Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Метеоролози прогнозират жега и през август

Featured Replies

Метеоролози прогнозират жега и през август

Рекордът за тази година до момента е бил в Бургас, където на 26 юни са измерени 43 градуса

hot%20sun.jpg

През втората десетдневка на август температурите се очаква да достигнат 40 градуса. В началото на август обаче ще има леко понижение на температурите до около 33-38 градуса, съобщи Латин Латинов, старши сътрудник в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Въпреки че тази година се очертава като най-горещата от 120 години насам, няма да бъде достигнат абсолютният температурен рекорд, който е бил 44,5 градуса, обяснява БГНЕС.

В края на този месец ще има леко понижение на температурите и към 26 юли те ще са с три-четири пункта по-ниски от сегашните, но въпреки това ще бъдат над 33 градуса.

Настоящата година ще бъде още по-гореща от 2000 г., защото температурите през зимните месеци сега са били по-високи, обясни Латинов. През януари измерената температура е била с шест градуса над нормата.

В неделя най-високата температура е била регистрирана в Русе - 42,6 градуса. Иначе рекордът за тази година до момента е бил в Бургас, където на 26 юни са измерени 43 градуса, което било по-специфично за юли и средата на август, обясниха синоптиците.

Могат да се очакват и други горещи летни сезони, но не може да се предвиди през коя година, посочи Петьо Симеонов, старши сътрудник в Института по метеорология и хидрология към БАН.

ой обясни, че се правят изследвания как задълбочаването на температурните амплитуди се влияе от глобалното затопляне. Според Латинов като следствие от него температурата се покачва с 0,5 градуса за период от 30 години.

Валежите през тази година бяха изключително ниски и това доведе до обработваемите площи до критично състояние. През цялата година валежите бяха под нормата, обясни Латинов.

Състоянието на реките към 20 юли показва, че нивото им е без промяна или е намаляло с 3-4 см. Особено внимание се обръща на нивото на река Осъм и Янтра, защото то е под нормалното и е застрашена флората и фауната там.

В критично състояние са още реките Арда, Провадийска, Ропотамо. При тях има опасност от засушаване на горното течение, посочи Симеонов.

Източник : Нет Инфо.БГ

• Отговори 64
  • Прегледи 7,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ужасно е, сложил съм 2 вентилатора един срещу друг и така преживявам. Шефът обеща да ми купи климатик, ама някой друг път.

• haidukpikaso
    haidukpikaso

За дъжд нищо а Само да завали ще се разхождам ли разхождам без чадър

• Ако през време на ритуала усетиш нещо да те подпира навлизайки леко в теб (без значение през коя врата),не се чуди... И да знаеш,че не е риба...

Къде ще се крием не знамsad.gif

Цялото лято отива по дяволите в тези жеги - аз поне не работя, ами тези, които ходят на работа не ги виждам (особено, когато на работното място няма климатик).

Баси ужаса....

...ами тези, които ходят на работа не ги виждам (особено, когато на работното място няма климатик)...

Ужасно е, сложил съм 2 вентилатора един срещу друг и така преживявам. Шефът обеща да ми купи климатик, ама някой друг път.

Днес максималните температури в страната бяха между 40 и 45 градуса, във всичките 43 метеорологични станции бяха отбелязани температурни рекорди,съобщи БНР.

Рекордните 44,8 градуса на сянка бяха измерени следобед в Севлиево. Това съобщи метеороложката Иванка Иванова, цитирана от БТА.

Иванова информира, че от 30 години, откакто тя работи в хидро-метеорологичната станция в Севлиево, толкова висока температура не е измервана.

Възрастни жители на Севлиево разказват, че не помнят такава жега, съчетана с горещ вятър. В домашните им стопанства всички посеви са се похабили от горещините.

От днес Севлиево е на воден режимзаради засушаването. Севлиевските села също имат ограничения във водоподаването.

Само с две десети беше по-ниска температурата в Сандански - 44.6 градуса.

Температурата в Русе беше 43.7 градуса.

43 градуса бяха измерени във Велико Търново, Монтана, Пловдив, Ловеч.

В Хасково температурата беше 42.6, а в Гоце Делчев, Благоевград и Пазарджик - 42.5 градуса.

В Кюстендил и Плевен термометрите показваха 42.4 градуса.

В 15,20 часа днес в Кърджали беше измерена температура от 42,3 градуса на сянка.Това е абсолютен рекорд за всички времена от началото на измерванията у нас. Най-високата досега температура от 42,1 градуса е била досега е била отчетена през август 1952 година.

newsbg

Ще ме прощават, ама в 16ч. термометъра в колата отчете 44 градуса на сянка.

За дъжд нищо а ohmy.gif

Само да завали ще се разхождам ли разхождам без чадър :P

Най-разпространено е вярването, че молитвите за дъжд ще бъдат чути и сбъднати, ако са отнесени до Бог и до светците от "пратеник" или "посредник", отбелязва БНР. Това е мисията на обредната "пеперуда".

Това название идва от поверието, че само лекокрилата пеперудата може да се издигне до Бог и светците, за да отнесе молитвата за дъжд. Друго обяснение на обреда "Пеперуда" го свързва с древния славянски върховен бог Перун.

Има запазено описание на този обред от един монах - Спиридон от 1792 г. Той е записал как по време на суша се събират юноши и девици. Те избират помежду си едно момче или момиче, обличат го в мрежа или риза и го окичват с венци от треви, за да представя Перун.

В познатите днес варианти "пеперудата" е 10-12 годишно момиче, обвито изцяло в зелени клони от бъз, върба или друго крайречно растение. Детето танцува безмълвно като имитира полета на пеперуда под звуците на специални обредни песни.

Песните се изпълняват единствено в този случай. Пеят ги моми и жени. И най-важното е, че по време на обреда пеперудата се къпе обилно с вода много пъти през този ден.

Обиколката задължително завършва с къпане в река - главно на пеперудата, но често и на останалите участнички в обреда. Така символично се представя и предизвиква очакваният дъжд.

newsbg

В неделя ще се съблека гола, ще се опаша с върбови клонки и ще започна да правя движения имитиращи полета на пеперуда. Ще намеря някъде в нета текстовете на обредни песни и ща накарам приятелката ми да пее. Ще се заливам цял ден с вода, а после ще се накисна в Янтра. Дано молитвата да помогне

п.п. Това, че не съм девица и не съм на 12г. дано не ни направи лоша шега и да доведе до още суша.

Редактирано от RA4NA (преглед на промените)

newsbg

В неделя ще се съблека гола, ще се опаша с върбови клонки и ще започна да правя движения имитиращи полета на пеперуда. Ще намеря някъде в нета текстовете на обредни песни и ща накарам приятелката ми да пее. Ще се заливам цял ден с вода, а после ще се накисна в Янтра. Дано молитвата да помогне

п.п. Това, че не съм девица и не съм на 12г. дано не ни направи лоша шега и да доведе до още суша.

Ако през време на ритуала усетиш нещо да те подпира навлизайки леко в теб (без значение през коя врата),не се чуди...

И да знаеш,че не е риба...

Голям ужас е!Днес исках да излезна да се разходя и станах в 6 часа,иначе е немислимо!А точно втората десетдневка на август ще ходя на море,представям си колко кофти жега ще е,но имам някви надежди,че на морето е по-хладно

newsbg

Ще ме прощават, ама в 16ч. термометъра в колата отчете 44 градуса на сянка.

Пате, колата си е кола. В моята, термометъра като мине 50 градуса и отказва да отчита. Всичко се размазва. Взех си го от Кауфланд и ще им направя рекламация :lol6: Термометъра на GSM-a ми показва 2 градуса по-малко от тоя в стаята. Днес и вчера на работа стигна близо 39 градуса, а в предните жеги не мина 35.5 градуса, когато в Русе бе 42. Странното е, че жегата не ми прави впечатление, даже не се потя. Радвам се, че когато изляза отпуск, пак го дават горещо, но не чак толкова. Значи ще мога да се топна в морето ;) Понеже съм отказал цигарите, не се притеснявам за слънцето. А 2000 година беше много по-зле за мен. Трябваше седмица да копая с мотиката при 40 градусова жега. Тая жега сега ми идва рахат.

Щом не сме почнали да се топим като шоколадови блогчета още има надежда да оцелеем като цивилизация:P

Абе, вчера беше ужас навън. Добре че на работа има климатик ,след това бях в едно кафе,където така бяха надули климатика, че цялата бях настръхнала от студ и така преживях. Но през нощта също си беше задушно и жегаво. Чак такива жеги като тези дни не ща да изживявам пак

Аз шъ емигрирам. Твърдо съм го решила. Търся си ескимос. Някой да знае ескимосите дали имат компютри да зарибя някой в нета и да се настаня в иглуто му. biggrin.gif

Аз шъ емигрирам. Твърдо съм го решила. Търся си ескимос. Някой да знае ескимосите дали имат компютри да зарибя някой в нета и да се настаня в иглуто му. biggrin.gif

dindi,намери един и за мен cool.gif

Хах, в иглуто ше седите известно време и кат' замръзните ше има да зарибявате по африкански сайтове за запознанства biggrin.gif

Хах, в иглуто ше седите известно време и кат' замръзните ше има да зарибявате по африкански сайтове за запознанства biggrin.gif

Ба...шъ съ омъжа за ескимос и шъ си взема за любовник некой голичък туземец. Някой вожд с повече дупки biggrin.gif Като ми писна ескимоса шъ го сменям с вожда. Като за начало мисля да си пусна сега една обява в някой сайт за запознанства: Търся си мъж с климатик. Може и с вентилатор ама вениталотора да е от силно духащите! biggrin.gif

Спокойно Хайдук шъ тъ уредиме...само кво шъ ги правиме твоите котенце те си бичкат топлината няма да им хареса иглуто. Ама ние ще им уредиме печка biggrin.gif

Дидке, и аз съм се замислилаbiggrin.gif

Ще си търся мъж по далечния Север;)

То не се трае тука.

Па вчера идваха едни руснаци у нас - мани беги - питаш ли ги на тях какво им еbiggrin.gif

Днес при мен се живее - 35-36 градуса с ветрец. Направо рай и кеф за ..... тялото.

Радвам се, че когато изляза отпуск, пак го дават горещо, но не чак толкова. Значи ще мога да се топна в морето ;) Понеже съм отказал цигарите, не се притеснявам за слънцето.

Пате, кога казваш излизаш отпуска? :) Не за друго, а за да си пусна и аз моята тогава, щом градусите щели да са по-ниски.

п.п. А аз пропуших. :go ahead: Всъщност ти първи разбра. Ще ги спра като почна алкохола :P

Редактирано от RA4NA (преглед на промените)

Аз в офиса си имам 5 климатика :) голям хамбар е няма как... и температурката си е около 24-25 градуса, но изляза ли на терасата да пия една бира... и ми се вкисва бирата. Хем офиса е на 200 метра от морето... няма прохлада, е, вчера задуха един пустинен вятър... страшно горещ, поне сега е ок, хладно е ама пак почна да напича.

Какво му става на това време - не понасям жегите. sad.gif

• 2 седмици по-късно...
newsbg

Аз ще ти покажа на тебе , скоро ще е! Удави ни тук! Само ти си виновна с твоите пеперуди :clap: Заради теб не мога да отпраша към морето директно, щото пътя затворен и ще трябва да заобикалям през Търново, та да те шляпна по дупето :yanim:

Аз ще ти покажа на тебе , скоро ще е! Удави ни тук! Само ти си виновна с твоите пеперуди :P Заради теб не мога да отпраша към морето директно, щото пътя затворен и ще трябва да заобикалям през Търново, та да те шляпна по дупето :ph34r:

Айде сега, аз пък виновна? :eek: Преди ревяхте от жегата, съжалих ви и изпълних древен ритуал. Какво да направя като боговете са харесали полюшването на гърдите ми и мятането на мократа ми коса. Решили са да удовлетворят желанието на една изгаряща жена.... Явно бая съм горяла. :)

п.п. Ти ела в Търново, пък да видим тогава кой кого :ph34r:

Айде сега, аз пък виновна? :ph34r: Преди ревяхте от жегата, съжалих ви и изпълних древен ритуал. Какво да направя като боговете са харесали полюшването на гърдите ми и мятането на мократа ми коса. Решили са да удовлетворят желанието на една изгаряща жена.... Явно бая съм горяла. :eek:

п.п. Ти ела в Търново, пък да видим тогава кой кого :ph34r:

Ако ще си отправяме заплахи по нета, да кажа и още нещо. Имаш голям късмет, че извика тоя дъжд, но не предвиди, колко са големи шепите ми :)

Без голям бой. Само леко пошляпване :speak:

Наблюдения в: Veliko Tarnovo, Bulgaria

Elevation: 712 ft / 217 m

[Mist]

62 °F / 16 °C

Плътна облачност

Влажност: 95%

Точка на оросяване: 61 °F / 16 °C

Вятър: Тихо

Пулсове на Вятъра: -

Атм. налягане: 29.81 инчове / 1010 hPa (Без Промяна)

Видимост: 5.0 мили / 8.0 километри

Наблюдения в: Sofia, BU

Elevation: 1742 ft / 531 m

[Partly Cloudy]

64 °F / 18 °C

Незначителна Облачност

Влажност: 94%

Точка на оросяване: 63 °F / 17 °C

Вятър: 4 mph / 7 km/h / 2.0 m/s from the Ю-И

Атм. налягане: 29.89 инчове / 1012 hPa (Без Промяна)

Видимост: 2.5 мили / 4.0 километри

Търново и София са без дъжд! Радвайте се!

То вярно, че не може да ни се угоди що се отнася за времето. Ама все пак е гадно- миналия месец щяхме да умрем от жега,за този ни казаха,че също ще е така,а той започна с пороища,а е и доста студено.

Спряха дъждовете, пак ще ни огрее!! :yanim:cool.gif

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.