земя, входът кам Осма сфера,...и т.н..../ Ако чакрите се завъртяр обратно - иде Сатурн /дотук и не по-нататък/. Но има специални случаи, при които това е изход...много специални случаи. А паневритмията е "механизъм" от хора - най - финия и мощен механизъм, който можем да създадем. Каква работа е вършил Беинса Дуно с този механизъм - можем само да предполагаме. :doh:

Ми махам го тогава. Публикувано изображение Бех си умрел да ми верваш. Верваш ли го това? Публикувано изображение

Да не си ми чел тоя пост?

Първо трябва да седнеш да се попиташ, каква и е мотивацията да седнеш да четеш Дънов. Т.е първо предварително решил ли си да го "развенчаваш", и какви цели и да кажем "предубедености "имаш?С поред мене трябва да намериш цитата и да видиш първо в беседата дали е точно същия (това е много важно). След това да прочетеш цялата беседа за да добиеш представа за цялосното звучене. И да разсъждаваш, разсъждаваш. И когато тръгнеш след това да пишеш ,да си наясно, че Дънов може да не е искал да каже точно това, което ти си мислиш, че си разбрал. Това са мислите на твоето "бълбукащо съзнание". Които не са общовалидни (За всички).

Късно е чадо,мадалото лопна.Що питаш тогава,или да се намираш на приказки просто.

Иначе когато не лъжеш ,ти вярвам.

Както ти казах и преди ,добре щеше да е да спазваш съветите дето щедро иначе ги раздаваш на хора дето най-вероятно нямат нужда от тях,брато!Дънов си го чета съвсем непредубедено.И точно затова стигнах до изводи дето на предубедените/феновте/ не им се харесват.А и като му видях клипчетата дето така щедро споделяте в мрежата ,ми стана пределно ясно че съм прав.

Така че ,Мечи няма смисъл повече да си губя времето с него и теб.Айде ,лек ден! Публикувано изображение

чакрите се въртят по посока на часовниковата стрелка - като планетите, като спиралата на ДНК, като астралните течения на нашата планета - те се "засмукват" около севервия полюс /легендалната Хиперборея, полетата Мари, Белия остров, Туле...и т.н./ и спираловидно, от североизток на югозапад се спускат по цялата планета, а отработените астрални сили се освобождават при южния полюс /патала, пъкъла, антиподната земя, входът кам Осма сфера,...и т.н..../

Ако чакрите се завъртяр обратно - иде Сатурн /дотук и не по-нататък/.

Но има специални случаи, при които това е изход...много специални случаи.

А паневритмията е "механизъм" от хора - най - финия и мощен механизъм, който можем да създадем. Каква работа е вършил Беинса Дуно с този механизъм - можем само да предполагаме. :doh:

Резултатите от работата ги виждаме сега около нас ;) .

Е, Нео, не така грубо... ;)

Освен че белите братя са били части от механизма за създаване на торсионни полета в ментала на Европа /паневритмията/, това участие се е отразявало и върху тях - изчиствали са се, "вдигали са вибрацията" си, били са по-здрави, живяли са по-дълго. Имало е и привлечени в Младежкия окултен клас и в първи окултен клас, които са били подлагани на сили и въздействия от по-висш ранг /трансмутирани от самия Беинса Дуно, за да станат годни за приемане от слушателите/. Но без ръководството и магнитното/магично въздействие на самия Учител...какво ли става всъщност? Дали не е един механизъм, който работи без водач и план? Дали се постигат целите, които са стоели пред Учителя?

Сега става ли по-ясно, защо Дънов разтуря преживае "Всемирното бяло братство"? Публикувано изображение

....как в каква?.... :P - "Отгоре надолу". Това е правилната посока на въртене, не знаеш ли?.... ;)

А пентаграмата е била пре-обърната, на 720 градуса. :blink: Това е правилното ориентиране!

Демонстрираш безпомощност. Жалко, че сам ограничаваш ума си от формалности и предубеждения, до степен на задушаване. А явно и любовта ти е слаба. Чак ми е чудно на какво основание са определяш като бхакта.

Движението отдясно наляво, отгоре надолу, отвътре навън, от центъра към периферията, в посока обратна на часовниковата стрелка (гледано от страната на северния полюс на въртящия се обект – около оста си или около друг обект), движението от север на юг са отрицателни и от тази гледна точка аналогични.

Редактирано от Shiniasu (преглед на промените)

Демонстрираш безпомощност. Жалко, че сам ограничаваш ума си от формалности и предубеждения, до степен на задушаване. А явно и любовта ти е слаба. Чак ми е чудно на какво основание са определяш като бхакта.

Движението отдясно наляво, отгоре надолу, отвътре навън, от центъра към периферията, в посока обратна на часовниковата стрелка (гледано от страната на северния полюс на въртящия се обект – около оста си или около друг обект), движението от север на юг са отрицателни и от тази гледна точка аналогични.

Ааааа, гледам си взел вече начални уроКци по Физика. Само така! Само Знанието ще те изведе към състояния на "ПОМОЩНОСТ". Публикувано изображение

...разбра ли, сега че въртеливото двжение НЕ ползва Декартовата координатна система?... ;)

Нео ще ти обясни, защото се предавам - безпомощен съм пред твърдата чехудска глава! Публикувано изображение

чакрите се въртят по посока на часовниковата стрелка - като планетите, като спиралата на ДНК, като астралните течения на нашата планета - те се "засмукват" около севервия полюс /легендалната Хиперборея, полетата Мари, Белия остров, Туле...и т.н./ и спираловидно, от североизток на югозапад се спускат по цялата планета, а отработените астрални сили се освобождават при южния полюс /патала, пъкъла, антиподната земя, входът кам Осма сфера,...и т.н..../

Ако чакрите се завъртяр обратно - иде Сатурн /дотук и не по-нататък/.

Но има специални случаи, при които това е изход...много специални случаи.

А паневритмията е "механизъм" от хора - най - финия и мощен механизъм, който можем да създадем. Каква работа е вършил Беинса Дуно с този механизъм - можем само да предполагаме. :)

Има чехуди(Shiniasu), тука, които бълват нова физика(СЕФТЕ)за въртеливото движение, като "движение-наляво" и "движение-надясно"), та това ми напомня случaя с един мангал, който знаел как се върти кранчето на чУУУУУш-мата- надясно-пускаш, наляво-спираш! Публикувано изображение

.;) ..........ма това било само от позицията на Земята! :ass: САТ-Урната е "Слънцето" не само на Дънди-Дънката, но и на братята мюсли, римските католици, и да не забравим -шайви-тата и майвади-тата в "Земата на Арийите"= циганистан. Те сите ползват Линга(Пенис) и Трисула(Тризъбеца) на Светата Черна Урна.

Иначе, Дънката нека си пей на фарси и да залъгва със сладки думички и танци на народите белите български братя(БББ)! Колко хубаво е да имаш повод и да направиш един излет до Рила! Публикувано изображение

А явно и любовта ти е слаба. Чак ми е чудно на какво основание са определяш като бхакта.

Имам любов към физиците, които въртят физичните закони на шиш, като гергевско ягне! Публикувано изображение

С цел да СИ докажат, колко са прави в духовно отношение! ;)

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

Късно е чадо,мадалото лопна.Що питаш тогава,или да се намираш на приказки просто.

Иначе когато не лъжеш ,ти вярвам.

Както ти казах и преди ,добре щеше да е да спазваш съветите дето щедро иначе ги раздаваш на хора дето най-вероятно нямат нужда от тях,брато!Дънов си го чета съвсем непредубедено.И точно затова стигнах до изводи дето на предубедените/феновте/ не им се харесват.А и като му видях клипчетата дето така щедро споделяте в мрежата ,ми стана пределно ясно че съм прав.

Така че ,Мечи няма смисъл повече да си губя времето с него и теб.Айде ,лек ден! Публикувано изображение

Значи, вземи сега цитатчето , което е впечатлило camarero, кажи си, как си го представяш Христос, след това съпостави го с думите на Учителя Дънов. Кажи ми, от къде идват твоите представи за Христос, как си се сдобил с тях. И след това се обоснови, защо твоите представи са истинни, а неговите "лъжливи" след като го смяташ за шарлатанин. Ще те прочета така, както го чета него. И ще преценя на кой от двама ви да вярвам.

Имам любов към физиците, които въртят физичните закони на шиш, като гергевско ягне! Публикувано изображение

С цел да СИ докажат, колко са прави в духовно отношение! :P

Обезумял от безкрайната любов,

погълнат от Океана на Любовта,

потъвам в Твоята безпределна обич.

Значи, вземи сега цитатчето , което е впечатлило camarero, кажи си, как си го представяш Христос, след това съпостави го с думите на Учителя Дънов.

mecholari,мислех да приключвам ама ...

"цитатчето "не може да ме впечатли , щото аз виждам една елементарна пропаганда от един нов "месия",и там дето ме препрати именно за това става въпрос сменянето на старата вода с нова!

Демек старата (Православието)

Учението на православната църква по тоя основен догмат може да се формулира така:

Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух

И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа (Мат. 28, 19).

А св. Йоан Богослов за това казва: Трима са, които свидетелстват на небето: Отец, Словото и Свети Дух, и тия трима са едно (1 Йоан. 5, 7).

с новата на "Учителя"

"Бог е една вътрешна среда, едно вътрешно условие, една вътрешна сила, от която ние постоянно трябва да черпим Сила и живот. (Беседи от П. Дънов, първа серия, стр. 167).

Божествената среда това е, казва Дънов, всемирното божествено съзнание, в което е потопена нашата душа" (същата стр.). Някои искат да познаят Бога: ако сте потопени в Бога, няма да го познаете, защото сте вътре в него. Ония, които мислят, нека видят дали са потопени в средата" (пак там, стр. 253, 265).

Че мого дълго стана ,там дето ме прати ми хареса това

Дошло е време да се положат основите на една нова култура, която да бъде изградена не от хора, които се кланят на разпънатия Христос, а от човеци-братя, в които живее възкръсналият Христос - живият Христос на Любовта.

Основата на тази култура ще бъде Любовта. Защото Любовта е единствената сила, която може да направи човеците прилежни ученици, добри братя, верни и истинни служители, творци на новия живот.

Това е новото, което Христос носи днес на човечеството.

Това е Словото на Великото Всемирно братство, това е, което Учителят говори.

Всъщност аз съм твърдо за секта!

Дънов казва:

"

Троеличност на Бога. Какво означават тези думи? - Три същества (?) различни, които имат една мисъл, една воля - Отец, Син и Св. Дух. Средата на всички същества и за душата - това е Бог; елементът, който носи живота в себе си - това е Христос, а условието, което спомага за проявлението на живота - това е Св. Дух" (пак там, стр. 252).

"Какво трябва да се разбира

под Отец? - Учението за Божествената мъдрост.

Под Син? - Учението за Божествената любов.

Под Дух - Учението за въздигането, еволюцията на човека" (Великден, стр. 6).

"Синът и Духът са едно и също нещо" (Своб. на духа и Божеств. пром., стр. 1).

Много объркано и сложно ми стана,ша отида да запаля една свещичка за успокоение на душите Ви!!!

mecholari,мислех да приключвам ама ...

"цитатчето "не може да ме впечатли , щото аз виждам една елементарна пропаганда от един нов "месия",и там дето ме препрати именно за това става въпрос сменянето на старата вода с нова!

Демек старата (Православието)

Учението на православната църква по тоя основен догмат може да се формулира така:

Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух

с новата на "Учителя"

Че мого дълго стана ,там дето ме прати ми хареса това

Всъщност аз съм твърдо за секта!

Дънов казва:

"

Много объркано и сложно ми стана,ша отида да запаля една свещичка за успокоение на душите Ви!!!

Христос е, който е движил, движи и ще движи и "историчния", и "космичния", и "мистичния" живот на Земята и човечеството.

Без Христа няма история.

Без Христа няма "Космос", сиреч организиран и устроен свят.

Без Христа няма "мистичен" живот. Той е великият вдъхновител на всички откровения във всички времена. Той е невидимият двигател на целия духовен живот на човечеството.

За това свидетелства и Свещеното писание, в което Христос се явява централно лице. За това загатва и сам Христос в думите: "За мене писаха Мойсей и пророците." Мойсей, в широк смисъл, представя всички духовни водачи на човечеството, всички учени, философи, писатели, поети, художници, музиканти, които подготвят човешките умове за разбиране на Христа, на Божествената истина. Колкото и преходни да изглеждат техните произведения, колкото и променливи да са техните теории, те не са произволни, те се създават под влияние на един Всемирен закон на Духа, който работи у хората по един специален начин. Всички тези човеци следователно са работили за всестранното повдигане на човечеството, подготвяли са пътя за идването на Христа.

Защото не е лесно един велик дух като Христа да дойде между човеците. Те трябва да работят усилено в течение на няколко хиляди години, за да дойде Христос между тях. Не се слиза лесно на Земята.

.............

Това е от линка, който ти дадох, ако си бил наблюдателен. Същият ли цитат е , който те е впечатлил?

А ти прочете ли цялата беседа?

.............

Това е от линка, който ти дадох, ако си бил наблюдателен. Същият ли цитат е , който те е впечатлил?

А ти прочете ли цялата беседа?

Да ,от линка който ми даде ,четох за "старата "вода дето трябва да изфърлим и да налеем "нова"

Не е същия цитат ,който впечатлява тебе ,този който ми е интересен за да защитя тезата си ,а тя е ,че Дънов е организирал една "секта"ти го постнах по горе !

Тотално се различава от Православието,и това ,че нашти попове Го признавали е ЛЪЖА!

Вече благодарение на steeeelпрочетох доста за "Учителя"и неговите беседи даже и от "Големи"негови последователи ,които коментират "Какво е искал да каже "Учителя"!

Щото явно думите или мислите на Дънов идват от космоса и са космични , и се е наложило да се превеждат !

Всъщност нищо ново под слънето,липсват хорица да плащат месечни такси за приобщаване към "Месията"

Както прави и Джордж Харисън в продължения на дълги години -10%от приходите си за Кришна

Христос е, който е движил, движи и ще движи и "историчния", и "космичния", и "мистичния" живот на Земята и човечеството.

Без Христа няма история.

Без Христа няма "мистичен" живот. Той е великият вдъхновител на всички откровения във всички времена. Той е невидимият двигател на целия духовен живот на човечеството.

Meчо, съгласен съм, браточка! Дори Христос е движил 'пра-историческия' живот. Христос е по-дърт от джудаизма и съвременник на Джудасик парк.

Но само не съм сугласен, че 'движи' динозаврите. Както виждаш те го движат. :huh:

Публикувано изображение

Иначе съм сугласен, че Христос "движи юдазима", абрахамците от Мала Азия и всички извънкастови. Публикувано изображение Би трябвало! ,,,, :)

Щом Христос е съвременник на динозаврите значи е движел и Моше-нника, да! ;) Но защо не задвижи Ме'еМед от Мекка, бе, Мечо?..хем му е "на една ръка растояние"?.... Публикувано изображение

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

Без Христа няма история.

Защото не е лесно един велик дух като Христа да дойде между човеците. Те трябва да работят усилено в течение на няколко хиляди години, за да дойде Христос между тях. Не се слиза лесно на Земята.

Христос е бил просто един от многото. Това е!

Без Христа няма история.

За това свидетелства и Свещеното писание, в което Христос се явява централно лице. За това загатва и сам Христос в думите: "За мене писаха Мойсей и пророците." Мойсей, в широк смисъл, представя всички духовни водачи на човечеството, всички учени, философи, писатели, поети, художници, музиканти, които подготвят човешките умове за разбиране на Христа, на Божествената истина. Колкото и преходни да изглеждат техните произведения, колкото и променливи да са техните теории, те не са произволни, те се създават под влияние на един Всемирен закон на Духа, който работи у хората по един специален начин. Всички тези човеци следователно са работили за всестранното повдигане на човечеството, подготвяли са пътя за идването на Христа.

Да ,от линка който ми даде ,четох за "старата "вода дето трябва да изфърлим и да налеем "нова"

Не е същия цитат ,който впечатлява тебе ,този който ми е интересен за да защитя тезата си ,а тя е ,че Дънов е организирал една "секта"ти го постнах по горе !

......

1."Христос е, който е движил, движи и ще движи историческия, космичния и мистичния живот на човека и човечеството. Без Христа няма история, без Христа няма Космос, сиреч организиран и устроен свят, без Христа няма мистичен живот. Той е великият вдъхновител на всички откровения във всички времена и епохи. Той е невидимият двигател на целия духовен живот и опит на човека и човечеството. Между нас и Първата Причина можем да поставим САМО ХРИСТОС. Този Христос трябва да познаят човеците днес! Ако човек не види Христа (Етерния Христос), нищо не може да стане от него."

.....

Това , което защитаваш е твърде далеч от мен, защото лично се интересувам от начина по който хората подхождат към събирането на информация. От тази гледна точка ползваш неиндифициран източник, защото цитатът предполага връзка за проследяване. Това в известна степен позволява проверката за достоверност на изреченото. Тука леко намалява "скалата ми на доверие" към теб. Ако взема лекцията от официалният сайт на последователите на Дънов, веднага ми се "набива в очите" широкият смисъл вкаран в понятието Христос от Учителя Дънов, и съвсем тесния и ограничения до "етерен" Христос, ако изключим това, което може да се вложи в понятието "етер".

Та тука искам да те питам, кой е Свети дух и какво влагаш в понятието "етер"?

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

Това , което защитаваш е твърде далеч от мен, що да е далече ,ако си последовател на Дънов или най малкото Го харесваш ,би трбвало да можеш да защитиш по някакъв начин идеята Му защото лично се интересувам от начина по който хората подхождат към събирането на информация.Да това сега е проблем намбър уан ,сега има интернет,брошурите се продават зле,хората си четат в къщи и най важното четат ВСИЧКО,каквото ги интересува и сравняват От тази гледна точка ползваш неиндифициран източник, защото цитатът предполага връзка за проследяване. Да ,за тебе е така не е ясен за момента!

Обаче,мога да ти го посоча но не искам все още,за да видя как си с обясненията ,с квалификациите е ясно!

Та тука искам да те питам, кой е Свети дух и какво влагаш в понятието "етер"?

Добре ,ще ти кажа за "етера"

старо понятие за ефир използвано в края на 19 век за средата в която се движи светлината,и Учителя го използва за други цели,мисля ,,че важи докато Айнщайн създава теорията си за относителността!

Не ми се търси точно ,ама нещо такова беше!

Сега ти ми кажи от цитатите които ти сложих ,КАКВА е приликата на учението на Дънов и догмата на Православната църква?

Българската Православна църква казва за Христос :

-Христос - е Божи Син, единороден, роден от Отца прежде всех веков; Той е Богочовек, истинен Бог и истинен човек, Бог съвършен и човек съвършен, у Когото двете природи - божествена и човешка - са съединени, неслято, неизменно, неразделно и неразлъчно.

-Христос е Словото Божие , Което, бидейки Бог и от Бога, станало плът и живяло между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на Единороден от Отца Син, Който е в недрата на Отца (Йоан. 1, 1, 14, 18).

Дънов кзва за Христос:

Иисус Христос

-Иисус - това е страдащият човек на земята, човешката душа, която страда, която изработва спасение;

-Христос е човекът, който е победил, който служи на Бога, който е готов да се жертва. Следователно и вие можете да бъдете Иисус и Христос. Ама някой ще каже: той е Иисус. Да, Иисус всеки може да бъде, като страда и като герой носи страданията" (Новото основание, стр. 18).

-"Христос - това е висшият Дух, висшият принцип" (Марта и Мария, стр. 21).

- "За някои Той е дошъл, а за някои ще дойде тепърва" (Сила и живот, стр. 134).

Това е Осъвременен вариант и доста украсен (със сложни думички и понятия)

Христовото идване на Земята е най-важното събитие в човешката история, казва Беинса Дуно. Както везната има само една опорна точка, тъй и трите мъченически години на Христос в едно все по-разпадащо се тяло са центърът на тежестта на Земята. Да приеме човешки образ - това за Христос бе един напредък. Пред Пилат стои едно безкрайно измъчено същество, което страдаше като Бог и крепеше физическото си тяло единствено със Силата на Духа Си. За да стигне до Мистерията на Голгота на 03. 04. 33 г., петък, в три часа следобед, която е дело на висшите същества и няма нищо общо с човечеството. След спора на Луцифер с боговете един от тях (най-висшият!) трябваше да слезе на Земята, да се свърже с хората и познае смъртта (в духовните светове смърт няма), за да поправи падението им и обърне хода на развитието от инволюция към еволюция. Дори апостолите "проспаха" Голгота, която е самотно действие ("горчивата чаша") на един бог, който живя и умря като човек, но за разлика от всички други учители, СТРАДА като Бог

.

Тц! Язък, пак не позна!

:)

Христос е бил просто един от многото. Това е!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.