Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

Аз не се заглеждам сериозно по лаптопите в магазините, но по случайност не съм попадал на такова чудо в моя град. А десктоп с линукс също не съм виждал в магазин. Даже в най-големото магазинче ( ама то е доста голямо извън града) за компютри и може да си поръчаш да ти сглобят нов по твои изисквания, не се занимават те да ти инсталират Линукс, нищо че ще похарчиш 999 евро за машина по поръчка. Искат да ти пробутат лиценз за Уиндоус за 130 евро и така.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 12 часа, GermanecaBG написа:

Здравей!

С настолен компютър ли си?

Никакъв шанс ли няма да стартираш през флашката Минт 19.3 и да я пуснеш в лайф режим? И да изглежда ето така:

ueYi19k.png

не от boot menu  не ми разпознава флашката дава ми само boot menu ми показва само boot menager windows 

преди 1 час, Белгиеца написа:

Аз не се заглеждам сериозно по лаптопите в магазините, но по случайност не съм попадал на такова чудо в моя град. А десктоп с линукс също не съм виждал в магазин. Даже в най-големото магазинче ( ама то е доста голямо извън града) за компютри и може да си поръчаш да ти сглобят нов по твои изисквания, не се занимават те да ти инсталират Линукс, нищо че ще похарчиш 999 евро за машина по поръчка. Искат да ти пробутат лиценз за Уиндоус за 130 евро и така.

нема ли как да си вземеш поне лаптоп без ос, да не плащаш джама

преди 1 час, RudeBoy написа:

Значи флашката ти не е направена както трябва. Коя програма използваш, и с какви настройки?

и аз мислех така но пробвах две програми rufus и rosawinter и не става давам му да зарежда uefi и bios

преди 1 час, Hot Bastard написа:

нема ли как да си вземеш поне лаптоп без ос, да не плащаш джама

Аз пък си правя флашките с dd - никога не ме е проваляло ,за разлика от руфуси-муфуси и тем подобни бози. Иначе има колкото щещ лаптопи и нови, и втора ръка без боза или с линукс.

dd if=/path/to/linux.iso of=/dev/sdb  bs=1M

Също много внимавай с тази команда, да не объркаш of устройството,че на тази команда не случайно и викат Disk/Data destroy

преди 44 минути, ТерминалТора написа:

Аз пък си правя флашките с dd - никога не ме е проваляло ,за разлика от руфуси-муфуси и тем подобни бози. Иначе има колкото щещ лаптопи и нови, и втора ръка без боза или с линукс.

dd if=/path/to/linux.iso of=/dev/sdb  bs=1M

Също много внимавай с тази команда, да не объркаш of устройството,че на тази команда не случайно и викат Disk/Data destroy

това е команда за линукс а проблема е че немога да влезна в линукс

преди 3 часа, RudeBoy написа:

За правене на флашки с Linux успешно съм ползвал и Universal USB Installer .

и с тази програма не става резултата е съшият 

Когато която и да е програма се проваля, значи сваления образ е калпав. Хеш проверка за цялост на сваленото исо направена ли е? На сайта на Ментата има обяснение кое как.

@Белгиеца мнителен и предубеден си, затова така ги виждаш нещата. Щом у нас ти "пробутват" машина с предварително инсталирана някаква ОС, понеже Европата така го иска, не може в седалището ѝ да е по друг начин.

преди 7 минути, бат'начо написа:

Когато която и да е програма се проваля, значи сваления образ е калпав. Хеш проверка за цялост на сваленото исо направена ли е? На сайта на Ментата има обяснение кое как.

@Белгиеца мнителен и предубеден си, затова така ги виждаш нещата. Щом у нас ти "пробутват" машина с предварително инсталирана някаква ОС, понеже Европата така го иска, не може в седалището ѝ да е по друг начин.

Къде пък Европата така го иска? В БГ има магазини, които продават и лаптопи/десктопи без OS например JAR Computers. Исканетою идва от собствениците на ОС, които сключват договори с производителите на хардуер и им дават огромни отстъпки. Където са най-силни, е най-зле. Например Великобритания - във всички топ магазини има само Windows 10 и Mac машини по обясними причини. Ако не искаш Windows 10 - имаш два варянта. 1 - не купуваш и 2 - плащаш я и я махаш. Разбира се има онлайн магазини, които са рядкост съпоставени с целия пазар и които предлагат без ОС или друга - някакъво линукс дистро.

преди 25 минути, бат'начо написа:

Когато която и да е програма се проваля, значи сваления образ е калпав.

Или - ЗКУ-то има нужда от ъпдейти ... ;)

Ух, JAR Computers къртят. Имат 327 лаптопа с "linux" каквото и да значи това, 322 с "Free DOS" и 37 s "no OS". О, имат и 43 лаптопа с Endless OS ;)

Доколкото съм чувал, ако си взимаш нова техника, несъбирана, то тя си има ОС, защото така е по наредбите, новите. Т.е. ако няма - то тя е ... "подозрителна". ;)

преди 15 часа, бат'начо написа:

направих кеш проверка на дистрото .а щом в българия има лаптопи с линукс не вярвам че в сърцето на европа да няма 

на 20.12.2019 г. в 23:20, Белгиеца написа:

Като оплескам нещо по пингвинския диск, другия с бозицата си работи точно след едно спиране на компютъра и смяна на един кабел

Кви са тез смешки отпреди 20 години ?:biggrin: Верно си Джокер

преди 10 часа, petie1 написа:

Кви са тез смешки отпреди 20 години?

Изкарал съм кабелите за захранването извън кутията и пускам ток само на един твърд диск. Докато има ток да линукс, за бозата няма ток. А и за двата няма ток, като буутвам от флашка. Това са тарикатлъци още от времето на Едисон, да знаеш да спреш тока на нещо.
Ама на тебе понеже ти трудно да клекаш долу до кутията да разкачиш две молекса и викаш че било смешки.
Все едно ползвам 3 различни компютъра бе. Па ако не ми се беше прецакана вградената звукова карта на дъното, щял съм и трети диск да сложа в десктопа и Андроид х86 да ползвам на него отделно от Минт и бозко. Ама понеже Андроид х86  не разпознава външната ми звукова карта, та ползвам лаптопчето за него.

преди 23 часа, Белгиеца написа:

абе тоя лаптоп могъл ли е някога да буутва от флашка ?

ти четеш ли изобщо какво се пише по темата или си пишеш просто така а че си специалист по всичко и хардуер и софтуер го знаем добре че има и такива като теб че да развеселяват форума

Изкарал съм кабелите за захранването извън кутията и пускам ток само на един твърд диск. Докато има ток да линукс, за бозата няма ток. А и за двата няма ток, като буутвам от флашка. Това са тарикатлъци още от времето на Едисон, да знаеш да спреш тока на нещо.
Ама на тебе понеже ти трудно да клекаш долу до кутията да разкачиш две молекса и викаш че било смешки.
Все едно ползвам 3 различни компютъра бе. Па ако не ми се беше прецакана вградената звукова карта на дъното, щял съм и трети диск да сложа в десктопа и Андроид х86 да ползвам на него отделно от Минт и бозко. Ама понеже Андроид х86  не разпознава външната ми звукова карта, та ползвам лаптопчето за него.

Ми смешки са  аз ползвам компютъра си като 5 машини без да ползвам такива вехти трикове хехе, спри да дрънкаш смешки че кат ти са разкачени дисковете и не могат да те хакнат, могат и още как..... И за чий си го  тупнал тоя Андроид х86 не ми е ясно?

преди 51 минути, ninov написа:

ти четеш ли изобщо какво се пише по темата или си пишеш просто така а че си специалист по всичко и хардуер и софтуер го знаем добре че има и такива като теб че да развеселяват форума

Остави го наш Джокер да си шари поне ни  разсмива.... Така да се пробвбам да ти реша проблема, сваляш исото наново проверяваш му хеш сумата, след това в руфус даваш при записа да ползва МВР биос  влизаш в биоса и вклюваш Legacy опцията и махаш Secure boot и надявам се ще буутне от флашката

преди 4 часа, petie1 написа:

Остави го наш Джокер да си шари поне ни  разсмива.... Така да се пробвбам да ти реша проблема, сваляш исото наново проверяваш му хеш сумата, след това в руфус даваш при записа да ползва МВР биос  влизаш в биоса и вклюваш Legacy опцията и махаш Secure boot и надявам се ще буутне от флашката

@ninov Това НЕ ГО ПРАВИ. Ако смениш БИОС-а ти да е legacy - Windows-a няма да boot-не изобщо с default-ните настройки. Просто влез в BIOS-a намери къде е опцията "reset to default" - Върни си първоначалните настройки, след това изключи secure boot-a и опитай пак да boot-неш Linux-a (през boot menu)

преди 4 часа, petie1 написа:

Така да се пробвбам да ти реша проблема, сваляш исото наново проверяваш му хеш сумата, след това в руфус даваш при записа да ползва МВР биос  влизаш в биоса и вклюваш Legacy опцията и махаш Secure boot и надявам се ще буутне от флашката

преди 32 минути, borovaka написа:

@ninov Това НЕ ГО ПРАВИ. Ако смениш БИОС-а ти да е legacy - Windows-a няма да boot-не изобщо с default-ните настройки. Просто влез в BIOS-a намери къде е опцията "reset to default" - Върни си първоначалните настройки, след това изключи secure boot-a и опитай пак да boot-неш Linux-a (през boot menu)

Исото е свалено, направена е проверката... После, с коя програма да го "джари" (през Уиндоус)? И като как ще стане, когато (не ми се търси) казва, че usb-ола не се разпознава? (Тук ми се чини, че "случката" е от записа на флашката и не знае как да си възстанови/е, поне не е знаел преди).

И ако всичко мине/е минало със записа - опираме до "как да тръгне" от флашката.

Пак - иди, виж какво пишат на сайта на Ментата и пак се пробвай. А най-добре като стигнеш до някакво заключение от там, преди да пробваш, попитай. По-добро решение е от "после".

преди 5 часа, petie1 написа:

И за чий си го  тупнал тоя Андроид х86 не ми е ясно?

Ами например за да излъжа Вайбъра да ми направи регистрация все едно че имам смартфон или табрет.
Или за да пусна Да Плейъра все едно че имам Андроид телефон или таблет, без да ми трябват виртуални машини инсталирани върху Уиндоус.
Или за да има с кого да си пробва детето с неговия таблет някое ново приложение за разговори и т.н.
Сега гледам че им е паднала цената на по 12 евро на твърдите дискове и май ще си купя още 1.
Ти нали няма да ми се караш после.

Ами например за да излъжа Вайбъра да ми направи регистрация все едно че имам смартфон или табрет.
Или за да пусна Да Плейъра все едно че имам Андроид телефон или таблет, без да ми трябват виртуални машини инсталирани върху Уиндоус.
Или за да има с кого да си пробва детето с неговия таблет някое ново приложение за разговори и т.н.
Сега гледам че им е паднала цената на по 12 евро на твърдите дискове и май ще си купя още 1.
Ти нали няма да ми се караш после.

А този Андроид защо да не е на виртуалка? Каква ще ти е разликата?

Ами например защото никога не съм ползвал виртуална машина върху Минт, а върху Уиндоус 7 нямам точно никакво намерение да я инсталирам. Или пък нов Уиндоус да инсталирам на нов диск , що да се мъча така, а не направо Андроид на нов диск.
Аз гледам да мина леко и да ми е спокойно, че мога да оплесквам колкото ми е кеф инсталации и да не ми пука.
Кажи какви са предимставата на виртулка върху Минт вместо Андроид на отделен диск за 12 евро ?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.