Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 2 часа, Melmak ® написа:

обезателно ще бъдат автоматично генерирани и директории на английски.

Кога?

Аз винаги инсталирам с българска локализация. И много рядко ми се е появявала втора папка "Desktop", която обаче е неактивна и без проблем се изтрива. Нямам спомени да е имало дублаж с другите домашни папки.

https://i.imgur.com/tite7bq.png

п.п.

Проблемът с KDE е, че няма кой да направи превода на български. Чета доста руски форуми и там ситуацията е обратната на нашата. Борят се непрекъснато всичко да е преведено и не се срамуват от някои неудобства.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 765,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

Имали някаква свестна програма за сканиране ( от Канон при мен ) на текстове А4 , без да излиза светло сиво около текста и без да е прекалено избелял черният текст. 
Старият принтер със вградения му скенер ги сканира горе долу добре, ама ако ги записва на флашка и е неудобно да натискаш по много пъти копчетата му за всеки лист хартия.
Малката програмка за сканиране в Минт няма настройки, сканира си както ѝ падне.
Освен това, май новият скенер се опитва да ползва цветните мастила ако съм записал файла в .jpg , което си е кофти за чисто черен текст. Ако е в PDF има настройки в малката програмка в Минт за четенето им, да го накарам да ползва черното мастило, ама понякога искам да е в .jpg.

Преди да му се скапе печатарската функция на стария принтер, той си копираше листовете А4 и имаше настройки за контраст и можеше да си поиграе човек да увеличи текст и да стане по-наситено черно. Ама новият принтер с бутилките мастило няма скенер в него. 

Може и за уиндоус да подскажете някоя магическа програма за сканиране, ако е безплатна и прави чудеса.

Xsane и VueScan ползвам. Скенера ми е CanonLide 25, но след сканиране си дообработвам нещата с GIMP например. Може и от самите програми да се настроят параметри за по-добро сканиране.

кажете програма за запис на usb флашка под linux .опитах с LiveUSB Install но не иска да се стартира иска root парола давам му я и дотам 

преди 36 минути, ninov написа:

кажете програма за запис на usb флашка под linux

Зависи от дистрибуцията, а и какво ще записваш:

http://wiki.rosalab.ru/en/index.php/ROSA_ImageWriter

https://en.wikipedia.org/wiki/Fedora_Media_Writer

https://en.wikipedia.org/wiki/SUSE_Studio_ImageWriter

https://www.electronjs.org/apps/etcher

- woeusb

преди 3 часа, ninov написа:

кажете програма за запис на usb флашка под linux .опитах с LiveUSB Install но не иска да се стартира иска root парола давам му я и дотам 

Цитат

Демонтирайте USB устройството и след това въведете следната команда:

$ dd if=image.iso of=/dev/sd[x]

image.iso е пътя към iso файла, а /dev/sd[x] е USB устройството. Проверете че ползвате /dev/sdx а НЕ /dev/sdx1. Това е често срещана грешка!

Тази команда ще изтрие всичко на USB устройството.

Колко лесно нали? :yanim:

преди 3 часа, Белгиеца написа:

но целта е да не се дообработва в Гимп или Фотошоп

Има настройки и в двете програми, но трябва да си поиграеш за да получиш най-доброто за твоя скенер. Но пък и всичко си зависи и от това което сканираш. Ако сканираш нещо, което е зацапано или не е добре принтирано, все ще трябва да се обработва след сканиране.

преди 3 часа, ninov написа:

Според мен тази е най-добрата, особено за мултибуут. Имам 16GB флашки и е грехота да запишеш например един линукс от 2GB и останалото да е само за данни. С тази програма си качвам 3-4 дистрибуции в зависимост от големината им + един уин 10. Освен това могат да се качват и други буутващи програми - антивирусни, инструменти и др.

https://www.easy2boot.com/

А тук е специално как да се използва под Linux:

https://www.easy2boot.com/make-an-easy2boot-usb-drive/make-using-linux/

В началото иска обаче малко четене и запознаване, но след това само се качва исото и евентуално се прави дефрагментация със специален скрипт включен в програмата.

преди 3 минути, vpvelev написа:

Според мен тази е най-добрата, особено за мултибуут. Имам 16GB флашки и е грехота да запишеш например един линукс от 2GB и останалото да е само за данни. С тази програма си качвам 3-4 дистрибуции в зависимост от големината им + един уин 10. Освен това могат да се качват и други буутващи програми - антивирусни, инструменти и др.

Може да си я направи и без програма само с конзолата ако има мерак аз съм писал  как става в един друг форум

преди 1 час, vpvelev написа:

Има настройки и в двете програми, но трябва да си поиграеш за да получиш най-доброто за твоя скенер. Но пък и всичко си зависи и от това което сканираш. Ако сканираш нещо, което е зацапано или не е добре принтирано, все ще трябва да се обработва след сканиране.

Занимавах се с Xsane тази вечер, почти поналучках с един тест да ми изглежда добре. Като ѝ хвана цаката на тази, после ще пробвам и другата. А скенера го поддържа версията която е в Минт 18.2 Соня, щото той е старичък модел вече.

преди 55 минути, Белгиеца написа:

А скенера го поддържа версията която е в Минт 18.2 Соня, щото той е старичък модел вече.

VueScan си има собствени драйвери за скенери и почти всичко върви на нея, но е платена. Има тестов период обаче ;)

преди 19 часа, Белгиеца написа:

Имали някаква свестна програма за сканиране ( от Канон при мен ) на текстове А4 , без да излиза светло сиво около текста и без да е прекалено избелял черният текст. 
Старият принтер със вградения му скенер ги сканира горе долу добре, ама ако ги записва на флашка и е неудобно да натискаш по много пъти копчетата му за всеки лист хартия.
Малката програмка за сканиране в Минт няма настройки, сканира си както ѝ падне.
Освен това, май новият скенер се опитва да ползва цветните мастила ако съм записал файла в .jpg , което си е кофти за чисто черен текст. Ако е в PDF има настройки в малката програмка в Минт за четенето им, да го накарам да ползва черното мастило, ама понякога искам да е в .jpg.

Преди да му се скапе печатарската функция на стария принтер, той си копираше листовете А4 и имаше настройки за контраст и можеше да си поиграе човек да увеличи текст и да стане по-наситено черно. Ама новият принтер с бутилките мастило няма скенер в него. 

Може и за уиндоус да подскажете някоя магическа програма за сканиране, ако е безплатна и прави чудеса.

Simple-scan ?

Не разбрах какво искаш да нправиш, но има simple-scan има доста добри и различни настройки, включително и таймер за сканиране. Може да регулираш дали по-тъмно или по-избледняло да сканира, с какво качество и т.н. Има и кроп инструмент на вече сканирания документ.

Screenshot_20200220_094624.jpg

Screenshot_20200220_094713.png

Screenshot_20200220_094842.jpg

Screenshot_20200220_094915.jpg

Опаааа,   аз съм с версия 3.2 на simple-scan и снощи се оптивах да го настроя да сканира текст и да го запише в PDF файл, ама все му стоят бледички буквите. 
Но на него няма пипетката като на Xsane за кликане върху фона да стане бял вместо сив.

Ще видя как да му сложа последната версия на simple-scan.
Ама довечера, сега жена ми сканира директно у флашката, щото още не съм разучил напълно Xsane
, а тя вместо мен няма да седне да ѝ побелява русата коса със софтуери.

преди 1 час, Белгиеца написа:

а тя вместо мен няма да седне да ѝ побелява русата коса със софтуери.

:)

Виж тази VueScan, дето са ти препоръчали, не е никак лоша за комерсиален софтуер. Изпробвай и после си решавай. Но е сред малкото комерсиални, които бих ползвал.

преди 30 минути, Melmak ® написа:

:)

Изпробвай и после си решавай. 

От къде я има без пари за линукс и да е напълно функционална ?
Пари не давам за никакъв софтуер от много години вече.
За уиндоус вероятно ще я намеря като подарък, ама за линукс как става ?

Здравейте,  инсталирах Убунту и искам да сменя иконата на дял който остана от Уин-а.

Във Дискове - Edit mount option има поле за Име на икона, къде трябва да я постявя и какъв формат е разрешен?

преди 17 минути, Белгиеца написа:

За уиндоус вероятно ще я намеря като подарък, ама за линукс как става ?

Виж дали можеш да генерираш ключ с кейген, нататък ще стане. Може и да има кракната,  но много рядко пускат И за линукс.

Ениуей, защо не видиш триала, дали изобщо ще ти върши работа?

на 19.02.2020 г. в 17:03, p4p написа:

Кога?

Аз винаги инсталирам с българска локализация. И много рядко ми се е появявала втора папка "Desktop", която обаче е неактивна и без проблем се изтрива. Нямам спомени да е имало дублаж с другите домашни папки.

И дублажа е неприятен, но най-вече имам в предвид че разни апикации ще генерират английски директории. Виж как е примерно на скриншота, който е показал Малъчик, общо взето е 50/50. 

преди 1 час, Melmak ® написа:

И дублажа е неприятен, но най-вече имам в предвид че разни апикации ще генерират английски директории. Виж как е примерно на скриншота, който е показал Малъчик, общо взето е 50/50.

Виж тази снимка:

https://i.imgur.com/QcnxriV.png

Тук кирилица / латиница   също е приблизително 50 / 50.

И това е неприятно. 

И по горната логика не трябва да се посещава форума.   ;)

преди 1 час, Ivaylo Kostov написа:

Здравейте,  инсталирах Убунту и искам да сменя иконата на дял който остана от Уин-а.

Във Дискове - Edit mount option има поле за Име на икона, къде трябва да я постявя и какъв формат е разрешен?

Ако става въпрос за промяна на името (етикета) на дял от диска, ползвай GParted:

https://i.imgur.com/UQzUVd9.png

преди 3 часа, Melmak ® написа:

Ениуей, защо не видиш триала, дали изобщо ще ти върши работа?

Свалих го, инсталирах го и го пробвах 5 минути, след което го разкарах окончателно от компютъра.
Резултатът който дава е по-лош от с Xsane при мен.

Гледам още има луди които се мъчат с лaйнoкc. Какви принтери, кви скенери, кви 5 лева. Те вчера разбраха, че компютъра има звук и картина, за принтерите може и да научат след 2-3 петилетки.

преди 9 минути, Hot Bastard написа:

Гледам още има луди които се мъчат с лaйнoкc. Какви принтери, кви скенери, кви 5 лева. Те вчера разбраха, че компютъра има звук и картина, за принтерите може и да научат след 2-3 петилетки.

Пак ли цъфна бе? Ходи да си хвалиш Джамовете в техния раздел чий  го дириш тук?

преди 11 часа, Белгиеца написа:

Свалих го, инсталирах го и го пробвах 5 минути, след което го разкарах окончателно от компютъра.
Резултатът който дава е по-лош от с Xsane при мен.

Трябвало е малко повече да го разгледаш. Може би е имало опция с какви драйвъри да се обръща към скенера и т.н. Но няма да те убеждавам излишно, най-доброто е което си решил.

Едно време тази програмка ми взе акъла, защото можеше да сканира в серия и работеше в пъти по-добре от това което бяха дали HP за принтера ми.

Всъщност HP бяха сложили някакъв абсолютен мазньоч /над 400MB софтуер в XP ерата/, който трябваше да сканира 4-5 пъти, че белким да направи едно заснемане като хората. Тоест, както съм му казал и без да прецаква цветовете.

преди 53 минути, Melmak ® написа:

Трябвало е малко повече да го разгледаш. Може би е имало опция с какви драйвъри да се обръща към скенера и т.н. Но няма да те убеждавам излишно, най-доброто е което си решил.

Когато на някой му се иска да ми прибере 68 € за софтуер който работи по-зле от безплатния Xsane, тогава проблемът си е само негов.
Философията му на този Vue scan e като за неразбиращи потребители, да ги затрупа с менюта с цел да ги впечатли че много работа е свършена от майстора, ама резултатът е такъв какъвто той е решил според него че трябва да бъде. Всъщност той е искал да се презастрахова че няма да мрънкат потребителите че отпечатаните листове са пълни с черни точици и се е престарал, буквите са станали на стълби.
Понеше имам една торба обективи и бая съм си играл с Фотошопски, преценявам че Xsane ми позвалява аз да решавам какъв ще е крайният резултат при копиране на черно бели страници с текст на тях.

А на ubuntu сайта разправят че Simple scan бил ползвал и той същата база = sane , обаче като се опитах да инсталирам последната му версия за ubuntu и почва да иска и едни други файлчета. Хубаво, той иска и аз ги намирам и свалям и тях, ама за libdbus1-3 ( = 1.12.2-1ubuntu1.1) не иска да се инсталира щото му пречела версията която е вече инсталиране в Минт. Пробвам да я разкарам, обаче ме заплаши че ще маха и други парчета код и ... acestream engine-a. Та кротко и смирено ми мина меракът да го махам наличния вече libdbus. И мъдро реших че Simple scan  и без това е едно кисело грозде и няма нужда да му обръщам внимание задължително пък на него.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.