Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

току-що, Белгиеца написа:

Трябва да изчакаш до 23 април, ще пускат новото 

https://xubuntu.org/news/xubuntu-20-04-testing-week/

Поддържа snap софтуерите като acestream и p7zip-desktop.

7zip  за лaйнокс има само някаква стара версия от 2016....за бозата има и 2019, но човека явно е решил, че не си струва да се занимава с двамата потребители

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 417,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

Всичко си направих, както трябва по време на инсталацията - зададах 1500МВ виртуална памет, избрах си партишъна и си тръгна инсталацията, но финишира зле.

Нещо се е омазало, ама какво не знам. Чудя се наново ли да го инсталирам?! А тези плеъри, как се инсталират? Къде да ги открия, и как да стартирам инсталацията?

Хубаво е, ако искаш да ползваш една операционна система, да я поразгледаш и поразучиш. Linux не е по-сложен от Windows, но все пак някои неща се правят по различен начин. 

На екрана долу вляво имаш една иконка, и до нея надпис "Menu". Там са ти всичкия софтуер, настройки, и т.н. Цъкваш на нея, и от лявата колонка си намираш "Software manager". През него можеш да инсталираш най-различни приложения. Е, не всички, но поне най-разпространените. Пробвай да напишеш в търсачката му "vlc" или "sm player", и ще откриеш каквото търсиш.

Не знам какво се е "омазало" при инсталацията, затова не мога да ти дам съвет как да го оправиш. Ако ти се занимава с преинсталиране - опитай. Но е хубаво преди това да изгледаш 2-3 урока, да видиш какви са стъпките. Не е сложно, но си има особености.

Благодаря много!

Инсталирах ги и двата! ВЛС-то успя да го разтегне на цял екран без черни ленти, СМ при зададен формат 16:9 ми остави черни ленти отстрани!

Субтитрите, обаче ВЛС-то ми ги изкарва на шльокавица. При мен е Cirillyc (Windows-1251) При теб как е?

преди 3 минути, C.O.M.O.D.O написа:

Windows-1251

... трябва да е :) . По подразбиране е нещо друго, нали? И си го сменил? Трябва да рестартираш плеъра, за да влезе в сила.

Впрочем, същата настройка се прави и на SM Player. На него задължително му махам огромните грозни икони, като от анимационен филм. Option --> Preferences --> Interface --> GUI --> Mini GUI. 

Субтитрите ги оправихме.

Как се изваждат икони на десктопа и къде могат да се видят инсталираните програми?

Примерно инсталирам някоя програма...как да й изкарам иконка на десктопа или на лентата за бързо стартиране?

Лентата за бързо стартиране се казва "панел" :) .

Намираш в Menu-то програмата, цъкваш с десен бутон, и избираш "Add to desktop" или "Add to panel".

Екстра...стана!

Мерси!

В Ютуб ли мога да намеря видео уроци или има и други места.

Някой ако знае за видео уроци с линукс  минт, ще съм благодарен да сподели линкове.

Аз ще видя, какво има в ютуб.

преди 2 часа, Hot Bastard написа:

7zip  за лaйнокс има само някаква стара версия от 2016....за бозата има и 2019, но човека явно е решил, че не си струва да се занимава с двамата потребители

Нищо не пречи да бъде ползвана за разархивиране на разни намерени файлчета от интернет.
А и във виното го предлагат 7zip да го инсталират, ама не съм си записал коя варсия беше, вероятно е по-нова щом като е за уиндоус правена.

преди 2 часа, C.O.M.O.D.O написа:

А тези плеъри, как се инсталират? Къде да ги открия, и как да стартирам инсталацията?

https://community.linuxmint.com/software/view/vlc

Виж сега, да те предупредя веднага, тука е пълно с едни мазохисти искащи да ти направят живота труден и опитващи се да те карат да правиш неща с които не си свикнал.
Най-лесното е на горния линк да кликнеш върху зеления бутон и те пита дали разрешаваш едно парче софтуер да ти инсталира ВЛЦ-то.
Като не знаеш от къде да свалиш нещо, питаш гугъл с името му и добавяш .deb ubuntu
Да бе, Минт е убунту ама с друга рокля и прическа.
После като си свалил файл изглеждащ така:
neka_mi_e_lesno.deb
кликаш върху него с десния бутон на мишока и избираш да се отвори с инсталатора на пакети.
Все едно си сваляш програми за уиндоуса , лесно става.
Но садистите не искат да ти е лесно, те искат да пишеш команди у един черен прозорец за да трепериш от страх да не се обърка нещо. Не ги слушай тях, намирай си файлове.deb сваляй си ги и после си ги имаш вече ако искаш да преинсталираш на друг компютър същите неща. Да бе, съседката и нея я е страх от вируси, може пък да ти пусне ако ѝ инсталираш едно линуксче и на нея да си клика на воля жената да си гледа филмчета без да лови вируси.
Виж в synaptic дали ти е активен пакетът snapd и си инсталирай acestream да си гледаш с кеф разни работи.

Synaptic има един голям недостатък. Когато му скимне, решава, че има счупени пакети и не ти дава инсталираш нищо, докато не ги оправиш. Но аз няма да ти кажа как се оправят, за да ти е гадно, да се мъчиш и да продължаваш да ни забавляваш с бисерите си.

преди 33 минути, Валсо написа:

Но аз няма да ти кажа как се оправят, 

Па един друг нали ми каза, като му бях спрял тока нарочно, за кво ми е да ми го казваш и ти ?
Той самият synaptic го пише даже у едно сиво прозорче.
Не ти мина номера тоя път, пробвай пак с нещо друго.
Ти имаш сериозен комплекс за малоценност подтикващ те да се доказваш пред самия себе си че уж си бил голяма работа, щото си знаел да пишеш заклинания.

Само че това сиво прозорче в повечето случаи не върши работа. 3 години ползвах Ментата и много добре знам какво върши работа и какво не.

преди 11 часа, Валсо написа:

Само че това сиво прозорче в повечето случаи не върши работа. 

Тези случаи още не съм ги преживял аз, да се скапе сам synaptic.
Аз спрях тока на компютъра по време на неговата работа и заради това се скапа. Ако го бях изчакал да инсталира старата версия на виното и после да я махна от него, е нямал да се скапе.
Обаче, дай и аз да ги уплаша новите мераклии за ползване на Минт.
Сега съм с версия 18.2 инсталирана през есента на 2017г.
При боза 7 ползването можеше да продължи от 2010г. чак до 2020 на 14 януари, когато официално ѝ спряха поддръжката и Никон пусна безплатен софтуер не работещ на уин 7.
Значи по навик съм си въобразявал че ще мога да го ползвам и Минт 18.2 няколко години. Ама не, пингвинската система не дава така да правиш. На всеки 2 години или инсталираш нов пингвин, или ти викат че нямаш право на ВЛЦ 308 щото си си бил имал вече 222 версията му и като за тебе тя ти стига. Та сега имам и 308 ама на снап пакет, заобикаляйки пингвинските закони за задължително инсталиране на нова версия Минт.
Друг много противен навик на пингвините е, да ти викат всеки път като си си намерил нова версия на някой софтуер под формата на .deb файл и си тръгнал да го инсталираш, че било имало вече по-стара версия в тяхното хранилище, тя била по-сигурна за ползване. Демек у Пингвиния големият Шаман-диктатор старши пингвинът не дава на другите ползватели да ползват нови версии на разни софтуери, ако на него не му е дошъл кефа и той да ги пусне за ползване. Това е ограничаване на свободата на ползвателите да си ползват собствените им компютри както намерят за добре. И съответно трябва да се понаучи човек как все пак да заобикаля 10-те пингвински заповеди и да ползва Минт по начин който го устройва най-добре.
За съжаление не става веднага без даскал да открие човек всичко което е възможно, въпреки нежеланието на създателите на пингвинската операционна система. Трябва си време, едно по едно да го разбереш. То и за бозите трябваше много време, щото пък те по времето на Милениум и ХП се бъгваха редовно, та трябваше да си прави копие на системата човек на друг дял или твърд диск, за да може да си я ползва пак, без да инсталира на ново 50 програми и да ги краква. А и сега боза 10 пък направо микромеките я скапват с нови апдейти, които са задължителни ако не си разбрал как да ги спреш веднъж за винаги.
Това е положението, няма нито една добра операционна система, да можеш само с нея да работиш.
Приятно ви ползване на Минт уважеми нови ползватели, няма да се стряскате ей.

преди 58 минути, Белгиеца написа:

и Никон пусна безплатен софтуер не работещ на уин 7

Демек "крадецът вика дръжте крадеца" или ти си този, който лъже, а не ние. Показах ти, че лай*яната ти програма работи във Виното. И за да я накараш да работи както в Боза 10, има много лесен начин, но изисква заклинание в черния прозорец, а ти си алергичен към него, така че ще ти го спестя. И не, тук 'деб' файл няма как да те спаси, защото става само и единствено през черния прозорец.

преди 1 час, Валсо написа:

Показах ти, че лай*яната ти програма работи във Виното. 

Нищо не си показал, защото си неспособен да я подкараш в твоя арч.
Ама вещице, това вино си имало списък с поддържани от него програми, които могло да подкарава с 300 зора.
Всичките други хиляди програми не може да ги подкарва.

Те ти самопризнанията на тези които го правят този оцет:
https://appdb.winehq.org/

За в бъдеще не забравяй че Белгиецът чатка инглиш, не можеш да го заблудиш.
Тия плитки селски лъжи можеш да ги пробутваш на кака Пена от махалата.

Здравейте.Предишният ми лаптоп подкатваше стария Сони телевизор.Този подкарва само 24“ Тошиба.Ползвам HDMI кабел.Лаптопа ми е HP с изход за монитор.

https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2047675.m570.l1311.R8.TR12.TRC2.A0.H1.Xhdmi+to.TRS0&_nkw=hdmi+to+display+port&_sacat=0

Въпросът ми е какво още трябва да направя?

Благодаря предварително.

Снимка от 2020-04-11 15-43-02.png

Снимка от 2020-04-11 16-02-28.png

Като гледам на този хардуер перфектно ще му пасне един Уиндоус 7 и ще подкарваш всякакви телевизори. С линуксчето, както виждаш, работата е - тука има, тука няма.

преди 4 часа, Hot Bastard написа:

Като гледам на този хардуер перфектно ще му пасне един Уиндоус 7 и ще подкарваш всякакви телевизори. С линуксчето, както виждаш, работата е - тука има, тука няма.

Ами да има го и този момент,но тук на втория ден ти блокирват компа.Аз вече 7 години съм с Линукс. ХР беше последната ОС която съм имал на компа.

Мисля да преинсталирам ядрото.Това поне знам как става.Пламен 74 - мисля че така се казваше ми беше казал че в ядрото имало всякакви драйвери.Ще пробвам да видим какво ще се получи.

Здравейте.С преинсталация на ядрото не постигнах желания момент.Написа ми че вече имало инсталирана по нова версия.Когато свържа лаптопа с ТВ приемника ми дава възможност чрез бутоните Fn + F4 да избера само монитор,само лаптоп или и двете да работят.При Сонито не се получава.Бутоните не реагират.Когато свържа компа към Тошибата бутоните си работят.Но в звуковата карта трябва да избера HDMI за да има и звук.Това ме наведе на мисълта че трябва ръчно да задам Сонито като дисплей.Въпросът ми има ли други настройки на видиокартата които аз пропускам?

Това ми показва компа когато съм го сдвоил с Тошибата.

Снимка от 2020-04-15 13-45-37.png

Здравейте, как да си оправя кирилицата, така, че да чета и да виждам субтитрите на български? С linux cinammon 19.3 съм.

преди 1 минута, RudeBoy написа:

Кой видеоплеър ползваш?

Конусчето VLC. Оказа се, че там съм направил настройките и субовете вървят коректно. Но когато отворя някой документ, излизат на шльокавица.

преди 12 минути, Eclipse2G написа:

Здравейте, как да си оправя кирилицата, така, че да чета и да виждам субтитрите на български? С linux cinammon 19.3 съм.

От настройките на плеъра - Cyrillic Windows (CP1251) или Cyrillic (Windows 1251)

А за документите- влизаш в регионалните настройки и добавяш BG

преди 2 часа, batipej4o написа:

Здравейте.С преинсталация на ядрото не постигнах желания момент.

Сложи друг линукс, например на 23-ти излиза xubuntu 20.04.
Моят минт 18.2 не се разбира с видеокартата на моето лаптопче, а с уин 10 1909 работи перфектно.
А на десктопа версия 1511 на уин е последната която изкрава нормален звук, пък всички линукси нямат проблем със звука на същия компютър. А тази Windows 10  1511 от 2016г година се зарежда много бързо на десктопа. Е, аз не я ползвам, само си я имам със спрени апдейти. Тя е най-близка до Уин 7 и можеш да си я активираш и да я ползваш, ако не намериш дистрибуция на някой линукс да работи с този лаптоп и Сонито. Но ако мислиш да гледаш филми от разни съмнителни сайтове в реално време, не знам как ще го опазиш някой уиндоус от навлеци ( аз не знам де, не казвам че някой друг не би могъл).
Пробвай пробвай па все нещо ще проработи.

преди 19 минути, danieli написа:

От настройките на плеъра - Cyrillic Windows (CP1251) или Cyrillic (Windows 1251)

А за документите- влизаш в регионалните настройки и добавяш BG

Направено. Дадох logout. Субтитрите се четат нормално през плеъра, а ако отворя документа - греда.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.