Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колко пари ни трябват, за да живеем?!

Featured Replies

Колко пари ни трябват, за да живеем?!

Издръжката на живот нарасна с 1,8% през второто тримесечие на 2008 г, а спрямо юни миналата година увеличението е с 16,8%. В годишен период това е най-голямото увеличение през последните години и е индикатор за рекордно поскъпване на живота, се казва в проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

В края на м. юни 2008 г. издръжката на живот достигна стойност от 456,59 лв. на човек от 4-членно домакинство (2 възрастни с 2 деца), или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 1 826 лв., за да се храни съобразно нормите за калорийно съдържание на храната и да поддържа разходите си за дома, да се облича, образова и почива спрямо нормалните български стандарти.

Според проучването на синдикалистите, границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достига 177,81 лв. на 1 лице, което показва ръст от 0,7% за тримесечието, а в годишен план ръст от 16,0% .

Издръжката на децата в различните възрастови групи е:

- До 1 г. 250,85 лв.

- От 1 до 3 г. 241,25 лв.

- От 4 до 6 г. 257,26 лв.

- От 7 до 13 г. 382,45 лв.

- От 14 до 18 г. 427,21 лв.

Средното поскъпване в различните възрастови групи на децата е между 12 и 16% при годишна база.

Издръжката на живот на 1 работещ достигна 508,06 лв., което е ръст от 2,1% за тримесечието и 17,5% в годишен план.

Анализът на данните за общия доход на лице от домакинство през месец април 2008 г. спрямо същия период на предходната година (данни на НСИ) показва реален ръст от 4,6%: Общият доход на 1 л. от домакинство (262,93лв.) представлява 57,6% от необходимите средства за издръжка на живот.

Рязкото покачване на издръжката на живота (и особено на някои нейни компоненти, напр. храна и енергия), не може да се компенсира с ръста на доходите, отчитат от КНСБ.

Според синдикатите, вече 18 години не може да бъде възстановена реалната стойност на доходите от работна заплата и от пенсии. Покупателната способност на средната работна заплата е спаднала с 41.1%, а тази на средната пенсия – с 39.1%. Още по-обезпокоителен обаче е фактът, че поскъпнаха най-вече основни хранителни стоки и енергийни източници, които са двете най-важни разходни пера за българските домакинства и особено за домакинствата с ниски доходи, чиито потребление и разходи са фокусирани точно към тях. Поради ниската степен на еластичност този тип разходи натоварва изключително бюджетите на бедните домакинства и практически прави невъзможно разширяване на разходните пера в посока – образование, свободно време, транспорт и др.

Прогнозата на КНСБ за покачване на издръжката на живот е, че тя ще продължава да нараства до края на годината, но благодарение на високата база от втората половина на миналата година темповете ще бъдат намаляващи – септември около 14% и декември около 10%. В следствие на тази тенденция средногодишното нарастване на издръжката на живот ще бъде малко над 14%.

Инфо: Pariteni.bg

Като взема факта,че все пак проучването е от КНСБ,значи може да се сложат още поне 10% отгоре на разходите,но всъщност,всеки го вижда и смята !

• Отговори 132
  • Прегледи 16,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• На мен на месец ми трябват 1000 лева за да оцелея...От там нагоре ще мога да си купя и нещо странично...Горе-долу на мен ми трябват около 3000 лева месечно за да живея що-годе нормално.Ама съм нагла..

Батка,на мен 2000лв едва ми стигат.С две деца съм и жената взима 300лв от детски и майчинство.Егати скъпотията е настанала.Трябва да грабваме калашниците и ония мекерета,трепане и да ги ядът гаргите на жълтата полчка.

• Автор

Да,де горе съм цитирал: "4-членно домакинство (2 възрастни с 2 деца), или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 1 826 лв"

В тези пари влиза Оцеляване,а не някакъв среден стандарт-дрешки,бензинец и т.н. !

За да живее човек са нужни много пари, които повечето хора едва ли изкарват. В момента просто колкото и смешно да звучи хората се опитват да оцеляват.

Те за това мога да кажа, че българина е отличната бяла мишка или перфектния "гини пиг".

За това сме си винивни само ние. Чаках 15 години някой да пуцне по бълкана, та да се присъединя.

На два пъти се опитвах да се направя на комита, но тия педали от правителството, замалко да ме вкарат в психиатрията, тия копелета, а останалите само ми се смеехте.

Сега вече съм добре и ми дреме на шапката дали ще го правим това "събуждане на народа" или ще ни трябват около 500 години робство и пак някой да ни освободи, но ако некой реши да почне пуцанйе, то да ме пише и мене.

Айде останете си със здраве, малки опитни прасенца.

С уважение: RADKODJ (избягал от лабораторията(България), "гини пиг")

PS:

За да живее човек са нужни много пари, които повечето хора едва ли изкарват. В момента просто колкото и смешно да звучи хората се опитват да оцеляват.

...и не звучи смешно, а трагично ...

Редактирано от radkodj (преглед на промените)

...и не звучи смешно, а трагично ...

Така е и трагично е. "Оцелява добитък, а човекът трябва да живее" - това са думи на български писател, но в момента не си спомням на кой бяха. Ето за това е смешно.

Ами ако си самостоятелен човек 800 лв ще ти стигат при всички случаи...

Moже би, ако живееш при мама и тати и те плащат ток, вода и отопление. В такъв случай мисля, че 800 лева ще ти стигнат за храна една-две нови дрехи и малко развлечения с приятели. А ако имаш кола да не говорим.... :speak:

А какво да кажем за студентите?! Особено, ако имат и други братя/сестри студенти?

А какво да кажем за студентите?! Особено, ако имат и други братя/сестри студенти?

... тук вече нещата са, както се казва "out of control". Не ми се мисли за тези семйства, дето бащата работи на две или три работи, само и само да може да подсигури минималния доход за студентското семейство.

Да,де горе съм цитирал: "4-членно домакинство (2 възрастни с 2 деца), или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 1 826 лв"

В тези пари влиза Оцеляване,а не някакъв среден стандарт-дрешки,бензинец и т.н. !

За оцеляване при самостоятелна квартира, вода, ток и т.н. не повече от 100-120 лв. А живеенето с 450 лв аз наричам "живот" в онзи не буквален смисъл.

Интересно ми е ако попитате един бездомен клошар колко харчи дали няма да се изненадате. Българите далеч не живеят охолно, но ми се струва, че истинският проблем се корени другаде. Твърде много гледаме в чуждата паничка. Чувал съм за проблеми като "нямам най-новият модел GSM". Някога питейна вода и канализация бяха лукс. Тъжното е, че и в днешно време някой го нямат. За умиращите от глад никой не мисли като за хора...

За оцеляване при самостоятелна квартира, вода, ток и т.н. не повече от 100-120 лв. А живеенето с 450 лв аз наричам "живот" в онзи не буквален смисъл.

Интересно ми е ако попитате един бездомен клошар колко харчи дали няма да се изненадате. Българите далеч не живеят охолно, но ми се струва, че истинският проблем се корени другаде. Твърде много гледаме в чуждата паничка. Чувал съм за проблеми като "нямам най-новият модел GSM". Някога питейна вода и канализация бяха лукс. Тъжното е, че и в днешно време някой го нямат. За умиращите от глад никой не мисли като за хора...

Добро изказване! Тук трудът е оценен на 2.3-2.5 евро на час. На запад започват от 30 евро на час... Разликата? Очевадна! За наше огромно нещастие, вече става все по-трудно да се издържа семейство. Никъде на запад не мислят за, например храната така, както ние. Това ни отнема по 75% от доходите, докато в другите страни на ЕС са мизерните 18-20%... Това не е гледане в чуждата паничка...това е мечтата за по-добър живот, към който трябва да се стремим! Но с това спиране на пари по Европрограми...могат политиците да се замислят за бъдещето на страната ни!

Поздрави!

Редактирано от BoByS (преглед на промените)

Добро изказване! Тук трудът е оценен на 2.3-2.5 евро на час. На запад започват от 30 евро на час... Разликата? Очевадна! За наше огромно нещастие, вече става все по-трудно да се издържа семейство. Никъде на запад не мислят за, например храната така, както ние. Това ни отнема по 75% от доходите, докато в другите страни на ЕС са мизерните 18-20%... Това не е гледане в чуждата паничка...това е мечтата за по-добър живот, към който трябва да се стремим! Но с това спиране на пари по Европрограми...могат политиците да се замислят за бъдещето на страната ни!

Поздрави!

Eдин от признаците за жизнен стандарт е каква част от доходите се изразходват за храна и стоки от първа необходимост, да. Дали хранате отнема 75% процента се съмнявам.

Че не можем да оправдаем евросубсидиите е стоеж на място.

Че "на запад" няма бедни не е вярно.

За откритата разлика вече говорих.

За смъртта от глад, обаче ти не говориш.

И как точно издръжката на семейство е станала по-трудна? Кога точно е била лесна? През Средновековието средната продължителност на живот е била под 40 години. Равенство не може де има. Никога. Ако плащахме 20% от доходите си за храна, то сега щяхме отново да сме "бедни", само че по други параграфи.

Пак повтарям, че докато гледаме в чуждата паничка за да видим какво нямаме ще си останем "бедни" през целият живот. Когато започнем да ценим и онова което имаме, може да започнем и да живеем.

Онези на запад, че и на изток отдавна са си извоювали заплатите.

Тук, колкото и банално да е, още сме с робска психика. Малко покрай 20-те години на миналия век е

имало леко самоосъзнаване и самочувствие, но сега дори да дойдат да ви вземат обувките от

социалното министерство, само двама трима на 100 000 ще ги ударят по кратуните.

Другите ще продължават да си мислят: "Еми такива са времената, соц. министерството има нужда!"

Друг е въпросът, че тука 90% от стоките са прекупени 10 пъти. Щото не произвеждаме дори храната си.

Иначе чалага, ракийка и салатка, футбол и чат-пат некоя сгодна фуста и всичко е предоволно!

"Всеки народ си заслужава управниците."

Всички над 18 годишни са виновни. А аз не по-малко от комшията или майка ми и баба ми.

да живея???? за мен живота ми е :

1.Живея при мама и тати -евтино не харча излишно за ток, парно, квартира, допълнително храна......... и ми е близко до работата и училището

2. Служебен телефон - дам договорих се с шефа да вземе голям пакет ( и колегите са съгласни) той плаща определена сума аз си доплащам ама далаверата е цената няма така ниска.,......

3. Кола - не ползвам - нямам книжка; имам си крака стига за 2 пъти по малко време, не ползвам градски транспорт по бърз съм (или колелото)

4. колко харча ли?

ми средно между 500-800лева на месец.... колко изкарвам ли - доста над това :rolleyes:

5. Колко са нужни на човек, за да живее (облича, плаща консумативи, храни, излиза, капризи) на месец - 1000 -2000 лева

6. за 4-тери членно семейство - 2000 - 3000 лева!

7. Заплати в БГ - е няма такива дето да стигат!

Да са живи и здрави: мама и тати, баба и дядо и там който дава на децата хубав живот-спокоен!!!

Не знам, ама ми е интересно за какво толкова едно 18 годишно момче харчи заплата над 800лв, ще ме светнеш ли като по-невежа?

1.Живея при мама и тати -евтино не харча излишно за ток, парно, квартира, допълнително храна......... и ми е близко до работата и училището

4. колко харча ли?

ми средно между 500-800лева на месец.... колко изкарвам ли - доста над това :speak:

5. Колко са нужни на човек, за да живее (облича, плаща консумативи, храни, излиза, капризи) на месец - 1000 -2000 лева

1000-2000 лв. за един човек не са ли малко множко?

А как така с почти същата сума ще преживяват четиричленно семейство?!?

Заплатите в БГ няма такива дето да стигат, защо ли ?!Като гледам в някой случаи просто никога не е възможно да им стигнат на някой хора, ако ще и да станат заплатите 10 хил. лв.!!!!

Вместо да спорим без никакъв резултат, дайте да направим един експеримент.

Първия месец се предоставя някака сума на опитния екземпляр.

Ако в края на месеца каже, че не му стигат, следващия месец му се дава по-голяма.

И така докато каже, че са му достатъчни.

Понеже съм сигурен, че желаещи няма да има съм готов да се жертвам за експеримента в името на ... абе в мое име.

Вместо да спорим без никакъв резултат, дайте да направим един експеримент.

Първия месец се предоставя някака сума на опитния екземпляр.

Ако в края на месеца каже, че не му стигат, следващия месец му се дава по-голяма.

И така докато каже, че са му достатъчни.

Понеже съм сигурен, че желаещи няма да има съм готов да се жертвам за експеримента в името на ... абе в мое име.

Супер предложение, ти си първото опитно зайче :):clap: Хаха, само някой да се навие пари да даде за експеримента! laugh.gif

Мен, ако питаш човек може да живее и с малко- и с много пари, но предпочита многото-така егото се качва до ента степен!

И надали ще се окаже, че някога са му достатъчни, не го вярвам това аз. biggrin.gif

За да живея нормално,без да се лишавам постоянно,би ме устроила сума от порядъка 2000 лева. Естествено,че мога да живея и с 400-500 лв,но това няма да е живот,а само оцеляване. Ето това правим в България от началото на така наерчения "преход" - оцеляваме...Случвало се е някой англичанин да ме пита какви пари вземам,и като му кажа "200 евро",той се шашка,и пита "Ама това на седмица ли?" biggrin.gif

Случвало се е някой англичанин да ме пита какви пари вземам,и като му кажа "200 евро",той се шашка,и пита "Ама това на седмица ли?" biggrin.gif

Защо не му кажеш "на час" :speak:

Понякога и николко. Човек може да се научи да живее и с две и двеста.

Аз обикновенно харча колкото имам. Но и успявам да си припечеля. Понякога дори успявам да спестя. ;)

Не знам, ама ми е интересно за какво толкова едно 18 годишно момче харчи заплата над 800лв, ще ме светнеш ли като по-невежа?

Веднага!

1. Брекети

2. Частни уроци

- рисуване

- математика

- български

- ТСР/IР мрежи и администриране, и още още от този тип уроци, семинари...

- семинари на архитекти, и всякакви обучения

3. Коно, обяди, мацка, дрехи

Аз даже се учудвам как ми стигат?/.....

За да живея нормално,без да се лишавам постоянно,би ме устроила сума от порядъка 2000 лева. Естествено,че мога да живея и с 400-500 лв,но това няма да е живот,а само оцеляване. Ето това правим в България от началото на така наерчения "преход" - оцеляваме...Случвало се е някой англичанин да ме пита какви пари вземам,и като му кажа "200 евро",той се шашка,и пита "Ама това на седмица ли?" biggrin.gif

И аз съм на това мнение, че мъж не трябва да получава по-малко от тази сума, иначе за какво да стоят младите хора тук-в БГ? :)

Веднага!

1. Брекети

2. Частни уроци

- рисуване

- математика

- български

- ТСР/IР мрежи и администриране, и още още от този тип уроци, семинари...

- семинари на архитекти, и всякакви обучения

3. Коно, обяди, мацка, дрехи

Аз даже се учудвам как ми стигат?/.....

Добре, че ми каза...нали съм невежа!Нищо не разбирам! biggrin.gif

И какво по-точно работиш, ако не е тайна? :)

Защо не му кажеш "на час" :)

Кажи му, за трийсет минути! laugh.gif

2. Служебен телефон - дам договорих се с шефа да вземе голям пакет ( и колегите са съгласни) той плаща определена сума аз си доплащам ама далаверата е цената няма така ниска.,......

3. Кола - не ползвам - нямам книжка; имам си крака стига за 2 пъти по малко време, не ползвам градски транспорт по бърз съм (или колелото)

4. колко харча ли?

ми средно между 500-800лева на месец.... колко изкарвам ли - доста над това :)

Оки Доки, не знам, как ти стигат 2000 лева за нормален живот! Аз едва се закрепям с 2500 лева на месец и то без да купувам нищо за душата, включително и дрехи!!!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.