Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 28 минути, Белгиеца написа:

Аз пък се хванах на въдицата и го свалих и сложих на буутваща флашка убунту 19.10 с Гном.
Пускам го и му избирам да е на български, щото е само за временно без инсталация.
Егати идиотите, инсталира се само бг кирилица на клавиатурата. Уау !
А боза 10 ме питаше последно време дали искам още една подредба. Но негроидите от индонезия явно не знаят какво е кирилица. И после в лисицата как да напиша www.bnt.bg ? ха ха ха егати идиотите ...
Опитвам се да пусна онлайн видео от БНТ4 ама не става, вика ми че лиско не поддържал HTML5  и да съм пробвал Adobe Flash. А на сайта на адоб ми излиза прозорче да звънна на импулсен номер да дам 2€ да ми продиктували код да си сваля флаша . Ей ама тия от убунту са направо върхът на тъпотията. И му инсталирам кромиум и там тръгна видето, ама понеже идиотите от южна африка не знаят че в Европа ползваме колонки до монитора, ми пратили звука по HDMI до телевизора ми. Пуснах тв-то и поне имаше звук на него. Кликам на иконката горе за звука ама не ме отвежда до никакви настройки от къде да свири. А в бозата при същото кликане с втори клик вече си избрал аналоговия звук.

След 2 години успешно ползване на 3 компютри на Минт, се почувствах напълно изгубен в това убунту 19 с Гном.
А как ли би се почувствал човек който е виждал само уиндоус ?
Не, Гном не е за нормален човек ползвал само уиндоус до сега !

Пуснах после от флашката да го види и сина ми тоя Гном, ама на френски. И го карах детто то да се опита да го ползва, като той почти не е ползвал уиндоус и при всички случай е забравил от 2017г. до сега какво е било. Е, на него му хареса че излиза нарисувано ( стилизирано) едно африканско животинче и се опитва да отгатва къде да клика да намери как да настройва. За деца които не ползвали уиндоус, може би ще става и Гном щото не са обременени да са свикнали с лесното от бозата. Но пък после ще им е трудно да се ориентират в бозата като почнат да ги учат в училище на нея.
По-добре е без Гном !

Ми аз честно казано не съм ползвал Ubuntu на десктоп от поне 4-5 години и не ме бърка много, не съм и тръгнал да натрапвам на някой дали да ползва Linux и кой точно като цяло. Иначе си мисля, че лесно могат да се фикснат тези проблеми със клавиатурата и etc. ( на Fedora - Anaconda те пита за клавитура, но аз и друга локализация освен английски не ползвам). Колкото до Gnome, не е нищо особено, но от към ресурси в последните версии е доста по-добре отколкото беше преди.

преди 19 минути, bvbfan написа:

Това, че някой е прост, не означава да се дава за пример.

9г. съм работил по диагностициране на автомобилна електроника и писане на софтуер по тях, понякога картинката е доста жалка.
ПС: Аз не съм шофьор :) 

Ми изобщо не се и съмнявам :)

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Аз пък се хванах на въдицата и го свалих и сложих на буутваща флашка убунту 19.10 с Гном.
Пускам го и му избирам да е на български, щото е само за временно без инсталация.
Егати идиотите, инсталира се само бг кирилица на клавиатурата. Уау !
А боза 10 ме питаше последно време дали искам още една подредба. Но негроидите от индонезия явно не знаят какво е кирилица. И после в лисицата как да напиша www.bnt.bg ? ха ха ха егати идиотите ...
Опитвам се да пусна онлайн видео от БНТ4 ама не става, вика ми че лиско не поддържал HTML5  и да съм пробвал Adobe Flash. А на сайта на адоб ми излиза прозорче да звънна на импулсен номер да дам 2€ да ми продиктували код да си сваля флаша . Ей ама тия от убунту са направо върхът на тъпотията. И му инсталирам кромиум и там тръгна видето, ама понеже идиотите от южна африка не знаят че в Европа ползваме колонки до монитора, ми пратили звука по HDMI до телевизора ми. Пуснах тв-то и поне имаше звук на него. Кликам на иконката горе за звука ама не ме отвежда до никакви настройки от къде да свири. А в бозата при същото кликане с втори клик вече си избрал аналоговия звук.

След 2 години успешно ползване на 3 компютри на Минт, се почувствах напълно изгубен в това убунту 19 с Гном.
А как ли би се почувствал човек който е виждал само уиндоус ?
Не, Гном не е за нормален човек ползвал само уиндоус до сега !

Пуснах после от флашката да го види и сина ми тоя Гном, ама на френски. И го карах детто то да се опита да го ползва, като той почти не е ползвал уиндоус и при всички случай е забравил от 2017г. до сега какво е било. Е, на него му хареса че излиза нарисувано ( стилизирано) едно африканско животинче и се опитва да отгатва къде да клика да намери как да настройва. За деца които не ползвали уиндоус, може би ще става и Гном щото не са обременени да са свикнали с лесното от бозата. Но пък после ще им е трудно да се ориентират в бозата като почнат да ги учат в училище на нея.
По-добре е без Гном !

Пак нещо си оплескал както винаги...

преди 50 минути, petie1 написа:

Пак нещо си оплескал както винаги...

Който си го може, може си го !
А ти като не можеш да оплескаш един Гном и те е яд.

Обаче господин Влюбчовски последните 2 години забелязах че като търся информация как се прави нещо с някаква програма за в Минт и често намирам много повече писано за убунту. Или гугъла се бъзика нещо с мене или найстина има много повече за убунту.
И понеже си въобразявам че горе долу съм хванал цаката на пингвина, та може и да потърся някакъв вариант да ползвам направо някое от убунтута дето са без Гном.
А тоя Гномски и не знае каква е правилната канадска мултиезична подредба , разменил е местата на w и z.

:offtopic_s:

преди 48 минути, Белгиеца написа:

А тоя Гномски и не знае каква е правилната канадска мултиезична подредба , разменил е местата на w и z.

Май на теб ти е разместено нещо в главата. Как все на теб се случват разни неща и под линукс, и под Windows.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 17 минути, DarkEdge написа:

Как все на теб се случват разни неща и под линукс, и под Windows.

Тоя е направо като Anne-то :D . И двамата искат само да мрънкат, че целият свят се е съюзил срещу тях, да им прави гадно. Само че при нея е на здравна тематика, а при него - на софтуерна.

Вчера турих Ubuntu 19.10 с Gnome, досега съм ползвал основно Mint, и съм свикнал с него. Обаче успях да си направя нужните настройки, без да питам никого, освен Google, и в момента е пълноценно работеща ОС. И клавиатурни подредби му сложих, каквито ползвам, и Flash подкарах, даже и любимия си FastStone през Wine.

Като имаш желание да се справиш - намира се начин. Като имаш желание да мрънкаш - намира се причина :cool: .

преди 1 час, Белгиеца написа:

Който си го може, може си го !
А ти като не можеш да оплескаш един Гном и те е яд.

Обаче господин Влюбчовски последните 2 години забелязах че като търся информация как се прави нещо с някаква програма за в Минт и често намирам много повече писано за убунту. Или гугъла се бъзика нещо с мене или найстина има много повече за убунту.
И понеже си въобразявам че горе долу съм хванал цаката на пингвина, та може и да потърся някакъв вариант да ползвам направо някое от убунтута дето са без Гном.

Бе ти си рядък талант как пък нищо не направи един път да ти бачка както трябва нито с Уиндоус нито с Линукс?

Не се ебава Гугъл с теб а Минт беше базиран на Убунту а отскоро вече е базиран на дедо си Дебиан та драги ми белгийски Джокер в следвашите две години хъх мън ще четеш как се бачка с Дебиан...

ПС : Тия  часове ще ти пусна една снимка да се покефиш

преди 39 минути, RudeBoy написа:

Тоя е направо като Anne-то :D . И двамата искат само да мрънкат, че целият свят се е съюзил срещу тях, да им прави гадно. Само че при нея е на здравна тематика, а при него - на софтуерна.

Вчера турих Ubuntu 19.10 с Gnome, досега съм ползвал основно Mint, и съм свикнал с него. Обаче успях да си направя нужните настройки, без да питам никого, освен Google, и в момента е пълноценно работеща ОС. И клавиатурни подредби му сложих, каквито ползвам, и Flash подкарах, даже и любимия си FastStone през Wine.

Като имаш желание да се справиш - намира се начин. Като имаш желание да мрънкаш - намира се причина :cool: .

Ами имай предвид че и двамата са от Берковица, сега се чудя дали му пусна снимка на DreamboxEdit  та да оплакне очите

screen3.png

преди 16 часа, DarkEdge написа:

Как все на теб се случват разни неща и под линукс, и под Windows.

Като не си ползвал канадска мултиезична подредба, що философстващ ?
Пробвай я в боза 10 и в Минт и  после в Гном 19.10 и чак тогава питай що аз откривам бъговете.
На другите френски подредби точката се пише с 2 бутона едновременно, пък мен като ме мързи да натискам по 2 бутона и ползвам канадска за писане на френски, има си буквите с акцентите.
Ето тази бг буквичка също я имам на моята клавиатура - ѝ - а на клавиатурата на синчето я няма, бутонът го няма.
Или те е яд че написах истината за LTSC след като го пробвах и сега си търсиш начини да се заяждаш.

преди 15 часа, petie1 написа:

Бе ти си рядък талант как пък нищо не направи един път да ти бачка както трябва нито с Уиндоус нито с Линукс?

Ами имай предвид че и двамата са от Берковица, 

Бачкат си 3 пингвина на трима човека вкъщи. Бози 7 и 10 бачкат. Кво друго искаш, макинтош ли да подкарвам ?
Не съм от Берковица бе, криво си чел.

преди 15 часа, RudeBoy написа:

...а при него - на софтуерна.

Със задружните усилия на няколко човека пак не успяхте да ме прекарате да ползвам LTSC с неблагонадеждни начини на активация. От цели трима помощници получих файлове активатори и пак намерих защо е опасно да се разчита на LTSC без цифров лиценз. Те това ви тормози вас.
А Гном че е боклук, боклук е.

преди 16 минути, Белгиеца написа:

Със задружните усилия на няколко човека пак не успяхте да ме прекарате да ползвам LTSC с неблагонадеждни начини на активация. Те това ви тормози вас.

И цитираш мен?!? 

Извинявай, ама изобщо не ми дреме какво ползваш. Ти си единственият, който се тормози, с експериментите си с Windows. 

Писах ти преди време, и още го мисля - за теб е най-добре да си стоиш на Linux Mint. Той е простичък, лесен за употреба, не те притеснява с лицензи, ъпдейти, и други подобни. 

За да се справяш успешно с Windows, се иска малко по-високо ниво на интелигентност от твоето :cool:  .

преди 3 часа, RudeBoy написа:

И цитираш мен?!? 

Ми да, ти пръв започна в темата за 7-цата да ми хвалиш LTSC и Дедко и той дойде да ти приглася там.
Само че после се покри в миша дупка и не казваш по какво .exe си кликал за да го активираш и какво е променило то в Уиндоуса ти. Защото те е срам да не се изложиш как си се прекарал. А LTSC означава 2019 с база версия 1809 от есента на 2018г. Което означава че няма цифрова активация, така писа модераторът. Значи от много интелигентност си се прекарал сам с помоща на гугъл. Ама иначе ръсиш акъл по темите.
А и 38 годишният Дръндьо и той се е прекарал, ама той поне си призна преди да съм почнал аз лабораторните тестове. И само със три реда текстов кмс скрипт пък е преебушка, ама си го ползват тука разни горделиви хора.

Да бе, трябва си бая акъл да се сетиш да си активираш с цифров лиценз с ключ от 7-ца една 10-ка.

Ти на какво викаш "цифров лиценз"? Какъв друг има според теб - "аналогов"?... :D 

Единственият законен лиценз е който си купуваш от Microsoft. Всички други не подлежат на обсъждане в този форум.

Точка по въпроса.

// offtopic
Абе вие сериозно ли го краквате тоя Windows 10?
OEM-ки лицензи има навсякъде за без пари, стикери от стари лаптопи с Win 7 също. За 2-10 долара не си струва изобщо усилието.
Пък и тоя Windows като не е активиран - реално вече какво точно се променя в момента?

преди 1 час, borovaka написа:

Пък и тоя Windows като не е активиран - реално вече какво точно се променя в момента?

Не може да смениш цвета на темата.

преди 2 часа, borovaka написа:

..., стикери от стари лаптопи с Win 7 също. 

E па аз точно това им разправям че на лепенката на моят десктоп има ключ от 7-ца и с него съм инсталирал на 4 компютъра боза 10, ама те викат че било трябвало LTSC щото било върхът.

преди 2 часа, RudeBoy написа:

Ти на какво викаш "цифров лиценз"? Какъв друг има според теб - "аналогов"?... :D 

Според микромеките като се свържеш към техния сървър и те ти активират бозата 10, при тях си пазят цифров лиценз. После като ти я утрепат с някой нов апдейт и я инсталираш наново, те пак ти я активират защото познават вече компютъра ти. А LTSC 2019 не го активират те, а си вкарваш сам таралеж в гащите с 38 бодли или ти става администратор някой пъпчив циганин от Индия и рови на воля из машината ти всеки 7-ми ден, като бозата му съобщи сама новото ти ИП.
Това да пуснеш .exe файл който антивирусните го разпознават като зловреден, за да ти активира бозата до 2038г. е безотговорно поведение. Не знаеш после каква пролука е отворена и кой ще се възползва от нея и в кой момент.
Та ти си се прекарал по един от двата начина и се опитваш като току що насрало се бебе да си затраеш, а па то мирише яко акото. Трябва някой да ти смени памперса, иначе ще ти се изрине дупето и трябва после с талк да го ръсиш за да не ревеш като те сърби. Разкарвай я тази LTSC и слагай друга с цифров лиценз, че ни е болно за теб, съжаляваме те и страдаме от емпатия по другарче от форума изпаднало в дълбока заблуда.

преди 17 минути, Белгиеца написа:

Това да пуснеш .exe файл който антивирусните го разпознават като зловреден, за да ти активира бозата до 2038г. е безотговорно поведение. Не знаеш после каква пролука е отворена и кой ще се възползва от нея и в кой момент.

А ти кво очакваш от антивирусните, да ти кажат давай брато, кракни тая боза? Трябва да си много спрял за да ползваш антивирусни.

преди 21 минути, Hot Bastard написа:

А ти кво очакваш от антивирусните, да ти кажат давай брато, кракни тая боза? 

Очаквам тези дето са правили крака да дойдат да ми източат после банковата сметка.
А и при всички случай така активирана боза ще е лишена от апдейти. Ако я пуснеш да се апдейтва микромеките ще я утрепат по някое време, както правеха едно време с ХП. Изкарват ти едно прозорче долу че си жертва на пиратско копие.
Нали пуснах една команда от черния прозорец да ми покаже как е активирана. И излиза че няма кмс сървър от който да е активирана. По което микромеките ще познаят веднага че е кракната. А ти си градил система, инсталирал си софтуери, свикнал си ѝ и в един момент, няма вече боза ако я пускаш да се апдейтва. Е не е готино така. По-добре е с цифров лиценз и image да си я върнеш ако я утрепат с някой апдейт микромеките и да чакаш да го спрат те трепача.
С кракната боза интернет банкиране не се прави, иначе ще има ... майка плаче ... мани мани.

преди 6 часа, Белгиеца написа:

Или те е яд че написах истината за LTSC след като го пробвах и сега си търсиш начини да се заяждаш.

Колко пъти ти казах не ползвам Уиндоус от 3 години вече и хич не ми дреме ко си хакнал...

преди 6 часа, Белгиеца написа:

Бачкат си 3 пингвина на трима човека вкъщи. Бози 7 и 10 бачкат. Кво друго искаш, макинтош ли да подкарвам ?
Не съм от Берковица бе, криво си чел.

Абе кат те гледам не съм много сигурен дали не  си ги обозил стабилно и тях та ти до вчера викаше не можело да се подкарва ехе на Линукс...

Ами ти нарече Анне землячка което значи че си от нейния край тоест Берковица...

преди 18 минути, Белгиеца написа:

Очаквам тези дето са правили крака да дойдат да ми източат после банковата сметка.
А и при всички случай така активирана боза ще е лишена от апдейти. Ако я пуснеш да се апдейтва микромеките ще я утрепат по някое време, както правеха едно време с ХП. Изкарват ти едно прозорче долу че си жертва на пиратско копие.
Нали пуснах една команда от черния прозорец да ми покаже как е активирана. И излиза че няма кмс сървър от който да е активирана. По което микромеките ще познаят веднага че е кракната. А ти си градил система, инсталирал си софтуери, свикнал си ѝ и в един момент, няма вече боза ако я пускаш да се апдейтва. Е не е готино така. По-добре е с цифров лиценз и image да си я върнеш ако я утрепат с някой апдейт микромеките и да чакаш да го спрат те трепача.
С кракната боза интернет банкиране не се прави, иначе ще има ... майка плаче ... мани мани.

Само ше ти направат услуга ако ти спрат апдейтите. Не са чак толкова глупави микромеките. Всъщност те никак не са глупави, милиарди не се трупат с глупост.

Колкото до интернет банкирането.....не знам, не ползвам. Който ползва да му мисли. Обаче 99% от българите са с кракната боза и като гледам не ги хакват.

преди 4 часа, RudeBoy написа:

Цифров лиценз казва на дигиталния лиценз, но ако покаже аналогов лиценз ще го призная за втори път, че е уникален :D

преди 2 часа, Белгиеца написа:

И излиза че няма кмс сървър от който да е активирана. По което микромеките ще познаят веднага че е кракната

Че той KMS  "сървъра", може да е на машина (може и VM) в LAN и на тази машина, чрез FW на граничното устройство да забраниш всякакъв трафик извън LAN

преди 6 минути, street racer написа:

Че той KMS  "сървъра", може да е на машина (може и VM) в LAN и на тази машина, чрез FW на граничното устройство да забраниш всякакъв трафик извън LAN

Ама недей го мъчи с толкоз сложни неща бе той сега го е разбил кой си ти да му оспорваш успеха....:lol6:

:beer:

преди 10 часа, street racer написа:

Когато кмс сървърът има самият той легален лиценз от микромеките, той пише в машината която активира своите данни.
А при активация с кмс38 после като изпълня команда в черния прозорец и излиза че няма никакви данни за сървър който да го е активирал. Щом като аз го виждам това и микромиките ще го видят, ако иска апдейти от тях компютърът кракнат с кмс38. Не случайно фотографинът му е спрял апдейтите на негови LTSC и показва картинка че му е сложил само ръчно няколко апдейта подбрани от него. 

Предложих му на влюбчивият господин да спретне един кмс сървър да го палзваме тука заедно, ама той рече че не го интересува Уиндоус. Дадох му даже и линкове от къде се сваля и упътване как се инсталира.

преди 10 часа, petie1 написа:

...той сега го е разбил кой си ти да му оспорваш успеха....

Важното е че не съм клъвнал на въдицата да си вкарам сам таралеж у гащите с LTSC.
А пък днес четем че някой се замисля да се върне на LTSB.
Абе мазохисти разни, кво да ги правиш, не вземат да се влюбят в някой пингвин и да им свършват мъките с тая прокиснала боза.

Темата е за начинаещи в Linux пък Белгиеца ви учи как да краквате Windows :wors:

А Белгиеца си прецака пингвина преди час.
Отишъл съм на убунту сайта и кликам там да инсталира нещо ама не казват коя версия е, а само че е за 16.04
Като се отвори едно прозорче да инсталира и кликам на детйли и показва едно черно в сивото и там, олеле стара версия ми пробутват. А сега де ? Няма бутон анулирай или откажи. Веднъж тръгнал ли е черният прозорец те води до гроба явно. И му спрях тока, за да спре да инсталира. Е, спря, ама сега не бачка Synaptic и не може да се инсталират повече програми, щото му е бил объркан списъка на пакетите.
Абе пингвинисти, ако спре тока сам кво се прави, а ?
Почваш нова чиста инсталация , ха ха ха ... заради някава дреболия дето си почнал да я инсталираш и е бил прекъснат процеса.
Я го виж ти тоя пингвин какъв капризен бил.

преди 10 часа, Белгиеца написа:

Предложих му на влюбчивият господин да спретне един кмс сървър да го палзваме тука заедно, ама той рече че не го интересува Уиндоус. Дадох му даже и линкове от къде се сваля и упътване как се инсталира.

И за какво да ти  вдигам KMS сървър? Вдигни ти нали ти си кракера? :lol6:

преди 20 минути, Белгиеца написа:

Отишъл съм на убунту сайта и кликам там да инсталира нещо ама не казват коя версия е, а само че е за 16.04
Като се отвори едно прозорче да инсталира и кликам на детйли и показва едно черно в сивото и там, олеле стара версия ми пробутват. А сега де ? Няма бутон анулирай или откажи. Веднъж тръгнал ли е черният прозорец те води до гроба явно. И му спрях тока, за да спре да инсталира. Е, спря, ама сега не бачка Synaptic и не може да се инсталират повече програми, щото му е бил объркан списъка на пакетите.
Почваш нова чиста инсталация , ха ха ха ... заради някава дреболия дето си почнал да я инсталираш и е бил прекъснат процеса.

Ами отваряме черния прозорец и си го ремонтираме кат пичове а не кат разни белгийци наново да инсталираме :lol6:

Crt+C За какво ли служи интересно?

преди 1 час, Белгиеца написа:

Тези от Canonical са те цакали казваш днеска с по стара версия, как все на теб се случват такива неща :D

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.