Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Коя книга завинаги ще остане в съзнанието ви

Featured Replies

моят фаворит е Антон Дончев с "Време разделно".истински ме развълнува.

поздрави на тези коиито са писали за Клавел.прочетох всички от поредицата му на един дъх и накрая сънувах,че ме колят.ама "Вихрушка" какво да се прави Публикувано изображение

• Отговори 320
  • Прегледи 60,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

"Солунския чудотворец", "Дъщерята на Калояна", "Иван АсенII", "Последният Асеновес" на Фани Попова-Мутафова. Страхотни исторически романи!!! Струва си да ги прочетете...

Определено книгите си заслужават. Чела съм ги като ученичка в 3-ти клас и досега са ми едни от фаворитите за исторически романи.

Има развлекателни а имаи по задълбочени книги. Разбира се и при двата варианта има върху какво да се разсъждава. " Името на розата" от Умберто Еко - велика книга в която философията играе много важна роля. Това е една от книгите които адски много обогатяват речника и общата ти култура- нещо което винаги е съпътствало творчеството на Еко. Интересното в тази книга поне за мен е че през цялото време нямаш любим герой а сякаш си страничен наблюдател. Книгата е сварзана с религията, различни ордени и религиозни водачи. Доста е задълбочена и даже тежка за четене но след прочита остава чуството че не си си изгубил времето. Подобна е и книгата " Светата кръв светия граал" (новото издание). Пълна е с доста фактология и е за любителите на загадките. :yanim: От по простите книги харесвам " Цар плъх" от Джеймс Клавел защото те изпълва с чуство за дълг, жажда за приятелство. Нито една творба на ботев или Вазов не може даме накара да вярвам толкова силно в отношенията между хората колкото тази книга. :down: Няма да съм единствената която ще спомене в списъка си книгата " Граф Монте Кристо". Мисля че няма нужда да я коментирам. :eek: Не на последно място по важност е творчеството на Ремарк. Всеки който се интересува от история, литература и политика трябва дасе запознае с творчеството на този класик ( поне за мен :wors: )

Франц Кафка - "Преображението". Интересно ми е, някой от вас чел ли е книги на Кафка?

Мда, чел съм - "Процесът" естествено.Обаче Кафкианската реалност ми дойде прекалено разтърсваща и тежичка,затова следващия си Кафка ще го прочета когато стана на 30.Да препоръчаш нещо подходящо за тогава?

А сега по темата: Никога няма да забравя един пасаж от "Умират глупаците" на Марио Пузо.Да,познахте, в този пасаж се казва, че умират само глупаците ;) Това, хммм, прозрение прочетох в подходящото време и ме върна в действителността.

Друго, което ми е останало живо в съзнанието, е магическата атмосфера на една далгогодишна любов в "Любов по време на холера".Абе, то на Маркес май всичко, което съм му чел ми действа като магия:)

Сега като се замисля още доста книги ще ми останат в съзнанието завинаги...Но не мога да не спомена "Вихрушка" на Д.Клавел - книгата която съм захващал най-много пъти и все не и стигам до края.Даже и до стотната страница не сам стигнал.

Редактирано от Karko (преглед на промените)

като се заговорихме за Маркес " хрониките на една предизвестена смърт" не е за изпускане ;)

Хубавите книги, които препрочитам с удоволствие, са наистина много...Все пак, ето някои от моя списък:

Библията

"Идиот" - Достоевски

"Братя Карамазови" - Достоевски

"Спасителят в ръжта" - Селинджър

"Майстора и Маргарита" - Булгаков

"Осъдени души" - Димитър Димов

"Гръмна гръм" - Рей Бредбъри

"Отново и отново" - Клифърд Саймък

"Ветровете на времето" - Чад Оливър

"Птиците" - Дафни дьо Морие

"Последните седем години" - Карол Бализет

"Малкият принц" - Екзюпери

разказите на О' Хенри

"Портретът на Дориан Грей" - Оскар Уайлд

поредицата "Оставените" на Тим Лахей и Джери Дженкинс

"Рудниците на цар Соломон/Алън Куотърмейн" - Райдър Хагард

"Гордост и предрасъдъци" - Джейн Остин

"Мъртвата зона" - Стивън Кинг

"Подпалвачката" - Стивън Кинг

"Мракът на този свят" - Франк Перети /за няколко месеца я препрочетох два пъти и пак ми се чете/

П. Г. Удхаус - всичко, особено "Стрихинин в супата" и "Маймунска работа"

Тери Пратчет - много са

поезия - твърде много, все пак: Байрон, Шели, Пушкин, Дебелянов, Вапцаров, Евтим Евтимов, Атанас Далчев, Добромир Тонев, Веселин Сариев, Николай Заяков

от детството - романите на Ерих Кестнер, особено "Двойната Лотхен" и "Антон и Точица"

"Емил от Льонеберя" - А.Лингрен

"Пипи...", разбира се

романите на Карл Май, особено "Съкровището в Сребърното езеро"... Публикувано изображение

А има още толкова много хубави книги... Публикувано изображение

Предлагам още две книги които ми направиха голямо впечатление: Път към висшето общество и Живот във висшето общество на Джон Брейн.

• 7 месеца по-късно...

Предлагам още две книги които ми направиха голямо впечатление:

Път към висшето общество и Живот във висшето общество на Джон Брейн.

Добър избор наистина!Това са тип булевардни романи, подобни са и "Червено и черно" на Стендал, "Бел Ами" на Мопасан, "Дядо Горио"на Балзак.

Книгата, която ме е впечатлила най-много досега е на Паулу Колю-"Край река Пиедра седнах и заплаках".Преди години много ме впечатли с дълбоките разсъждения относно любовта.

Редактирано от wertyusa (преглед на промените)

Има 3 книги които винаги ще харесвам: "Граф Монте Кристо" на Александър Дюма :clap: "Венчило с дяволът" на Джули Гарууд :clap: "Аарон и Магдалена" на Шърл Хенке :yanim:

Така, я да посмиля: "Престъпление и наказание" на Достоевски "Записки от подземието" (разказ) пак на Достоевски "Шогун" на Клавел "Парфюмът" на Зюскинд "За мишките и хората" - Стайнбек "Спасителят в ръжта" - Селинджър "Гордост и предрасъдъци" на Остин "Източен вятър, Западен вятър" - Пърл Бък "9.99лв." - Фредерик Бегбеде "Сняг" на Орхан Памук Сигурно има и други...но в момента мозъка ми е в отпуска, съжалявам;)

• 1 година по-късно...

Изкам да попитам коя книга на Джек Лондон най-много ви харесва?

• 3 седмици по-късно...

"Рудниците на цар Соломон/Алън Куотърмейн" - Райдър Хагард Тази книга не мога да си я намеря в онлайн библиотеките. Ако някой знае откъде мога да си я сваля ще съм му благодарен, че ще ме върне в детските ми години :baby: Благодаря предварително.

• 2 седмици по-късно...

"Престъпление и наказание " на Достоевски "Вертеп" на Емил Зола "По следите на изгубеното време" на Марсел Пруст!

От детските романи - Роня, дъщерята на разбойника ми е най-любимата. Иначе Сагата на Дан Симънс за Хиперион ме впечатли наистина много и е една от най-гениалните и великолепни фантастики, които са писани. Също така и Захир на Паоло Коелю (независимо какво ви е мнението за него) както и Единайсет Минути и Демонът и Сеньорита Прим. Името на розата на Умберто Еко (просто прекрасна) от по-новите автори Ловецът на хвърчила на Халед Хосейни и На юг от границата, на запад от слънцето на Харуки Мураками (изключително обикновенна и истинска история написана по невероятно въздействащ начин)

1. Параграф 22 - Джоузеф Хелър

2. Тартюф - Молиер

3. Гордост и предразсъдъци - Джейн Остин

4. Разказите на О'Хенри

5. Алхимикът - Коелу

6. Името на розата - Умберто Еко

7. Портретът на Дориан Грей - Оскар Уайлд

• 3 седмици по-късно...

Книгата, която завинаги ще остане в съзнанието ми е "Степният вълк" на Херман Хесе. Чела съм я преди доста време, но явно няма да я забравя, защото винаги, когато се замисля за прочетени книги тя изплува в съзнанието ми.

• 2 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

P.S Обичам те. Просто велика!! Препоръчвам я на всеки :rolleyes:

• 4 седмици по-късно...

Буквара... още му помня картинките ):

Буквара... още му помня картинките ):

Да,супер е!Признавам,че не се сетих!Аз съм учила по Буквара от 1978 година и още го пазя!Навремето имаше само едно Букварче(за разлика отсега) и винаги навяваше мили спомени!Благодаря,че ме подсети!

Редактирано от beli99 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Еми, хайде и аз да се включа - напоследък много ме занимава мисълта колко книги съм изчела, но дори да ме заплашат с убийство няма да мога да отговоря :rolleyes: Тези, които помня и препрочитам с удоволствия са: "Тютюн" - Димитър Димов - изключителен психолог и разказвач "Гордост и предразсъдъци" - Джейн Остин "Брида" - Паулу Коелю - някой беше споменал за размишленията на писателя за любовта - тази книга е невероятна в това отношение "Питър Пан" - Джеймс Матю Бари "Стас и Нели" - Хенрих Сенкевич Всички томове на Карл Май за Винету и всички приказки на Братя Грим - бяха ми любимите като по - малка :eek:

• 2 седмици по-късно...

"Двойната Лотхен", защото беше първия роман, който прочетох. Бях някъде на 5 и много ме впечатли тогава

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.