Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Живееш в чужбина?!

Featured Replies

значи аз бях в Испания много дълго време. Обиколих цялата страна. От всичките градове най малко ми хареса Мадрид. Направо отврат. Много чужденци и т.н./говоря за чернилките/.Но не съм расист. Един от добрите ми приятели е негър.Много готини са градовете и природата на север от Испания. А аз си обичам Балкана.Много ми харасва страната на Баските- това че имат лошо име според мене е само една заблуда от тъпите политици.Може много да се говори за Испания. Добра страна, Хората са готини и прочие... Но не бих останал да живея постоянно в нея/в момента съм в България./Ходил съл за известно време и в Австрия, Словения, Швейцария и още други европейски страни. Може да се напише цяла дисертация за хората в различните държави. И всеки има избор да живее където си иска..това е готино. но обърнете внимани на нещо - Ако се връщате в България със самолет или с автобус погледнете очите на българите когато стъпят в страната си :) :) лично аз бих Живял в Швейцария, да си имам една фермичка с крави ;) ;) , Но не и за постоянно,,.....

• Отговори 222
  • Прегледи 82,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ама що трябва да си разправяме кой къде е? Нали сме си българи и извън България. Имаме си достъп до Интернет страниците на български, гледаме си по сателите българските телевизии и си слушаме и радиата. Говориме си без пари с близките ни от България по Интернет. Всяка година си се връщаме през лятото за по месец. Единствено дето трябва да говориме на някакъв чужд език по цял ден ни прави живота по-различен. Аз съм в една от 4-те европейски държави в която се говори на френски, но често ходя в Германия за по един ден. Нищо й няма на Германия, ако жена ми беше германка щях да си жевея и там добре. Ако на някой му се живее за дълго време на Запад да знае че смесените бракове още не са забранени. Да си вземе една местна булка та да му е лесна интеграцията и да гледат на него по-положително, демек почти тяхен човек си станал. Па ако му се паднат и свестни сватове става рахат работа.

значи аз бях в Испания много дълго време. Обиколих цялата страна. От всичките градове най малко ми хареса Мадрид. Направо отврат. Много чужденци и т.н./говоря за чернилките/.Но не съм расист. Един от добрите ми приятели е негър.Много готини са градовете и природата на север от Испания. А аз си обичам Балкана.Много ми харасва страната на Баските- това че имат лошо име според мене е само една заблуда от тъпите политици.Може много да се говори за Испания. Добра страна, Хората са готини и прочие... Но не бих останал да живея постоянно в нея/в момента съм в България./Ходил съл за известно време и в Австрия, Словения, Швейцария и още други европейски страни. Може да се напише цяла дисертация за хората в различните държави. И всеки има избор да живее където си иска..това е готино. но обърнете внимани на нещо - Ако се връщате в България със самолет или с автобус погледнете очите на българите когато стъпят в страната си ;):sobbing:

лично аз бих Живял в Швейцария, да си имам една фермичка с крави ;) ;) , Но не и за постоянно,,.....

грабваш дисагите и идваш насам .. ще ти измислим нещо ;)

грабваш дисагите и идваш насам .. ще ти измислим нещо ;)

;) И аз идваааааааааааам - от крави не разбирам много, но ще се науча .. те техните са послушни - пасат си наволя по баирите.. Винаги съм се чудела, дали имат собственик или са 'диви' крави Публикувано изображение Никой не си ги търси - ни зиме, ни лете .. !! ;)
  • 1 месец по-късно...

Аз живея в Русия вече 23 години с майка ми, татко ми и сестра ми. Рождена съм в Русия. Завърших тук и училището и медицинската академия, ама след 4 месяца ние ще живеем в България. Няма да се върнеме в Русия никога.Аз толкова се радвам затова, защото всички м.роднини- в България!!!! :yanim: Надявам се, че ме разбирате. Извинявайте ако направих много грешки(аз изучавам български език, ама още не го знам добре.

Заповядайте...има много място....на онези прогонените...

Благодаря за вашето гостоприемство!!!!!!!! ;)

Има ли много които идват...познаваш ли и други семейства, които се канят да се преместят? Как става процедурата?Ще споделиш ли?

Вярно няма много хора, които са се включили. Би ми било интересно да прочета и още мнения. И най-вече за Австрия. Живея тук от почти 6 месеца. Преди около 4 години бях на екскурзия във Виена и си пожелах един ден да живея тук. Но знаех, че е абсурдно желание. То обаче... взе че се сбъдна. Дойдох, за да уча. Първоначално посещавах курс по немски, тъй като нивото на езика ми не бе толкова добро, колкото си мислех. Издържах си успешно необходимите изпити за езика и от няколко дни вече посещавам лекции, за което съм много щастлива, макар да ми е ужасно трудно. Тук е хубаво, на мен ми харесва, хората са мили, поне аз съм останала с такива впечатления, но от много други, не съм чувала да се изказват ласкаво. Не ми харесва това, че са студени. В курса се сприятелих с всички страшно бързо, с някои хора все още поддържам връзка. Но всички бяха чужденци. А в университета...никой с никого не общува. Да те е страх да попиташ или да помолиш за нещо. Правилно ми казваха, че следването тук е анонимно. С това ми е определено трудно да свикна, тъй като аз съм от хората, които ако не от първия, то от втория път вече ще се е сприятелил с някого. НЕ е особено приятно да се чувстваш самотен сред толкова много хора! Има и нещо, което ми направи ужасно впечатление тук - БЪЛГАРИТЕ. Срещнанх ужасно, ужасно много българи последните две седмици и преди това също няколко. Всички са ужасно студени. Не искат да те допуснат до себе си. И са невероятно надути и груби. Турци, сърби, босненци, руснаци... всички те са единни и се подкрепят. А ние... се делим и не желаем контакти с българи. Това не го разбирам. И тъй като не малко българи срещнах тези дни, не малко пъти се замислям, къде е причината да са такива.

Отговора на този ти въпрос е колкото лесен, толкова и страшен :)

Не, не познавам такиви семейства. Имаше преди 6-9 години, ама сега незнам има ли или не. Ние пратихме документите в посолство на България, за да получим българско гражданство за мен и сестра ми. И трябва да оформ. виза ,, D ,,- това е означава че на постоянно местожителство. Разбирате ли? И във задграничен паспорт имаме печат-,,постоянно местожителство,,.

Аз живея в Русия вече 23 години с майка ми, татко ми и сестра ми. Рождена съм в Русия. Завърших тук и училището и медицинската академия, ама след 4 месяца ние ще живеем в България. Няма да се върнеме в Русия никога.Аз толкова се радвам затова, защото всички м.роднини- в България!!!! :wors: Надявам се, че ме разбирате. Извинявайте ако направих много грешки(аз изучавам български език, ама още не го знам добре.

Добре дошла във форума! Това е едно наистина много хубаво местенце, в което, надявам се ще се почувстваш както у дома си/спокойно и уютно/ и ще намериш много нови приятели. За българския не се безпокой, справяш се чудесно!

Вярно няма много хора, които са се включили. Би ми било интересно да прочета и още мнения. И най-вече за Австрия. Живея тук от почти 6 месеца. Преди около 4 години бях на екскурзия във Виена и си пожелах един ден да живея тук. Но знаех, че е абсурдно желание. То обаче... взе че се сбъдна. Дойдох, за да уча. Първоначално посещавах курс по немски, тъй като нивото на езика ми не бе толкова добро, колкото си мислех. Издържах си успешно необходимите изпити за езика и от няколко дни вече посещавам лекции, за което съм много щастлива, макар да ми е ужасно трудно. Тук е хубаво, на мен ми харесва, хората са мили, поне аз съм останала с такива впечатления, но от много други, не съм чувала да се изказват ласкаво. Не ми харесва това, че са студени. В курса се сприятелих с всички страшно бързо, с някои хора все още поддържам връзка. Но всички бяха чужденци. А в университета...никой с никого не общува. Да те е страх да попиташ или да помолиш за нещо. Правилно ми казваха, че следването тук е анонимно. С това ми е определено трудно да свикна, тъй като аз съм от хората, които ако не от първия, то от втория път вече ще се е сприятелил с някого. НЕ е особено приятно да се чувстваш самотен сред толкова много хора!

Има и нещо, което ми направи ужасно впечатление тук - БЪЛГАРИТЕ. Срещнанх ужасно, ужасно много българи последните две седмици и преди това също няколко. Всички са ужасно студени. Не искат да те допуснат до себе си. И са невероятно надути и груби. Турци, сърби, босненци, руснаци... всички те са единни и се подкрепят. А ние... се делим и не желаем контакти с българи. Това не го разбирам. И тъй като не малко българи срещнах тези дни, не малко пъти се замислям, къде е причината да са такива.

Ох, ще се опитам да ти отговоря на въпроса за българите, защото на мен това ми е болна темаПубликувано изображение И аз доста време се чудех и си задавах тези въпроси, които ти си задаваш, да кажем от 2000 година насам и когато тръгнах за Китай преди 2 години бях най-доволна от факта, че в града, в който ще бъдем няма да има други българи. Но, в крайна сметка всичко си е въпрос до човек. Може би ще намериш и българи, с които да се сприятелиш, но, ако не намериш не страдай от този факт. Има толкова много хора от други националности, които могат да ти бъдат приятели и да се разбираш с тях. Честно казано тук има и други европейци-румънци, поляци, немци и т.н., но моята най-добра приятелка беше индонезийка, а съпругът и австралиец. С тях сме прекарали най-хубавите си моменти и празници в Китай. Не обвинявай другите българи, които си срещнала, че са груби и надути-може би това е защитна реакция или пък въпрос на възпитание, лично светоусещане или поради хиляди други причини.

Не бих искала да коментирам народо-психологията ни, ти сама след време ще разбереш защо другите се държат така, а може би и ти самата ще се промениш, адаптирала се към новите условия на живот, с цел оцеляване. Не бих искала да те съветвам, но приеми другите такива, каквито са, защото не можеш да ги промениш, но можеш да направиш нещо полезно за себе си, и смятам ще се чувстваш по-добре-опитай се да не мислиш и да не страдаш от тези неща, настрой се, че нещата зависят само от теб и не очаквай помощ от никого, трябва сама да се справяш. А, и нали сама си направила този избор да учиш там?! Не се разочаровай, това само ти товари душичката! Отпусни се, усмихни се и всеки ден си повтаряй, че се чувстваш все по-добре!

А, и виж-не си съвсем сама-тук, във форума има толкова много страхотни и приятни българи, с които можеш да поговориш и да се докоснеш до българското! Успех!

Добре дошла във форума! Това е едно наистина много хубаво местенце, в което, надявам се ще се почувстваш както у дома си/спокойно и уютно/ и ще намериш много нови приятели. За българския не се безпокой, справяш се чудесно!

Благодаря!!!!!!!!! много ми е приятно!!!!!!!!! ;)

Ох, ще се опитам да ти отговоря на въпроса за българите, защото на мен това ми е болна темаПубликувано изображение И аз доста време се чудех и си задавах тези въпроси, които ти си задаваш, да кажем от 2000 година насам и когато тръгнах за Китай преди 2 години бях най-доволна от факта, че в града, в който ще бъдем няма да има други българи. Но, в крайна сметка всичко си е въпрос до човек. Може би ще намериш и българи, с които да се сприятелиш, но, ако не намериш не страдай от този факт. Има толкова много хора от други националности, които могат да ти бъдат приятели и да се разбираш с тях. Честно казано тук има и други европейци-румънци, поляци, немци и т.н., но моята най-добра приятелка беше индонезийка, а съпругът и австралиец. С тях сме прекарали най-хубавите си моменти и празници в Китай. Не обвинявай другите българи, които си срещнала, че са груби и надути-може би това е защитна реакция или пък въпрос на възпитание, лично светоусещане или поради хиляди други причини.

Не бих искала да коментирам народо-психологията ни, ти сама след време ще разбереш защо другите се държат така, а може би и ти самата ще се промениш, адаптирала се към новите условия на живот, с цел оцеляване. Не бих искала да те съветвам, но приеми другите такива, каквито са, защото не можеш да ги промениш, но можеш да направиш нещо полезно за себе си, и смятам ще се чувстваш по-добре-опитай се да не мислиш и да не страдаш от тези неща, настрой се, че нещата зависят само от теб и не очаквай помощ от никого, трябва сама да се справяш. А, и нали сама си направила този избор да учиш там?! Не се разочаровай, това само ти товари душичката! Отпусни се, усмихни се и всеки ден си повтаряй, че се чувстваш все по-добре!

А, и виж-не си съвсем сама-тук, във форума има толкова много страхотни и приятни българи, с които можеш да поговориш и да се докоснеш до българското! Успех!

Да... знам, че зависят само от мен, което ми допада. За добро или за зло не разчитам на никого, освен на себе си. (е, тук живея с най-добрите си приятели, което си е доста добре и мога абсолютно за всичко да им се доверя. Но предпочитам сама да се грижа за себе си).Идвайки тук знаех, че няма да е лесно, но ... сама си взех това решение. Просто... ми става много обидно, когато срещна българин и той се опитва максимално бързо да ме разкара. Аз не съм страшна! И ми става болно, защото повечето нации, които срещнах тук, се подкрепят страшно много, а ние... нищо общо. Е вече това го казах, нямаше нужда пак да се повтарям, май. Благодаря ти, за пожеланието за успех! Публикувано изображение Никое начало не е лесно, така че вярвам, че скоро нещата ще започнат да се променят! Публикувано изображение

Хахаха, мила, разбира се, че не си страшна, но може човека да си има някакви страхове-я съзнателни, я подсъзнателни! Не го приемай толкова навътре! Пък и защо да ти е обидно, всеки си върви по пътя, гледай си твоя и си преслевай целите, нали за това си там, а не за едното общуване с непознати българи! А, и сама казваш, че си с приятели, за какво са ти посредствени отношения с хора, които не могат да превъзмогнат собственото си Его. И на мен ми е болно, че не се подкрепяме, но с това се свиква, от което, разбира се няма да ти стане по-леко. Просто приеми факта и толкова. Бъди наблюдателна и не особено доверчива и ще разбереш защо е така! Много късмет ти желая и бърза адаптация!

За щастие вече няма фрий-шопове. Те останаха май само в корумпираната България, която защитава хазарта и безмитната търговия, за да могат мръсници като нашите новобогаташи и техните протежета политиците да се нагушат. Поитересувайте се, какво количесто горива се продава през нормалните бензиностанции в България и какво през няколкото безмитни такива. Няма смисъл да се хвалим тук, кой доволен и кой не за дето емигрирал. Всеки най-добре си знае защо го е направил. Някои се приспособяват, други не. Това все още не е гаранция за каквото и да било. Ние винаги ще си останем българи, ние никога няма да бъдем приети другаде без едно на ум. Обратното могат да си мислят само разни глупави деца, дето са им дали някаква стипендийка и сега се насират от гордост. Това което не им идва на ум е, че егоизма и субективизма са повсеместно разпространени и са най-вече там, дето най-малко ги очаквате.

Дреми ми на кура, че съм на пъпа на света, важното е, че държавата ми за нищо не става, а ние се имаме за граждани на света. Тъп народ сме, сляп народ. Публикувано изображение

Прав си брато. Неам думи.

Колкото по-рано започнеш да се радваш на живота, толкова по-малко възможности ще имаш. А това че си ударила сега малко аванта си е до време. Но какво ли да ти говоря, сега си мислиш, че всичко дет' лети се яде. ;)

Деца мили, похабявате си потенциала така.

Нищо й няма на Германия, държавата си функционира баш хорошо, за 2006 е световен шампион по износ. В Бавария - държавата, в която живея, всяка втора произведена стока се изнася и продава в чужбина. А родината ни се управлява от смотаняци, които я направиха най-големия вносител на крайни продукти. Публикувано изображение

Вместо да се концентрирате върху "ужасното" в Германия, по-добре се замислете, как да подобрим производството на крайни продукти в България и да засилим износа на такива. САМО и ЕДИНСТВЕНО така ще се подобри и положението в държавата ни.

Що бе? Кво му на износа? Шибаните комунаги ни ни напраиха на продукти и всичките се изнесохме. КВО ИСКАШ ПОВЕЧЕ? :angry:;)

Тази нощ изчетох всички ваши изказвания по темата. Както е казано , "разни хора - разни идеали" , или " всеки луд с номера си. За няйкой някъде било хубаво за друг не. Въпрос на шанс, реализация пр. Аз живея в Швеция вече лочти две години заедно с родителите си. Все още не мога да определя дали живота ми е по-добър или по-лош отколкото в Б-ия. Всяко нещо си има ,и добрите,и лошите страни. Като се наспя ще драсна още някой ред ,защото започнах да изключвам. ;):angry:

Преди малко случаино видях тази част на форума и ми стана интересно как живеят други българи в чъжбина. Та по темата - от 6 месеца съм в Германия - Магдебург (източна Германия близо до берлин ако някой се чуди). Студент съм, работя по малко. И така. Впечатленията ми от германците са преди всичко отрицателни. Държавата била супер подредена - да ама не. 7 пъти ходих до една банка само за да преведат някакви 50 евро в тяхна сметка, немски мобилен оператор отказва да сключи договор с мен (вече имам чуството че е само защото съм българин), и т.н. и т.н. Да не говоря за проблемите с квартира/общежитие които имах в началото. Не знам дали на някой от вас му се е случвало да слезе от автобус на хиляди километри от вкъщи и да се чуди къде по дяволите ще спи тази нощ. Но спирам дотук с оплакванията. От друга страна има някои германци които са точно обратната страна на монетата, хора които направо ти е кеф да познаваш. Но май те са по-скоро изключение от общото правило. И все пак предпочитам да общувам с българи. Тук не се оплаквам от липса на такива. И аз съм забелязал че като има доста студени немци, извинявам се - българи, но тук като че ли са малцинство. Това което харесвам най-много на Германията са wochenende tickets! И накрая ще добавя че вече наистина свикнах тук - не планирам да се върна в България в следващите 5 месеца, но със съквартиранта ми решихме че 2 часа след последният ни изпит вече ще пътуваме към България. Но като се замисля тук си ми е яко, не завися от никой, грижа се самичък за себе си, а и се запознах със сегашната си приятелка тук (българка естествено). :) Благодаря на всички които ще ми прочетат простотиите и поздрави от Германия!

Моля всеки един,който смее да се нарече Българин...за всеки 1,който не намира решение на проблемите си в чубина,а с борба в собствената си страна...погледнете това видео http://www.zazz.bg/play:7197c213 .Кажете ми...защо винаги трябва да се избира най-лесният път?Защо вместо да пазим националното,ние решаваме да бягаме и да накланяме глава и да затваряме очи да не казвам пред кого,за да не нарушавам правилата на форума.Жал ми е,че България е наша родина,а всички бягат,вместо да се борят за правата си.На това ли сме научени?Да бягаме вместо да се борим?Целувки и поздрави на всичко :) .

• Автор

Жал ми е,че България е наша родина,а всички бягат,вместо да се борят за правата си.На това ли сме научени?

А аз не разбирам защо всеки, който е извън България, веднага се причислява към избягалите, страхливите, искащите всичко на готово и т.н.

Какви права в неправова държава?! Да не говорим, че трябва да си бил на място където ВСИЧКИ ПРАВИЛА СЕ СПАЗВАТ, за да видиш положителното в цялата работа и да се научиш кои са твоите лични права, как се защитават, а също и какви са задълженията ти към другите.

Излез на българска улица, мини на зелено и пак може да бъдеш смачкан и къде ще си потърсиш правата, на кого ще се оплачеш, ще направиш ли изобщо нещо като изключим да изпсуваш шофьора?! А аз съм в Дания от вече 8 месеца и не съм чула човек да е пострадал на пътя. Но то и е невъзможно колите спират на метър преди стоп линията, да не говорим че постмъртно няма да минат преди да са пропуснали пешеходците и велосипедистите. А хората в Бг не могат да изчакат един светофар...ето на това сме научени :rolleyes:

И като за финал това, че някой е излезнал извън Бг не означава, че няма да се върне. Въпросът е струва ли си...но това е вече друга тема.

x3m4eto, къде в Швеция, ако не е тайна? ;)

Разбира,се че не е. Градчето се казва Сьодерхамн , уж в превод южно пристанище ,ама по-скоро е в централна Швеция.

Моля всеки един,който смее да се нарече Българин...за всеки 1,който не намира решение на проблемите си в чубина,а с борба в собствената си страна...погледнете това видео http://www.zazz.bg/play:7197c213 .Кажете ми...защо винаги трябва да се избира най-лесният път?Защо вместо да пазим националното,ние решаваме да бягаме и да накланяме глава и да затваряме очи да не казвам пред кого,за да не нарушавам правилата на форума.Жал ми е,че България е наша родина,а всички бягат,вместо да се борят за правата си.На това ли сме научени?Да бягаме вместо да се борим?Целувки и поздрави на всичко ;) .

Нямаме шанс приятелю.Не съм от хората които се предават лесно но просто гледам реално на нещата.Революция не се прави с голи ръце.Хората ги е

сттрах да излязат срещу 100-те хиляди заптиета- еничари на Румен Петков, чиято единствена задача е да пазят крадливите задници на управляващите.Тези марионетки заради заплатките си както са въоръжени до зъби са готови да пребиват български граждани по заповед на нчалството.Много пъти съм го виждал , и съм го изпитвал на собствения си гръб. Съкратиха армията , назначиха полиция . Нали се сещаш защо. Полицията в българия никога не е защитавала интересите на гражданите .Тя винаги е била злото куче на управляващите и винаги ще хапе този когото му посочи господаря му. За тези заплати които получават как мислиш.................. Повярвай ми 100 хил. бр. това си е много псетор. :)

Моля всеки един,който смее да се нарече Българин...за всеки 1,който не намира решение на проблемите си в чубина,а с борба в собствената си страна...погледнете това видео http://www.zazz.bg/play:7197c213 .Кажете ми...защо винаги трябва да се избира най-лесният път?Защо вместо да пазим националното,ние решаваме да бягаме и да накланяме глава и да затваряме очи да не казвам пред кого,за да не нарушавам правилата на форума.Жал ми е,че България е наша родина,а всички бягат,вместо да се борят за правата си.На това ли сме научени?Да бягаме вместо да се борим?Целувки и поздрави на всичко :) .

Знаеш ли как боли да те правят на идеот в собствената ти родина ? Да те бият, да те дискриминират , да подлагат на полицейски терор семейството ти? А? Това са години наред. И това не го правиха нито цигани нито турци, а чистокръвни българи. Българи поробяват българи. Разбираш ли за какво говоря? Предпочетохме да се махнем. Видяхме че е безмислено. На мене също ми е жал. Там в Б-я един като тръгне да си търси правата другите се дистанцират и го обявяват зя лумпен , изобщо всеки се дистанцира от нещо. Всичките са професори и многознайковци , а предателството е станало национална черта. :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.