Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Живееш в чужбина?!

Featured Replies

Та по темата - аз съм била в Германия... и наистина не ми харесва там. Определено предпочитам Франция, където живея.

Но бих живяла в Холандия например...или в Швейцария.

Радвам се, че преминахме отново на темата.

Аз лично обожавам Франция - много магнетична страна :blink: Била съм два пъти там, но с удоволствие бих отишла и за повече време, само да можех да се преборя с френския.

Париж, Лион, Монако, Ница...все прекрасни места.

Иначе за живеене бих избрала Нова Зеландия или Австрия (Залцбург особено).

За всеки има място под слънцето.

• Отговори 222
  • Прегледи 82,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Много интересен спор.

Бих посъветвала да не поучаваш другите така ярко, веселяк, ако не искаш да ти викам всезнайко.

И на 17 един човек може да бъде достатъчно разумен, за да има собствено мнение по някои въпроси.

AciDBurn поздравления за търпението.

..........

Та по темата - аз съм била в Германия... и наистина не ми харесва там. Определено предпочитам Франция, където живея.

Но бих живяла в Холандия например...или в Швейцария.

Напълно съм съгласен, че и на 17 човек може да е разумен, а и аз не подценявам AciDBurn, напротив уважавам я много повече от колкото явно това изглежда на някои хора. Аз не бих си губил времето да споря с идиоти, както можеш и ти да видиш, не стоя във възможно всяка дискусия само и само да набивам канчетата на всички. Тук има умни хора, но всички правим понякога грешки, всички понякога заемаме малко неправилна позиция. Ти уважаваш гледам и исляма и християнството и двете религии говорят, че има една истина. В природата също когато я опознаем достатъчно добре проумяваме, че има една истина и тя е: помагай, гради, създавай!

Това се опитвам да правя и аз. Извинявам се за тона ми, признавам, че понякога не намирам най-точните изразни средства. Но казах важни факти, които ми се искаше някой да ги забележи и да ги коментира по същество, а не да ме напада, как тона ми бил неподходящ. ОК, оплюй ме, че тона ми е бил груб, давам ти право, щом това помага. Но хайде да забележим фактите моля.

Иначе всяка тема ще си я отваряме и затваряме и ще си приказваме ей така да си губим времето. Наистина не желая просто да си губя времето и търся спокойни разумни хора, с които да променим тази българска вълча глутница. Нека се концентрираме върху важните неща! За мен няма по-важно нещо от това да си оправим държавата и обществото. Нека вземаме добрите примери от други общества и държави, а не само да сме пространствено обитавали тук и там по света. Нека има смисъл, моля! :blink:

• Автор

Нека се концентрираме върху важните неща!

Нека се концентрираме върху темата! Всеки последвал пост, несъответстващ на темата, ще бъде изтрит без предупреждение. :blink:

Всъщност като се замисля опита на един българин в чужбина може да е много ползотворен за България (макар и доста неприложим). Страната ни има много какво да научи, дори от Източна и Централна Европа (без да споменаваме Западна и Скандинавия). И все пак, аз винаги съм казвала, че преди да сме граждани на България, ние сме граждани на света - можем да живеем там, където се чувстваме най-добре. ;) И това е идеята на темата - как се чувстват живеещите в чужбина българи. :speak:

...И все пак, аз винаги съм казвала, че преди да сме граждани на България, ние сме граждани на света - можем да живеем там, където се чувстваме най-добре. :)

...

Подобна реплика съм я чувал многократно през живота си от разни българчета. Изричах я и сам, когато бях на 20г. Спорих с много млади хора след това, колко е уместна. Повечето от тях се фукаха, че са граждани на света и вероятно си мислеха, че не ги разбирам. 100% от тези с които все още се познаваме, вече не биха си помислили да я кажат и се отнасят към онзи период в живота си, когато са я казвали като лош спомен и съжаляват, че са вярвали в надути фрази. Гражданин на света може да станеш, ако света те поиска. Гражданин на света си, ако няма никакви ограничения за всички, а такива има, ако не за един, то за много други. Навсякъде е пълно с клубове на богати и бедни. А някои живеят просто в гета. Някои хора не искат да признаят, че са натикани в едно гето, като се правят, че не забелязват това. Колкото и да ме хулите и иронизирате, сами ще видите някой ден фактите. Тогава като много други само ще ми кажете: "извинявай". Сценарий, който вече се повтори поне 10-15 пъти пред очите ми. Трудно се спори с млад човек, а държава, която не възпитава во време младежта си после бере за плодове: "граждани на света". Да можеше поне за миг някоя от буйните глави в тази тема да проумеят, защо ме боли. Нейсе. Публикувано изображение Всичко е важно, не само как живееш, а и къде. Илюзиите нямат свършване. Моите дълбоки почитания към cecov, който много добре го показа с онази снимка на връткащата се мадама. Хора които обичат да живеят независимо къде, но добре, може утре да се събудят в Матрицата. А може и изобщо да не се събудят. Някои от тях са даже антивирусни програми. А аз съм дразнител-вирус. Публикувано изображение

Редактирано от weselqk (преглед на промените)

Здравейте.. наистина ме заинтигува тази тема!.. аз се интересувам от Италия. Тъй като моите родители работят там от около 5 години аз прекарвам лятото си там и наистина ми харесва. Това лято особено! Дори работих. Баща ми обаче е много лошо настроен към тази държава, а в същото време аз съм обсебена от нея.. дори обмислям след като свърша средното си образование (сега съм 11 клас) да отида да уча там. Незнам как ми дойде тази идея и до колкото познавам баща си .. той едвали ще е щастлив от този факт за разлика от майка ми. Пиша ви защото се надявам сред вас да има някой който би ми помогнал .. някой знам ли.. може би който вече е минал по този път и може да ме посаветва дали си заслужава да отида в Италия?? Благодаря предварително!

• Автор

Хей здрасти, аз досега не съм била в Италия, така че не мога да ти помогна много много, но се сетих, че едно момче от моя град сега следва там. Не го познавам лично, така че единствената връзка, която мога да ти дам е ТУК . :)

Другото, което намерих е ТОВА, но като гледам не е е особено богато на информация за момента.

ТОВА пък е българската общност в Италия. :)

Относно алкохолизирането...дойдох с нагласата, че по-алкохолизирана нация от българската няма, обаче изненада..датчаните не си поплюват и дори само с бира го докарват до много, много "весело".

Хехехе , ... ти не знаеше ли ?!

Те нищо друго не правят , освен да пият и да се чу..т . При тези големи социални помощи - какво им остава на "горките" хора . .... Явно още не си виждала как шведите всеки петък пътуват от Хелсингборг /Швеция/ към Хелзингьор /Дания/ , за да се напият в датските дискотеки ? Като се има в предвид , че цената на билета за ферибота е "само" .... по-малка от кутия цигари . Алкохола в Дания е два пъти по-евтин от този в Швеция ! ..... И в неделя ферибота е пълен в обратна посока с махмурлии шведи . ...

Явно още нищо не си видяла от живота в Дания ? .... Поне Музея на Еротиката и "Малката Русалка" видя ли ? Заслужава си !

Публикувано изображение

Редактирано от maicky (преглед на промените)

• Автор

Хехехе , ... ти не знаеше ли ?!

Те нищо друго не правят , освен да пият и да се чу..т . При тези големи социални помощи - какво им остава на "горките" хора . .... Явно още не си виждала как шведите всеки петък пътуват от Хелсингборг /Швеция/ към Хелзингьор /Дания/ , за да се напият в датските дискотеки ? Като се има в предвид , че цената на билета за ферибота е "само" .... по-малка от кутия цигари . Алкохола в Дания е два пъти по-евтин от този в Швеция ! ..... И в неделя ферибота е пълен в обратна посока с махмурлии шведи . ...

Явно още нищо не си видяла от живота в Дания ? .... Поне Музея на Еротиката и "Малката Русалка" видя ли ? Заслужава си !

Публикувано изображение

Е аз съм тук само от 3 месеца...всичко ще се види. :speak: Бтв относно датчаните и шведите...в момента уча в английска програма, живея с общежитие пълно с чужденци...така че в интерес на истината засега нямам кой знае колко контакти нито с едните, нито с другите. :speak:

Е аз съм тук само от 3 месеца...всичко ще се види. :speak: Бтв относно датчаните и шведите...в момента уча в английска програма, живея с общежитие пълно с чужденци...така че в интерес на истината засега нямам кой знае колко контакти нито с едните, нито с другите. :)

Северните датчани и южните шведи си падат малко нацисти (в сравнение с останалите), но в сравнение със средностатистическия немец са супер. Примерно в Малмьо са по-гадни, отколкото в Стокхолм.

Хей здрасти, аз досега не съм била в Италия, така че не мога да ти помогна много много, но се сетих, че едно момче от моя град сега следва там. Не го познавам лично, така че единствената връзка, която мога да ти дам е ТУК . :)

Другото, което намерих е ТОВА, но като гледам не е е особено богато на информация за момента.

ТОВА пък е българската общност в Италия. ;)

Много ти благодаря! Сега разгледах това което си намерила и съм напълно доволна ;) Наистина благодаря :Р

• 2 седмици по-късно...

А в петък и събота вечер, няколко северо-източни щата се изсипвт в Монтреал и центъра закипява.Ядене, пиене и тези три неща до 3 ам.Май не е много важно засилилия се канадски долар...по е важно как ще изживееш младините. И никой не те пита от къде си а как си? Веселяк...ти не си ли Вънде?

Aз живея в Белгия...не дойдох тук по мое желание ,но сега вече започнах да свиквам...за мен обаче винаги България ще си остане #1! ;-)

А в петък и събота вечер, няколко северо-източни щата се изсипвт в Монтреал и центъра закипява.Ядене, пиене и тези три неща до 3 ам.Май не е много важно засилилия се канадски долар...по е важно как ще изживееш младините.

И никой не те пита от къде си а как си?

Веселяк...ти не си ли Вънде?

Не брато не съм Вънде. :clap: А и не съм в Канада, но това не пречи да се уважаваме нали. :yanim:

Айде при другото събиране и надпиване, удари едно за новото си другарче. Публикувано изображение

Аз съм в Мюнхен, Германия. Инфото на профила ми си е вярно.

• 4 седмици по-късно...

здравеите, да се включа и аз от франция май няма никой още... живея тук от тринайсет години, завърших си висшето тук и бачкам. Да кажа че тези които са емигрирали и разправят на «баламите« в бг колко са богати на запад е типична реакция на емигранта. Никой не иска да каже че е зле защото в бг ще му кажат че е некадарник. Истината е друга, бях на гости на емигранти в Лондон, там БГ живеят по десет човека в къщи като на общежитие, не ходят никъде, броят стотинките като в бг. В барселона е по зле там има един куп българи които живеят по бараки или по пристанището, намират работа от ден за ден. В Италия имам приатели живеят на палатки и се крадат по между си. Какъв е смисъла да емигрираш ако живееш по зле от колкото в БГ? Във Франция е трудно да си намериш работа ако не си завършил тук (дори и тук безработицата е огромна и французите емигрират в лондон или дъблин), бг общността се състои наи вече от студенти. Тези които работят са в строителството или чистачки. С тези пари (хиляда евро за чистачка и около две хиляди за строител) не можеш нищо да направиш а само да преживяваш. Една къща в провинциален град почва от триста хиляди евро, колко прави кредита който се плаща трийсет години? Обаче всичките гореописаните се прибират в бг и пилеят пари по дискотеките, фукат се пред «простолюдието« и за мен това е криминално поведение защото създава фалшиви впечатления и желания към хората от бг да се изнасят. Никъде няма разпънат червен килим, никъде никой не ни очаква. Тук се работи яко, ако не ви се работи просто забравете. Отделно трябва да сте готови за компромиси, задължително нещо което ще имате тук ще е за сметка за нещо което губите в БГ, всеки след това си качва всичко това на кантара. Темата е защо живеете в чужбина: всеки тръгва с нагласата че ще е за малко емигрирането и накрая живота те установява някъде и си стоиш там. Отделно Франция ми харесва защото тоя народ не е шиле не им ли харесва нещо си отстояват правата и затова все още живеят добре. Има консенсус в обществото че всеки може един или друг ден да се озове без доходи, затова всеки си плаща данъците в името на солидарността, а ние в бг гледаме как да се прекараме един друг. Харесва ми също че не се оставят американската масова култура и разни тъпи екшъни да ги завладеят (ние в бг сме дупедавци) и гледат да развиват не само френската култура а и европейската като цяло. Харесва ми също че са бохеми, работят за да живеят не живеят за да работят както американците. Какво ми липсва от БГ? Българската топлота и спонтанност, кръчмичките ни под лозата, зеленчуците и плодовете с вкус, солидарността ни със старите, грижите ни за собствените ни деца, съседите които се поздравяват....Какво не ми липсва от БГ? Това че не се съобразявам с мнението на когото и да било, не трябва да отговарям на «стандарти«: тип хубава кола, добра банкова сметка и яко гадже. Не ми липсва липсата на толерантност на БГ като цяло, правим преценки на хората без да се поставяме на тяхно място, не ми липсва това бг поведение да свиваме перките пред всеки (правителство, валутен фонд, US и който и да било), не се мобилизираме за нищо или рядко, не ми липсва бг гъзарията с «фалшиви« маркови дрехи, избиването на комплексите ни кой както може....

здравеите, да се включа и аз .......

свиркай си , нали си се устроил , кво те боли дедовия за другите ? да са ти били буци на лозето ? - Не

• Автор

свиркай си , нали си се устроил , кво те боли дедовия за другите ? да са ти били буци на лозето ? - Не

Практически погледнато е точно така...

Но с това мислене има да чакате България да се оправи.

Практически погледнато е точно така...

Но с това мислене има да чакате България да се оправи.

С кое мислене , маце ? Аз съм от няколко години извън Бг и не смятам да се връщам въ о бще ! Въобще не ми пука кой кво разправя за чужбина по кръчмите на България и какво работи и как живее в чужбина .

Който е щастлив в България да си стои там , който е щастлив навън да си стои там .

С кое мислене , маце ? Аз съм от няколко години извън Бг и не смятам да се връщам въ о бще ! Въобще не ми пука кой кво разправя за чужбина по кръчмите на България и какво работи и как живее в чужбина .

Който е щастлив в България да си стои там , който е щастлив навън да си стои там .

Еми то така като чета кви ги пишеш, по-добре е, че си заминал и още по-добре, че няма да се върнеш... Чудя се дали няма някъде из интернет форум наречен например "Аз съм злобен" или пък "Целия свят ми е виновен, че съм некадърник" и разни други подобни... Типично по Българси си се изказал, струва ми се даже, че ти въобще не живееш в чужбина, а в някое китно родопско село и нета ви го карат с каручката... ;) Аз се чудя, как може от няколко години да живееш навън, и поне малко да не прихвана от манталитета на Европейците, ако въобще си в Европа... Извода може да е само един- Простака където и да го сложиш, си оства простак...

Простака където и да го сложиш, си оства простак...

Цървула и на чист крак си е цървул се казва ;)

Я ми кажи какъв е европейския манталитет ? Че те са егоисти , скъперници , двуличници го знам

ок, вече ще съм мила и добра, но ако не обърна внимание на това, че някой си го боли дедовия за другите, просто няма да съм себе си, браво, че жена му е швейцарка, моя мъж е българин, ама не се оплаквам :) Що се отнася за манталитета, бих казала, че говоря като цяло, а не персонално за черти от характера, то се вижда как те живеят, чистота, култура на пътя- за България това е нещо не познато, аз карам предимно колело, ролери или вървя пеш, еми то е лудница просто... хората са спокойни, не са като нас, изнервени от всичко което ни заобикаля, до обяд сме сърдити на себе си, а след обяд на всички останали, това имах впредвид, не искам никой да засегна, моля да ме извините ако съм груба :)jackass не прекалявай с шоколадчетата :P

hrisipisi писенце :jumping11: не ям много школад / и без него ми работи / , а и ич не си груба .. както се казва Грубостта краси човека ..

Тва за което говориш чистота , култура на пътя и др. е постигнато с много труд и закони , които за разлика от населението в България се спазват.

Наказанията са тежки, а и полицията и съдилищата работят с пълна сила. В България никой не го еВе ,че си плащаш данъците навреме и точно .

А тва , че хората са спокойни е вярно ела ги виж спящите швейцарци

Аз с моята невъздържаност и прямост ми казват ,че ми трябва професионално мнение

От България избягах сравнително лесно, от българското бягане няма.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.