Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за учителската стачка 2007 г.

Featured Replies

Гледам в момента телевизия и виждам тържествуващите физиономии на синдикатите. Постигнали били победа. Те може и да са постигнали победа . А учителите? Дали те постигнаха победа? Ако има някой учител по математика ей така от скука да си направи труда да пресметне след този ценови шок дали заплатата му не е намалена вместо обратното. Опитах се днеска да разсъждавам на глас по въпроса, но тази клавиатура ме изнервя и си обърквам мисълта. Все пак. Това е парадоксална стачка. Учителите стачкуват, а печелят спекулантите и правителството. Колкото по- дълго стачкуват-толко по добре. Хората си мислят, че цените се вдигат заради стачката и всичко протича по план. Аз мисля че щом правителството форсира така цените то това значи, че се кани да напуска власта. Сигурно социолозите предсказват крах на изборите и ще има натиск за предсрочни парламентарни. С този ценови шок се целят най-малко две неща; Първо- новото правителство да няма на къде да вдига цените и така новите кръгове да бъдат ограничени финансово и второ сегашните приближени бизнесмени да се налапат здраво, като за последно. А ние да платиме сметката. Както винаги. Бедни учителю, добре си изучил тия бандити, как не можа да ги научиш и да обичат родината си и народа си. В тази часове те вкупом са бягали.

• Отговори 810
  • Прегледи 70,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Сергей клекна, пък уж нямаше

0000042597-article.jpg

От 1 октомври 2007 г. до 1 юли 2008 г. средната брутна работна заплата на педагогическия персонал в средното образование да достигне 650 лв, пропорционално да се увеличи и възнаграждението на непедагогическия персонал.

Това е позицията, по която днес е постигнато съгласие, при разговорите на премиера Станишев с ръководствата на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" и Националния стачен комитет.

Станишев каза, че е предвидена и актуализация на стандарта за издръжка на един ученик, което ще позволи да се оптимизира управлението на финансите и да се получават необходимите възнаграждения от учителите.

„Държавата е готова да съфинансира процеса на модернизация на българското образование”, допълни премиерът.

По думите му това предвижда даване на самостоятелност на училищните ръководства да управляват средствата, предвидени от държавата.

„Днешните разговори и конструктивният характер на дискусията станаха възможни заради общото разбиране, че е необходимо да се гарантира финансовата стабилност на страната и общото осъзнаване, че учителският труд трябва да бъде по-добре заплатен”, каза Сергей Станишев.

Само допреди седмица министър-председателят твърдеше, че пари за по-високи заплати за учителите няма, предупреждаваше, че с ултиматуми работа не се вършело, но май се върши, след като правителството видя многохилядната тълпа събрала се току пред прозорците им.

На изпроводяк премиерът днес заяви:

„Надявам се в близките дни българските учители, спокойни и с добро самочувствие, да се върнат в класните стаи и децата да могат да продължат нормалния учебен процес”.

Източник:dnes.bg 17.10.2007 16:22

Казаното не отговаря на истината, няма никакво споразумение със синдикатите, това е просто новата позиция на правителството на Станишев, а думите "по която днес е постигнато съгласие" са откровена лъжа и ще си останат такива до понеделник:laughing5:

Редактирано от blaber (преглед на промените)

Уауууу, заядливкото blader, който първо говори, а след това мисли и чете, щото е супер специалист и страшно знаещ и квалифициран вече започна и да дава оценки на написаното от другите.

Хайде недей да казваш кое е глупости и кое не. Чело недочело ама готово да се изходи по въпроса.

Ти първо прочете ли какво съм написал, че да казваш - "Пишеш глупости". Няма значение какво пише. Ти просто като видиш "nickfox" и хоп, светва ти червената лампичка.

Ето какво съм написал специалисте:

В момента в ЕС тече и този процес. Подготвя се единен стандарт на образователните степени на средното и професионалното обучение. Така, че и в тази сфера ще има стандарти.

Случайно някъде да виждаш да съм написал, че има образователни стандарти. Ама защо да четеш. Няма смисъл. Ъъъ, той "nickfox" е враг и глупак и трябва да се заям с него.

Гледам в момента телевизия и виждам тържествуващите физиономии на синдикатите. Постигнали били победа. Те може и да са постигнали победа . А учителите? Дали те постигнаха победа? Ако има някой учител по математика ей така от скука да си направи труда да пресметне след този ценови шок дали заплатата му не е намалена вместо обратното. Опитах се днеска да разсъждавам на глас по въпроса, но тази клавиатура ме изнервя и си обърквам мисълта. Все пак. Това е парадоксална стачка. Учителите стачкуват, а печелят спекулантите и правителството. Колкото по- дълго стачкуват-толко по добре. Хората си мислят, че цените се вдигат заради стачката и всичко протича по план. Аз мисля че щом правителството форсира така цените то това значи, че се кани да напуска власта. Сигурно социолозите предсказват крах на изборите и ще има натиск за предсрочни парламентарни. С този ценови шок се целят най-малко две неща; Първо- новото правителство да няма на къде да вдига цените и така новите кръгове да бъдат ограничени финансово и второ сегашните приближени бизнесмени да се налапат здраво, като за последно. А ние да платиме сметката. Както винаги. Бедни учителю, добре си изучил тия бандити, как не можа да ги научиш и да обичат родината си и народа си. В тази часове те вкупом са бягали.

ПОЗДРАВЛЕНИЯ -

ВЕЧЕ НЕ ПИША В ТОЗИ ФОРУМ, ЗАЩОТО НЕ ВИЖДАМ СМИСЪЛА ДА ПРЕЛИВАМ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО!!!

Хулете и плювайте - да живее политиката!

biggrin.gif

Уауууу, заядливкото blader, който първо говори, а след това мисли и чете, щото е супер специалист и страшно знаещ и квалифициран вече започна и да дава оценки на написаното от другите.

Хайде недей да казваш кое е глупости и кое не. Чело недочело ама готово да се изходи по въпроса.

Ти първо прочете ли какво съм написал, че да казваш - "Пишеш глупости". Няма значение какво пише. Ти просто като видиш "nickfox" и хоп, светва ти червената лампичка.

Ето какво съм написал специалисте:

Случайно някъде да виждаш да съм написал, че има образователни стандарти. Ама защо да четеш. Няма смисъл. Ъъъ, той "nickfox" е враг и глупак и трябва да се заям с него.

Така че учителте сега трябва да настояват не само за пари, но и за реформи такива, каквито са необходими според тях, а не каквито ги творят некадърниците в министерството. А анализите на ИПИ са пълни глупости, цифрите са неверни, а процесите важат за някоя друга държава. И в момента в много фирми в частния сектор заплатите са по- ниски отколкото в публичния, така че от ИПИ да си кажат за София ли говорят или за страната. Отделно средната база е пълна глупост, защото ЕС няма и не може да има единни критерии за образованието, този съюз не е като онзи съюз нито като САЩ. И последно мисля, че на всички мислещи хора е ясно, че заплатите в частния сектор не се определят от администрацията, а от покупателната способност на лева.

Съгласна съм с изявлението и в предишните си постове именно това исках да кажа - че учителите са тези, които трябва да поемат инициативата за реформи, колкото и неприятни да са те.

Колкото до заплатите в частния сектор, не е покупателната способност на лева тази която ги определя. Поне в материалното производство заплатите са пряко обвързани с производителността на труда. Има такъв икономически закон (не съм икономист и се надявам икономистите да ме поправят ако греша), че заплатите не могат да изпреварват производителността на труда. Друг е въпросът, че в България именно тази производителност е много ниска и вината за това не е само в работниците. Но това е друга (и то много дебела) тема.

Odesoss, ако прочетеш коментарите внимателно на sta4nik и nicfox ще ти стане ясно какви хора са и дали е случайно присъствието им в този форум. Айде сеа начален учител със заплата 520 лв! Заета уж много с докторантурата си - па пише денонощно по форума и т.н. Не искам да коментирам повече, но това на какво ти прилича? Сети се сам/а! А и виж хубаво какви никове имат! И все компетентни, само те знаят, само те могат и т.н. От всички страни им се казва истината и те пак обратното. Не задават въпроси, а само констатации. А кога един човек не задава въпроси?.....Между другото такива ги има и в други форуми, да им се ненагледаш просто. А идеи от тях - оооо, какви идеи само! Учителят да работи за 250-300 лв, а лятото на морето, щото жена му била и той работели, и т.н.

За това предлагам на такива индивиди във форумите да не им се отговаря по абсолютно никакъв начин! То просто не си заслужава! Бог да пази България от такива! ;):hush::hush:

БЛАГОДАРЯ! :laughing5::lol6::)

Не исках да се намесвам във вашия спор, но това тук ми прилича на удар под кръста. Не съм съгласна с много от позициите на Nickfox и Sta4nik, но уважавам тяхното право на лично мнение. По същия начин не съм съгласна и с най-ентусиазираните апологети на стачката, защото мисля реалистично, но също им признавам правото на мнение. Така, че не коментирайте във форума кой какъв е и има ли или няма право да пише в него (между другото този форум е един от цивилизованите, идете в този на в-к "Стандарт" или на вестник "Новинар" - ще се изумите).

По този повод ще ви цитирам Волтер (по памет) - "Аз не съм съгласен с твоето мнение, но ще се боря, за да можеш да го изкажеш свободно". Неведнъж съм казвала, че датова французите са там, където са, а ние още 40 пъти по 40 години да обикаляме в кръг, все ще си бъдем на изходна позиция.

Аз съм ученик в 10-ти клас.Уча в реномирано учебно заведение.Досега имах някакви резерви към някои учители но с тази стачка те ми показаха истинския си лик алчност надменност и неувъжение към у4еници родители и общество срам за благородната им професия.Министър Вълчев ми се издигна в очите защото е последователен принципен и безпристрастен.Лошо впечатление ми правят синдикалните лидери.По мое мнение те поне 30 години не са стъпвали в класна стая,а от вестниците научихме какви тлъсти заплати получават.За мен те не са никакви водачи.За мен тази стачка е повод за даване на повече частни уроци и повече печалби.Не ангажирам никой с моето мнение то си е лично мое.

Да, това си е лично твое мнение, но това не означава че всички ще са съгласни с него, нали. Преди всичко, приятелю, учителите ви, както всички останали ядат хляб, плащат сметки, хранят семейства и имат законното право на протест, ако не им харесва заплащането. СЪщото право имаха и шофьорите от градския транспорт, нали. И те по бързата процедура получиха това което искаха. Докато при учителите стачката ескалира. Друг е въпросът дали трябваше толкова време синдикатите да се инатят с тези пусти 100% (в това отношение съм съгласна с теб, че са просто едни интересчии).

И научи малко правописа, преди да пишеш по форумите - за твое добро е

Предлагам, да помислиме за следното нещо. Учителите стачкуват вече толкова време и финансовият министър непрекъснато чертае апокалиптични картини как ще се увеличи инфлацията, как ще падне валутния борд, как ще избягат инвеститорите идр. През това време тайно и полека цените си растат ли растат. Според мене не учителите вдигат цените, защото те още нищо реално не са получили. Какво се оказва. Правителството използва учителите като параван за да стимулира спекуланти които надуваики инфлацията в условията на валутен борд реално ограбват българския народ, защото няма девалвация, която да изравни нещата. Оказва се, че от тази стачка реално печели правителството и обръчите около него. На практика колкото по-дълго продължава стачката, толкова по-големи приходи реализират те. За това стачката за тях е седянка-седят си иси трупат пари чрез инфлация. А ние работим от сутрин до вечер. Финансовият министър твърди, че ще си подаде оставката. Както се казва в оная реклама-" ДА ДА " Никой финансов министър не напуска хазна пълна с пари-плъховете напускат кораба когато започне да потъва. Къде тук е мястото на синдикатите? Те можеха отдавна да се споразумеят а не демонстративно да притискат правителството. Никое правителство няма така позорно да отстъпи. Тогава какво? Мисля че и синдикатите участваха във тоя фокус-аз стачкувам-ти печелиш. Това не го може нито Астор, нито Мистър Сенко, а дори и Дейвид Копърфийлд. За такова нещо трябва едновременно мисъл и организация. Нещо като мачовете на Левски. След тази парадоксална стачка според мене авторитета на синдикатите ще се срине окончателно, защото те никога не са били на страната на наемня труд, но банковите сметки на върхушката им-преценете вие.

Единственото свястно мнение, което прочетох до сега. Това е истината - правителството е на далавера от стачката - ако не беше, щеше да подкупи шефовете на синдикатите или да им затвори устата със сила. Сега ще си измиват ръцете за инфлацията и финансовите проблеми с повишаването на заплатите на учителите. Как така из веднъж се оказа, че заплатите могат да скочат с 50% от оптимизации на системата? Ми да оптимизират тогава всички системи. А учителите ще излязат идиоти, ако не се навият на 60%. Преди да тръгнат да искат увеличение, да се запитат "аз заработвам ли ги тези пари". Защото съм сигурен, че повечето не заработват дори и 400 лева на месец, та какво остава за 650. До преди няколко години ходех на училище и от десетина учители, които ми преподаваха, само 2-3 си гледаха работата. Останалите на нищо не ме научиха. Ако знам нещо по техните предмети, то е защото съм бил любопитен и съм си чел от учебника вкъщи, а не защото съм присъствал в техните часове.

ПОЗДРАВЛЕНИЯ -

ВЕЧЕ НЕ ПИША В ТОЗИ ФОРУМ, ЗАЩОТО НЕ ВИЖДАМ СМИСЪЛА ДА ПРЕЛИВАМ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО!!!

Хулете и плювайте - да живее политиката!

biggrin.gif

Извинявай Стачник но аз не разбирам дали си на страната на учителите? Значи за какво политизиране става дума-това което казвам е реалност. Според мене. Например; Учителите ли вдигат цените с техните мизерни заплати? Според мен-НЕ. Защо правителството не преследва спекулантите? Защо се ползва от инфлацията за да пълни бюджета с излишък и какво мислят да правят с него. В условията на валутен борд инфлацията не може да расте до безкрайност, защото реално парите ще се съберат в ръцете на малка част от обществото. Това е ясно и на врабчетата. Тогава защо инфлацията скочи шоково? Може ли това да продължи? Какъв ще бъде резултата на изборите? Ще има ли предсрочни такива? Кой ще ги спечели? Виждаш ли колко въпроси от нашия живот. Неща, които ще се случат на нас в няшата родина. Не казвам ДЪРЖАВАТя май не е наша. Но ние сме тук и не само за да платиме сметката. Учителите правят нещо наистина възхитително. Може ли да си толко беден и така да се заинатиш. Покланям се. А иначе мисля че ги използват за да правят пари на техен гръб и искам да го кажа на глас. Само тая клавиатура където ме вбесява. Извинявам се за правописа. И ако съм обидил някой. cool.gifcool.gif

nickfox, казвам, че пишеш глупости защото е така, няма, не се подготвят и няма да има единни стандарти. Няма и закон за това, че заплатата се определя от производителността, независимо от глупостите, говорени от икономисти, които никога не са имали собствен бизнес. Заплатата се определя от шефа:help wanted3:, другите комплексни фактори са печалбата и покупателната способност. Друг е въпросът, че производителността в България е по- висока отколкото я изкарват и определящ е по- скоро технологичният, отколкото човешкият фактор. Производителността на труда по принцип се дефинира като паричната стойност на производството разделена на броя работни часове. Има проблем в тази концепция. Няма смисъл в това да се събират хетерогенни единици, каквито са работните часове, тъй като съществуват различни видове труд. А абсолютната производителност на производствен фактор е невъзможна за изчисление, защото и други фактори трябва да се използват, за да се създаде продукт. Не може да се отнесе абсолютна производителност към който и да е фактор, тъй като всички фактори са необходими за производството. Производителността може да се разглежда само като пределна величина и точно това правят предприемачите на пазара в стремежа си да достигнат по- голяма печалба. Следователно средната производителност каквато е производителността на труда, получена чрез разделяне на работните часове и сравняването на производителността в публичния сектор(идеална цел) и в частния сектор(печалба) са икономически неуместни. А твърдението, че заплащането не трябва да изпреварва производителността е пълна глупост. Истината е, че така изчислена производителността е ниска, защото българската икономика произвежда основно услуги и стоки с ниска добавена стойност, а не защото българите работят малко. Аз съм за реформа в публичния сектор, но не чрез механично съкращаване на бройката, защото това няма да повиши ефективността. Простата истина е, че реформирането в частния сектор става под натиска на законово гарантираната конкурентна среда, т. е. след приемането на законовата рамка реформата се извършва от самите предприемачи. Въвеждането на конкурентна среда в публичния сектор е неефективно. Реформата в публичния сектор, не се прави от нископоставени чиновници, учители, счетоводители и т. н., тя трябва да става чрез задаването на ясни критерии и правила, т.е. хората в министерствата да си свършат работата, защото в края на крайщата всички работещи в обществения сектор са просто служители. Няма лошо в диференцираното заплащане, ако има ясни, важащи за всички критерии, но въвеждането на конкуренцията между училищата е една от основните причини за спада на качеството на българското образование.

Не са 100%, а повече. Снощи бях на родителска среща. Нарочно не се намесих в разговора в класната стая, защото щеше да стане говорилня. Навън попитах - Добре де, колко искате? Отговора беше - 3 пъти по 25%, което не прави 75% увеличение, а над 100% увеличение с натрупването.

Сега гледаме как всички се надпреварват да декларират, че стачката не е политическа. Само, че е късно, а и действията на синдикатите говорят за друго. Помните ли като ви казвах, че дори и да се постигне някаква договорка, то синдикатите ще намерят причина да се откажат от нея. Пресният пример е от днес - как така уж са се договорили за 650 лв, а само няколко часа по-късно - не, не сме съгласни, искаме 790 лв.

И отново никакви приказки за реални реформи. Основното - училищата със самостоятелни бюджети. ОК. Нека да е така. Само, че мислете за счетоводител, за водене на счетоводство. Тук всички говорехте как имало много излишен персонал в училищата. С делегираните бюджети ще станат повече. Просто това е реалността. Досега общините ви водеха счетоводството, което не е малко натоварване. Сега вие ще се справяте сами.

Та така. Истината си лъсва, колкото и да не искате да се съгласите с нея. Политическата сделка е в сила и синдикатите ще правят всичко възможно за да няма договорка и споразумение.

Има една поговорка "Гъз глава затрива". Спомнете си я.

Ех, blader, знаех си, че ще се появиш с поредната порция квалификации и теории. Няма да коментирам написаното от теб както ти си позволяваш по мой адрес. Само едно ще ти кажа - далеч си от истината по много въпроси.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

Потресаващо разкритие!!!

Знам, че ще ми изтрият поста, но не мога да се сдържа и да не те попитам: Преди две вечери един таксиметров каза: "Тая държава може и без даскали!" (или нещо подобно)... Това баща ти ли беше?

Дано си доволен аз сам изтрих мнението си.Не замесвай родителите ми в тази тема не е тук мястото.Опитвам се да запазя добрия тон."Извинявай" ако съм те засегнал с нещо.Явно човек няма право да изказва мнението си.Изобщо не мислих да пиша в тази тема но не издържах.Още един път го казвам съжалявам че изказах личното си мнение публично.

Редактирано от d_100 (преглед на промените)

Единственото свястно мнение, което прочетох до сега. Това е истината - правителството е на далавера от стачката - ако не беше, щеше да подкупи шефовете на синдикатите или да им затвори устата със сила. Сега ще си измиват ръцете за инфлацията и финансовите проблеми с повишаването на заплатите на учителите. Как така из веднъж се оказа, че заплатите могат да скочат с 50% от оптимизации на системата? Ми да оптимизират тогава всички системи. А учителите ще излязат идиоти, ако не се навият на 60%. Преди да тръгнат да искат увеличение, да се запитат "аз заработвам ли ги тези пари". Защото съм сигурен, че повечето не заработват дори и 400 лева на месец, та какво остава за 650. До преди няколко години ходех на училище и от десетина учители, които ми преподаваха, само 2-3 си гледаха работата. Останалите на нищо не ме научиха. Ако знам нещо по техните предмети, то е защото съм бил любопитен и съм си чел от учебника вкъщи, а не защото съм присъствал в техните часове.

Аз мисля че правителството и синдикатите са от една страна-от другата. Синдикатите никога не са били синдикати на наемния труд. Иначе щяха да ги закрият. Ти представяш ли си да имаш толко власт и полиция на разположение и пари и съдебна система и фактори от подземния свят и да позволиш на някакви си синдикати да ти мътят водата. Синдикати които не могат да финансират и една стачка, ами се молят на банките да разсрочат заемите на учителите. Какъв авторитет имат тези синдикати? Но виж как се ежат. Защо? За да предизвикат правителството и премиерът да откаже да преговаря под натиск. Еми ще откажеV Това премиер ли е или кромид лук. Много ясно че ще откаже . На него му трябва време да вдигне цените. Ако не беше така до сега да е приключил и със стачници и със синдикати. За правителството това не е проблем. Техните деца не учат в тези училища. :):rolleyes:

650 лв,ама реално не са толкова. Правителството отново изопачава нещата и пробва да настрои обикновените хора срещу учителите,представяйки нещата в своя полза. Лицемери... :) И сега сума ти народ ще си кажат "Че какво повече искат тия алчни учители?" Реално напредъкът в преговорите е мноооооого малък,независимо от дезинформацията,подавана от комунягите.

nickfox, не коментираш, защото не ме разбираш. Ще ти го кажа просто, ако например работиш на конвейер и произвеждаш консерви, а колегата ти на запад произвежда същия брой, но по- скъпи консерви, по сметките на ИПИ производителността на труда ти е много ниска и ще трябва да работиш повече:) Големият проблем обаче е, че децата не са консерви и производителността на учителския труд не може да бъде измерена с пари, защото е идеална стойност. "Експертите" решават проблема, като казват на един учител се падат еди колко си ученици, но в Англия (защо пък там?) са доста повече, значи е време в България всеки учител да почне да произвежда годишно по 30, а не по 20 ученици например, и тъй като учителте не са забременители, очевидно бройката на децата няма да скочи още следващата година, та за това дайте да намалим бройката на учителите. Щеше да е смешно, ако не беше толкова идиотско.

Да бе. Ти си умен, а аз тъп. Хайде мисли си така, ако това ще задоволи егото ти. Абе що ли съм се захванал изобщо да споря с такива супер специалисти и супер квалифицирани образователни кадри. Те знаят всичко, могат всичко - направо пенкилери. И от икономика разбират, и от публични финанси, от управление. Как си и помислих, че мога изобщо да посмея да кажа нещо и да споделя мнение.

Не са 100%, а повече. Снощи бях на родителска среща. Нарочно не се намесих в разговора в класната стая, защото щеше да стане говорилня. Навън попитах - Добре де, колко искате? Отговора беше - 3 пъти по 25%, което не прави 75% увеличение, а над 100% увеличение с натрупването.

Сега гледаме как всички се надпреварват да декларират, че стачката не е политическа. Само, че е късно, а и действията на синдикатите говорят за друго. Помните ли като ви казвах, че дори и да се постигне някаква договорка, то синдикатите ще намерят причина да се откажат от нея. Пресният пример е от днес - как така уж са се договорили за 650 лв, а само няколко часа по-късно - не, не сме съгласни, искаме 790 лв.

И отново никакви приказки за реални реформи. Основното - училищата със самостоятелни бюджети. ОК. Нека да е така. Само, че мислете за счетоводител, за водене на счетоводство. Тук всички говорехте как имало много излишен персонал в училищата. С делегираните бюджети ще станат повече. Просто това е реалността. Досега общините ви водеха счетоводството, което не е малко натоварване. Сега вие ще се справяте сами.

Та така. Истината си лъсва, колкото и да не искате да се съгласите с нея. Политическата сделка е в сила и синдикатите ще правят всичко възможно за да няма договорка и споразумение.

Ех, blader, знаех си, че ще се появиш с поредната порция квалификации и теории. Няма да коментирам написаното от теб както ти си позволяваш по мой адрес. Само едно ще ти кажа - далеч си от истината по много въпроси.

Не ми се иска , но се изкушавам да кажа -

Ето вече минаваме на друга тема - почти се провалиха парите за учителите и темата се забравя.....лека-полека се измества...

Но бих искал да кажа - от лятото у-щата минават на делегиран бюджет (отпуснат на 90%)- а питате ли има ли директори и готови и качествени счетоводители за управление на парите? Хей, хора - незнам колко процента от директорите, но са много - със "защитени" конкурси до живот; те не са съвременни мениджъри; не могат да управляват пари. Уплашиха се от едно диференцирано критериално запащане (добре, можем да си поговорим и за критериите, но не точно сега) Ето ви едно стъпало от реформата, но само едно.

Да бе. Ти си умен, а аз тъп. Хайде мисли си така, ако това ще задоволи егото ти. Абе що ли съм се захванал изобщо да споря с такива супер специалисти и супер квалифицирани образователни кадри. Те знаят всичко, могат всичко - направо пенкилери. И от икономика разбират, и от публични финанси, от управление. Как си и помислих, че мога изобщо да посмея да кажа нещо и да споделя мнение.

Аз се отказах - ти защо упорстваш? cool.gif Това се нарича манталитет - "Който не е с нас е против нас". само чети -по-интересно е!

nickfox, не коментираш, защото не ме разбираш. Ще ти го кажа просто, ако например работиш на конвейер и произвеждаш консерви, а колегата ти на запад произвежда същия брой, но по- скъпи консерви, по сметките на ИПИ производителността на труда ти е много ниска и ще трябва да работиш повече:) Големият проблем обаче е, че децата не са консерви и производителността на учителския труд не може да бъде измерена с пари, защото е идеална стойност. "Експертите" решават проблема, като казват на един учител се падат еди колко си ученици, но в Англия (защо пък там?) са доста повече, значи е време в България всеки учител да почне да произвежда годишно по 30, а не по 20 ученици например, и тъй като учителте не са забременители, очевидно бройката на децата няма да скочи още следващата година, та за това дайте да намалим бройката на учителите. Щеше да е смешно, ако не беше толкова идиотско.

Гледам мач, ама понеже сме много слаби,да внеса малко разнообразие. Значи, вучителския трут според мене това което наричаш производителност е малко относително. За какво говоря. Ако например ти си учител във "Факултета" или " Христо Ботев" дори и Аинщаин да си бате резултата ще ти граничи с нещо, което наричат "ЗИРО".Защото според мене Това,без да звучи цинично но наподобява малко на секс-трябва най-малко двама души и да го искат. Защото да дадеш не е като да вземеш. На човек може да му вземеш парите,телефона,дори жената, но не можеш да му дадеш,ако той не иска да приеме. Въпроса тук е дали искаш да дадеш-в случая знания. Ако ти си притеснен,ако децата ти са голи ибоси , защото не можеш да ги облечеш,ако няма какво да сложиш на масата,ако отиваш на работа със стари иовехтели дрехи-извинявай пич но какво ще дадеш тогава. По принцип дава този който има,който е спокоен и уверен. Като вдигнеш заплатите на учителите ще видиш кой е СТИСНАТ и ще го отстраниш. А така какво ще видиш? Според мене учителската професия не може да се сравнява с никоя друга. :rolleyes::rolleyes:

И отново никакви приказки за реални реформи. Основното - училищата със самостоятелни бюджети. ОК. Нека да е така. Само че, мислете за счетоводител, за водене на счетоводство. Тук всички говорехте как имало много излишен персонал в училищата. С делегираните бюджети ще станат повече. Просто това е реалността. Досега общините ви водеха счетоводството, което не е малко натоварване. Сега вие ще се справяте сами.

И аз да добавя, не че не получаваме компенсации за инфлацияцията (т.е. за поскъпването на продуктите в магазина), но ще плащаме за водата от некачествените винтили, за осветлението в тъмните коридори през деня, за осветлението на СОТ-а през ноща.

Б.Р. разходите са за училището, не за колежката/колегата.

Редактирано от Sta4nik (преглед на промените)

Не си запознат в подробности за какво точно става въпрос затова ти казвам. Управляващите вчера са предложили до 7.2008 СРЕДНАТА работна заплата да стане 650лв. Като се има впредвид, че в момента според тях средната работна заплата е 444лв, как да се съгласим. Ами аз не знам кой взема 444 т.к. мойта след 7г стаж е 330 т.е. 650 може и да взема след 30г стаж, когато ще съм на около 55г. А сметни че това увеличение е около 40% а не 100% даже не е и наполовината

Синдикатите вдигнаха мизата

Синдикатите вдигнаха мизата за учителските заплати. Те отказаха предложението на премиера Сергей Станишев, който обеща даскалите да взeмат по 650 лева до юли догодина. Само преди седмица синдикалната лидерка Янка Такева и хората й тръбяха, че това е минимумът, който искат. Час след като гръмна новината за офертата на кабинета и очаквания скорошен финал на стачката, учителите пак се вдигнаха на крак. "Не приемаме предложението на Станишев", викаха те. "Протестите продължават. Искаме по 789 лева средно за педагозите и 427 лв. за чистачките и библиотекарките", заяви Янка. Премиерът обаче не знаел за тези цифри. "Не сме ги споменавали на срещата си с него, защото е въпрос на елементарни сметки и решихме да не занимаваме Станишев с тях", призна Такева.

Източник: Стандарт

Отново 50 хиляди учители по улиците на София

Втори национален митинг на учителите ще се проведе днес от 11.30 часа на площад "Алекандър Батенберг" в столицата. От синдикатите очакват да се съберат над 50 хиляди души от цялата страна, които да кажат на управляващите да не се подиграват с българските учители. Шествието ще премине по два лъча. В 11.00 часа, от НДК по булевард „Витоша" и „Цар Освободител" ще се придвижат учители от Южна България. Също в 11.00 часа, от „Александър Невски" по улиците „Московска", „Раковска" и „Цар Освободител" ще минат протестиращите от Северна България. В 13.00 часа, участниците ще тръгнат към сградата на Народното събрание. Там те ще протестират до 15.00 часа и отново ще се върнат на площад „Батенберг".

Изискването на общината е да се ползва десният тротоари дясната лента по посока на движението. Движението на моторните превозни средства ще се спира поетапно. Очаква се митингът да продължи до 21.00 часа. Министрите Пламен Орешарски и Даниел Вълчевще преговарят днес за увеличнието на учителските заплати с представители на 28-те областни стачни комитета в страната.

До късно снощи експерти от двете ведомства и синдикати са обсъждали нови 15 варианта за увеличение на заплатите. Същевременно Янка Такева заяви, че е възможно да са били обсъждани такива варианти, но тя не е запозната с тях. Тя добави, че предлаганата от правителството средна брутна работна заплата 650 лв. отговаря на исканията на учителите, но само ако тя се отнася до всички заети в средното образование. Припомняме, на поредния протестен митинг вчера учителите на реагираха остро на цифрата 650 лв. средна брутна заплата към 1 юли 2008 година, а по-късно синдикалистите Янка Такева и Крум Крумом заявиха, че не са разбрали правилно на сутрешната среща при премиера Сергей Станишев предложената им оферта от правителството. Крум Крумов и Янка Такева съобщиха, че ще настояват за 789 лв. средна брутна учителска заплата към 1 юли 2008 година и към същата дата за заплата от 427 лв. за непедагогическия персонал. Срещата ще бъде в централата на КТ "Подкрепа"на пл. "Гарибалди" от 16.30 часа.

Източник: news.bg

А сега да посмятаме малко тогава. Ти сама признаваш, че твоята заплата е 330 лв. Предлагат ви 650. Защо ми се струва, че това е.... 96,96%.

Иначе ако смятаме процентите върху суми 444 и 650, то излиза 46%, а не 40%.

Хайде да прибавим към тези средства и клас прослужено време, да прибавим и клас квалификация. Да речем учител с 10 г. стаж и основна заплата от 650 лв. Прибавяме 65 лв. за 10 години и става 715 лв. Прибавяме да речем 2 клас квалификация още 50 лв и се получава сумата от 765 лв. брутна заплата.

Сметката при 789 лв. излиза още по сериозна. 10% са 78,90, прибавено към 789 лв. прави 867 лв. С клас квалификация става .... приблизително 920 лв.

И най-вероятно ти няма да си на средната заплата от 789 лв., а ще си на 810 или 820, защото новите колеги учители ще са да речем на 720 до 750 лв.

В този случай твоята брутна заплата ще гони 1000 лв., което съпоставено със 444 лв се явява не 100%, а 125%.

Браво. Задминавате даже и румънските си колеги по заплати.

Само не мога да ви разбера - Ревете, че имало много излишен персонал в училищата, а същевремненно искате за този персонал средна заплата за него от 427 лв. т.е една чистачка или параджия ще имат ............. около 350 лв. заплата да речем. Т.е. хора без висше образование и без никаква квалификация ще получават колкото хора с висше образование и квалификация. Не знам, но навсякъде тръбяхте, че това не трябвало да бъде така, а сега точно вие го искате.

И отново не се чува нито една дума от ваша страна за реформи, за оптимизиране на училищната мрежа, за някакви критерии за диференцирано заплащане. Не, няма и да се чуе. Вие сте защитници на уравнивиловката. Парите да са на калпак без значение заслужени ли са или не.

Мисля, че ви казах нещо - "Лаком гъз глава затрива."

А сега да посмятаме малко тогава. Ти сама признаваш, че твоята заплата е 330 лв. Предлагат ви 650. Защо ми се струва, че това е.... 96,96%.

Целия проблем идва от това, че се заиграва с понятията "брутна" и "основна" (някои казват "щатна"). Та идеята на хората е, че в брутната заплата влизат лекторските, прослуженото време и т.н. Така само се насажда още по-голямо объркване (сякаш това до тук е малко).

Ясно е, че синдикатите или са тотално некомпетентни или си връткат поредната далавера с правителството (мисля, че и двете са верни ;) ).

Чудя се как са успели румънските синдикати да се сетят при подписване на колективния трудов договор да заложат: "Всеки висшист, работещ по специалността си, да получава най-малко 2 минимални работни заплати за страната.", а нашите "торби" не? (Друг въпрос е, че у нас и минималната заплата е най-минималната в европа ;) ) Не съм много сигурен, но у нас май по този начин се определя заплатата на народните представители - някак е обвързана с минималната работна заплата.

Та в тая връзка - на мен ми писна в тая държава все да се опитваме да откриваме топлата вода... При десетки работещи системи по света, толкоз ли няма някоя приложима към нашата действителност? Ясно е, че всички знаем отговора :) .

Ловкото жонглиране с брутна и основна заплата и намесването на непедагогическия персонал води до поредната манипулация на общественото мнение. В много училища стачката е само учителска!Непедагогическият персонал от самото начало дори не я подкрепи. Защо е необходимо увеличение с еднакъв процент като на учителите? Защо се поставя под общ знаменател педагогически и непедагогически персонал?

Учителите са хората, които обучават, възпитават и носят отговорностите си и пред деца, и пред родители!

nickfox, не знам какво точно работиш, но в сметките ти има малка, но съществена грешка, не правиш разлика между брутна и основна заплата. Станишев говори за средна(не минимална) брутна(не основна) заплата от 650 лв. Да те просветля, брутната заплата е цялата сума на възнаграждението преди облагането и с данъци. А депутатските заплати са вързани не към минималната, а към средната заплата за страната, което им дава по-висок ръст на доходите.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.