Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 1 минута, Белгиеца написа:

Ама най-нахално си ги ползвам, нали !

Нищо не ползваш, само си губиш времето... Един прост пример щом няма .deb а само .rpm и увяхваш...

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 785,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 10 часа, petie1 написа:

И пак не си направил нещо като трябва щот аз си правих ръчно флашка под Дебиан с Уин7 и си бутваше кат стой та гледай

Аз пък на Mint си направих флашка с Windows 10, ISO файлът беше свален на дял с NTFS файлова система. Никакви проблеми. И то без да ползвам терминал. Ама  - няма да му кажа как ;) .

И като го знаеш, че купува дискове за по 20 евро, сигурно за флашка не е дал повече от 5. И после се чуди защо не му работи :D .

Оставѝ го да ползва Debian, до седмица ще се сблъска с нещо по-сложно, и ще дойде да ни обяснява как за нищо не ставал, и се връща на Mint :D .

преди 13 часа, Белгиеца написа:

трябва да учат наизуст библията с команди за писане на заклинания в черния прозорец

Нищо не трябва да учиш наизуст. Попрочети малко инфо за т.нар. "псевдоними" - alias. Задавам си избрана от мен дума и когато ми потрябва дадена команда, пиша избраната от мен дума.

spacer.png

преди 12 часа, petie1 написа:

Нищо не ползваш, само си губиш времето... Един прост пример щом няма .deb а само .rpm и увяхваш...

Увяхваш, ама някой друг път:
https://www.howtoforge.com/converting_rpm_to_deb_with_alien

преди 3 часа, RudeBoy написа:

Оставѝ го да ползва Debian, до седмица ще се сблъска с нещо по-сложно, и ще дойде да ни обяснява как за нищо не ставал, и се връща на Mint :D .

Хахах, а какво ли ще е, ако вземе да инсталира Арч? Направо не смея да си го представя... :D

преди 12 часа, petie1 написа:

Само че мили мой съфорумецо като отидох на сайта на руснаците да чета как да инсталирам Acestream и там  бяха обяснили на убунту как става. Та по-скоро може да удари на камък човек като търси за .RPM
Пък и аз съм питал съседа 2017 година кво да избера и той въобще нищо не ми е препоръчал да е на .rpm
А братчедът от София тогава ми похвали убунту, ама като беше грозен тоя пуст Гном и като КДЕ правеше мизерии, та Минт избрах. 

преди 4 часа, RudeBoy написа:

Аз пък на Mint си направих флашка с Windows 10, ISO файлът беше свален на дял с NTFS файлова система. Никакви проблеми. 

И после ползваш активатор на .exe който отваря пролука да ти тарашуват у компютъра руснаците.

преди 11 минути, Белгиеца написа:

отваря пролука

Май, пролуката, упс, бездната е в твоя мозък, упс, в твоите знания.
И не мислиш ли (ако можеш да го правиш, в което вече започвам много да се съмнявам), че е крайно време да ограничиш логореята си?

преди 32 минути, Валсо написа:

Нищо не трябва да учиш наизуст. Попрочети малко инфо за т.нар. "псевдоними" - alias. Задавам си избрана от мен дума и когато ми потрябва дадена команда, пиша избраната от мен дума.

Моята цел е да не ползвам команди винаги когато може и без тях.
Не ми се дърви чепа от писане на команди, та няма как да се стигне до оргазъм.
Ако за теб писането в черния прозорец представлява душевна чикийка, при мен нещата въобще не са така.
Мазохизмът не ме влече бе човек, гледам лесничко да ми е, както е в Боза 7.
Да ме караш да пиша заклинания у черния прозорец е горе долу същото като да ме кара някой у казармата аз да отида да изчистя кенефите.
На моята възраст в моята нова държава, аз се чувствам свободен човек и никой не може да ме накара да правя неща противни на волята ми.
Та така, ползването на Боза 10 и терминала у Лунукс не са за мен. 

преди 6 минути, DarkEdge написа:

Май, пролуката, упс, бездната е в твоя мозък, упс, в твоите знания.

Яд ли те е, че при липса на знания по хакерство се въздържам от ползване на kms38 ?
А ти щом като не си успял да ми предложиш метод за активация на LTSC който аз да НЕ мога да изкритикувам, значи такъв сигурен начин просто няма с обикновени средства, без вдигане на собствен сървър имитиращ истински такъв за kms.
Нищичко не ти е пречило да си регистрираш един анонимен ник и да ми пратиш нещо на л.п., ако някакво решение съществува въобще. След като не си го направил, значи няма такова.

преди 2 часа, Валсо написа:

вяхваш, ама някой друг път:
https://www.howtoforge.com/converting_rpm_to_deb_with_alien  

Аз тва го знам ама ставаше дума че Джокер белгийски кат няма деб пакет и увяхва, виж му глупостите дет ги драска

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Само че мили мой съфорумецо като отидох на сайта на руснаците да чета как да инсталирам Acestream и там  бяха обяснили на убунту как става. Та по-скоро може да удари на камък човек като търси за .RPM
Пък и аз съм питал съседа 2017 година кво да избера и той въобще нищо не ми е препоръчал да е на .rpm
А братчедът от София тогава ми похвали убунту, ама като беше грозен тоя пуст Гном и като КДЕ правеше мизерии, та Минт избрах.

Джокер, пак ще ти кажа вземи прочети как се ползва Линукс... За мен е все тая дали ще ползвам .rpm или .deb или .gz  защото аз знам как да си ги подкарам където и когато ми е кеф докато ти кат нямаш пакет и увяхваш ей тва е разликата между нас

преди 6 часа, RudeBoy написа:

Аз пък на Mint си направих флашка с Windows 10, ISO файлът беше свален на дял с NTFS файлова система. Никакви проблеми. И то без да ползвам терминал. Ама  - няма да му кажа как ;) .

И като го знаеш, че купува дискове за по 20 евро, сигурно за флашка не е дал повече от 5. И после се чуди защо не му работи :D .

А така значи можело не като Джокер белгийски разправя хехе... А за дисковете викаше че ги купувал по 10-15 евро та за флашката може да е 1 евро...

Дебиан най добре си бачка от конзолата, няма да даваам примери щот белгийския Джокер пак ще ревне за нещо...

Лично аз съм му дал два дена ама явно ще трябва да удължа срока...

Сега - да караш хората да използват терминал в 21-ви век е садизъм. Слава богу, аз успешно си ползвам Убунту вкъщи и мнооооооого рядко пипам терминала. Не ми е нужен. Искам всичко да става с два клика на мишката, защото съм обикновен краен потребител. За щастие това е напълно възможно в Убунту, а освен това машината ми се държи в пъти по-добре, от колкото с Windows

За NTFS - най-спокойно съм си работил с такъв дял под Линукс. Преди някоя и друга година, когато все още въртях Линукс и Windows, си правех такива дялове и под двете системи и си ги използвах без проблем. Единствено, ако не ме лъже паметта, от NTFS под линукс нямах кошче. Нещата се триеха директно. Сега не знам как е, нямам Windows и NTFS на компа

преди 5 часа, Белгиеца написа:

Не ми се дърви чепа от писане на команди, та няма как да се стигне до оргазъм.

То в твоя случай няма чеп, а процеп...

Значи до сега Минт Деби и чистият Дебиан ( пак с Синамон) не издържаха теста с acestream да го подкарат със snapd.
Отивам на сайта на Дебиан 
https://cdimage.debian.org/images/unofficial/non-free/images-including-firmware/10.3.0-live+nonfree/amd64/iso-hybrid/
и си свалям днес Xfce да пробвам дали с него няма да тръгне, щото на xubuntu 19.10 тръгна.
Да ама като го пуснах на live  и кво да видя, те го дават със сарата версия 4.12 и ....
еми въобще не го инсталирах, като пробутват стари версии.
Четох и на форума където руснакът правил пакета на acestream за работа със  snapd , уж помага на ползващите Дебиан 10 имащи проблеми. И бартушката вика, че той го подкарвал успешно неговия пакет на Дебиан 10, ама ... на виртуалкааааааа...
Е, те това е цялата работа с тестовете на виртуалки.
А на реални инсталации после не работи.
Е що не работи ?
Еми щото той го е правил да работи на неговата реална система, вероятно някое убунту щом като на xubuntu 19.10 тръгна.
Ето, четете тука и се хилете:
http://forum.torrentstream.org/index.php?PHPSESSID=boieiindoevhiv2tpk43qu91f5&topic=12094.120

И сега какво правим, като цялата планета се съобразява само с убунтутковци ???
Оня канадският софтуер Antidote и той така, правят го и гаратират че ще работи на Гном в убунту, а за другите ако случайно работи без проблеми, еми не са против, ама ако нещо не работи, се презастраховат че те не се занимават после да помагат по никакъв начин.

преди 3 минути, Белгиеца написа:

Значи до сега Минт Деби и чистият Дебиан ( пак с Синамон) не издържаха теста с acestream да го подкарат със snapd.
Отивам на сайта на Дебиан 
https://cdimage.debian.org/images/unofficial/non-free/images-including-firmware/10.3.0-live+nonfree/amd64/iso-hybrid/
и си свалям днес Xfce да пробвам дали с него няма да тръгне, щото на xubuntu 19.10 тръгна.
Да ама като го пуснах на live  и кво да видя, те го дават със сарата версия 4.12 и ....
еми въобще не го инсталирах, като пробутват стари версии.
Четох и на форума където руснакът правил пакета на acestream за работа със  snapd , уж помага на ползващите Дебиан 10 имащи проблеми. И бартушката вика, че той го подкарвал успешно неговия пакет на Дебиан 10, ама ... на виртуалкааааааа...
Е, те това е цялата работа с тестовете на виртуалки.
А на реални инсталации после не работи.
Е що не работи ?
Еми щото той го е правил да работи на неговата реална система, вероятно някое убунту щом като на xubuntu 19.10 тръгна.
Ето, четете тука и се хилете:
http://forum.torrentstream.org/index.php?PHPSESSID=boieiindoevhiv2tpk43qu91f5&topic=12094.120

И сега какво правим, като цялата планета се съобразява само с убунтутковци ???
Оня канадският софтуер Antidote и той така, правят го и гаратират че ще работи на Гном в убунту, а за другите ако случайно работи без проблеми, еми не са против, ама ако нещо не работи, се презастраховат че те не се занимават после да помагат по никакъв начин.

Строши си главата а? Точно след два дена както ти казах... В Дебиан се залага на стар софтуер, такава ни е философията.... Иначе има начин да се подкарват и нови неща извън репотата ама си искат бая писане у любимия ти черен джам

преди 53 минути, petie1 написа:

В Дебиан се залага на стар софтуер, такава ни е философията....

Тази философия е антикомерсиална, значи на практика не искат да го ползват много хора.
Абе има нещо гнило в тая философия. Нарочно да не искаш да се разпространява това което уж даваш базплатно.

И сега изводът какъв е ?
Някой е решил че убунту ще има нещо като монопол при линуксите, така ли ?
Един вид Боза 10 ама с човка и безплатна.

преди 2 минути, Белгиеца написа:

Тази философия е антикомерсиална, значи на практика не искат да го ползват много хора.
Абе има нещо гнило в тая философия. Нарочно да не искаш да се разпространява това което уж даваш базплатно.

И сега изводът какъв е ?
Някой е решил че убунту ще има нещо като монопол при линуксите, така ли ?
Един вид Боза 10 ама с човка и безплатна.

Не не друга е идеята но няма да я схванеш затова и ти казах че Дебиан не за теб но ти реши че те будалкам, ако те кефи ролингс дистрибуциите пробвай Арч..... Опааа то се инсталира с конзола....... Тогава Манджаро

преди 36 минути, petie1 написа:

пробвай Арч..... Опааа то се инсталира с конзола

Има и графичен инсталатор, но няма да му кажа как се казва. Нека си троши главата с Дебилиан.

Да бе, в новото xubuntu 20.04 което инсталирах сега си работи нормално acestream със snapd

Значи на руснакът въобще не му дреме да го прави за нещо друго различно то фамилия убунту.
Жалко, на Минт 18.2 се мъчих да го накарам да работи и без snap пакет, ама сега като си работи в xubuntu без мъки и писане у черния прозорец, май ще сменям отбора от Минт на xubuntu.

Не може то така заради един Минт да се лишавам от руска телевизия я.

spacer.png

преди 52 минути, Белгиеца написа:

Да бе, в новото xubuntu 20.04 което инсталирах сега си работи нормално acestream със snapd

Значи на руснакът въобще не му дреме да го прави за нещо друго различно то фамилия убунту.
Жалко, на Минт 18.2 се мъчих да го накарам да работи и без snap пакет, ама сега като си работи в xubuntu без мъки и писане у черния прозорец, май ще сменям отбора от Минт на xubuntu.

Тааа бързо ти приключи одисеята с Дебиан точно два дена както ти предсказах:lol6: Па нека да не съм разнирал хората, та затва ти дадох най лесните дистрота в света

преди 1 час, Валсо написа:

Има и графичен инсталатор, но няма да му кажа как се казва. Нека си троши главата с Дебилиан.

То има ама не е официален та затва... Лично му казах че ще си строши главата с Дебиан ама той реши че може да се мери с дебианците

преди 1 час, Белгиеца написа:

Да не би руснаците да са спрели телевизията от небето? Нали имаш посадени няколко "чинии"? Що опря до асе? :)

По принцип Линукс ултрасите много мразят, когато нещата са лесни. Мислят, че ако могат да настроят една сложна система да работи, всеки ще им прави евала. А всъщност, докато те настройват, пичовете вече клатят мацките, с които са се запознали на лесната за ползване система 😁 То и Убунту щеше още да е трагедия с мега стария гном 2, ако не се бяха захванали по-професионално с него 😁

Коя дистрибуция  какви познания изисква:

889279.png

889280.png

преди 2 часа, bigiadri написа:

Коя дистрибуция  какви познания изисква:

Това са пълни глупости за нивата на познание. Ако беше вярно, излиза, че аз съм експерт, а всъщност съм далеч от това ниво. :D

преди 10 часа, petie1 написа:

Тааа бързо ти приключи одисеята с Дебиан точно два дена

Еми като съм трудолюбив и не оставям днешната работа за утре, бързо съм изтествал разни работи и съм открил че Дебиан не ебават да поддържат в ИЗО-тата които дават snapd и най-вече някакви други екстри около него, необходими за да работи. 
Снощи като се инсталира в acestream в xubuntu в черния прозорец не излизаше нормалното изписване на редове с обяснения какво е свършено, ами имаше изречения просто заявяващи че се прави нещо, ама какво точно не казват.
Имаше например че прави интеграция на engine-a в системата и на player-a . После като свърши инсталацията не беше излязло никакво съобщение за грешка. А при Минт Деби имаше две грешки свързани с аудиото например ( ако правилно съм им разбрал писането ).

Аз съм на мнение че не МОЯТА одисея е свършила с Дебиан, а че никой не ебава да прави нещо което да работи на различни дистрибуции които са деца и внучета на Дебиан, но не се казват *бунту. И също на никой правач на софтуер извън Дебиан не му пука да се съобразява с нищожно малкото му потребители на него в чистия му вид. Дадох ви пример със сериозна канадска фирма правеща само за убунту Гном и за руски софтуер също писан някога пак за убунту.
Е, как да ги накарам аз тези хора да пишат съвместими с чистия Дебиан софтуери, след като от Дебиан са с някаква веганско-подобна  философия ?

Та драги ми господине, що се опитваш мен да ме изкараш виновен заради това че Боза 10 1909 не изкарва звук от моя компютър и че в Дебиан не работи acestream ?
Аз нямам никакви лостове за влияние и въздействие върху писачите на кода на операцианните системи.
Това което мога да направя е да пробвам коя ОС ще работи и да я ползвам, няма да почна аз да ставам програмист на моите годинки.
Ама тебе те е яд сега , че не можеш да ме изманипулираш да стана член на вашата секта, нали така.

преди 11 часа, street racer написа:

Нали имаш посадени няколко "чинии"?

Имам ама сигналът от 36°E не стига до тука , пък и аз се инатя и не ползвам шаринг.
Има разбира се и канали на руски и украйнски, ама от acestream има и разни други работи, които са извън тази тема.

преди 4 часа, tremal написа:

По принцип Линукс ултрасите много мразят, когато нещата са лесни. Мислят, че ако могат да настроят една сложна система да работи, всеки ще им прави евала. 

Истината е , че различните човешки мозъци функционират по различен начин. Тези които са просто фенове на трудностите в пингвините, но не изкарват пари от умения по писане на код, са с нагласа на мозъкът им към боравене с писане на повтарящи се до безкрай редове. Това ги кефи, да има много повторения да се пишат на ръка и най-важното е, накрая да проработи това дето са го писали. Абе също като някой алпинист който ходи да си търси акъла на 8000 метра височина да се катери по баири. Като стигне най-горе и мозъкът му отделя едни естесвени химични наркотици и той е на седмото небе от щастие, че е покорил върхът. Наличието на физическа трудност и успешното ѝ преодоляване отключва функцията в мозъка му каято го възнаграждава с естествен наркотик и той изпада в особено състояние на съзнанието. Така функционират някой мозъци.
При ултра феновете на линуксите е подобна работата. На тях им доставя удоволствие постоянното наличие на предизвикателства у пингвинския свят и като успеят нещо получават възнаграждение под формата на естествен наракотик, абе като инжекция ама самият мозък призвежда дозата. И съответно някои от тях направо издигат в култ един начин на писане на код и една ОС , нападайки всички останали. Търсят си врагове срещу които да се бият, както футболните запалянковци след мач.

Достойни са за съжаление тези нещастни хорица въобрази ли си че знанията се ядат.
Те и поповете трупат други знания и изпадат в особено състояние на съзнанието след дълги молитви, ама аз съм атеист и не ми пука нито за техния измислен бог , нито за техния начин да се дрогират без прием на външна дрога.

Не е вярно, че Линукс утрасите мразят да им е лесно, напротив, по-лесно от Линукс - няма. Аз мразя някой да мисли, че съм дебил и решава вместо мен, в глупостта си се стига до безумици. Никой в Линукс не смята, че някакъв дебил е седнал да трие системни файлове и ОС да се бори с него да се запази функционална - не, получаваш това, което си надробил. Това, че на друга ОС, като М$, съобщенията са пълен non-sense и се чувстваш "награден" за тъпотията си, в Линукс получаваш това, което заслужаваш - шут в гъза. Апропо, скапаният собственически софтуер, натрапва това чувство, че едва ли не може да си пълен дебил и да бъде награден за това, това няма как да се случи никъде другаде.

Апропо, имам PS4, по-скоро не е мой, но мога да играя от-време на-време, в много от online мачовете на Fifa се чувствам сякаш играя с кретени, които се опитват да излъжат играта, по-скоро gameplay-я и да се чувстват наградени от това. Това за мен не може да ми стане ясно, вместо да играят играта за кеф, те тичат с 20 финта в секунда, което убива всякакъв реализъм, не само това, те са "наградени" за тези "skill-ове", за мен това е дебилщина, не умение. Непрекъснато целта е да се прецака gameplay-я, по всякакъв начин, за да си победител. Това ражда лайняният софт - дебили.

преди 1 час, bvbfan написа:

...по-лесно от Линукс - няма.

Има, Боза 10 като ѝ спреш апдейтите и си работи без дори да подозираш, че и у нея било имало черен прозорец и бил служил да се пишат команди у него.
На моята Боза 7 са ѝ спрени апдейтите от години и нищо лошо не ѝ се е случило.
Ако човек е съгласен да ги плаща бозите, те са 100 пъти по-лесни от пингвините. И цял свят пише софтуер за тях и драйвери и т.н.
Това е истината, бозата е по-лесна и от 2017г. насам не я ползвам за разходки из интернет.
Ползвам Линукс, но това въобще не доказва че е бил по-лесен.

Самите хора правещи пингвините многоооооооо държат да се подиграват на обикновените потребители като ги засипват с командни редове. И като отказват упорито да им дават да си свалят софтуера от сайт и да си го слагат на 5 компютри после. Не, не могло така, от хранилище трябвало и в 5-те ти компютъра да си сваляш софтуер. И после ако искаш да се върнеш на по-стара версия, трябва да се обадиш на някоя врачка специализирала се по пингвинските долни номера, да ти каже у синаптик как да наложиш ти инсталирането на по-задна версия.

Не, не мога да препоръчам нито един пингвин на познат човек от моя град, който ме знае къде живея и после да може да дойде да ми реве на вратата да му помагам с пингвина му. Не бих се прекарал по такъв начин.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.