Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

Наложи ми се да инсталирам драйвери за принтер Samsung SL-M 2022 под Linux Mint. Изтеглих "някакви" драйвери от интернет, като изпълнимите файлове са install-printer.sh и install.sh. Това което прочетох в интернет е:

1)First of all, download the file that you are going to execute e.g. "name_of_file.sh" and save it in yourDesktop

2)Secondly open the Terminal from Menu  Accessories  Terminal

3)Now type cd ~/Desktop (With this command we change the default directory "/" to "/Desktop")

4)Then type chmod +x name_of_file.sh to make your file executable.

5)Then type sh ./name_of_file.sh to execute the file.

6)After that continue as usual.

Обаче не става и не става.
Дава ми следната грешка: 
./noarch/package_install.sh: 46: ./noarch/package_install.sh: ./noarch/package_install.sh: Permission denied
**** Install finished.

Влезнал съм в конзолата като супер юзър. Какво да правя?

Няколко неща. Прочети упътването в самия архив, който си смъкнал. Увери се, че го стартираш на Linux файлова система. Ако случайно имаш NTFS/FAT32/... дял, не го слагай там.

След това влезни като root със "su" или "sudo su" Още един път изпълни " chmod +x name_of_file.sh". Изпълни "./package_install.sh" вместо "sh ./package_install.sh". Най-после, ако все още не става, ни постни текста който е в  package_install.sh, за да помислим какво му има.

Мисля, грешката подсказва, че не може да изпълни инструкциите на 46-тия ред...

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 417,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Инсталирах го. 

Има разлика като с десен бутон в директорията се пусне терминала, и като се пусне на чисто и му се зададе пътя. Аз успях с вторият вариант.

Инсталирах го. 

Има разлика като с десен бутон в директорията се пусне терминала, и като се пусне на чисто и му се зададе пътя. Аз успях с вторият вариант.

V-3 : като с десен бутон в директорията се пусне терминала и му се зададе пътя. 

• 3 седмици по-късно...

Привет!

С Linux Mint 17.2 "Rafaela" - Cinnamon (64-bit) съм и искам да си инсталирам приложението Wine, за да мога на Линукса да си инстална приложенията, с които работя под  Уйндоус.

Въпроса ми е, дали не се омазва Линукса по този начин и има ли опасност Линукс да се инфектира, както често се случва с Уйндоуса?

И имам само една молба - примерно си сваля приложение за Линукса и искам да го инсталирам.Може ли някой да изпише командата, с която да инсталирам дадено приложение?

Примерно съм свалил програма в С : / Download / Wine , като инсталационния файл се намира в последната директория, каква е командата до пътя на инсталационния файл?

И Гледам, че като браудвам с Мотцилата ми примигва горе в ляво на адрес бара на браузъра, че флаш приставката е остаряла, и отивам на официалния сайт на адобе флаш, но там ми излизат няколко различни файла, как да разбера кой е подходящия? Инсталационните файлове под Линукс Минт, с какво разширение са?

Привет!

С Linux Mint 17.2 "Rafaela" - Cinnamon (64-bit) съм и искам да си инсталирам приложението Wine, за да мога на Линукса да си инстална приложенията, с които работя под  Уйндоус.

Въпроса ми е, дали не се омазва Линукса по този начин и има ли опасност Линукс да се инфектира, както често се случва с Уйндоуса?

И имам само една молба - примерно си сваля приложение за Линукса и искам да го инсталирам.Може ли някой да изпише командата, с която да инсталирам дадено приложение?

Примерно съм свалил програма в С : / Download / Wine , като инсталационния файл се намира в последната директория, каква е командата до пътя на инсталационния файл?

И Гледам, че като браудвам с Мотцилата ми примигва горе в ляво на адрес бара на браузъра, че флаш приставката е остаряла, и отивам на официалния сайт на адобе флаш, но там ми излизат няколко различни файла, как да разбера кой е подходящия? Инсталационните файлове под Линукс Минт, с какво разширение са?

Не съм ползвам Wine от много години, но си спомням, че за инсталация не се използваха никакви шамански изпълнения в терминала, а се правеше с десен бутон на мишката върху приложението.

След това, приложението излизаше в списъка на Wine в менюто.

Колкото до безопасността, не съм чел за случай на инсталиран вирус с Wine, който да застраши системата, защото това не е истинска инсталация, а емулация върху потребителската директория. Приложенията нямат достъп до кореновата файлова система. Все пак, съществува теоретична възможност, зловредно приложение, изрично инсталирано от теб да изпълнява зловредната си функция само в рамките на потребителската директория. Допускам, че ако си инсталирал приложение, копиращо данните от някоя папка в потребителската директория и споделящо ги в мрежата да може да изпълнява тази функция и под wine. Но, това не е типичен вирус, стартиращ се автоматично. Това е приложение, инсталирано умишлено от потребителя и имащо права само над директорията на този потребител.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Инсталирай playonlinux и действай с него. Работата с него е детска играчка. Използвам някои уиндоуски приложения и много игри с него. За флаша трябва да инсталираш adobe-flashpugin или пък freshplayer:

fb8e8b96390f3f02.png

Freshplayer е само за случаите, когато искаш нещо различно от 11 - та версия.

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

Какви приложения използваш, които ти липсват?

Жената ползва МС Офис 2010 и тоя на Линукса й се вижда много ръбест, а и няма някои от шрифтовете на майкрософтския.

Другата програма е Handbrake  - страхотна програма, с която обработвам аудиото на MKV-то от ДТС в МР3 без да се пипа качеството на картината!

Инсталирай playonlinux и действай с него. Работата с него е детска играчка. Използвам някои уиндоуски приложения и много игри с него. За флаша трябва да инсталираш adobe-flashpugin или пък freshplayer:

fb8e8b96390f3f02.png

Freshplayer е само за случаите, когато искаш нещо различно от 11 - та версия.

Опитах с Wine  да инстална МС Офис 2010 , но не се получава.Сега ще пробвам с приложението на Mozoсамо да видя, откъде го е инсталирал.

Жената ползва МС Офис 2010 и тоя на Линукса й се вижда много ръбест, а и няма някои от шрифтовете на майкрософтския.

Това не е оправдание. Офисът, просто ползва инсталираните шрифтове.  Сваляш, който искаш шрифт, поставяш го в usr/share/fonts при другите шрифтове и го ползваш в офиса.

Другата програма е Handbrake  - страхотна програма, с която обработвам аудиото на MKV-то от ДТС в МР3 без да се пипа качеството на картината!

Опитах с Wine  да инстална МС Офис 2010 , но не се получава.Сега ще пробвам с приложението на Mozoсамо да видя, откъде го е инсталирал.

Всичко това може да се инсталира без никакви проблеми, Handbrake е наличен и за линукс, също шрифтовете на джама и след тяхното инсталиране би трябвало да се оправи шрифта за емси приложенията.

Handbrake вече е инсталирах, но не мога да инсталирам MS Office 2010 файлът е ехе...нито през Wine, нито с playonlinux.

Дава ми грешки.

Как се прави скрийншот с Линукса да Ви покажа, какво ми дава?

Как се прави скрийншот с Линукса да Ви покажа, какво ми дава?

Обикновено, като натиснеш бутона Prt Scrn.

Обикновено, като натиснеш бутона Prt Scrn.

А снимката, къде я запаметява?

Някой знае ли програма, която да записва това, което правя на компа, за да го прикача като файл?

Аха в изображения...видях

Стигам дотук и вече не знам, какъв файл да му задам, като ме пита да избера файла за инсталация!

post-279939-0-28424200-1441914851_thumb.

post-279939-0-61349900-1441915201_thumb.

Редактирано от C.O.M.O.D.O (преглед на промените)

Има начин да бъде инсталиран през Wine, но си трябва четене и знания. След това ще трябва и да кирилизираш Wine. Няма да се справиш, можеш да бъдеш сигурен. Сложѝ си майкрософтските шрифтове на Libre и не се занимавай с глупости. Трябва бая опит, за да се научиш да подкараш някои програми през Wine. Трябва да се правят специални префикси, трябва да се заместват библиотеки и пр. Да, с Playonlinux е много по-лесно да се направят тези неща, но не става от днес за утре. Просто трябват знания.

Здравейте, имам следния проблем с Вайбър. Не мога да отварям публикувани в приложението снимки.

Дава ми тази грешка

8343409m.png

Сменях локацията на системата. Наименованието на папките и файла т.е. да няма никъде Кирилица, но всеки път удрям на камък.

Как да оправя нещата?

Да уточним нещо. Тия снимки къде се намират. На твоя компютър или са качени на сървър и се опитваш да отвориш адресите.

Същато като в темата при мен, където е обяснил :) Опитва се да ги отвори, когато му ги пратят.

Няма как да се намират там. Вероятно са качени на сървър и са връзки към адрес. Ако е директен трансфер, трябва да ги сваляш на компютъра си. Опита ли да ги отвориш, примерно с Firefox.

Когато ги отварям директно от папката която се намира на  /home/yanku/Документи/ViberDownloads/  нямам проблеми.

Искам да ги отварям директно от стената. Когато бях с Manjaro нямах такъв проблем. Под Уиндоус на таблета също го нямам.

Вероятно е от неправилното изписване на пътя. Първо, провери дали в приложението има опция за избиране на българска локализация. После погледни в etc/default/locale, дали е зададен този ред. 

LANG="bg_BG.UTF-8"
Провери, дали е инсталиран  wbulgarian.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.