Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

преди 39 минути, ript написа:

Минимум си сложи още 1 плочка памет- да е поне 2 GB, най добре е да е 4.

И как ще го направи това?

https://www.memory4less.com/asus-a9-series-a9t-notebook

Питащият с лаптопа само ако е доста навътре в Линукса и може да оптимизира би могъл да се справи с 1 GB RAM за употреба като десктоп.

За всякакви десктоп среди, даже и Xfce - да забрави отсега. За неговия случай с 1 GB RАМ единствено Window Managers са приложими.

Добавка: За процесора съвсем пропуснах - едноядрен, Целерон М от 2004? Значи да забрави и за Минт 20+ , която вече няма 32-бит версия.

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 417,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

преди 1 час, Тамболианеца написа:

И как ще го направи това?

https://www.memory4less.com/asus-a9-series-a9t-notebook

Standard Memory: 256MB or 512MB (Removable)

Maximum Memory: 2GB

Memory Expansion: 2 Sockets

Може ли да обясниш каква е пречката да си сложи 2 х 1 GB или 1 x 2 GB ?

на 27.01.2021 г. в 4:10, Недко написа:

...
CloneZilla ли е аналогът му за Линукс ? Тя ли е най-правилната или има и други на ниво ?
...
Още ... видях разни коментари за CloneZilla. От пълен кеф и похвала, до оплаквания, че имала неразбираема логика, алгоритъм или интерфейс. Къде е истината според вас ?

На автора на CloneZilla трябва да се издигне паметник от платина и да се обсипе с диаманти, за да заслепи тъпните на долбоните, които са я оплюли.

Моя мултибут флашка и достойно място за CloneZilla. Копира байт по байт от стар на нов диск и лека нощ деца.

spacer.png

преди 33 минути, Недко написа:

Standard Memory: 256MB or 512MB (Removable)

Maximum Memory: 2GB

Memory Expansion: 2 Sockets

Може ли да обясниш каква е пречката да си сложи 2 х 1 GB или 1 x 2 GB ?

Моля, мислете повече.

Пречката е наличност. Това са памети за лаптоп - Първа генерация SODIMM.

Даже и да ги намери 2ра, 3та ръка може и да не са читави.

A Първа генерация SODIMM с размер 2 GB  - не зная да има.

Още по казуса А9Т:

Междувременно, за развлечение направих една бърза инсталация на последния Дебиан Bullseye в контекста на хардуера на питащия и с оптимизиран десктоп с Windows Manager. В случая избрах IceWM, който има прясно издание отпреди месец и е включен в предстоящия Bullseye.

И така - 32-бит инсталация в конфигурация процесор с 1 ядро, 1 GB RAM, Xorg, IceWM, NetworkManager, и най-важното - последна версия браузер Файерфокс-32 бит, единственият от значение, който под Дебиан ще има поддръжка в следващите 5!! години.

Резултат:
Стартиране на конфигурирана среда - заета памет 93 МB:
V6biUeU.png

Стартиране на 1 таб във Файърфокс - 428 MB заети:
4gsUqob.png

Значи, потребителят ще може да ползва системата си до макс 3 таба отворени за браузер.
Swap няма да облекчи нещата, щото 99% съм сигурен, че дискът му PATA/4200 оборота, а и процесорът му е едноядрен - ще е пълна мъка да swap-ва.

Заключение - лаптопът е за музея.

• 1 месец по-късно...

Здравейте !

Тук ли е мястото да питам, каква може да е причината, лаптоп DELL LATITUDE D820 с Linux Mint 20.1 XFCE
често-често да изключва безжичния си интернет ? И има ли начин да се поправя без пълен рестарт ?

Влизам в настройките на мрежата, но там са няколко подстраници, с абревиатури, дето още не съм ги разнищил и не съм ги запомнил.
Не се виждат цифри и букви за обичайните маска, шлюз, DNS 1 и 2 и MAC ... само празни графи

Ето някои от спецификациите му Intel Core2 T5600 1,83 GHz, 4GB RAM (не много бърза).

На другият ми подобен лаптоп Dell Latitude D830 съм забелязал, че и да покаже съобщение за прекъсната Wi-Fi,
за няколко секунди си я възстановява сам и показва ново съобщение за този свой успех.

Вторият (и по-добрият) е със следните ТТ-данни : Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T9500, 2,6 GHz, Intel Crestline-PM PM965, HDD 160 GB, RAM 4GB DDR2 667Mhz

Като отговор ми стига дори линк, ако някъде вече е писано,
или дори идея, какъв въпрос да задам на Гугъл, за да не се лутам много.

Прпедварително ви благодаря !

Най лесно ми се струва да инсталираш wavemon и в моменти на прекъсване да видиш чрез него какво се случва.
sudo apt install wavemon
После отвори един терминал и го стартирай като напишеш
wavemon

или linssid
sudo apt install linssid

С всеки браузър ли имаш този проблем?
Пробвай временно с "независим" лек браузър,който е flatpak пакет и ползва библиотеки и интерфейс изолирани от твоята моментна система.

https://flathub.org/apps/details/org.netsurf_browser.NetSurf
https://www.netsurf-browser.org/about/

Виж при драйвер менажера...
https://www.ghacks.net/2015/03/27/how-to-get-wifi-working-in-linux-mint-after-installation/

https://www.dell.com/support/kbdoc/en-bg/000130686/how-to-troubleshoot-wireless-network

През терминал,чрез nmcli мисля че може да се разбере моментния статус на връзката.
GENERAL.STATE трябва да обяви,че мрежата е включена.
Ако мрежата е изключена GENERAL.STATE няма да се появи в изхода.

Например,извличане името на активната мрежова връзка,там където пише NAME

nmcli connection show

за твоя случай може да пробваме този pipeline

nmcli connection show "Wired connection 1" | egrep "GENERAL.STATE|connection.type|cloned-mac-address|ethernet.mac-address:|IP4.ADDRESS|IP4.ADDRESS|IP4.GATEWAY|IP4.DNS"

или само

nmcli connection show "Wired connection 1"

В кавичките трябва да поставиш името на твоята връзка,Wired connection 1 е дадено само за пример.

Явно проблема е от Минта.И при мен изключва често,но лаптопа има бутон за включване и го пусакам от там.Смених и Wf Fi модула и пак същата работа.На десктопа пак с минт 20,1 и външен Wi Fi донгъл няма проблем.

При мен проблем с wi-fi връзката се получаваше след приспиване/събуждане на лаптопа, тогава проблема го реших по най-дърварския начин, просто спрях изцяло приспиването и хибернацията, в момента нямам проблеми с това но продължавам по навик да ги изключвам, тъй или иначе рядко го ползвам на батерия.

Здравейте,на VirtualBox инсталирах Linux Mint(до сега никога не бях го тествал).Инсталацията мина гладко,всичко работи нормално,но при опит да инсталирам Guest VBoxLinuxAdditions-iso,ударих на камък.Пробвах всичко,което намерих в нета за инсталацията на това iso,както за Linux mint конкретно,така също за Linux изобщо.Не става,и не става.Дава следната грешка:-

PznEPBM - Imgur (2).png

Защо мнозина са лепнали за този умрял прехвален Минт, не мога да разбера.
Ето ти дистра, с които VirtualBоx работи на 100% :
https://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads 

преди 34 минути, Тамболианеца написа:

Защото ти си умрялял! Ако пред теб се наредят стотина души, всички ли ще са еднакви??????????????

Едните ще са дебели, другите слаби, ще има и такива които на теб ще ти изглеждат нормални. Но всички ще се различават по това което искат. Ти предпочиташ шоколадов сладолед. Супер е, но аз предпочитам ванилов, сега разбиразш ли, всички сме различни и със различни харесвания, предпочитания! Ако всички бяхме като теб, светът  щеше да е еднообразен и безраличен.  Глупаво е това което мислиш,  аз ползвам МИНТ от както съществува, не искам да кажа че това ще е така докато съм жив.  Харесва ми, допадва ми, готин е е, и докато не се появи, нещо което да ми хареса повече, няма да го сменя. Изпробвал съм си всички останали.

преди 17 минути, ДзВяРа! написа:

Защото ти си умрялял! Ако пред теб се наредят стотина души, всички ли ще са еднакви??????????????

Едните ще са дебели, другите слаби, ще има и такива които на теб ще ти изглеждат нормални. Но всички ще се различават по това което искат. Ти предпочиташ шоколадов сладолед. Супер е, но аз предпочитам ванилов, сега разбиразш ли, всички сме различни и със различни харесвания, предпочитания! Ако всички бяхме като теб, светът  щеше да е еднообразен и безраличен.  Глупаво е това което мислиш,  аз ползвам МИНТ от както съществува, не искам да кажа че това ще е така докато съм жив.  Харесва ми, допадва ми, готин е е, и докато не се появи, нещо което да ми хареса повече, няма да го сменя. Изпробвал съм си всички останали.

Хубаво де, не ми се карай.
Като си такъв спец по Минт, цитирам дословно "аз ползвам МИНТ от както съществува", що не му помогнеш на питащия, ами се заяждаш с мен.
Отговор: защото си H20 в знанията си както останалите 99% минтаджии.
Аре, със здраве.

преди 24 минути, Тамболианеца написа:

Ползването на Минт повече от 5 години е признак за ограничени умствени способности.
Като за начало е добре Минта, ама по някое време трябва да му светне на ползвателя, че няма повече нужда от него, понеже вече се е поотракал.

Просто е. Защото в зората си пунтираше ХР и идваше натъпкано с всичкия талаш, и трици, за да не гърчи новобранеца с спиритуалния прозорец.

Мани, мани минтаджии са толкова зле в знанията си и културата по Линукс, че чак Clem e се е втрещил от потребителите си на Минт.
Сега е предприел активна кампания да ги ограмотява. Обмисля и push ъпдейти с обратна телеметрия дали са ги отказали да им натресе по почина на Windows. 
Ще бъде безпрецедентно за Линукс ОС да ти навират насила ъпдейти.

Защото преди 8 години,когато се захванах с Линукс много умувах Линукс минт,или Убунту да бъде?В крайна сметка сложих Убунту.От тогава до сега ползвах доста други(Лубунту,Хубунту,Дебиан,Арч,сега съм с МХ Линукс),но тъй,като за Минт все още много се говори,искам да го разгледам най-после подробно.Така,обаче в този си вид на виртуалката,ме дразни.Искам да го отворя(Минта) с резолюцията на лаптопа ми-1366x768.Затова ми трябва Guest VBoxLinuxAdditions-iso-то.

на 2.03.2021 г. в 21:48, Недко написа:

лаптоп DELL LATITUDE D820
.....
 лаптоп Dell Latitude D830

Винаги избягвам да се меся и да препоръчвам кой Linux е "по-добър" и кой е по-по най,но за тези хардуерни конфигурации някога трябва да пробваш Ubuntu Studio,което идва с lowlatency kernel и xfce.
Тук ядрото идва компилирано с ниска латентност,тоест има активирани допълнителни опции,други са деактивирани.В основата се търси тъй нареченото минимално забавяне на времето за достъп до данни.Текущото събитие и реакцията за него се свежда до минимум.Това обикновенно са процеси,които в момента се управляват от потребителя и ядрото с ниска латентност би трябвало да гарантира,че те ще се изпълнят с приоритет преди всичко друго.
Латентноста се измерва в милисекунди (ms) и не е "видима" за човек.Аз мисля,че всеки потребител с едноядрен,двуядрен процесор и слаба хардуерна конфигурация поне веднъж трябва да пробва lowlatency kernel в комбинация с xfce или lxde.
Вариантите са чрез дистрибуция,която идва с такова ядро или друг начин - например Debian net install,Ubuntu mini ISO и от менюто advansed, expert install по време на инсталация да се избере linux-headers lowlatency,linux-image lowlatency,които закачат linux modules lowlatency.После след първи логин без графична среда:
sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt install lxde
или по-тънкият вариант
sudo apt install lxde-core

http://archive.ubuntu.com/ubuntu/dists/focal/main/installer-amd64/current/legacy-images/netboot/
http://cdimage.ubuntu.com/netboot/
https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/iso-cd/

Това го пиша по спомен и не гарантирам,че е точно така,но всеки може да прочете в нета.Не знам също поддържат ли efi uefi,но като изтегля Ubuntu mini и го монтирам /media/nick/2110-CF95/efi/boot/ виждам bootx64.efi,grubx64.efi,mmx64.efi

Цитат от тук

https://help.ubuntu.com/community/UbuntuStudio/RealTimeKernel

"Ядрото с ниска латентност, включено в Ubuntu Studio (и налично в хранилищата на Ubuntu), не позволява  злонамерен код да блокира потребител от неговата машина. То съдържа други оптимизации, като Preempt-RT е активиран в конфигурацията на ядрото, за да се постигне най-ниската възможна латентност за аудио и други приложения, като същевременно поддържа потребителският интерфейс полезен. Латентността от 0,1 милисекунда може и е постигната с помощта на това ядро."

преди 2 часа, nick_dimitrov написа:

Винаги избягвам да се меся и да препоръчвам кой Linux е "по-добър" и кой е по-по най,но за тези хардуерни конфигурации някога трябва да пробваш Ubuntu Studio,което идва с lowlatency kernel и xfce.

Аз пък да им препоръчам да ползват точно Xfce на другарчетата минтаджии.
Един съсед пише софтуер за банки и го ползва него точно, а за женка му е турил Минт вкъщи, щото тя бачка на Уиндоус в службата ѝ.

Здравейте ! Пак !

Този път дяволчето измисли нов за мене номер.

Linux Mint 20.1 XFCE на лаптоп DELL LATITUDE D830
с процесор Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T9500, 2,6 GHz, и 4GB RAM  
самоволно премина от режим на влизане без парола
на влизане с парола

и !!! не познава паролата, която му пиша, значи допускам, че си е създал нова.
Клавиатурата е US, грешката не е от там

Отделно, променен е стил ли, подредба ли, визия ли на екрана,
и е станала като на Минт 20, изнесени бутончета в десния ъгъл
с избор между Суспендинирай и Изключи
и после следва нов прозорец в центъра на екрана само с 2 големибутона, а не с обичайните 5 бутона
за избор на режим на изключване.

От вчера сутринта, когато за последно сработи нормално,
до днес сутринта 
не е стартирана.

Вчера, на последната сесия включих лаптопа в захранване на 65 W, вместо 90 W 
Май не съм пускал интернет, щото имаше друг лаптоп в момента, с интернет.
Никаква сложна работа не съм вършил с лаптопа и Минта, освен да отворя папка със снимки
да копирам и да я поставя в друг дял, да копирам няколко снимки и да ги поставя в още една папка,
и да завъртя слайдшоу.

И още нещо да спомена за всеки случай.
Вчера отказа да пренесе 20-ината снимки с копи/пейст, защото нямал достатъчно място в системния дял.
Наистина се оказа пълен на 100 % . 

Пълен е с разни графични и видео програми.

Няма и 600 Мб файлове в Home-дяла.
Архивирам ги сега на външен носител, да освободя мястото, да видя как ще се държи по-нататък.
И ще увелича системния дял с GParted, ако стане от live-флашката.

Засега моля за съвет, ако не "влезе в релси", да си познава паролата, 
и да махне изобщо влизането с парола
къде се намират настройките за избор да се влиза без парола ?
И за смяна на парола ?

Иначе ще се наложи преинсталиране,
с всичкото тегаво инсталиране на софтуери и настройки.
На един месец съществуване, пускана е рядко. 
Някакъв ъпдейт ли я изврати, счупена зависимост ли ... ?

Предварително ви благодаря !

Не ми е голям проблем да изоставя Минт.
Почнал съм с Ubuntu, после SuSE, УСУ (пак Ubuntu) ... KDE, GNOME

Проблемът от предходния пост се реши с освобождаване на място и разширяване на системния дял.
Минт тръгва пак както преди и както съм я настроил.

• 1 месец по-късно...
на 4.03.2021 г. в 21:19, Тамболианеца написа:

Хубаво де, не ми се карай.
Като си такъв спец по Минт, цитирам дословно "аз ползвам МИНТ от както съществува", що не му помогнеш на питащия, ами се заяждаш с мен.
Аре, със здраве.

И кое от тези дистра които си посочил в линка е по-добро от минта????

Virtalbox-а върви по-добре на минта от това  всичко което си изброил в линка. Не се заяждам, спокойно. Като прочета нещо негативно за Ментата и реагирам така. При мен работи, имам го инсталиран, сега ще проверя и ако мога ще помогна.

sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt install build-essential module-assistant
sudo m-a prepare

Линк

на 4.03.2021 г. в 20:10, Тамболианеца написа:

Ментата си е екстра, особено със спрайт. А иначе системата е подходяща за обикновенния юзер, за ежедневни дейности. Изтребвало му е на Пешо от махалата да се занимава с arch Linux. Нищо не печели от това. Едно от нещата за което ми харесват убунту базираните системи, е инсталатора. Лесен е. Докато се лутах на различни дистрибуции, се сблъсквах с различни системи, където инсталацията е отврат(зарити с безсмислени настройки за мрежата и прочие) и даваха грешки веднага след приключването на процеса на инсталация.

• 1 месец по-късно...
на 21.03.2019 г. в 6:48, Ивайло Димов написа:

Машината е много качествена,Да я ползваш дълго време.Една профилактика нема да е излишна.И пази видечипа отпрегряване.

Писал си ми за DELL D830 с Т9500
Точно това му се случи. Предполага се, че е само разпоен от прегряването и научих от поне 3 места,
че ги лекували с нагряване - във фурна или с пистолет с горещ въздух

преди 14 минути, Недко написа:

Писал си ми за DELL D830 с Т9500
Точно това му се случи. Предполага се, че е само разпоен от прегряването и научих от поне 3 места,
че ги лекували с нагряване - във фурна или с пистолет с горещ въздух

Това са глупости. Лекува се с замяна на нов.
Фурни, горещ въздух, реболинг е мижи да те лъжа.

преди 1 минута, Profruit написа:

Това са глупости. Лекува се с замяна на нов.
Фурни, горещ въздух, реболинг е мижи да те лъжа.

Да, аз пиша от новия, пак DELL D830, ама и той почна да досажда, та вече имам и още по-ново "ретро".

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.