Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

С Учител или сам по Пътя?

Featured Replies

преди 2 часа, realno написа:

Петър Дънов - предтеча на антихриста

Това, че някой е "предтеча на антихриста", означава ли, да очакваме след това и самия антихрист? Всъщност статията е добра реклама за Дънов. А тъмните сили на планетата ни "отдавна" са обезглавени и проявите им са по-скоро инерция от миналото. Но пък мантрата с антехриста продължава да се използва за плашене.

• Отговори 114
  • Прегледи 14,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Мда, но много по-важно е да знаеш целта и да внимаваш да не я пропуснеш.

• Ами не знам дали е извън темата, защото каква ли би била причината да се пита за Пътя. За чий го "ходиш" този път ако нямаш цел.....

• "С Учител или сам по Пътя?" И как по точно ще стане "сам"? Всъщност в днешното настояще, това дори не може да се пробва,защото всеки като се роди е определен ,чрез родителите си ,като християнин ,

преди 1 час, 16562 написа:

Това, че някой е "предтеча на антихриста", означава ли, да очакваме след това и самия антихрист? Всъщност статията е добра реклама за Дънов. А тъмните сили на планетата ни "отдавна" са обезглавени и проявите им са по-скоро инерция от миналото. Но пък мантрата с антехриста продължава да се използва за плашене.

Ако билейския текст е "мантра"... 

1 Йоаново 2:18
Дечица, последно време е; защото както сте чули, че иде Антихрист, и понеже сега има много антихристи, от това знаем, че е последно време.
1 Йоаново 2:22
Кой е лъжец, освен оня, който отрича, че Исус е Христос? той е антихрист, който се отрича от Отца и от Сина.
1 Йоаново 4:3
а никой дух, който не изповядва Спасителя, не е от Бога; и това е духът на Антихриста, за когото сте чули, че иде, и сега е вече в света.
2 Йоаново 1:7
Защото много измамници излязоха в света, които не изповядват дохождането на Исуса Христа в плът. Такъв човек е измамник и антихрист.

Който не вярва в Исус и Словото Му се плаши не само от Антихрист. Но Библейските текстове не са за да плашат, а да променят хората чрез вяра. 

преди 15 минути, realno написа:

Ако билейския текст е "мантра"... 

Дечица, последно време е; защото както сте чули, че иде Антихрист, и понеже сега има много антихристи, от това знаем, че е последно време.
Кой е лъжец, освен оня, който отрича, че Исус е Христос? той е антихрист, който се отрича от Отца и от Сина.
а никой дух, който не изповядва Спасителя, не е от Бога; и това е духът на Антихриста, за когото сте чули, че иде, и сега е вече в света.
Защото много измамници излязоха в света, които не изповядват дохождането на Исуса Христа в плът. Такъв човек е измамник и антихрист.

Който не вярва в Исус и Словото Му се плаши не само от Антихрист. Но Библейските текстове не са за да плашат, а да променят хората чрез вяра. 

Е, ти също не си православен християнин. Защо твоето християнство да е по-истинско. Всеки може да цитира Библията, но да я тълкува различно. Защо, твоето да е истинското?

Е, ти също не си православен християнин. Защо твоето християнство да е по-истинско. Всеки може да цитира Библията, но да я тълкува различно. Защо, твоето да е истинското?

В православието текстовете са същите по отношение на Антихриста. Всеки, който отрича Христос и не изповядва, че Исус е Месията е антихрист. Според Библейските критерии Дънов е антихрист и лъжеУчител. Библията предупреждава, че такива като него ще има много с цел да заблуждават. 

преди 5 минути, realno написа:

Посочих ги по горе. Върни се и ги прочети. 

Не си. Ти твърдиш, че следваш Христос, Дънов също. Аз мога да кажа, че ти си антихрист. Това са просто нечии оценки. В Библията пише: "не съди".

Скромното ми мнение по темата, за което няма да влизам в полемики е, че по- добре е по пътя с учител, но само при условие, че е КОМПЕТЕНТЕН и ДОБРОЖЕЛАТЕЛЕН. Да не е някой, който не знае нищо и същевременно е злонамерен. Иде ми на ум, че Хък Фин и негърът Джим се чувстват неуверени на сала по Мисисипи, техният Път. Обаче при тях идват едни измамници, от които е трудно да се отърват. Такива Водачи по Пътя не са добри. А като няма други, сам е по- добре. Ако търсиш истини сам, може да не стигнеш върхове, но ще намериш свои, личностно ценни и изстрадани истини. 

Когато Буда търсил Пътя, посетил много учители. Накрая го намерил сам. Когато Исус търсил Пътя, още като дете, посетил едни мъдреци, които били толкова мъдри, че той започнал да ги учи. После, други завистливи "учители" го предали на разпятие. 

Нали ви казвам КОМПЕТЕНТЕН и ДОБРОЖЕЛАТЕЛЕН учител, ако не е, по- добре сам.

преди 12 минути, Търсещ истини написа:

Когато Буда търсил Пътя, посетил много учители. Накрая го намерил сам

Дали? Аз пък си мисля, че учителите са изиграли своята роля и са спомогнали за резултата. Всеки така или иначе извървява пътя сам. Учителят само помага, подсказва, вдъхновява (ако и истински) или служи за изпитание, опит, дава възможност да се развият сила и различаване (ако е злонамерен или просто невеж). 

Не си. Ти твърдиш, че следваш Христос, Дънов също. Аз мога да кажа, че ти си антихрист. Това са просто нечии оценки. В Библията пише: "не съди".

Всеки може да твърди каквото иска. Критерия е Библията. 

Разбира се , че в Библията пише, "не съди" (убеден съм, че не разбираш тия думи), но също така пише, "по делата им ще ги познаете" и "изобличавай". 

Ето. Сам прецени Дънов отговаря ли на тях за учител на Истината или според тях е лъжеУчител и антихрист. Можеш сам да намериш стиховете с целия им контекст. 

преди 19 минути, 16562 написа:

Дали? Аз пък си мисля, че учителите са изиграли своята роля и са спомогнали за резултата. Всеки така или иначе извървява пътя сам. Учителят само помага, подсказва, вдъхновява (ако и истински) или служи за изпитание, опит, дава възможност да се развият сила и различаване (ако е злонамерен или просто невеж). 

Прав си. Не съм познавач на будизма. Погледнах в Уикипедия

Цитат

Той напуснал Раджагаха и практикувал аскетизъм с двама отшелници. След като усвоил напълно учението на Алара Калама (скр. Арада Калама), Гаутама се почувствал неудовлетворен от практиката и става ученик на Удака Рамапута (скр. Удрака Рамапутра). С него Сидхарта достига висши нива на медитативно съзнание, но отново не бил удовлетворен.

преди 23 минути, realno написа:

Сам прецени Дънов отговаря ли на тях

Не отговаря. Ти го обявяваш за някакъв си и после цитираш Библията, но оценката си е твоя. По тази логика аз мога да обявя всеки за антихрист.(вече споменах - и теб включително). 

преди 14 минути, Търсещ истини написа:

Не съм познавач на будизма. Погледнах в Уикипедия

Аз също не познавам много подробно будистките текстове. А те са много. Мога да допусна известна доза пристрастност в тях, опит да се покаже будизмът като по-добър. Същото го има във всички религии. Примерът свързан с християнството е малко по-горе. При Дънов също го има и то насочен към Агни Йога, която не е тайна, че следвам. Става въпрос за едно изказване към Лулчев. Това донякъде е разбираемо, тъй като на даден етап ученията, идеите и методите им, не е добре да се смесват. Има сериозна опасност да възникне объркване. Но понякога се стига и до крайности като анатемосването на всички инакомислещи като неверници и врагове.

преди 28 минути, 16562 написа:

Дънов ...

Може би греша, но не съм търсил учител за християнството и дъновизма. От четене на ценните им книги съм разбрал, че не ми импонират за да се присъединя към Пътя им. Така да се каже, в Йерусалим не ми се ходи нито с водач, нито без. Зная къщата на Бялото братство в Айтос, виждал съм паневритмии в Рила, но не е моят път.

преди 15 часа, realno написа:

Всеки, който отрича Христос и не изповядва, че Исус е Месията е антихрист.

Жалко. Защото не съм анти..., но съм безразличен. Дори харесвам митологията на евреи и християни наравно с елинската.

Защо някакви християни ще преследват и обвиняват за врагове (което е смъсълът на анти...) хора, които искат да си имат своя култура и вярвания, без да притесняват християните?  Не е справедливо. 

на 23.05.2024 г. в 9:53, 16562 написа:

Не си. Ти твърдиш, че следваш Христос, Дънов също...

Не познаваш нито учението на Христос, нито учението на Дънов!

Християни хора ми обясняват колко свят човек бил Дънов и как спасил хиляди...
Хайде дъновистите ги разбирам, той за тях е светая светих и те друго не са чели, но за четящи Библията хора, да пишат подобни неща, това е вече смущаващо.
Сега си отворете ушите и очите!
1-во. Дънов говори за стотици прераждания, а еволюиращата душа един ден ще се влее в Бога.
В Библията няма такова нещо. Един живот, след което съд.
2-ро. Дънов говори за натрупваща се карма
Библията казва, че Исус дойде и изкупи нашите грехове.
3-то. Дънов говори, че на всеки две хиляди години на земята слизал по един велик учител. Тогава дошъл Исус, а в наши дни дошъл той.
И в исляма се говори че Исус е бил учител и пророк, като останалите преди него пророци.
Библията ясно поне на 100 места казва, че в плът слезе Божия Син, а в Господния ден, ще дойде отново, за да раздаде справедливост.
4-то. Дънов говори че учението което проповядва е ново учение, другите са остаряли, а той носи учението на любовта.
В Библията ясно е казано, че дори Ангел да благовестява нещо различно от библейските писания, анатема да бъде.
5-то. В Библията са описани множества чудеса, а в историята на Дънов няма нито едно чудо.
Казвам го убедено защото изчетох всичко от този лъже-учител.
Цитати на Дънов
1. При евреите дойде Сина, при българите Отец.
2. Библията е остаряла книга и е за онези времена, моето учение е новото учение на любовта.
3. Искам да го възкреся, но той не иска (става дума за починал негов ученик)
4. Сега ако поискам от Бога, ще ми изпрати хиляди Ангели.
5. Моите крака мислят по-добре от твоята глава. И тн.
Истински християнин а? Всемиров учител, ала-бала. Колкото по-бързо се откачите от този квас, толкова по-добре, и толкова по-бързо ще откриете Живия Бог.

преди 1 час, realno написа:

за четящи Библията хора

Проблема е именно в това: Мнозина мислят, че като са чели Библията и това било четиво. Друго е Дънов да изкаже някоя мъдрост. ;) = Веднага го възприемат като учител, но не духовен, а който се е справил със своят недъг. 

Няма как да изискваш разбирания от недъгави хора. Те са вглъбени в изцеляването в този живот. Самата същност на вечния живот им убягва. ;) 

Не познаваш нито учението на Христос, нито учението на Дънов

И как го реши?  Запознат съм достатъчно и с двете. Ти едва ли си прочел и една десета от беседите на Дънов, които аз съм прочел. Това, че не приемам всичко от написаното не означава непознаване. А тя и Библията не е без противоречия, спорни моменги и откровени дописвания от по-късни периоди. Подбрал някой  няколко думи тенденциозно от толкова много беседи, извадил ги от контекста и тръгнал да громи неверниците. И всичко за да си докаже, че е по-прав и да компенсира липсата на вяра.

преди 9 минути, 16562 написа:

И как го реши?

Той не решава! :) 

Прави хипотеза. :) 

преди 2 часа, 16562 написа:

И как го реши?  Запознат съм достатъчно и с двете. Ти едва ли си прочел и една десета от беседите на Дънов, които аз съм прочел. Това, че не приемам всичко от написаното не означава непознаване. А тя и Библията не е без противоречия, спорни моменги и откровени дописвания от по-късни периоди. Подбрал някой  няколко думи тенденциозно от толкова много беседи, извадил ги от контекста и тръгнал да громи неверниците. И всичко за да си докаже, че е по-прав и да компенсира липсата на вяра.

Просто логика. Ако познаваше Библията щеше да знаеш, че Дънов е лъжеУчител и окултист. И обратно, ако познаваше учението на Дънов щеше да знаеш, че няма нищо общо между учението му и учението на Библията. 

Тъй като стана въпрос за противоречия и спорни моменти, покажи за да ги видим. Благодаря. 

преди 50 минути, realno написа:

Просто логика.

Проста логика няма!!!

Има логика по Бог или по твоя. Не го въвеждай в заблуждение. ;) = Няма как да стане в този слуай християнин! 

Просто логика. Ако познаваше Библията щеше да знаеш, че Дънов е лъжеУчител и окултист. И обратно, ако познаваше учението на Дънов щеше да знаеш, че няма нищо общо между учението му и учението на Библията. 

Тъй като стана въпрос за противоречия и спорни моменти, покажи за да ги видим. Благодаря. 

Точно логика няма. Да се позоваваш сам на себе си, не е логика.

преди 16 часа, 16562 написа:

Точно логика няма. Да се позоваваш сам на себе си, не е логика.

Къде видя да се позовавам на себе си? :wink12:

преди 17 часа, realno написа:

Позовавам се на твоите твърдения. 

преди 20 часа, 16562 написа:

И как го реши?  Запознат съм достатъчно и с двете. 

Между другото още чакам да ми покажеш  "противоречия, спорни моменти" в Библията . 

Къде видя да се позовавам на себе си

На себе си се позоваваш. Оценката, че някой е предвестник на антихриста е твоя. После използваш цитат от Библията, който се отнася до антихриста, но ти си този, който свързва цитата с Дънов. Така че се позововаш на себе си. Посочих два пъти, че аз мога да отнеса цитата към теб с аргумента, че ти си сектант и изменник на правата вяра.

Между другото още чакам да ми покажеш  "противоречия, спорни моменти" в Библията

"Още"? Не помня да си потърсил такива от мен. Но и да си - намери си ги. Те са една от причините да има толкова християнски секти. И не е само в християнството. Има различни преписи, преводи, тълкувания на Библията и точно разминаванията в тях водят до немалко спорове сред самата църква. Като искаш си ги изследвай. Мен те не ме интересуват. Цитирам Библията, само когато в нея намеря потвърждение на някоя конкретна идея. Многократно съм споменавал, че мен ме интересуват идеите и тук споделям възгледите си за една или друга конкретна идея, а не за някое учение или религия като цяло. При това ползвам цитати от всякъде.

• 2 седмици по-късно...

Принципно учителите трябва да са ти много. Това обаче докато ти не създадеш семейство. После ти ставаш учител. 

Друг е въпроса дали ще водиш и някакъв църковен или друг вид живот с еднакво мислещи. И сам става! Все пак в семейството не си сам, т.е. имаш и от другия пол помощ. Където се затрудняваш, то винаги може да се допиташ до другия пол, защото един пол не е достатъчно за сформиране на каквото и да е разумно решение. 

Има обаче една особеност, ако ти си "главата' на семейството, то ти си отговорен и трябва сам да се справяш, защото иначе децата ще се покварят. 

Историята е показала, че децата на разведени родители са склони към поквара. Все ще излезе нов учител, който вместо благо ще ги пристрасти към маловажно нещо, което ще размъти 'главата" им и вечно ще се колебаят, а това не е добре, за да се справят в живота.  

"Човек се учи докато е жив". Иначе въпросът от заглавието е доста подвеждащ. Да следваш учител и да си самостоятелен не само не си противоречат, но са и двете задължителни. Пътят в духовно отношение е прекалено дълъг и труден за да може човек да го извърви сам. Той всъщност няма край, а приемствеността е правило. Можеш да се учиш от всичко, но истиският учител е един. Промяната е изключително трудна, защото с времето се създават взаимоотношения и синхрон, които за да се изградят отново с друг учител, ще са нужни огромни усилия и време.  Учителите също си имат учители, а ученикът е въпрос на израстване също са стане учител. Тази верига е необходимост за да се стигне до безкрайното, до абсолюта.

• 4 седмици по-късно...
на 6.06.2024 г. в 11:31, 16562 написа:

Човек се учи докато е жив".

Човек до 21-на се е изучил. 😀 После до 33-и се е реализирал, а на 42-е е достигнал своята еманация. След което му остава доволно време, за да се занимава с каквото му душа иска. 

Което ще рече, до 42 който не се е научил, то  може и сам да се обучава. 

В духовен аспект, обаче не е необходимо учител,  а нормално семейство в което да израстне. Друг е въпроса родителите му дали са вярващи или последователи на някакво учение извън религиите. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.