Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Есен

Featured Replies

Да - това утро беше съвършено огледало, отразяващо душата ми. Сиво-бели облаци покриваха небето. На вън беше мокро и студено. Не, не валеше, а само припръскваше, сякаш и небето като мен - нямаше сили да заплаче. Студеният вятър пронизваше. Погледът ми се отправи с надежда към хоризонта, но и там мъглата се спускаше леко и безшумно, като кашмирена завеса. Имах чувството, че във всеки един миг, мрачният небосвод над мен ще се сгромоляса върху подгизналата и уморена земя. Опитах се да си поема въздух, но сякаш желязна ръка ме стискаше за гърлото. В главата ми беше пълен хаос - мислите ми се бълскаха в безредица, носени сякаш от студения вятър...А в душата ми се надигаше страшна бурия. Огледах се пак на около, картината не се беше променила. Прииска ми се да крещя, да викам и думите ми да разпорят безкрая, като крясъка на ранена птица, а болката ми да се разпръсне навсякъде и да се слее с гъстата мъгла. Уви ! Думите заглъхнаха неизречени в гърлото ми. Направих поредно усилие и ги преглътнах...отново. Бях простила вече ! Пак бях простила...Вдегнах очи към небето, сякаш търсех обяснение " За пореден път, Боже ! " прошепнах тихо сама на себе си." Защо си ни създал така несъвършени, защо си противопоставил разума на сърцето и защо си направил човека, толкова оязвимо същество, така ранимо и толкова по човешки слабо ?! Нали уж си ни създал по своя образ и подобие, Боже, а си оставил вратичка на лукавия, да достигне да душите ни ! "Прецапах през поредната локва и пак спрях за миг. Огледах се. Този път картината се променяше - небето притъмня, а вятърът се усили и ме прониза. "И Бога ръзсърди със своето богохулство, нещастнице " помислих си и пак тръгнах напред, но бурята в главата ми, в душата ми не стихваше " Добре - казах си - щом ядосах Бога, защо трябва да щадя Дявола ? " В ясните ми сини очи, проблясна гневна светкавица. " Защо и ти, проклет да си, след като настани омразата в душата ми, не довърши пъкленото си дело ? Тя не живее там, разбираш ли - като клечка кибрит е - възпламенява се бързо с голям и хубав пламък, но гасне щом усети полъха на вятъра. Защо си позволявам да прощавам, знаейки, че болката причинена от най любимите същества, е най коварната болка на тоя свят ! Ти палиш гнева в сърцето ми, след теб Бог го потушава и накрая пак аз съм тази, която е преглътнала сълзите, приглушила е болката, простила е на любимите хора обидата, потъпкала е гордостта си, направила е компромис в името на добрато....Но добро за кого ? " Две големи и кръгли сълзи се търкулнаха по бледите ми бузи. Огромни едри капки падаха в локвите до мен. Заваля ! " Колко бързо мрачната есен измести топлото и ухаещо лято. " Най после стигнах до спирката, а и автобусът се задаваше. Вдигнах пак очи към небето " А къде съм АЗ, сред целия този океан от болка ? " Още две сълзи се сляха с дъждовните капки...

Тъжно е! До момента с прошката мога да кажа,че се чувствам по абсолютно същия начин.

Много ми харесва кака е написано :rolleyes:

" Колко бързо мрачната есен измести топлото и ухаещо лято. " Най после стигнах до спирката, а и автобусът се задаваше. Вдигнах пак очи към небето " А къде съм АЗ, сред целия този океан от болка ? " Още две сълзи се сляха с дъждовните капки...

Бързо се преминава от щастие към болка и обратното. Дано не се изгубиш в този океан, дано има кой да ти подаде ръка. А сълзите понякога помагат, но само помякога
  • Автор

Да - хубав разказ, в който изразих не друго, а вчерашното си сутрешно настроение... Кажете ми сега, как се справяте вие, когато най близките ви хора / под близки, имам в предвид родител, любим човек /, ви наранят - с дума, с жест, с движение, с мълчание...Как постъпва всеки един от вас ? И не прощаваме ли все пак, на края, въпреки всичко ? Ако прощаваме, защо го правим и какво печелим ? Ако не простим, зщо го правим и какво губим ? И колко всъщност е тежка болката нанесена от близък човек ?

И колко всъщност е тежка болката нанесена от близък човек ?

Болката винаги може да е силна, зависи от самия човек как е свикнал да се бори с нея. Но, коагато е нанесена от близък човек, може да е еоще по-силна и непоносима. Зависи за какво става дума. Повечето пъти скланяме глава и прощаваме,защто вярваме,че човекът ще си вземе поука и няма да ни наранява вече. Но, ако болката е прекалено голяма, не можем да простим. Но е важно да има разговор, за да разберем как се е стигнало дотам, че да ни наранят. Ако е партньор в живота си намираме начин да се раберем. А ако е родител, няма начин-преглъщаме и продължаваме напред. Аз имам доста разногласия понякога с родителите си, но поне си казвам моята гледна точка, запазвам си уважението към тях и се стремя да си изгладим разногласията

Кажете ми сега, как се справяте вие, когато най близките ви хора / под близки, имам в предвид родител, любим човек /, ви наранят - с дума, с жест, с движение, с мълчание...Как постъпва всеки един от вас ? И не прощаваме ли все пак, на края, въпреки всичко ? Ако прощаваме, защо го правим и какво печелим ? Ако не простим, зщо го правим и какво губим ? И колко всъщност е тежка болката нанесена от близък човек ?

Винаги си припомням девиз на Вало- "Винаги има и друга гледна точка".

Поставям се на мястото на другия-мисля,защо се е държал така с мен,и постепенно разбирайки причината, проблемът изчезва.

опитай се да постъпиш така и ще видиш-при мен действа :ph34r:

Аз прощавам. Когато обичам, прощавам...Понякога в мен се обажда обидата, но предпочитам да помня доброто, което е в пъти повече от всичко друго.

Тъжно е! До момента с прошката мога да кажа,че се чувствам по абсолютно същия начин.

Много ми харесва кака е написано :ph34r:

Бързо се преминава от щастие към болка и обратното. Дано не се изгубиш в този океан, дано има кой да ти подаде ръка. А сълзите понякога помагат, но само помякога

Надеждата никога не гасне така бързо както възпламенилата се клечка кибрит усетила студения и пронизващ полъх на есения вятър.Тя подържа жива онази малка искричка огън ,заради която си заслужава да живееш.Дори и в най-мрачната и студена есенна нощ на живота ни ,тя не умира и винаги възкръства с вярата,че отново ,скрилото се зад далечните мрачни хоризонти слънце ще изгрее лъчезарно.За това не унивай-бори се!

Творбата ти много ми хареса,моето стихотворение "есени листа" просто бледнее....

Премръзнали увяхнаха цветята,

прекърщени от вихъра студен.

Попари ги безмилостно сланата

с целувка хладна в есения ден..

Обрулени от вятъра листата

побягнаха уплашено в нощта,

но пръсна ги безредно по земята

съсухрена -безжалостна ръка....

Редактирано от hrodopski (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Интересно, много малко хора се отзоваха тук на този пост, по въпроса за " прошката ", а ми се искаше да прочета мненията на повечето от вас - прощавате ли на любимите си хора, когато ви наранят и защо ? Аз мисля, че има какво да кажете по въпроса... Публикувано изображение

Интересно, много малко хора се отзоваха тук на този пост, по въпроса за " прошката ", а ми се искаше да прочета мненията на повечето от вас - прощавате ли на любимите си хора, когато ви наранят и защо ? Аз мисля, че има какво да кажете по въпроса... Публикувано изображение

има вече две теми с подобно съдържание :

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...mp;#entry692285

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...mp;#entry351472

Първо да кажа, че съм възхитен от начина ти на писане! Имаш ли и други произведения?

А на въпроса ти. Аз винаги прощавам на любимите си хора. Все пак мисля, че любимите хора трябва да се разграничат. Към едната категория трябва да спаднат най-близките роднини, към другата категория - любима, приятели и така нататък. На първите и да простиш и да не простиш, кръвта вода не става. За втората нещата са по-сложни. Човек и да прости, на него може да не простят. От там следват и големите ни разочарования от Живота.

Поне аз така мисля в момента. Утре може да ми хрумне друга ГЕНИАЛНА идея, ако някой засегнат се прояви ;)

• Автор

Кико, Благодаря за хубавите думи...Други неща пуснати като тема от мен не, нямам все още, но доста честичко се навъртав в раздела : Поезия и лично творчество А колкото до Прошката, мисля, че си много прав - "кръвта вода не става", да прощаваме, но дали забравяме. Аз лично имам един много голям недостатък - не забравям ! Нещо, което често пъти ми играе лоша шега... ;) Благодаря и на теб, Модераторе, чак сега видях - извинявам се за тафтологията !

Кико, Благодаря за хубавите думи...Други неща пуснати като тема от мен не, нямам все още, но доста честичко се навъртав в раздела : Поезия и лично творчество

А колкото до Прошката, мисля, че си много прав - "кръвта вода не става", да прощаваме, но дали забравяме. Аз лично имам един много голям недостатък - не забравям ! Нещо, което често пъти ми играе лоша шега... ;)

Благодаря и на теб, Модераторе, чак сега видях - извинявам се за тафтологията !

Имаш стил на писане и затова те попитах, дали не си публикувала и други произведения, дори и да не са тук.

А за прошката и недостъка ти ще кажа, че наистина е голям недостатък :angry: Хубаво е човек да позабравя някои неща и да не се тормози с тях постоянно. Все пак времето лекува леки рани понякога.

• 1 месец по-късно...

Публикувано изображение За прошката.Няма да коментирам разказа-хареса ми.

Мисля си,че човек прощава на близките си,когато е готов да прости за своите грешки-на себе си.

Но ако става реч за чужди хора, проявили нетактичност,трудно бих простила.Бъдете щастливи!

Минавайки те разливат вода;един ден ще напоят пустинята,доката разцъфне.

......................... .....

Алистър Кроули

Редактирано от smirena (преглед на промените)

Винаги съм прощавала на близките, но скоро любимият ме излъга. За глупост, нищо фатално и страшно не беше, дори не разбра, че аз знаех, че ме лъже, подцени ме, а това страшно ме обиди. Не обичам лъжата ,не обичам да подценяват интелекта ми. И това вероятно ще простя, но определено няма да го забравя :eek:

• Автор

Винаги съм прощавала на близките, но скоро любимият ме излъга. За глупост, нищо фатално и страшно не беше, дори не разбра, че аз знаех, че ме лъже, подцени ме, а това страшно ме обиди. Не обичам лъжата ,не обичам да подценяват интелекта ми. И това вероятно ще простя, но определено няма да го забравя ;)

Да, за съжаление и аз съм от хората, които прощоват, но не забравят Публикувано изображение

Аз считам това за свой порок, защото често пъти усещам тежестта му върху раменете си. Има хора, в чийто очи бих била злобен човек, заради тази злопаметност, но незнам, дали някой би разбрал, че не си го искам, че не го правя нарочно, че ми тежи... ;)

Да, за съжаление и аз съм от хората, които прощоват, но не забравят Публикувано изображение

Аз считам това за свой порок, защото често пъти усещам тежестта му върху раменете си. Има хора, в чийто очи бих била злобен човек, заради тази злопаметност, но незнам, дали някой би разбрал, че не си го искам, че не го правя нарочно, че ми тежи... :)

Приятелко, не го чувствай като порок това. Не само с теб е така. Почти всички хора могат да прощават, но да забравят-едва ли! да, има тежест, няма как иначе. Не мисли,че заради това си злобен човек, вярвай ми, изобщо не е така, усещам го ;)
  • Автор

Приятелко, не го чувствай като порок това. Не само с теб е така. Почти всички хора могат да прощават, но да забравят-едва ли! да, има тежест, няма как иначе. Не мисли,че заради това си злобен човек, вярвай ми, изобщо не е така, усещам го :)

Благодаря, за хубавите думи ;) Просто винаги ме е тормозел фактът, че твърде ясно в паметта ми се запечатват лошите неща и хората, които са ми ги причинили ! Публикувано изображение

Благодаря, за хубавите думи :offtopic_s: Просто винаги ме е тормозел фактът, че твърде ясно в паметта ми се запечатват лошите неща и хората, които са ми ги причинили ! Публикувано изображение

И с мен се е случвало така. Явно не сме били готови и да забравим. Но, когато станем по-силни и моментът дойде, и тези неща се забравят и остават само хубавите спомени. Стига болката да не е прекалено силна и вредата да не е била прекалено голяма. Защото някои неща никога не се забравят
  • 9 месеца по-късно...
  • Автор

Даммм и тази сутрин се събудих с някакво особено чувство. Облякох се набързо, не допих кафето си и хукнах навън да гоня тролея. Днес не валеше, дори слънцето се опитваше да си проправи път между гъстите облаци. Почти безуспешно. Тягав беше въздухът някак си...С връхна дреха и чадър в чантата, с книжка в ръката - прекосих булеварда. Нещо ме мъчеше и не ми даваше мира - дали това, че този ден с свързан с толкова много отминали спомени. Друг живот, друго място, други хора...Да и аз бях друга тогава :) Всъщност, ден като ден - обикновен делник, в който отново всички бързаха за някъде. Колите фучаха, като обезумели, сякаш дявол ги гонеше. "Колко ли катастрофи, ще станат и днес само в София " помислих си... И вятъра уж бързаше, мотаейки се в косите ми, придавайки им всякаква друга форма, различна от правилната. Като че ли и времето бързаше...Кога се изтъркулиха пет години :angry: А все едно вчера затръшнах онези хиляди врати след себе си... Идването на тролея ме извади от размислите в които бях потънала. На вратата една жена ми блъсна, за да се качи преди мен. Вътре двама вече се караха за едно свободно място и поредният нередовен пътник, решил да списти левчето си за билет... Даммм и тази сутрин е като всяка останала... Просто вън отново беше дошла есента...

Редактирано от shefkata (преглед на промените)

• 5 седмици по-късно...

...Кога се изтъркулиха пет години :angry: А все едно вчера затръшнах онези хиляди врати след себе си...

Даммм и тази сутрин е като всяка останала... Просто вън отново беше дошла есента...

Мда, след 18-тата година те просто се изнизват, без да ги усетим Публикувано изображение....

Знаеш ли- понякога колкото и да тръшкаш вратата, независимо дали е с трясък, или просто си я притворила, тя си остава някак отворена там, дълбоко в теб, колкото и да не искаш да е така... Може би есента е сезонът, който връща по малко спомените, може да е сезон на размисли- знам ли, но почти никога не можеш да затвориш всички врати окончателно и безвъзвратно...

Прииска ми се да крещя, да викам и думите ми да разпорят безкрая, като крясъка на ранена птица, а болката ми да се разпръсне навсякъде и да се слее с гъстата мъгла. Уви ! Думите заглъхнаха неизречени в гърлото ми. Направих поредно усилие и ги преглътнах...отново. Бях простила вече ! Пак бях простила...

И на мен често ми е идвало да изкрещя така, че всеки да разбере колко е силна болката, но винаги нещо ме спира-дали това е нежния полъх на вятъра?...незнам, но после да преглътнеш неизказаните думи винаги е било трудно, като да преглъщаш остри камъни(без вкус, но толкова болезнено). Но прошката, скъпа винаги е трудна, най-вече ако трябва да прощаваш на близък. В едно съм сигурна, щом можеш да прощаваш имаш голяма душа.

Прекрасен разказ :ass: Успех за напред мила!

Даммм и тази сутрин се събудих с някакво особено чувство. Облякох се набързо, не допих кафето си и хукнах навън да гоня тролея. Днес не валеше, дори слънцето се опитваше да си проправи път между гъстите облаци. Почти безуспешно. Тягав беше въздухът някак си...С връхна дреха и чадър в чантата, с книжка в ръката - прекосих булеварда. Нещо ме мъчеше и не ми даваше мира - дали това, че този ден с свързан с толкова много отминали спомени. Друг живот, друго място, други хора...Да и аз бях друга тогава :ass:

Всъщност, ден като ден - обикновен делник, в който отново всички бързаха за някъде. Колите фучаха, като обезумели, сякаш дявол ги гонеше. "Колко ли катастрофи, ще станат и днес само в София " помислих си...

И вятъра уж бързаше, мотаейки се в косите ми, придавайки им всякаква друга форма, различна от правилната. Като че ли и времето бързаше...Кога се изтъркулиха пет години :P А все едно вчера затръшнах онези хиляди врати след себе си...

Идването на тролея ме извади от размислите в които бях потънала. На вратата една жена ми блъсна, за да се качи преди мен. Вътре двама вече се караха за едно свободно място и поредният нередовен пътник, решил да списти левчето си за билет...

Даммм и тази сутрин е като всяка останала... Просто вън отново беше дошла есента...

Тук само ще добавя, че всичко е добре анализирано. Впечатление ми направи и това, че доста ловко преплиташ миналото и настоящето-спомените и действието в реално време.
  • 11 месеца по-късно...
  • Автор

С видимо нежелание изпълзях от леглото. Че то на кой ли му се става рано, ама на мене пък хич. Чух прогнозата за времето и започнах да ровя в гардероба за летиния си шарен панталон. И потник си намерих. Движенията ми бяха механични и добре заучени уж, а нещо все ме разсейваше. Прибрах си портфейла, сложих си книгата, нахраних котката и всичко вървеше по каналния ред. Слънчево и топло, казаха хората, истинско лято щяло да е днес, а на мен ми е някак си хладно. Тази година беше добра по отношение на това, че нещата се развиваха все в моя полза напоследък и привидно, всичко изглаждаше наред. За разлика от други години сега бях спокойна и далеч по уверена в собствените си възможности, но дойдеше ли ред на спомените, нещата отиваха в съвсем друга посока. И уж се приготвях за работа, а мислите ми далече, далече...назад във времето.” Ето, затова ми е студено” помислих си. И защо не можеше да трием спомените си с гумичка, като от лист хартия ?! Или може би, да се преинсталираме и да премахваме „вирусите” от паметта си... Облякох си летните дрешки, грабнах си връхната облечка и хукнах надолу по стълбите. На входната врата ме посрещтнаха слънчевите лъчи и погалиха лицето ми. Да, денят наистина е слънчев. А, аз ? И аз се усмихнах ! Живота продължава своя ход напред. А спомените са част от него. Добрите, лошите и тези, които нахлуват неканени...Обида, прошка, разочарование, сълзи от яд и тасива от смях, страх, желание, гордост и страст... И отново спомен ! Времето беше разкошно и слънчево, а ледени тръпки пробягаха по гърба ми. Всъщтност, нормално е, нали на вън вече е есен !

• 1 месец по-късно...

И защо не можеше да трием спомените си с гумичка, като от лист хартия ?! Или може би, да се преинсталираме и да премахваме „вирусите" от паметта си...

Знаеш ли как го искам? Сега звучи като фантастика, но след 50 години...?

п.п. Публикувала ли си нещо свое някъде, освен тук?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.