Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вярвате ли в рая?

Featured Replies

Как го описва християнството?

Църквата не е християнството...

Е кое е тогава, "християнството", бе Венци?... -миряните?... Кое? кажи?.. cool.gif

• Отговори 117
  • Прегледи 13,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не знам дали вярвам в Рая! Но знам, че го има! Къде се намира ли, ще разбереш точно къде някой ден, но не сега...рано ти е... Човек стига до Рая, само по един начин! Достъпа до там е разрешен, но

• Кофти цел!!! Рая е по-важен поне за мен, той си заслужава цената която може да се плати за него!!!

• В този свят, което е определено като изкушение, в другия свят ще ви се даде като награда! 

Не, не вярвам в Рая такъв, какъвто Християнството го описва. Нито в Ада такъв, какъвто Християнството го описва.

Значи ли това, че вярваш, но в други описания?

Е кое е тогава, "християнството", бе Венци?... -миряните?... Кое? кажи?...

Помощен въпрос: "На кого да бъде казано? "

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Е кое е тогава, "християнството", бе Венци?... -миряните?... Кое? кажи?.. cool.gif

Учението :huh:

Учението :rolleyes:

В самото "Учение" няма нищо, което да е автентично за света. Просто е било корекция на юдаизма. :)

А това, че има толкова бройки християни се дължи на римската промоционална църква.. cool.gif

Знаеш ли думичката "промоция"?... :huh:

В България думичката "промоция" е бившата "преоценено" т.е. по достъпно за по- голям брой хора. ;)

Или по малко пари от повече хора.Търговийка :) заземяваме се -далече сме от рая или блаженното състояние за което става въпрос.

Та вярвам че някои от нас ще го създадат,но не знам дали ще се преборя да съм част от тях.

В България думичката "промоция" е бившата "преоценено" т.е. по достъпно за по- голям брой хора. ;)

Или по малко пари от повече хора.Търговийка :) заземяваме се -далече сме от рая или блаженното състояние за което става въпрос.

Та вярвам че някои от нас ще го създадат,но не знам дали ще се преборя да съм част от тях.

Аз ще приема твоя отоговор за верeн, тъй като долу-горе така се разбира тази думичка, тъй като в България от пенсионери до мутри не обичат да си плащат и гледат "по-евтнико"... както и думата 'бизнес' е синоним на "далвера".... cool.gif Иначе про-моция трябва да има значение на 'подържане на движението на продукта на пазара(pro-motion) cool.gif;)

Да ... Доста хора гледат, че и виждат тука да им е рай. Но особеността на ТУКА е, че на другия край на моя рай стои адът на някой друг. Може и моят собствен- но в друг момент или място.

Струва ли рай на такава цена?

Добре човек!Увъжавам мнението ти!А представи си че няма Рай и Ад! И какво тогава?Тея дето живеят рай тука са ударили 6-ца от тотото!А тия бедните,болните...

Хайде, ще споделя нещо приятно, до което в тези минути се докосвам. Използвам тази тема, защото това име вече бяхме споменали.

Ангелус Силезиус

"Съвършено Нищо е Бог, за Него няма ни Тук, ни Сега:

За допир посегнеш ли, Той все по-далече чезне в тъма."

"Бог нищичко ново не прави, макар да изглежда ни ново,

Всичко, което напред ще се случи, пред него е вечно готово."

"Човече, знай, ще се превърнеш ти, в онуй, що милее душата.

Ако обичаш Бога, ти Бог ще си, земя ще си, ако любиш земята."

"Мъдрецът в часа на смъртта не жадува да влезе в небето,

той там е бил и преди в умора да секна сърцето."

и едно бонусче:

Мехтилд фон Магдебург

"Не искам да мисля никога вече за земните дни,

За всякакви болки и тежки сърдечни беди.

Някога вярвах, че щом те съгледам в небето

Ще изплача пред Тебе земната жал на сърцето,

Но сега, Твоят лик, Боже мой, ме до дъно разтърси, смири,

Защото над мене самата и моята орис човешка ме ти извиси."

Цитатите са взети от книгата "РОЗАТА Е БЕЗ ЗАЩО - немска лирика от дванайсет столетия" на издателство 'Пик", но се извинявам на преводача за някои миниатюрни козметични промени, които съм направил тук.

Има Ад.

А в Ада - Рай.

И той се нарича ЛЮБОВ.

И когато Любовта си отиде пак се връщаш къде...

И когато Любовта си отиде пак се връщаш къде...

Невъзможно е да си отиде. Тя е станала част от мен и аз от нея. Не се връщаме, а продължаваме...

Каква ... Какво ... ах ...

Човешкото райче е мъничко. Крайно. Прилича си на неговия живот. Като живее в колиба- в райчето му щ да има ГООЛЯЯЯМА колиба ... Ако най- разкошното му ястие е попара, в райчето му ще има изобилие от попара, вкусна, винаги когато поиска ... (идеята не е моя, вариации на темата от чудесната пиеса "Главанаци", която, обаче, не помня от кого беше ), и т.н., разбира се, представите може да се усложнят, но това не променя същността им. И не райчето. Ако човек прекрачи човешките си представи, ако се остави на чудотворния извор на вечност, който всеки носи, но който съвсем не на всеки е достъпен, тогава застава на прага на язовата си личност, на думите, на времето, на пространството, и с лекота прекрачва отвъд тях. Там е Раят.

С първата част няма как да не се съглася. С втората... Животът е непрестанна битка. Духовността често се свързва със спокойствието, но всъщност спокойствието е съчетано с пределно напрежение на силите. Висшето съзнание предполага и съответстващо му противодействие от страна на мрака. Животът в духовните сфери е всичко друго, но не и почивка. Духовността дава власт, но колко разбират властта като съможертва?

Редактирано от Shiniasu (преглед на промените)

Уплаши ли се? Или си мислиш, че в духовния живот липсва всякаква отговорност? Да вярно, хармонията и радостта се запазват, но не такива, каквито са в представите на по-голямата част от хората.

С първата част няма как да не се съглася. С втората... Животът е непрестанна битка. Духовността често се свързва със спокойствието, но всъщност спокойствието е съчетано с пределно напрежение на силите. Висшето съзнание предполага и съответстващо му противодействие от страна на мрака. Животът в духовните сфери е всичко друго, но не и почивка. Духовността дава власт, но колко разбират властта като съможертва?

Идеята за вечно нахиления идиот, който си лежи една градина и някой му пъха сладостив устата и от него не се очаква нищо друго, освен да си блаженства, не се различава от идеята за голямата колиба и голямата попара. Но аз казах, че колибата и попарата са само един опростен израз на елементите на райчето. И по- сложни да са тези елементи- същността е все тая. Райче. Не че не е цел на някои. Не ги порицавам за това. Всяко нещо с времето си.

Да, духовността дава власт. И отговорност. Затова толкова много се домогват до нея. Но пропускат това, което Венцислав . беше споменал преди време. Човешкото същество получава един огън. Ако го използва правилно (което ще рече- не за свои цели, облаги прослава, не според своята си отделена воля) това е могъщ съзидателен огън. Човешкото същество действа събожествено. Но ако направи обратното, реши да го използва неправилно, за своя си облага, прослава, по своя отделена воля (случва се да се гордее даже с отделеността си!) същият този огън зо изгаря самото него. И света, който човек се опитва да създаде. Не че не знаем това как става, но все си мислим, че е нещо друго. За да се предпази света от този разрушителен огън в неумели ръце, светът на този неумел, отделен човек е изолиран от останалия свят. И сега ние, затворени в един изолиран свят се чудим има ли друг свят ... Има, разбира се! Където дарената сила и енергия не се използват по такъв начин ...

А, да. И там не се дреме блажено. Това вече е ясно, нали?

Редактирано от Багира (преглед на промените)

Щом говорим за духовно развитие, това предполага зачитане на Божествената Воля. Изкачването в Духовната Йерархия става според степента на съзнание, което е достигнато и никой не може да заеме място, което не му се полага и за което не е достоен. Да, някои искат повече и си създават собствени йерархии, но откъснати от източника, те не могат да гарантират безкрайността на възхода към него. Аз не допускам възможността съвършенството да бъде достигнато отведнъж. Всъщност въобще не допускам да бъде постигнато. Завършеността няма място в една безкрайна Вселена. Човек може постоянно да се стреми към Него, да Го приближава, и в това виждам смисъла на съществуването. Не знам дали това е гордост. Не се чувствам отделен от Бог. Чувствам се част от него, която съдържа целия негов потенциал, но все пак винаги ще си остане само част. Всяка част е отражение и съдържа в себе си потенциала да достигне цялото. Освен това всяко цяло е част от друго по-голямо цяло. Изводите нека всеки сам да си ги направи. Стълбата на Яков представяща пътя на човека към Бог е безкрайна, но всеки е свободен да търси и други пътища.

Рая не е място, не е време, не е начало или край, рая се намира там където си го направи сами, продължава колкото можем да го поддържаме жив! Като е един напоправим реалист трябва да погледна и от двете страни. Ако кажа, че вярвам, ще излъжа особено като се има предвид в какъв свят живеем, ако кажа, че невярвам, пак ще излъжа, защото ни движи мисилта за нещо по-добро. Аз мисля, че е състояние на душата. Ако душата(вътрешният ни мир) ни е спокойна сме в рая, ако ли не...просто трябва да се опитаме да стигнем до него за да бъдем поневътрешно щастливи. :yanim:

• 15 години по-късно...

След като размишлявах за изкуплението, в християнски смисъл, част от коментарите насочват към идеята за Рай, който възмездява страданията на земята. В калдата форума има няколко теми, свързани с рая

Може ли вечният Райда бъде награда?

Рая, идеалното съществуване. Вярвате ли?

the_shadow123

Вярвате ли в рая?

Разбира се, че това е централен въпрос за християните. Това е мястото за което копнеят след земните мъки. Нямам, но кой ли има, понятие какво е в рая. Според православния требник, това е "място злачно, място покойно", което ще рече една мечта за земеделеца и пастиря. По- горе в темата става дума, че това е мястото на сътворението, където са били телесните Адам и Ева, помежду телесни животни, така че не е това мястото на душите. 

Някой може ли да опише мястото, където мечтаят да идат душите на християните? Защото на мен ми прилича на оферта на тур- оператори в раса или с бяла якичка, които ни казват за една дестинация, че е прекрасна, но никой не описва с какво е прекрасна. Не съм толкова доверчив, търся жокера "помощ от приятел", за да науча подробности за това прекрасно място. 

Там спят ли, разделени ли са светлината от тъмнината? Какво правят по цял ден- земна вечност? Имат ли какво да си говорят, след като всички знаят всичко? Ясно, че нямат интимни контакти или полови признаци, защото нямат плът, но кое е това, което им носи радостта? Добро ли е за търсачите на истини, за авантюристите, обичащи новото и приключенията или там всички са напушени, зомбирани и се чувстват добре да лежат, да скубят трева, и да я дъвчат или пушат?

Моля, дайте подробности, а ако не знаете, пояснете кое ви привлича в това място, което е толкова рекламирано. Какво очаквате да намерите там?

преди 21 часа, Търсещ истини написа:

Моля, дайте подробности, а ако не знаете, пояснете кое ви привлича в това място, което е толкова рекламирано. Какво очаквате да намерите там?

Давал съм ти подробности поне 5 пъти .

на 19.12.2023 г. в 19:19, Търсещ истини написа:

Разбира се, че това е централен въпрос за християните. Това е мястото за което копнеят след земните мъки. Нямам, но кой ли има, понятие какво е в рая. 

Не само за християните , това е централен въпрос за всички вярващи , или повече от 80 % от хората . Повечето не са подложени на мъки , а на изкушения ,на които трябва да устоят , защото Бога изпитва вярата дори с най - малки изкушенийца на ,които трябва да се устои . По пътя има награди ,но най - голямата награда е след смъртта , когато вече се е видяло кой как ще си прекара вечността . 

Има доста написано за това ,, какво е рая ? " - общото между всички писания е че , ако си заслужил да си в рая ще ти е много хубаво и то за вечно времена , а именно за цяла вечност , срещу един човешки живот .

Нека отговоря и на въпроса : Да - вярвам в рая . Вярвам със цялото си съществуване , защото съм бил там и само мога да кажа ,че е много хубаво ако си заслужил . Толкова е хубаво ,че е несравнимо с нищо земно .

Може и да се опише така - През земният си живот човека трябва да устои на изкушенията и да прави добри дела , и след смъртта си ще получава по голямо възнаграждение на определено време . А ако е правил злини ще получава малко и ще има липси .

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

защото Бога изпитва вярата дори с най - малки изкушенийца на ,които трябва да се устои .

Кои са тези изкушения, чрез които Бог изпитва хората?

преди 11 минути, bioid написа:

Жените...

В този свят, което е определено като изкушение, в другия свят ще ви се даде като награда! :D

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.