Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Живееш в чужбина?!

Featured Replies

От април 1990 година до август 2011 живях и работих в независима провинция Южен Тирол - Италия. Отдавна съм италиански гражданин. Преди 2 години се преместихме със съпругата ми в Австрия. Планираме скоро да си купим къща и тук. Имаме 2 нови коли, пари в банките, депозити дори в Швейцария. Беше тежко докато направим признание на дипломите си. Наложи се да се учи, да се полагат допълнителни изпити. Съпругата ми е мед.сестра, а аз съм инженер - специалност "Електронна техника и микроелектроника". Живеем тук и нямаме намерение да се връщаме в България. Не виждаме никакъв смисъл. Имах честта да работя за Европейската космическа агенция на която България дори не е член. Работим и двамата. Бих искал да дам един съвет на онези които тръгват по нашия път: на излизане от България, там - на митницата, оставете нашенския манталитет, тарикатщината. Помислете си, че, ако бяхме толкова умни, интелигентни и всичко останало за което се мислим нямаше България да е това, което е в момента. Държа да подчертая: противно на всички твърдения тук хората са учтиви, коректни, усмихнати, готови да помогнат. Може би, защото тук съм като италиански гражданин с много добър немски. Имаме си и стара поговорка: каквото повикало - такова се обадило. Ако сте "измекяр" дошъл да изкара по всякакъв начин някакви пари с които да се фука като се върне на село - хората ще се държат с вас точно като с такъв. Уважавайте за да ви уважават. Уважението е винаги двустранен процес.

• Отговори 222
  • Прегледи 82,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Някой викаше,че би живял в Холандия.Е...аз от 2 години съм тук.Плана ми за сега е да завърша образованието си тук и после да се върна в България,след като поработя няколко месеца на холандска земя.Държавата не е зле,но има много неща,които не ми харесват(ясно ми е,че не мога да искам луната на клечка,но все пак... :P ).Та...ще дам няколко примера-трябваше да се местя в друго училище,при което реших да поискам съвет от един от преподавателите ми.Той ме посъветва едно,друг друго.Лошо няма.Казаха ми изисквания за посоката в която аз се насочих,но се оказа,че явно и на тях не им е ясна образователната им система.Изискванията и условията бяха съвсем различни от това,което те ми казаха.За един чужденец като мен, това си е голяма обърквация.Забраниха гъбите(халюцогените),но само някой видове.Демек...все още се продават,но някой сортове са забранени.Някой от тези,които останаха на пазара имат същия ефект,като забранените.Аз лично не намирам логика.Дискриминацията всъщо е част от проблемите с които се сблъсках аз и майка ми.Нямаме право да работим,защото сме българи(България е членка на ЕС),но мароканците,турците,поляците и сомалийците имат право на работа.Няма лошо,но ние сме член-партньор на ЕС,което значи,че трябва да сме привилегировани.Отпускат ни се помощи,но ни казаха,че като получим разрешително за работа,колкото повече изкарваме,толкова по-малко помощи ще получаваме,а с помощите...е може би ако бяхме в България с тези пари на месец щяхме да се оправяме добре,но тук няма начин.Както някой друг беше казал по-горе,че не е успял да се реализира по неговата специалност-майка ми по същия начин.Не може да работи като медицинска сестра.Холандия все пак си има и добри страни.Политическата система е добре изградена.Здравеопазването е на много високо ниво - всеки е длъжен да плаща здравна осигуровка и в случай,че стане нещо всичко ти е безплатно.Ако пък не се разболееш 6 месеца ти се връщат част от парите.Красиво е на външен вид.Няма много природни забележителности,но пък страната е доста чиста и подредена.Случайно да има българи в Холандия?Ако има,драснете на ЛС.

Maйка ти трябва да направи признание. Така, както, ако дойде една сестра от чужбина трябва да направи същото в България. Моята съпруга е мед.сестра. Направи изпити и признание на дипломата си (5 г. с титла "бакалавър") и може да работи дори в Швейцария.  Колкото до забраната за работа от 01.01.2014 трябва да е отпаднала. И няма причина да се сърдим след като и ние приемаме закони забраняващи на чужденците ред неща. Пример: прочутата забрана за продажба на земя на граждани от ЕС. :)

• 2 месеца по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

БЛЯНПосвещавам на българите в чужбинаОт двадесет години съм в чужбина.Тук бизнесът ми никак не е лош.Пари печеля колкото дузина.Работя здраво, не през куп за грош.Забравих за родината си милав стремежа си да стана по-богат.Жената, дето беше ме родила,отдавна вече е на оня свят.Баща си не познавам, бил битанка.Издъхнал във Врачанския затвор.За пустите пари ограбил банка.Намушкали го с нож в пиянски спор.Ожених се. Родиха се децата.Животът ни във времето е миг.Живеех като чужденец там в щата,ругаех все на български език.Жена ми бе добра американка.Жена такава си е чист късмет.Обичаше ме, беше моя сянка.В дома ни имаше уют и ред.Гордеех се с две сладки дъщерички,с прекрасен син, с приятели добри.Наричаха ме Българина всички,щастлив, усмихнат будех се в зори.Така живеех в радости богато,животът ми сервираше десерт,до паметния божи ден, когатожената ме заведе на концерт.Дочула, че и български артистиучастват в музикалното турнеи пожелала с помисли най-чистида ме зарадва мъничко поне.Отидох, да не й строша хатъра,любител на концертите не съм,очаквах цигу-мигу, дъра-бъра,не знаех, че ще ме удари гръм.Завесата се вдигна. Писна гайда.Заудря тъпан. Нещо в мен се сви.И като лъв, завърнал се сред прайда,аз гледах как хорото се изви.Напет гайдар засвири ръченица.Кръвта ми като луда заигра.Понесоха се момък и девица.Родината в душата ми изгря.България с играта е прочута.Той скачаше напред като елен.Тя ситнеше назад като кошута.Усетих как вулкан бушува в мен.Видях Балкана, родната си къща,нахлу в разтворените ми гърдиприродата омайна, вездесъщаи сякаш че отново се родих.Сълзите бликаха сами в очите.А-ха, да заридая чак на глас!Треперех като лист пред красотите.България тук виждах само аз.Разтапях се в усмивката на мама,бях пак безгрижно весело детеи радост, като океан голяма,усещах как в душата ми расте.Жената гледаше ме с изненада,но можеше ли тя да разбере,за българското в този щат аз страдах,едва сега го проумях добре.България е майката светица,родината най-свидна на света.Тогава българската ръченицапред мене бъдещето начерта.Видях се като старец белобради,завърнал се при родния Балкан,там с внуци палави горун да сади.Да, знам, че ще се сбъдне моят блян!Божидар Коцев

• 5 месеца по-късно...
  • 7 месеца по-късно...

Здравейте.

От година живея и работя във Финландия. Изключителна държава. Прохладно лято, вярно кратко е, но за сметка на това зимата е по-дълга. Сменил съм няколко населени места в различните части на страната , и всички са очарователни от към природа. Има над 100 000 езера, къщите са буквално в гората. Пълно е с катерички, зайци, фазани и други животни, които спокойно си притичват необезпокоявани, елени, лосове.Интересно явление са дългите, 24 часови летни дни и тъмните, дълги зимни нощи. Но се свиква , даже е приятно (особено симата, лятото без тъмни завеси не може да се спи). Хората са любезни, готови да помогнат с усмивка. Всеки си гледа работата, не ти се бъркат. Но си пазят личното пространство. Трудно приемат чужденци, поне в по-малките населени места. Говори се само фински, знаят английски, но не искат да го използват. В по-голимите градове не е така, но в малките е. А езикът е изключително труден.

За мен в началото беше интересно, когато има някакъв празник, всичко е затворено, няма кой да напсуваш по улиците. Все едно си във филм със зомбита, през деня, когато всички са се изпокрили.

Много се използват велосипеди, Доста често се оставят пред жилищните сгради, не заключени, Няма нищо изчезнало. Дочувам, че е много добра страна за отглеждане на деца. Децата имат права тук, всичко до 18 години им е безплатно като зъболечение, вкл и ортодонтията (която в България се плаща).

Заслужава си дори само за екскурзия да се посети. Не говоря за Хелсинки, много народ, оживен град е. За мен е лудница там.

Но по-на север, езерата, брезовите гори - топлата красота на студения север.

Здравейте.

От година живея и работя във Финландия. Изключителна държава. Прохладно лято, вярно кратко е, но за сметка на това зимата е по-дълга. Сменил съм няколко населени места в различните части на страната , и всички са очарователни от към природа. Има над 100 000 езера, къщите са буквално в гората. Пълно е с катерички, зайци, фазани и други животни, които спокойно си притичват необезпокоявани, елени, лосове.Интересно явление са дългите, 24 часови летни дни и тъмните, дълги зимни нощи. Но се свиква , даже е приятно (особено симата, лятото без тъмни завеси не може да се спи). Хората са любезни, готови да помогнат с усмивка. Всеки си гледа работата, не ти се бъркат. Но си пазят личното пространство. Трудно приемат чужденци, поне в по-малките населени места. Говори се само фински, знаят английски, но не искат да го използват. В по-голимите градове не е така, но в малките е. А езикът е изключително труден.

За мен в началото беше интересно, когато има някакъв празник, всичко е затворено, няма кой да напсуваш по улиците. Все едно си във филм със зомбита, през деня, когато всички са се изпокрили.

Много се използват велосипеди, Доста често се оставят пред жилищните сгради, не заключени, Няма нищо изчезнало. Дочувам, че е много добра страна за отглеждане на деца. Децата имат права тук, всичко до 18 години им е безплатно като зъболечение, вкл и ортодонтията (която в България се плаща).

Заслужава си дори само за екскурзия да се посети. Не говоря за Хелсинки, много народ, оживен град е. За мен е лудница там.

Но по-на север, езерата, брезовите гори - топлата красота на студения север.

Уникално място! Бях там,макар и на екскурзия.Много красиво и спокойно.Културни хора,абе с една дума наистина страхотно място,но трябва както ти каза да знаеш езика

• 1 година по-късно...

Ето и продължението. Вече съм горд собственик на къща в китно курортно селце в Алпите. Със съседи с които мога да си говоря с часове за кавкото поискам. Няма злоба, няма завист, никой не се интересува от личните ми неща. Не ме пита с какъв телефон съм, от къде идвам, не гледат с каква кола съм, спират ми на пешеходната пътека, няма мутри с големи джипове, които да не спазват правилата, полицаите са учтиви и любезни незвисимо от факта, че съм чужденец (в случая - италианец). Не е имало случай някой да пусне музика (разбирай - чалга!) и да пречи на другите! Фирмата ми се развива добре благодарение на факта, че спрях да работя с български фирми. Опитах доста пъти да направя нещо воден от желанието да помогна, но когато от българска страна срещаш безхаберие, надменност, липса на професионализъм, фирми водени от "борци" без никаква представа как се работи вдигаш ръце и тръгваш в друга посока. Не можаха българските фирми да разберат, че с 1 сделка няма да спечелят милиони! Продавам складова, транспортна и повдигателна техника. Един мотокар 2,5 тона на височина от 3,3 м тук предложен от фирма ДЕУ - Южна Корея струва 16400 евро. С платени всички данъци и транспорти. Мотокар със същите тех.данни ми беше предложен от българска фирма - производител на скроманата сума от 19990 евро в България. Какво да направя? 

Когато купих къщата реших да си поръчам дограма от България. Пак воден от желанието да дам работа на българи. Доставиха ми дограмата с 15 дни закъснение, ниско качество и дефект на всички 18 прозореца - лошо монтиран механизъм за повдигане на щорите. Монтиран ЗАД прозореца така, че като реша да го отворя рискувам да счупя механизма! Дойдоха 2 майстори за монтажа. Монтираха половината прозорци и си тръгнаха! Зарязаха всичко! трябваше да търся пак местни хора за останалите прозорци. За монтажа на излоация на покрива пак наех българи. Монтажа е лошо направен! И като си тръгваха ме окрадоха: чукове, секачи , нивелир, такери...

Реших просто да забравя повече да се опитвам да правя каквото и да е с българи.

Сигурно има и хора, кото им се свива сърцето като чуят гайда. На мен ми идва в главата, че много са хората там, които са като дъното на гайдата.  

Редактирано от nikolaustirol (преглед на промените)

на 15/07/2016 в 10:27, nikolaustirol написа:

И аз така.
Даже 9 годишният ми син не съм го учил на български и не съм му вадил български документи.

преди 8 минути, Белгиеца написа:

И аз така.
Даже 9 годишният ми син не съм го учил на български и не съм му вадил български документи.

Браво велик си.

преди 18 минути, Белгиеца написа:

И аз така.

И на какво го учиш? На корана и да поздравява съседите със селям алейкум ли?

на 16/7/2016 в 20:10, ined написа:

И на какво го учиш? На корана и да поздравява съседите със селям алейкум ли?

Що се отнася до корана и до "селям алейкум" по-скоро малкото останали българи ви е време да научите цигански и турски! Според официалната статистика (разбирай - занижени данни!) в 26,4% от населените места циганите са болшинство. Според статистиката на ЕС най-голям процент цигани живеят именно в България! Ха, за много години! За турците просто няма да говоря. Турска партия управлява, турски филми по цял ден и нощ, турски дрехи и обувки, дори и турски домати! Джамия в центъра на София само на 100 метра от Президенството от която ходжата вие по 5 пъти на ден!  Наградихте Доган с орден "Стара планина"! Стотици хиляди турци и цигани гласуват за да изберат кой и как да управлява България докато българите ходят за гъби, за риба...

Редактирано от nikolaustirol (преглед на промените)

преди 13 минути, nikolaustirol написа:

Що се отнася до корана и до "селям алейкум" по-скоро малкото останали българи ви е време да научите цигански и турски!

Цитирам това, но поста ми е повече към другата част от аудиторията.

Какъв е тоя "цигански език"? Много време съм контактувал с натурални цигани - половината думи, които използват са български или турски.

Колкото до поздрава "As-salāmu ʿalaykum / السلام عليكم [æsːælæːmu ˤalajkum])" - той не е турски, а арабски. И нищо няма да ти стане, ако отговориш "Waʿalaykumu s-salām". По-добре поздрав, отколкото - по-здрав.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

Като цяло - циганите в българия са три вида - турски, български и рУмънски / влашки. В зависимост от това - същите използват като втори или допълващ език съответния. Не са много циганите, които използват повече от 50-60% само цигански думи. Даже и да ги има на цигански.

Говорите за неща, които не познавате! Какви турски, че и румънски цигани. А на всичкото отгоре и български!  "Цигани"  е събирателно название на няколко сродни ЕТНИЧЕСКИ ГРУПИ! И са с  произход от териториите на днешна Индия!   Вероятно от днешният щат Раджастан.  Корените на циганския език  са в Индия: езикът има граматичните характеристики на индийските езици и споделя с тях голяма част от основната лексика, например, части от тялото или ежедневие. Информирайте се преди да пишете! 

преди 1 час, nikolaustirol написа:

Говорите за неща, които не познавате! Какви турски, че и румънски цигани. А на всичкото отгоре и български!  "Цигани"  е събирателно название на няколко сродни ЕТНИЧЕСКИ ГРУПИ! И са с  произход от териториите на днешна Индия!   Вероятно от днешният щат Раджастан.  Корените на циганския език  са в Индия: езикът има граматичните характеристики на индийските езици и споделя с тях голяма част от основната лексика, например, части от тялото или ежедневие. Информирайте се преди да пишете! 

Я пак - ама първо ти прочети. Понеже не ми се занимана да го набирам - ще ти цитирам.

Цигани в България

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Цитат

Кардараши / Калдераши

Кардерашите / Калдерашите са известни още като „сръбски“ или „унгарски“ цигани, „келдерари“, „калгараши“, „кардараши“ и „върбани“. Традиционната религиозна принадлежност на калдерашите в България е Източното православие, докато в Западна Европа и Северна Америка са католици. Името на тази циганска субгрупа произлиза от румънското „caldera“ – котел. Значителна част от тях идват в България в периода между Първата и Втората световна война от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Северна Сърбия (Войводина). Биват заставени да уседнат през 1958 г. с постановление №258 на Министерския съвет, но реално продължават да чергарстват до 1975-76 г. Държат на строго групово обособяване, строго ендогамни, спазват старите цигански норми и правила на поведение. Поради спецификата на своя занаят, котларство и бакърджийство, те не образуват свои махали (макар че в последните 10 години подобни процеси се наблюдават във Варненско и Пловдивско) и живеят разпръснато предимно по села и малки градове. Кардерашите / Калдерашите са субгрупата с най-много „барвале“ – големци, богати хора от циганските общности в страната. Известни са с това, че характерната професия при младите момичета е джебчийството, а при по-възрастните жени – хиромантията (врачуването на ръка). Специфичен потестарен орган за разрешаване на вътрешните конфликти между отделните членове и родове при калдерашите е т.нар. мешере (познато в Западна Европа като „kris“) – своеобразен трибунал ad hoc, характерен както за някои райони в Индия (т.нар. панчаят), така и за отделни селища в Източна Турция, откъдето вероятно произлиза и самата дума „мешере“

Йерлии

Като най-многочислена квалификация е посочена междугруповата общност на т. нар. „йерлии". Йерлии идва вероятно от турски (yerli – роден, местен) и има значението на „уседнал“. Разглеждат себе си като хора „с висок морал и модерен манталитет" в сравнение с другите, чергарствуващи, цигански групи. Най-големите и приблизително равни по численост са дасикане рома („български цигани“) и хорахане рома („турски цигани“). Дасикане рома са православни християни в по-ново време се наблюдава тенденция към протестантството, а хорохане рома са мюсюлмани. Вероятно по време на османското робство възникват и другите две наименования дасикане: в някои цигански диалекти „дас“ означава роб, оттам дасикане за робското положение на християните в османската империя, в други „дас“ означава „българин“, което през последните години придобива официалния превод на „дас – българин“ съответно „дасикано – българско“, „дасиканес – български“. Йерархично тези две групи се делят според занаяти или диалектни особености на езика, като напр. живеещите главно по селата бургуджии, музиканти, кошничари, калайджии, джамбази и други (Пашова, 2004). Турските цигани или хорахане рома са най-многобройната ромска група в България. Те изповядват ислям, примесен с многобройни християнски елементи, като празничната им система включва не само байрамите, но и всички големи християнски празници – Гергьовден (Ерделез), Васильовден (Банго Васили), Тодоровден, Ивановден, дори Коледа и Великден. Говорят романес премесен с множество турски думи, а част от тях използват турски език, заедно с романес. Сред много хорахане-рома се наблюдава преферирано турско самосъзнание – те отричат ромския си произход, но както българското, така и турското население продължава да ги възприема като цигани.

Лудари / Рудари

Лударите (или Рудари) се самоидентифицират като „власи“ или „влашки цигани“. Говорят диалект на румънския език. Според поминъка си те се делят на няколко подгрупи – в едната са урсарите (мечкари) и маймунарите, а в другата – лингурари(копанарите), които правят дървени лъжици (от където идва и името им: лингура (рум.) – лъжица) и копанки. До скоро урсарите обикаляха страната, предимно през топлия сезон, но в момента са останали само 2 семейства които практикуват мечкадарство, тъй като мечките им бяха откупени и интернирани в резерват „Белица“ от природозащитната организация „Четири лапи“.

Демирджии

В старозагорския окръг, чирпански и някои пловдивски села живеят етнически малцинства, които се наричат „демирджии“, „сиви гълъби“. Те не говорят цигански, а български език, и са християни.

А, ко тана бе - имало значи. И турски (хорахане рома), и български (дасикане рома), и влашки, че и калдараши.

Аз цял живот (в България) все около цигани живея - той взел да ми обяснява.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

• 3 месеца по-късно...
на 15.07.2016 г. в 11:27, nikolaustirol написа:

Ето и продължението. Вече съм горд собственик на къща в китно курортно селце в Алпите. Със съседи с които мога да си говоря с часове за кавкото поискам. Няма злоба, няма завист, никой не се интересува от личните ми неща. Не ме пита с какъв телефон съм, от къде идвам, не гледат с каква кола съм, спират ми на пешеходната пътека, няма мутри с големи джипове, които да не спазват правилата, полицаите са учтиви и любезни незвисимо от факта, че съм чужденец (в случая - италианец). Не е имало случай някой да пусне музика (разбирай - чалга!) и да пречи на другите! Фирмата ми се развива добре благодарение на факта, че спрях да работя с български фирми. Опитах доста пъти да направя нещо воден от желанието да помогна, но когато от българска страна срещаш безхаберие, надменност, липса на професионализъм, фирми водени от "борци" без никаква представа как се работи вдигаш ръце и тръгваш в друга посока. Не можаха българските фирми да разберат, че с 1 сделка няма да спечелят милиони! Продавам складова, транспортна и повдигателна техника. Един мотокар 2,5 тона на височина от 3,3 м тук предложен от фирма ДЕУ - Южна Корея струва 16400 евро. С платени всички данъци и транспорти. Мотокар със същите тех.данни ми беше предложен от българска фирма - производител на скроманата сума от 19990 евро в България. Какво да направя? 

Когато купих къщата реших да си поръчам дограма от България. Пак воден от желанието да дам работа на българи. Доставиха ми дограмата с 15 дни закъснение, ниско качество и дефект на всички 18 прозореца - лошо монтиран механизъм за повдигане на щорите. Монтиран ЗАД прозореца така, че като реша да го отворя рискувам да счупя механизма! Дойдоха 2 майстори за монтажа. Монтираха половината прозорци и си тръгнаха! Зарязаха всичко! трябваше да търся пак местни хора за останалите прозорци. За монтажа на излоация на покрива пак наех българи. Монтажа е лошо направен! И като си тръгваха ме окрадоха: чукове, секачи , нивелир, такери...

Сигурно има и хора, кото им се свива сърцето като чуят гайда. На мен ми идва в главата, че много са хората там, които са като дъното на гайдата.  

С българи тва не правя, онова не правя... България е скапана, българите са скапаняци... Абе, дали си даваш сметка, че си в български форум?

преди 51 минути, язе написа:

С българи тва не правя, онова не правя... България е скапана, българите са скапаняци... Абе, дали си даваш сметка, че си в български форум?

Прав си. Че в България сега е кофти, даже скапано никой не го отрича. Че има кофти българи - то и от другите нации има.

Но да кажеш ...

на 15.07.2016 г. в 11:27, nikolaustirol написа:

... е много тъпо.

Ами то като станеш германец или французин, щото си попил от местните навици и ти е добре така, после почва да те мързи да се съобразяваш с българския манталитет.
В качеството ти на западняк си викаш, че не си длъжен ти да се нагаждаш към капризите на българите останали в родината, защото ти без тях си можеш. Това е един вид отхвърляне на излишни усложнения. Като знаеш че в новата ти родина бизнес партньорите ти са коректни, може лесно да ти писне от всичките балкански тарикати от целия балкански полуостров.
А животът си тече, нямаш време безкрайно да се опитваш да ги превъзпитаваш. То няма и как да му повлияеш на някой, който не е поживял поне 5 години в северозападна Европа, да почне да мисли по друг начин.

преди 12 часа, Белгиеца написа:

Ами то като станеш германец или французин, щото си попил от местните навици и ти е добре така, после почва да те мързи да се съобразяваш с българския манталитет.

Как тъй ги нареди немците до франсетата. :D Ужасно е да работиш с Франция, брада ти никне, докато им обясниш очеизвадни неща, бавно схващат, а още по-бавно бачкат! Предпочитам българския манталитет пред френския, ако ще си говорим за работа.

14639696_783001895171482_3045206415980125590_n.jpg?oh=7c6d12369638d1b9c12aa629b6b4aa86&oe=5896B495

Аз пък от моят опит мога да кажа, че няма значение националността - лесно е да се лепят етикети и да се действа с предразсъдици - ако си работил в "корпоративният" свят и си добър в комуникацията, ще си се научил да комуникираш с хора от различни култури, етноси, раси, пол и т.н. Има си особености навсякъде - фирмите се разделят за мен на две категории - сериозни и отбиващи номера.

на 31.10.2016 в 18:18, jhoro написа:

Прав си. Че в България сега е кофти, даже скапано никой не го отрича. Че има кофти българи - то и от другите нации има.

Но да кажеш ...

... е много тъпо.

Да кажеш, че и в другите страни и нации има нещо скапано и са като бългатите е перефразиране на познатия до болка израз на Бай Ганьо: всички са маскари. Това е само и единствено от злоата срещу всики онези, които са успели!  Да кажеш, че няма да работиш с българи не е тъпо! А е закономерно! Но, за целата трябва да си живял доста време навън и да си видял какво е това чудо "български бизнес". За целта си има и виц за глистите. При интересе ще горазкажа.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.