Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Няма как да ти каже, той не иска да откача и закача кабели, ползва го на една машина със само един твърд диск (теоретично). Мързел, някъв.

Опа, пропуск, а виртуалката щом е за без пари е "сиренце", нали?

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 785,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Кажи какви са предимставата на виртулка върху Минт вместо Андроид на отделен диск за 12 евро ?

Ето най-важните;

1. Работш върху guest OS докато ри работи host OS

2. Бързо и лесно копираш виртуалните дискове, което веднъж сторено, спестява много време. Например аз имам базови инсталации на доста дистрота и ги клонирам за проби, разучаване и т.н. Като стане яко мазало, трия я и появам на ново или от базовия клонинг, или на по-късен (ако съм направил). Което става елементарно и бързо, а не като на стандартна host OS

3. Може да си пуснеш повече от една ОС едновременно

4. Може да си местиш guest ОС където ти е кеф - на другите ти компютри, по торенти ако щеш. Може дори на флашка или MicroSD карта и да си ги носиш в портфейла.

5. По-лесно е за мрежово управление и анализ. Ако имаш рутер и искаш host OS да няма нет, а guest OS - да, един бридж и готово. Ако имаш различни ОС, които зареждаш на един комп, то те са с еднакви физически адреси и т.н.

преди 6 часа, borovaka написа:

@ninov Това НЕ ГО ПРАВИ. Ако смениш БИОС-а ти да е legacy - Windows-a няма да boot-не изобщо с default-ните настройки. Просто влез в BIOS-a намери къде е опцията "reset to default" - Върни си първоначалните настройки, след това изключи secure boot-a и опитай пак да boot-неш Linux-a (през boot menu)

А и така става, верно че Уиндоус 10 не буутваше с Legacy

преди 3 часа, бат'начо написа:

Няма как да ти каже, той не иска да откача и закача кабели, ползва го на една машина със само един твърд диск (теоретично). Мързел, някъв.

Опа, пропуск, а виртуалката щом е за без пари е "сиренце", нали?

Debian Buster му е отговорил вече

преди 1 час, DebianBuster написа:

Ето най-важните;

2. Бързо и лесно копираш виртуалните дискове, което веднъж сторено, спестява много време. Например аз имам базови инсталации на доста дистрота и ги клонирам за проби, разучаване и т.н. Като стане яко мазало, трия я и появам на ново или от базовия клонинг, или на по-късен (ако съм направил). Което става елементарно и бързо, а не като на стандартна host OS

3. Може да си пуснеш повече от една ОС едновременно

4. Може да си местиш guest ОС където ти е кеф - на другите ти компютри, по торенти ако щеш. Може дори на флашка или MicroSD карта и да си ги носиш в портфейла.

5. По-лесно е за мрежово управление и анализ. Ако имаш рутер и искаш host OS да няма нет, а guest OS - да, един бридж и готово. Ако имаш различни ОС, които зареждаш на един комп, то те са с еднакви физически адреси и т.н.

И можеш да си тестваш за бацили без опасност за реалната машина  и да си зяпаш любимите на Джокера руски сайтове

преди 5 часа, Белгиеца написа:

Ами например за да излъжа Вайбъра да ми направи регистрация все едно че имам смартфон или табрет.
Или за да пусна Да Плейъра все едно че имам Андроид телефон или таблет, без да ми трябват виртуални машини инсталирани върху Уиндоус.
Или за да има с кого да си пробва детето с неговия таблет някое ново приложение за разговори и т.н.
Сега гледам че им е паднала цената на по 12 евро на твърдите дискове и май ще си купя още 1.
Ти нали няма да ми се караш после.

Вайбъра е наличен и за Линукс ама щом така ти харесва, имай предвид че KVM на Линукс е доста по мощен от Virtualbox и може да ти подкара оригинален Андроид,ами парите са си твои харчи си ги като искаш на мен не ми пука

преди 17 часа, borovaka написа:

@ninov Това НЕ ГО ПРАВИ. Ако смениш БИОС-а ти да е legacy - Windows-a няма да boot-не изобщо с default-ните настройки. Просто влез в BIOS-a намери къде е опцията "reset to default" - Върни си първоначалните настройки, след това изключи secure boot-a и опитай пак да boot-неш Linux-a (през boot menu)

изключих secure boot и boot menuto и сега вече разпознава флашката, но проблем си остава някакъв файл boot mmx 64.efi и компютърът гасне

преди 13 часа, DebianBuster написа:

Ето най-важните;

Мерси за отговора.
А guest OS  вижда ли дисковото пространство на host OS и може ли да рови из него ?

За да се премести на друг компютър guest OS ще трябва и на него май да има инсталирана виртуалка, нали така ?

преди 2 часа, ninov написа:

изключих secure boot и boot menuto и сега вече разпознава флашката, но проблем си остава някакъв файл boot mmx 64.efi и компютърът гасне

Виж това дали няма да ти реши проблема

Преименува файла във флашката

преди 7 минути, Белгиеца написа:

Мерси за отговора.
А guest OS  вижда ли дисковото пространство на host OS и може ли да рови из него ?

За да се премести на друг компютър guest OS ще трябва и на него май да има инсталирана виртуалка, нали така ?

Да, можеш ако го споделиш...

Да трябва да имаш инсталирана  виртуалка но ако те мързи можеш и съвърно да си ги достъпваш

преди 12 часа, petie1 написа:

Вайбъра е наличен и за Линукс ама щом така ти харесва, имай предвид че KVM на Линукс е доста по мощен от Virtualbox и може да ти подкара оригинален Андроид,

Вайбъра е наличен и за Линукс ама за да го подкараш трябва първо да си го излъгал, че е инсталиран на телефон или таблет.
На екрана на десктопа с Минт излиза един квадратен код, който уеб камерката на лаптопа трябва да снима при пуснат Вайбър и тогава чак тръгва да работи на Линукса със същия акаунт. А и не иска да добавя контакти Вайбъра пуснат на Минт, вика ти да си пуснеш и телефона и от там да си добавяш нов контакт. Та пак трябва да има Андроид и на компютър за добавяне на контакти.

Какво означава че KVM може да подкара оригинален Андроид ? За Андроид х86 ли става въпрос ?

Къде има писано как се работи с тези KVM и  Virtualbox  на Минт ?

преди 10 минути, Белгиеца написа:

Е, не точно. Ако питаш дали може да шерваш, може. Може и да "влачиш" и "пускаш", ако така е конфигурирана виртуалката. Ако питаш за зловреден код, на теория не би трябвало, на практика - според зависи.

преди 13 часа, petie1 написа:

И можеш да си тестваш за бацили без опасност за реалната машина  и да си зяпаш любимите на Джокера руски сайтове

Това не е точно така. И guesta, и hosta "знаят", че са такива (поне при линукс). Заради това всички дистрота идват с пакети за виртуализация. Отделно от това, и процесорът "знае" и всеки нов такъв има спецялни инструкции за виртуализация. И става кофти с хардуерните уязвимости, защото дефакто през guest-a могат да ти превземат host-a. И си е много реална опасност. Та, не бих лежал на виртуалка, ако чопля рисков софтуер или с рисков произход.

преди 5 минути, DebianBuster написа:

Ако питаш за зловреден код, на теория не би трябвало, на практика - според зависи.

Та, не бих лежал на виртуалка, ако чопля рисков софтуер или с рисков произход.

Па на мене ми се смеят че разкачвам кабели.
Баш съмнителните моднати софтуери дават безплатен обяд, значи тлябва да се внимава и всяка жаба да кряка у нейния си гьол.

преди 2 минути, DebianBuster написа:

Това не е точно така. И guesta, и hosta "знаят", че са такива (поне при линукс). Заради това всички дистрота идват с пакети за виртуализация. Отделно от това, и процесорът "знае" и всеки нов такъв има спецялни инструкции за виртуализация. И става кофти с хардуерните уязвимости, защото дефакто през guest-a могат да ти превземат host-a. И си е много реална опасност. Та, не бих лежал на виртуалка, ако чопля рисков софтуер или с рисков произход.

Е да, ама аз говоря за обикновени вируси не за хардуерните дупки и да не трябва да се лежи само на едната виртуализация

преди 13 минути, Белгиеца написа:

Какво означава че KVM може да подкара оригинален Андроид ? За Андроид х86 ли става въпрос ?

Андроид х86 ти е порт на Андроида на телефона а иначе с KVM можеш спокойно да си подкараш оригинален Андроид, в Гугъл пиши KVM и чети

преди 9 минути, Белгиеца написа:

Ем, в общи линии е еднакво на всички дистра. Малко се различават като инсталация (команди). И двете имат CLI и GUI. VirtualBox е универсалена виртуализация, в последствие портната за Linux. KVM/QEMU си е Linux нетйтив. Като за новобранец, бих препоръчал VirtualBox. Те така го дават да се инсталира на Мента

После, ето пример за инсталиране на guest (след 3:17)

преди 2 минути, DebianBuster написа:

Ем, в общи линии е еднакво на всички дистра. Малко се различават като инсталация (команди). И двете имат CLI и GUI. VirtualBox е универсалена виртуализация, в последствие портната за Linux. KVM/QEMU си е Linux нетйтив. Като за новобранец, бих препоръчал VirtualBox. Те така го дават да се инсталира на Мента

После, ето пример за инсталиране на guest (след 3:17)

Virtualbox не бачка както трябва на Дебиан Бъстър

преди 9 минути, Белгиеца написа:

Па на мене ми се смеят че разкачвам кабели.
Баш съмнителните моднати софтуери дават безплатен обяд, значи тлябва да се внимава и всяка жаба да кряка у нейния си гьол.

Ами при хардуерните дупки е все тая дали са ти разкачени дисковете или не

преди 4 минути, petie1 написа:

Е да, ама аз говоря за обикновени вируси не за хардуерните дупки и да не трябва да се лежи само на едната виртуализация

И кои са "обикновени"? Освен хардуерните, има още много уязвимости от самата виртуализация. Ето един стар пример, 2018 откриха още 10-тина. Със сигурност има и още.

преди 1 минута, DebianBuster написа:

И кои са "обикновени"? Освен хардуерните, има още много уязвимости от самата виртуализация. Ето един стар пример, 2018 откриха още 10-тина. Със сигурност има и още.

Еми например тия дето ти отварят разни реклами, иначе си прав

току-що, DebianBuster написа:

Дебиан отсвириха Virtualbox (при Debain Buster)

Да, Тамболианеца ме светна за това

преди 4 минути, petie1 написа:

Еми например тия дето ти отварят разни реклами

Е това е adware, а не вирус.

току-що, DebianBuster написа:

Е това е adware, а не вирус.

Е да Adware Е то аз отдавна не съм  ги виждал та съм им позабравил породите, ама идеята ми беше че с виртуализацията можеш сравнително безопасно да видиш някой софтуер ако ти се види съмнителен

преди 16 минути, petie1 написа:

Ами при хардуерните дупки е все тая дали са ти разкачени дисковете или не

Я се понапрегни и обясни защо според теб било все тая.
Като са проникнали в Андроида и са му вкарали каквото са си искали, то това същото как ще прескочи до другия диск с Минт, като никога два диска не са захранени едновременно с ток ?
Аз като ползвам например Андроид с кракнат софтуер и си зяпам нещо си там, после спирам интернета и компютъра и всичко тръгва на ново с динамично ИП, как ще ме търсят същите да си ми отмъщават че без пари ям баница ?

преди 4 минути, Белгиеца написа:

Я се понапрегни и обясни защо според теб било все тая.
Като са проникнали в Андроида и са му вкарали каквото са си искали, то това същото как ще прескочи до другия диск с Минт, като никога два диска не са захранени едновременно с ток ?
Аз като ползвам например Андроид с кракнат софтуер и си зяпам нещо си там, после спирам интернета и компютъра и всичко тръгва на ново с динамично ИП, как ще ме търсят същите да си ми отмъщават че без пари ям баница ?

А процесора сменяш ли? И защо мислиш че не могат да го направят? Мисля че модата на ровенето по хардиска отмина отдавна

преди 44 минути, Белгиеца написа:

Вайбъра е наличен и за Линукс ама за да го подкараш трябва първо да си го излъгал, че е инсталиран на телефон или таблет.
На екрана на десктопа с Минт излиза един квадратен код, който уеб камерката на лаптопа трябва да снима при пуснат Вайбър и тогава чак тръгва да работи на Линукса със същия акаунт. А и не иска да добавя контакти Вайбъра пуснат на Минт, вика ти да си пуснеш и телефона и от там да си добавяш нов контакт. Та пак трябва да има Андроид и на компютър за добавяне на контакти.

Само че има един малък проблем с Viber-a с депендънситата, поне го имах на Девуан. Пакета търси libcurl3 и oще един пакет,който не помня как се казва,но е по-нова версия от изискваната от вайбър.. Трябва да се отвори пакета, ръчно да се подменят зависимостите на libcurl4 и пак да се "сглоби пакета" , след което сработва. Със слака нямах ядове,нищо че са същите библиотеки. Май ще заменям и на работната станцийка девуана със слакуер, че вече месец и половина нямам никакви ъпдейти. Разбирам че вървят малко зад Дебиан, но ми се  вижда твърде бавно обновяването.

о

преди 5 минути, petie1 написа:

А процесора сменяш ли? И защо мислиш че не могат да го направят? Мисля че модата на ровенето по хардиска отмина отдавна

Сигурно, щото микрокодове, ОС и т.н., са на хард диска. И за какво да сменя процесора? Последоно изречение къртии... Посрами всичките крипто вируси, спайуеър и т.н... Хората маса пари направиха, ти ги изкара, че не са модерни....

преди 1 минута, DebianBuster написа:

Сигурно, щото микрокодове, ОС и т.н., са на хард диска. И за какво да сменя процесора? Последоно изречение къртии... Посрами всичките крипто вируси, спайуеър и т.н... Хората маса пари направиха, ти ги изкара, че не са модерни....

Ама аз имах предвид  друго с ровенето по хардиска не криптовируси и другите гадове, имах предид някой да се закачи и да ти зяпа хардиска, а за процесора съм сигурен че има начин да го накарат да направи каквото искат независимо дали хардиска е разкачен или не

преди 16 минути, petie1 написа:

..., а за процесора съм сигурен че има начин да го накарат да направи каквото искат независимо дали хардиска е разкачен или не

Като му спра тока на процесора и го пусна на ново, ама вече не с Андроида и неговия твърд диск, ами с Минт и другия двърд диск, тогава процесора сам какво ще прави, без ония да го знаят на кое ИП е за да го търсят ?
Ти сега ще го изкараш че могат направо в процесор вирус да инсталират и да си стои там за вечни времена, без да му трябва да има някъде постоянна памет извън процесора, където да се е загнездил вируса.

преди 30 минути, ТерминалТора написа:

Само че има един малък проблем с Viber-a с депендънситата, поне го имах на Девуан. 

На два компютъра тука с еднакъв Минт няма проблеми и даже работи по-добре от Скайп и се виждаше осезаема разлика в качеството между двете  уебкамерки от различни марки, та купих втора Лоджитес и за синчето, да го виждат по-качествено и на лампа.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.