Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

преди 1 час, svetliof написа:

Провери колега, с бутваща флашка как е напр. с предходен Минт. Използвай в терминала командата inxi -Fxz и виж стойностите за резолюцията в раздела Graphics. Поздрави.

преди това опитах с 19.1 същата работа.

за съжаление стойностите на резолюцията са само тези които дава и xrandr .

Цитат

inxi -Fxz
System:
  Kernel: 5.4.0-47-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 9.3.0
  Desktop: Xfce 4.14.2 Distro: Linux Mint 20 Ulyana base: Ubuntu 20.04 focal
Machine:
  Type: Desktop Mobo: ASRock model: B550M Pro4 serial: <filter>
  UEFI: American Megatrends v: P1.10 date: 06/12/2020
CPU:
  Topology: 6-Core model: AMD Ryzen 5 PRO 4650G with Radeon Graphics
  bits: 64 type: MT MCP arch: Zen rev: 1 L2 cache: 3072 KiB
  flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm
  bogomips: 88635
  Speed: 1368 MHz min/max: 1400/3700 MHz Core speeds (MHz): 1: 1368 2: 1726
  3: 1252 4: 1488 5: 1496 6: 1294 7: 1285 8: 1537 9: 1325 10: 2018 11: 1717
  12: 1359
Graphics:
  Device-1: AMD Renoir driver: N/A bus ID: 09:00.0
  Display: x11 server: X.Org 1.20.8 driver: ati,fbdev
  unloaded: modesetting,radeon,vesa resolution: 2560x1440~93Hz
  OpenGL: renderer: llvmpipe (LLVM 10.0.1 256 bits)
  v: 4.5 Mesa 20.3.0-devel (git-bea6290 2020-09-13 focal-oibaf-ppa)
  direct render: Yes

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 417,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Цитат

inxi -Fxz
System:    Host: mint Kernel: 4.15.0-20-generic x86_64 bits: 64 gcc: 7.3.0
           Desktop: Xfce 4.12.3 (Gtk 2.24.31) Distro: Linux Mint 19 Tara
Machine:   Device: desktop Mobo: ASRock model: B550M Pro4 serial: N/A
           UEFI: American Megatrends v: P1.10 date: 06/12/2020
CPU:       6 core AMD Ryzen 5 PRO 4650G with Radeon Graphics (-MT-MCP-)
           arch: Zen rev.1 cache: 3072 KB

flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm) bmips: 44314
           clock speeds: max: 3700 MHz 1: 1398 MHz 2: 1239 MHz 3: 1228 MHz
           4: 1214 MHz 5: 1214 MHz 6: 1699 MHz 7: 1402 MHz 8: 1314 MHz
           9: 1395 MHz 10: 1211 MHz 11: 1211 MHz 12: 1693 MHz
Graphics:  Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Device 1636 bus-ID: 09:00.0
           Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 )
           drivers: fbdev,ati (unloaded: modesetting,vesa,radeon)
           Resolution: [email protected]
           OpenGL: renderer: llvmpipe (LLVM 6.0, 128 bits)
           version: 3.3 Mesa 18.0.0-rc5 Direct Render: Yes

на 13.09.2020 г. в 23:31, lsmurf написа:

преди това опитах с 19.1 същата работа.

за съжаление стойностите на резолюцията са само тези които дава и xrandr .

Проблемът се реши с обновяване на кърнъла до 5.8 вече се поддържа графиката на  Ryzen 5 4650G процесорите.

• 2 месеца по-късно...

Здравейте !
Радвам се да ви видя пак.

Въпросът ми е следният :
Коя е актуалната проверена и стабилна ОС Linux Mint ?
Аз съм още на 18 Sarah XFCE

Лаптопът е от подписа,
Към първия DELL D830 се добави и един DELL D820 с процесор Centrino Duo, май е T5600

И още едно въпросче : За втория лаптоп от подписа, 32 bit TOSHIBA Satellite L40 14F,
по-нова подходяща Linux Mint от 18 Sarah има ли ?

Предварително Ви благодаря !

И, да, колко поддръжка и остава на Минт 18 Sarah ? 

Много ли е сложно да ползваш Google?...

И в Калдата има една полезна функция - да не виждаш подписите на другите. Аз съм си я включил. Така си спестявам четенето на много глупости.

Това са изискванията за Mint 20:

• 1GB RAM (2GB recommended for a comfortable usage).
  • 15GB of disk space (20GB recommended).
  • 1024×768 resolution (on lower resolutions, press ALT to drag windows with the mouse if they don’t fit in the screen).
преди 8 часа, RudeBoy написа:

Много ли е сложно да ползваш Google?...

И в Калдата има една полезна функция - да не виждаш подписите на другите. Аз съм си я включил. Така си спестявам четенето на много глупости.

Това са изискванията за Mint 20:

• 1GB RAM (2GB recommended for a comfortable usage).
  • 15GB of disk space (20GB recommended).
  • 1024×768 resolution (on lower resolutions, press ALT to drag windows with the mouse if they don’t fit in the screen).

Благодаря !
Въпросът ми е "актуална, проверена и стабилна",
а не формално и изобщо най-новата. 

Имах пред вид личен опит, мнения и преценки.
Случвало се е, да има доста недоволство от поведението и недостатъците на най-новата.
Когато инсталирах 18 вече имаше 19,
но във форума видях няколко недоволни коментара за различни страни от работата и.
А на подобен мой въпрос, получих препоръки за 18 Sarah.
По-късно получих и коментар, че KDE е тежка среда за онази Тошиба
и съвети да мина на XFCE.

Затова си питам, не че ми е много сложно да ползвам Гугъл.
И даже не е само пестене на време, да получа тук готов конкретен отговор,
защото и в Гугъл пак ше прочета.
Така се уча, щото изпуснах годините на компютърните кабинети в училище.
Вече ги имаше, но мен ме пратиха там, дето още ги нямаше ...
И така си нямам "първите 7 години" в темата, и съм страшно изобретателен да правя поразии,
ако преди това не се ограмотя сериозно,
а в началото ми трябваха и няколко курса (ХР, MSOffice, PhotoShop,AutoCAD,HTML,JavaScript,CSS,Linux)
и още няколко годинки опит с някои от тези неща, за да ги ползвам без ядове. 
2008 купих първия си изобщо компютър (лаптоп), 2010 изкарах курсовете,
а допреди 2008 г, само съм чел списания, слушал/гледал предавания,
и съм присъствал (1996-2005) на обработка на мои графични хартиени проекти.

Още веднъж благодаря !

Актуалната версия на Linux Mint е 20. Аз лично я проверих, инсталирах я веднага след като излезе, стабилна е, не ми прави проблеми. Това на моя компютър. За твоите лаптопи - не гарантирам.

преди 2 часа, RudeBoy написа:

За твоите лаптопи - не гарантирам.

DELL Latitude D830 Intel Core 2 Duo T9500 2,6 GHz, RAM 4GB
DELL Latitude D820 Intel Centrino Duo T5600 1,83 GHz, RAM 4GB
Още стават за по-обикновени нужди и работа.

По-проблемни ми се струват програмистки недомислици
или прекалено прогресивни решения без достатъчен период за проверка как работят,
и без достатъчно дълга работа сред масите, които да върнат евентуални оплаквания.

Още веднъж, благодаря за помощта !

преди 3 часа, RudeBoy написа:

Актуалната версия на Linux Mint е 20. Аз лично я проверих, инсталирах я веднага след като излезе, стабилна е, не ми прави проблеми. 

Ама не обича snapd горката Уляна.
На моя 10 годишен компютър с нея този сайт
www.bel-com.be

като му дърпап бързо асансьора да слиза надолу страницата и редовете стават неприятни за гледане. А на xubuntu което същата версия е доста по-добре.

преди 18 часа, Недко написа:

Благодаря !

Случвало се е, да има доста недоволство от поведението и недостатъците на най-новата.
но във форума видях няколко недоволни коментара за различни страни от работата и.

И така си нямам "първите 7 години" в темата, и съм страшно изобретателен да правя поразии,
а в началото ми трябваха и няколко курса (ХР, MSOffice, PhotoShop,AutoCAD,HTML,JavaScript,CSS,Linux)

Още веднъж благодаря !

Аз съм с Минт 20 . Работи стабилно бързо и напълно ме задоволява. Пробвал съм я и на слаба машина с двуядрен процесор Athlon 64 32 4600+ 2.4  4GB и на по мощен 6 ядрен AMD Ryzen 5 pro 4560G  16GB с XFCE и на двата нямам оплаквания . Така че мисля че за твоите лаптопи ще е добре.

• 4 седмици по-късно...

Здравейте, необходима ми е малко помощ от знаещи. След 40 години опит с WIN  преди три години го захвърлих и от тогава ползвам Минт. Ползвам го така както повечето хора ползват Уиндоус, тоест щтракам си с мишката и даже не знам къде са системните файлове на операционната система и т.н. Открих, че в терминала някой команди от дос работят, като dir, cd, cd .., и понаучих и някой други. Инсталирах Минт на дял от диска но запазих Уин на същия диск. Вчера след поредно влизане в уиндоус и последващо рестартиране за да си се върна в Линукс се оказа, че той не работи. Предполагам, че уиндоус го счупи. Сега при стартиране на Минт не ме пуска в графичната среда, мога да въведа само усер и парола и терминала работи. Но както обясних, аз не мога почти нищо да направя в терминала. Даже не знам и как от терминала може да се стартира програма. Поразрових, направих опит да възстановя системата и стигнах до тези грешки, снимка на които ще пастна по долу. Всъщност що се отнася до уиндоус, много по лесно ми беше да го преинсталирам вместо да го ремонтирам. Та въпросите : 1- Мога ли да пусна нова инталация върху старата с опция да се запазят всички настройки и инсталации ? 2 - Мога ли да го накарам да си оправи грешките или по скоро липсите ?

0-02-0a-8a652d45daa3d952244c406445c872a61831ad73546c4389daa0fa9b979e50ab_1f8aa3036e2080.jpg

на 24.11.2020 г. в 15:12, Недко написа:

Благодаря !

Още веднъж благодаря !

От личен опит знам, че на лаптоп HP 550 върви Минт 18 (32 битов), графичната среда е XFCE. Новите версии изискват 64 битова машина, затова си стоя точно с 18. Засега има поддръжка, при изтичането й през април 2021 г. смятам да премина на Дебиан 32 бита. Вероятно ще остана с XFCE, възможен вариант е също LXDE, макар че вече не се разработва. Или пък просто няма да има ъпдейти, ако остана на Минт 18 и след април. 

Този лаптоп не ми е основен, но върши работа за презентации, за влизане в интернет, музика/радио, свързване с прожектор и такива неща. Правен е за Уиндоус ХР, след време му инсталирахме 7мица, оабче много загряваше. При преминаването към Минт 18 XFCE загряването намаля и си работи съвсем нормално.

• 2 седмици по-късно...

При дуъл-буут Уиндоус има навика да затрива информацията на Линукс. Най-лесно може да стане, ако се използва диск или флашка с Boot repair. Ето линк за изтегляне https://sourceforge.net/p/boot-repair-cd/home/Home/

Образът в ISO-то се записва на диск или флашка (не копиране, а запис на ISO върху диск), при стартиране на компютъра са влиза в BIOS-а или каквото има на компютъра, и се избира стартиране от устройството (диск или флашка), върху което е Boot repair. После е лесно - зарежда се спасителния диск, и програмата предлага възстановяване на grub дяловете, които Уиндоус е заличил при инсталирането. След потвърждаване и рестарт се появява екран с опции за избор между Линукс и Уиндоус, със стрелките на клавиатурата се избира едното от двете, потвърждава се с Enter и готово. Ако не се избере нищо, след десетина секунди grub подкарва първата опция, обикновено е Линукс.

Успех!

Здравейте.От два месеца и аз преминах на Минт 20.След инсталацията започна да ми дава някакви грешки.Преди инсталирвах със СД но от като започнах с флашка започна да ми иска да посочвам откъде да се  инсталира.Вероятно съм разбутал нещо в биоса.Четох в гугъла за настройки на биоса но там съветват да се сваляла батерията.Други направо предлагат да се преинсталира биосът с последната версия.Тук вече изкачат много проблеми.Първо не мога да намеря клип или ръководство как прави това когато си с Линукс.Другото по лошо е че ако нещо обърка ще трябвало да го давам на сервиз.

Снимка от 2021-01-04 20-55-42.png

Снимка от 2021-01-04 21-06-50.png

преди 3 часа, batipej4o написа:

Здравейте.От два месеца и аз преминах на Минт 20.След инсталацията започна да ми дава някакви грешки.Преди инсталирвах със СД но от като започнах с флашка започна да ми иска да посочвам откъде да се  инсталира.Вероятно съм разбутал нещо в биоса.Четох в гугъла за настройки на биоса но там съветват да се сваляла батерията.Други направо предлагат да се преинсталира биосът с последната версия.Тук вече изкачат много проблеми.Първо не мога да намеря клип или ръководство как прави това когато си с Линукс.Другото по лошо е че ако нещо обърка ще трябвало да го давам на сервиз.

Снимка от 2021-01-04 20-55-42.png

Снимка от 2021-01-04 21-06-50.png

На моите 10-12 годишни лаптопи, по време на стартиране,
когато се вижда само логото TOSHIBA или DELL, и флашката е в USB порта,
горе в десния ъгъл за кратко се виждат 2 реда : F2 = Setup, F12 = Boot Menu.

Приготвям си пръста на F12 и чукам постоянно няколко секунди,
докато вместо тези два реда се появи пак за кратко
Preparing one-time boot menu ...
После се отваря самото Boot Menu и в него на няколко реда са написани устройствата ми :
Internal HDD
USB Storage Device
CD/DVD/CD-RW Drive

и още няколко реда, за други устройства и програми.
Избрано е едно от устройствата, което дежурно буутва, в бяло каре с черни букви.
Другите при мен са с бели букви на черен фон.

Над тази колонка с 1,2,3 ... устройства има 2 изречения на английски.
Първото обяснява, че с клавишите със стрелки (моите са вдясно долу на клавиатурата) нагоре- и надолу-,
се премества бялото каре върху името на устройството, което искаме да буутва този път. 
Ако знаеш английски, вече си разбрал, че буут менюто в случая е еднократно.

За многократно, постоянно промяна в избора на буутващо устройство, намерих, че се прави в Setup, в който се влиза с F2 вместо с F12 
в първата група System, с избиране на реда Boot Sequence,
в дясната страница се отваря списък, в който освен споменатите 3 интересуващи ни буутващи устройства,
най-отгоре е почетното място на устройство А - Diskette Drive (все още такава е нерушимата традиция).

Пак с клавишите-стрелки и четене на инструкциите (над списъка с устройствата и в долното каре) се избира реда на буутване.
Тук се чете много внимателно в инструкциите !!!, защото клавиша Space (дългия за интервал) се ползва по-малко непривичен начин
(забранява и разрешава буутващи устройства) и се скриват и появяват цифрите 1,2,3,4 ... в номерацията на устройствата
Пак се ползват кавишите-стрелки нагоре- и надолу- и Enter. 

Бях забравил как точно се прави, но с внимателно четене на инструкциите, оглеждане на целия екран, без бързане, за да не се пропусне нещо,
и добре да се осмисли и запомни, като не ми е постоянна работа - се получава.

Дали на твоя компютър са по същия начин разположени като мяста и ред за изпълнение

всичките клавиши и команди от цялата операция - не мога да гарантирам !!!
Програмистите са неспокоен народ, някои традиции им омръзват бързо ... и почват да измислят нови неща ...
Който не е в час - да се оправя ............. )))))

Ако не съм ти разбрал правилно проблема и съм писал излишно - моля да ме извиниш !

преди 10 часа, Недко написа:

На моите 10-12 годишни лаптопи, по време на стартиране,................

Здраве.И аз с проба тука има тука няма стигнах до някъде но това с четенето в гугъл не винаги е правилния подход.Трябва да загубиш много време за да попаднеш случайно на това което точно ти върши работа.За биоса мога да кажа че на всяка марка по различен начин  е написан и са използвани различни термини .Така че ако не знаеш какво правиш няма да постигнеш резултати.В настолните дъна всичко е описано подробно.В лаптопите много неща са съкратени и само главните букви са останали.За да се получи една настройка трябва да знаеш какво означават тези съкращения.Има един клип в който едно момче на български обеснява как се преинсталира биоса но под уиндолс.Под Линокс още не съм срещал.Разбирам че питането ми не е за този раздел но аз лично вече 4 или 5 пъти питам и нищо не се случва.Явно тази не е от любимите теми на съфорумците.

Между другото преди няколко дни инсталирах Минт 19 на един Делл и там се показват някой от бъговете които се показват и на моя.Но на моя комп са повече и това ме плаши че може да спре да работи.Мислех си ако се върна на Минт 18 дали няма да ми намалеят проблемите?

преди 22 часа, batipej4o написа:

....Под Линокс още не съм срещал.Разбирам че питането ми не е за този раздел но аз лично вече 4 или 5 пъти питам и нищо не се случва.Явно тази не е от любимите теми на съфорумците.....

• 2 седмици по-късно...

Здравейте !

Заради едни досадни промени в Хромиум,които не мога да поправя/настроя,
се наложи да потърся инфо
кой браузър се смята за най-добър от напредналите потребители.
Начетох се на обосновани мнения, а също и получих съвет, че в момента шампион е Opera.

Аз съм с Минт 20.1 отскоро. Досега бях с Mint 18.
Opera липсва в списъците за лесно инсталиране, достъпни със Софтуерния Мениджър
и изтеглих .deb пакет от сайта.

Пробвах да го инсталирам по Уиндоуски, с Мениджър в прозорче и бутонче
даде отчет за грешка, уж липсващ пакет, при повторен опит даде друг отчет, че пакета вече бил инсталиран
или нещо от сорта ... и не ми се бори повече с него ...

За Мениджъра на пакети Synaptic - още съм малък. Не виждам привично браузване в директории и папки
и засега не ми се напряга да го проумявам, докато има надежда за по-лесен вариант.

Остана ми Терминалът.
При опит за инсталиране на Open Office видях в нета следните команди :
cd en-GB/DEBS
sudo dpkg -i *.deb
cd desktop-integration
sudo dpkg -i *.deb

И даже се убедих, че успешно инсталират работещ Open Office

В моя случай и за OO и за Opera изглеждат така :
cd /home/nedko/Свалени
sudo dpkg -i *.deb

Изпълнихме ги, изписа си редовете с отчети за изпълнението

и като написах и опитах да изпълня другите 2 реда :
cd desktop-integration
sudo dpkg -i *.deb

ми даде отговор :
nedko@nedko-Latitude-D820:~/Свалени$ cd desktop-integration
bash: cd: desktop-integration: Няма такъв файл или директория

Opera вече се е появила в менюто с програми на Mint 20.1 .

Трябва ли да се изпълняват командите 
cd desktop-integration
sudo dpkg -i *.deb

или те са били нужни конкретно за Open Office ?

Предварително ви благодаря !

Като ги преглеждам пак и пак, почвам да проумявам, че desktop integration ще да е файл или директория,
която се създава или идва от пакета на Open Office ...  вероятно затова я няма след разпакетирането на Opera
... и браузъра си работи и без нея ...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.