Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Математика -

Featured Replies

Къде изчезва единия лев?

Казах, че единия го е откраднал това е един от възножните отговори.

Логично звучи, че даначните са го взели или бюрокрацията го е изяла.

Възможно е и някой да е откраднал някоя ябълка Публикувано изображение

Това в кръгът на шегата!

emmi,

Значи не съм те разбрал правилно, това което ти каза е кой е в печалба и кой в загуба в случая.

П.П. След точно една седмица имам една малка матура по тази дисциплина... ама от 1 до 12 клас, не 4 :)

Редактирано от Phonomania (преглед на промените)

• Отговори 539
  • Прегледи 111,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

чай да се върне утре дребния от курса - ще ти метна малко тренировъчни упражнения :) Точно така - те питат къде е единия лев

Редактирано от emmi (преглед на промените)

Боже,това висша математика

Публикувано изображение

Ето нова задача - с клечки С помощта на 9 кибритени клечки да се сглобят три квадрата.

Ето нова задача - с клечки

С помощта на 9 кибритени клечки да се сглобят три квадрата.

триизмерно бе сладко...

отивам да се гръмна!!! тия клечки ги въртя цяла вечер!!!!!!!!

Спомням си че преди 2-3 год. се мъчих се една задача за 5 клас на племенницата.Отказах се и позвъних на леля ми която е учителка до 8 клас и я питах за задачата.Отговора и беше: Не знам,тези задачи които не можем да решим и ние ги даваме за домашно, защото все някой родител ги решава. Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

отивам да се гръмна!!! тия клечки ги въртя цяла вечер!!!!!!!!

Е какво го мислиш толкова? Три клечки в равностранен триъгълник. Още три в още един. С третите три свързваш в пространството върховете на двата триъгълника. Страните образуват три квадрата.

Редактирано от V12 (преглед на промените)

С това ме тормозиха преди време, точно се прибирах от работа и не можех да мисля. И вероятно по тази причина пропуснах уловката и отговорих правилно. Вие сте на ход:

Трима братя отиват да купят радио което струва

30 лв, след като си тръгват продавача се сеща

че радиото струва 25 лв и праща сина си да им

върна 5 лв. Малкия решава да си прибере 2 лв и

да им даде само 3 лв, все едно радиото е

струвало 27 лв. Но 3(братя)х9(лв)=27 лв и 2 лв

които свива малкият е равно на 29 лв. Та къде

изчезна левчето?

нямате грижи - всяка вечер ги решавам такива завъртяни. Мога да ви ги прехвърлям и на вас ;)

Двама търговци се готвели да продават ябълки. Всеки имал по 30 ябълки. Първият смятал да продава 2 ябълки за 1лев, а другият - 3 ябълки за 1 лев. Внезапно първият продавач бил извикан по работа и помолил съседа си да продава и неговите ябълки. Вторият продавач решил да продава 5 ябълки за 2 лв.. За всичките 60 ябълки получил 24 лв.. Ако продавачите продавали поотделно, щяха да получат съответно 15лв и 10 лв., т.е. 25 лв. Къде изчезва единия лев?

А тук също има трикче, дефакто човека продава всичките 60 ябълки по схемата 5 яб. за 2 лв. И всичко е точно(24 лв). Ако четем задачата е неправилно да се смята че е продал свойте 30 яб. по една тарифа и съседските 30 яб. по друга.

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

Е какво го мислиш толкова? Три клечки в равностранен триъгълник. Още три в още един. С третите три свързваш в пространството върховете на двата триъгълника. Страните образуват три квадрата.

Друг вариант - кубче, съставено от 12 клечки. Избираш произволен връх, и махаш 3те клечки, които излизат от него.

Остават точно 9 клечки и 3 квадрата.

така го направих и аз - да е живо и здраво нередовното ми другарче. Ама как да обясниш ча четвъртокласник пространствената подредба на клечките. Да не говорим, че се предполага, че тази задача той трябва сам да я реши и да я нарисува..................

С това ме тормозиха преди време, точно се прибирах от работа и не можех да мисля. И вероятно по тази причина пропуснах уловката и отговорих правилно. Вие сте на ход:

Трима братя отиват да купят радио което струва

30 лв, след като си тръгват продавача се сеща

че радиото струва 25 лв и праща сина си да им

върна 5 лв. Малкия решава да си прибере 2 лв и

да им даде само 3 лв, все едно радиото е

струвало 27 лв. Но 3(братя)х9(лв)=27 лв и 2 лв

които свива малкият е равно на 29 лв. Та къде

изчезна левчето?

Тримата братя са дали по 9 лв, т.е. 27 лв. общо. От тези 27 лв. се изваждат 2-та лева, които малкият брат прибрал

и се получава цената на радиото - 25 лв. Уловката е, че тези 2лв, прибрани от малкия брат, не трябва да се добавят към 27-те а да се извадят от тях.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте,

изчистих темата от излишният спам и мисля, че ще е добре тук всеки да поства въпросите си свъзразни с теореми, задачи друг вид информация по предмета Математика. Така няма да го има момента с множеството теми, както и ще бъде много по-лесно да намерите някакъв материал от вече представените.

Мерси. :)

Трябва ми спешна помощ по математика за 4 задачи как ли не се не опитвах да ги реша,но немога или поне доникъде не стигам ако някой ми помогне тук ще съм мнооого задължена, моля ви. а ето ги и задачите :

1зад.намерете лицето на равнобедрен триъгълник с основа 14см и синус на ъгъла при основата 3/4 (три четвърти )

2зад. За правоъгълен триъгълник с катети а,б и хипотенуза с и остър ъгъл а(алфа) намерете стоиностите на тригонометричните функции ако :

а) б= 6см,с = 7см

б) а = 7см, б = 8см

3зад.Намерете катета и хипотенузата С на правоъгълен триъгълник ако :

а) а = 6см, SINa(alfa) = 3/5

б) а = 5см, tga(alfa) = 3/4

в) a = 6см, sinb(beta) = 4/5

4зад. намерете стойностите на останалите тригонометрични функций на остър ъгъл а,ако:

а)sina = 3/5

б)cosa = 5/13

в)tg = 1

П.П. : Много съм слаба по геометрия и затова се обръщам към вас Публикувано изображение

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

имаше един виц: " - Питай ме как съм. - Добре. Как си? - Не ме питай!!! Не ме питай!!! " Така че - Не ме питай! Не ме питай! :)

Трябва ми спешна помощ по математика за 4 задачи как ли не се не опитвах да ги реша,но немога или поне доникъде не стигам ако някой ми помогне тук ще съм мнооого задължена, моля ви. а ето ги и задачите :

1зад.намерете лицето на равнобедрен триъгълник с основа 14см и синус на ъгъла при основата 3/4 (три четвърти )

2зад. За правоъгълен триъгълник с катети а,б и хипотенуза с и остър ъгъл а(алфа) намерете стоиностите на тригонометричните функции ако :

а) б= 6см,с = 7см

б) а = 7см, б = 8см

3зад.Намерете катета и хипотенузата С на правоъгълен триъгълник ако :

а) а = 6см, SINa(alfa) = 3/5

б) а = 5см, tga(alfa) = 3/4

в) a = 6см, sinb(beta) = 4/5

4зад. намерете стойностите на останалите тригонометрични функций на остър ъгъл а,ако:

а)sina = 3/5

б)cosa = 5/13

в)tg = 1

П.П. : Много съм слаба по геометрия и затова се обръщам към вас Публикувано изображение

Решение на задача 1:

В триъг.ABC Построяваш височината CH. О това че sina=3/4 следва,че CH = 3x,а АС=4x

В правоъг.триъг. АНС използваш теорема на петагор АН2+НС2=АС2/АН2=АН на квадрат/

и от там следва, че 49+9х2=16x2

следователно х=коренквадртен от 7

решение на задача 2

a) cosa=b/c следователно cosa=6/7

по теорема sin2a + cos2a = 1 /sin2a= синос на кварат от алфа/

sin2a+36/49=1

sina=коренквадратен от 13,върху 7

б) същата е само, че намираш първо sina

Решение на 3 задача

а) sina=a/c sina=3/5 следователно a/c=3/5 т.е 6/c=3/5 следователно c=10

б)

в) sinb=cosa следователно cosa=4/5, но sin2a+coa2a=1 т.е 36/с2+16/25=1 36/c2=9/25 c=10

Решение на 4 задача

в) щом tga=1, то триъг. е правоъг - равнобедрен с ъгъл при основата 45. За тях трябва да знаеш на изус тригометричните стойности :

cosa=sina=коренквадратен от 2 върху 2

cotga=tga=1

за остоналите е много лесно като използваш теоремата sin2a+cos2a=1 и tga=sina/cosa също така cotga=cosa/sina

Да но съм помогнала :)

Мерси за помоща @samon,задължена съм ти. @еmmi не е нужно да ми се подиграваш човек неможе да знае всичко.Първата я реших с питагоровата теорема и стана а Четвъртата по формулите както и да е 3тата ми беше като "трън в задника",както се казва:yanim: но с помоща на samon я разбрах г/д :wors: както и да е ...

• 4 месеца по-късно...

Може ли някой да ми реши това системно уравнение от 2-ра степен с две неизвестни?

x/y + y/x=29/10

x²+y²=29

отговора трябва да е x,y є{(5,2)(2,5)(-5,-2)(-2,-5)}

(ппс:това / го използвам като дробна черта)

Може ли някой да ми реши това системно уравнение от 2-ра степен с две неизвестни?

x/y + y/x=29/10

x²+y²=29

отговора трябва да е x,y є{(5,2)(2,5)(-5,-2)(-2,-5)}

(ппс:това / го използвам като дробна черта)

ДО - x и y различни от нула

От първото уравнение след привеждане под общ знаменател получаваме

10x2 + 10y2 = 29xy

или с други думи 10(x2 + y2) = 29xy (*)

Но от второто уравнение имаме, че x²+y²=29 (**). Заместваме го в (*) и получаваме

10.29 = 29xy

xy = 10

x= 10/y

Заместваме го в (**) (10/y)2 + y2 = 29

100 + y4 = 29 y2

Полагаме y2 = u

100 + u2 = 29u

u2 - 29u +100 =0

Това си е най-обикновено квадратно уравнение, което предполагам можеш да решиш. Публикувано изображение

Получаваме u1 = 25 и u2 = 4

Откъдето y2 = 25 ; y2 = 4

y1 = 5 ; y2 = - 5 ; y3 = 2 ; y4 = -2

Но х=10/y

Е, мисля е ясно, че тогава x1 = 2 ; x2 = - 2 ; x3 = 5 ; x4 = -5

Редактирано от fedora (преглед на промените)

Това си е най-обикновено квадратно уравнение, което предполагам можеш да решиш. biggrin.gif

Хах, и ние ги учим тия глупости и се чудя за какво биха могли да ми послужат, освен да ми тормозят мозъка...

не да ти тормозят мозъка ами за ти развиват гънките

ДО - x и y различни от нула

От първото уравнение след привеждане под общ знаменател получаваме

10x2 + 10y2 = 29xy

или с други думи 10(x2 + y2) = 29xy (*)

Но от второто уравнение имаме, че x²+y²=29 (**). Заместваме го в (*) и получаваме

10.29 = 29xy

xy = 10

x= 10/y

Заместваме го в (**) (10/y)2 + y2 = 29

100 + y4 = 29 y2

Полагаме y2 = u

100 + u2 = 29u

u2 - 29u +100 =0

Това си е най-обикновено квадратно уравнение, което предполагам можеш да решиш. Публикувано изображение

Получаваме u1 = 25 и u2 = 4

Откъдето y2 = 25 ; y2 = 4

y1 = 5 ; y2 = - 5 ; y3 = 2 ; y4 = -2

Но х=10/y

Е, мисля е ясно, че тогава x1 = 2 ; x2 = - 2 ; x3 = 5 ; x4 = -5

Мерси много! Много съм зле с математиката! Решавали сме и много-по трудни от тези,но на мен и тези ми са трудни! Публикувано изображение

Продават се книжки с решените задачи по математика към учебниците. Аз винаги си купувах, защото мразя математика нищо не разбирам :wors:

Редактирано от ani_87 (преглед на промените)

не да ти тормозят мозъка ами за ти развиват гънките

А защо трябва точно с математика да ги развивам? Публикувано изображение Евала на тоя който ми каже поне едно приложение в практиката на по-горното уравнение. С такива напреднали технологии едва ли някой пък ще тръгне на ум да пресмята.

Но както и да е. На мене ми е все тая, тъй като ща не ща все ще ги науча и ще ги забравя. Просто математиката никога не ми е била интересна, нито ми е била силната страна.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.