Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво е прошката?

Featured Replies

преди 56 минути, niam-niam написа:

Чувството за вина е фундамент в християнството. Ако още не си го разбрал/а, значи не си разбрал/а какво е християнството. 

Темата е за прошката. Прошката не присъства само в християнството. Това, че ти ги проравняваш, намирам за сериозна грешка от твоя страна. 

Чувството за вина не е фундамент в християнството. Не знам защо си повярвал в подобно нещо. 

преди 1 час, niam-niam написа:

Цялата концепция за доброто и злото, за Страшния Съд, за справедливостта, за възмездието, за наградата и наказанието в отвъдното. Вината е вътрешния съдник, нещо като сурогат в отсъствието на физически присъстващия Господар. Ама аз в другата тема се спрях, та тука почнах да обяснявам... Загуба на време.

Какво правиш с времето си не ме интересува. Не ми е ясно защо ме занимаваш с това. Утре ще отделя още малко от моето за темата. Само ще спомена, че прошката е едно от нещата отличаващи човека от животното. Животните не могат да прощават. Помисли върху това. 

• Отговори 294
  • Прегледи 27,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
на 27.10.2019 г. в 18:05, niam-niam написа:

Цялата концепция за доброто и злото, за Страшния Съд, за справедливостта, за възмездието, за наградата и наказанието в отвъдното.

Човек сам се наказва. Никой не праща човека в ада. Там го отвеждат мислите му. Човек изпитващ омраза или пък обичащ да лъже и заблуждава, когато вече няма физическо тяло, е изцяло във властта на мислите си. А ако мислите цял живот са били нечисти, няма как изведнъж да се изменят. Така мразещият ще попадне на едно място с други мразещи. Това е закон, а не нечие решение. Да, може да се каже, че има наказание, но то има за цел пречистване. Изкуплението на греховете не е някакво заплащане за допуснатите грешки пред Бог. Бог няма нужда от това. Какво може да даде човек на Бог? Само своята чиста любов и благодарност и нищо друго. Затова и на живота трябва да се гледа като на възможност за пречистване и на израстване. И ада, и рая, и земята дават тази възможност, всяко по своя си начин. Когато човек добие нужната чистота и разбиране, с които да може да различава Бог, да Го вижда и осъзнава като основа на живота, тогава може да се каже, че тези награди и наказания, раят и адът, са изпълнили предназначението си. 

преди 18 часа, Shiniasu написа:

Човек сам се наказва. Никой не праща човека в ада. Там го отвеждат мислите му. Човек изпитващ омраза или пък обичащ да лъже и заблуждава, когато вече няма физическо тяло, е изцяло във властта на мислите си. А ако мислите цял живот са били нечисти, няма как изведнъж да се изменят. Така мразещият ще попадне на едно място с други мразещи. Това е закон, а не нечие решение. Да, може да се каже, че има наказание, но то има за цел пречистване. Изкуплението на греховете не е някакво заплащане за допуснатите грешки пред Бог. Бог няма нужда от това. Какво може да даде човек на Бог? Само своята чиста любов и благодарност и нищо друго. Затова и на живота трябва да се гледа като на възможност за пречистване и на израстване. И ада, и рая, и земята дават тази възможност, всяко по своя си начин. Когато човек добие нужната чистота и разбиране, с които да може да различава Бог, да Го вижда и осъзнава като основа на живота, тогава може да се каже, че тези награди и наказания, раят и адът, са изпълнили предназначението си. 

Благодаря.

на 27.10.2019 г. в 19:07, Shiniasu написа:

Темата е за прошката. Прошката не присъства само в християнството. Това, че ти ги проравняваш, намирам за сериозна грешка от твоя страна.

Сега ще ми философстваш, че нещо приравнявам. Не го правя. Ако си прочел/а темата ще видиш моите размишления как са еволюирали за 11 години. И как след 11 години ти ме повтаряш, откривайки топлата вода, докато ме сочиш като някой който нещо е недоразбрал. Когато спреш да се изживяваш като учител ще започнеш отново да учиш. Уви, това отдавна не ти се е случвало, защото начина ти на мислене е по детски поляризиран и опростен. Живота не е.

на 28.10.2019 г. в 14:20, Anjel Dimitrov написа:

Чакам с нетърпение.

Ти нямаш ли хора за лекуване или Господ те върна да четеш по форуми сектанти?

преди 1 час, niam-niam написа:

Сега ще ми философстваш, че нещо приравнявам. Не го правя. Ако си прочел/а темата ще видиш моите размишления как са еволюирали за 11 години. И как след 11 години ти ме повтаряш, откривайки топлата вода, докато ме сочиш като някой който нещо е недоразбрал. Когато спреш да се изживяваш като учител ще започнеш отново да учиш. Уви, това отдавна не ти се е случвало, защото начина ти на мислене е по детски поляризиран и опростен. Живота не е.

Щом си мислил по същия начин преди 11 години, значи можеш да ме разбереш. Явно твоят начин на мислене също е бил поляризирани и опростен,... хубаво е всички да могат да си спомнят отхъде са започнали и какви са били в миналото. 

Няма да чета 12 страници изблици .. та ..вие си спорете ,но за мен отговора е един 

да ти се прости нещо което си съгрешил .. но преди това ти сам трябва да си го простиш 

преди 4 минути, Kim. написа:

Няма да чета 12 страници изблици ..

:offtopic_s:

:) 

преди 1 час, Kim. написа:

Няма да чета 12 страници изблици .. та ..вие си спорете ,но за мен отговора е един 

да ти се прости нещо което си съгрешил .. но преди това ти сам трябва да си го простиш 

Това е много нарцистично. Дошла си за да напишеш нещо, че другите да го четат, обаче нямаш намерение да четеш какво другите са писали. Брейййй...

преди 20 часа, Kim. написа:

А трябва ,за да вникнеш в темата ,защото това е много финна материя.

Де да беше толкова лесно.

на 5.08.2008 г. в 21:56, Багира написа:

Уви, това е елементаризиране на нещата. Явно няма как да се възстанови един убит човек. Но така изглеждат нещата от гледна точка на едно единично и дребно събитие. Да, за убития с него като че приключва всичко. Но дори и това не е така. Човек не е едно тяло и не е явление, затворено между датата на раждането и смъртта. Освен това не е явление само за себе си.

Убиеца може да се отдаде на това да замести убития(примерно да стане роб на близките на убития,и да изкупва греха си докато е жив-това е просто вариянт.)

преди 4 часа, Anjel Dimitrov написа:

Убиеца може да се отдаде на това да замести убития(примерно да стане роб на близките на убития,и да изкупва греха си докато е жив-това е просто вариянт.)

Абе бягай от тука бе. Ако щеш всеки ден да му правиш чекии на баща му не можеш да му замениш убийството на сина. Махай се вече от темите с тези махленски математики, 60%, кой колко струва на твоята теглилка, колко може да убие и после да си в Рая вечно, как греховете нямали значения за божествата, как отделните религии за теб са един общ тюрлю гювеч. Ти, чак сега се усетих, си всъщност основател не на нова секта, а на религията на мен. Халал да ти е.

на 30.10.2019 г. в 19:12, Kim. написа:

Какво значи сам да си си простил? Как разбираш, че си си простил/а? Правиш нещо, което считаш за погрешно и си  казваш: това е много лошо, повече няма да правя така. Но това е само до момента в който не попаднеш в нова "изкушаваща" ситуация, и всичко се повтаря. Това, че разбираш, че нещо е погрешно, ли наричаш "да си простиш" или разбирането съчетано с неповтаряне?

Мислите и навиците си имат своите кръгове или цикли на съществуване. След като едно желание бъде удовлетворено, то временно затихва и в този момент човек може да евентуално да осъзнае, че то е погрешно. Но задължително ще последва момент в който то отново ще изплува в съзнанието му за да бъде отново удовлетворено. И това ще продължава докато човек продължава да го зарежда с енергия и докато силата на това желание не се изчерпи напълно. А това може да е след много време в някои случаи. Та за прошката... да, но тя предполага реално да изживееш всички последващи провокации на въпросното желание или мисъл, защото ако те продължават значи и желанието е живо.

преди 3 минути, Shiniasu написа:

Та за прошката... да, но тя предполага реално да изживееш всички последващи провокации на въпросното желание или мисъл, защото ако те продължават значи и желанието е живо.

Желанието винаги ще бъде живо. Нуждата да се заповядва нещо да не се прави е, че това са естествени човешки нужди и инстинкти. Затова се нарича и изкушение. То ако човек няма желание за секс, да се храни и да притежава, пиши го умрял.

на 5.08.2008 г. в 21:31, Стефан Чолаков написа:

Малка поправка. Според дебелите книжки (Kaplan and Sadock "Comprehеnsive Textbook of Psychiatry" 7th ed.) за възрастните като цяло е характерен алфа- диапазона (8-13 Hz), който се измества към бета- (13-22 Hz) при стрес и към тета- (4-8 Hz) при релаксация и сън. При старите хора типичният диапазон е бета-, при децата - тета-. Делта- (0-4 Hz) е изключителен във всички групови категории. Лично мен доста ме изненада като го прочетох, защото бях свикнал с идеята, че за възрастните е типчно бета- и т.н.

Колко интересно, така трябва да е, алфа вълните изглежда са обичайното ни псевдо-будуване, което Гурджиев нарича буден сън. Че човек се ражда в сън и в сън умира. 

на 30.10.2019 г. в 19:04, badr написа:

Предлагам вашите спорове да ги уредите извън форума в подходящ за целта формат.

Като MMA. Но не, всичко е театър, като световната федерация по кеч (забравил съм как се съкращава). Едно време с тъпана се е минавало по площада. Сега е по-лесно.

Предният коментар има ли общо с темата, че съм забравил Чолаков какви ги е развивал?

на 9.11.2019 г. в 15:01, niam-niam написа:

Предният коментар има ли общо с темата, че съм забравил Чолаков какви ги е развивал?

В някакъв смисъл има. Доколкото прошка, поискана или дадена насън, едва ли се брои за действителна. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.