Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за учителската стачка 2007 г.

Featured Replies

Може би си преценил, че труда ти струва толкова. Това си е твое право.

Както ти, така и аз съм на заплата от бюджета. Знам, че няма как да ми я увеличат толкова колкото например искате учителите. Доскоро се движехме паралелно във възнагражденията, но ви пуснаха едно увеличение с 10% повече.

Stormbird,

Не, заплатата на съпругата ми не стига. Нея я прибира банката като вноска по ипотечен кредит за жилище. Има къде къде по-добри възможности за допълнителен доход. Та и учителите го прилагат. Сума ти народ тази година видях по морето. Аз също лятото съчетавам почивката си с възможност за доходи, съпругата ми бе 3 месеца на работа по морето.

Курсовете по компютърна грамотност по принцип ги ограничавам. Прекалено ангажиращи като време.

Завист? Сгрешил си. Не, не е завист. Наречи го по-добре реализъм.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

• Отговори 810
  • Прегледи 70,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Както ти, така и аз съм на заплата от бюджета. Знам, че няма как да ми я увеличат толкова колкото например искате учителите. Доскоро се движехме паралелно във възнаграждениеята, но ви пуснаха едно увеличение с 10% повече.

Stormbird,

Не, заплатата на съпругата ми не стига. Нея я прибира банката като вноска по ипотечен кредит за жилище. Има къде къде по-добри възможности за допълнителен доход. Та и учителите го прилагат. Сума ти народ тази година видях по морето. Аз също лятото съчетавам почивката си с възможност за доходи, съпругата ми бе 3 месеца на работа по морето.

Курсовете по компютърна грамотност по принцип ги ограничавам. Прекалено ангажиращи като време.

Завист? Сгрешил си. Не, не е завист. Наречи го по-добре реализъм.

Само да уточня - не съм учител и не съм на бюджетна заплата, и може би затова не мога да разбера защо заставате срещу колегите си ?

А твоя реализъм повече ми прилича на гордост, само дето и ти сигурно не знаеш докога ще издържиш.

Няма как да заставам срещу колегите си поради простата причина, че не съм учител. И не съм против учителите. Мисля, че в тази тема съм го написал няколко пъти.

Гордост? Не бих казал. Може би гордост от това, което съм свършил и това, което правя. Донякъде да. По - скоро удоволетворение.

Стачката продължава

Националната учителска стачка продължава, стана ясно вчера, след като синдикати и министри не се разбраха на среща при президента Георги Първанов. Този бе третият опит на държавния глава да посредничи в намирането на изход от кризата с учителите. Няма нова оферта, съобщи председателят на синдикат "Образование" към "Подкрепа" Крум Крумов след края на преговорите. Той обясни, че няма политическо решение на съвета на тройната коалиция.

Учителите държат на условията за 100% увеличение на заплатите, договорени от всички синдикати на 18 юли 2007 г. Премиерът Сергей Станишев, който се върна снощи от Брюксел, заяви през деня, че 100 % увеличение на учителските заплати звучи нереалистично. Същото каза и президентът Първанов. Очаква се днес политическият съвет на тройната коалиция да заседава за стачката.

Източник: Новинар

Един задочен репортаж от НАС – РАЗЛИЧНИТЕ

РЕПОРТАЖ 1. ЛИЧНО ПИСМО

Аз съм една от малкото в системата на среднотото образование, която не стачкува -

и то не защото са ми много парите, а именно, че в началото на стачката се заговори само и само за заплати;

и защото синдикалните лидери не поведоха учителството по време на стачкуващите шофьори или в края на учебната година или през лятото;

и защото имам спомени от 90, 97 години и т.н тоталитарни времена - за което ще вметна, че съм с дълбокото убеждение, че трябва да се сменят личностите вътре в образователната система, а не само повърхностно.

Имам въпрос - ако се раздадат на учителите по 700 лв заплата - дали техния труд ще е по - качествен; дали ще пожелаят те самите да се образоват и преквалифицират.- НЕ, защото става дума за манталитет, породен от порочна система - на всички по-равно.

Защо се тръби навсякъде, че реформата не е започната?

Аз съм инструктор-обучител на учители по ИКТ - кой плати на колегите курсовете; кой плаща курсовете по английски език в педагогическите центрове и т.н. И още по-важното е колко колеги по собствено желание учат и се развиват? И колко от тях са на площада да викат „Оставка и Победа”? Всяко нещо започнато за първи път е трудно, още повече като се посреща с думата "НЕ"..............така е и с реформата; колко колеги се интересуват от проектите и се обучават и печелят проекти и дали те са на площада?

В този ред на мисли да обърнем поглед към преките ни работодатели - директорите. Не може един уважаващ себе си ръководител да не се развива образователно, да не уважава и да не стимулира кариерното развитие....

Дошло време, наречено „мяра според мяра”. За кого се стачкува и за какво - объркани са ценностите и думите и претенциите....

При разговори с колеги включили се в стачката - обединяващото мнение е заплатата и нищо друго еднакво. Страшно е времето, в което масовката размива личността и реалността; силата на учителството не е в масата \тълпата|, а в личностите! Политическият проблем срина учителството, но защо синдикатите все още твърдят, че това е социална стачка?

Бих стачкувала за:

смяна на системата в образованието, но не и за доуточняващите искания на синдикатите и пазарлъците с министерството , защото утре ще се повторят нещата. А ние вече берем плодовете на поколение пораснало във време на стачки.

Стачката се разраства, но защо не сме подкрепени от Университета, БАН...факултетите за подготовка на учители... Темата е огромна, дълбока и страшна..........

И за да получите вярна представа за мен: докато стачката се развива и колегите се изнервят - аз пиша проекти за училището: давам им конкретни пари в бъдеще време (а вече и реални, за което не станах по-мила нито на директори, нито на колегите, а може би и на Вас).

Аз съм начален учител с първа професионалноквалификационна степен, понастоящем докторант към СУ. Трудно е да имаш различно мнение от хиляди еднакви срещу теб, но просто го имам!

РЕПОРТАЖ 2. ПОЛУЧЕНО ПИСМО (с разрешението на автора)

Аз съм начален учител, за когото учителската професия е призвание. За мен никога не е стоял въпросът за избор на професия, защото през целия си съзнателен живот съм искала да работя като учител.

Аз съм начален учител, за когото думата “Даскал” не звучи пренебрежително и иронично, както често се използва в обществото. Аз с радост приемам да ме наричат така, защото това название символизира възрожденското призвание на учителя да носи отговорност за думите и делата си, да има висок морал, да бъде новатор, демократ, да отстоява принципите и идеите, в които вярва, да вижда по-далеч от злободневното, да мисли глобално и в бъдещето.

Аз съм начален учител, който в момента на гърба си изпитва колко е трудно да бъдеш различен, защото имам различно мнение и колегите ми ме подминават с презрение и мълчание заради това, че го отстоявам, а не се скрих зад “страшна болест”, докато отмине бурята. И от това ми става тъжно, защото от десет години (от толкова съм в професията) искрено се надявах да се извършат промени към по-добро в системата на образованието. Това, което стартира като промени спря до пренаписване на учебните програми и издаване на различни учебни помагала.

Освен начален учител, съм и родител и с тъга следя преминаването на моето дете през образователната стълбичка, която не бих нарекла система. Тя не обслужва децата ни, а рутината, инерцията, неспособността и най-вече нежеланието на кадрите да се обърнат към децата ни.

Училището е превърнато в “обучилище”. На децата се гледа като на празни кофи (извинявам се за грозното сравнение), които трябва да бъдат напълнени със знания. Но учителят отдавна не е единствен източник на знания, а той не желае да прави друго освен да информира учениците си за дати, формули, формулировки и след това да проверява дали са прилежно запаметени. От това страда авторитетът му, не само от ниската заплата, но и от липсата на душа, отдадена на учениците.

Учителят е все повече администратор на знания, отколкото сърцат вдъхновител на откривателства. Ще стачкувам, ако се иска такива учители да получават по-ниски заплати от тези, които преподават модерно, но гилдията не е готова за това. Стачкува се за увеличение на заплатите на всички по равно.

Училището не развива талантите и интересите на учениците, защото няма извънкласни дейности. Ще стачкувам, ако някой иска повече пари, защото е работил повече с учениците в кръжоци и училищни организирани дейности. Сега се стачкува за увеличение на заплатите на всички по равно.

Училището не възпитава децата, освен ако не се смята за възпитание стремежа да са еднакви. Ще стачкувам, ако се иска активно отношение на учители и педагогически съветник за гражданско образование, възпитание в познаване на другия, уважение и приемане на различното.

Училището не формира умения за работа в екип, за събиране и преработване на информация, за формиране и защитаване на мнение, а това са уменията на модерния човек, които го правят независим от манипулации и демагогия.

А как да стане това, след като моите колеги не умеят да приемат съществуването на различна позиция, на друго мнение, освен това на тълпата, на мнозинството под профсъюзните знамена?! Нали в спора се ражда истината, нали демократичност означава различни мнения, нали толерантност означава да приемеш различния, нали интелигентност означава да уважиш другия, защото той е мислил по темата, има позиция и я отстоява, а не се крие в болничен отпуск, докато премине бурята?!

Уважаеми колеги, аз дойдох при вас на площада, за да се опитам да ви разбера, за да се опитам да припозная вашата идея или поне да видя колко е близо до моята. Приехте ме с презрително мълчание…..

Основното искане, което се чу на площад “Независимост” беше за стопроцентово увеличение на заплатите. Скандираше се “Победа!”, а аз се питах какво означава победа, колко означава победа, защото при преговори винаги се отстъпва от исканията. Победа ли е уравнивиловката?!

Синдикатите говорят за модернизация на материалната база, повече компютри, но има ли кой да преподава модерно, когато учениците влязат в ремонтираните стаи и седнат на новите чинове. Колко учители могат да използват компютъра освен като модерна пишеща машина?

Не стачкувам, защото се иска отново за всички по равно, тъй като не сме готови за истинско съревнование между учителите, а директорите не са готови да бъдат безпристрастни рефери и да отчитат резултатите от съревнованието като стимулират с по-високи заплати първенците.

В системата на образованието няма кариерно развитие, затова сме равни в правенето само на необходимото малко, което е достатъчно за покриване държавните образователни изисквания от учениците.

Учителят завършва университет и заплатата му нараства пропорционално на времето, прекарано в една класна стая, независимо от начина му на преподаване. Учител със степен “бакалавър” и “магистър” получават еднаква заплата, но нали това са две различни степени на висшето образование. Учител, който придобива професионално-квалификационна степен увеличава заплатата си съвсем символично, което не стимулира кадрите да се включват в тези курсове, а това все пак е интелектуално и професионално развитие. Учител, който посещава семинари, курсове за преквалификация или допълнителна квалификация получава документ, който да приложи безсмислено в досието си и получава присмеха на колегите си за “загубеното “време, а нали това е интелектуално и професионално развитие и се отразява на качеството на кадрите.

Ще стачкувам, когато се иска значително повишаване на заплатата на всички учители през целия им живот, обвързано с повишаването на квалификацията и качеството на преподаване.

Уважаеми родители, и при стопроцентово увеличение на заплатата ми вие пак ще получавате същото качество от мен, защото системата не е променена, кадрите не са променени, учебните програми не са истински реформирани, а само написани под друга форма, броят на учениците в класовете е такъв, че при 40 минутен час няма възможност за индивидуално отношение към възможностите на всеки, частните уроци ще продължат, защото изпитите не са съобразени със заложеното учебно съдържание.

Уважаеми колеги, един арабски философ казва, че децата не ни принадлежат, те принадлежат на бъдещето и ние само ги превеждаме през настоящето.

Какво се случва с тях докато трае стачката? Те са на пътя и чакат от нас да тръгнат към бъдещето. Защо не ги приехме в училище, макар и с намалени часове, а след това мълчаливо да протестираме пред МОН всеки ден?

Кой ще ги поведе към бъдещето, нали сме в училището заради тях?

Редактирано от Sta4nik (преглед на промените)

Не се притеснявай Стачник. След малко не се учудвай ако те нарекат комунист / ка, подлога на управляващите, агент провокатор.

Нали виждаш, че синдикатите са свикнали само с оферти да боравят. Кой повече ще даде.

Подмина се тук и един факт, който е много красноречив.

По новините бяха казали, че Столична община ще изплати възнагражденията на стачкуващите учители от училищата и детските градини в София със средства от общинския бюджет.

Интересно по чия заповед ( аз знам чия ), с какво право и в качеството си на какъв е разпоредил на бившите си подчинени тази операция. И защо този човек, който толкова много иска да управлява България така явно нарушава и подтиква длъжностни лица да нарушават законите на републиката. За разпореждане с толкова много средства от общинския бюджет е необходимо решение на общински съвет, който е разпуснат.

Стремежът към властта явно замъглява разсъдъка на един политик и в името на нея е готов да погази законите, които като лице, доскоро облечено във власт, е призван да защитава.

Та в този ред на мисли. Стачката не е социална. Тя е политическа. И не е станала сега такава, а е замислена като такава от самото начало.

Призив на училищното настоятелство към всички родители! Уважаеми родители, Ние подкрепяме стачните действия на учителите на нашите деца. В знак на уважение и съпричастност ние предлагаме да подпомогнем финансово стачкуващите учители като поставим секретна кутия в канцеларията на училището. Всеки, който желае може да изрази солидарността си финансово. Канцеларията работи всеки ден от 9.00 до 16.30 ч. Благодарим Ви! Родителско настоятелство при Първа АЕГ

fels-sofia.org

За какво говорим само!

Искат да се събират помощи за бедните и гладни стачкуващи учители.

Утре може да почнем и дрехи да им събираме.

За какво говорим само!

За какво говорим ли? Ами според мен става дума, че призовават родителите да подкрепят статуквото и да продължат децата ни да учат в нереформирана и неефективна образователна система. Само така българи. Напред към все по-проста нация. Нашите учители не искат реформи, те искат само и единствено да има еднакви заплати за всички без значение на качеството. Браво. Само така нашите бъдещи специалисти и настоящи ученици ще могат с гордост да пишат "Аз съм утличник".

Абе не видях да са толкова бедни от снимките. Доста шишички с концетрат и бира имаше на тях. Или може би някой щедро плаща за учителските безумия.

Един задочен репортаж от НАС – РАЗЛИЧНИТЕ

РЕПОРТАЖ 1. ЛИЧНО ПИСМО

Аз съм една от малкото в системата на среднотото образование, която не стачкува -

и то не защото са ми много парите, а именно, че в началото на стачката се заговори само и само за заплати;

и защото синдикалните лидери не поведоха учителството по време на стачкуващите шофьори или в края на учебната година или през лятото;

и защото имам спомени от 90, 97 години и т.н тоталитарни времена - за което ще вметна, че съм с дълбокото убеждение, че трябва да се сменят личностите вътре в образователната система, а не само повърхностно.

Имам въпрос - ако се раздадат на учителите по 700 лв заплата - дали техния труд ще е по - качествен; дали ще пожелаят те самите да се образоват и преквалифицират.- НЕ, защото става дума за манталитет, породен от порочна система - на всички по-равно.

Защо се тръби навсякъде, че реформата не е започната?

Аз съм инструктор-обучител на учители по ИКТ - кой плати на колегите курсовете; кой плаща курсовете по английски език в педагогическите центрове и т.н. И още по-важното е колко колеги по собствено желание учат и се развиват? И колко от тях са на площада да викат „Оставка и Победа”? Всяко нещо започнато за първи път е трудно, още повече като се посреща с думата "НЕ"..............така е и с реформата; колко колеги се интересуват от проектите и се обучават и печелят проекти и дали те са на площада?

В този ред на мисли да обърнем поглед към преките ни работодатели - директорите. Не може един уважаващ себе си ръководител да не се развива образователно, да не уважава и да не стимулира кариерното развитие....

Дошло време, наречено „мяра според мяра”. За кого се стачкува и за какво - объркани са ценностите и думите и претенциите....

При разговори с колеги включили се в стачката - обединяващото мнение е заплатата и нищо друго еднакво. Страшно е времето, в което масовката размива личността и реалността; силата на учителството не е в масата \тълпата|, а в личностите! Политическият проблем срина учителството, но защо синдикатите все още твърдят, че това е социална стачка?

Бих стачкувала за:

смяна на системата в образованието, но не и за доуточняващите искания на синдикатите и пазарлъците с министерството , защото утре ще се повторят нещата. А ние вече берем плодовете на поколение пораснало във време на стачки.

Защо употребявате "бих" - нали и вие ще получите евентуално увеличение на заплатата? С други думи :"Абе будали, стачкувайте пък я да си кютам, оти ми вземат от наднико?"

РЕПОРТАЖ 2. ПОЛУЧЕНО ПИСМО (с разрешението на автора)

Аз съм начален учител, за когото думата ”Даскал” не звучи пренебрежително и иронично, както често се използва в обществото. Аз с радост приемам да ме наричат така, защото това название символизира възрожденското призвание на учителя да носи отговорност за думите и делата си, да има висок морал, да бъде новатор, демократ, да отстоява принципите и идеите, в които вярва, да вижда по-далеч от злободневното, да мисли глобално и в бъдещето.........

Е, щом се оприличавате на "даскал" и това не звучи пренебрежително? Та ние си имаме хубава българска дума и тя е УЧИТЕЛ!

Аз съм начален учител, който в момента на гърба си изпитва колко е трудно да бъдеш различен, защото имам различно мнение и колегите ми ме подминават с презрение и мълчание заради това, че го отстоявам, а не се скрих зад ”страшна болест”, .........

Да, различна сте с равнодушието, което ви е обзело!

Освен начален учител, съм и родител и с тъга следя преминаването на моето дете през образователната стълбичка, която не бих нарекла система. Тя не обслужва децата ни, а рутината, инерцията, неспособността и най-вече нежеланието на кадрите да се обърнат към децата ни.

Училището е превърнато в ”обучилище”. На децата се гледа като на празни кофи (извинявам се за грозното сравнение), които трябва да бъдат напълнени със знания.......

Учителят е все повече администратор на знания, отколкото сърцат вдъхновител на откривателства. Ще стачкувам, ако се иска такива учители да получават по-ниски заплати от тези, които преподават модерно, но гилдията не е готова за това. Стачкува се за увеличение на заплатите на всички по равно...........

Тук трябва да зададете повечко въпроси отколкото думи има изписани в изказването ви, но те трябва да са насочени към другиго. Не го правите, а се обръщате/връщате към учителите. Чудно защо ли?

Училището не развива талантите и интересите на учениците, защото няма извънкласни дейности. Ще стачкувам, ако някой иска повече пари, защото е работил повече с учениците в кръжоци и училищни организирани дейности. Сега се стачкува за увеличение на заплатите на всички по равно...............

Как да ги има тези извънкласни дейности, когато младото поколение в болшинството си не се интересува от учене, а от шоу, забавление и купон? Не знаят география на България, но 82 % знаели кой е Азис!? Еми тогава Азис за президент/няма години вее, ще утговори некой си младеж/!?

Училището не възпитава децата, освен ако не се смята за възпитание стремежа да са еднакви. Ще стачкувам, ако се иска активно отношение на учители и педагогически съветник за гражданско образование, възпитание в познаване на другия, уважение и приемане на различното.

Училището не формира умения за работа в екип, за събиране и преработване на информация, за формиране и защитаване на мнение, а това са уменията на модерния човек, които го правят независим от манипулации и демагогия.

Уважаеми колеги, аз дойдох при вас на площада, за да се опитам да ви разбера, за да се опитам да припозная вашата идея или поне да видя колко е близо до моята. Приехте ме с презрително мълчание…..

Основното искане, което се чу на площад ”Независимост” беше за стопроцентово увеличение на заплатите. Скандираше се ”Победа!”, а аз се питах какво означава победа, колко означава победа, защото при преговори винаги се отстъпва от исканията. Победа ли е уравнивиловката?!

Синдикатите говорят за модернизация на материалната база, повече компютри, но има ли кой да преподава модерно, когато учениците влязат в ремонтираните стаи и седнат на новите чинове. Колко учители могат да използват компютъра освен като модерна пишеща машина?....

Интересно вие па колко разбирате от компютър и кво па толкоз правите на тая пишуща машина!

Не стачкувам, защото се иска отново за всички по равно, тъй като не сме готови за истинско съревнование между учителите, а директорите не са готови да бъдат безпристрастни рефери и да отчитат резултатите от съревнованието като стимулират с по-високи заплати първенците.......

Заплатите и сега не са еднакви госпожо! Да ви припомня само, че има колеги с полувисше образование, на 1/2 и непълен норматив. Или вие си ги говорите ей така. В системата на образованието няма кариерно развитие, затова сме равни в правенето само на необходимото малко, което е достатъчно за покриване държавните образователни изисквания от учениците.

Учителят завършва университет и заплатата му нараства пропорционално на времето, прекарано в една класна стая, независимо от начина му на преподаване. Учител със степен ”бакалавър” и ”магистър” получават еднаква заплата, но нали това са две различни степени на висшето образование. Учител, който придобива професионално-квалификационна степен увеличава заплатата си съвсем символично, което не стимулира кадрите да се включват в тези курсове, а това все пак е интелектуално и професионално развитие. Учител, който посещава семинари, курсове за преквалификация или допълнителна квалификация получава документ, който да приложи безсмислено в досието си и получава присмеха на колегите си за ”загубеното ”време, .........

Защо и кой доведе до това положение "даскалите"?

Ще стачкувам, когато .....Цъфнат налъмите, вее!?

Редактирано от stormbird (преглед на промените)

stormbird,

И ти претендираш, че си учител, че си педагог? Кой ли ти е дал дипломата?

Един въпрос към nickfox:

Имаш 750 млн. и две възможности:

а/ да купиш бойни кораби

б/ да увеличиш с тях заплатите на учители, медицински сестри и социални работници да речем с по 50% за една година (защото вероятно ще стигнат за толкова)

коя възможност ще избереш?

А бе "Sta4nik" като залъгваш...

вярваш ли си,

вярваш ли че някой ти вярва

или правиш опит да заблудиш собствената си съвест че не си способна на най-малкото противопоставяне.

Един въпрос към nickfox:

Имаш 750 млн. и две възможности:

а/ да купиш бойни кораби

б/ да увеличиш с тях заплатите на учители, медицински сестри и социални работници да речем с по 50% за една година (защото вероятно ще стигнат за толкова)

коя възможност ще избереш?

Естествено, че корабите ! ( Там се раздават мнооого, мнооого солидни комисионни)

Nickfox, с теб аз съм спорила много в този форум, но те подкрепям в едно - стачката вече се превърна в политическа (дали е била такава от самото начало не вярвам) и това не е добре за самите учители. И ако искат да не се превърнат в тоалетна хартия за политиците (извинявам се за цветистия израз), те трябва да я прекратят в най-скоро време и то по най-достоен начин. Аз не съм привърженик на мърлячите от тройната коалиция, но тези призиви "дайте всички да стачкуваме, че да ги гътнем" са си жив анархизъм. Защото каква алтернатива имаме? Медийната звезда Бойко Борисов? Празнодумецът Волен СИдеров, дето "дига пара, ама не клати капако"? Десните, дето още се чудят кой да води бащина дружина и при едни предсрочни избори отпадат от играта (не го искам, но такива са реалностите)? ПЕчеливш от едни предсрочни избори ще бъде само Ахмед Доган, защото само неговия контингент гласува "под строй" (червените бабички малко по малко се преселват в отвъдното). ТА именно затова смятам, че до предсрочни избори (на които ще се изхарчат маса излишни пари) не трябва да се стига. Защото, я си представете, че дойде нова власт. ДА не би да вярвате, че моменталически ще увеличат заплатите на учителите. Вятър? НАй вероятно и това, което им предлагат няма да им дадат. ЗАтова е добре учителите и управляващите най-после да намерят пътя един към друг и да направят компромис. Знам, че сега всички настоящи учители от форума (в който аз съм ги защитавала достатъчно) ще скочат срещу мен, но моето мнение е, че не бива никой да става маша в ръцете на политиците. Още по малко учителите, които са част от интелигенцията на БЪлгария. МЕжду другото по телевизията имаше интервюта с учители и от тях става ясно, че те самите искат да свърши тази ненормална работа.

Колкото до синдикатите, аз бих попитала г-на Желязко Христова и г-на д-р Тренчева, къде бяха, когато починаха две работнички в Еврошуз, една от причините за което беше отвратителните условия на труд. Къде бяха, когато се изнасяха ужасяващи данни за експолатация и физическа саморазправа с работници в частни (най-вече шивашки) фирми. Те там не ходят. Първо защото е много по трудно, второ, защото е непрестижно. А с предложението към банките да отсрочат кредитите на стачкуващите, направо ме ядосаха. ЗАщото преди 7 години заради един крадлив директор (който в последствие си отиде, слава богу), в нашето предприятие взимахме 60 (шестдесет) лева на месец. И на колегите със заеми никой не им опрости дълговете.

И за да завърша - какво бих искала аз да видя от цялата тази история (да обобщя всичко което съм писала по форумите). Искам учителите да бъдат заплатени достойно най-вече заради принципа "по-висока квалификация, по-високо заплащане" (отново визирам шофьорската аларма от преди няколко месеца, където управляващите набързо се съгласиха да им напълнят гушите - фаталната ом грешка според мен). В същото време смятам, че не може всички учители да получават по равно. Такъв филм - на всеки по парче от баницата - няма. За съжаление това, което в момента се предлага като диференцирано заплащане е недомислица. ТОлкова време го мътиха, а изкараха запъртък. Нито има ясни критерии, нито кой ще оценява труда на учителите, нито пък как да се определят разликите (аз по този повод и тема пуснах, но там няма никаква активност, явно креативното мислене не е силната ни страна). Освен това за съжаление на учителите ще им кажа и друго - няма да се размине без съкращения в системата, особено на училищата със слети паралелки. А по мое мнение нормативите също трябва да се завишат (не на калпак, не може норматива на учителя по БЕЛ да е равен на този по "трудово" или "домашен бит и техника", както са го кръстили сега). Също така нека има и кръжоци. НЯкой тук каза, че децата били мързеливи, калпави и затова нямало смисъл. Ам пък съм убедена, че може би и това е един от начините за разрешаване на проблема "частни уроци".

И накрая - мили учители, не позволявайте политиците да си играят с вас като с кукли на конци. Разберете, те просто искат властта, а заедно с нея и парите от Европа, които плачат за усвояване. И за вас не им пука. Нито на управляващите, нито на опозицията. Както не им пука и за горските, и за медсестрите, и за нас, които работим в реалния сектор.

Nickfox, с теб аз съм спорила много в този форум, но те подкрепям в едно - стачката вече се превърна в политическа (дали е била такава от самото начало не вярвам) и това не е добре за самите учители.

Драга, а ти как си представяше нещата? Че ще се стигне до тук и политиците няма да се намесят? Естествено, че ще се опитат да "намажат" от цялата работа. Но първите две седмици политиците мълчаха. Мълчаха и тези, които трябваше да разрешат проблема....с надеждата той да се разреши някак сам.... Ако бяхме Франция (или която и да е страна на тая планета) дали нямаше да е същото?

..... направо ме просълзи с "да намерят път едни към други" :P - не ставай смешна :)

или пък "да я прекратят в най-скоро време и то по най-достоен начин" - какво е според теб "достоен начин" в случая?

Драга, а ти как си представяше нещата? Че ще се стигне до тук и политиците няма да се намесят? Естествено, че ще се опитат да "намажат" от цялата работа. Но първите две седмици политиците мълчаха. Мълчаха и тези, които трябваше да разрешат проблема....с надеждата той да се разреши някак сам.... Ако бяхме Франция (или която и да е страна на тая планета) дали нямаше да е същото?

..... направо ме просълзи с "да намерят път едни към други" :P - не ставай смешна :)

или пък "да я прекратят в най-скоро време и то по най-достоен начин" - какво е според теб "достоен начин" в случая?

Не си ме разбрал правилно уважаеми Учителю (останах с впечетлението, че си такъв). Не става въпрос за това, че политиците няма да се намесят, а за това, че в самото начало вие, учителите, не я замислихте като политическа (ако е така, жалко за интелигентността ви). А дали ще позволите на политиците да се забършат с вас като със салфетка и съответно да ви изхвърлят в кошчето за боклук. Защото точно това ще се случи, ако не направите отстъпки (последно - май вече има такива). И ако сега си просълзен, после може и да ревеш с глас, когато ви демонстрират един доста популярен жест със три пръста (дали ще са тези управляващи, дали следващите, които сте си наумили, че ще са по добри, няма значение). Защото вече казах - победителите не ги съдят. И един евентуален победител в едни евентуални нови избори, не само че няма да ви даде 100%, но и това няма да получите. Не го казвам защото го искам, а защото това е обективната истина (пак казвам - подкрепяла съм и подкрепям учителите, защото това е борба за инелигенцията). Знам, че тези пазарлъци в стил "Капалъ чарши" са гнусни и недостойни, но на този етап просто това е на ход. МОже би трябваше да приемете яките съкращения в системата наред с увеличаването на заплатите (мисля че и такава оферта имаше, но Янка и компания я отхвърлиха).

Колкото до достойния начин - един от тях е да излязат учители от вашите редици (не кака ви Янка, на която не й пука за вас) и да отхвърлят офертите на политическите сили, които им предлагат осребряване на стачката (с пари на общините естествено, няма да бръкнат в собствените си джобове я, пък и да бръкнат - пак не е редно). Знам какво ще ми отговорите - нямаме пари, ще останем без заплати и пр. и пр. Така е, но тези работи трябва да се планират овреме. Т. е. да сте си направили сметка, че едва ли някой ще ви плаща стоенето у дома или на площадите и да сте си направили стачен фонд.

Ако пък толкова много държите да гушнете политиците, внимавайте да не ви удушат в мечешката си прегръдка. Това те са доказали, че го умеят най-добре.

А всичко това, което съм го написала в предния си пост и което толкова те просълзява, е за да ви напомня, че освен вас, губещи в играта ще се окажат най-невинните - децата. За тях също е редно да помислите. Ако сте Учители.

Съжалявам, че по този начин трябва да говоря на човек, чиято професия уважавам изключително много, но тонът ти ми напомни библейското "който не е с мен е против мен".

Няма начин стачката да не се превърне в политическа, щом като двамата главни преговяращи ( седенкарите) от страна на правителството вдигат рамене и казват, че нямат правомощия да вземат каквото и да е , различно от това на шефа им Станишев, решение. И се оправдават, че чакат политическо решение от страна на триглавата змия. Е, как няма да е замесена и политиката ? Това е просто абсурдно , да се мисли, че няма да мине без политика, щом като те самите чакат някой да им каже какво да правят.

Няма начин стачката да не се превърне в политическа, щом като двамата главни преговяращи ( седенкарите) от страна на правителството вдигат рамене и казват, че нямат правомощия да вземат каквото и да е , различно от това на шефа им Станишев, решение. И се оправдават, че чакат политическо решение от страна на триглавата змия. Е, как няма да е замесена и политиката ? Това е просто абсурдно , да се мисли, че няма да мине без политика, щом като те самите чакат някой да им каже какво да правят.

В нашата фирма главният счетоводител също няма правомощия да разрешава големи плащания без подписа на изпълнителния директор, експерта "маркетинг" няма правомощия да сключва договор без разрешението на изпълнителния директор, работника няма право самоволно да променя чертеж без разрешението на конструктора, Н-к склада няма право да променя лимит за материали без подписа на технолога-нормировчик и т. н. и т. н. И това не е ненормално, а напротив, въведено е за да има ред (справка СУК ISO 9001:2000). Все таки трябва да има някаква йерархия.

Колкото до "седенкарите", най-голямата им грешка беше, че проведоха на публично място този разговор. СЯкаш забравиха какво се случи със Петър Младенов през 90-та година. Или пък с Любомир Начев през 95-та, когато СЕвда Шишманова го засне да пирува с манекенки в момента когато полицаи умираха при антимафиотска операция в София. ДА припомня - първия на митинга на 14.12.1989 на площад НАродно събрание каза тихичко "най-добре да дойдат танковете", което обаче беше заснето от камерата на Евгени Михайлов и впоследствие излъчено по БНТ и си подаде оставката след първата студентска стачка, вторият след излъчване на записа и съответно предизвикване на обществен скандал, също си подаде оставката. ЗАтова според мен "седенкарите" тгрябваше да подадат оставки, а министър-председателят да реши дали да ги приеме или не.

Не си ме разбрал правилно уважаеми Учителю (останах с впечетлението, че си такъв). Не става въпрос за това, че политиците няма да се намесят, а за това, че в самото начало вие, учителите, не я замислихте като политическа (ако е така, жалко за интелигентността ви). А дали ще позволите на политиците да се забършат с вас като със салфетка и съответно да ви изхвърлят в кошчето за боклук. Защото точно това ще се случи, ако не направите отстъпки (последно - май вече има такива). И ако сега си просълзен, после може и да ревеш с глас, когато ви демонстрират един доста популярен жест със три пръста (дали ще са тези управляващи, дали следващите, които сте си наумили, че ще са по добри, няма значение).

Прекрасно те разбирам. Според теб едва ли не трябва да се чувстваме виновни задето някой си искал да се възползва от ситуацията..... И за да не намаже тоя някой, да вземем да се прегърнем със министрите, па да се целунем.... Предлагаш: "да се откажем, защото има вероятност да изгубим". Да - може да изгубим. И какво от това? Винаги можем да станем строители, таксиджии, шивачи и какви ли още не.... Но поне сме опитали? Вие останалите какво направихте? Писахте по форумите. И "оправяхте" образованието 3 седмици. Но ви доскуча и изведнъж ви дойде в повече политиката. Утре всичко ще свърши някак - ще има съкращения, ще направят паралелките по 40 души и какво? Образователната реформа ще е завършена. Честито на всички печеливши!!! Децата ви ще получат още по-голямо нищо от досегашното. Но какво ви пука - важното е да не се "облажат" политиците..... Да се откажем? Добре....

Колкото до мен - не се тревожи. Не съм бил винаги учител. Нито съм си позволил да разчитам само на учителската си заплата. Ако се наложи пак няма да бъда :) ....макар че ми харесва всъщност....

Редактирано от 90125 (преглед на промените)

stormbird,

И ти претендираш, че си учител, че си педагог? Кой ли ти е дал дипломата?

Stormbird,

благодаря ти за подкрепата - когато прочетох включването на "червения шрифт", просто реших да не го коментирам; честно казано се уморих от напразни приказки с хора, които не ме разбират. Аз не държа непременно да имаме едно и също мнение, но да се р а з б и р а м е, а не да упражняваме магарешки инати.

Ей, хора и аз мога да греша в мнението си, но като го споделя мога да си сверя часовника. За сега виждам, че съм (си) права. А на "червения шрифт" ще му препоръчам да чете малко повече - половин норматив и без норматив имат хора, които искат да се пенсионират с университетското си образование....и т.н. да не започваме отначало....

И все пак си мисля, че учителството трябва първо да поработи върху манталитета си; синдикатите да допуснат млади хора в управлението си (А и да попитам - защо в ръководните кадри на профсъюза, наречен синдикат няма млади хора - не ги допускат ли или какво?)

И все пак си мисля, че ... това правителство трябва да си иде!

Изкушавам се да продължа - Ако учителството бутне правителството - тогава ще съжалявам, че не стачкувам. САМО ТОГАВА

Оле, колко много неща захващам с тези мои разсъждения.... а всъщност аз съм начален учител, който в момента си пише докторантурата.

Пожелайте ми успех със статистиката!

Stormbird,

благодаря ти за подкрепата - когато прочетох включването на "червения шрифт", просто реших да не го коментирам; честно казано се уморих от напразни приказки с хора, които не ме разбират. Аз не държа непременно да имаме едно и също мнение, но да се р а з б и р а м е, а не да упражняваме магарешки инати.

Ей, хора и аз мога да греша в мнението си, но като го споделя мога да си сверя часовника. И все пак си мисля, че ... това правителство трябва да си иде!

Изкушавам се да продължа - Ако учителството бутне правителството - тогава ще съжалявам, че не стачкувам. САМО ТОГАВА

Оле, колко много неща захващам с тези мои разсъждения.... а всъщност аз съм начален учител, който в момента си пише докторантурата.

Пожелайте ми успех със статистиката!

.........................................................

Е, няма що повече! Губите си времето по форумите и ще закъснеете с докторантурата!

А щях да забравя "даскале" - променете си ника на BEZSTA4NIK!

Поздрави! Stormbird :):);)

Редактирано от stormbird (преглед на промените)

А бе "Sta4nik" като залъгваш...

вярваш ли си,

вярваш ли че някой ти вярва

или правиш опит да заблудиш собствената си съвест че не си способна на най-малкото противопоставяне.

Е доктор Хаус,

тука не позна - факта, че имам различно от твоето и другите мнения, не значи, че съм слаб човек. Само ще ти кажа - калпава е образователната система; кофти е учителската гилдия - много се води от синдикатите и хич самостоятелно! Прочети ми пак писмото, но по-добре.

Станишев сяда на масата за преговори

На четвъртата седмица от учителската стачка премиерът Сергей Станишев най-сетне се видя с протестиращите синдикалисти и им обеща лично да седне на масата за преговори. По време на посещение в Плевен и Гулянци той беше обграден от учители и късно вечерта направи среща с регионалните синдикални структури.

Пред синдикатите и по-късно пред журналисти министър-председателят обяви, че занапред лично ще наблюдава образованието, макар ресорният министър Даниел Вълчев да е с ранг на вицепремиер. Обратът в поведението си Станишев обясни с това, че тази седмица профсъюзите демонстрирали добра воля.

Станишев обаче постави условие на профсъюзите - да гарантират, че няма да има стачки и в други сектори. Той уточни по-късно, че тази гаранция трябва да бъде оформена като обществен договор, в който да се включат и работодателите, и общините. Премиерът отново обвърза увеличението на заплатите с програма за реформиране на сектора.

Междувременно синдикатите потвърдиха в София, че преговорите продължават днес, след като двете страни пропуснаха събота и понеделник, а поредната среща при президента в неделя не доведе до резултат. Според участници в разговорите се чака политическо решение на тримата лидери на коалицията.

Последното предложение на кабинета е трикратно увеличение от по 10% през октомври, май и октомври догодина с общ ръст 32%, както и двукратно по още 5% под формата на бонуси за добрите учители. Профсъюзите са готови да отстъпят до трикратно увеличение с по 20% с общ ръст 73%. Те дадоха сигнал, че са готови да намалят и претенциите за БВП - от 5 на 4,7% да е делът за образование. И вчера обаче никой официално не обяви тези отстъпки, тъй като се изчаква нова оферта от правителството.

Забавянето на реформите в образованието Станишев обясни по-рано с ангажименти на правителството по евроинтеграцията ни. Той не прогнозира докога може да продължи стачката, но обясни, че се притеснява от психологическата нагласа на протестиращите. Тъй като били наясно, че правителството е готово да задели 32% още преди да започнат стачката, сега се опитвали да вземат нещо повече. "Ако средствата се броят по продължителност на стачките, в Гърция миналата година е имало 2 месеца стачка на учителите, но не искам да стигаме дотам", каза Станишев. Учителката Татяна Асенова разговаря дълго с него вчера и накрая обясни, че никак не е доволна от отговорите му, защото в общината се затваряли училища, а Фидел Кастро поддържал даже училища с 5 ученици.

За първи път вчера коментира стачката и лидерът на ДПС Ахмед Доган. "Подобието ражда подобие и когато има твърдоглавие, то никога не е само от едната страна", заяви той в Русе. Много твърдо се тръгна от синдикатите още от самото начало и това неминуемо провокира ответна реакция, отбеляза той. Според Доган проблемът трябва да се реши във възможностите, които има държавата и ще приключи, преди да бъде застрашена от провал учебната година. Вотът на недоверие, поискан от опозицията, е сериозно предупреждение, каза Доган, но той не вижда политическа сила, която сега да бъде алтернатива на управляващите. Въпреки това съветът на тройната коалиция ще има специално заседание по този въпрос, но той не уточни кога.

ВАКАНЦИЯ

Според просветните експерти засега учебният материал все още може да бъде наваксан и все още не се налага орязване на ваканциите. На първо място ще се учи в дните, предварително определени за спортни мероприятия и училищни празници. Освен това ще се съкрати времето за преговор на материала от м.г., както и за упражнения. Засега не се предвижда да се учи извънредно в събота. Според председателя на асоциация "Родители" Ева Борисова обаче децата вече 4 месеца не ходят на училище и има съвсем реална опасност да загубят всякакви навици за учене. Според нея въпреки стачката частните уроци не са прекъсвали.

РАДИКАЛИЗАЦИЯ

Желязко Христов потвърди, че е възможно да се стигне до саботаж на изборните секции. Все повече учители са готови да се оттеглят от изборните секции, възможни са радикални действия в деня на вота, прогнозира синдикалният лидер. Структурите от транспортните синдикати пък решават в момента кога да преминат към обща транспортна стачка, заяви Павел Христов от Федерацията на автотранспортните работници към "Подкрепа". Той напомни, че много от исканията на транспортните работници още не са изпълнени от кабинета, а увеличението на заплатите дойде от общините, не от кабинета. След Бургас вчера учители от Варна и Русе също заплашиха масово да напуснат цели колективи, ако стачката завърши без резултат. Това също може да провали годината. "Постоянно се заканват да ни съкращават и ние решихме да се самосъкратим", посочиха протестиращите русенски преподаватели. Заражда се и нова тактика - учителите опитват сближаване с родителите. Известни интелектуалци тези дни ще провеждат срещи с майки и бащи, на които да изясняват правотата на стачката.

в. "Сега"

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.