Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 18 минути, Белгиеца написа:

Хубаво, той иска и аз ги намирам и свалям и тях, ама за libdbus1-3 ( = 1.12.2-1ubuntu1.1) не иска да се инсталира щото му пречела версията която е вече инсталиране в Минт.

Правилно - не джуркай дълбоко системни компоненти.

преди 18 минути, Белгиеца написа:

Понеше имам една торба обективи и бая съм си играл с Фотошопски, преценявам че Xsane ми позвалява аз да решавам какъв ще е крайният резултат при копиране на черно бели страници с текст на тях.

Да, абсолютно!

преди 16 часа, p4p написа:

Виж тази снимка:

https://i.imgur.com/QcnxriV.png

Тук кирилица / латиница   също е приблизително 50 / 50.

И това е неприятно. 

И по горната логика не трябва да се посещава форума.   ;)

Да, схващам накъде биеш. Не е като да не оцянявам труда на разработчиците и преводачите, които много са се старали за да докарат тази функционалност.

Аз обаче много съм си играл - с имана на кирилица, английски, български на латиница. Правил съм по няколко конверсии напред и назад. Най-после стигнах до извода, че на ниво файлова система, иманата трябва да са приоритетно на английски. Напълно съм съгласен ,че едно е да пише "Books", а съвсем друго „Книги“. Обаче на мен не ми войдисва друго яче. Когато се появи нещо на английски, все едно в мозъка ми трбва да се спре един конвейр и да се пусне друг. Също така трябва да щракам с клавиатурата по няколко пъти, като се движа от командната линия. Файловата система и 99,9% от софтуера няма да се объркат, но какво ще се случи при трансфер през мрежата - не е чак толкова сигурно и много зависи какви системи играят по пътя.

Колкото и да е странно, заглавията във форума не ме дразнят. Може би защото са термини и т.н. Обаче файл „Таратайки.odt“ и комбинации от типа на „Работен плот“ + „dwhelper“ ме дразнят нечовешки. Сигурно мога да се назоря да си препрограмирам психиката, но не виждам особен смисъл.

Между другото в бележника ми и в съдържанието на файловете, 80% от низовете са на кирилица. Включително категориите /ала директориите/. Там съвсем пълноправно кирилицата си доминира и работи хармонично.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 4 часа, Белгиеца написа:

за софтуер който работи по-зле от безплатния Xsane

Това за 5 минути ползване ли го разбра?

Философията му на този Vue scan e като за неразбиращи потребители, да ги затрупа с менюта с цел да ги впечатли че много работа е свършена от майстора, ама резултатът е такъв какъвто той е решил според него че трябва да бъде

Брях, ти за 5 минути разбра и каква е философията на VueScan!

Неразбиращите потребители ги затрупва с менюта, защото тия менюта са за рзбиращи потребители. С тия менюта имено, така може да си нагласиш параметрите за сканиране, че да не обработваш на друга програма след това. Ти нали това искаше? Ама само не става. Трябват и малко знания.

отпечатаните листове са пълни с черни точици и се е престарал, буквите са станали на стълби.

Това е имено поради липса на знания от твоя страна да работиш с тая програма.

Никой не ти е крив. Погледни първо "гредата в твоето око"...

преди 48 минути, vpvelev написа:

Това за 5 минути ползване ли го разбра?

:)  И аз така щях да кажа, обаче щом има силни впечатления не бих му ги развалял. Долу-горе същото става с Linux и обикновено завършва по-лошо, отколкото ако нищо не казваш.

преди 4 часа, Melmak ® написа:

Най-после стигнах до извода, че на ниво файлова система, имената трябва да са приоритетно на английски.

С това съм съгласен. Все пак с компютри се занимавам повече от 35 г.

Но не и с всичко друго. Българският език трябва да е основен за системата и графичната среда. Все пак не всички са администратори. А и доста хора, като мен, никога не са учили английски. Благодаря на всички добри хора ( @cybercop ...) за превода на някои системи и среди. Дано се намери такъв и за Плазмата.

;)

https://i.imgur.com/hruzbG2.png

https://i.imgur.com/ulYh8Hp.png

spacer.png

преди 5 часа, vpvelev написа:

Това е имено поради липса на знания от твоя страна да работиш с тая програма.

Абе ти ми давай заглавията на програми, после аз сам ще си преценявам коя да ползвам, според моите критерии.
Не е възможно да нагласиш веднъж за винаги параметри и да работи за всички сканирани листа, така че да няма сив фон не съществуващ на оригиналния лист и да не са по-бледи буквите от оригиналните .
На някои листа има и по-ситни букви, които ще поизчезнат ако е прекалено светло. На други има и цветен текст, които трябва да видим в черно бяло и т.н.
Това което мен ме интересува е да печати принтера ползвайки черното мастило и да е приемливо после за четене от разни очилати чиновници. А това става чрез контрола на очите ми, не става с разучаване на търговски продукт за 68 евро.

На снимката горе вляво са оригиналите, вдясно е резултатът от моите поправки.
Ако мога да правя това, дали ще мога да ползвам някаква тъпа комерсиална програма, а ?

п.п. 
на последната мадама направо съм и нарисувал липсващата част от устните, без настройки в тъпи комерсиални продукти, а на око.

преди 5 часа, vpvelev написа:

Брях, ти за 5 минути разбра и каква е философията на VueScan!

Цялата му работа на Джокера  ака Белгиеца с Линукс е такава

преди 27 минути, petie1 написа:

Цялата му работа на Белгиеца с Линукс е такава

Той Белгиеца и лайтрум на уин не е искал да ползва безплатно, просто защото не му харесва философията му.
Прекарал съм се да свикна с фотошопа от едно време, ама на синчето му викам да свиква с Гимп и да бяга далече от търговски програми дето само искат да ти приберт парите, за нещо което го има безплатно.
А сега фотошапът е с месечен абонамент, ха ха ха ...
На тема за линукс все пак мисля, че е позволено да изпитваме отвръщение от разни печелбари, продаващи нещо което същесвува и безплатно.

А ти забелязвам че не помагаш, траеш си.
Яд ли те е нещо че като ми кажат само едно име да знам какво да търся и хоп готово инсталирал съм го без писане на команди ( в повечето случаи ) ?
За принтера ми каза един човек gutenprint  и готово, намерих го и го инсталирах сам без дългите команди които ми обясняваше на темата за Минт. Нищо че моята версия ме лъжеше че съм с уж най-новия.
Що па трябва всички да пишем команди, като за убунту има готови .deb файлове ?

преди 3 минути, Белгиеца написа:

А ти забелязвам че не помагаш, траеш си.
Яд ли те е нещо че като ми кажат само едно име да знам какво да търся и хоп готово инсталирал съм го без писане на команди ( в повечето случаи ) ?
За принтера ми каза един човек gutenprint  и готово, намерих го и го инсталирах сам без дългите команди които ми обясняваше на темата за Минт. Нищо че моята версия ме лъжеше че съм с уж най-новия.
Що па трябва всички да пишем команди, като за убунту има готови .deb файлове ?

Че тва което са ти дали колегите е най доброто за Линукс(xsane) и  затва си трая нямам какво да добавя... А за търсенето те виждам колко се оправяш в една тема ти подсказах как Гугъл пускат оригинален Андроид на компютъра, всичко го има в изходен код тва че ти не знаеш как да си го компилираш е твой проблем и в една друга тема ти казах че конзолата е много по бърза от графичната среда

Да бе да, хей сега ще почна да компилирам сам, щото си няма готов х86.
А в оригиналния отваряш ли табове в браузъра ( като чели си в уин или линукс) или си мисли че си с телефон и те кара да правиш както е в телефона, нищо че си на голем екран?
И оригиналния ще рабити ли с ЛАН кабел свързан в рутера или само с Wi-Fi  ?
И от къде ще му търся и как ще му слагам драйвери за звуковата карта например.
Ехееее , то била дълга и широка тая разправия аз да съм откривал топлата вода сам.

През миналия век като ме накараха да ходя на курс по MSDos никак не ми допадаше писането в черния прозорец, то първобитна работа бе ... ще му уча аз хиляди команди наизуст, от къф зор 

преди 1 час, Белгиеца написа:

На някои листа има и по-ситни букви, които ще поизчезнат ако е прекалено светло. На други има и цветен текст, които трябва да видим в черно бяло и т.н.

Точно затова ти писах, че може да се настрои, а не за тия снимки които си сканирал. Защото от това се оплака и преди, а сега даваш доказателства със съвсем друго - снимки.

преди 11 часа, Белгиеца написа:

... отпечатаните листове са пълни с черни точици и се е престарал, буквите са станали на стълби.

Ето тук в VueScan може така да настроиш нещата че дори ситен и сив текст да стане по-черен въпреки, че изсветляваш цялата страница, за да не сивее фона.

Capture.png

Ама то и в Гимп може да се настроиват много работи, ама аз имам жена и ако почна да ѝ показвам този прозорец който си пуснал сега, тя ще си купи нов принтер със скенер в него. Едвам съм успял да ѝ обясня че с принтер с мастило от бутилки е по-ефтино печатането. Сега за 135 милилитра черно оригинално канонско мастило е 13 € и нещо, а другото черно мастило което не е от бутилки за същите пари е само 19 милилитра. А тя е голяма печатарка понякога.
Трябва да е интуитивно разбираемо как се работи с него и да има малко бутони които да се пипат.
Оня другият Xsane ще върши работа. За сега само прави мизерии като му кажа директно да отпечати на новия принтер сканирания лист от стария, без дори да записва файла никъде. 

преди 14 минути, Белгиеца написа:

Трябва да е интуитивно разбираемо как се работи с него и да има малко бутони които да се пипат.

Когато трябва да се направи от нищо - нещо, трябват повече бутони. А в VueScan са и интуитивни. Кои бутони не ти са ясни от горната картинка?

Жена ти ще се научи, не я подценявай :)

преди 14 часа, vpvelev написа:

Кои бутони не ти са ясни от горната картинка?

Всичките бутони в целия софтуер не са ми ясни, пълна мъгла са ми, страх ме от тях, предизвикват ми чувство за тревожност и несигурност.
Това е същото като да ме питаш кои бутони не са ми ясни в Убунту ( ама не КДЕ ) а другия неговия боклучив облик.
2014 март месец ми пращат една реклама вкъщи и отивам да си купя лаптопче от францата, че решили да го дават за 200€ само. Я познай какво не ми е било ясно в Уиндоус 8. И как така цялата планета ревна против микрософт и изкараха версията 8.1.
Аз искам да управлявам черно бяло печатане, а ти ми пробутваш настройки по отделен цвят. Па и монитора даже да съм бил избирал как е настроен, па отделните цветове да съм бил пипал, па криви , па това , па онова .... ееееееееее, аз да не съм професионален печатар подготвящ модно списание ?
Показал съм ти снимка да видиш че ако искам нещо ще стане.  Вижда се също че е ползван никонски софтуер , пак платен ама кракнат за обработка на RAW снимки. И там има настройки колкото щеш, ама имаше смисъл да се разучават и ползват. Но, сега вече го нямаааааа, пуснали са друг от Никон, те така.
А за едно сканиране трябва да е лесно, просто и бързо. Не искам да има 1000 настройки и след три години софтуерът вече да не съществува, както за жалост се случва с платените продукти.

Но, на теб ако си ти харесва, еми ползвай си го със здраве.

Аз предпочитам да е лесно даже в линукс. Други хора предпочитат да е сложно и трудоемко, така им е готино. За мой късмет има .deb файлове за инсталиране от убунту и не ми пука че в линукс сектите било модерно да се пишат команди в черния прозорец. Ползвам си правото да ме мързи.

преди 6 минути, Белгиеца написа:

Аз искам да управлявам черно бяло печатане, а ти ми пробутваш настройки по отделен цвят.

Black point и White point за цветно ли е?

Не разбираш ли какво искам да ти кажа или се правиш, че не разбираш?

Говоря точно за черно-бяло сканиране, за което се оплакваш, че като изсветлиш фона да не е сив и буквите стават много светли или изчезват.

То ако това което сканираш е лист с текст с идеален контраст, тогава не ти трябват много бутони за настройка. Но когато текста е с лош контраст или е цветен, при което цветното при конвертиране става в нюанси на сивото, тогава имено ти трябват много бутони, за да оправиш нещата.

преди 16 минути, Белгиеца написа:

Показал съм ти снимка да видиш че ако искам нещо ще стане.

Това да сложиш очи, зъби или устни е урок от първи клас.

По-трудно е имено да направиш контрастен ситен текст или такъв, който едва се вижда, защото документа, който сканираш е с лошо качество.

преди 35 минути, vpvelev написа:

Това да сложиш очи, зъби или устни е урок от първи клас.

А последното да резнеш клончето от пред устните ѝ от кой курс е ?

Понеже сме уж в демокрация сега, имаш пълното право да защитиш честа на Vue scan като отвориш тема с уроци по ползването му. Аз така  правя, като успея да подкарам Acestream в Минт пускам тема и стъпка по стъпка обяснявам как е станало. Като хвана безплатно десетки тв канали на български от сателити, отварям тема и обяснявам как се прави. През 2006г. преведох на български един софтуер за безплатно говорене до стационарни телефони и го пусках тука да си го свалят барабар с обясненията кое как се прави. За последно обясних в една тема, че модераторката го лъже един че било трябвало да плащах за боза 10 и тя изтри текста ми от яд.
Ако искаш да го "продадеш" този Vue scan, трябва да съблазниш читателите по някакъв начин, щото и с тези разправии да трябва да му търсят кийген за в уин и после да се опитват да го ползват в Минт,  работата стана дълга и широка.
Аз съм питал за безплатна програма, не за платена.

преди 22 минути, Белгиеца написа:

А последното да резнеш клончето от пред устните ѝ от кой курс е ?

То е същото, като да сложиш и липсващия зъб.

преди 22 минути, Белгиеца написа:

Аз съм питал за безплатна програма, не за платена.

Мисля, че всичко тръгна от тук:

Цитат

Имали някаква свестна програма за сканиране ( от Канон при мен ) на текстове А4 , без да излиза светло сиво около текста и без да е прекалено избелял черният текст. 

Досега се мъча за това имено да ти помогна.

Защо мислиш че искам да продавам VueScan? Гледам коя ще свърши най-добре работа за това в червено.

Щом Xsane ти върши работа - добре. За VueScan продилжих да пиша, защото ти пишеше неверни неща за нея и то без да си я пробвал.

преди 19 часа, Белгиеца написа:

Оня другият Xsane ще върши работа.

от gimp менюто
file-create-xsane

също

libreoffice writer
вмъкване - мултимедия - сканиране

преди 19 часа, Белгиеца написа:

За сега само прави мизерии като му кажа директно да отпечати на новия принтер сканирания лист от стария, без дори да записва файла никъде. 

Това няма да е лесно.
По скоро  сканираните файлове от единия принтер да се съхраняват в папка,а другия веднага ги отпечатва автоматично,като се ползва и cron.
Тука има нещо започнато:
https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1726874

преди 21 часа, Белгиеца написа:

Това което мен ме интересува е да печати принтера ползвайки черното мастило и да е приемливо после за четене от разни очилати чиновници.

Не знам какво се отпечатва,но има значение и какви шрифтове се използват за тази цел.
Едно търсене с ключов израз :
fonts designed to be printed
шрифтове, предназначени за отпечатване

Определени шрифтове се визуализират добре върху дисплей,но не и върху хартия.

преди 21 часа, Белгиеца написа:

А това става чрез контрола на очите ми, не става с разучаване на търговски продукт за 68 евро.

Разбира се че най-доброто е което ти харесва на теб и че очите са на първо място.

Понеже 10 пъти го повтаряш, да посоча - за 68 евро /приблизително/ е Pro версията. Която е вечен лиценз. И между другото върви идеално на 3 различни платформи. Кой друг прави това? Направо ще ти кажа, почти никой. А ако има вечен лиценз той обикновено е много по-скъп.

Разбира се, най-хубаво да е отворен код, че да може всеки да го ползва, но не винаги е възможно. Авторът е свършил страхотна работа, напълно го оправдавам за толкова функции.

преди 2 часа, nick_dimitrov написа:

Това няма да е лесно.

E па аз като не съм знаел, че е нямало да е лесно и вчера проработи при мен, само че резна два пъти по 1 см отгоре от страницата. Сега не мога да го пробвам, щото е събота вечер и имам телевизионни задължения.

.Опитвам се да инсталирам Линукс на един компютър,но нещо не ми се получава.Пробвах с Ubuntu и Mint,различни флашки-резултата е същия-това което е на снимката Ако може да ми помогне някой ,моля.

линукс проблем.jpg

току-що, Filomatis написа:

.Опитвам се да инсталирам Линукс на един компютър,но нещо не ми се получава.Пробвах с Ubuntu и Mint,различни флашки-резултата е същия-това което е на снимката Ако може да ми помогне някой ,моля.

Какъв е хардуера на компютъра?

Дъно, процесор, памет, диск...

С коя програма записа линукса на флашките?

За съжаление не е при мен в момента компютър,стар е,но са му инсталирали Windows10и е страшно бавен.Иначе и  с Rufus и с BalenaEtcher пробвах,резултата е един и същ.Явно в компютъра е проблема,защото на друг тръгват без проблем.

Провери дали check sum-ата съвпада (md5, sha1 или sha256) и не използвай Rufus https://en.opensuse.org/SDB:Create_a_Live_USB_stick_using_Windows (ImageUSB или SUSE Studio ImageWriter) https://www.linuxliveusb.com/en/download Rufus и подобен софтуер не записва правилно, като при много дистрибуции дори не тръгват.

здравейте при опит да инсталирам KDE plasma на linux mint 19,3 чрез терминала ми показва че има счупени пакети опитах с синаптик да разбера кой са но греда синаптик  не показва нищо има ли начин с терминала да разбера кой са и да ги поправя

преди 36 минути, ninov написа:

здравейте при опит да инсталирам KDE plasma на linux mint 19,3 чрез терминала ми показва че има счупени пакети опитах с синаптик да разбера кой са но греда синаптик  не показва нищо има ли начин с терминала да разбера кой са и да ги поправя

sudo dpkg -l | grep ^..r

Опитай следното :

sudo apt-get update

sudo apt-get install -f

sudo dpkg --configure -а

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.