Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какъв съвет да дам на синчето ?

Featured Replies

Моля, за Вашето мнение. Става дума, че синчето ще кандидатсва за постъпване в гимназия, а аз си нямам и понятие ако ме попита, какъв съвет да му дам... От началото на учебната година посещава курсове по български и математика, успехът му в училище е задоволителен. За момента се коментират:

1. Природо-математическа гимназия с профил:

а. Математика

б. Информатика

с. Информационни технологий

д. Биология

2. Гимназия с преподаване на чужди езици с профил:

а. Английски език

б. Немски език

с. Френски език

Съветът Ви ще ми е от полза, поне малко да съм подготвен по темата. Благодаря...

Нека първо се запознае сам с това-онова:

http://www.npmg.org/index.php?page=home

http://www.uchenik.com/

Трябва да се разбере Неговото желание какво е !

Лично аз препоръчвам езиците - няма по-ценно нещо! Особено ако наистина ще го научат както трябва.

Лично аз бих го насочила към език различен от английския - той лесно ще го овладее и сам, особено ако играе игри, занимава се с компютри или често се сблъсква с английския. Така може да излезе с 2 езика, защото вече един не върши чак толкова добра работа.

Успех!

И аз съм за езиците.Мисля по този начин,защото ако не знаеш езици се чувстваш ужасно/по мене си съдя,английски знам,колкото да се оправя с телефон с английско меню и горе-долу с по-важните опции в компютъра/.Чувстваш се неграмотен,това е истината/казах си го най-после,за което ме е срам/

Да езиците са много важно нещо , а английския е просто задължителен ако искаш да се развиваш в каквато и да било сфера.Само не споделям мнението , че човек може да го усвои сам на сносно ниво.За избор на гимназия обаче трябва да се даде отговор на въпроса какво най-добре се отдава на малкия.

Здравейте,

моето лично мение по въпроса: Езиците са хубаво нещо, но каква професия ще получи човек накрая>преводач?

езизи може/трябва човек допълнително да учи.

По-важно е според мен човек да се ориентира към нещо по-сериозно> в случая Природо-математическа гимназия.

профилът сам да си го избере, защото той ще го учи.

така ще има по-малко проблеми при едно евентуално кандидатстване по нататък.

Но пък ако смята да спре със средно, тогава няма значение какво ще започне.

Човек без чужди езици днешно време за никъде не е, но пък само с чужди езици също!

приятен ден.

Нека си завърши кварталното училище. Езика ще го научи лесно, ако става въпрос за английски. Като завърши висшето, за година и половина най-много взима трета степен и готово. Една година преди да завърши училището почва да чете каквото му се чете и ще си влезе в университета, където желае.

Редактирано от prwvu (преглед на промените)

То зависи компютъра къде ще го класира(с изключение на някои ).

Моя сега ще е абитуриент, но когато кандидатства ,училището което завършва беше последно в списъка, компютъра там го класира, пък и той нямаше нищо против това да учи. става дума за професионална гимназия(техникум). Сега

ще кандидатства с нещо което е продължение на това което учи там. А работа за него има, това лято работи това за което учи. А ако му трябва език -има курсове, има и преводачи.

Редактирано от foty (преглед на промените)

моя съвет е да учи това което го влече,а пък и дето се казва с това дето ще си изкарва хляба :no-no:

Не виждам смисъл от език различен от Английски. Математиката и информатиката научават човека да мисли логично и последователно. Ползата от тях е нулева ако ще става лекар. Всичко зависи от заложбите и влеченията му.

За техничар е най-добре математика

За медицинските и биологически професии към биологията.

За сверата на дипломацията, туризъма, правото към езиците.

Ако не става за нищо, винаги може да стане един счетоводител

Аз лично бих го насочил към психологията или към биологията.

Това за мен са специалностите на бъдещето.

Здравейте.Ехх всички много препоръчват тия езици,ама защо да се бута в някоя езикова,при положение,че днес има толкова школи и курсове.Ако иска медицина или нещо такова НПМГ е добре,обаче да вземем СМГ например.Не само че получава добра подготовка по математика и информатика(10 часа математика на седмица) ами излиза с един що-годе приличен английски или немски в зависимост от профила.Записва още 1 език странично и като стане 12 клас знае математика,информатика и 2 езика,пък и после каквото и да реши да следва СМГто ще му даде добра подготовка.пример:випуск 2007 от 156 човека випуск 154 са студенти. :speak:

Нека запише математика, това ще развива аналитичното му мислене, а в последствие ще му даде много по-добра способност за адаптация и реализация. Езици се учат много лесно, когато човек поиска и работи по въпроса, но манталитет на един глупав филолог, който не разбира от математически анализ е кауза пердута и надута до небето. Така че за бога братя учете математика! :wors:

Където и да отиде, от учебната 2008/2009 има задължителен подготвителен клас за всички училища, затова по-добре направо в езикова или СМГ, аз уча в НПМГ последна година и да ви кажа учителите са изтръпнали какво ще става, защото ти примерно си влязъл да учиш биология, която ти харесва, ама ти я отлагат с 2 години! безумие, ти ще забравиш както е това и ще ти замине и интереса. Според мен за момента най-добрия избор е СМГ или ПГ (техникум), ако има нещо там, което много го влече.

Според мен, по-важен е авторитетът на училището, където ще учи. Ако попадне в слаб клас, ако ще и за космонавт да учи, ще излезе от него прост общ работник. А и казваш, че успехът му е задоволителен. Това предполагам ще означава, че нито езиците, нито математиката ще му се отдават. На мен лично не ми се отдават езиците, но в математиката бях малък Бог :wors:. И на въже да ме вържете, пак няма да запомня, как се изговаря "здравей" на английски. Ето и пример с едно училище по туризъм, където една приятелка преподаваше английски. Просто 98% от децата бяха гаменчета и почти не посещаваха часовете. Пишеше им двойки, а на края на годината, за да не се занимава с поправки, тройки на всички. А като се замисли човек, точно в туризма трябват чужди езици. Така, че моят съвет е, да се прецени, кое училище е с най-голям авторитет и там да се пробва. Пък ако го огрее, другите деца ще го дърпат напред!

Където и да отиде, от учебната 2008/2009 има задължителен подготвителен клас за всички училища, затова по-добре направо в езикова или СМГ, аз уча в НПМГ последна година и да ви кажа учителите са изтръпнали какво ще става, защото ти примерно си влязъл да учиш биология, която ти харесва, ама ти я отлагат с 2 години! безумие, ти ще забравиш както е това и ще ти замине и интереса. Според мен за момента най-добрия избор е СМГ или ПГ (техникум), ако има нещо там, което много го влече.

Оле мале, това ли ражда вече НПМГ? sad.gif Загива мощно образованието ни. Да тъжно е да чета цялата тази инфо за развитието на учебната ни система, явно Вълчев наистина трябва да си ходи.

Сега съм 11 клас в паралелка с природоматематически профил. Живея в малък град близо до Варна. Химията ми се отдава, по принцип не харесвам биология, но ако се наложи мога да седна да уча. Ако синът ти го влекат химия/биология или математика и ако си от София, съветвам те да го насърчиш за НПМГ. Аз винаги съм искал да уча там, но просто съм много далеч. Долкото знам училището е много добро, учениците са добре подготвени, учениците от НПМГ до голяма степен формират международните отбори на България (по химия, математика и др). Може би дори ако учех там щях да се представя добре и на националния кръг на олимпиадата по химия... Това училище според мен си заслужава. Ако след 15 години съм в България и търси училище за децата ти, то бих се спрял на НПМГ.

Според мен няма смисъл от езикова гимназия, по-добре е математическа или нещо подобно. Например МГ във Варна има профили, които вкл и разширено изучаване чужд език.

Хора, казвам ви, ако искате хуманитарен профил избирайте много внимателно. От догодина при нас, в НПМГ, облагодетелствани ще са само профил математика. Вълчев въведе навсякъде задължително подготве, което изтласква биологията/химията/физиката/географията 1, на практика 2 години назад в курса. Безсмислено е вече да се кандидатства тук за хуманитарен профил.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.