Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 2 часа, valio57 написа:

Има възможност за направа на филм. Има интересни възможности за направа на надписи за начало и край на филми.

https://www.openshot.org

https://www.openshot.org/user-guide/

https://www.openshot.org/blog/2018/03/02/masks-transitions-video-tutorial/

https://www.kaldata.com/софтуер/openshot-video-editor-294290.html

OpenShot Video Editor 2.4.4

https://i.imgur.com/SkWR92I.png

Kdenlive 19.12.2

pitivi

Avidemux

Cinelerra-GG
https://cinelerra-cv.org/five/pkgs/

mkvtoolnix

Shotcut

Flowblade

VidCutter

...

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Пълно е с много добри програми за видео обработка под Линукс. Kdenlive е много мощен софтуер, а все повече популярност набира и Olive, с която може да се прави в общи линии всичко.

Аз използва Openshot, който също е много богат на опции и настройки.

Под Линукс записвам и обработвам аудио, дрънкам на китара, може да се композира музика, оправям си и снимките с GIMP, който е много по-способен, от колкото хората си мислят

Здравейте, това ми е някакво дежавю, но не помня как го оправих. Имам дерт с КДЕ и шрифтовете и общия вид на сраниците. И не помня как сее оправя.

http://store.picbg.net/pubpic/BD/38/ebdfe08e5e55bd38.png

Когато отида в настройките и Fonts, и се Force font DPI и променя стойността (на 120, зададена по подразбиране на 96), бутонът Apply остава неактивен и нищо не се променя.

Здравейте,
Копирам си въпроса от друг форум, където все още очаква одобрение за публикуване:
Първият ми допир до Линукс беше вчера, когато получих новия си лаптоп....
Малко предистория..от няколко месеца търсех нов лаптоп без операционна система, на който да сложа уин 7. Голям противник съм на 10-ката и никога не бих го инсталирала. Най-накрая намерих "уж" каквото ми трябва, поръчах го и.....изненада-дойде с Endless OS. Както и да е, в последствие се оказа, че не мога да инсталирам уин7, защото няма драйвери за хардуера  :( Компютърът е този : https://www.asus.com/us/Laptops/ASUS-ZenBook-15-UX533FD/
Можете ли да ми препоръчате дистрибуция, която да изглежда максимално близко до уин7, за да мине по-лесно прехода ми от уиндоус към линукс? Компютъра ще се ползва предимно за филми, интернет, игри от сорта на Мystery case files и може би Photoshop, aко разбира се е възможно да тръгнат под линукс.
Благодаря предварително!

modify_inline.gif

преди 9 минути, klaris написа:

Можете ли да ми препоръчате дистрибуция, която да изглежда максимално близко до уин7, за да мине по-лесно прехода ми от уиндоус към линукс?

За да стане да прилича визуално на Уин 7 с Линукс Минт съм направил точно това.
Иначе няма линукс който да функционира като уиндоус.
Трябва да му свикнеш на Линукс Минт, после няма да искаш да помиришеш даже уиндоус 10.
Щом като 2017г. тогава на 10 годинки детето ми се справи да го ползва, след като беше ползвало Уиндоус 10 на лаптопче, значи и ти ще се справиш. Па и булката ми и тя миналата година се справи с Линукс Минт.

А иначе, само за проба, свали си на една флашка PCLinuxOS и зареди от нея да видиш как веднага си работиш с него, без нищо да разбираш. Ама после, по-късно като искаш да питаш нещо ... еми няма кой да ти помага на бългаски за този последния.

преди 39 минути, klaris написа:
Здравейте,
Копирам си въпроса от друг форум, където все още очаква одобрение за публикуване:
Малко предистория..от няколко месеца търсех нов лаптоп без операционна система, на който да сложа уин 7. Голям противник съм на 10-ката и никога не бих го инсталирала. Най-накрая намерих "уж" каквото ми трябва, поръчах го и.....изненада-дойде с Endless OS. Както и да е, в последствие се оказа, че не мога да инсталирам уин7, защото няма драйвери за хардуера  :( Компютърът е този : https://www.asus.com/us/Laptops/ASUS-ZenBook-15-UX533FD/
Можете ли да ми препоръчате дистрибуция, която да изглежда максимално близко до уин7, за да мине по-лесно прехода ми от уиндоус към линукс? Компютъра ще се ползва предимно за филми, интернет, игри от сорта на Мystery case files и може би Photoshop, aко разбира се е възможно да тръгнат под линукс.
Благодаря предварително!

modify_inline.gif

Слагай уиндолс 12! Голям привърженик ще му станеш. Мани ги тия Линукси.

преди 39 минути, klaris написа:

По-добре е да пробваш сам няколко дистрибуции. Например Linux Mint или Zorin OS. За последния казват че бил най-близо до Windows.

https://zorinos.com/

Photoshop за какво ще го ползваш? Ако няма да правиш с него неща, които са за печатница, то GIMP е отличен негов заместител. Ако ще обработваш снимки например. Дори има и някои по-добри неща от него.

преди 33 минути, klaris написа:
Здравейте,
Благодаря предварително!

modify_inline.gif

За да ти прилича хептен на Уиндоус си тури някое дистро с КДЕ Плазма и го настрой с темите препоръчвам ти openSUSE Leap чудесна интеграция с КДЕ Плазма. За игрите се ползва WINE, Фотошоп със сигурност няма да тръгне под Виното или ако имаш късмет ще тръгне ама... GIMP ползвай ако не си професионалист , не е лоша

току-що, vpvelev написа:

По-добре е да пробваш сам няколко дистрибуции. Например Linux Mint или Zorin OS. За последния казват че бил най-близо до Windows.

https://zorinos.com/

Photoshop за какво ще го ползваш? Ако няма да правиш с него неща, които са за печатница, то GIMP е отличен негов заместител. Ако ще обработваш снимки например. Дори има и някои по-добри неща от него.

Ментата не става за игри трябва  КДЕ Плазма

преди 43 минути, klaris написа:
Мystery case files и може би Photoshop

Тези няма да тръгнат на Linux. 

Не знам какво точно правиш на Photoshop, и дали е възможно да го правиш на Gimp , който идва като част от Linux.  За играта - може да пробваш да я инсталираш през Wine, ама нямам идея какъв ще е резултатът.

Най-добре - забравѝ предразсъдъците, и си сложи Windows 10. Не е толкова лош, като му посвикнеш.

преди 14 минути, мадафака написа:

Слагай уиндолс 12! Голям привърженик ще му станеш. Мани ги тия Линукси.

Стига лъготи с тва менте бре

преди 2 минути, petie1 написа:

За да ти прилича хептен на Уиндоус си тури някое дистро с КДЕ Плазма и го настрой с темите препоръчвам ти openSUSE Leap чудесна интеграция с КДЕ Плазма. За игрите се ползва WINE, Фотошоп със сигурност няма да тръгне под Виното или ако имаш късмет ще тръгне ама... GIMP ползвай ако не си професионалист , не е лоша

Благодаря ти за отговора, но нищо не разбирам...КДЕ Плазма..?!?

преди 3 минути, RudeBoy написа:

Тези няма да тръгнат на Linux. 

Не знам какво точно правиш на Photoshop, и дали е възможно да го правиш на Gimp , който идва като част от Linux.  За играта - може да пробваш да я инсталираш през Wine, ама нямам идея какъв ще е резултатът.

Най-добре - забравѝ предразсъдъците, и си сложи Windows 10. Не е толкова лош, като му посвикнеш.

Фотошопа го дадох като пример, нямам кой знае какъв специализиран софтуер освен него..А и стария лаптоп си функционира, макар и с външно охлаждане :D Win 10 -в никакъв случай! За линукс съвет?

преди 1 минута, klaris написа:

Благодаря ти за отговора, но нищо не разбирам...КДЕ Плазма..?!?

Ето ви клипче с една от добрите графични среди за Линукс

преди 1 минута, klaris написа:

Не го виждам!

Клипчето ли?

преди 8 минути, petie1 написа:

Ето ви клипче с една от добрите графични среди за Линукс

мале тия как нагло са копирали уиндолс 12-ката!

преди 2 минути, klaris написа:

Да

Ако пишете от телефон може да има такъв проблем иначе би трябвало да се вижда вградено

преди 16 минути, petie1 написа:

Ментата не става за игри трябва  КДЕ Плазма

Игрите ги играя на Gnome 3. Минах Wolfenstein II the new colossus, Shadow of the Tomb Raider и в момента инсталирам Far Cry New Dawn :)

току-що, мадафака написа:

Абе Серж ака Брат Винкеларий KDE е на поне 20 години преди твоето измислено мента

току-що, vpvelev написа:

Игрите ги играя на Gnome 3. Минах Wolfenstein II the new colossus, Shadow of the Tomb Raider и в момента инсталирам Far Cry New Dawn :)

А добре ама доколкото знам Ментата е с канела а и мозо казваше че е най добре с КДЕ

преди 4 минути, petie1 написа:

А добре ама доколкото знам Ментата е с канела а и мозо казваше че е най добре с КДЕ

Мисля че повече е от дистрибуцията. С Arch и подобните му, май вървят най-безпроблемно игрите.

Би трябвало и с Ubuntu, защото всички за него работят.

преди 1 минута, vpvelev написа:

Мисля че повече е от дистрибуцията. С Arch и подобните му, май вървят най-безпроблемно игрите.

Би трябвало и с Ubuntu, защото всички за него работят.

Е да ама мислиш ли че Кларис ще се справи с Арч?

преди 8 минути, petie1 написа:

Е да ама мислиш ли че Кларис ще се справи с Арч?

Защо да не се справи? Всеки е започнал отнякъде. Само да има време и желание. Всичко се учи.

Щом не е пробвал досега Linux, то и Mint ще му е труден. Въпреки че повече е въпрос на навик. В Windows е свикнал и знае къде да търси разни настройки, а тук в Linux те са на друго място и по друг начин.

Добре че не знаех с какво се захващам и затова смело и безотговорно започнах с Gentoo :)

Но повечето неща ги научих от там.

А специално за игрите - виното и вулкана толкова напреднаха, че вероятно на много дистрибуции и среди ще могат вече да се играят.

преди 29 минути, мадафака написа:

Да не би случайно Майкрософт да са го преименували на Мадафака, пък ние и целиот свет нищо да не знаем? :comp_virus:  :lol6:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.