Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за Linux Mint - проблеми, мнения, въпроси (обединена)

Featured Replies

преди 58 минути, Hot Bastard написа:

Има драйвер само за уиндоус

https://www.realtek.com/en/component/zoo/category/rtl8814au-software

Златно правило ако настояваш да ползваш линукс - задължително преди покупка на хардуер се проверява дали има драйвери, защото често няма.

Има начин да се подкара и ще го направя

• Отговори 3,6k
  • Прегледи 417,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз съм на 44 г. И аз като автора на темата постоянно се опитвам да науча нещо ново. С Вин се оправям доста добре. В продължение на 3 г. държах сървъри на игри именно с научна цел, без абсолютно никакв

• Стефане, ако не държиш много на инсталирания софтуер е по-добре да инсталираш върху целия диск. Така даже и да омажеш нещо няма да съжаляваш за загубена информация. Инсталирай си една графична среда,

• Касперски това че ти нямаш знанията и мерака да се научиш на Линукс  не е вина на линукса  или на програмите в него. Сам виждаш как потребител който 10 години е работил  на Windows с 5 въпроса и 3 к

Публикувани изображения

преди 43 минути, vasilevsa написа:

Има начин да се подкара и ще го направя

Дано стане. Има разни гитхъб хранилища с драйвери.

https://github.com/tpircher/rtl8814AU

Но като чета какви неща пише, трудна работа

Здравейте, не знам къде да пусна въпроса си, затова го пускам тук, моля модератора ако прецени да премести моят въпрос в подходящата тема.

И съответно въпросът- преди време инсталирах на машина с уйндоус7  кубунту 16,4. Като идеята ми беше да го ползувам него, наместо уйндоус. Тогава заделих за това кубунту около 120 гигабайта памет. В последствие нещо програмата се скапа- при отваряне не намира някаква шина и от тогава не го ползувам. Но с течение на времето дисковете се пълнят и имам нужда от място. Искам да намаля мястото на кубунту на да кажем 10-15гигабайта а останалото да остане за седмицата. Проблемът е че не знам дали няма нещо да се оплеска и да не тръгне уйндоуса. Преди време бях направил нещо че си играх 2-3 дни и след хиляди съвети от тук оправих нещата. Не искам и сега да стане така

Определено въпросът ти не е за тема, озаглавена Linux Mint.

Това, което искаш, не е трудно да се направи, но трябва да се действа внимателно. Предполагам, че двете ОС са на един диск?... Ако е така, трябва при работещ Windows да стартираш програма за управление на дяловете. Има много такива, аз лично ползвам EaseUS Partition Master. С нея си "отрязваш" част от дяла с Kubuntu, като му оставяш 10-15GB, и след това отрязаната част я "залепяш" към дяла с Windows. 

А по принцип, след като не ползваш Kubuntu - защо изобщо не го махнеш?

току-що, RudeBoy написа:

Определено въпросът ти не е за тема, озаглавена Linux Mint.

Това, което искаш, не е трудно да се направи, но трябва да се действа внимателно. Предполагам, че двете ОС са на един диск?... Ако е така, трябва при работещ Windows да стартираш програма за управление на дяловете. Има много такива, аз лично ползвам EaseUS Partition Master. С нея си "отрязваш" част от дяла с Kubuntu, като му оставяш 10-15GB, и след това отрязаната част я "залепяш" към дяла с Windows. 

А по принцип, след като не ползваш Kubuntu - защо изобщо не го махнеш?

Не знам как да го направя-премахването. Отделно че веднъж опитах и не тръгна компютъра. Всъщност тръгна, но имаше някакви проблеми. И тогава в този форум ми обясниха че някак си зареждането на уйндоуса се влияе от кубунту, наистина не помня как беше точно, и варианта беше да се махне всичко / кубунту и уйндоус/ и да се направи нова преинсталация

По принцип - това е най-чистият вариант, но отнема време и усилия, евентуално може да доведе и до загуба на данни.

На теория - може да се настрои GRUB да зарежда директно Windows, след което да се премахне Kubuntu. Но не съм го опитвал на практика.

Можеш ли да дадеш един скрийншот от Disk Management на Windows?

преди 48 минути, RudeBoy написа:

По принцип - това е най-чистият вариант, но отнема време и усилия, евентуално може да доведе и до загуба на данни.

На теория - може да се настрои GRUB да зарежда директно Windows, след което да се премахне Kubuntu. Но не съм го опитвал на практика.

Можеш ли да дадеш един скрийншот от Disk Management на Windows?

Къде беше това нещо, чувал съм го ама...........Добре че е интернет. Kak se  качват файлове, нещо не се справям, като натисна на кламерчето трябва да ми даде избор, ама не е активно

Ако някой като мен има проблеми със "screen tearing", и ползва вграденото Intel-ско видео (а не nVidia), може да пробва следното:

Menu --> Control Center --> Desktop Settings --> Windows --> Window Manager --> Compiz.

При мен свърши идеална работа :) .

Имам проблем с интернета на Mint 19.3 Mate x64. Става дума за настолен компютър, връзката е само една, с кабел. Стартирам, почвам да работя, и след няколко минути интернетът просто изчезва. Трябва да цъкна на иконката до часовника, и да избера "Wired connection". След това работи без проблеми. И преди ми се е случвало, не помня как го оправях.

Някой да подскаже решение?...

на 18.03.2020 г. в 16:04, v_tin написа:

Здравейте, не знам къде да пусна въпроса си, затова го пускам тук, моля модератора ако прецени да премести моят въпрос в подходящата тема.

И съответно въпросът- преди време инсталирах на машина с уйндоус7  кубунту 16,4. Като идеята ми беше да го ползувам него, наместо уйндоус. Тогава заделих за това кубунту около 120 гигабайта памет. В последствие нещо програмата се скапа- при отваряне не намира някаква шина и от тогава не го ползувам. Но с течение на времето дисковете се пълнят и имам нужда от място. Искам да намаля мястото на кубунту на да кажем 10-15гигабайта а останалото да остане за седмицата. Проблемът е че не знам дали няма нещо да се оплеска и да не тръгне уйндоуса. Преди време бях направил нещо че си играх 2-3 дни и след хиляди съвети от тук оправих нещата. Не искам и сега да стане така

https://www.kaldata.com/forums/topic/219213-уиндоус-и-линукс-на-един-диск/

https://www.kaldata.com/forums/topic/252844-намаляване-на-дял-с-в-windows-xp-на-2-години-без-преинсталация/

https://www.kaldata.com/forums/topic/234618-ако-си-начинаещ-в-линукс-задай-въпроса-си-тук/page/283/

Здравейте, има ли софтуер с който (и въобще възможно ли е) да правя screen cast от десктопа с Linux Mint 19 към LG смарт телевизор с WebOS?

преди 41 минути, enuff написа:

Здравейте, има ли софтуер с който (и въобще възможно ли е) да правя screen cast от десктопа с Linux Mint 19 към LG смарт телевизор с WebOS?

Има ама  под Windows  Lgsmartshare

Под Линух малко сложно ... lg smart share linux mint    и виж какви резултати има  

Момчета, Компа ми е с 8GB РАМ, колко виртуална памет да задам на Минт при инсталацията, когато ме пита.

Искам линуксчето да лети!

преди 1 минута, RudeBoy написа:

Аз не му задавам никаква, и си фърчи :)

Не може никаква, бе Руди, нали ме пита!

1024 МВ добре ли е?

преди 1 час, C.O.M.O.D.O написа:

Момчета, Компа ми е с 8GB РАМ, колко виртуална памет да задам на Минт при инсталацията, когато ме пита.

С виртуална памет може дори да ти е по-бавен компютърът.

Поправете ме ако греша, но доколкото знам по подразбиране прехвърля данни на твърдия диск, преди да ти се напълни оперативната памет, което е сравнително по-бавен процес.

Но без виртуална памет трябва да гледаш да не пълниш оперативната.

Компромисен вариант е да си направиш виртуална памет и да сложиш по-ниска стойност на swappiness: https://wiki.archlinux.org/index.php/Swap#Swappiness

Освен ако Минт вече не са измислили по-ефикасен метод. Не съм го ползвал отдавна.

преди 2 часа, C.O.M.O.D.O написа:

Купи си мощен бърз компютър и ще лети, ако си с калкулатор каквото и да му задаваш - няма да може да отлепи.

А най-добре си сложи Уиндоус защото е по-бърз от Лaйнокс.

преди 20 минути, Hot Bastard написа:

Купи си мощен бърз компютър и ще лети, ако си с калкулатор каквото и да му задаваш - няма да може да отлепи.

Искаш да кажеш, че по-бързите компютри са по-бързи от по-бавните ли?

Браво на Гошко! Точно така е! Заслужи си огромна близалка!

happy spongebob squarepants GIF

ОК, нема проблем, задавайте си виртуални памети и излитайте. Само да не забравите коланите да си сложите.

Привет!

Вече съм с Linux Mint 19.3 Cinnamon.

След края на инсталацията ми изписа, че инсталацията е претърпяла провал, и че ще изпраща информация за грешките на техния сървър или нещо такова беше...не го запомних.

Рестартирах и се зареди нормално, но не съм очарован от бързодействието.

Честно да ви кажа Уйндоус 10 ми работи по-бързо!

Другото, което не ми хареса е видео плеъра...ми той няма никакви настройки. Искам да си отворя филма на пълен екран без черните ленти - не може.

Има ли някакъв друг плеър с настройки, че този Celluloid e много босичък.

Сега се чудя, какво да правя да го махам ли, или да го оставя само за интернет...поне не може да се хакне или да влизат вируси.

Как очакваш да работи добре, при положение, че не си го инсталирал както трябва?...

Видеоплеъри да искаш. Нямаш ли вграден VLC? Ако не, сложи си го, той е добър. Аз лично предпочитам SM Player, заради възможността да си местя субтитрите напред-назад. И двата имат вградени кодеци.

преди 35 минути, C.O.M.O.D.O написа:

Привет!

Вече съм с Linux Mint 19.3 Cinnamon.

Трябва да изчакаш до 23 април, ще пускат новото 

https://xubuntu.org/news/xubuntu-20-04-testing-week/

Поддържа snap софтуерите като acestream и p7zip-desktop.
А Минт ще пуснат чак след 2 - 3 месеца тяхна версия на същото и не се знае до каква степен ще работи добре със snapd.
Сегашният  Mint Debbie въобще не се разбира със snap софтуера acestream, та не е сигурно дали новите им версии на база убунту ще работят нормално с него.
Вярно е че Уиндоус 10 (ама стара версия 1511) се зарежда най-бързо на моя компютър, ама на нея не може да ѝ са пуснати апдейтите, щото микрософт я утрепва с апдейт и я прави 1903.

За видеото VLC ще работи както искаш в линукса, а има и други работещи добре.
Пък с acestream си гледаш в линукса 800 телевизии без пари и без реклами от самия софтуер. Пробвай със същия в андроида да се нагледаш на реклами. И в уиндоус може да го пробваш, аз не съм го пускал да видя какви ги върши, щото е опасно Р2Р с уиндоус.

преди 44 минути, RudeBoy написа:

Как очакваш да работи добре, при положение, че не си го инсталирал както трябва?...

Е па кажи му на човека как трябва да го прави, ти за кво си тука ...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.