Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 8 минути, petie1 написа:

И какво доказва това? Че можеш да ползваш GParted? 

Уча новобранзите бе пич, да си турят един FAT32 дял - та да могат да си го четат и от Боза 10, че тя бозицата прокиснала пингвинския дял не го вижда ( прави се на кьорава).
Аз в качеството ми на мултидисков потребител си предавам моя опит.
А ти понеже си леко невеж, та не знаеш че на моят компютър Минт 18 не ми изкарва при тръгване опция да го ремонтирам , а този Debbie я изкарва. Това коя виртуала машина врачка че ти го покаже ?
Те и хамериканците така изтрелвали виртуални совалки на симулатори и викаха че всичко е ОК.
Ама после светят като факли и гърмят като заря в небето при излитането.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 3 минути, Белгиеца написа:

А ти понеже си леко невеж, та не знаеш че на моят компютър Минт 18

Коя по точно опция не ти изкарва Минт 18? Тази в в груб ли?

преди 4 минути, petie1 написа:

Коя по точно опция не ти изкарва Минт 18? Тази в в груб ли?

Да бе, на другите два десктопа то 2017 и 2019 сглобявани и с UEFI ми изкарва по няколко реда текст и чака няколко секунди ако искам да избера нещо друго различно от нормалното зареждане.

преди 19 минути, Белгиеца написа:

Да бе, на другите два десктопа то 2017 и 2019 сглобявани и с UEFI ми изкарва по няколко реда текст и чака няколко секунди ако искам да избера нещо друго различно от нормалното зареждане.

Ако ти кажа как се оправя ще приемеш ли че знам доста за Линукс и мога да те сгъна доста набързо?

Споко и във ВМ не показва гръб менюто на Минт 18

mkfs.fat32 /dev/sdx така се прави fat32 дял

Аз съм намислил да го трия Минт 18.2 та ще е след дъжд качулка да ми казваш.

А иначе ти си пиши у черния прозорец, аз обаче ще продължавам да го отбягвам винаги когато това е възможно.

преди 2 минути, Белгиеца написа:

Аз съм намислил да го трия Минт 18.2 та ще е след дъжд качулка да ми казваш.

А иначе ти си пиши у черния прозорец, аз обаче ще продължавам да го отбягвам винаги когато това е възможно.

Ами щом ти харесва да ставаш за смях на целия форум добре не е мой проблем........

преди 5 минути, street racer написа:

Това го видях :) Ама...."бозата" отдавна си има "помощници", които виждат ext..... дялове, без да товарят излишно (по малко и от обикновена AV) хардуера.

Аман от анимационни герои 

Боза 10 май вече има вграден четец на ехт откак М$ купиха Каномикал може и да греша не съм експерт по Боза 10 кат някои видни белгийски ИТ спецове

преди 8 часа, Белгиеца написа:

Уча новобранзите бе пич, да си турят един FAT32 дял - та да могат да си го четат и от Боза 10

И що ги учиш горките новобранци да ползват FAT32? Щото си мислиш, че е по-добрата файлова система? Или щото някой на теб трябва да ти покаже как се форматира дял в NTFS под Linux - без писане в терминала? :cool: 

преди 3 часа, RudeBoy написа:

И що ги учиш горките новобранци да ползват FAT32? Щото си мислиш, че е по-добрата файлова система? Или щото някой на теб трябва да ти покаже как се форматира дял в NTFS под Linux - без писане в терминала? :cool: 

Мани мани после трябва у черния джам модули да зарежда наш Джокер :lol6:

преди 11 часа, petie1 написа:

Боза 10 май вече има вграден четец на ехт откак М$ купиха Каномикал може и да греша не съм експерт по Боза 10 кат някои видни белгийски ИТ спецове

Ооооооо вярно е това, че си откъснат от реалния живот и не си особено надарен да разбираш потребностите на 90% от нормалните мъже и жени на тази планета.
Моята Боза 10 е версия 1511 защото бозаджиите и те така като тебе са някъде из облаците и следващите версии на тяхното творение не са способни да изкарват звук от моя компютър. А чисто новите пингвини всички изкарват звук от моя компютър ( това е само за сравнение по некадърност между писачи на бозаджийски код и писачите на пингвински код).
Та моята Боза 7 не може да прехвърли папки създадени с Боза 10  1511, това е положението при бозавите.
От друга страна, ползвайки почти ексклузивно и всекидневно пингвин Митьо 18 се прекарах да сваля на неговия твърд диск ИЗО за боза 10. И после найвно ви повярвах на вас от пингвинските духовни учения, че Митьо щял да може да работи с NTFS и да ми прехвърли ИЗО-то на флашка форматирана така, за да го копирам после на диска на Боза 7 и да направя друга флашка буутваща от там. Е, резултатът е че по едно време всичко замръзва и на флашката ѝ трябва да я водя после на баячка, да ѝ бае против уроки.
Та тая работа за съвместимостта между Боза и пингвин, не ми я хвалете, кузал съм им попарата вече.
Това са два различни свята нямащи много допирни точки помежду си. 

преди 13 часа, Белгиеца написа:

Значи в лявата вертикална лента съм наредил софтуерите да кликам и да дръгват бързо. Долу знамето е за бг клавиатурата.
В долната хоризонтална лента се показат всички пуснати софтуери, както си е открай време у всичките Бози ХП, 7 и 10. А белгийското знаме е, че ми е такъв интернет провайдъра и показва ИП-то.
Разбира се господин pitie такъв резултат с Гном не може да постигне, не е по-неговите сили.

;)

691Bx92.png

преди 4 часа, RudeBoy написа:

Или щото някой на теб трябва да ти покаже как се форматира дял в NTFS под Linux - без писане в терминала?

Имаш пълното право да вярваш цял живот, че Gparted ще ти създаде NTFS дял и той е щял да е също както ако е създаден от Боза и тя щяла да може да го ползва после без никакви проблеми следващите 10 години. А можеш и да вярваш, че пингвина ще ти съхранява важни файлове на безценните ти RAW снимчици пишейки в този NTFS дял и после бозицата прокиснала номер 12 или 13 ще е съгласна да ти ги прочете. Този дял който не си го форматирал с боза и не е писано после от нея в него, можеш да го броиш за безвъзвратно изгубен после, ама баш когато най-много не искаш да ти се случи.
На френски има един много готин лаф:
"Тези които дават съветите, никога не са после тези които плащат цената за ремонтите."
Но, можеш да продължаваш да вярваш, че дъщерята на някой мароканец щяла да ти народи естествено руси дъщери после, само защото нейният баща си хвали детето и гледа да го уреди със мъж от ЕС.
Кръстоска между кон и магаре дава безплоден катър.
Същото е и между боза и пингвин, за нищо не стават общите им дечица.

преди 8 минути, Белгиеца написа:

Имаш пълното право да вярваш цял живот, че Gparted ще ти създаде NTFS дял и той е щял да е също както ако е създаден от Боза и тя щяла да може да го ползва после без никакви проблеми следващите 10 години. 

Ей сега ще го пробвам това :)

преди 27 минути, p4p написа:

;)

Това не бачка с .deb Скайпан, значи не се брой за успех.
Освен това, кво ми пречи да си помисля че е просто монтаж с Фотошопа ?
Като не си обяснил кое как се прави, значи не е вярно.

преди 6 минути, RudeBoy написа:

Пробвай първо да прочетеш в любимият ти гошо, с какъв ривърс енджинеринг пингвините се опитват да симулират нещо като NTFS поддръжка, за да няма сълзи после след 5 години, като излезе Боза 13.

преди 21 минути, Белгиеца написа:

Това не бачка с .deb Скайпан, значи не се брой за успех.

Но работи с .rpm.   ;)

https://i.imgur.com/SEHpQ0G.png

преди 23 минути, Белгиеца написа:

Освен това, кво ми пречи да си помисля че е просто монтаж с Фотошопа ?
Като не си обяснил кое как се прави, значи не е вярно.

Аз преди ти показах за панела, но не ме отрази.

Ето и сега два "пищова":

https://i.imgur.com/OT6JufZ.png

https://i.imgur.com/dLuahSr.png

преди 39 минути, RudeBoy написа:

Готово:

889231.jpg

Отцепих си едни 50GB от Data (D:) , направих си дял, и го форматирах под NTFS. Даже го кръстих на теб ;) . За проба му сложих и една папка със снимки. Всичко това под Linux Mint 19.3 Mate. После минах на Windows. Както виждаш - разпознава си дяла като стандартен NTFS (а не симулация), вижда и отваря снимките. А вече, Windows 13 и 14 какви файлови системи ще ползват - не мога да гадая.

Случаят е приключен :cool: 

Не си губи времето с боклук като NTFS, освен да си скапеш диска друго няма да направиш.

Последните 10 и повече поста имат точното съвпадение с заглавието  на темата-'Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук'

преди 2 часа, RudeBoy написа:

Случаят е приключен :cool: 

Как не те домързя да връзваш на провокациите на IT гуруто?!

Скука, гледам да си намирам занимания :D . Интересно ми е как ще реагира, като му кажа, че съм го направил без да пиша команди в терминала, и без да ползвам GParted ;) .

преди 6 часа, p4p написа:

Аз преди ти показах за панела, но не ме отрази.

Ето и сега два "пищова":

https://i.imgur.com/OT6JufZ.png

https://i.imgur.com/dLuahSr.png

Преди не реагирах защото като прочетох линковете установих, че трябва да се правят гимнастики които не са били предвидени да са включени в Гном от южноафриканците.
Единствената причина поради която пробвах Гном беше, че за него поддръжката от убунту е 5 години, а другите по 3 г.
Но сега вече към днешна дата, след успешното инсталиране на чистия дебиан, убунтутковци мисля леко да не им ползвам услугите. Може да чета на техните сайтове разни разяснения и помощи, но да ги прилагам или към чистия Дебиан или към Минт на база Дебиан.
А сега, след като пусна последните две снимки, те признавам за майстор !

преди 6 часа, RudeBoy написа:

Отцепих си едни 50GB от Data (D:) , направих си дял, и го форматирах под NTFS. Даже го кръстих на теб  . 

Случаят е приключен 

С тази програма в пингвина не можеш да отцепиш от дялът на който е инсталирана ОС, трябва да се буутне от флашка с Минт и тогава ще стане. Значи тази не е универсална панацея.

spacer.png

За теб случаят ако е приключил, за други които знаят че линукс прави номера с NTFS , случаят просто не започва на техния компютър.

преди 6 часа, bvbfan написа:

Не си губи времето с боклук като NTFS, освен да си скапеш диска друго няма да направиш.

Хубаво е че му го казваш и ти на побелелият младеж от Варна и ти да не разчита на NTFS, ама той няма да ти повярва, ако не му пуснеш линкове да чете на английски от сериозни източници.

преди 9 часа, Белгиеца написа:

Ооооооо вярно е това, че си откъснат от реалния живот и не си особено надарен да разбираш потребностите на 90% от нормалните мъже и жени на тази планета.
Моята Боза 10 е версия 1511 защото бозаджиите и те така като тебе са някъде из облаците и следващите версии на тяхното творение не са способни да изкарват звук от моя компютър. А чисто новите пингвини всички изкарват звук от моя компютър ( това е само за сравнение по некадърност между писачи на бозаджийски код и писачите на пингвински код).
Та моята Боза 7 не може да прехвърли папки създадени с Боза 10  1511, това е положението при бозавите.
От друга страна, ползвайки почти ексклузивно и всекидневно пингвин Митьо 18 се прекарах да сваля на неговия твърд диск ИЗО за боза 10. И после найвно ви повярвах на вас от пингвинските духовни учения, че Митьо щял да може да работи с NTFS и да ми прехвърли ИЗО-то на флашка форматирана така, за да го копирам после на диска на Боза 7 и да направя друга флашка буутваща от там. Е, резултатът е че по едно време всичко замръзва и на флашката ѝ трябва да я водя после на баячка, да ѝ бае против уроки.
Та тая работа за съвместимостта между Боза и пингвин, не ми я хвалете, кузал съм им попарата вече.
Това са два различни свята нямащи много допирни точки помежду си. 

Мале чакай още ме боли корема от хилеж, та значи наш Джокер се чуди как да се докаже че е най големия гуру по ИТ  пък не знае че по висока версия на Уиндоус не може да прехвъля на по ниска... Нека Тъмното острие ти обясни ако иска де... И пак не си направил нещо като трябва щот аз си правих ръчно флашка под Дебиан с Уин7 и си бутваше кат стой та гледай, не ги разбираш ти компютрите и тва си е, за хората не мога да преценя колко знаеш нямам достатъчно данни, и недей си мисли че не разбирам хората, тук съм аватар набий си го в клоунската шапка дет я носиш

преди 7 минути, petie1 написа:

..., и недей си мисли че не разбирам хората, ...

Щом ти е толкова трудно да проумееш че 90% от хората искат само да са ползватели на нещо което работи, без да им трябва да учат наизуст библията с команди за писане на заклинания в черния прозорец, ясен си ми.
В реалния живот по разни фирми и администрации никой освен поддържащите мрежите от компютри не пише от сутрин до вечер в черния прозорец. Хората ползват графична среда и изкарват пари с труда си. Вкъщи кой ти пише у терминал през 21-ви век ? И от какъв зор да го прави ?
Леле като четох на сайта на Дебиан разни страници с обяснения и там пълно с комади за писане, ама за всяко действие.
Тези хора явно не искат нормален човек да им ползва софтуера, или по-точно май искат от нормалните хора да направят нови последователи на тяхната религия култ към писането на команди на ръка в терминал.
Е, няма да им се уреди въпроса бе, ще им го ползвам Дебиана по мой си начин.

преди 47 минути, Белгиеца написа:

Щом ти е толкова трудно да проумееш че 90% от хората искат само да са ползватели на нещо което работи, без да им трябва да учат наизуст библията с команди за писане на заклинания в черния прозорец, ясен си ми.
В реалния живот по разни фирми и администрации никой освен поддържащите мрежите от компютри не пише от сутрин до вечер в черния прозорец. Хората ползват графична среда и изкарват пари с труда си. Вкъщи кой ти пише у терминал през 21-ви век ? И от какъв зор да го прави ?
Леле като четох на сайта на Дебиан разни страници с обяснения и там пълно с комади за писане, ама за всяко действие.
Тези хора явно не искат нормален човек да им ползва софтуера, или по-точно май искат от нормалните хора да направят нови последователи на тяхната религия култ към писането на команди на ръка в терминал.
Е, няма да им се уреди въпроса бе, ще им го ползвам Дебиана по мой си начин.

Нали ти казах че не ги чаткаш нещата и за двете ОС? И ти казах че Дебиан не  е за теб? Много добре знам защо е написано така Уикито му ти ако не знаеш може да те просветля ама дали си струва? Така че ми стана ясен що за скица си... Между другото и спеца по Уиндоус Тъмното острие шари в терминала, интересно защо ли? Има тук един @Валсо и той много врякаше кат теб по черния джам ама кат му показахме магията и сега все у него си ръчка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.