Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Живееш в чужбина?!

Featured Replies

• Автор
А такааа, значи не помагам...добре добре Публикувано изображение
  • Отговори 222
  • Прегледи 82,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

А такааа, значи не помагам...добре добре Публикувано изображение

Ти пък къде се завираш, бе :no-no:

Ти си от други тесто българи :speak:

Ама сериозно, бонбон - ако знаеш с какви теметути съм се срещнала тук (българи), направо.... :angry:

• Автор
Споко, ще свикнеш. :temperature: Макар че чак се очудих, че от толкова рано си останала с такива впечатления. При мен всичко е ОК, проблемите започнаха като започнах да живея с други българи. ;)

да живея с други българи. ;)

Публикувано изображение Няма да го направя никога.Като знам какви откачалки има...

Всеки си има определени навици с които другия не може да свикне.Почват кавги,скандали.

Дори и за малки неща ;)

Стой си по-добре в отделна квартира.Може да плащаш повече,но поне няма да си изтровиш нервите.

Друг е въпроса,ако не може да си го позволиш - нямаш избор.

• 2 седмици по-късно...

4ervei-не си живял в чужбина,за това ти е чудно..

Знаеш ли,че в Америка,българите казват ,че им е

по-лесно да говорят на английски....

Като си дойтат в Бг говорят с акцент-хем смешно,хем тъжно...

Без коментар-изводът е ясен.

В Австралия българите отбягват контакти с други,,животни,,

т.е. българи,,дори на сбирките веднъж годишно...

Личните ми наблюдения показват,че руснаците са по-чистосърдечни

към сънародниците си,живеещи в чужбина.

Българите се търсят главно за услуги,рядко ги свързва приятелство.

Мисля,че някои въобще не са горди от родината си,дори крият,че са

българи..

както казах,това само българина може да го направи

Ако пък някой посмее да каже, че датчаните, исландците или които и да било други скандинавци са студени хора, да очаква да му опонирам. Снощи бях на така нареченото "българско парти" - влизам аз с една приятелка, никои не иска да говори с теб - всичките супер темерути. Добре, че познавах няколко човека та не ми беше скучно. Да не говорим братята българи как за пореден път се изложиха - като се започна дивата чалга и изпълненията по масата...ужасТ. Да не говорим, че всичките поляци, румънци, исландци и датчани, които бяха на купона, бяха много по-разговорливи и дружелюбно настроени от българите. Накрая си хванах пътя и отидох на едно испанско парти, където имаше над 150 човека и поне си изкарах хубаво вечерта с приятни хора и хубава музика. Такива темерути и под дърво и камък да ги търся няма да ги намеря.

Накрая си хванах пътя и отидох на едно испанско парти, където имаше над 150 човека и поне си изкарах хубаво вечерта с приятни хора и хубава музика.

Такива темерути и под дърво и камък да ги търся няма да ги намеря.

А дали всички българи, които са по-свестни не са направили като тебе да се взривяват по други партита и не са останали само дърветата на първото място, където си ходила? Замисляла ли си се?

Aз познавам в Германия достатъчно свестни българи и се срещам с такива и не се оплаквам. Че има алчни тъпаци, има дори леля ми е такава и се скарах с нея и повече не ща да я видя, но има и много възпитани българчета. Така че търсете и бъдете безкомпромисни към мършата. Налагайте стандарти на коректност и справедливост. Само така изградена система от отношения може да ви направи щастливи и спокойни за хората до вас.

Аз в моя курс имам няколко българчета - светсни момчета. Комуникативни, пускат разни бисери от време на време, гледат да говорят с всички и спазват правилата да не се говори на родния език. Те тези правила и датчаните ги спазват при нас, хем че са си у тях. Но моя приятелка българка е в друг университет и там има разни други българи с нея, които са успели да оставят "прекрасни" впечатления още от самото начало... Абе не знам, да се оправят. Нямам нищо против сънародниците си, дотолкова, доколкото не ни излагат, както вече се убедих, че го правят. И тея легенди, че аджеба циганите само ни излагали по Европа са глупости. Има си достатъчно чистокръвни българи, които правят същите сеири.

Аз в моя курс имам няколко българчета - светсни момчета. Комуникативни, пускат разни бисери от време на време, гледат да говорят с всички и спазват правилата да не се говори на родния език. Те тези правила и датчаните ги спазват при нас, ......

А на какъв език комуникирате ? Публикувано изображение

Не е ли на датски ? Не вярвам да говорите на санкскрит Публикувано изображение

А на какъв език комуникирате ? Публикувано изображение

Не е ли на датски ? Не вярвам да говорите на санкскрит Публикувано изображение

Само на английски в академията. Айде да не кажа, че е забранено, но не се толерира използването на родния език в учебна среда. И като изключим братята румънци, май всички си го спазват това правило.

Даже забелязвам, че имам колеги българи, които са за втора година в Дания - че от датския нищо не отбират, то това е ясно, но и ангийския им е на много лошо ниво. Сега си го обяснявам защо - просто комуникрат само помежду си - и в училище и извън него. Много българи не искат да комуникират с чужденци, не знам и аз защо...

Шашава работа.

Само на английски в академията. Айде да не кажа, че е забранено, но не се толерира използването на родния език в учебна среда. И като изключим братята румънци, май всички си го спазват това правило.

Даже забелязвам, че имам колеги българи, които са за втора година в Дания - че от датския нищо не отбират, то това е ясно, но и ангийския им е на много лошо ниво. Сега си го обяснявам защо - просто комуникрат само помежду си - и в училище и извън него. Много българи не искат да комуникират с чужденци, не знам и аз защо...

Шашава работа.

:jumping11: Ами те да не са се разгонили всички като теб ? Публикувано изображение

:jumping11: Ами те да не са се разгонили всички като теб ? Публикувано изображение

Алооо, я по-кротко с изразните средства :clap:

Аз не съм разгонена, аз просто консумирам хубаво и качествено Публикувано изображение

Това да се затварят в малки групички и да се изолират е много тъпо... За какво са отишли в друга страна? Освен ученето има и културен обмен, запознанства с различни хора... Българска му работа

Аз в моя курс имам няколко българчета - светсни момчета. Комуникативни, пускат разни бисери от време на време, гледат да говорят с всички и спазват правилата да не се говори на родния език. Те тези правила и датчаните ги спазват при нас, хем че са си у тях. Но моя приятелка българка е в друг университет и там има разни други българи с нея, които са успели да оставят "прекрасни" впечатления още от самото начало...

Абе не знам, да се оправят. Нямам нищо против сънародниците си, дотолкова, доколкото не ни излагат, както вече се убедих, че го правят. И тея легенди, че аджеба циганите само ни излагали по Европа са глупости. Има си достатъчно чистокръвни българи, които правят същите сеири.

Ами демонстрирай, каква българка си ти, демонстрирай и учи тъпаците, как трябва да се държи един българин или една българка и не се срамувай. Аз също налагам стандарти около мен за българите и не търпя идиотщина и тарикатщина. Веселието е хубаво нещо, но трябва да е морално издържано и възпитано. Не съм фен на принципа: "Весело да е на каквато и да е цена". Дано да съм успял да обясня, какво имам предвид. Успех!

Шашава работа.

Това важи само при теб, тук в Германия около мен няма нито един българин, който да отбягва германци или други народности. Познавам много българи и не съм виждал този ефект никъде, даже напротив винаги с радост каним чужденци и дори един чужденец да има си говорим на немски или английски. По-скоро немците не искат да говорят на други езици освен немски, но това определено не важи за никой от българите около мен.

Ей не знам, но аз останах много изумена от това Публикувано изображение

Даже единият датчанин, с който бях на купона ми го каза в прав текст.

Пък и гледам, че все заедно се движат - абе не знам. Не го възприемам това аз и това си е. Не ми се занимава да сядам и да ги анализирам психологически. Като искат да си комуникират само по между си.

Ей не знам, но аз останах много изумена от това Публикувано изображение

Даже единият датчанин, с който бях на купона ми го каза в прав текст.

Пък и гледам, че все заедно се движат - абе не знам. Не го възприемам това аз и това си е. Не ми се занимава да сядам и да ги анализирам психологически. Като искат да си комуникират само по между си.

Уви и да искаш няма да успееш да им втълпиш в главите, защо трябва да правят като теб. Нали виждаш, че и тук, колкото и да наливам акъл в някои кратуни, там пак нищо не влиза и само аз излизам лош накрая. Просто с поведението си демонстрирай, как се прави и когато някои протестира или пред теб се опитва да демнстрира друго поведение ти бъди нетолерантна към простотиите. За съжаление други способи за въздействие върху невъзпитаните хора няма. Хубаво е че и дачаните го забелязват и дано да си вземат поука и те, как не бива да се дъртжат, защото аз за Дания и дачаните чета всъщност доста лоши неща, че големи националисти и са твърдо против ЕС и глобализацията. Така че не се затваряй, а набивай канчетата и на дачаните. :)

Уви и да искаш няма да успееш да им втълпиш в главите, защо трябва да правят като теб. Нали виждаш, че и тук, колкото и да наливам акъл в някои кратуни, там пак нищо не влиза и само аз излизам лош накрая. Просто с поведението си демонстрирай, как се прави и когато някои протестира или пред теб се опитва да демнстрира друго поведение ти бъди нетолерантна към простотиите. За съжаление други способи за въздействие върху невъзпитаните хора няма. Хубаво е че и дачаните го забелязват и дано да си вземат поука и те, как не бива да се дъртжат, защото аз за Дания и дачаните чета всъщност доста лоши неща, че големи националисти и са твърдо против ЕС и глобализацията. Така че не се затваряй, а набивай канчетата и на дачаните. :)

Аз никой нямам намерение да превъзпитавам. Няма да си губя времето да давам съвети на някой какво е етикет и как е редно човек да се държи в една чужда среда. Пък и аман от ксенофоби.

Иначе от датчанин до датчанин има разлика. Да, има и националисти, най-малкото, че не малък процент от датчаните гласуват за Dansk Folkeparti (Danish People's party) - около 13 % от населението е гласувало за тях, но те нямат кой знае колко глас в парламента, защото в края на крайщата имат само 25 места от 179, но факт е, че те са партия номер 3 по най-много гласове. Това доказва, че има националисти в Дания, но не можем да съдим цяла нация по 13% от цялото население, нали?

И като се замисля и аз ако съм родена в хубава и уредена държава, с активни закони и всичко останало и аз бих била малко или много националистка.

Хубавото на датчаните (които познавам) е, че наистина са масово умни и интелигентни хора и се интересуват. Предпочитат да седнат на тихо за по една бира и да провеждат социални контакти и да научават нови и нови неща. Самите те умеят да критикуват собствения си народ и непрекъснато ме питат за нещо негативно, което съм видяла в Дания и датчаните. Но аз контактувам масово с млади хора - от 20 до 35 години и нямам наблюдения над по-възрастната част от датчаните (изкл. професори, лектори и случайни хора на улицата, от които ми се е наложило да поискам някаква помощ, но те спокойно и учтиво ми отговарят на английкси).

И не мисля, че аз съм човека (особено този в правото си), който да идва тук и да раздава "мъдрости" и да набива "канчета" на българи или датчани - всеки си има глава на раменете. Аз изразявам собственото си мнение, който иска да се заслушва и да си решава сам за себе си.

• Автор
Датчаните не са националисти, а просто горди от това, което са постигнали самички, защото за разлика от българите не са чакали ЕС да ги оправи.

Датчаните не са националисти, а просто горди от това, което са постигнали самички, защото за разлика от българите не са чакали ЕС да ги оправи.

Именно.

Вятъра ме отвя в Норвегия преди 8 години. Завършил съм магистърска степен тук, доволен съм от живота си, от заплатата си, от работата си, от всичко. Държавата е уредена, спокойна, без сериозна престъпност. Създадох семейство, отглеждаме си децата, не възнамерявам да се връщам. България няма какво да ми предложи в момента, което да е по-добро от това, което имам тук. Тук единствените простаци, които срещам, са чужденци и то българи. Норвежците няма да ти се бъркат в живота, възпитани са, културни, уважават личния живот на другите. На някои им се струват студени, но това е за предпочитане пред селянията, с която съм се сблъсквал в България, завистта и злобата. Редовно чета новините от България в Интернет и по мое мнение положението се влошава все повече и повече.

Предпочитат да седнат на тихо за по една бира и да провеждат социални контакти и да научават нови и нови неща. Самите те умеят да критикуват собствения си народ и непрекъснато ме питат за нещо негативно, което съм видяла в Дания и датчаните.

Eй тва е истината, значи не само веселяка е сбъркано-критичен ами и дачаните. Значи все пак с критичност и търсене на негативните неща у нас се стигало до добре устроена държава като Дания. :rolleyes:

А за българчетата аз критикаря съм лошия. Нямам повече коментари по темата. :)

Редактирано от weselqk (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

AciDBurn,Била съм студентка извън БГ и знам как е :angry22: Моите сънародници също ходеха на групички, плямпаха си на някакъв техен език, глегаха си лекциите 3 към 8 и когато се записахме 1 курс / една година подготве :angry:/ стана ясно, че в университет с език на 'каналджийско' ниво не става. А при мен резултатът се видя още във 2 курс, 1 семестър - преводач на правителствено ниво и на двете делегации. Eзикът е доста сложен - самостоятелен клон в семейството на индо-европейските езици. Има и друго нещо - в последно време българските младежи /не всички/ учат за радост на мама и тате, а не за професия и знания.

Здравейте на всички. Съвсем случайно се натъкнах днес на този сайт и видях,че някои потребители са писали за работа в Кипър. Към момента се намирам на територията на острова и живея в Никозия. Ако сред вас има млади момичета,търсещи работа в кухня нека ми пишат.Става въпрос за верига за бързо хранене Гудис.Аз работя там на касата,но не ни достигат хора за кухнята.Не е задължително владеенето на гръцки или английски език защото в кухнята работят само българки,а и общо 10 човека от персонала сме българи. Конкретното заведение от веригата,за което говоря се намира в близост до ул. "Лидра".

Ако сред вас има млади момичета,търсещи работа в кухня нека ми пишат.Става въпрос за верига за бързо хранене Гудис.Аз работя там на касата,но не ни достигат хора за кухнята.Не е задължително владеенето на гръцки или английски език защото в кухнята работят само българки,а и общо 10 човека от персонала сме българи...

Боже господи, и за такава работа ли хората ходят в чужбина. Е, това вече не мога да го приема, съжалявам...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.