Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Живееш в чужбина?!

Featured Replies

Ама как си мълчат останалите Публикувано изображение .

Има още хора, които се шматкат по света, ама се покриват ;) .

Ще ви разконспирираме.

къде са тея които се крият :P я да си покажат непраните гащи и те

• Отговори 222
  • Прегледи 82,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Да бе верно, къде е батко??(аз нали щото скоро почнах да пиша и имам много коментари ;) ) ама не тука да има 10-15 човека които да са казали че са в чужбина, при броя на потребителите в тоя форум ме съмнява това да сме всички

Редактирано от ZXZ (преглед на промените)

А стандартът е много висок поради простия факт, че парите, с които живея тук, се изкарват в Бг.

Това ми е познато и от личен опит знам, че е кофти. Но човек като мине на собствена издръжка става много готино.

Това ми е познато и от личен опит знам, че е кофти. Но човек като мине на собствена издръжка става много готино.

Хмм страно аз съм вече на собствена издръжка а не ми е станало по готино ама ще чакам с голямо нетърпение

Тактиката е измислена - първо идваме с алкохол от България, а после на границата с Германия (ако все още има такова животно като free shop), където алкохола (и цигарите в интерес на истината) са по-евтини. Имам един приятел от Дания, дето редовно го правеше този номер.

Пък и аз ще й нося мъже - те ще работят, ние ще пием :)

За щастие вече няма фрий-шопове. Те останаха май само в корумпираната България, която защитава хазарта и безмитната търговия, за да могат мръсници като нашите новобогаташи и техните протежета политиците да се нагушат. Поитересувайте се, какво количесто горива се продава през нормалните бензиностанции в България и какво през няколкото безмитни такива. Няма смисъл да се хвалим тук, кой доволен и кой не за дето емигрирал. Всеки най-добре си знае защо го е направил. Някои се приспособяват, други не. Това все още не е гаранция за каквото и да било. Ние винаги ще си останем българи, ние никога няма да бъдем приети другаде без едно на ум. Обратното могат да си мислят само разни глупави деца, дето са им дали някаква стипендийка и сега се насират от гордост. Това което не им идва на ум е, че егоизма и субективизма са повсеместно разпространени и са най-вече там, дето най-малко ги очаквате.

Дреми ми на кура, че съм на пъпа на света, важното е, че държавата ми за нищо не става, а ние се имаме за граждани на света. Тъп народ сме, сляп народ. Публикувано изображение

toftor, от август тази година живея и уча в Дания. Имах щастието да съм от първите, които заминаха да следват безплатно, поради членството ни в ЕС. Естествено няма такова нещо като безплатен обяд, стандартът на живот е страшно висок, но не се оплаквам. Ако търсиш сигурност и спокойствие Дания е най-подходящото място за целта, ако търсиш добро образование, нямаш проблем да го получиш тук. Като цяло е правилна приказката, че с хубавото се свиква бързо, така че още не съм наясно къде искам да живея и работя, дали искам да се върна в Бг...засега просто оползотворявам възможностите, които са ми предоставени и се радвам на живота. ;)

Колкото по-рано започнеш да се радваш на живота, толкова по-малко възможности ще имаш. А това че си ударила сега малко аванта си е до време. Но какво ли да ти говоря, сега си мислиш, че всичко дет' лети се яде. ;)

Деца мили, похабявате си потенциала така.

П.П: Някой спомена за Германия - има поне още 3-ма души от този форум (че да не са и повече), които живеят, учат или работят в Германия. А държавата според мен е ужасна, особено за чужденци.

П.П.2: Да знаете, че ако догодина, милата модераторка на този подфорум се алкохолизира, аз ще съм виновна :):hush::P

Нищо й няма на Германия, държавата си функционира баш хорошо, за 2006 е световен шампион по износ. В Бавария - държавата, в която живея, всяка втора произведена стока се изнася и продава в чужбина. А родината ни се управлява от смотаняци, които я направиха най-големия вносител на крайни продукти. Публикувано изображение

Вместо да се концентрирате върху "ужасното" в Германия, по-добре се замислете, как да подобрим производството на крайни продукти в България и да засилим износа на такива. САМО и ЕДИНСТВЕНО така ще се подобри и положението в държавата ни.

Редактирано от weselqk (преглед на промените)

Хмм страно аз съм вече на собствена издръжка а не ми е станало по готино ама ще чакам с голямо нетърпение

Зависи къде живееш. Примерно, в Швеция като получаваш по 2500 крони на месец стипендия и като работиш петък и събота вечер още по 5000 - 7000 крони си на първо място. Издръжката в най-лошия случай ти струва 4000 крони.

Нищо й няма на Германия, държавата си функционира баш хорошо, за 2006 е световен шампион по износ. В Бавария - държавата, в която живея, всяка втора произведена стока се изнася и продава в чужбина. А родината ни се управлява от смотаняци, които я направиха най-големия вносител на крайни продукти. Публикувано изображение

Да, изнася, но иди виж как се живее там. То и Китай изнася, ама май китайците не живеят много добре? Пък, да речем, Австрия като нищо не изнася да не е зле?

• Автор

Колкото по-рано започнеш да се радваш на живота, толкова по-малко възможности ще имаш. А това че си ударила сега малко аванта си е до време. Но какво ли да ти говоря, сега си мислиш, че всичко дет' лети се яде.

Не ме познаваш, за да даваш преценката си за мен, така че си го спести занапред. Откакто съм тук никаква аванта не съм видяла, не че в Бг е било различно...А относно затова дали трябва или не трябва да се радвам, ще ти кажа само едно. Родителите ми се лишават от твърде много неща, за да мога да съм тук, но го правят и аз го оценявам. Нито съм самохвалка със стипендия, нито съм разглезено мамино детенце. Знам какво искам и мисля, че давам максимума от себе си, за да го постигна. Така че не разбирам концепцията ти за "нацупи се и възможностите ще завалят ".

Колкото по-рано започнеш да се радваш на живота, толкова по-малко възможности ще имаш. А това че си ударила сега малко аванта си е до време. Но какво ли да ти говоря, сега си мислиш, че всичко дет' лети се яде. :)

Бих ти дала един съвет - преди да раздаваш "мъдрост" и "съвети" поогледай се на кой ги раздаваш. Не си мисли, че marisa или някой друг младеж "ядат всичко дет' лети" както се изрази ти. Научи се, че не всички хора са еднакви и не всички младежи са разюздени и малоумни за каквито ти ги смяташ. На някой хора им се налага от рано да стъпят здраво на земята (поради различни фактори, като трагедия в семейството /визирам себе си/), а някой просто така са възпитани. Щом ние с по не знам колко години по-малки от теб, можем да се държим прилично и с уважение към останалите, мисля, че и ти би трябвало да можеш.

Нищо лично.

Вместо да се концентрирате върху "ужасното" в Германия, по-добре се замислете, как да подобрим производството на крайни продукти в България и да засилим износа на такива. САМО и ЕДИНСТВЕНО така ще се подобри и положението в държавата ни.

Това колко и какво изнася не прави Германия земя от масло и мед. Айде отиди да живееш там и да видиш колко хубаво се живее сред германци, особено като си чужденец. Имам достатъчно личен опит и си казвам с чисто сърце, че Германия е гадна за живеене (поне за мен).

Мен не ме интересува една държава какво изнася и какво внася - интересува ме дали аз като чужденка ще мога да се чувствам добре там. Защото има държави в Африка, който имат много по неразвита икономика от нашата, но има хора (чужденци), които живеят там и се чувстват добре - спокойни и щастливи.

Сега не на всеки мечтата му е да живее в стерилна държава, да има 4-етажна къща и да кара джип....различни хора, различни ценностни системи.

Да, изнася, но иди виж как се живее там. То и Китай изнася, ама май китайците не живеят много добре? Пък, да речем, Австрия като нищо не изнася да не е зле?

Kъде да ида не разбрах?! Аз живея в Германия вече 6 години, знам как се живее, как се изкарват пари, как се плащат осигуровки, данъци и всичко останало. Какво точно искаш да ме посъветваш?!?! Публикувано изображение

Думите ти за Китай и Австрия показват, колко малко разбираш от икономика. Китай е една от най-бързо и стабилно развиващите се страни в цял свят. А като вземеш предвид, че там е 1/5 от Земното население, може и да успееш да си дадеш сметка, как се управлява и развива една подобна държава. Китай става все по-добре развита страна и вече е един от най-големите, а в някои области и най-голям потребител на сурови продукти. Паралелно с това Китай е един от най-големите износители на готови стоки. Ако това не ти говори достатъчно красноречиво ... не знам, какво да кажа, освен че ти липсва елементарно познание по икономика.

Всяка една обособена икономика със собствена валута, трябва да има приток на средства, за да не фалира. За да не се обезценява стойността на работната ръка.

В държава, където има силен внос на крайни продукти, (силно превишаващ износа) се увеличава валутния дефицит, което води до обезценявате на стойността на полагания от работещите труд, за да останат конкурентно способни местните стоки. Ето защо на сегашното правителство му е толкова нужен бюджетен излишък и ето защо не желае да увеличава заплатите ни на учители, ни на други. България благодарение на високия си негативен стокообмен с външния пазар прави невъзможно въвеждането на Евро, иначе още през 2005 някои хора искаха да го въведат, но ЕЦБ няма да разреши това, защото не иска да ни плаща дълговете и затова работещите в България са обречени на бедност, докато не изплатят силно надценения лев от въвеждането на валутния борд и нескопосаното управление на държавата ни през последните почти 20 години.

=========

marisa, Пишейки във второ лице ед. ч. не съм имал предвид точно теб, а съм говорил като на безличен събедесник. Не се пали толкова лесно, моля! Ти си знаеш най-добре какво си и защо си. Не ме интересуваш. Принципно говоря и съветвам, всеки взема, колкото му трябва. Ако не щеш не вземай, не те карам. Чудя се, що ли се дразниш толкова лесно от съвет, но надали ще ти е интересен отговора. ;) Уви когато общуваме помежду си, невинаги добре нулираме величините с които започваме да боравим в разговора, което понякога си откривам и като моя грешка. Извинявай, че си се засегнала, но не е изцяло моя заслуга. Ти просто си си кибритлийка. ;)

Бих ти дала един съвет - преди да раздаваш "мъдрост" и "съвети" поогледай се на кой ги раздаваш. Не си мисли, че marisa или някой друг младеж "ядат всичко дет' лети" както се изрази ти. Научи се, че не всички хора са еднакви и не всички младежи са разюздени и малоумни за каквито ти ги смяташ.

Незнам защо държиш да си адвокат на друг човек, щом самата ти го наричаш зрял и можещ. А и още повече, че въпросния човек вече сам се е защитил. :offtopic_s: Иначе благодаря за съвета. Аз винаги се радвам на съвети, защото знам, че понякога и аз забравям. Така че по-добре още веднъж някой да ми повтори нещо, ако ще и да го знам, пред това да сгреша. Такъв съм аз, но не карам никой да е като мен. Трудно е, иска се смирение. А за младите хора по правило е непосилна задача. Публикувано изображение

Това колко и какво изнася не прави Германия земя от масло и мед. Айде отиди да живееш там и да видиш колко хубаво се живее сред германци, особено като си чужденец. Имам достатъчно личен опит и си казвам с чисто сърце, че Германия е гадна за живеене (поне за мен).

Мен не ме интересува една държава какво изнася и какво внася - интересува ме дали аз като чужденка ще мога да се чувствам добре там. Защото има държави в Африка, който имат много по неразвита икономика от нашата, но има хора (чужденци), които живеят там и се чувстват добре - спокойни и щастливи.

Държава, в която икономиката е на 6, в която хората взимат добри възнаграждения и имат повече възможности пред себе си е и ще продължава да бъде добра държава в очите на почти всеки човек. Ако се разпиташ около теб, колко са щастливи българите, ще чуеш, че сме най-песимистично настроеният народ. Ако питаш защо са песимисти, ще чуеш, че поради лошите финансови условия в България. Не си говоря на изуст, а статистика. И ако няколко оптимистично настроени младежи като теб са доволни и щастливи в България, не бива да забравяме че 70% от останалите хора са откровено недоволни от живота си в България. А аз отново искам да кажа, че говоря по принцип и думите ми касаят тенденциите в обществото, без да претендирам, че всеки един мисли по един и същи начин. Моля да правим разликата! :speak:

Уважението е голяма тема, не мисля, че не те уважавам, напротив. Надявам се, вече го показах, но ако е малко, кажи как да го сторя по-изразително. :P

Апропо, за германци сред германци се живее точно толкова лесно, колкото и за българи сред българи. А чужденците винаги са подложени на по-голям натиск, уви. Публикувано изображение Живял съм в няколко държави, сред които и сигурно любимата на много тук Италия, твърдо мога да кажа, че германците в известна степен са по-толерантни и по-човечни от италианците. Поне не са така надути като тях или ингилизите. :) Навсякъде имат народите трески за дялане и не харесвам подобни сравнения, че тия били по-готини от ония. Всеки си живее в определен контекст на държавата и икономиката и това влияе силно на много хора. Иначе изключения от правилата винаги има, но те са тема на дискусията тук. ;)

Щом ти харесва в Германия, ясен си ми. Познавах много хора като теб. Веднъж дори в един трамвай щяхме да наритаме един много отворен гъзолизец на немци с най-добрия ми приател. Неща да спорим, щото спорът ще стане голям и накрая нито ти ще отстъпиш от твоята позиция, нито пък аз от моята. Живей си в Германия щом като толкова много ти харесва в това гето. Само гледай да не мине време и да не се окаже, че само си се залъгвал, че ти харесва Германия.

• Автор

Хайде да не разводняваме темата! Публикувано изображение

Тrax, аз така и не разбрах, ти в Швеция ли живееш? :P

Щом ти харесва в Германия, ясен си ми. Познавах много хора като теб. Веднъж дори в един трамвай щяхме да наритаме един много отворен гъзолизец на немци с най-добрия ми приател.

Неща да спорим, щото спорът ще стане голям и накрая нито ти ще отстъпиш от твоята позиция, нито пък аз от моята. Живей си в Германия щом като толкова много ти харесва в това гето. Само гледай да не мине време и да не се окаже, че само си се залъгвал, че ти харесва Германия.

А бе момче, не ти говоря, че съм фен на Германия. Сравняваме, коя е по-добре устроена държава и как е там живота на обикновените хора. Ти само гъзолизци виждаш, а това издава и твоята природа. Хубаво е да внимаваш, какво риташ. И на мен ми се иска да наритам някои, ама с ритане акъл няма да им дойде. Не съм в Германия просто защото ми харесва да съм тук. Правя нещо, което си струва и което в родината ми не мога да правя за сега поне, а свободното си време губя и за да цивилизовам диваци, колкото и арогантно да ти звучи. :P

С емоции и диви страсти няма да се оправим. Най-много да се напием сбием и на другия ден пак в същите ла**а като вчера. А ти нямаш капка идея от икономика и по-добре седни се ограмоти, щото само с псувни няма да се промени нищо. :mark:

А ти нямаш капка идея от икономика и по-добре седни се ограмоти, щото само с псувни няма да се промени нищо. ;)

Че аз да не съм икономист? Аз съм чак в другия край на спектъра - програмист.

weselqk, не се явявам адвокат на когото и да било. Не обичам арогантни хора, а поста ти към marisa си ухаеше на арогантност. Нямам желание да споря, темата не е създадена за това (спора може и на ЛС да се провежда). Колкото до Германия...аз вече ти казах - въпрос на вкус. Аз не бих живяла там, предпочитам си България. Достатъчно съм пътувала за моята възраст за да мога да преценя къде бих желала да живея и къде не, а Германия определено не влиза в тази класация. Нещата не опират и до икономика или стандарт. Нещата опират до това дали се чувстваш добре сред хората в тази държава, а повечето мои познати живеещи там (вкл. и моя опит в Германия) показват, че повечето чужденци (не само българи) не се чувстват добре там.

Имаме си една потребителка в Китай - то Китай може да има много добре развиваща се икономика, но я потай доколко се чувства добре и уютно там (особено сред китайците и техните нрави). Нещата далеч не опират до икономиката на една държава - имам приятелско семейство, които живеят в малко и не толкова развито африканско градче, но се чувстват прекрасно там...

Живял съм в Германия вече 5 години , това за мен си ми е нещо като родна държава. Не знам защо почти всички българи оплюват Германия , те като не са ходили там , защо се правят на някакви роботи където виждат всичко?

• Автор
И аз в интерес на истината не разбирам защо всички толкова плюят по Германия. Не съм била там, камо ли да съм живяла, но всички германци, с които съм се срещала са били много мили. Не са емоционални като нас, но все пак не мисля, че това ги прави лоши. :)

weselqk, не се явявам адвокат на когото и да било. Не обичам арогантни хора, а поста ти към marisa си ухаеше на арогантност. Нямам желание да споря, темата не е създадена за това (спора може и на ЛС да се провежда). Колкото до Германия...аз вече ти казах - въпрос на вкус. Аз не бих живяла там, предпочитам си България. Достатъчно съм пътувала за моята възраст за да мога да преценя къде бих желала да живея и къде не, а Германия определено не влиза в тази класация. Нещата не опират и до икономика или стандарт. Нещата опират до това дали се чувстваш добре сред хората в тази държава, а повечето мои познати живеещи там (вкл. и моя опит в Германия) показват, че повечето чужденци (не само българи) не се чувстват добре там.

Имаме си една потребителка в Китай - то Китай може да има много добре развиваща се икономика, но я потай доколко се чувства добре и уютно там (особено сред китайците и техните нрави). Нещата далеч не опират до икономиката на една държава - имам приятелско семейство, които живеят в малко и не толкова развито африканско градче, но се чувстват прекрасно там...

Адвокатстваш и още как. Пази се да не станеш това, което не обичаш! :)

Уханията понякога подвеждат, на едни вдъхват едни емоции, на други ... други. Ти говориш за българка в Китай, която не е свикнала с живота там. Аз познавам 2 българки в Китай, които са доволни, че са там. Познавам и много китайци, които също са доволни от живота си, а и по-важното е, че там стандарта се вдига и вдига ежемесечно, икономическите и потребителски факти и статистики не са просто празни приказки и е добре да ги поглеждаме без емоционален оттенък. А това че има хора, които където и да идат все няма да им е добре и няма да са доволни от живота си и вечно ще мрънкат и недоволстват... да има и такива хора и то навсякъде. Публикувано изображение

Едно е да си с критичен поглед, друго е да си вечно опяващ мърморко. Не говоря лично за някой тук, а по принцип. Човек трябва да се понаучи да не се пали от всяка генерална преценка. И всеки има право да си прави такива на базата на опита си. Трябва да се уважаваме един друг, което включва и да се замисляме за това кой колко и какъв опит има. В България стана модерно и 19-20 годишни да се пъчат сякаш са опознали цял свят, да сигурен съм, че си вярват, още повече съм сигурен, че подобни деца има какво още да научат. Има една думичка - смирение и е добре, колкото някой е по-млад човек, толкова повече да набляга на нея в душата си. Има защо. Елин Пелин има един хубав разказ: "Песоглавецът" добре е всеки буен младеж да го прочете и да се размисли над този образ. Усмихната седмица на всички!

Адвокатстваш и още как. Пази се да не станеш това, което не обичаш! :)

Уханията понякога подвеждат, на едни вдъхват едни емоции, на други ... други. Ти говориш за българка в Китай, която не е свикнала с живота там. Аз познавам 2 българки в Китай, които са доволни, че са там. Познавам и много китайци, които също са доволни от живота си, а и по-важното е, че там стандарта се вдига и вдига ежемесечно, икономическите и потребителски факти и статистики не са просто празни приказки и е добре да ги поглеждаме без емоционален оттенък. А това че има хора, които където и да идат все няма да им е добре и няма да са доволни от живота си и вечно ще мрънкат и недоволстват... да има и такива хора и то навсякъде. Публикувано изображение

Едно е да си с критичен поглед, друго е да си вечно опяващ мърморко. Не говоря лично за някой тук, а по принцип. Човек трябва да се понаучи да не се пали от всяка генерална преценка. И всеки има право да си прави такива на базата на опита си. Трябва да се уважаваме един друг, което включва и да се замисляме за това кой колко и какъв опит има. В България стана модерно и 19-20 годишни да се пъчат сякаш са опознали цял свят, да сигурен съм, че си вярват, още повече съм сигурен, че подобни деца има какво още да научат. Има една думичка - смирение и е добре, колкото някой е по-млад човек, толкова повече да набляга на нея в душата си. Има защо. Елин Пелин има един хубав разказ: "Песоглавецът" добре е всеки буен младеж да го прочете и да се размисли над този образ. Усмихната седмица на всички!

Прав си в много от нещата, които каза и все пак искам да вметна някой неща.

Първо - не адвокадствам. Вярно, уча основи на правото, но съм много далеч от тези наклоностти, най-вече защото не мога да лъжа достатъчно добре за да бъда адвокат ;).

По въпроса за Германия - аз вече си казах, всеки си има право на мнение. Моето мнение за Германия е отрицателно, защото съм имала сблъсъци с германци на място ( и тъй като не говоря немски) и те са се държали изключително арогантно и надмедно. От друга страна имам приятели германци, които са си пичове, включително и едно българско семейство, които от 30г. живеят в Германия и се чувстват добре. За това казвам, че е въпрос на вкус, ако мога така да се изразя. Аз не харесвам Германия (може да нямам кой знае какъв опит там) и не желая да живея там, ти я харесваш и живееш там, чувстваш се добре - лошо няма. Всеки има право на мнение, а аз не се опитвам да противореча с твоето по отношение на Германия, защото ти живееш там от много време.

Колкото по въпроса за младежта - да прав си в това, което каза, но това в никакъв случай не се отнася за всички младежи (тук идва "модата" да се поставя всичко под общ знаменател). Аз не притендирам и не се пъча, че съм "опознала целия свят". Била съм тук-там и изразявам мнението си базирано на това какво съм видяла. Това, че не съм на 30, означава ли, че трябва да си мълча за всеки въпрос, по който имам мнение и собствено становище?

...още повече съм сигурен, че подобни деца има какво още да научат.

Това, драги мой, според мен се отнася за цялото човечество, независимо от възрастта и пола на човек :lol6:. И на 93 години да станеш, пак ще имаш още да учиш :lol6:.

Има една думичка - смирение и е добре, колкото някой е по-млад човек, толкова повече да набляга на нея в душата си.

В думите ти има много истина, но проблемът е там, че аз оставам с впечатлението, че за теб хората под 20 - годишна възраст или младежите, не трябва да се обаждат, защото разбираш ли, били много млади ;). Според мен говориш именно за такова смирение, което за мен се равнява на принизяване и мълчание. И като говорим за това, се сещам за един много добър цитат на един от любимите ми руски автори:

Този, който пълзи, не бива да се сърди, когато го стъпчат.

Съжалявам, че не можем да постигнем съгласие, но аз смея да твърдя, че за 17-те си години имам стабилна обща култура (имайки в предвид в какво поколение живея) и изградена ценностна система. И нямам намерение да си мълча и да стоя "смирена" само защото съм на 17 ;).

П.П: Между другото, благодаря ти, че ме подсети за разказа на Елин Пелин :) Той ми е сред любимите български автори ;).

Лек и усмихнат ден ти желая;)

...В думите ти има много истина, но проблемът е там, че аз оставам с впечатлението, че за теб хората под 20 - годишна възраст или младежите, не трябва да се обаждат, защото разбираш ли, били много млади :speak:. Според мен говориш именно за такова смирение, което за мен се равнява на принизяване и мълчание. И като говорим за това, се сещам за един много добър цитат на един от любимите ми руски автори:

Съжалявам, че не можем да постигнем съгласие, но аз смея да твърдя, че за 17-те си години имам стабилна обща култура (имайки в предвид в какво поколение живея) и изградена ценностна система. И нямам намерение да си мълча и да стоя "смирена" само защото съм на 17 :).

...

Два кратки въпрос, за да намерим обща основа:

1) Кога един млад човек под 20 години трябва да прояви смирение?

2) Каква е разликата между българските думи: "смирение" и "примирение"?

Два кратки въпрос, за да намерим обща основа:

1) Кога един млад човек под 20 години трябва да прояви смирение?

2) Каква е разликата между българските думи: "смирение" и "примирение"?

1) Когато няма достатъчно познания (дори никакви) в определена област. Тогава трябва да прояви смирение и да слуша, за да се научи, а не да говори без да знае.

2) Примирение е много по-тежката форма на смирение, според мен. Примирение цари тук в България - в началото смирияваш над обстоятелствата, а после се примиряваш с тях. Примиряваш се с ниските заплати, високите данъци и цени и цялата мизерия на правителството :help:. Ето това е примирение според мен.

Нямам намерение да ровя из ълковнми речници за да вадя определение за тези две думи.

П.П: Аз лично не виждам вече смисъл в този спор, поради няколко причини:

1. Отклонихме се от темата.

2. При положение, че и двамата сме на различни мнение, не виждам смисъл да ги уеднаквяваме. Както вече казах - всеки има право на мнение. :help:

1) Когато няма достатъчно познания (дори никакви) в определена област. Тогава трябва да прояви смирение и да слуша, за да се научи, а не да говори без да знае.

2) Примирение е много по-тежката форма на смирение, според мен. Примирение цари тук в България - в началото смирияваш над обстоятелствата, а после се примиряваш с тях. Примиряваш се с ниските заплати, високите данъци и цени и цялата мизерия на правителството ;). Ето това е примирение според мен.

Нямам намерение да ровя из ълковнми речници за да вадя определение за тези две думи.

П.П: Аз лично не виждам вече смисъл в този спор, поради няколко причини:

1. Отклонихме се от темата.

2. При положение, че и двамата сме на различни мнение, не виждам смисъл да ги уеднаквяваме. Както вече казах - всеки има право на мнение. ;)

Привет киселке, ;)

Приемам определението ти за двете думи за правилно, аз не съм искал от теб да даваш някакви изрядни тълкования според речниците. Да, грубо казано това е разликата между "смирение" и "примирение".

Тук идва следващите ми въпроси:

1) Кога можеш да си спокойна, че имаш достатъчно знания в дадена област?

2) Как така правят грешки хората, които вярват, че знаят достатъчно и възможно ли е да се заблуждават в преценките си?

3) Как може човек да е сигурен, че няма нужда от смирение в дадена ситуация, и какво струва тази негова убеденост, ако впоследствие се докаже, че е сгрешил? Колко струва упорството му да не се смири и прецени чуждите факти?

В една друга тема, cecov показа, че една снимка на която има въртяща се мацка, предизвиква различни усещания и вярвания у различни хората. Някои я виждат да се върти наляво, други надясно, а трети я виждат и в двете посоки. Но забележете!! Никога едновременно!! Мацката изглежда винаги се върти на някъде. Можем на всеки полугръг да я завъртаме обратно, но тя винаги ни се струва, че се върти. Можем статистически да се убедим за еволюцията на позициите на някои участници. Някои от тях така и не видяха позицията на другите. Този хубав експеримент надявам се показва на всички, че различната ни настройка да се съмняваме и прозираме фактите ни дава различни усещания. А факта, че други хора виждат истината по друг начин означава, че там има още какво да се дълбае и проумява. Истината понякога е проста като че 2+2=4. А понякога се иска да осъзнаваме, че тя не може да бъде обосновавана с нашите усещания за правилност. Трябва винаги да търсим математически издържано доказателство. Надявам се всеки да намира сила да се съмнява и търси математическата истина. Моите поздравления за Цецо!!

А иначе помни, че винаги има смисъл да си доближаваме мненията, защото със сигурност мацката се върти само в една посока. Истината е само една! Кое как ни изглежда може да се променя, но даденостите се случват само веднъж по един начин. Това не е компютърна игра със save/load. Живота се случва само веднъж и понякога сме прави, понякога заблудени. Но истината не е субективна. Всъщност на онази снимка въртяща се мацка виждаме само ние благодарени на въображението си. За една муха с фасетно око, там ще има просто променящи се контури, които тя никога няма да види като въртящ се 3Д образ. Нека се учим да се пазим от нашето въображение! Понякога то е най-големия лъжец за самите нас.

И тук дойде момента да сложим край на нашия спор поне в тази тема, защото прекалено много се отклонихме от цялостната идея на темата и оспамихме само защото двамата не сме на едно мнение. ;) И 20 страници да изпишем, пак няма да постигнем съгласие ;) Така, че ти предлагам да прекратим - ако още ти се спори, продължавай на ЛС, аз нямам нищо против ;). П.П: Предлагам да си продължим, без да се отклоняваме толкова от темата ;).

И тук дойде момента да сложим край на нашия спор поне в тази тема, защото прекалено много се отклонихме от цялостната идея на темата и оспамихме само защото двамата не сме на едно мнение. :P

И 20 страници да изпишем, пак няма да постигнем съгласие :) Така, че ти предлагам да прекратим - ако още ти се спори, продължавай на ЛС, аз нямам нищо против ;).

П.П: Предлагам да си продължим, без да се отклоняваме толкова от темата ;).

Когато човек започва едно писмо, обикновено го прави с поздрав. Завършва го с някакво пожелание от учтивост. В самото писмо понякога добавя и разни комплименти или други "спамващи" фрази. За да си изясним позициите, трябва да имаме ясни правила на разговор. Просто лозунга: "Не дей да спамиш!" МОЖЕ също да е просто спам в дадена ситуация.

Да се водят разговори просто ей така ... без да се развиваме и променяме няма никакъв смисъл. Тъжно ми е, когато някой ми каже, че нямало смисъл да се разбираме, защото всеки си имал своя позиция и трябвало да си я отстоява. И какво ще я правиш тая лична позиция? Да си я гушна довечера в леглото за да ме топли ли?!

В "глутницата вълци" всеки си има лична позиция, ейрархията се определя и пренарежда периодично въз основа на позицията на силата. Всяко общество, в което няма други ценности и правила освен това на силата, и общество в което не се търси доближаване на противоположни мнения, а просто всеки си живее сам за себе си прав, е жалка вълча глутница и членовете й нямат право да претендират за нищо. С тях ненапразно истинските цивилизовани общества се отнасят като с псета. Публикувано изображение

Ето я истината за стойността на нашето общество и уви дори много умни хора изпадат в този транс на великата глупост - "всеки си има своя истина". А без да се изясни основата, на която се преценя, кое е вярно и кое не - Няма смисъл се да води каквато и да е дискусия. Трудно е да видим болката в душите на другите. Лесно е да им се присмиваме. Публикувано изображение

Общата и единна истината на древните Атиняни е била: "Ние сме най-велики". После сульо и пульо тръгнал да става атинянин. Това което направило Рим - Рим, е че имало силен национализъм и силно общество, сплотено отново от една идея: "Рим е най-велик и римляните най-културните на света", и отново всички взели да се натискат да им викат римляни. Купували си това право понякога с пари. Ето как - само и единствено, общите идеи са направили дадени общества по света Велики.

Ние българите не можем да имаме общи идеи днес. Ние си фантазираме, че всеки имал право на своя собствена истина. Ето какво видя и проумя един българин, който обикаля по света. Ако и това не влиза в главата на някои хора и минава за спам ... оставам безмълвен. Публикувано изображение

Много интересен спор. Бих посъветвала да не поучаваш другите така ярко, веселяк, ако не искаш да ти викам всезнайко. И на 17 един човек може да бъде достатъчно разумен, за да има собствено мнение по някои въпроси. AciDBurn поздравления за търпението. .......... Та по темата - аз съм била в Германия... и наистина не ми харесва там. Определено предпочитам Франция, където живея. Но бих живяла в Холандия например...или в Швейцария.

Редактирано от infinity1305 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.