Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Замисляте ли се какво ядем?

Featured Replies

ето ви линка за темата че от глад забрайхте къде е

темата ви

https://www.kaldata.com/forums/topic/59831-%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B5%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%86-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B5/

Доказано е, че червеите в месото съдържат повече и по-качествени протеини от червеите в плодовете и зеленчуците. ;)

:lol6:

какъв суджук на Стефанов ще папкаме след малко с писата

пълен с червеи супер

• Отговори 1,5k
  • Прегледи 190,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Да ви кажа,на фона на това,че сегашните кебапчета и кюфтета се правят от незнайни ерзаци,химии и какво ли още не,това че едно време са били от истинско месо,трябва да ви успокоява.

• Ти ако знаеш, какви гадости ядеш и с другите "чисти" храни, сигурно ще се побъркаш. Да не говорим, колко месо е било изядено, за да стане възможно написването на библията.

• darkterminal
    darkterminal

...арсен в буркан с кисели краставици!   ...заявил, че щом краставичките миришат на "зъболекарски кабинет", то това е сигурен признак, че в тях има арсен!   ..., че арсена няма миризма и наличие

какъв суджук на Стефанов ще папкаме след малко с писата

пълен с червеи супер

Папайте спокойно, доказано е, че консервантите убиват не само червеите, а и всякакви други гадини. :)

Папайте спокойно, доказано е, че консервантите убиват не само червеите, а и всякакви други гадини. :)

не знам на кого му действат такива клипчета

на мен изобщо не ми действат

на мен изобщо не ми действат

И на мен не ми действат, но тийнейджърите се впечатляват, започват да търсят информация, започват да вярват, част от тях стават вегани, а част от тези вегани стигат до анорексия.

10 неща, които производителите на сирене не искат да знаете

Не всичко, което е бяло на цвят и се представя на витрината за млечен продукт, всъщност е сирене или кисело мляко. Жълтите буци също не са непременно кашкавал. Ето 10 от най-пазените „мръсни“ тайни на млечната индустрия:

1
Ако си купите бяла бутилка с надпис „кисело мляко за пиене“, може да се окаже, че са ви продали пача с нишесте. Затова, преди да купите т.нар. кисело мляко за пиене, задължително четете дребния шрифт на етикета. Иначе ще ви пробутат продукт, забъркан от свински желатин, модифицирано царевично нишесте, концентрат от моркови, грозде, арония, набухватели, както и млечнокисели бактерии. Със сигурност ще ви провокират и с доста по-ниската си цена. Задължително се слага и плодов подсладител, за да скрие от вас истинския вкус на съдържанието в бутилката.
2
Не си мислете, че сирене се прави само от мляко, става и от телешко шкембе и тебешир. Лошото е, че доскоро често се срещаха и на пазара. Рецептата: разтваря се с вода сухото мляко, за да се получи от 2,8 до 3,5 литра течност. Към нея се прибавя палмовата мазнина в хомогенизатор. Така се постига нужната масленост, като мазнините и водата се свързват с различни емулгатори и се добавя протеин, извлечен от телешкото шкембе. При тази процедура обаче се получават трансмазнини, които се натрупват в кръвоносните съдове на организма и може да ви докарат инфаркт.

3
Българското сурово мляко е рай за бактериите. Замисляли ли сте се за пътя на млякото от обора до хипермаркета. Истината е, че около 50% от произвежданите у нас 1 075 000 тона мляко годишно идват от немодернизирани обори с по 2-3 крави. Броят на бактериите и микроорганизмите в това мляко стига до 1 млн. броя, което е 10 пъти над нормата на ЕС, която е закована на 100 000 броя. Затова и българските стоки, произведени от това мляко, не се допускат за продажба на пазара в ЕС и ги има само в нашите магазини.

4
Надписът „бяло саламурено“ върху етикета 100% ви лъже, че ще купите сирене. Това е любима хватка, за да ви пробутат продукт от палмово масло и много Е-та. Заблудата с „бяло саламурено“ всъщност е законна. Законът забранява продукт да носи името „сирене“, „кашкавал“ или „мляко“, когато в него няма мляко.

5
Неузрялото сирене е опасно! Познава се, ако е на дупки. Ако бялото саламурено сирене е на дупчици след разрязване, това е сигурен знак, че в процеса на обработка има допуснати грешки. Дупките са индикатор за бактериално замърсяване (например с E.coli), което означава, че санитарно-хигиенните норми при производството на сиренето и/или добиването на млякото не са коректни. Сирене с такива характеристики често има леко неприятен вкус, различен от стандарта. Може да си докарате и стомашно разстройство.

6
Соленото сирене замазва гафове. По-добре не го яжте. Запомнете производителя и марката му и вече не я допускайте в хладилника си. Причината – най-вероятно производителят е добавил повече сол, за да избегне дългия процес на зреене и да продаде по-бързо продукта. Така той рискува вашето здраве и репутацията на фирмата си.

7
Пристрастяване към млякото – гаранция за свръхтегло. Едва ли някой производител ще посочи това на етикета на продукта си, но маслото, сметаната, пълномаслените млека и сирена са с висока масленост и калоричност. Те са източник на наситени мастни киселини и прекомерната им консумация увеличава риска от свръхтегло и затлъстяване.

8
Жълтата буца невинаги е кашкавал. Евтино сирене гауда и едам се преопакова у нас и се предлага като български кашкавал. Причината да се маскира е, че потребителите предпочитат родните продукти, а гаудата, въпреки че е в изобилие, не се търси толкова много. В същото време вносното сирене се прави с растително масло, а не от мляко.

9
Кашкавалът от палма се познава при рязане с нож, престоял в хладилника. Причината е, че растителните мазнини полепват по острието при ниска температура, а млечните – не. Обяснението е, че в палмата има ненаситени мастни киселини, докато животинските са наситени.

10
От мандрата до софрата сиренето поскъпва и с до 100 процента. За приготвянето на килограм трябват около 6,5 литра краве мляко, сметнато при цена от 80 ст./л, само основната суровина струва 5,20 лв. Още около левче отива за мая, закваска, калциев дихлорид, сол, ток, тенекии и памучни кърпи. Добавяме задължителните 20% ДДС и килограмът стига до 7,50 лв. В хипермаркети и бакалии обаче може да намерите сирене и от 15 лв. за килограм.

http://www.epochtimes-bg.com/2013-03/2013-08-19_05.html

И на мен не ми действат, но тийнейджърите се впечатляват, започват да търсят информация

Ами както не веднъж съм казвал, позоваването на емоциите е много често срещан начин да излъжеш някого, че нещо е вярно.

Ами вижте по-горния пост например - за сиренето. Почернил съм някои примери за гореспоменатия подход. Нека ги оставим настрана и да видим генералното послание на статията:

Ако си купите бяла бутилка с надпис „кисело мляко за пиене“, може да се окаже, че са ви продали пача с нишесте...Не си мислете, че сирене се прави само от мляко, става и от телешко шкембе и тебешир...Надписът „бяло саламурено“ върху етикета 100% ви лъже, че ще купите сирене. Това е любима хватка, за да ви пробутат продукт от палмово масло и много Е-та. Заблудата с „бяло саламурено“ всъщност е законна. Законът забранява продукт да носи името „сирене“, „кашкавал“ или „мляко“, когато в него няма мляко...Жълтата буца невинаги е кашкавал...В същото време вносното сирене се прави с растително масло, а не от мляко...Кашкавалът от палма...

Тоест: Внимавайте, че сиренето дето го купувате може да не е от мляко, а сирене дето не е от мляко е гадно.

И сега нека видим точка 7:

Пристрастяване към млякото – гаранция за свръхтегло. Едва ли някой производител ще посочи това на етикета на продукта си, но маслото, сметаната, пълномаслените млека и сирена са с висока масленост и калоричност. Те са източник на наситени мастни киселини и прекомерната им консумация увеличава риска от свръхтегло и затлъстяване.

Ха сега де. Цялата останала статия пише как да внимаваме да не ядем сирене дето, не е от мляко, а сега пише да не ядем и сирене от баш истинско, качествено и необезмаслявано прясно мляко.

Извод. Бе какво си губите времето да ядете сирене? Яжте рукола, сега е модерно.

Нови етикети на храните от 13 декември

supermarket,_hrani.jpg

Нови етикети на храните с единни изисквания за целия Европейски съюз трябва да бъдат въведени от 13 декември.

Те трябва да съдържат в едно зрително поле и с достатъчно едър шрифт цялата информация за продукта (виж най-долу), неговите съставки  и срока на годност. Шрифтът трябва да е с големина поне 1,2 мм, като изключение се прави само за малките опаковки, а надписите да са на съответния език.

На бутилираните продукти информацията ще бъде изписана на капачката, а на пакетираните - на клипса. При предварително опакованите храни задължителната информация за храните се поставя на опаковката или на етикет, прикачен към нея. Ако храните не са опаковани, информацията се предоставя на търговеца, а той при необходимост я споделя с купувача.

Изрично ще бъдат изброени алергените, чийто списък ще бъде в специално приложение. Месото ще съдържа указание къде е произведено. Информацията трябва да е коректна и точна.

Изискването е по Регламент 1169 на ЕС от 2011 г., който влиза в сила от края на 2014-а. Изключение прави изискването за обявяването на хранителната стойност, което се прилага от 13 декември 2016 г.

Новият регламент засяга не само храните с магазините, а и доставките по домовете - например поръчките за пица, както и храните, предназначени за снабдяване на заведенията.

Върху етикета не може да има заблуждаваща реклама, която например приписва на продукта лечебни свойства (с изключение на натуралните минерални води и храните за специална хранителна употреба).

За информацията върху етикета отговорност ще носи производителят, а в случаите, когато той е извън ЕС - вносителят.

Задължителните данни включват:

- наименование;
- списък на съставките;
- алергени (фъстъци, мляко, синап, риба, зърнени култури, съдържащи глутен и др.);
- количество на определени съставки или категории съставки;
- нетно количество на храната;
- срок на минимална трайност или срок на годност;
- специални условия за съхранение и/или условия за употреба;
- името или търговско наименование и адрес на стопанския субект или вносителя;
- страна на произход или място на произход за някои видове месо, мляко;
- указания за употреба, когато при липсата на такива указания би било трудно храната да се използва по подходящ начин;
- по отношение на напитки, съдържащи повече от 1,2% алкохол, действителното обемно съдържание на алкохол;
- обявяване на хранителната стойност.

От българската Агенция по храните, която отговаря за контрола по новите етикети, не можаха да отговорят дали потребителите у нас могат да очакват новия изглед на опаковките от 13 декември и дали българските производители имат готовност за промяната.

Ако храните не са опаковани, информацията се предоставя на търговеца, а той при необходимост я споделя с купувача.
те пък как мърморят не е истина - е де да знам, не ме занимавай с глупости и т.н.
те не са виновни - защото почти винаги тази информация я няма дадена от производителя

и шрифта ще е добре да се увеличи че се стресирах вече че очила трябва да купувам зарад тия етикети
не че нещо интересно и ново ще прочета де

Онзи ден ядох шпеков салам , какво да кажа голяяяма отврат веднага ме заболя корема и на бегом към тоалетната егати отровата.Незнам нашите от къде са го взели ама то още като го погледнеш каква мазня е ти минава мерака да го ядеш.Едно време шпековия салам го предпочитах пред телешкия и камчията беше си чудно за мезе и за сандвичи.

А да ви питам пита ли сте се от какво е правен праха на нишастето нищо лично на мене ми харесва става чуден дано и него не развалят

А да ви питам пита ли сте се от какво е правен праха на нишастето нищо лично на мене ми харесва става чуден дано и него не развалят

би трябвало да е или от пшенично или от царевично брашно

ама би трябвало

От царевица или пшеница основно, но може и от картофи и други неща. Накисват се във гореща вода, раздробяват се, т.н.

би трябвало да е или от пшенично или от царевично брашно

ама би трябвало

Е то от тва по-евтино к'во. Единственото, което може да не ти хареса е, че най-вероятно царевицата е ГМО. Чисто теоретично, това не би трябвало да се отрази на нишестето.

лично на мене ми харесва става чуден дано и него не развалят

Самото нишесте няма вкус, тия работи се слагат отделно.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Е то от тва по-евтино к'во. Единственото, което може да не ти хареса е, че най-вероятно царевицата е ГМО. Чисто теоретично, това не би трябвало да се отрази на нишестето. 

те в сиренето и в млякото тебешир слагат ти искаш брашно в някакво си просто нишесте

голям си глезан

:P

те в сиренето и в млякото тебешир слагат ти искаш брашно в някакво си просто нишесте

голям си глезан

Ха, че то и тебешира пари струва. А царевица колкото щеш.

П.П. Тва ми напомни:  Сещаш ли се в "Параграф 22" оня, дето му плащаха държавни субсидии да не сади царевица, след което той купуваше още земя и не садеше царевица (и изобщо к'вото и да е друго), за още субсидии :D

http://www.youtube.com/watch?v=ZXFrnOXEbwo

http://www.youtube.com/watch?v=WMwXlikoFrM

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

Вижте  как се прави фалшиво зеле в Япония. То почти не се различава от истинското.

https://www.youtube.com/watch?v=e2tF-aKiPAM

Вижте  как се прави фалшиво зеле в Япония. То почти не се различава от истинското.

долу-горе на фаца са го докарали ама какъв ли вкус има това водораслово нящо

:D

как какво - на умрели лебеди :no-no:

как какво - на умрели лебеди :no-no:

На тях може и да им харесва. Японците от край време си тачат водораслите.

На тях може и да им харесва. Японците от край време си тачат водораслите.

е къде е водорасло къде е зеле

100% ще е по-различно, най-вероятно и по-гадно.

Минало покрай "водорослово нящо"! :)

Това си е чиста химия,не се заблуждавай! ;)

Минало покрай "водорослово нящо"! :)

Това си е чиста химия,не се заблуждавай! ;)

ок

ти като веган ще го ядеш ли

ок

ти като веган ще го ядеш ли

Не разбира се,с химикали не се храня! ;)

А,ти като човек хранещ се с месо би ли яла от това "месо" приготвено от химикали? ;) :

https://www.youtube.com/watch?v=uk2jGe71XlE

Редактирано от Eternal Life (преглед на промените)

Не разбира се!

А,ти като човек хранещ се с месо би ли яла това? :

мислиш ли че съм го пускала изобщо това клипче а

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.