Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

София VS провинция

Featured Replies

Може би ще ме обвинят много хора, че започвам една така да се каже взривоопасна тема, която е много вероятно да завърши в съвсем друг раздел, без да има полза от нея. Но все пак, като виждам, че в раздел спорт могат да се обсъжда спокойно Левски или ЦСКА е по-добър отбор без участието на "майката" си правя извода, че в един форум, където IQ на юзъра е по-висок от средно-статистическия, може пък и да излезе нещо като дискусия. Като тръгне в другата насока темата - направо в коша!

главното е не оправданието в кой град живеем

Това е цитат от друга тема. Не може градът, в който живееш, да те определя еднозначно като човек! Това никой не може да го оспори. И въпреки това, голяма част от софиянци изпитват огромното желание да се делят, като в речника им - провинция е синоним на село.

Всичко това на пръв поглед си изглежда логично да си е така, но фактите говорят малко по-иначе... или че самочувствието не е с нужното покритие.

Като за начало, НАД 70% от населението на София си е ЧИСТА провинция - т.е. мнозинството. Е как може тогава да ненавиждаш нещо, което е част от теб?

Редактирано от GFreeman (преглед на промените)

• Отговори 102
  • Прегледи 21,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пич извинявай,ама по-нескопосан опит за анализ не бях чел от момента,в който Азис се опитваше да обясни що се зимат с Китаеца... Явно поназнайваш нещо и си от старата генерация,ама изводите са ти гре

• Бий ме,мъчи ме,после кажи ми ДА... Внимавай кво си пожелаваш,че ако ти кацна ся на покрива да не си помислиш,че е Карлсон...

Правилният въпрос е дали софиянците мразят провинцията или провинцията мрази софиянците?

За мен отговорът на този въпрос е много прост. sad.gif

• Автор
Правилният въпрос е дали софиянците мразят провинцията или провинцията мрази софиянците?

За мен отговорът на този въпрос е много прост. sad.gif

Някакъв лъч светлина, че от темата може да излезе нещо..

"Правилният въпрос е дали софиянците мразят провинцията или провинцията мрази софиянците?" - Ето какъв е моят отговор на въпроса, който според мене също е много прост:

"Чистокръвните софиянци" (кореняци) - за тях никой не може да каже нищо лошо. Каквото и да си говорим, те са си на по-високо интелектуално и културно ниво. Лошото е, че към днешна дата са една шепа, която се е умешала с "провинцията". Та стигаме и до отговора относно омразата. Според мене омразата идва оттук - някое си лице Х (много често типичен селянин) решава да се пресели в София заради парите. Но това че се е изселил не го прави по-малко селянин. Поживява си известно време в столицата и незнайно откъде му идва едно самочувствие... само защото чисто в географски аспект се намира на друга територия. Появява се известно високомерие, което предава и на децата си, а забравя от къде е тръгнал и каква е същността му. Този индивид "Х" обаче е събирателен образ сигурно на повече от половин София (кажи ми как за 10 години населението отскача от 1 на 2 млн - от раждаемост ли?). Съответно хората от провинцията не търпят това високомерие и така става и омразата.

Съгласи се, че както в София, така и в един малък град си има и селяни и културни хора и изобщо всякакви. Сега се постави на мястото на човек от провинцията, който по нищо не прилича на селянин, но друг ТИПИЧЕН селянин се има за нещо много повече от него, само защото географски живее на територията на София. Откъде да дойде обичта? ohmy.gif

Единствените столичани, които са ми направили лошо впечатление, са новодошлите. Те обаче са достатъчна причина да не желая да живея в София. Моят въпрос е друг - откъде накъде София става единственият град в България и всичко друго носи дамгата "провинция"? В Пловдив, Варна и Бургас може да се живее къде-къде по-урбанно, отколкото в Орландовци, или? (Където няма море, там е провинция, но мълчи, сърце!)

Именно това твърдение, че след София друг град в България няма, насажда омраза между столицата и страната.

Редактирано от trancemasha (преглед на промените)

.....

"Чистокръвните софиянци" (кореняци) - за тях никой не може да каже нищо лошо. Каквото и да си говорим, те са си на по-високо интелектуално и културно ниво. Лошото е, че към днешна дата са една шепа, която се е умешала с "провинцията".

....

с това вероятно целиш да запалиш огъня в темата :sobbing:, но как се разбира че софиянца(кореняк) е с по-високо интелектуално ниво от пловдивчанина(кореняк) или варненеца(кореняк) някакви изследвания, проучвания, IQ-тестове ли какво е имало???

Обикновено когато някой сам казва за себе си - аз съм умен, красив, интелигентен... и все подобни има много други които поради не много обясними причини му се дразнят, ма адски много, естествено не е нормално сам да се изхвърляш - все пак нека оставим другите да си ни преценят както си искат, а не да им натрапваме собствената си преценка....

Какви са тези празни приказки ?

Защо не си кажете направо : мразите ли софиянци/селяни и защо ?

Аз не съм софиянец и не ги мразя, защото е глупаво.

И от едните и от другите има простаци, е виж тях не ги понасям.

Аз съм правена в София,родена съм в София,в "Шейново",но после живях в едно малко провинциално градче до 1989.

Тогава важеше и софийското жителство,мъжа ми заради това се ожени ама много важно-майната му и минало laugh.gif

Никога не съм парадирала с това,че съм софиянка.

Гордея се с близките си,които са от село,израснала съм в това село и не се срамувам.

Защото съм възпитана на труд и други добродетели.

Но е много смешно,не,направо е плачевно-някой,който е забравил произхода си и отрича корена си sad.gif

В предишната ми квартира блока се опразваше в петък вечерта,само аз и две-три бабки имаше,за охрана трябваше да ни плащат :P

Е нали сте "софиянци" - къде ви :sobbing:

По родните места,нали

:lol6:

• Автор
с това вероятно целиш да запалиш огъня в темата :sobbing:, но как се разбира че софиянца(кореняк) е с по-високо интелектуално ниво от пловдивчанина(кореняк) или варненеца(кореняк) някакви изследвания, проучвания, IQ-тестове ли какво е имало???

Ми не... всъщност не исках да кажа това. Под "кореняците софиянци", имах предвид по-скоро кореняците от по-големите градове.. или кореняците в даден град сравнени с прииждащите отвънка.. вярно, че не съм го написал точно...

И следва другият въпрос, да:

откъде накъде всичко извън София се приравнява на провинция??

И от едните и от другите има простаци, е виж тях не ги понасям.

Приказките за потеклото са предразсъдъци.Важното е не от къде идваш, а какво си направил и правиш, как се държиш и т.н.

В България такова понятие като урбанизация не същесвува - всички сме селяни (това е метафорично казано, не се обиждайте).

И в Големия град и в Голямото село си има интелигентни хора и селяни. Това е необратимо. Друг е въпросът, когато един селянин, реши да се прави на столичанин. Именно заради такива хора се е появило напрежението между "столичани" и "провинциалисти".

Пък и не всяка провинция е село (само да не си мислите, че защитавам Плевен - той си е село). Винаги съм се чудила с какъв акъл са направили София столица - повечето ни интелектуалци, писатели, поети и т.н. са все от Пловдив, Търново...или поне са живяли там. То вижте им само кварталите на столицата - "Овча купел", "Красна поляна", "Хладилника", "Дианабад" (дето винаги ми звучи като Ислямабад, само дето отпред е Диана...). Тук-таме някое кварталче със звучно име като "Гео Милев" например.

Мисля, че цялата тази "война" София vs. Провинцията е много безмислена - в края на крайщата всички сме жители на България - ти може и в гората да си отраснъл и пак да си по-културен от 1/3 от населението на София.

Пък и София е кофти град - преди ме радваше, но сега като ходя там и ме задушава. 2млн. души, коли, блъсканица, задръствания. Не можеш да си направиш план за деня, защото фактора време и транспорт са много важна част от ежедневието ти...

И всичко това, само защото стотици хиляди провинциалисти си мислят, че София е Градът! И всяка година се стичат все повече и повече, и всеки 3-ти кара кола и ебахме мамата на озоновия си слой...(то не само ние де).

Ако имам професионална перспектива, бих си останала в провинцията (е, не в Плевен..). Бих си избрала Търново и с удоволствие бих живяла там...пък столицата, може да върви по дяволите:sobbing:

В София много се омазаха нещата - иначе не е лош град.

• Автор
В България такова понятие като урбанизация не същесвува - всички сме селяни (това е метафорично казано, не се обиждайте).

И в Големия град и в Голямото село си има интелигентни хора и селяни. Това е необратимо. Друг е въпросът, когато един селянин, реши да се прави на столичанин. Именно заради такива хора се е появило напрежението между "столичани" и "провинциалисти".

Много точно казано!!

Аз именно за тях говоря, когато почнат да се надуват.. и все им се чудя откъде им това самочувствие?! - Явно избиват комплекси.

Аз не мога да разбера какво толкова има в София, което го няма в по-големите областни центрове? Задръствания? Миризми всякакви? Джебчий в градския транспорт? Това не ме кара да се чувствам по-голям гражданин, съжалявам. Мисля, че спорът не е София/провинция, а София/Не-София, ако позволите така да се изразя.

Много точно казано!!

Аз именно за тях говоря, когато почнат да се правят на велики.. и все им се чудя откъде им това самочувствие?! - Явно избиват комплекси.

Забелязала съм, че провинциалисти (познати) не обичат да се срещат в София.

Все така едни студени и дръпнати, винаги се чудех защо така се получава, ама ето го къде е ключа към разковничето - всеки иска да е столичанин и се прави на такъв сред тези, които не знаят, че е провинциалист и в момента, когато срещне някой съгражданин се сконфузва...

Поне това е моята теория.

Веднъж така се бяхме събрали по някаква случайност към 10-тина плевенчани в Кривото (гадното заведение до СУ), та единия пич си беше пийнал и като се изцепи "Ай сега, 10 плевенчани затворени между 4-ри стени, нема накъде да бегаме...".

:sobbing:

А мен най-много ме забавлява начинът, по който всички преселници рано или късно започват да говорят на софийски (не "шопски"!) диалект, често смесвайки го със своя роден. Млеко, ходиме, мислиме, бело, да го еВа! Точка.

AciDBurn абсолютно не съм съгласна, че София не е отгледала интелектуалци, писатели, поети и т.н. Дори и да не им е роден град повечето са живяли тук. Още по - малко пък съм съгласна за имената на кварталите. Дори и да са тъпи имената какъв критерии пък е това? ohmy.gif

София е гадна и мръсна, но това си е естествена последица от претъпкването и. Честно казано ако допреди години можеха да се срещнат разни надути гражданчета, които да се бият в гърдите колко са велики с факта, че са от София днес се забелязва друга тенденция- не смееш да кажеш, че си оттук да не изядеш някой пердах в някой друг град.

За пример давам братовчедка си - отиде мацката да работи на Слънчев бряг. Фирмаджията и събрал работнички от цялата страна. Тъпите п@тки я правят луда само защото е от София. Че тя ли е виновна, че се е родила там, че и въртят разни дребнави селски номера? Да видите кво нещо е? Онези смотани овци веднага си се надушват и настройват и срещу кого? Срещу софиянката естествено. Шото видете ли софиянците са надути превземки и т.н. Смело твърдя, че повечето живеещи в София са изключително толерантни хора. Факта, че се приемат толкова хора от провинцията е показателен.

Аз хората от провинцията не ги съдя. Дали ще правиш свинщината си и ще парадираш с простотията си в София, Търново или Девин за мен няма значение това веднага те вкарва в графата селянин. Много пъти е казвано селянията е манталитет, а не местожителство.

А мен най-много ме забавлява начинът, по който всички преселници рано или късно започват да говорят на софийски (не "шопски"!) диалект, често смесвайки го със своя роден. Млеко, ходиме, мислиме, бело, да го еВа! Точка.

Те някои нарочно така говорят - да се разбере че са от София laugh.gif

За съжаление и аз така говоря,но само в глаголите.То като слушаш едно и също ударение на дадена дума и без да искаш повтаряш sad.gif

А като си се прибера при нашите и почвам веднага да мекам :sobbing:

Не съм казала, че София не е отгледала интелектуалци. Отгледата е и то много. Просто все си мисля, че не е баш града за столица.

Колкото до кварталите - права си няма значение как се казват, но е мнго по-приятно да чуеш едно хубаво име на квартал, отколкото "Овча купел" - не знам, напомня ми налко на село biggrin.gif

Иначе си права - ти като си си простак, няма значение къде си роден или къде живееш. Оставаш си такъв.

София за това е станала толкова грозна и неприветлива - много хора, много простаци и покрай тях някой друг културен човечец. Нито култура на пресичане, нито култура на шофиране, всички на нервни, злобни и светът им е крив.

Пък и София толкова я освиниха. В някоя нормална столица ще видиш подредба, тука...всеки строй където и както му падне, да не говорим, че тези софийски фирми толкова ми лазят по нервите. Едно на ръка, че си попретупват работата и като ти продават апартамент те мямат с квадратите - общите части, които плащаш се оказват много повече. За парите, които човек дава можеха да си бръкнат в джобовете и да сложат едни качествени врати например.

Голяма селяния и скъперничеството. Баща ми Бог да го прости и той се занимаваше със строителство и то на големи сгради и хотели и никога не се е правил на гъз - като ще го прави, ще го направи както трябва, а не да се чуди от кои материал да спести пари и как да мине между капките, пък си беше провинциалист човека.

Абе, българска му работа...

Редактирано от AciDBurn (преглед на промените)

Не забравяй, че и ти си българка !

Не го забравям, наизуст към го запомнила.

AciDBurn абсолютно не съм съгласна, че София не е отгледала интелектуалци, писатели, поети и т.н. Дори и да не им е роден град повечето са живяли тук. Още по - малко пък съм съгласна за имената на кварталите. Дори и да са тъпи имената какъв критерии пък е това? ohmy.gif

Ами след като в София живее 1/4 от населението, нормално е и 1/4 от интелектуалците(въпреки че не знам кои имаш предвид по интелектуалци, защото някои се мислят за такива само защото имат определен талант, което поне аз не го свързвам толкова с интелект, ма как да е), писателите и всички които избори да са в София. Но пък защо подобно нещо като това което казваш не го казват пловдивчани, чието културно историческо наследство е в пъти по-богато от софийското, точно подобни излишни и ненужни изхвърляния дразнят "провинциалистите" и затова ще си го има деленето и братовчедка ти ще страда от селски номера, в смисъл ти самата също допринасяш, а дори не се усещаш

Ами след като в София живее 1/4 от населението, нормално е и 1/4 от интелектуалците(въпреки че не знам кои имаш предвид по интелектуалци, защото някои се мислят за такива само защото имат определен талант, което поне аз не го свързвам толкова с интелект, ма как да е), писателите и всички които избори да са в София. Но пък защо подобно нещо като това което казваш не го казват пловдивчани, чието културно историческо наследство е в пъти по-богато от софийското, точно подобни излишни и ненужни изхвърляния дразнят "провинциалистите" и затова ще си го има деленето и братовчедка ти ще страда от селски номера, в смисъл ти самата също допринасяш, а дори не се усещаш

Далеч съм от идеята да съдя кой е интелектуалец и кой не. Още по - малко пък аз засегнах темата за тях. Отговорът ми беше в контекста на изказването на AciDBurn. Въобще не се чувствам допринесла за разделението София/провинцията защото винаги съм се определяла като мелез нищо, че 90% от живота ми е протекъл тук. Студентския ми живот е протекъл предимно сред хора от провинцията и нито един колега с когото съм учила или работила никога не е бил наричан "селянин" от моята уста само защото е бил от Трявна например(доста приятелки имам от там). За мен омразата идва отвън - навътре. Така ги усещам нещата аз.

Далеч съм от идеята да съдя кой е интелектуалец и кой не. Още по - малко пък аз засегнах темата за тях. Отговорът ми беше в контекста на изказването на AciDBurn. Въобще не се чувствам допринесла за разделението София/провинцията защото винаги съм се определяла като мелез нищо, че 90% от живота ми е протекъл тук. Студентския ми живот е протекъл предимно сред хора от провинцията и нито един колега с когото съм учила или работила никога не е бил наричан "селянин" от моята уста само защото е бил от Трявна например(доста приятелки имам от там). За мен омразата идва отвън - навътре. Така ги усещам нещата аз.

Въпросът с омразата и от къде идва тя е твърде спорен и сложен!

София си е столица.Във всяка страна си има един град който е столица и всичко останало-което е "провинция" на столицата.можеш да я мразиш,можеш да я обичаш-ама си е там и си я има.

казвате-много простаци имало-ами има я biggrin.gif как няма да има-сравнението с "имтелектуалците" (каквото и да значи това,никога не съм го разбирал тоя термин) важи и тук-щом живее 1/4 от населението, нормално е и 1/4 от простаците да са там :)

Моят критерии за град е много прост-градът е място,където няма "център","главна улица","стъргало".Щом в едно населено място фигурират тези понятия-значи си имам работа със едно голямо,разрастнало се село laugh.gif

По моите критетии-с България има само един град и той е София (ама аз съм си луд,тъй че мнението ми не се брои)

Никога не бих отишъл да живея в София (нямам нищо против града,но при толкова хубави жени там,не бих издържал на изкушението sad.gif )

А колкото омразата-ами това си един вид "местен" шовинизъм.Причините и психологическта му обосновка са почти същите,като и при футболния шовинизъм cool.gif Неизкореним е.

Защо такава "пареща" тема при 43 градуса навън?

Не деля хората на столичани и провинциалисти, а и не виждам защо е нужно да се спори кои са по- и кои са най-. Та нали коренът на всички ни е общ? Ами хайде сега да започнем спора съвсем отначало* и в основата би трябвало да бъде въпросът - ти българин ли си или славянин?

Нямам нито една причина да се срамувам, че не съм и не живея в София. Дори ми е неприятно да ходя там, но не заради някакъв антагонизъм, а заради истинската лудница в големия град - безкрайна мръсотия, лошо организиран транспорт, водещ до безнадеждни задръствания... Но това не е причина да викам "долу!" или "да живей!".

-----

* за пестене на време, а и поради липса на достоверна информация, предлагам да не се връщаме във Фанагория.

Бих си избрала Търново и с удоволствие бих живяла там...пък столицата, може да върви по дяволите:)

Някои хора добре се ориентираха... :angry:

Все пак и ние сме столица - старата... cool.gif

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.