Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сектите - как да ги разпознаваме, как да се пазим, какво правят те

Featured Replies

Т.е. индивидът няма право на усамотение и на това да реши дали има нужда от социум или не?.. Публикувано изображение

По принцип сектата не е опасна, която 'убира' душите, изхвърлени от социума. Дори да я няма те просто не живеят духом, а само-телом в него. Помисли как бе по времето на стария соц. Хората не са хомогенна маса, Трихич, нали?.. Публикувано изображение

Това не е вярно,Сектата не "Убира" ,а се стреми да обере или да открадне НОВИ души ,които да се трудят и да си плащат лептата(я с бачкане ,я с парите от бачкането си под формата на "помощ") .

Ето какво казва един сектант:

... Движението за Кришна-съзнание е основано върху този принцип – повтаряйте Харе Кришна мантра във всеки момент, колкото можете повече, в храмовете и извън тях, и до колкото е възможно, разпространявайте прасадам. Този процес може да бъде подпомогнат от държавните служители и хората, създаващи благата в държавата. Просто чрез свободно разпространение на прасадам и санкиртана, целият свят може да живее в мир и да просперира.” („Шримад Бхагаватам”, 4.12.10, коментар)

Толкова е прекрасно да посетите по домовете им други сродни души: новоприсъединили се, може би и постепенно напредващи бхакти, а защо не и старши предани. Те ще бъдат много щастливи от такова екстатично общуване. Можете в приятна обстановка да каните у дома си своите стари и нови приятели, съученици, роднини, колеги, състуденти, за да могат по естествен начин да се запознаят с древната ведическа култура и постепенно да разберат начина, по който могат да практикуват Кришна-съзнание у дома си. За да има успех всяка програма, тя трябва да се извършва регулярно и организирано. Затова Нама-хатта (пазар на святото име)програмата се нуждае от стройна организация за култивиране и осигуряване на напредък на всички, желаещи да участват.

Всъщност на една такава секта именно това и пречи -националното самоопределяне и родовите традиции!

И за това те атакуват именно етноса!

Безродовите екземпляри и "глобалисти " са много удобни за такива Секти!

Мога да ти дам идея за блога ти ,браткиш пипик :

С какво жертвоприношение един "брахмин" може да превърне една "шудра " във "вайша"?Може би в Кришна съзнание вече са успяли?

Сега ти подготвям цял филм ,хехехе

Редактирано от camarero (преглед на промените)

• Отговори 675
  • Прегледи 137,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Да ви припомня първия пост на Вало от темата...

точка 2-ра най ме кефи ... обаче особено много ми допада втората част от 3-та точка, ахахаааааа

Viva ei comunismo y la libertad!!!

http://www.youtube.com/watch?v=8qHkYXqOPeU...feature=related

По какво се различават сектите от останалите общности и социални групи?

1. Социологията ни учи, че социални групи възникват (и се разпадат) ежедневно в човешкото общуване. Сектата обаче освен стремеж към трайност, безусловно се характеризира с наличието на върховен водач, неподлежащ на контрол или критика от останалите членове на общността и претендиращ, че притежава изключителни, непостижими за околните знания или качества.

2. От редовите членове се изисква пълно или почти пълно подчинение.

3. Пирамидална структура на отговорността, т. е. на безотговорността. Малкият началник се отчита само пред по-големия, а най-големият се отчита пред Бог!

4. Спонтанен стремеж за поставяне на сектата извън контрола на обществото (полиция, данъчнa, съдебна система и др.).

5. Стремеж към прекъсване на връзките със света с цел поставянето на членовете в по-голяма лична зависимост. За целта обикновено светът е представян като олицетворение на злото, в което хората са враждебни и злонамерени (обсебени от сатаната), в това число и най-близките (дори родителите!).

Поначало сектите се основават на делението "Ние - Те", при което на тях - всички извън общността - се гледа с презрение и надменност, а понякога и с враждебност, като на източници на заплаха за "братството" или водача.

6. Заклеймяване (а понякога и преследване) на отказалите се, срещу които се насочват усилия за повторно привличане, при което не рядко се спекулира с техните страхове или тайни, станали известни на общността в процеса на съвместния им живот.

7. Стремеж към ендогамност - задължително привличане на семейството на всеки един член в сектата, съответно разрушаване на старото му семейство (отказало да се приобщи към организацията) и включване в ново, вече в рамките на общността. Нови бракове по начало се сключват само между членове на сектата.

(Не е рядкост водачите да претендират за дадени им свише права над жените в организацията и имуществото на членовете.)

8. Тоталитаризъм - стремеж към тотален контрол над членовете посредством контрол над съзнанието, осъществяван чрез изповеди, проверяване на дневници и писма, включване в по-малки взаимноконтролиращи се групи от членове, стриктни предписания, особено за живота в интимната сфера. Относно причините за последното вече говорихме!

9. Обикновено в такива общности се контролира и храненето на отделните членове. Този момент обикновено незаслужено се подценява, но и това е белег над който трябва да се замислите! Често явление е да се налагат изтощителни пости, с ограничаването под някакъв благовиден предлог на белтъчинната храна - месо, риба, млечни продукти, алкохол, кафе и др. В замяна на това се набляга на сладкото - захар и захарни изделия. Парадоксално? Не съвсем! Въглехидратите дават енергия, но липсата на белтъчини и мазнини изтощава организма и отслабва нервната система. Качването на кръвната захар пък е удар върху мозъка - през войната са провеждани опити в концлагерите на изток, където за първи път е открита тази закономерност. Изразът "здрав дух - здраво тяло" не се е родил случайно - физическият срив обикновено предизвиква и емоционален. Целта на много от сектите е да предизвикат макар и само единия от двата, а това спокойно може да стане и с прекаленото постене!

10. Спекулира се с травми и неуспехи в сегашния живот, и със заплахи за бъдещия (ад, пъкъл, в проповедите на Дейвид Кореш - езеро от асфалт, сред индуистите - прераждане в нещо по-низше).

11. Независимо каква е идейната база на сектата, водачите обикновено тълкуват писанията (собствени или на свещените книги на друга религия) в дух на собствено самовъзвеличаване или други привилегии (понякога и в чисто материален смисъл).

Източник

точка 2-ра най ме кефи ... обаче особено много ми допада втората част от 3-та точка, ахахаааааа

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Публикувано изображение

http://gouranga.tv/#video:274

Люцка, трябва да разбереш каква е разликата между Духовна и Астрална свобода. Ако я разбереш -ще разбереш разликата между 'Лунна(Лунно-Сатурнианска) секта' и 'Слънчева секта' :)

Съветския комунизъм на хазарите-ашкенази питаше ли те дали искаш да членуваш в тази секта или не?... Просто дойдоха двама с военни униформи и ти казаха: "Ето ти Астралния път на Червената звезда-това е 'Свободата', която е задължителна за тебе! Трябвада паднеш боя и да станеш малка червена звезда.. Публикувано изображение "

Но да живееш в общество без правила е анархизма, който е пак част от Луциферианския дух на комунизма. ;)

Слънчевата секта е затова 'Слънчева', защото не касае светското устройство на обществото, както и там се ходи доброволно... Публикувано изображение Но при тебе положението е 'Нищо не приемам', а обикновено такива се ръководят от подсъзнанието си, което 'се действа' от паднали духове, които не могат да се идентифицират... Публикувано изображение

ВеСните никога не могат да изберат...

- а литъл бит оф Джесика, а литъл бит оф Моника .... Публикувано изображениеПубликувано изображение

Редактирано от aeu (преглед на промените)

ЦИТАТ(Вало @ 8.12.2007г. в 14:43ч.) *

По какво се различават сектите от останалите общности и социални групи?

1. Социологията ни учи, че социални групи възникват (и се разпадат) ежедневно в човешкото общуване. Сектата обаче освен стремеж към трайност, безусловно се характеризира с наличието на върховен водач, неподлежащ на контрол или критика от останалите членове на общността и претендиращ, че притежава изключителни, непостижими за околните знания или качества.

2. От редовите членове се изисква пълно или почти пълно подчинение.

3. Пирамидална структура на отговорността, т. е. на безотговорността. Малкият началник се отчита само пред по-големия, а най-големият се отчита пред Бог!

4. Спонтанен стремеж за поставяне на сектата извън контрола на обществото (полиция, данъчнa, съдебна система и др.).

5. Стремеж към прекъсване на връзките със света с цел поставянето на членовете в по-голяма лична зависимост. За целта обикновено светът е представян като олицетворение на злото, в което хората са враждебни и злонамерени (обсебени от сатаната), в това число и най-близките (дори родителите!).

Поначало сектите се основават на делението "Ние - Те", при което на тях - всички извън общността - се гледа с презрение и надменност, а понякога и с враждебност, като на източници на заплаха за "братството" или водача.

6. Заклеймяване (а понякога и преследване) на отказалите се, срещу които се насочват усилия за повторно привличане, при което не рядко се спекулира с техните страхове или тайни, станали известни на общността в процеса на съвместния им живот.

7. Стремеж към ендогамност - задължително привличане на семейството на всеки един член в сектата, съответно разрушаване на старото му семейство (отказало да се приобщи към организацията) и включване в ново, вече в рамките на общността. Нови бракове по начало се сключват само между членове на сектата.

(Не е рядкост водачите да претендират за дадени им свише права над жените в организацията и имуществото на членовете.)

8. Тоталитаризъм - стремеж към тотален контрол над членовете посредством контрол над съзнанието, осъществяван чрез изповеди, проверяване на дневници и писма, включване в по-малки взаимноконтролиращи се групи от членове, стриктни предписания, особено за живота в интимната сфера. Относно причините за последното вече говорихме!

9. Обикновено в такива общности се контролира и храненето на отделните членове. Този момент обикновено незаслужено се подценява, но и това е белег над който трябва да се замислите! Често явление е да се налагат изтощителни пости, с ограничаването под някакъв благовиден предлог на белтъчинната храна - месо, риба, млечни продукти, алкохол, кафе и др. В замяна на това се набляга на сладкото - захар и захарни изделия. Парадоксално? Не съвсем! Въглехидратите дават енергия, но липсата на белтъчини и мазнини изтощава организма и отслабва нервната система. Качването на кръвната захар пък е удар върху мозъка - през войната са провеждани опити в концлагерите на изток, където за първи път е открита тази закономерност. Изразът "здрав дух - здраво тяло" не се е родил случайно - физическият срив обикновено предизвиква и емоционален. Целта на много от сектите е да предизвикат макар и само единия от двата, а това спокойно може да стане и с прекаленото постене!

10. Спекулира се с травми и неуспехи в сегашния живот, и със заплахи за бъдещия (ад, пъкъл, в проповедите на Дейвид Кореш - езеро от асфалт, сред индуистите - прераждане в нещо по-низше).

11. Независимо каква е идейната база на сектата, водачите обикновено тълкуват писанията (собствени или на свещените книги на друга религия) в дух на собствено самовъзвеличаване или други привилегии (понякога и в чисто материален смисъл).

Източник

По източник-а се сещам за:

"Крадеца вика-дръжте крадеца"

По източник-а се сещам за:

"Крадеца вика-дръжте крадеца"

Така е, православието и то е вид секта, но онова което са писали в този сайт за сектите, е вярно - точка по точка... ;):angry:

Мога да ти дам идея за блога ти:

С какво жертвоприношение един "брахмин" може да превърне една "шудра " във "вайша"?

Може би в Кришна съзнание вече са успяли?

Кажи за вайшите,как са били оземлени,какъв е бил начина на получаване на земя?

За шудрите също( за робите,де )!

Само да ти напомня ,че българите никога не са държали ,РОБИ (няма в източницните ,данни)

Пък за хиспанското момче дето се е заразило ,не се радвай :Присмял се хърбел на щърбел!!!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=80865

Публикувано изображениеПубликувано изображение

Публикувано изображение

http://gouranga.tv/#video:274

Люцка, трябва да разбереш каква е разликата между Духовна и Астрална свобода. Ако я разбереш -ще разбереш разликата между 'Лунна(Лунно-Сатурнианска) секта' и 'Слънчева секта' ;)

Съветския комунизъм на хазарите-ашкенази питаше ли те дали искаш да членуваш в тази секта или не?... Просто дойдоха двама с военни униформи и ти казаха: "Ето ти Астралния път на Червената звезда-това е 'Свободата', която е задължителна за тебе! Трябвада паднеш боя и да станеш малка червена звезда.. Публикувано изображение "

Но да живееш в общество без правила е анархизма, който е пак част от Луциферианския дух на комунизма. :angry:

Слънчевата секта е затова 'Слънчева', защото не касае светското устройство на обществото, както и там се ходи доброволно... Публикувано изображение Но при тебе положението е 'Нищо не приемам', а обикновено такива се ръководят от подсъзнанието си, което 'се действа' от паднали духове, които не могат да се идентифицират... Публикувано изображение

ВеСните никога не могат да изберат...

- а литъл бит оф Джесика, а литъл бит оф Моника .... Публикувано изображениеПубликувано изображение

Добре де, аз бях малко дете тогава, никой не ме е питал, защото режимът си съществуваше отдавна и вече беше пред разпада си, но успя лично за мен да изиграе ролята на "необходимото зло" - тогава разбрах какво е да си телом някъде, но духом не, не беше моят свят това... светът на мужикосоца, далеч не.

И какво от това - социалните режими досущ си приличат един с друг, както и да се наричат - обществото сънува съня на колективното несъзнавано и се движи в бавни и мътни води, което и да е то и с каквито и имена да се нарича - било слънчеви секти, било лунни или полулунни, все тая.

А сменят се само думите и изразните средства - например твоята любима секта на Кришна безсъзнателното не учи вместо да падаш в боя и да станеш малка червена звезда, да отречеш в съзнанието си материалния свят и да станеш малка духовна звезда, все същото е - все трябва това, трябва онова... - всички секти, както и да се наричат с красиви имена, дса дъщерни на соца, защото са затворен тип общество също като зад желязната завеса навремето - те затова и най-отявлените им членове живеят в комуни, както при комунизма - всичко да е общо и да се обезличи индивидуалността - най-голямата цел на всяка една сектанска организация. Доброволни, казваш, били слънчевите секти - ооо, дааа, дааааа, доброволно се влиза, но познай колко доброволно се излиза - и въжетата, с които си вързан за сектата, след като си влязъл "доброволно" са невидими, затова и по-яки. През комунизма поне можеше да се избяга навън зад ЖЗ, а от сектата не можеш, веднъж поддал се на влиянието й, просто защото там се смачква свяка свободна воля на човека за каквото и да било.

Не е вярно, че нищо не приемам. Всичко мога да приема, само едно не - фалша и лъжата. Така и не успях да се науча на това.

Доброволни, казваш, били слънчевите секти - ооо, дааа, дааааа, доброволно се влиза, но познай колко доброволно се излиза - и въжетата, с които си вързан за сектата, след като си влязъл "доброволно" са невидими, затова и по-яки. През комунизма поне можеше да се избяга навън зад ЖЗ, а от сектата не можеш, веднъж поддал се на влиянието й, просто защото там се смачква свяка свободна воля на човека за каквото и да било.

Не е вярно, че нищо не приемам. Всичко мога да приема, само едно не - фалша и лъжата. Така и не успях да се науча на това.

Т.е. да разбирам, че сега съм 'вързан към сектата'?.. Публикувано изображениеПубликувано изображение Я провери да не бъркаш с масонските ложи?.... Публикувано изображение И където и да избягаш зад ЖЗ пак си вземаш ума със себе си... Повярвай ми- проблемите на Запад са още по-тежки... С лъскавите опаковки и напудрената обстановка бързо се свиква и не само, че не ти прави пичитление, но и започва лееекичко да ти досажда....тъй като знаеш, че си избягал 'в Свободата зад ЖЗ' и няма къде по на Запад да избягаш?... Аз като бях в Калифорния ми се искаше да избягам 'На Запад от там' и попаднах вече на ......Изток... Публикувано изображение

Т.е. да разбирам, че сега съм 'вързан към сектата'?.. Публикувано изображениеПубликувано изображение Я провери да не бъркаш с масонските ложи?.... Публикувано изображение И където и да избягаш зад ЖЗ пак си вземаш ума със себе си... Повярвай ми- проблемите на Запад са още по-тежки... С лъскавите опаковки и напудрената обстановка бързо се свиква и не само, че не ти прави пичитление, но и започва лееекичко да ти досажда....тъй като знаеш, че си избягал 'в Свободата зад ЖЗ' и няма къде по на Запад да избягаш?... Аз като бях в Калифорния ми се искаше да избягам 'На Запад от там' и попаднах вече на ......Изток... Публикувано изображение

Казвам, че поне имаше някаква свобода да напуснеш, знам за запада, не ми казвай, това го зная добре.

Хе, да, за западняците западът е на изток.

Ооооооо, искаш да ми кажеш, че можеш свободно да се откажеш от Кришна ли? Не, това не го вярвам!

Хайде да те видим - можеш ли да се откажеш във всеки един момент от тази секта?????????

Ако го сториш, на мига се отказвам от всичко материално и ставам изцяло духовна. :PПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Казвам, че поне имаше някаква свобода да напуснеш, знам за запада, не ми казвай, това го зная добре.

Хе, да, за западняците западът е на изток.

Ооооооо, искаш да ми кажеш, че можеш свободно да се откажеш от Кришна ли? Не, това не го вярвам!

Хайде да те видим - можеш ли да се откажеш във всеки един момент от тази секта?????????

Ако го сториш, на мига се отказвам от всичко материално и ставам изцяло духовна. :PПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Я да те видя дали може да се откажеш от Астралната илюзия?.. Публикувано изображение

Публикувано изображение искаш да кажеш, че ще се самоубиеш ли ? :P

Публикувано изображение искаш да кажеш, че ще се самоубиеш ли ? :P

Не. Ура го е обяснил по-горе - отказът не е физически, той се случва на съзнателно ниво. Това го мога лесно, с това съм се родила. Просто "събличаш" Душата си от утежняващите тела - от всичките - физическо, етерно, астрално, ментално, причинно - изключваш ги от съзнанието си и тя остава чисто гола.

Но, чакай да видим той какво ще ми отговори, за мен е от изключителна важност.

И така, Ура, отказваш ли се от гадната секта ИКСКОН - промивката? Можеш ли?

Редактирано от Lucia_free (преглед на промените)

Не. Ура го е обяснил по-горе - отказът не е физически, той се случва на съзнателно ниво. Това го мога лесно, с това съм се родила. Просто "събличаш" Душата си от утежняващите тела - от всичките - физическо, етерно, астрално, ментално, причинно - изключваш ги от съзнанието си и тя остава чисто гола.

И на мене ми е интересно , но при него случая е друг!

Той ,не е пряк участник в Исксони-те той е симпатизант и много от нещата си ги пречупва през собственото си мислене и импровизира много!

Ако ,беше истински ,"член"може би нямаше да води такива дискусии(агресивни) Има такива ,"членове" които успяват да зарибят други,но по друг начин!

Аз преди му бях "копнал"такива съждения на кришнар и той не разбра ,което означава ,че е аут(от исксоната)!

П.п. хехехехе ще те измами ,внимавай хехехехех

той няма от какво да се отказва ,не е "Член"!?!?!

той ми прилича на ония "чисти"комунисти ,така наречените идеалисти !!! хехехе

И на мене ми е интересно , но при него случая е друг!

Той ,не е пряк участник в Исксони-те той е симпатизант и много от нещата си ги пречупва през собственото си мислене и импровизира много!

Ако ,беше истински ,"член"може би нямаше да води такива дискусии(агресивни) Има такива ,"членове" които успяват да зарибят други,но по друг начин!

Аз преди му бях "копнал"такива съждения на кришнар и той не разбра ,което означава ,че е аут(от исксоната)!

П.п. хехехехе ще те измами ,внимавай хехехехех

той няма от какво да се отказва ,не е "Член"!?!?!

той ми прилича на ония "чисти"комунисти ,така наречените идеалисти !!! хехехе

Няма да ме измами. Но, да видим.

Искам да чуя него!

Аз не съм към сегашната. ;) Аз живея с нея в периода 1964-1968,

така както за мене Лед Цепелин е периода 1968-1975/76.. Публикувано изображение

Аз не съм към сегашната. ;) Аз живея с нея в периода 1964-1968,

така както за мене Лед Цепелин е периода 1968-1975/76.. Публикувано изображение

Ясно. Благодаря за споделеното.

Значи живееш с миналото. Знаеш ли, истината от вчера е неистина днес и лъжа утре, само ако е илюзорна истина, защото за истината няма време и тя е една и съща във всеки един момент, ако е истина наистина.

Но се опасявам, че не доразбра въпроса ми, по моя вина - не бях докрай ясна.

Той е същият, който ти отправи към мен като хвърлена ръкавица - мога ли да се откажа от илюзорния свят...

Сега аз те питам абсолютно същото - не дали от тази или онази секта можеш да се откажеш, а можеш ли изобщо да се откажеш от онова, с което се идентифицира твоето съзнание в някой произволно взет отрязък от време. Тогава ще ти повярвам, че си разбрал същността на тренсцендента. Защото там облекла за съзнанието няма... Там ти просто срещаш себе си.

И като тръгнеш на запад и търсиш изтока, и като се свърши изтока и вече няма къде да отидеш, ще се върнеш към себе си.

Лека нощ!

Ясно. Благодаря за споделеното.

Значи живееш с миналото. Знаеш ли, истината от вчера е неистина днес и лъжа утре, само ако е илюзорна истина, защото за истината няма време и тя е една и съща във всеки един момент, ако е истина наистина.

Но се опасявам, че не доразбра въпроса ми, по моя вина - не бях докрай ясна.

Той е същият, който ти отправи към мен като хвърлена ръкавица - мога ли да се откажа от илюзорния свят...

Сега аз те питам абсолютно същото - не дали от тази или онази секта можеш да се откажеш, а можеш ли изобщо да се откажеш от онова, с което се идентифицира твоето съзнание в някой произволно взет отрязък от време. Тогава ще ти повярвам, че си разбрал същността на тренсцендента. Защото там облекла за съзнанието няма... Там ти просто срещаш себе си.

И като тръгнеш на запад и търсиш изтока, и като се свърши изтока и вече няма къде да отидеш, ще се върнеш към себе си.

Лека нощ!

Не живея в миналото, а живея с тази част, която е ИСТИННА от него. ;)

Живея с Трансцеденталния свят, който е отвъд матрицата! Публикувано изображение Но за да го разбереш трябва да отсееш Истоната. Отсяването е много важен момент и то- към правилната насока. Публикувано изображение

'Обознаването на себе си' е ПЪРВОНАЧАЛНИЯ етап от Духовната реализция. Следва откриване на Бога(който е Друга Личност, но същата Духовна порода), и последния етап е Персонализрането Му. Много е важен този момент за окончатлено излизане от матрака. Иначе ства малко 'игра на Бог'.. Публикувано изображение

Лека и на тебе!

• 3 месеца по-късно...

Сектите вербуват все повече млади хора чрез интернет Младите хора все почесто стават жертви на секти. Напоследък се наблюдава и нова тенденция - подобни движения да вербуват чрез интернет като залагат и на обещаващи конкретни материални блага. Това се случва особено често особено често в западните страни и САЩ. У нас у нас популярността на подобни интернет общества с примамливи обещания също нараства през последните 5 години, казва д-р Десислава Панайотова от Центъра за религиозни изследвания. Според д-р Панайотова “тези модерни движения се опитват, бягайки от религиозния профил, да изпълняват религиозни функции. При тези учения човекът е центърът на Вселената, можеш да станеш съвършен. Младежите са неориентирани – лесно се ентусиазират и повличат и други след себе си. Сега има и много комерсиални секти – те са печеливши, защото хората търсят материалното – проповядват, че ще спечелиш пералня, печка.” Родителите могат да разберат дали детето им се е включило в сектанско движение, ако носи накити или има рисунки с особени символи, и най-вече, ако се затвори и спре да общува със семейството си. Такъв беше случаят в началото на годината, за който сигнализира баща на ученик, който се включил в сдружение за усъвършенстване на талантите, което открил в интернет. Проверка на Дирекцията по вероизповеданията, показва, че организацията няма официална регистрация, но от там показаха документ. Предстои втора проверка, при която експертите ще проследят внимателно за нерегламентирани или опасни религиозни елементи, заложени в програмата. В момента в България има 115 регистрирани вероизповедания, като за сравнение в Румъния са едва 18. Отделно от това голяма част от сектите се прикриват зад сдружения или фондации. Източник : ekipnews.com

Всички секти имат някои основни характеристики, които отчетливо показва защо сектите са негативно явление, макар отново не всяка от тези характеристика да е задължителна:

1. Затвореност . Това са тайни общества, в които се влиза трудно и от които още по-трудно се излиза. Имат тайни явки или се събират в недостъпни частни домове. Външните се допускат до определено ниво, а по-доверените имат по-голям достъп. Привидно откритите им сборища, ако действат легално в обществени зали си имат охрана, която не допуска журналисти, външни лица или отстранява онези които проявяват "непочтителност". Имат си свои ритуали, свой език и цяла система от кодове, които поддържат вътрешната спойка на групата и я изолират от външния свят.

2. Агресивност. Това е същностна черта на сектите. Те проявяват открита агресия към хората, институциите и традиционните вероизповедания. Настъпателно вербуват последователи, атакуват държавните и обществени институции, които им се противопоставят, агресивни са към опонентите си. Но тази агресия е и вътрешна, тя е насочена към последователите. На тях се втълпява непрестанно, че са грешни и само в рамките на сектата и подчинявайки се сляпо на водача могат да получат "Спасение". Агресивността с която членовете се обработват разрушава личността им, подчинява ги изцяло на групата и лидера и е постоянен инструмент от арсенала на "пастора". Той не убеждава своите, той крещи, изисква, нарежда, натрапва, вмъква се в душата, разрушава психиката, съсипва свободната човешка воля дарена от Бога.

3. Демагогия. Тази същностна черта стига до шизофренни измерения. Външно сектантите са чисти и приветливи, любезни и внимателни хора. Вътрешно - което се проявява в друга ситуация са настъпателни, злонамерени, упорити и амбициозни. От една страна говорят за демокрация, равноправие и толерантност, от друга създават авторитарни, диктаторски структури, пред които и тоталитаризмът бледнее. Пред обществото се представят в една светлина, пред последователите в друга, пред опонентите в различна. В поведението им има нещо шизофренно. Нормален човек трудно може да сменя толкова успешно по четири - пет маски. От любящ хората "християнин" до жесток авторитарен тиранин.

4. Авторитарност. Подмяната на обещанията за равноправие и толерантност с най-груб и отявлен авторитаризъм става съвсем естествено в сектите. Веднъж попаднал вътре, на човекът му се втълпява, че околния свят го мрази и преследва и той е защитен само в и чрез групата. За да бъде запазена обаче групата тя трябва да се ръководи мъдро от лидера, който естествено е непогрешим и затова изисква сляпо подчинение. "Когато нашите лидери говорят, размишлението е направено. Когато предлагат план, това е Божия план. Когато сочат пътя, няма друг сигурен. Когато дават насоки, това слага край на споровете."

5. Модерност. Те използват най-модерни методи и техники, като започнем от компютрите и мощните озвучителни уредби и стигнем до видео апаратурите. Но не става дума само за техниката, която е общо взето неутрална. Те имат супермодерни методики на вербовка, манипулация и обучение, сценично поведение, реклама и други познати от политическата действителност и пазарната икономика прийоми.

Публикувано изображение

Редактирано от d1saster (преглед на промените)

....най-голямата in-SECT-a е Муше+Муха Публикувано изображение , те. А-БРАМИЗМЪТ. :)

Урко, виждаш ли се в точка 2 и 3 .. ;)

2. Агресивност. Това е същностна черта на сектите. Те проявяват открита агресия към хората, институциите и традиционните вероизповедания. Настъпателно вербуват последователи, атакуват държавните и обществени институции, които им се противопоставят, агресивни са към опонентите си. Но тази агресия е и вътрешна, тя е насочена към последователите. На тях се втълпява непрестанно, че са грешни и само в рамките на сектата и подчинявайки се сляпо на водача могат да получат "Спасение". Агресивността с която членовете се обработват разрушава личността им, подчинява ги изцяло на групата и лидера и е постоянен инструмент от арсенала на "пастора". Той не убеждава своите, той крещи, изисква, нарежда, натрапва, вмъква се в душата, разрушава психиката, съсипва свободната човешка воля дарена от Бога.

3. Демагогия. Тази същностна черта стига до шизофренни измерения. Външно сектантите са чисти и приветливи, любезни и внимателни хора. Вътрешно - което се проявява в друга ситуация са настъпателни, злонамерени, упорити и амбициозни. От една страна говорят за демокрация, равноправие и толерантност, от друга създават авторитарни, диктаторски структури, пред които и тоталитаризмът бледнее. Пред обществото се представят в една светлина, пред последователите в друга, пред опонентите в различна. В поведението им има нещо шизофренно. Нормален човек трудно може да сменя толкова успешно по четири - пет маски. От любящ хората "християнин" до жесток авторитарен тиранин.

Публикувано изображение

Редактирано от Diin (преглед на промените)

Урко, виждаш ли се в точка 2 и 3 .. :cheers:

Публикувано изображение

Ми и аз най-после да режя зелки и меря с балчишки камък неверниците.. Публикувано изображениеПубликувано изображение

Де да имах твоите мускули щях да меря "куфарите" с куфари с гипс-картон! Публикувано изображение

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

Не си личи, до сега нещо да те е спирало.

Спира ме Ведаическият закон, че в следващото състояние в тяло ще съм мюсли или биологична еденица в животинското царство. Тогава без избор ще прилагам законът на джунглата оправдавайки се, че е моя вяра. :angel19:

Спира ме Ведаическият закон, че в следващото състояние в тяло ще съм мюсли или биологична еденица в животинското царство. Тогава без избор ще прилагам законът на джунглата оправдавайки се, че е моя вяра. :angel19:

Тогава защо се чудиш и се противиш на божествения промисъл за жертвоприношенията и месоядството ?

Те нямат избор - по собствените ти думи

Редактирано от Trichocephalus
правопис (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.