Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Борба с простотията?!

Featured Replies

Ейй хора седим си тука и си чешем езиците. Но нека ви кажа какво установих днес. Не само в България се шири простотията. Ето ви пример. Бяхме седнали днес с колега на по кафе. Кафенето са намира покрай бившата централна улица на града /сега пешеходна зона с павета и т.н./ Срещу кафенето е брега покрай реката и има храсти и дървета. И така. Днес от града ни стартира етап от колоездачната обиколка на страната. Има доста чужди колоездачи. Та една групичка от около 10 такива чужденци се приближиха с колелетата си до мястото където са храстите и се из-пикаха най-невъзмутимо пред погледите на всички минувачи и клиенти на заведението. Малко по надолу по пътя друга група такива правеха същото. Е та кажете ми е ли това " високата" и прехвалена "култура " на чужденците. Защото според мен не е. И ми стана тъжно, защото тия чужденци, на които упорито им сваляме шапки ни ползват за тоалетна...........

• Отговори 148
  • Прегледи 26,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Дай да направим подписка против простите,друга идея нямам

• Не става въпрос за това кой колко е умен или глупав, а за безкрайното ограничение на мисълта и мирогледа, което превръща определени хора в тровители на живота на всички останали, които ги заобикалят.

Ама то отдавна се знае,че България е задния двор на Европа.И какво се прави в задния двор...........

Ейй хора седим си тука и си чешем езиците. Но нека ви кажа какво установих днес. Не само в България се шири простотията. Ето ви пример. Бяхме седнали днес с колега на по кафе. Кафенето са намира покрай бившата централна улица на града /сега пешеходна зона с павета и т.н./ Срещу кафенето е брега покрай реката и има храсти и дървета. И така. Днес от града ни стартира етап от колоездачната обиколка на страната. Има доста чужди колоездачи. Та една групичка от около 10 такива чужденци се приближиха с колелетата си до мястото където са храстите и се из-пикаха най-невъзмутимо пред погледите на всички минувачи и клиенти на заведението. Малко по надолу по пътя друга група такива правеха същото. Е та кажете ми е ли това " високата" и прехвалена "култура " на чужденците. Защото според мен не е. И ми стана тъжно, защото тия чужденци, на които упорито им сваляме шапки ни ползват за тоалетна...........

Значи Бай ви Ганьо не е само българин

biggrin.gif

Мда,банда без команда

Защото всеки се прави на атаман

Просто защото всеки мрази да мисли, а обича да чувствува. Обича да люби и мрази, нали такива са националните идеали. sad.gif

Как не се намери някой поет у нас да възвеличае разума бе Боже. sad.gif

• Автор

Може би, са го видяли от някой?! :)

Ама то отдавна се знае,че България е задния двор на Европа.И какво се прави в задния двор...........

Ходи се до тоалетна, преди поне там са слагали тоалетните! :angry:

Просто защото всеки мрази да мисли, а обича да чувствува. Обича да люби и мрази, нали такива са националните идеали. sad.gif

Как не се намери някой поет у нас да възвеличае разума бе Боже. sad.gif

Да, прав си а аз се чудих защо мъжете ме учат да чувствам, а не да мисля...всъщност малко мъже биха те накарали да разсъждаваш, чак сега оценям това!!!

biggrin.gif

Бай Ганьо определено не е само българин, разликата е, че тъпите българи не глобяват престъпниците, а в Германия който се изпикае в храстите и го хванат от полицията или от "Службата по реда" плаща 30 евро глоба. За повторно провинение глобата се повишава.

Имаме импотентна държава и малоумни политици. Разберете, това не е някаква моя злобна реплика, това са просто фактите. Ето затова трябва да свалим това правителство, колкото се може по-скоро и никога да не гласуваме за кухи тикви като бат'Бойко и подобните му.

Да, прав си а аз се чудих защо мъжете ме учат да чувствам, а не да мисля...всъщност малко мъже биха те накарали да разсъждаваш, чак сега оценям това!!!

Разгеле да доживея един човек във форум, да приема някой да го научи на нещо. :ph34r:

biggrin.gif

Не е - подкрепям с доказателства.

Флоренция - няколко улички встрани от "пъпа" й. biggrin.gif

342418K.jpg

Снимката е малко размазана, щото е от скапания ми телефон.

• Автор
Разгеле да доживея един човек във форум, да приема някой да го научи на нещо. :P

Благодаря, че ми помогна да стигна до този извод!!!

Макар, че предпочитам на живо да се уча, а не точно в форум!

Редактирано от ^^ANGELSING^^ (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

да живее мойто поколение! бай дъ уей аз смятам че тая тем освенс възмущения трябва да се подхрани с малко реални случки

днес имахме Физкултиура. Физкултура се играе в салона. Играе се с екип. Освен че нямаме екип и не играем, обикновено и не влизаме а ходим на кафе. Имам един съученик - Х. Днес обаче господин Х по думи на очевидци е решил да удостои учителя по физкултура с присъствие. Без екип, но в салона. С цигара в уста.

в час по английски, господин У: "кво? тая ще ме кара да нося учебник, после ше прави контролно, не иска ли да ми обл...". по-нататък млъкна, защото и целия клас млъкна, докато госпожата седеше неподвижно до дъската :)

и все пак, не че ми е направило голямо впечатление, реших да ви вкарам в картинката, това са днешните бисери, а всеки ден стават многп такива неща. а после ще съдят учителите за насилие... муахаха...

да живее мойто поколение! бай дъ уей аз смятам че тая тем освенс възмущения трябва да се подхрани с малко реални случки

днес имахме Физкултиура. Физкултура се играе в салона. Играе се с екип. Освен че нямаме екип и не играем, обикновено и не влизаме а ходим на кафе. Имам един съученик - Х. Днес обаче господин Х по думи на очевидци е решил да удостои учителя по физкултура с присъствие. Без екип, но в салона. С цигара в уста.

в час по английски, господин У: "кво? тая ще ме кара да нося учебник, после ше прави контролно, не иска ли да ми обл...". по-нататък млъкна, защото и целия клас млъкна, докато госпожата седеше неподвижно до дъската :P

и все пак, не че ми е направило голямо впечатление, реших да ви вкарам в картинката, това са днешните бисери, а всеки ден стават многп такива неща. а после ще съдят учителите за насилие... муахаха...

И ти се гордееш с това

ohmy.gif

Първо ти още нямаш поколение-за да ти живее

Второ -живея в България и пиша и чета на български

Английския си говори на аверчетата

Нямаш право да се гордееш-с неграмотността ви,грубото отношение,псувните

в час по английски, господин У: "кво? тая ще ме кара да нося учебник, после ше прави контролно, не иска ли да ми обл...". по-нататък млъкна, защото и целия клас млъкна, докато госпожата седеше неподвижно до дъската ;)

Това повод за гордост ли е? Или пък за смях?

Явно за някои е .......тъжно,но факт.

в час по английски, господин У: "кво? тая ще ме кара да нося учебник, после ше прави контролно, не иска ли да ми обл...". по-нататък млъкна, защото и целия клас млъкна, докато госпожата седеше неподвижно до дъската :P

И кой си мислиш, че е потърпевшия в случая? Учителят ли? На него му е през оная работа - идва, изпява си урока и си заминава, а заплатата му си върви. Отделно от това изкарва три пъти повече от частни уроци, платени от тези, които искат да научат нещо и да запишат висше.

Жертвите сте вие, защото днес се правите на интересни и се мислите за много велики, вместо да учите съвестно, а утре ще завършите и като нямате нищо в главата, ще работите като продавач-консултантки по 10 часа 6 дни в седмицата за малко повече от минимална заплата. Или ще ви се наложи да заработвате по гръб в клубовете и салоните за масаж. И нищо чудно утре да духате за 20 лв на учителя, с когото сте се ебавали вчера ;)

И кой си мислиш, че е потърпевшия в случая? Учителят ли? На него му е през оная работа - идва, изпява си урока и си заминава, а заплатата му си върви. Отделно от това изкарва три пъти повече от частни уроци, платени от тези, които искат да научат нещо и да запишат висше.

Жертвите сте вие, защото днес се правите на интересни и се мислите за много велики, вместо да учите съвестно, а утре ще завършите и като нямате нищо в главата, ще работите като продавач-консултантки по 10 часа 6 дни в седмицата за малко повече от минимална заплата. Или ще ви се наложи да заработвате по гръб в клубовете и салоните за масаж. И нищо чудно утре да духате за 20 лв на учителя, с когото сте се ебавали вчера :)

Има и малко по-различна гледна точка. Примерно ученикът Х /с цигарата в уста/, който естествено е в пубертета вече е достатъчно уверен за да си позволява да показва на учителя си, че всъщност учителят изостава. Може да става по типично пубертетски начин, с не особено голям финес, т.е. с една цигара, но това е начинът на един 16-годишен. И сегашното поколение няма да духа на предишното, а точно обратното – предишното поколение е тотално издухало в сравнение със сегашното. Защо ли? Благодарение на Интернет, който съвсем реално измества учителя по физика, химия, биология, география и пр. И какво може да предложи един учител на един ученик, при положение, че ученикът има достъп до всякаква ценна/излишна информация във всеки един момент. Могат ли 6-те учебни часа в училище да се сравнят с 5 астрономически часа в Интернет?

Какво ще му предложи географичката, например? Прашясалите си карти на Европа със Съветския съюз? Срещу Гугъл Ърт? Ами тя битката й е загубена бих казал. Всеки нормален ученик ще стигне до ВЕРНИЯ извод, че образованието, което му се дава в дасколото е скапано и по неговия си начин ще покаже какво мисли. Ще го покаже така, че да го видят. Вярно, има простаци, които ще ползват Интернет само за да си свалят игрички и да затъпяват все повече и повече, но е добре ние да не се лъжем: едно 80% от сегашните младежи ще използват жокера на поколението си и доста бързо ще ни задминат. А то каква възможност е! И докато ние сме се редили на опашките за хляб при мандата на Жан Виденов и сме чели това, което ни е набивала скапаната система в главите /т.е. сме го духали/, сегашните хлапета имат избора и възможността да получат по много от всичко. И всеки, който има поне малко акъл ще знае, че трябва да знае точно това, което му трябва. И ако него не го интересува географията, а го интересува програмирането, той може и бих казал има право да се изплюе в краката на всеки, който е решил че може да му тъпче в главата нещо против волята му. Да му губи времето. Да му се налага. А има доста учители, живеещи си с тази нагласа - че могат да налагат себе си, заедно с предмета си.

Да, ама не. И цялата заблуда, че сегашната младеж е наркоманизирана и дебилна, си е изцяло за наша сметка. Защото преди 10 години училището нямаше алтернатива. Можехме или да ходим на училище, или да тъпеем губейки време. Сега училището има алтернатива, която предлага същото нещо, но в много по-качествен вид.

Редактирано от trapped (преглед на промените)

Ето причина, която в последно време ме кара изобщо да не искам да работя като учителка. Такива неща ме вбесяват, когато си учител на такъв ученик, не можеш да го игнорираш. Не че до преди 2 г. /когато много исках да работя това/ нямаше такива младежи в училищата, но дотогава имах смелостта да си мисля, че мога да се справям с лиготиите им. Мислех си, че съм достатъчно издържлива, за да се справя. Сега обаче, имайки мое дете, мисля, че за мен е по-важно да пазя нервите и търпението си за него. В една от темите прочетох коментар на Доктора, че трябва да има диагноза "учител".

Trapped за мен е много прав, макар да не мога да възприема положително начините за протест на споменатите ученици.

Редактирано от GABRIELA (преглед на промените)

Когато бях малко много исках да стана учителка. Правех си едни теткрадки, уж за дневници и яко двойки и отсъствия. Нареждах едни кукли и бой с пръчката. biggrin.gif

Добре, че не съм учителка, ама съм почти, де. biggrin.gif

Има и малко по-различна гледна точка. Примерно ученикът Х /с цигарата в уста/, който естествено е в пубертета вече е достатъчно уверен за да си позволява да показва на учителя си, че всъщност учителят изостава. Може да става по типично пубертетски начин, с не особено голям финес, т.е. с една цигара, но това е начинът на един 16-годишен. И сегашното поколение няма да духа на предишното, а точно обратното – предишното поколение е тотално издухало в сравнение със сегашното. Защо ли? Благодарение на Интернет, който съвсем реално измества учителя по физика, химия, биология, география и пр. И какво може да предложи един учител на един ученик, при положение, че ученикът има достъп до всякаква ценна/излишна информация във всеки един момент. Могат ли 6-те учебни часа в училище да се сравнят с 5 астрономически часа в Интернет?

Какво ще му предложи географичката, например? Прашясалите си карти на Европа със Съветския съюз? Срещу Гугъл Ърт? Ами тя битката й е загубена бих казал. Всеки нормален ученик ще стигне до ВЕРНИЯ извод, че образованието, което му се дава в дасколото е скапано и по неговия си начин ще покаже какво мисли. Ще го покаже така, че да го видят. Вярно, има простаци, които ще ползват Интернет само за да си свалят игрички и да затъпяват все повече и повече, но е добре ние да не се лъжем: едно 80% от сегашните младежи ще използват жокера на поколението си и доста бързо ще ни задминат. А то каква възможност е! И докато ние сме се редили на опашките за хляб при мандата на Жан Виденов и сме чели това, което ни е набивала скапаната система в главите /т.е. сме го духали/, сегашните хлапета имат избора и възможността да получат по много от всичко. И всеки, който има поне малко акъл ще знае, че трябва да знае точно това, което му трябва. И ако него не го интересува географията, а го интересува програмирането, той може и бих казал има право да се изплюе в краката на всеки, който е решил че може да му тъпче в главата нещо против волята му. Да му губи времето. Да му се налага. А има доста учители, живеещи си с тази нагласа - че могат да налагат себе си, заедно с предмета си.

Да, ама не. И цялата заблуда, че сегашната младеж е наркоманизирана и дебилна, си е изцяло за наша сметка. Защото преди 10 години училището нямаше алтернатива. Можехме или да ходим на училище, или да тъпеем губейки време. Сега училището има алтернатива, която предлага същото нещо, но в много по-качествен вид.

Trapped- аз не мисля така.

Прав си за това, че достъпът до интернет прави учениците по-информирани, но учителят освен да им показва прашасялите карти има и една функция-той трябва да учи децата как да отсяват важното от плявата, както и със живият си, нагледен пример да им показва как да се държат и как да показват знанията си.

Това е по-важното, от колкото да се опитва да им набива в главите формули, дати, събития и т.н.

Децата трябва да се научат да мислят.

А информацията, достъпна ни в интернет, освен че е достъпна ни прави и умствено лениви.....

Пример :

преди-трябваше всичко да се помни.Тоест-учиш, запаметяваш фактите и при нужда трябва да си готов да ги възпроизведеш.

Сега-знаеш че всичко това го има в интернет-сядаш и си го намираш.

лично съм се хващал с крачка-не помня факта, ами адреса в интернет-къде съм го прочел sad.gif

Тъпо е, нали ?

Бла,бла,бла измести темата и нищо не каза.Кога за последен път си влизал в ученически двор и си виждал жив учител?Ученик?

той трябва да учи децата как да отсяват важното от плявата, както и със живият си, нагледен пример да им показва как да се държат и как да показват знанията си.

Привет!

За това трябва да помагат и родителите, че те последните години доста прехвърлиха отговорността на учителите. :huh: Учителите трябва да знаят как да се държат с децата (убеден съм, че го знаят), но ако родителите не им обърнат внимание... :P

Поздрави!

... И цялата заблуда, че сегашната младеж е наркоманизирана и дебилна, си е изцяло за наша сметка. Защото преди 10 години училището нямаше алтернатива. Можехме или да ходим на училище, или да тъпеем губейки време. Сега училището има алтернатива, която предлага същото нещо, но в много по-качествен вид.

Мисля, че представата ти за целта на училищото обучение е доста повърхностна и погрешна. Да, вярно е, че в интернет могат да бъдат намерени почти всички факти, изложени в учебниците. В не толкова систематизиран вид, но за това пък далеч по-добре оформени визуално. Т.е. си прав до толкова, че интернет може да замени УЧЕБНИЦИТЕ. Но не и училището и учебния процес.

Целта на обучението е не толкова учениците да запаметят и наизустят куп факти и теории, колкото да се научат да мислят. Да усвоят методи за обработване и класифициране на информация, да се научат да изграждат логически и асоциативни връзки между фактите, да ги използват, за да намират решение на задачите, които им биват поставени и да усвоят умението да оформят резултата в подходящ вид. Ако използваме термините на машинното обучение, целта на училището е не само да изгради база данни, а и да обучи индивида да я превръща в база знания. В това отнощение интернет може да бъде от помощ, но не и да представлява алтернативна форма.

И ти се гордееш с това

ohmy.gif

Първо ти още нямаш поколение-за да ти живее

Второ -живея в България и пиша и чета на български

Английския си говори на аверчетата

Нямаш право да се гордееш-с неграмотността ви,грубото отношение,псувните

уоу, извинявай, зная че не е нужно да помниш всеки във форума, ама все някакви мои постове трябва да си чела и ако не си, все пак е близо до ума че цялата тая случка я казвах с ирония. да живее мойто поколение може ли да има толкова тъп човек, че да каже това имайки предвид какво разказвам по-надолу? ohmy.gif и аз даже си пояснявам че ви разказвам макло примерни случки по темата. а каква е темата? "борба с простотията"!!! така че предполагам се очаква да напиша някаква простотия от моето ежедневие, нали?!? близко е до акъла, как можа да си помислиш такова нещо точно пък за мен е извън границите на въображението ми! съжелявам много, но няма да търпя подобна критика, имайки предвид че изобщо не си разбрала моето становище по проблема. надявах се самия тон с който разказвам да прозвучи сякаш се приссмивам на всичко това, но както и да е... абе какво се обеснявам изобщо...

Това повод за гордост ли е? Или пък за смях?

Явно за някои е .......тъжно,но факт.

КЪДЕ-ПИШЕ-ЧЕ-СЕ-ГОРДЕЯ?!? и даже последното изречение - исках да кажа че е абсурд, имайки предвид какво става, да се обвиняват учителите и че цялата работа е фарс...

ОЛЕ!!!

Редактирано от Lady_Death (преглед на промените)

КЪДЕ-ПИШЕ-ЧЕ-СЕ-ГОРДЕЯ?!? и даже последното изречение - исках да кажа че е абсурд, имайки предвид какво става, да се обвиняват учителите и че цялата работа е фарс...

А къде пише,че визирам теб? Не допускаш ли,че с "някои" може да визирам така наречения господин Х !

А къде пише,че визирам теб? Не допускаш ли,че с "някои" може да визирам така наречения господин Х !

aми както ме почна haidukpikaso помислих че точно мен имаш предвид... sad.gif добре, моя грешка тогава...

• 2 седмици по-късно...

Кога, как и защо се промениха нещата.Хронологически анализ, причини.Иначе просто да си говорим- простотия, слабо образование, нагли родители, медийни манипулации.Лично мое мнение е, че проблема се корени 20-30 години назад.ако не и въобще в социализма.Не за политика става въпрос, а за илюзията, насадена в посредствени, нискокултурни хора че могат да се изравнят със способните по право, а не доказвайки способностите си.Там е заровено кучето, в стахановските, работническо-селски градини.Днес всеки , без изключение, от последния чобанин, тракторист, шивачка, шлосер, стругар, магазинер, келнер, барман, старшина, рибар, санитар, чистач е със самочувствие инкубирано преди 30 години че трябва да е бизнесмен, журналист, инвеститор, търговец, шеф, политик защото може.Що па да не може.Да не е гърбав.И няма кой да коси, жъне, бачка, домакинства, разсилничи, шие, работи на стан, оре, бранува.90% от българския народ са земеделци- работяги, и изведнъж всеки има право да е шеф.Това не е било през възраждането, не е било в началото на 20 век не защото сме земеделска страна, а защото всеки си е гледал гьола и е бил горд в своя гьол и си гледа работата.

Редактирано от ЛукаПачиоли (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.