Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

току-що, Hot Bastard написа:

гергано, тоя стар мой коментар вече от 20 профила го цитираш

Е, пред фактите и Господ мълчи. Сам си оплю Бозата съвсем аргоментирано ;) Ама Линукс не е Боза.

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

на 24.02.2020 г. в 9:18, bvbfan написа:

Провери дали check sum-ата съвпада (md5, sha1 или sha256) и не използвай Rufus https://en.opensuse.org/SDB:Create_a_Live_USB_stick_using_Windows (ImageUSB или SUSE Studio ImageWriter) https://www.linuxliveusb.com/en/download Rufus и подобен софтуер не записва правилно, като при много дистрибуции дори не тръгват.

Поставям цитата на bvbfan, защото съм впечатлен от balenaetcher. Инсталирах го на Уиндоуса ми и реших да направя две стартиращи флашки с "по-изчекнати" Линукс дистрибуции - opensuse Leap15.1 KDE и Fedora 31. Всички работят идеално.

https://imgur.com/OTqVFKj.png

https://imgur.com/egzyoU8.png

п.с. Може да сгреших раздела. :ohmy:

преди 8 часа, ninov написа:

търся pinbal за линукс защото включената в софтуерния мениджър е по зле и версята на играта е по зле от версията за windows 98

Тури си WINE и си играй най модерния Pinbal като искаш

на 1.03.2020 г. в 21:52, the professor написа:

здравейте имам следния проблем: компютъра ми е 4 диска, както 3-те са механични с ntfs дялове, а линукса е на ssd на ext4 и без swap дял. настроил съм дисковете на standby след 10 минути и се спират но не знам от какъв зор по някое време  се развъртат пак. със iotop установих че някакъв kernel thread jdb2, който отговарял за ext4 journal ги развърта (не винаги всичките а на някакъв random принцип...)... без да правя някакво обръщение към дисковете... много е дразнещо, на стария линукс нямах такъв проблем...

p.s. и не ми казвайте, че е защото съм с ubuntu...

май разбрах какво развърта дисковете smartd - не мога да разбера за какъв чеп са го настроили да проверява на няколко минути... като може и веднъж на ден да проверява smart на дисковете... на стария линукс не съм имал такъв проблем, зашото поне в lubuntu пакета smartmontools не е инсталиран по подразбиране и трябва да се инсталира от хранилището... понеже исквах да видя какво ще извади за новото ми ссд, го инсталирах - оказа се че подръжката на ssd-ta е много куца... компилирах последната версия от декември 2019 и пак половината атрибути на диска са Unknown_Attribute, дори с последната база drivedb.h

преди 50 минути, the professor написа:

май разбрах какво развърта дисковете smartd - не мога да разбера за какъв чеп са го настроили да проверява на няколко минути... като може и веднъж на ден да проверява smart на дисковете... на стария линукс не съм имал такъв проблем, зашото поне в lubuntu пакета smartmontools не е инсталиран по подразбиране и трябва да се инсталира от хранилището... понеже исквах да видя какво ще извади за новото ми ссд, го инсталирах - оказа се че подръжката на ssd-ta е много куца... компилирах последната версия от декември 2019 и пак половината атрибути на диска са Unknown_Attribute, дори с последната база drivedb.h

Пробва ли с друго дистро?

преди 8 часа, petie1 написа:

Пробва ли с друго дистро?

за какво да пробвам друго. ползвам Лубунту защото:

1. най много прилича на win, spored men м$ са направлили най добрия и ергономиченинтрефейс когато вадят win95 (а именно - старт менюто в ляво долу и  лентата със задачи отдолу, часовника и систем трей долу дясно)

2. няма по бърза графична среда, която да хаби малко ресурси, освен по дървения xfce...

пък и за какво да сменям гдистрото заради един проблем? - другото дистро ще има други проблеми, така че предпочитам да си реша проблема, вместо са сменям дистрото на първата трудност... преди 20 години тръгннах със слакуер и винаги го ползвах с kde точно заради M$, копираното от mac os gnome въобще не ми харесваше... kde беше супербъгаво и след като минах на кубунту преди 12 години пак си беше бъгаво и минат на лубунту и вече 10 години съм на него и не мисля да сменям...

Че то това не е от дистрибуцията ,а от десктоп средата .И при Мате е така

Снимка на 2020-03-03 09-19-02.png

преди 13 часа, the professor написа:

за какво да пробвам друго. ползвам Лубунту защото:

1. най много прилича на win, spored men м$ са направлили най добрия и ергономиченинтрефейс когато вадят win95 (а именно - старт менюто в ляво долу и  лентата със задачи отдолу, часовника и систем трей долу дясно)

2. няма по бърза графична среда, която да хаби малко ресурси, освен по дървения xfce...

пък и за какво да сменям гдистрото заради един проблем? - другото дистро ще има други проблеми, така че предпочитам да си реша проблема, вместо са сменям дистрото на първата трудност... преди 20 години тръгннах със слакуер и винаги го ползвах с kde точно заради M$, копираното от mac os gnome въобще не ми харесваше... kde беше супербъгаво и след като минах на кубунту преди 12 години пак си беше бъгаво и минат на лубунту и вече 10 години съм на него и не мисля да сменям...

Въпрос на вкус а на мен ми е удобна kde

на 3.03.2020 г. в 7:26, the professor написа:

... и  лентата със задачи отдолу, ...

Ама сега 16/9 екраните са по-широки и съм я сложил вертикално вляво

Здравейте! :) 
Не съм начинаещ в Linux, но почти не ми се е налагало да работя със скриптове, което практически ме прави такъв. Имам един по–специфичен въпрос – имам един MS-DOS batch script (.bat файл) с определена команда в него, вкарана във for цикъл и искам тоя скрипт да го пренапиша като bash script?

for %%A in (*.WAV) do ffmpeg -i "%%A" -compression_level 12 "%%~nA.flac"
pause

Скрипта компресира всички .wav файлове в конкретната директория като .flac. 

преди 24 минути, HotMusicFan написа:

Скрипта компресира всички .wav файлове в конкретната директория като .flac.

https://chemingway.github.io/blog/converting-folder-of-wav-files-to-flac/

Не съм го пробвал. Дано ти помогне. Успех!

По твоя начин би трябвало да стане така

for a in *.wav; do ffmpeg -i "$a" -compression_level 12 "${a%.*}.flac"; done

${a%.*} изтрива старото разширение от името на файла (предполагам затова служи %%~n)

Обаче паузата в твоя скрипт не знам за какво е и не знам къде да я сложа

Редактирано от bornofash (преглед на промените)

преди 1 минута, bornofash написа:

По твоя начин би трябва да стане така

${a%.*} изтрива старото разширение от името на файла

Паузата, доколкото четох, се заменя с това done накрая.

преди 4 часа, p4p написа:

https://chemingway.github.io/blog/converting-folder-of-wav-files-to-flac/

Не съм го пробвал. Дано ти помогне. Успех!

преди 4 часа, bornofash написа:

По твоя начин би трябвало да стане така

${a%.*} изтрива старото разширение от името на файла (предполагам затова служи %%~n)

Значи и двете неща не сработиха, в терминала излизаше грешка, че не може да се намери скрипта, който пускам и то при все, че самото съобщение за грешка дава точният път до него. Но все пак, благодаря ви! :) Тук намерих работещо решение, което върши работа за всички файлове, просто го модифицирах за форматите, с които аз работя. :) 

Да се оплача. След минаването ми отново на КДЕ Неон (след като я бях счупил веднъж). Все още това дистро ми е като някаква бета. Бавно зарежда - i7 процесор (една от последните ревизии), 16 рам.  Приложенията в магазина са в някаква странна форма - примерно LibreOffice. Имаше проблем със scaling-а в браузърите, който не съм имал в друго дистро. Преди време се сещам имах подобен с Трискел преди 100 години сигурно. Няколко пъти вече ме ръчка да си въвеждам wifi паролата, въпреки, че съм я въвел. Дискънектва се безпричинно (на други комп в същото време имам нет). Имам дерт и с мениджъра на пароли, но не знам дали е от дистрото, въщност - няколко пъти ме кара да си зареждам контейнера с пароли наново. Връщам се към доброто старо XFCE. Нямам понятие защо дявол го взел преди две седмици реших да дам шанс отново на Неон. Жалко, защото идеята за strip-нато Убунту с КДЕ и последната версия на десктоп средата ми се нравеше.

KDE Windows 10 EDITION. :biggrin:

преди 57 минути, Мальчик Бананан написа:

Да се оплача. След минаването ми отново на КДЕ Неон

Не знам как е KDE neon, но с Plasma 5.18 LTS няма сериозни проблеми:

https://i.imgur.com/4602K6b.png

Зарежда за 20-на секунди, което е прилично за десетгодишен лаптоп с HDD.

За сравнение:

https://i.imgur.com/x2Lyoqs.png

Няма съществена разлика.

преди 57 минути, Мальчик Бананан написа:

Приложенията в магазина са в някаква странна форма - примерно LibreOffice.

https://i.imgur.com/YQUeTTL.png

https://i.imgur.com/epDlnOV.png

Не виждам проблем.

Вероятно нещо си объркал с настройките.

Има ли особеност при стартиране на компилирана програма направена под DOS?!

И в частност - работата с кирилица, достъпност до определена файлова организация и т.н. 

преди 3 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Има ли особеност при стартиране на компилирана програма направена под DOS?!

И в частност - работата с кирилица, достъпност до определена файлова организация и т.н. 

Да трябва ти dosbox за да я подкараш и вече там  се настойват нещата

Здравейте,

Новак, ползвател на Linux Mint 19.3. Нужна ми е помощ!

Имам няколко мрежови диска. Но при всяко стартиране, трябва да ги добавям. В документацията не откривам инструкция, как в "конзолата" мога и с какви команди да ги добавя към стартиране на дистрибуцията. Благодаря на всички, предварително които ще се отзоват на един новак, подкрепящ "open code...".

K.

Може ли някой да ми каже дали има дърво на дистрибуцийте, ъпдейтнато до края на миналата година. Видях че има, но до средата на миналата година

Мерси.

преди 5 часа, Kalin Zdravkov написа:

Здравейте,

Имам няколко мрежови диска. Но при всяко стартиране, трябва да ги добавям. В документацията не откривам инструкция, как в "конзолата" мога и с какви команди да ги добавя към стартиране на дистрибуцията. Благодаря на всички, предварително които ще се отзоват на един новак, подкрепящ "open code...".

K.

Потърси в интернет за FSTAB там се описват всички дискове които трябва да се монтират при стартиране на дадено дистро

на 14.03.2020 г. в 10:17, Kalin Zdravkov написа:

Здравейте,

K.

Предполагам че искаш да монтираш NFS дискове експортнати от друга машина.Трябва да имаш за целта инсталиран nfs-common нфс клиента. После си ги описваш в /etc/fstab или /etc/vfstab( пуст тоя Соларис) :
hostname:/filesystem/to/mount/ /mountpoint nfs options 0 0  където на опции ако искаш допълнителни опции примерно като nosuid noexec  например ги добавяш там  вместо опшънс. Същото е и за локални дискове:

Ето така изглежда един линукски FSTAB без LVM2 инсталиран. Отгоре е описан синтаксиса.

# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/sda6 during installation
UUID=3e61b593-7241-48e9-8f3e-5b866e885ea2 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
# /home was on /dev/sda2 during installation
UUID=b549c6ae-5fff-40cb-b133-928621bab5dc /home           ext4    defaults        0       2
# swap was on /dev/sda3 during installation
UUID=ec9d9ef2-25c9-4050-b550-89066c58555c none            swap    sw              0       0
/dev/sr0        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0
debilian@fucksystemd:~$

Качих манджаро xfce на един комп, но не ми показва индикатор за превключването на кирилица и латиница. Иначе се превключва, но на сляпо, без да се вижда накъде дали е bg или eng.

Не става ли с: панел/добавяне на нови елементи/ клаветурна подредба

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.