Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Учителят Петър Дънов

Featured Replies

Добре ,ще ти кажа за "етера"

старо понятие за ефир използвано в края на 19 век за средата в която се движи светлината,и Учителя го използва за други цели,мисля ,,че важи докато Айнщайн създава теорията си за относителността!

Не ми се търси точно ,ама нещо такова беше!

Сега ти ми кажи от цитатите които ти сложих ,КАКВА е приликата на учението на Дънов и догмата на Православната църква?

Българската Православна църква казва за Христос :

-Христос - е Божи Син, единороден, роден от Отца прежде всех веков; Той е Богочовек, истинен Бог и истинен човек, Бог съвършен и човек съвършен, у Когото двете природи - божествена и човешка - са съединени, неслято, неизменно, неразделно и неразлъчно.

-Христос е Словото Божие , Което, бидейки Бог и от Бога, станало плът и живяло между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на Единороден от Отца Син, Който е в недрата на Отца (Йоан. 1, 1, 14, 18).

Дънов кзва за Христос:

Иисус Христос

-Иисус - това е страдащият човек на земята, човешката душа, която страда, която изработва спасение;

-Христос е човекът, който е победил, който служи на Бога, който е готов да се жертва. Следователно и вие можете да бъдете Иисус и Христос. Ама някой ще каже: той е Иисус. Да, Иисус всеки може да бъде, като страда и като герой носи страданията" (Новото основание, стр. 18).

-"Христос - това е висшият Дух, висшият принцип" (Марта и Мария, стр. 21).

- "За някои Той е дошъл, а за някои ще дойде тепърва" (Сила и живот, стр. 134).

Това е Осъвременен вариант и доста украсен (със сложни думички и понятия)

.

Това че е осъвременен вариант ,не е най-важното.Смисъла е изцяло различен.Всъщност Дънов се е смятал за Христос и идеята е че е можел да научи всички които поискат ,да станат също . Публикувано изображение

Meчо, съгласен съм, браточка! Дори Христос е движил 'пра-историческия' живот. Христос е по-дърт от джудаизма и съвременник на Джудасик парк.

Но само не съм сугласен, че 'движи' динозаврите. Както виждаш те го движат. :P

Публикувано изображение

Иначе съм сугласен, че Христос "движи юдазима", абрахамците от Мала Азия и всички извънкастови. Публикувано изображение Би трябвало! ,,,, :nono:

Щом Христос е съвременник на динозаврите значи е движел и Моше-нника, да! :wors: Но защо не задвижи Ме'еМед от Мекка, бе, Мечо?..хем му е "на една ръка растояние"?.... Публикувано изображение

У.ра,с тази задача се е наел самият Мечо.Ти си отскоро тука,явно не си чел някои от постовете.

Редактирано от neo2311 (преглед на промените)

• Отговори 2,5k
  • Прегледи 279,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Това че е осъвременен вариант ,не е най-важното.Смисъла е изцяло различен.Всъщност Дънов се е смятал за Христос и идеята е че е можел да научи всички които поискат ,да станат също . Публикувано изображение

Така си е - важното е Христос да се роди и в нашите сърца. Е, ако имаме необходимост от това.

И някои предпоставки ако са на лице. Но това си е нещо твърде лично, за да се ексхибира, нали?

Така си е - важното е Христос да се роди и в нашите сърца. Е, ако имаме необходимост от това.

И някои предпоставки ако са на лице. Но това си е нещо твърде лично, за да се ексхибира, нали?

Напротив,точно затова би трябвало .Това ще е забележително явление. :tease::comp_virus:

За мен, това което е казал Дънов е просто едно морковче ,което да води последователите в исканата посока. Публикувано изображение

У.ра,с тази задача се е наел самият Мечо.Ти си отскоро тука,явно не си чел някои от постовете.

Мечо е позитивен, като всеки огнен. На позитивистите им липсва в същата степен реализъм, както и на песимистите. Общо взето- оптимисти са всички огнени, а песимисти-всички водни. Най-големите реалисти са земните. Въздушните ги изключвам, защото могат да бъдат всички Публикувано изображение

Мечо има добро пожеление- "Христос да е 'движил' ОТ ПРА-ИСТОРИЧЕСКИ времена еволюцията!" Похвално! Но защо не 'задвижи' Мойсей навремето, а се наложи да идва Исус?... Това не може да отоговри Мече. А и другият въпрос е защо, след като Христос движи всичко и след идването на Исус и разпятието Му, христянската църква се йудеизира след Никея, написа се Талмуда, появява се ислямът, кръстоносците и илюминати, цоциализма и националсоциализма.....?..

Явно недобре свършена работа на Христос, ;) за която е похвално, че Мечо и той дава едно рамо.... Публикувано изображение

Тц! Язък, пак не позна!

:comp_virus:

Ти пък! :tease: На мичето сега са актуални "многото дзмии" и за това, казва, че Христос е 'един от многото', тъй като го е наредила на опашката за изследване. Първо трябва да се задоволи с дзмиите и накрая ще оцени за Христос, че е "един от малкото". Всичко по реда си, де! "Mother superior jump the gun" Beatles' "Happiness is a warm gun"1968 Публикувано изображение Но нали знаеш, че ученичките трябва да се винаги "добре-нахранени в пансиона"(от филма "Вчера"- "доктор Фостър е тръгнал за Глостър") :nono: Сякаш не си била и ти ученичка в пансион?.... айде малко повече толеранция! :) It pays off! :)

Редактирано от U.Ra (преглед на промените)

Мечо има добро пожеление- "Христос да е 'движил' ОТ ПРА-ИСТОРИЧЕСКИ времена еволюцията!" Похвално! Но защо не 'задвижи' Мойсей навремето, а се наложи да идва Исус?...

Да ,но през 1965 ли беше ,видя и помогна на .....Де-то да се инкорпорира в "западния" и после в и в останалия свят и да ни "огрее" с блясъка си и ... всичко останало на Него "кастовия"

Публикувано изображение

сега гледам ,че са започнали и да Го позлатяват нещо,не Му харесват цвета ли ?!?!?

Публикувано изображение

Мисля ,че и на Ленин имаше подобна , само дето нямаше този гердан!

Редактирано от camarero (преглед на промените)

Да ,но през 1965 ли беше ,видя и помогна на .....Де-то да се инкорпорира в "западния" и после в и в останалия свят и да ни "огрее" с блясъка си и ... всичко останало на Него "кастовия"

Публикувано изображение

сега гледам ,че са започнали и да Го позлатяват нещо,не Му харесват цвета ли ?!?!?

Публикувано изображение

Мисля ,че и на Ленин имаше подобна , само дето нямаше този гердан!

Ми да! Публикувано изображение примитивно соц. мислене няма за база за сравнение нещо повече от Ленин. :)

Отдавна съм те идентифициарл, като соц.ристиенин, който търси "Светлото будуще в матерното битие".

Нали знаеш? Когато будущето в материята е 'светло', то пивото може да е ТЪМНО?.... Публикувано изображение

Мечо има добро пожеление- "Христос да е 'движил' ОТ ПРА-ИСТОРИЧЕСКИ времена еволюцията!" Похвално! Но защо не 'задвижи' Мойсей навремето, а се наложи да идва Исус?...

Ти наистина ли си мислиш, че можеш да разбереш Бога. Дава се толкова, колкото хората са в състояние да разберат. В сравнение с истината всички дадени учения на човечеството са нищожни като обхват. Няма как да е по друг начин. Истината е безкрайна. Когато се говори за Мойсей също е добре да се има предвид, че това, което е достигнало до нас от учението му е тотално изопачено, приело изключително материалистична форма. Може да се каже, че учението на Мойсей отдавна е изгубено. Същото ще се случи и с християнството, и с кришнаизма, и с дъновизма. Истината разбира се винаги ще намери начин да се прояви и никога няма да се прояви в пълния си блясък.

Ти наистина ли си мислиш, че можеш да разбереш Бога. Дава се толкова, колкото хората са в състояние да разберат. В сравнение с истината всички дадени учения на човечеството са нищожни като обхват. Няма как да е по друг начин. Истината е безкрайна. Когато се говори за Мойсей също е добре да се има предвид, че това, което е достигнало до нас от учението му е тотално изопачено, приело изключително материалистична форма. Може да се каже, че учението на Мойсей отдавна е изгубено. Същото ще се случи и с християнството, и с кришнаизма, и с дъновизма. Истината разбира се винаги ще намери начин да се прояви и никога няма да се прояви в пълния си блясък.

Дава се толкова колкото разбира ОБЩНОСТТА.

Това го пише в Бхагават Гита. Когато има упадък на саната-дхарма Бог ЛИЧНО слиза да възстанови служенето и да презпази от упадък.

"Упадък" имаме при Моше. Той е решил да възстанови семето на племето на всякаква цена.

Преди Моше са били Арайните, на които им е КАЗАНА ЦЯЛАТА ИСТИНА. Исус Христос идва да каже колкото могат да понесат. Моше пък съвсем нищо не им е казал.

Ако Моше бе казал достатъчно, то юдеите трябваше да възкръсват, а не да се борят да им 'оцелее семето'. Близко е до ума. Публикувано изображение

Ми да! Публикувано изображение примитивно соц. мислене няма за база за сравнение нещо повече от Ленин. ;)

Отдавна съм те идентифициарл, като соц.ристиенин, който търси "Светлото будуще в матерното битие".

Нали знаеш? Когато будущето в материята е 'светло', то пивото може да е ТЪМНО?.... Публикувано изображение

Хе ,виждам ,че си в кондиция!

Аз също съм те идентифицирал като не успял комсомолски секретар,и фен на "комуни "и "общности"!

Сега забелязвам ,че започваш да се залепяш за Дънов ,нали беше "паднал извън кастов дух"

тея гурута не Ви учат мого,занемарили са "кастовата " Ви подготовка хехе Публикувано изображение

Хе ,виждам ,че си в кондиция!

Аз също съм те идентифицирал като не успял комсомолски секретар,и фен на "комуни "и "общности"!

Сега забелязвам ,че започваш да се залепяш за Дънов ,нали беше "паднал извън кастов дух"

тея гурута не Ви учат мого,занемарили са "кастовата " Ви подготовка хехе Публикувано изображение

Комуните на българския ген, към който се придържаш са всъщност гетата на евреие и бай мангау, Камериера. Публикувано изображение

...да стигаш до Христос с цел "спасение на семето на племето" сме ги гледали тези не-филИми не само в Юдея, но и далче-далче зад нея, къде въобще не подозираш. :P

Както повече хора, и ти не знаещ ЩО Е "КОМУНИЗЪМ". И след като не знаеш- комунизмът те сграбача с лапи, а ти го благославяш.

"Вива БулгарИя- комуна Кристос комунистос!" :P

Това налага да идват новите Учения за да изведат духовната еволюция на човечеството в правилна посока. Учителите, да те са едни и същи. Да не забравяме, че те са подвластни на същите вселенски закони. Така мисля, но не е задължително да ми вярвате.

Добре ,ще ти кажа за "етера"

старо понятие за ефир използвано в края на 19 век за средата в която се движи светлината,и Учителя го използва за други цели,мисля ,,че важи докато Айнщайн създава теорията си за относителността!

Не ми се търси точно ,ама нещо такова беше!

Сега ти ми кажи от цитатите които ти сложих ,КАКВА е приликата на учението на Дънов и догмата на Православната църква?

-Христос - е Божи Син, единороден, роден от Отца прежде всех веков; Той е Богочовек, истинен Бог и истинен човек, Бог съвършен и човек съвършен, у Когото двете природи - божествена и човешка - са съединени, неслято, неизменно, неразделно и неразлъчно.

-Христос е Словото Божие , Което, бидейки Бог и от Бога, станало плът и живяло между нас, пълно с благодат и истина; и ние видяхме славата Му, слава като на Единороден от Отца Син, Който е в недрата на Отца (Йоан. 1, 1, 14, 18).

Дънов кзва за Христос:

Иисус Христос

-Иисус - това е страдащият човек на земята, човешката душа, която страда, която изработва спасение;

-Христос е човекът, който е победил, който служи на Бога, който е готов да се жертва. Следователно и вие можете да бъдете Иисус и Христос. Ама някой ще каже: той е Иисус. Да, Иисус всеки може да бъде, като страда и като герой носи страданията" (Новото основание, стр. 18).

Това е Осъвременен вариант и доста украсен (със сложни думички и понятия)

.

Каза ми за "етера".Но въпросът беше:

...Та тука искам да те питам, кой е Свети дух и какво влагаш в понятието "етер"?

Ами ,някои се извиниха на последователите МУ,не бих казал чак "омраза"по скоро една конструктивна критика!

И на много въпроси ,които бяха зададени не се отговори , а се правят квалификации което е по лесно!

Не стига ,че се изкараха тия които критикуват ,Учението "прости" ами се заливат с някакви Цитати като тоя по долу сега"

Това евангелие на Йоана-

Учителя ли го е писал,че се цитира в темата(и то само част от него)?

Няма нищо по-хубаво от това да дадеш личен пример. Иначе за това, което се претендира и изисква, се изпразва от съдържание.

Каза ми за "етера".Но въпросът беше:

Няма нищо по-хубаво от това да дадеш личен пример. Иначе за това, което се претендира и изисква, се изпразва от съдържание.

Ти си най- постоянния претендър,давай пример тогава,за да не се изпразниш от съдържание! Публикувано изображение

Ти си най- постоянния претендър,давай пример тогава,за да не се изпразниш от съдържание! Публикувано изображение

Късно е чадо,мадалото лопна.Що питаш тогава,или да се намираш на приказки просто.

Иначе когато не лъжеш ,ти вярвам.

Както ти казах и преди ,добре щеше да е да спазваш съветите дето щедро иначе ги раздаваш на хора дето най-вероятно нямат нужда от тях,брато!Дънов си го чета съвсем непредубедено.И точно затова стигнах до изводи дето на предубедените/феновте/ не им се харесват.А и като му видях клипчетата дето така щедро споделяте в мрежата ,ми стана пределно ясно че съм прав.

Така че ,Мечи няма смисъл повече да си губя времето с него и теб.Айде ,лек ден! Публикувано изображение

Резултатите от работата ги виждаме сега около нас :huh: .

Много ми харесват последните изречения. Но явно си лъгал, а това означава ли че си лъжец?

Редактирано от mecholari (преглед на промените)

КАКВА е приликата на учението на Дънов и догмата на Православната църква?

Дънов кзва за Христос:

Иисус Христос

Сега ти кажи ,след като ме пращаш да чета беседи и т.н. да се образовам и т.н.

и след като ти ограмотяваш и си пълен със съдържание Сподели :

Тълкуванията за същността на Христос,говорят ли за еднаквост в определенията!

Какви са основанията на последователите МУ да твърдят ,че много попове(свещеници)споделяли теориите на Дънов !!!

АЗ казвам ,че това е ЛЪЖА и съзнанелно заблуждаване на хората!

Сега ти кажи ,след като ме пращаш да чета беседи и т.н. да се образовам и т.н.

и след като ти ограмотяваш и си пълен със съдържание Сподели :

Тълкуванията за същността на Христос,говорят ли за еднаквост в определенията!

Какви са основанията на последователите МУ да твърдят ,че много попове(свещеници)споделяли теориите на Дънов !!!

АЗ казвам ,че това е ЛЪЖА и съзнанелно заблуждаване на хората!

Camarero, ако има нещо с което усърдно да се занимавам, това са причинно следствените връзки в мисленето и произлизащите от тях действия. Така да се каже, търсил съм първоизточникът на вярванията в собственото си съзнание. Какво ми носят тези вярвания, принадлежащата на тях емоционалност, дали са ми необходими, мога ли да ги заменя с други. Изследвам личната си мотивация за действие, като не веднъж съм започвал да търся от резултата, т.е. от вече извършеното действие и наличните последствия от него. И затова, когато някой ме кара да му обяснявам някакви неща, вътрешно у него мотивацията му е да се пребори с някакво противоречие във вярванията. Защото те могат да бъдат алогични и противоречиви. Когато е последното от няколко вярвания, егоистичното съзнание избира това ,което му се иска в конкретният момент и го "изплюва" навън. Когато личността има друга емоционалност, в зависимост от собствената си мисловна насоченост, егоистичното съзнание може да изплюе съвсем друго твърдение. Но това за мен е признак за вътрешна мисловна неизясненост.

Вярванията имат различна сила, и като ги наредиш на кантара се получава "количествената вътрешна увереност". Затова когато разговарям с даден човек съм наясно, че е нормално да го вкарам в допълнително противоречие, ако "истините ми" не отговарят на надделелите у него текущи вярвания. Да подкопаваш вярата е нещо като да бъдеш "сатаната", с принадлежащите му качества и "поведение". И затова харесвам много хора, които силно си вярват, а за тях си остава въпросът, какво им носи всичко това.

Слушам внимателно какво ми говорят хората и искрено се радвам когато те ми споделят собствената си мотивация за да извършват дадено действие. И така да взема твоята:

Да ,от линка който ми даде ,четох за "старата "вода дето трябва да изфърлим и да налеем "нова"

Не е същия цитат ,който впечатлява тебе ,този който ми е интересен за да защитя тезата си ,а тя е ,че Дънов е организирал една "секта"ти го постнах по горе !

Тотално се различава от Православието,и това ,че нашти попове Го признавали е ЛЪЖА!

Вече благодарение на steeeelпрочетох доста за "Учителя"и неговите беседи даже и от "Големи"негови последователи ,които коментират "Какво е искал да каже "Учителя"!

Щото явно думите или мислите на Дънов идват от космоса и са космични , и се е наложило да се превеждат !

Всъщност нищо ново под слънето,липсват хорица да плащат месечни такси за приобщаване към "Месията"

Както прави и Джордж Харисън в продължения на дълги години -10%от приходите си за Кришна

Значи, ползваш цитат, който ти е интересен да защитиш твърдението си. А аз защо съм ти, ако се съглася с тебе да ти се покачи "вътрешната увереност"? Защо ми придаваш такова значение в очите си?

Съзнателно виждам само да криеш някои неща. Подмина моят източник и очеизваждащите разлики в беседата там ,и цитатчето ти, със изявената мотивация да си доказваш някои неща. Така ако един историк подминава различни източници, може да превърне историята в блудница. А пък ти писа в темата ми за траките.

Camarero, ако има нещо с което усърдно да се занимавам, това са причинно следствените връзки в мисленето и произлизащите от тях действия. Така да се каже, търсил съм първоизточникът на вярванията в собственото си съзнание. Какво ми носят тези вярвания, принадлежащата на тях емоционалност, дали са ми необходими, мога ли да ги заменя с други. Изследвам личната си мотивация за действие, като не веднъж съм започвал да търся от резултата, т.е. от вече извършеното действие и наличните последствия от него. И затова, когато някой ме кара да му обяснявам някакви неща, вътрешно у него мотивацията му е да се пребори с някакво противоречие във вярванията. Защото те могат да бъдат алогични и противоречиви.

mecholari,

с това мнение всъщност ме разобличи,точно така -действията са продиктувани от следствените връзки в мисленето!

Аз имам житейския опит, който ме пази от вярванията на емоцията!

Моята Вяра не се предоставя на съмнение и не търпи промяна, тя вече е (константна величина)

Значи, ползваш цитат, който ти е интересен да защитиш твърдението си. А аз защо съм ти, ако се съглася с тебе да ти се покачи "вътрешната увереност"? Защо ми придаваш такова значение в очите си?

Не е задължително да се съгласяваш,и аз не го търся,аз търся коментар от човек (навътре с Учението или един от последователите МУ)които Го направиха втория по величие българин

Пренебрегнали са:Ботев,Каравелов,Раковски,Бенковски,Чинтулов,Захари,Стамболов,Симеон,Омуртаг,и т.н.

каква випиюща неграмотност и незнание(или сектанска подчиненост)!!!

Така ако един историк подминава различни източници, може да превърне историята в блудница.

Именно ,такъв е Дънов със своя псевдотруд за германската култура по нашите земи!Даже се опитват сега да го направят някакъв пионер в тази идея-имаше конференция декември мисля ,че бил първия учен ,който правил изследвания по темата с готите !?!?След като излизат постоянно доказателства ,че такова животно няма ,"бениса дуно"продължава да издава и преиздава тия меко казано глупости дето е писал Дънов за германците и готите

Аз бях решил да спирам,да пиша ,но всеки път ме провокира някой с елементарна пропаганда и за това !

И все пак нямам твой отговор на моя въпрос !!!

Той не е за мен(на мен твоя отговор е незначим) а за всички ,които тепърва ще се интересуват от Дънов,да видят ,че се манипулира отношението на БПЦ към Дънов

Тия цитати дето ти ги сложих са от 1922г. и не са последно преработено издание за това ти се струва, че има манипулация(трябва да знаеш хронологията ,поне отгоре- отгоре)

А пък другите са от един" фен" на Дънов ,който обяснява учението и затова ти се струва ,че има различно тълкуване и това е потвърждение за (Универсалността на Учението на Дънов)

айде жив и здрав !

Приликата ,каква е ? Публикувано изображение

Много ми харесват последните изречения. Но явно си лъгал, а това означава ли че си лъжец?

И откъде си смучеш тия изводи? Публикувано изображение

mecholari,

с това мнение всъщност ме разобличи,точно така -действията са продиктувани от следствените връзки в мисленето!

Аз имам житейския опит, който ме пази от вярванията на емоцията!

Моята Вяра не се предоставя на съмнение и не търпи промяна, тя вече е (константна величина)

Не е задължително да се съгласяваш,и аз не го търся,аз търся коментар от човек (навътре с Учението или един от последователите МУ)които Го направиха втория по величие българин

Пренебрегнали са:Ботев,Каравелов,Раковски,Бенковски,Чинтулов,Захари,Стамболов,Симеон,Омуртаг,и т.н.

каква випиюща неграмотност и незнание(или сектанска подчиненост)!!!

Именно ,такъв е Дънов със своя псевдотруд за германската култура по нашите земи!Даже се опитват сега да го направят някакъв пионер в тази идея-имаше конференция декември мисля ,че бил първия учен ,който правил изследвания по темата с готите !?!?След като излизат постоянно доказателства ,че такова животно няма ,"бениса дуно"продължава да издава и преиздава тия меко казано глупости дето е писал Дънов за германците и готите

Аз бях решил да спирам,да пиша ,но всеки път ме провокира някой с елементарна пропаганда и за това !

И все пак нямам твой отговор на моя въпрос !!!

Той не е за мен(на мен твоя отговор е незначим) а за всички ,които тепърва ще се интересуват от Дънов,да видят ,че се манипулира отношението на БПЦ към Дънов

Тия цитати дето ти ги сложих са от 1922г. и не са последно преработено издание за това ти се струва, че има манипулация(трябва да знаеш хронологията ,поне отгоре- отгоре)

А пък другите са от един" фен" на Дънов ,който обяснява учението и затова ти се струва ,че има различно тълкуване и това е потвърждение за (Универсалността на Учението на Дънов)

айде жив и здрав !

Приликата ,каква е ? Публикувано изображение

camarero,не стреляй по пианиста(Мечи) ,той толкова може! Публикувано изображение

И откъде си смучеш тия изводи? Публикувано изображение

camarero,не стреляй по пианиста(Мечи) ,той толкова може! Публикувано изображение

От там където ти не можеш.

Христос е, който е движил, движи и ще движи и "историчния", и "космичния", и "мистичния" живот на Земята и човечеството.

Без Христа няма история.

Без Христа няма "Космос", сиреч организиран и устроен свят.

Без Христа няма "мистичен" живот. Той е великият вдъхновител на всички откровения във всички времена. Той е невидимият двигател на целия духовен живот на човечеството.

За това свидетелства и Свещеното писание, в което Христос се явява централно лице. За това загатва и сам Христос в думите: "За мене писаха Мойсей и пророците." Мойсей, в широк смисъл, представя всички духовни водачи на човечеството, всички учени, философи, писатели, поети, художници, музиканти, които подготвят човешките умове за разбиране на Христа, на Божествената истина. Колкото и преходни да изглеждат техните произведения, колкото и променливи да са техните теории, те не са произволни, те се създават под влияние на един Всемирен закон на Духа, който работи у хората по един специален начин. Всички тези човеци следователно са работили за всестранното повдигане на човечеството, подготвяли са пътя за идването на Христа.

Защото не е лесно един велик дух като Христа да дойде между човеците. Те трябва да работят усилено в течение на няколко хиляди години, за да дойде Христос между тях. Не се слиза лесно на Земята.

.............

Това е от линка, който ти дадох, ако си бил наблюдателен. Същият ли цитат е , който те е впечатлил?

А ти прочете ли цялата беседа?

Нека подам и аз нещо, свързано с това http://www.beinsadouno.com/board/index.php...ic=6196&hl=

Редактирано от mimito53 (преглед на промените)

Нека подам и аз нещо, свързано с това http://www.beinsadouno.com/board/index.php...ic=6196&hl=

И аз тогава ще ви подам нещо по темата:

12 октомври 2006

Днес в нашето общество се чувства силно духовният вакум и духовната неориентираност, предизвикани от годините на държавен атеизъм. Всякакви религиозни учения се опитват да привлекат вниманието на обществото и да използват липсата на християнска култура у държавните служители, за да проникват подмолно под вид на етически учения, на здравословен начин на живот, на "част от българското духовно наследство" и др.под. в училища, университети, държавни институции, обществени организации.

Публикувано изображение

Паневритмията представлява съществена част от окултното учение на "Бялото братство", създадено от Петър Дънов (11 юли 1864 - 27 декември 1944). Тя присъства в интернет-страниците на "Бялото братство" като един от неговите методи (виж http://beinsadouno.org и http://bratstvoto.net).

Учението на П. Дънов отрича или изкривява всички основни истини на християнската вяра. То е култ, изпълнен с идеите на изтока за прераждането на душите, за кармата и за "космическите закони". Всичко това е поднесено в християнска терминология, но няма нищо общо с християнството.

Българската православна църква многократно, още от появата на това учение до днес е изказвала своето богословско становище за неговия окултен и антихристиянски характер*.

* Даниил Т. Ласков († 1922 г.) – "Петър Дънов и неговото учение",

Манастир "Св.вмчк Георги Зограф" – "Истината за учението на Петър Дънов",

Д-р Свилен Тутеков - "Дъновизъм под маската на християнството" и мн.др.

"Бялото братство" осъществява внедряване в обществото на паневритмията, като първо стъпало към последващото приемане и на самото окултно учение на П. Дънов. За целта то използва сдружение "Паневритмия", а по-късно фондацията "Институт за изследване и прилагане на Паневритмията" и др. под. Чрез тях се провежда масова агитация главно сред децата и младежите. Правят се опити да се въведе обучение по тази религиозно-окултна практика в училищата, прикрито като система за лечебна танцова гимнастика. Същевременно на Православната Църква не се разрешава православно вероучение в училищата. Правят се опити да се забранят в тях православните молебени и водосвети. Но Църквата не прикрива религиозните си практики под друго име и под други форми, като напр. "обучение по здравословно хранене", "лечение с хляб и червено вино" или "подобряване на здравето с елеотерапия".

Паневритмията е форма на "маскиран" дъновизъм, който старателно отрича своята окултна същност. Това се прави сравнително отскоро. В старите книги от времето на Дънов окултният характер на паневритмията изобщо не се прикрива. В книгата на П. Дънов "Паневритмия" - София, 1938 г. и в книгата "Паневритмия – песни на хармоничните движения" - София, 1941 г. ясно се говори за окултизъм, а за някои упражнения се твърди направо, че са "метод за връзка с идеалния свят".

В по-новите публикации относно паневритмията обаче, категорично се избягва темата за "окултния свят на интелигентните духовни същества" и за връзката с тях, както и термините "свещен", "духовен", "окултен", "окултизъм" и т. н. Паневритмията се представя като лечебна музикално-танцова гимнастика, в която се постига лечебен ефект от чисто психологическо естество, съчетан с ефекта от някакви сили на природата – съвсем не разумни, а уж чисто физични.

Пример: статия във в-к "Учителско дело" бр. 24 от 29 юни 2006 г., където няма и намек за окултизъм. Това обаче не променя реалното практикуване на паневритмията. Тя си остава същата езическо-окултна практика, с която нейните учители са (или би трябвало да са) добре запознати.

На срещата по паневритмия в Пловдив (8-9 март 2003 г.) са изнесени доклади, в един от които паневристката д-р Светла Балтова казва:

"Хората, които влизат в кръга на паневритмията неизбежно влизат и в досег с учението на Беинса Дуно (т. е. Учителят Дънов ). Дали ще се задълбочават в това учение или не, е въпрос на техен личен избор, но във всеки случай, не може паневритмията да бъде обявена просто за здравословна гимнастика, каквито опити се правят на места. Не само, че не бива, но просто е невъзможно във века на информацията, когато навсякъде се публикуват книги на Учителя, материали за духовната школа на Беинса Дуно и за панверитмията като един от методите на тази школа, преподаватели по паневритмия да се опитват да я предствят откъснато, като ‘паднала от небето’."

(http://www.bratstvoto.net/panevritmia/Plovdiv_8.htm)

Авторът греши – не само че е възможно, но всъщност точно такава е сегашната официална политика на "Бялото братство" и на обвързаната с него фондация "Институт за изследване и прилагане на Паневритмията". В сайта на "бялото братство" връзките към самите доклади са премахнати. Вероятно те са неприемливо откровени.

От гледна точка на Църквата дейността на въпросното сдружение "Паневритмия", а впоследствие – фондация "Институт за изследване и прилагане на паневритмията", представлява именно пропагандиране и практикуване на религиозна (в случая – окултна) дейност.

При паневритмията се цели масово вербуване на младежи и деца и при успех резултатът би бил – до няколко години – стотици хиляди нови последователи на Петър Дънов. Следователно вредата е двойна:

* окултни практики, сами по себе си опасни за душата на човека;

* улеснен преход към учението на дъновизма.

Като извод изразяваме своето категорично неодобрение спрямо опитите паневритмията да бъде допусната в българските училища, университети и държавни учреждения като официално призната "здравна практика". Заедно с това предупреждаваме за тежките последици, които ще имат подобни действия за нашето общество в дългосрочен план.

Въпреки толерантността, която Българската православна църква винаги е проявявала към другите вероизповедания, считаме за необходимо да изразим становище, че практикуването на паневритмия е в разрез с християнския начин на живот и води хората по път, който ги отдалечава от Църквата. Всеки такъв път неизбежно отдалечава и от истинските, неподправени християнски ценности, което както от опит знаем, се отразява тежко на цялото ни общество.

Алтернативата, която предлагаме е връщане към традиционните православни християнски ценности, издигане на духовността на народа, и чрез това – оцеляването му във времето и занапред. Изход от дълбоката духовна и демографска криза на обществото е въвеждането не на паневритмия, а на вероучение в училищата. Чрез вероучението всеки ученик получава възможност да се преобрази, обнови и да стане носител на светлината в този свят. Православието усъвършенства в добродетелите, затова нека в него да намерим благодат и спасение на душите си!

Пресцентър на Варненска и Великопреславска света митрополия

Град Варна, пл. "Св. св. Кирил и Методий" № 1

Материали: Духовно-просветен център "Св. Архангел Михаил" гр. Варна

Виж също:

* Учението на Петър Дънов. Дъновизъм

* Православната читалня: Православие и инославие

Оттук

Псевдотруд :clap: Хайде, моля те, обоснови се. Чел ли си го и ако да, на какъв език си го чел: български или ...

Така нашлякани фрази, не ловят декиш...

:wors:

ОК,Assett

Ми ,четох на български,предполагам ,че в братството са превели правилно и коректно Учителя(има си хас и там да са Го ....)

ето като за начало:

Манипулацията на историческите извори засяга и една личност, свързана най-тясно с българската културна и духовно-религиозна история. Това е духовният учител на гетите – не на някакви „готи-германци“!

Единственият автентичен исторически извор за него,

Църковната история на „еретика-арианец“ Филосторг ни предава неговото име като Урфил(а), произлизащо от родното му място, града Урфа/Едеса в горното течение на Междуречието и съобщава, че той превел Библията (Стария Завет) без четирите книги Царства на езика на гетите

Туй име е преиначено от германските историци на Вулфила, като се сочи с това неговия „германски“ произход – а не се взима предвид, че никой християнски духовник не може да носи такова име, влизащо в противоречие с Евангелието (Мат.7:15).

А въз основа на този единствен автентичен извор не може да се твърди и че т.нар. „Сребърен кодекс“ в Упсала е „Библията на Вулфила“, защото този ръкопис съдържа само непълния Нов Завет,

а не и Стария Завет (Библията), за който Филосторг, но и други исторически извори, свидетелствуват, че е преведен от Учителя на гетите.

Ето и някои извадки от най-престижния немски литературовед, автор на „История

на немската литература”.

„...Разсъдливата православна партия се е погрижила, щото от арианската литература едва ли е дошло нещо до нас и по този начин са пропаднали и почти всички Вулфилови съчинения....че Вулфила е съставил подобна ние знаем от свидетели които не подлежат на съмнение.....обаче ние трябва да последваме общото ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ, че те(намерените фрагменти от Библия – б.м.) произлизат от Вулфиловото съчинение, поне що се отнася до Новият завет........

Че Вулфила е превел Библията на свой матерен език и с това е обезсмъртил името си е известно и извън всяко съмнение. ДАЛИ ОБАЧЕ НИЕ В УПСАЛСКИЯ И ВОЛФЕНБЮТЕЛСКИЯТ КОДЕКС ПРИТЕЖАВАМЕ ОТКЪСЛЕЦИ ОТ НЕГОВИЯТ ПРЕВОД Е ДРУГА РАБОТА, КОЯТО С ГОРНИЯТ ФАКТ НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ МЕСИ.....

Friedrich Vogt und Max Koch: Geschichte der deitschen Litteratur. Leipzig und Wien 1897.

Може ,ако искаш да потърсиш в оригинал немеца!

Пък ако ти е интересно ,мога да ти коментирам и Росен Милев с неговите "готски центрове и домове "които е започнал да изгражда!

А ти на какъв език си го чела и може ли питам (по труда на Учителя)?

Редактирано от camarero (преглед на промените)

Оригиналът е на английски, при това на перфектен английски на нивото на най-изтънчените познавачи на англиския език родени в Англия или Америка. Като се има предвид срока на престоя на Учителят в Америка оставям на вас да обясните как Той Е успял да постигне това.

Надявам се, че сте запознати поне с това как са били записани Беседите, които Той Е изнасял.

Той Е избрал България и българите и от това шикалкавене няма. Тука някой се удивляваше как така Него, а не Бенковски (всъщност един достоен българин). Когато нещата са толкова на повърхността, има ли смисъл да се обяснява.

:clap:

ОК,Assett

Ми ,четох на български,предполагам ,че в братството са превели правилно и коректно Учителя(има си хас и там да са Го ....)

ето като за начало:

Ето и някои извадки от най-престижния немски литературовед, автор на „История

на немската литература”.

Може ,ако искаш да потърсиш в оригинал немеца!

Пък ако ти е интересно ,мога да ти коментирам и Росен Милев с неговите "готски центрове и домове "които е започнал да изгражда!

А ти на какъв език си го чела и може ли питам (по труда на Учителя)?

Оригиналът е на английски, при това на перфектен английски на нивото на най-изтънчените познавачи на англиския език родени в Англия или Америка. Като се има предвид срока на престоя на Учителят в Америка оставям на вас да обясните как Той Е успял да постигне това.

Надявам се, че сте запознати поне с това как са били записани Беседите, които Той Е изнасял.

Той Е избрал България и българите и от това шикалкавене няма. Тука някой се удивляваше как така Него, а не Бенковски (всъщност един достоен българин). Когато нещата са толкова на повърхността, има ли смисъл да се обяснява.

:questions:

Завършил в Свищов Американско богословско училище,Семинарията в Дрю, Ню Джърси, и Бостънския университет (теологичен факултет) ,сигурен съм ,че е говорил неправилен английски(американски)!!!хех

Американците говорят най неправилния английски според англичаните!

Сега за беседите(над 7000)не ми се говори Вие си ги четете и преписвайте!

Лек спор се започна около "германската култура" на Балканите ,която е забелязал пръв Дънов!

Щях да бъда по спокоен ако беше избрал,румъните или македоняните да не са толкова сиротни!

Ако ,искаш кажи нещо за мнението на най големия немски бих казал "Велик " литературовед

Friedrich Vogt und Max Koch,разбираш ли му мисълта или да превеждам .... хехе

Малко мисли за Любовта

8. Любовта никога не отпада; другите обаче, пророчества ли са, ще се прекратят; езици ли са, ще престанат; знание ли е, ще изчезне:

9. Защото от части знаем, и от части пророкуваме;

10. но когато дойде съвършеното, тогаз това което е от части ще се прекрати.

11. Когато бех младенец, като младенец говорех, като младенец мъдрувах, като младенец размишлявах; но от как станах мъж, напуснах което е младенческо.

12. Защото сега видим мрачкаво както през огледало, а тога ще гледаме лице с лице; сега познавам от части, а тога ще позная както съм и познат.

13. А сега остават тези трите, вера, надежда, любов; но най-голема от тех е любовта.

Коринтяни 1.13

"Ако говоря с човечески и ангелски езици, а любов нямам, ще съм мед, що звънти, или кимвал що дрънка." (I. Кор. 13:1)

http://www.beinsadouno.com/lectures.php?id=70

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.