Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сектите - как да ги разпознаваме, как да се пазим, какво правят те

Featured Replies

Ходя в евангелска църка вече 20г. и не съм виждал досега някой да взима, каквито и да са вещества...пък били те и психотропни. Имам си прекрасно семейство...в момента уча инженерлък в ХТМУ-София...не знам нещо да не ми е наред или да ми липсва. Евангелската църква е на повече от 100 г. у нас...не знам да има самоубийства, оргии и нарко-партита. Майката на Георги Димитров е посещавала евангелска църква...двете баби на Вапцаров и майка му - също. Моля не пишете глупости и не се изказвайте неподготвени.

Редактирано от C.O.M.O.D.O (преглед на промените)

• Отговори 675
  • Прегледи 137,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Моля не пишете глупости и не се изказвайте неподготвени.

Кое от написаното е глупост? :)

Честно казано, не съм запознат с църквата, която посещаваш, но има много секти, които са доста опасни. Аз лично съм бил агитиран няколко пъти от различни секти и от любопитство съм оставял да ми кажат за какво става въпрос - в повечето случаи ставаше въпрос за доста изопачени интерпретации на християнството, даже веднъж реакцията беше "остави го този - явно е, че няма да се върже". Така че проблемът със сектите си е сериозен.

Е поне чест ти прави, че не коментираш нещо, с което не си запознат и не слагаш на всяко гърне похлупак.

Има една книга на Митко Матеев казва се: "На Словото ти уповах".Книгата разказва за пасторския процес по татово време.

Книгата не е религиозна, а по-скоро документална и историческите събития описани в нея са реални.

Ще ти бъде интересно четево, но не знам дали се намира все още.

Това ти го казвам в случай, че проявиш интерес и искаш да се запознаеш реално с нещата, за да можеш да отсяваш житото от плявата.

Когато човек е запознат и знае истината НЕ могат да го излъжат с басни.

Евангелската съборна църква в гр. Пловдив е най-голямата протестантска църква на Балканския полуостров. Построена е през 1876 г. на ул. „Лейди Странгфорд“ на хълма Сахат тепе и е една от малкото в България катедрали, построени в готически стил:

Публикувано изображение

Редактирано от C.O.M.O.D.O (преглед на промените)

Когато човек е запознат и знае истината НЕ могат да го излъжат с басни.

Евангелската съборна църква в гр.Пловдив е най-голямата протестантска църква на Балканския полуостров. Построена е през 1876 г. на ул. „Лейди Странгфорд“ на хълма Сахат тепе и е една от малкото в България катедрали, построени в готически стил:

А истината каква е? :D

И защо след като имаме православно християнство, трябва да се ходи в евангелска (протестантска) църква?

Редактирано от gothicrock (преглед на промените)

Отговорите и на двата въпроса ще намериш САМ!

Който търси - намира.

Успех! :)

А, не така! :D

Според протестантството съдбата на човека е предначертана и той не може да направи нищо друго освен да я следва. Този постулат е възможно доста да се изопачи и да се вменят определени неща на последователите на дадена църква, която се води за протестантска. Например, може да се вмени на някого, че заслужено страда и че само ако направи определена жертва, ще намали страданието си. А жертвата може да има различни измерения. Така че е много важно да се знае за какво става въпрос, иначе някои хора изпадат в заблуда, докато търсят истината. ;)

Ако е така, както казваш, тогава защо в посланието до Филипяни е писано: Фил. 2:12 ... изработвайте спасението си със страх и трепет; Този пасаж говори за спасението в сегашно продължително време!

Ако Бог ме е определил за РАЯ защо ще трябва да изработвам спасението си?!

Освен това Матей в своето евангелие казва:Maт. 10:22 Ще бъдете мразени от всички, поради Моето име; а който устои до край, той ще бъде спасен.

Я забележи накрая какво се казва:"който устои до край, той ще бъде спасен"!

За каква предопределеност можем да говорим? :mad:

За някои неща от живота ни мога да се съглася, че са определени от Бог, щото ако ни остави Бог напълно сами и Той не може да ни опази. :)

Успех в търсенето на истината.

Когато четеш, обаче мисли и преценявай нещата трезво, понеже писано е: "всичко изпитвайте".

Човек може да се заблуди в търсейки на истината, ако я търси, без Святия Дух.

Ето ти нагледно и един пример:

"8:26 А ангел от Господа говори на Филипа, казвайки: Стани, иди към юг, по пътя, който слиза от Ерусалим през пустинята за Газа.

8:27 И той стана та отиде. И, ето, човек от Етиопия, скопец, велможа на етиопската царица Кандакия, който беше поставен над цялото й съкровище, и беше дошъл в Ерусалим да се поклони,

8:28 на връщане седеше в колесницата си и четеше пророка Исаия.

8:29 А Духът рече на Филипа: Приближи се и придружи тая колесница./

Духът е с главна буква, което означава, че става въпрос за Святия Дух/

8:30 И Филип се завтече та го чу като прочиташе пророка Исаия, и каза: Ами разбираш ли каквото четеш?

8:31 А той рече: Как да разбера, ако ме не упъти някой? И помоли Филипа да се качи и да седне с него.

8:32 А мястото от писанието, което, четеше беше това: - "Като овца биде заведен на клане: И както агне пред стригача си не издава глас, Така не отваря устата Си;

8:33 В унижение отмени се съдбата Му, А поколението Му, - Кой ще го изкаже? Защото се взе живота Му от земята"

8:34 И скопецът продума и рече на Филипа: Кажи ми, моля ти се, за кого казва това пророкът, - за себе си ли, или за някой друг?

8:35 А Филип отвори уста, и като почна от това писание, благовести му Исуса.

8:36 И като вървяха по пътя дойдоха до една вода; и скопецът каза: Ето вода; какво ми пречи да се кръстя?

8:37 [И Филип рече: Ако вярваш от все сърце, можеш. А той в отговор каза: Вярвам, че Исус Христос е Син Божий].

8:38 Тогава заповяда да се спре колесницата; и двамата слязоха във водата, и Филип и скопецът; и кръсти го.

8:39 А когато излязоха из водата, Господният Дух грабна Филипа; и скопецът вече не го видя, защото възрадван продължи пътя си."

Предлагам да спрем дотук, че оспамихме май темата. :D

Ходя в евангелска църка вече 20г. и не съм виждал досега някой да взима, каквито и да са вещества...пък били те и психотропни.

Имам си прекрасно семейство...в момента уча инженерлък в ХТМУ-София...не знам нещо да не ми е наред или да ми липсва.

Евангелската църква е на повече от 100 г. у нас...не знам да има самоубийства, оргии и нарко-партита.

Майката на Георги Димитров е посещавала евангелска църква...двете баби на Вапцаров и майка му - също.

Моля не пишете глупости и не се изказвайте неподготвени.

Евангелските църкви в България нямат нищо общо с темата.

Българските евангелски църкви са много популярни и развиват полезна дейност сред някои малцинствени групи, която се изразява в нравствено и сексуално ограмотяване и материално подпомагане.

В темата става въпрос за секти, които наричат себе си евангелски църкви.

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Ако е така, както казваш, тогава защо в посланието до Филипяни е писано: Фил. 2:12 ... изработвайте спасението си със страх и трепет; Този пасаж говори за спасението в сегашно продължително време!

Ако Бог ме е определил за РАЯ защо ще трябва да изработвам спасението си?!

Освен това Матей в своето евангелие казва:Maт. 10:22 Ще бъдете мразени от всички, поради Моето име; а който устои до край, той ще бъде спасен.

Този тип аргументи с даване само на цитати са манипулативни по принцип и сега ще обясня защо.

Всеки религиозен текст има съдържание, което обаче се интерпретира в рамките на по-голям масив от текстове. При християнството това е Библията и канонът, който дава определени правила за тълкуване, като това може да се нарече "интерпретативна рамка". Православието, католицизмът и протестантството имат различни интерпретативни рамки на Библията.

Така че, когато се дава цитат от Библията, не е правилно да се тълкува сам по себе си, а трябва да се прави в рамките на Библията и съответния канон, който задава интерпретативната рамка.

Та когато някой ви изръси един куп грижливо подбрани цитати, имайте предвид това! :cool:

Я забележи накрая какво се казва:"който устои до край, той ще бъде спасен"!

За каква предопределеност можем да говорим? :ohmy:

С това доста бързо наруши протестантския канон, откакто започна да пишеш за църквата, която посещаваш. ;)

• 4 седмици по-късно...

Искам само да уточня за незнаещите че протестантството не е секта ;а християнска деноминация.

... която набляга на предопределеността. ;)

Протестантска църква, която твърди, че няма предопределеност, е секта.

Казвам го, тъй като за това беше спорът по-горе.

А аз мислех, че има поне 50 протестантски църкви....Защо говорите за протестантството като едно цяло? Не съм навътре в нещата, но това се набива на очи. Май трябва да се говори за всяка църква поотделно, а не да се обобщават нещата. И понеже не съм навътре в нещата, слушам много внимателно какво говори пасторът или попът. Колкото и да е странно, имам чувството, че аз съм единственият сред събралите се, който се опитва да разбере какво му се говори. Всички останали са като коне с капаци или просто си говорят за други неща. Е, последния път пастора ми сра в устата, задето съм дъвкал дъвка...какво да им обясняваш, че съм човек, който слуша внимателно всякакви мнения...няма как да те разберат. Явно доста е популярен максимата ...според делата им ще ги познаете...и явно всичко се приема много буквално при протестантството. Докато попът имам чувството, че ако седне да яде и пие с теб на маса, няма да разбереш, че е духовно лице ( това е добре според мен). И странно, защо протестантството привлича, а православната църква не. Голяма разлика не виждам с изключение на неизбежните "орнаменти". И да, много е потискащо в една протестантска църква с един кръст и катедра, взета директно от някой университет или по-точно, взета от президента на щатите. Още по-потискащо е в православна църква, миришеща на восък и тамян. Да, красиво е, но като си помисли човек, че "един за всички, всички за един" ( младоженци, мъртъвци, пеленачета...), му се отщява. Затова и предпочитам мислите си да развивам сред природата ( а когато не мога, да дразня себеподобните си зад монитора) :) Няма нищо по-вълнуващо от това, да се взираш в далечината от ръба на скала. Ей това усещане не бих заменил за никоя църква. ( Разбирай, да се навирам в някоя тясна и миризлива зала)

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

А аз мислех, че има поне 50 протестантски църкви....Защо говорите за протестантството като едно цяло? Не съм навътре в нещата, но това се набива на очи.

Протестантството има някои специфични черти, които го отличават от другите клонове на християнството. Основната разлика е идеята за предопределеността на човека - за да бъде една църква протестантска, тя трябва да споделя тази идея, а ако не я споделя, значи не е протестантска. Аз неслучайно писах по-нагоре, че сектите винаги изпадат в противоречие, защото имат непоследователности в елементите на своето учение. :cool:

В какъв смисъл?

В смисъл, че човек се ражда с някакво предопределение, което трябва да следва: ако е предопределен да страда, значи трябва да се примири с тази своя съдба и да има поведение на праведен християнин, за да изкупи своето страдание. Тази идея е наложена като антитеза на контрола на католическата църква и вместо тя да отговаря за спасението на душата, протестантството го налага като лична отговорност на всеки християнин с поведението и делата си да отговаря за своето спасение.

Здравейте;

това трябва да е някакво Ваше виждане по въпроса.

Ни най-малко.

Има си една дисциплина, която се нарича "история на религиите", и в нея човек може да намери доста полезна информация, особено по темата, която разглеждаме. :cool:

това ;което съм дала като информация ;също е оттам.Покажете ми точно къде е написано това за предопределението..Надявам се няма да Ви затрудни.

Това, което сте дала, определено не е оттам. ;)

А това за протестантството е общоизвестен факт.

Интересно защо няма референции към използваната литература в тези статии. Все пак има няколко доста известни изследователи по история на религиите.

:P

Няма нищо по-вълнуващо от това, да се взираш в далечината от ръба на скала. Ей това усещане не бих заменил за никоя църква. ( Разбирай, да се навирам в някоя тясна и миризлива зала)

Е, съжалявам но не можах да се стърпя просто ми дойде музата от наглия тинейджър в другата тема: Та мен, ако питаш или дори и да не ме питаш мисля да си кажа и без друго живеем един живот и той е доста кратък. До колкото съм запозната повече от 10 години си се завирал в така наречената тясна и миризлива зала- за фитнес! ;) Нищо лично, просто си казвам мнението- пиша, опс казването е забранено понеже ни дадоха интернета за да си мълчим и да не правим протести и митинги. За тва ще получаваме мизерни заплати от 700-800 лв. както каза наглия тийн в другата тема!!! Мен, ако ме пита много по-мизерни получава една жена дори и с висше да е!!! Ама кой му пука, в бг никой за нищо не му пука за тва сме на тоя хал!

Секти, мекти първо си оправете понятията и после пишете глупости на квадратен метър. Че и метъра на квадрат на жилищата адски се е завишил. Готина Нова Година :) и от мен. Е, сега вече имаш повод да си ми смъртен враг, ама поне си казах каквото душа ми сака! Нали съм повече шоп от бъдещия "полицай" в другата тема ;)

Абе харесва ли ви или не, това е положението.

Не ми пука, веднъж се живее и мисля да правя каквото ми доставя удоволствие. Харесва ми да посещавам и катедрали там е тихо и спокойно далеч от светския ненужен шум ;)

Харесва ми да посещавам и катедрали там е тихо и спокойно далеч от светския ненужен шум ;)

Ако членуването в секта се изразяваше само в това, щеше да е много добре, но, уви, нещата не стоят точно така. :baby:

Е, съжалявам но не можах да се стърпя просто ми дойде музата от наглия тинейджър в другата тема: Та мен, ако питаш или дори и да не ме питаш мисля да си кажа и без друго живеем един живот и той е доста кратък. До колкото съм запозната повече от 10 години си се завирал в така наречената тясна и миризлива зала- за фитнес! ;) Нищо лично, просто си казвам мнението- пиша, опс казването е забранено понеже ни дадоха интернета за да си мълчим и да не правим протести и митинги. За тва ще получаваме мизерни заплати от 700-800 лв. както каза наглия тийн в другата тема!!! Мен, ако ме пита много по-мизерни получава една жена дори и с висше да е!!! Ама кой му пука, в бг никой за нищо не му пука за тва сме на тоя хал!

Секти, мекти първо си оправете понятията и после пишете глупости на квадратен метър. Че и метъра на квадрат на жилищата адски се е завишил. Готина Нова Година :) и от мен. Е, сега вече имаш повод да си ми смъртен враг, ама поне си казах каквото душа ми сака! Нали съм повече шоп от бъдещия "полицай" в другата тема ;)

Сега навсякъде би ще казваш,колко нагъл тийн съм ма?Освен това не се живее веднъж!Явно нищо не разбираш от религия......явно и ти си от тоя тип консервативни хора,които вярват в това което виждат.Живей си живота и прави каквото ти доставя удоволствие.Ама гледай да не прекаляваш за да остане нещо и за втория :rolleyes:

Сега навсякъде би ще казваш,колко нагъл тийн съм ма?Освен това не се живее веднъж!Явно нищо не разбираш от религия......явно и ти си от тоя тип консервативни хора,които вярват в това което виждат.Живей си живота и прави каквото ти доставя удоволствие.Ама гледай да не прекаляваш за да остане нещо и за втория :rolleyes:

Като не познаваш хората, не се изказвай неподготвен. ^^ANGELSING^^ е права. За жалост, в България е така, харасва ли ти или не. Ще има противопоставяне и между хора с различен социален статус и между хора, посещаващи различни църкви или просто такива, дето се чудят къде е истината, Голямото разнообразие от религии и църквички показва само едно - няма права вяра, както се опитват може би 99 % от изповядващите някаква точно определена религия да ни втълпят. Ето и аз се га се опитвам да ви втълпя нещо. Мога да създам една своя църква, която да изповядва идеите ми, а вие да я наречете секта. Така си . Секта си е. Лошо няма. Мое си е.

• 7 месеца по-късно...

Почина преподобният Мун

Публикувано изображение

vesti.bg

Църквата на 92-годишния кореец, станала известна с масовите сватби, функционира като могъща бизнесимперияСан Мюнг Мун, основател на Църквата на обединението, превърнала се в просперираща икономическа империя и известна още като сектата на Мун, почина в Южна Корея на 92 години.

Преди повече от две седмици Мун бе приет в безсъзнание в болница Сейнт Мери и прехвърлен в медицинския център на движението му в Сеул.

Църквата на обединението беше основана от Мун през 1954 г. в Южна Корея и е една от най-многобройните религиозни общности в света.

Пасторът Мун стана известен с колективните брачни церемонии, при които едновременно хиляди младоженци се вричат във вярност.

Сектата твърди, че има 3 млн. последователи.

Едно от най-многочислените бракосъчетания бе извършено през 2009 г. В него участваха между 7500 и 10 000 двойки от 160 държави.

Църквата на обединението, която има сериозно влияние главно в Латинска Америка и САЩ, съобщи тогава, че със събитието отбелязва 90-годишнината на своя гуру и 50-годишния му брачен съюз.

Според много наблюдатели тогава стана ясно, че целта на поредното масово религиозно шоу бе преподобният да лансира като свой приемник сина си, 32-годишния сега Мун Хюн Ин.

Сан Мюнг Мун е роден в християнско семейство през 1920 г. в Корея. През 1954 година той основава в Сеул своя църква, която нарича "Асоциация на Светия Дух за обединение на световното християнство".

В началото на 70-те години на XX век се мести в САЩ, където набира последователи и се включва в обществения и политически живот.

Той е известен с участието си в антикомунистическата пропаганда, по това време държавна политика на САЩ.

Наред с проповедническата си дейност, Мун развива процъфтяващ бизнес с фармацевтични продукти, чай, оръжие, недвижими имоти, а църквата му става една от най-могъщите финансови империи в света.

Наследството му се изчислява на милиарди щатски долари.

• 4 седмици по-късно...

Варненец гони йеховисти с камера

Гражданинът спасява пенсионер от вербуване, сектантите викат полиция

Сериозен сблъсък имаха будни варненски граждани и група йеховисти, пише “Петел”. Сеирът беше заснет и пуснат в интернет от Свилен Гамолов, промишлен дизайнер. Той решил да се противопостави на опитите на мисионерите да разпространяват учението си. В конкретния случай за слушател на емисарите на “Свидетели на Йехова” се е хванал пенсионер.

Гамолов цяла сутрин наблюдавал как представителите на Свидетели на Йехова обикалят около блока и накрая решил да раздаде правосъдие. Йеховистите са двама – българин и чужденец, по предположение на автора на клипа – чех. Придружен от свидетел той опитва да попречи на мисионерите да вербуват за църквата си пенсионера. Йеховистите обаче не остават длъжни и веднага звънят с оплакване в полицията. Завързва се яростен спор за правата и религиозната свобода в Европейския съюз.

“Щях да отмина безразличен, защото денят ми е пълен със задачи и работа, борба за оцеляване, сметки за плащане и битови несгоди. Но се сепнах и спрях, защото се сетих, че някога съм се клел пред Знамето да защитавам България от врагове – вътрешни и външни... Затова запомнете лицата им! Утре може да ви спрат на вашата улица, пред вашето жилище. Могат да спрат вашето дете пред неговото училище и да налеят отровата си в чистото му съзнание!”, предупреждава във видеото си Гамолов.

В края на краищата инцидентът се размина само с вербални атаки, а полиция на клипа изобщо не се вижда.

blitz.bg

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=gamDPlgQOms&feature=player_embedded

• 2 месеца по-късно...

Секти учат деца как да се самоубиват

В навечерието на Коледа сме свикнали светът около нас да бъде по-различен. И си пожелаваме да бъдем с хората, които обичаме. Мечтаем, радваме се и сме по-истински.

Празниците вече никога няма да провокират тази палитра от емоции за много семейства в България. Тук няма място нито бедността, нито липсата на обич, нито тези човешки качества, които са тъждествени на хармонията в отношенията ни.

Коледа вече няма да бъде същата за семействата, които губят децата си всяка година, оплетени в мрежите на различни сектантски движения.

Този репортаж разказва истински истории от България, оцветени в черен цвят. С липсата на какъвто и да е синхрон с Коледа, това е времето, в което трябва да отворим очите си.

„Значи аз, когато я търсих сутринта, видях ,че я няма... Виждам й чантата, дрехите, мобилния телефон и я няма и няма....... След няколко минути я видях да виси на парапета от външната страна", разказва Александрина - майката на 17-годишната Цветина Стоянова, която се самоуби на 11 юли тази година.

„На 16 юли е писал във Facebook - идва краят, това нещо го кара след месец и половина импулсивно да хвърли..........", разказва лелята на Захар Кичук. Той се самоуби 2 август.

„Дъщеря ми беше единствено дете, много обичано, много гледано всичко по много. Звъннаха ми по телефона, попитаха дали имам такава дъщеря, чух линейка, отидох и после ми казаха ,че е паднала от високо"..., разказва Румен, баща на Теодора Терзиева. Тя се хвърлила от многоетажен блок на 4 юли 2006 година.

Това са родители, чиито деца се самоубиха. Те смятат, че това се е случило защото децата им са били жертви на т. нар. религиозни движения - секти. Имат ли право на подобни твърдения? Ние потърсихме отговора. Оказа се трудно. Темата е табу и никой не иска да се говори за това. Факт е обаче, че в страната ни съществуват над 100 религиозни движения - секти, под формата на фондации, организации...., курсове. Близо 20 деца са се самоубили в България само за 1 година. Има потресаващи истории и родители, които търсят истината за смъртта на децата си, които са принудени да водят собствено разследване в търсене на истината.

Защо едно дете решава да сложи край на живота си ?Този отговор търси вече шест месеца майката на Цветина Стоянова -Александрина. Тя смята, че дъщеря й е била повлияна от някой, че зад решението й стои секта.

„Големи заложби имаше за рисуване, всичко, което е свързано с изкуство. Много чувствително и много ранимо дете. Може би трудно се вписваше в тоя свят и затова беше реална мишена на ето такива, които свободно си ходят по улиците... Беше много ранима. Казва ми една вечер: Днес не съм яла, защото си дадох парите на едни клошар или видях едно куче.. Ето такава беше. И предполагам ,че тя е търсила нещо извън реалния свят...", разказва майката.

Александрина никога не е вярвала, че в една обикновена сутрин ще се блъсне в мъртвото тяло на дъщеря си. Цветина висяла на балкона по бельо. Оказало се, че направила примката си по инструкции, които намерила във Facebook.

„Това може би е някакъв вид приношение, защото когато я намерих сутринта, беше по бельо. Все пак тя беше девствена. Никъде полицаите не бяха снимали счупената чаша пред нея със синя течност... Аз бях в шок и ужас, изтичах боса към нея."... Течността не е изследвана, казва Александрина.

Разследващите органи и самата майка по-късно видели дневниците й, рисунките й. В тетрадките били нарисувани гробове. Много гробове с кръстове върху тях. Това, което притеснява Александрина, са и странните мисли на дъщеря й, които прочела в дневниците й.

„Понеже ние нямаме култура какво представляват сектите, не съм го приела като нещо необичайно, предполагам,, че и тя не е знаела, че е нещо страшно. Каза, мамо пиша си по интернет с едно момиче от 23-то училище. Ще се срещна с нея, тя се занимава с много интересни неща, магии. Гледаше Хари Потър, нали не я ограничавам, не виждам нищо, което да става страшно с нея. Всъщност тогава това момиче започва да й влияе. Само че не разполагам с никакви доказателства и факти. В момента се води разследване срещу това момиче и още една жена".

Постепенно Александрина научила местата ,които посещавала дъщеря й, посетихме ги ние.

В местата, които посетихме, се пеят мантри, млади хора се събират и търсят „духовно спасение", изглеждат странно, четат лекции...

Тъжно е това,че млади хора променят целия си живот само от един безобиден курс по йога например.

„Елате, първо ще пеем весели мантри 1-2 часа, после ще си говорим, ще четем лекции на духовна тема. Ние сме едно духовно семейство...." Така ни посрещат в една организация в центъра на София.

И тук е моментът да кажем, че тъй като все още специалистите от Дирекцията по вероизповедания не са готови да застанат пред микрофона ни, няма да споменем от къде са тези звуци, за да сме сигурни в това, с което разполагаме като факти.

Оказа се също, че досега в България няма случай, разкрит от полицията, при който млад човек се е самоубил заради религиозно движение. Защото това е трудно за доказване, дори невъзможно за момента.

Александрина търси истината от разследващите, според нея обаче те не са си свършили работата още при първия оглед, самата тя им помага не само с информация.

„Аз по никакъв начин не мога да стигна до субекти или организации, няма как да ги осъдя. Защото в България няма такова законодателство. Няма как да докажа, че някой е въздействал на моята дъщеря да се самоубие.".

Цветина е учила в Търговско- банковата гимназия, печелила е няколко грамоти и конкурси, защото е рисувала уникално. От училището обаче не искат да си спомнят за нея, вероятно защото самоубийците не са на почит.

Всъщност Цветина не е единствената, която учи в Търговско банковата гимназия и се самоубива. Това се случва преди 6 години и с Теодора Георгиева, която малко преди да стане на 18 се хвърля от многоетажен блок. За Теодора ни разказа първо Александрина. „Била е единствено дете, много дълго чакано. Преди 6 години отива срещу техния блок и се хвърля... Била е точно на възрастта на моята дъщеря".

Бащата на Теодора Румен смята, че дъщеря му също е била увлечена по някакво религиозно движение, като всичко започва именно от гимназията и в частност от учителя по философия.

„Една единствена учебна година той е там и после изчезва. Аз исках да се срещна с него. Те казаха, че никой не знае къде е, ваканция, напуснал ли е и така се замазаха нещата..", разказва бащата.

От ръководството на училището така и не се сетиха как се казва преподавателят, който само една година остава гимназията, а договорът му за следващата не е преподписан.

„Беше млад човек и ние се зарадвахме, че на тези мизерни заплати се е съгласил да преподава", казват от училището.

Александрина Младенова продължава да търси истината за смъртта на дъщеря си. Тя стига дотам, че търси помощ от приятелката си Станислава Кьосева, която работи в Центъра за проучване на нови религиозни движения.

Тогава идва идеята за създаване на друг Център за борба със сектите, в който членуват родители, чиито деца са се самоубили, студенти, както и представителите на четирите вероизповедания.

Станислава Кьосева е жертва на секта, тя обаче успява да се измъкне. В момента има три деца и иска да помогне на хора, които са попаднали в тази ситуация или на родители като Александрина. „Те са групи от най-много 12 деца, като водачът е на тяхната възраст, за да му имат доверие децата. Той им обяснява, как имат магически способности, че са уникални и могат да променят света".

За центъра на Станислава и Александрина. Продължението на разказа на почернената майка...Тъжната история на Румен Георгиев и дъщеря му, още родители, които намериха сили да говорят... До къде стигнаха разследващите по случаите на Александрина и Румен? Колко опасни са сектите и как да предпазим децата ни и себе си? Ще понесат ли отговорност компетентните институции, за това, че някой промива мозъци, а резултатът е смърт на деца и почернени родители? Кой е учителят, преподавал философия и не само? Очаквайте отговори на всички тези въпроси в следващата част от разследването на Дарик.

dariknews.bg

Малко е да кажа, че съм потресена... :(

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.