Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако си начинаещ в Линукс, задай въпроса си тук

Featured Replies

преди 4 минути, Hot Bastard написа:

Купи ССД. На хард диска каквото и да му правиш - бързина нема.

Стига писа глупости. А и откъде знаеш че човека вече не ползва SSD. Аз нямам SSD и буутвам за под 10 секунди при накачулени докери LAMP-ове и един тон глупости. При това ползвам SysV init който уж бил бавен, ама не е чак толкова бавен.  Да пусне онази команда systemd-analyze blame и да даде резултата тук,

• Отговори 9,2k
  • Прегледи 764,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• +1 За темата.   Нека си я има, пък ще се види, какво толкоз? Заглавието е добро, и ще грабне окото на всеки начинаещ, така ще се ориентират по лесно, защото има доста които не знаят дори кое дистро

• Културен мога да бъда само към хора, които отвръщат със същото, проявяват уважение, влагат старание да вникнат в даден казус, мислят логично и са възприемчиви, независимо от това, че са начинаещи в да

• Вчера си купих мотоциклет, до сега съм карал само кола. Защо го купих, ще оставя на вас да прецените. Много гаден този мотоциклет, вместо скоростен лост, му сложили педал за смяна на скоростите. Обико

Публикувани изображения

преди 3 часа, Hot Bastard написа:

Половината екран зает от лента и заглавна страница. Четеш едно изречение и скролваш надолу, за да видиш следващото.

Просто съм ги увеличил та да може белгийския Джокер да види че става както го иска

преди 57 минути, Крематориум написа:

Аз нямам SSD и буутвам за под 10 секунди при накачулени докери LAMP-ове и един тон глупости.

скрийншот или не вервам

преди 3 минути, Hot Bastard написа:

скрийншот или не вервам

Ще направя клипче следващия път като се наожи да ребутвам щайгата, не искам да си прецакам ъптайма.

преди 1 час, Белгиеца написа:

Какво ми доказва че това е в работещ Гном 19.10 или 20.04 ?
И после кво правим с иконките да са по-малки ?
Абе верно е че може да си вмезеш една яко мургава и да я накараш да се изруси и да сложи сини контактни лещи и да си избели кожата като Майкъл Дексън, ама само ще се самозалъгваш че си с русо маце у кревата и като ти народи едни къдравки мургави дечица, ставаш за смях у махалата.
Та и с твоите изнасилени Гномски версии на виртуалка е същата работа.
Те южно африканците от каноникъл нарочно го правят тоя Гном да е коренно различен от бозата. Все в някой момент ще удариш на камък с него и нещо няма да работи да изглежда като боза 7.

Абе господине, ти що ме лъга че .exe програми за боза се подкарвали с Wine ?
А като го свалих в 19.10 и чета коментарите на френски отдолу, двама човека викат че не работи.
Е как ще работи, като цялата ви пингвинска философия е такава, да препоръчвате софтуер на публичен форум на който четат и децата , ама да забравите да им кажете че това всъщност не е работещ софтуер, щото няма графичен интерфейс. Та дечкото ако си няма татко да е разбрал от преди 15 години че имало и такова понятие като Front End , просто ще разкара пингвина от компютъра си и пак ще си сложи боза 10.

Абе живеете си в някаква виртуална реалност пингвинистите и си ви е добре да не се мешате с живи нормални хора, щото не ги разбирате тях.
Знаете ли поне че има различни форми на аутизъм ?
https://bg.wikipedia.org/wiki/Аутизъм

По ББС гледах веднъж 1 час документален английски филм. И показваха разни дами засегнати от него, които при нормални контакти е много трудно да ги познаеш че нещо не са наред.
Като гледам разни линукс интегристи колко упорито се мъчат да ми обясняват че трудното е било всъщност лесно за тях, та се чудя дали няма някой професор по психиатрия да открие и опише някой пингвински синдром на самоизолиране на индивиди от нормална социална среда и отдаване на сектански живот със собствени норми, различни от тези на 98% от другите хора в същата държава.

Много сте зле да знаете !

Що не се пробваш да продаваш ДВД дискове с някой Гном на тях за по 10 лв само, да видим кой ще си ги купи ?
Заставаш на пазарче някъде с един лаптоп и показваш на хората как изглежда гном, да скиваме колко диска ще продадеш.
После след 10 дена същия опит ама с променен xubuntu както аз съм го направил или с КДЕ пак пробваш да продадеш за 10 лв ДВД дискове с обещанието, че ако успеят да хванат вирус следващите 3 месеца им връщаш парите.

Джокер за теб съм ги увеличил та ако си и сляп та да можеш да видиш:lol6:

Намерил наш Джокер двама многознайковци кат него у френско и вече съм го бил излъгал за Виното представи си:yanim:

И да това е Убунту 19.10 с Гном което опроверга всичките ти твърдения..

Ползвам си виртуалка щот ме кефи и искам да си ползвам компа а не да вися кат сопол 30 минути да ми сложи някое дистро, мързел фсъм го да праиш

преди 5 минути, Крематориум написа:

Ще направя клипче следващия път като се наожи да ребутвам щайгата, не искам да си прецакам ъптайма.

едни се борят за лайкове у фейса, други за ъптайм

преди 1 час, petie1 написа:

Ползвам си виртуалка щот ме кефи и искам да си ползвам компа а не да вися кат сопол 30 минути да ми сложи някое дистро, мързел съм ко да праиш

Като бях в 10 клас през миналия век, ни пратиха да ходиме някъде далече из София уж да сме се учили да караме камион , ама на тренажьор. Седнали сме на едни столове с волани пред нас и зяпаме някакъв екран  и уж караме в реални условия.
От тогава не обичам виртуалните игри.
Това да ми качваш ОС на виртуалка е като да се опитваш да направиш бебе на надуваема кукла.
А ти тука си висиш с часове пък нищо ти няма. 
Абе при мен що се инсталират убунтутняците за много по-малко от 30 минути ?
Броя времето преди да трябва аз да пипам компютъра, докато съм полегнал на леглото да поизправя гърбината малко и то се инсталирало.

Значи разбра се че в Гном нищо не става, щото не е предвиден за ползване от хора не притежаващи мастер по пингвинистика. Това си е графичен интерфейс специално направен за подбрани люде от сектата на различковците. Там в тази секта тарторът командва и всички ползват каквото той е решил.

Я кажи да си инсталирам ли exe-та на Минта, че нещо се ослушвам.
Дай пример за някое полезно .exe 

преди 9 минути, Белгиеца написа:

Това да ми качваш ОС на виртуалка е като да се опитваш да направиш бебе на надуваема кукла.

Поредната глупост, при условие, че масово, нормалните хора, гледат да виртуализират все повече процеси, с цел пестене на пари от хардуер....това най-малко

Аз например, на едно желязо, съм си вдигнал граничния рутер/стена и data server, които обслужват едновременно домашна ми мрежа, две работни мрежи и две системи за видео-наблюдение. И всичко това на желязо, което в момента не струва и 600 лв

преди 3 часа, Белгиеца написа:

А ти тука си висиш с часове пък нищо ти няма. 
Абе при мен що се инсталират убунтутняците за много по-малко от 30 минути ?

Поредната ти глупост, изобщо не я чаткаш виртуализацията както и повечето неща и по двете ОС...

А какво да ми има?

Е аз не искам да чакам дори и 1 мин да се инсталира някое дистро...  Иначе съм си изпипал нещата да се инсталират автоматично без да пипам нищо ха сега де?

Джокер ти до сега не видях и едно вярно твърдение да имаш, същия образ си кат землячката си Кити Анне(явно Берковица е град на клоуни знам ли?)

преди 3 часа, street racer написа:

Поредната глупост, при условие, че масово, нормалните хора, гледат да виртуализират все повече процеси, с цел пестене на пари от хардуер....това най-малко

Аз например, на едно желязо, съм си вдигнал граничния рутер/стена и data server, които обслужват едновременно домашна ми мрежа, две работни мрежи и две системи за видео-наблюдение. И всичко това на желязо, което в момента не струва и 600 лв

Остави го белгийския Джокер, на него това му е номера, иска помощ ама го е срам да си признае, плюе та белким някой го съжали и му помогне

...иска помощ ама го е срам да си признае, плюе та белким някой го съжали и му помогне

Би ли бил така добър да ми обясниш днес от какво имам помощ, че въобще не се сещам ?
По мои спомени в последно време за линукс съм искал помощ ясно само за драйвърите за принтера Канон.
А ти помогна с един ред код, без да съм аз да съм заявявал че искам помощ когато сам спрях тока.
В една друга тема Мозо помогна, пак без да съм искал аз помощ, просто си плюех по неуредиците в Минт а гном-киеринга го бях махнал задено със Скайпания. Това че е помагнал е добре дошло, ама аз не съм очаквал помощ когато съм писал истината, щото не съм имал представа дали изобщо може да бъде помогнато.
И да ти припомня също че за боза 10 исках настойчиво да ми кажат разни работи, ама огромното мнозинство от знайковци си траеха. Траеха си въпреки че знаеха вече, че съм активирал сам без тях на 4 компютъра бозата с един ключ от 7-ца.
Аз този форум го възприемам в 99% от времето като развлечение и въобще не разчитам точно на него в повечето случай когато нещо не ми е ясно. Знам да чета на 4 езика без превод.
А това че не ти взимам на сериозно твоето хоби с линуксите, си е мое право.
Аз не живея за да ползвам компютри, те не са ми смисъл на живота.
Тази година се е случило че спряха поддръжката за боза 7 и на един белгийски форум ми казаха че може да се активира безплатно боза 10. После си купихме нов принтер и питах как да го подкарам. Което ми подсказа че ми е стара версията на Минта и може би трябва да помисля да я сменям. Таково рядко стечение на обстоятелстна в кратък период не се е случвало от години. Горе долу до 1 май ще съм си избрал някой нов линукс и после ще ми спадне интересът, също  както стана към боза 10. А те нови пингвини не изкарват на всеки три месеца.

Е, знам че от истината най-много ви боли и подскачате като ужилени и феновете на бозата и на пингвините, ама всеки има право на мнение.
На мен много повече ми помагат изказани мнения които не са отговори на въпроси. Най-ценни са отрицателните мнения относно някой софтуер и ОС. Но феновете от различните агитки мразите отрицателните мнения за вашият отбор.

Мразим перманентното ти ленцане и ненужното заемане на полето в страниците с никому ненужната твоя логорея.
Дразни твоята свещена простотия.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

преди 28 минути, DarkEdge написа:

Мразим перманентното ти ленцане и ненужното заемане на полето в страниците с никому ненужната твоя логорея.

Човека генерира съдържание. В днешно време важното е да се генерира съдържание. Статиите в сайта да не са по-хубави. Механичен превод с гугъл транслейт. И? Кво от това, нали има някакво съдържание. Качеството не е важно. Качество? Тва е вчерашен термин.

А това че не ти взимам на сериозно твоето хоби с линуксите, си е мое право.

Ми същото се отнася  и за мен спрямо теб ама да дрънкаш празни приказки затова кое не можело и с два клика на мишката да ти доказваме че грешиш е много забавно ама много

Аз не живея за да ползвам компютри, те не са ми смисъл на живота

То си ти личи ама иначе го раздаваш разбирач, ей тва ми е смешното с теб......

имам проблем с wifi, мисля че е от драйвера - на стария линукс бях със същото wifi (rtl8188eu - разпоих го от супен таблет, запоих му usb букса и 3,3v стабилизатор и антена) обаче там нямаше драйвер и си компилирах... в тоя линукс си има драйвер, но през определено време (рядко) си зависва - стоя си закачен за рутера на макс обхват, мога да сканирам за други мрежи, но няма трафик и трябва да се разкача и закача наново... не е е проблема в wifi рутера (който ползвам като само като ap - дори dhcp няма на него - на микротик ми е), защото като спре трафика пробвам от лаптопа и там работи... проблемът се появява също и при тест на скоростта с iperf (отначало мислех, че забива рутера...)... възможно ли е проблема да е от network-manager - останал съм с впечатление че е голям боклук (60мб рам са много за един прост nm-applet, трябва да килвам network-manager и nm-applet, ако искам да направя ръчни настройки през ifconfig, за да не ми ги развалят, openvpn също не можах да го подкарам - стоеше сив и след инсталацията на нужните пакети - за това ги разкарах и си го правя през конзолата)

Запой след стабилизатора тантал на 220uF, като проба. Имах подобен фантом с wi-fi адаптер и така го реших.

преди 11 минути, Profruit написа:

Запой след стабилизатора тантал на 220uF, като проба. Имах подобен фантом с wi-fi адаптер и така го реших.

Може и да сте уцелил в десятката. Защо?

Защото преди около 2 години на десктопа нямах нет - свързан е жично с лан кабел. Какво ли неправих и накрая ме "открехнаха', че може да е конденз в конектора. При кримпването на мрежовия кабел нямало добра връзка. И?

Ами точно това се оказа. "Лабава връзка". От тогава всичко бачка на пушка..

запоил съм електролитен кондензатор... освен това той wifi адаптера не забива - просто спира нета... п.с. имам 2 адаптера - и с двата прави така, само че втория не е със стабилизатор, а намалих напрежението с 3 последователни диода (нямах друг стабилизиатор на 3,3 v)...

Това с трите диода е колхозна история, но нейсе.
Щом не ти харесва network-manager, задай твърдо адаптера плюс паролата и ssid. Не казваш кое е дистрото, но в дебиан подобните е чик-чак работа.

/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
/etc/network/interfaces

Два ubuntu-сървъра вкъщи съм закачил към нета през wi-fi адаптери. Скорост не гоня, а естетика на екстериора.

на 28.03.2020 г. в 19:26, Мальчик Бананан написа:

Защо не сложиш Xubuntu или Kubuntu? Второто - КДЕ - е най-податливата откъм персонализация среда. Погледна ли и линка към статията в секция новини на "Калдата", който ти дадох? Имаш си старт меню, всичко, можеш да си накачиш "линкове", където искаш и всьо. 

Така, днес му дойде реда и на КДЕ кубунту.
Инсталирах 19.10 и го тествах няколко часа.
То това КДЕ баш прилича на бозата и на гледане и на бъгове.
Прави някакви необясними грешки, с VLC  почна и се оправя чрез ... ...ами рестарт на ОС.
После мениджъра на папките Dolphin  и той се бъгва когато му е кеф и пак рестарт.
А пък PlayOnLinux работи на принципа "тука има, тука нема инсталация", пробваш по 2 пъти и проработи, ама го разбереш чак после, след като си успял и друг да инсталираш, та ти покаже всичките .exe за правене на линкове към тях.
Със Скапан обаче ми преля чашата на търпението, изкарва някакъв паразитен звук примесен с този от микрофона, което ще друзни яко другите хора, ако ме слушат така.
А и тая Плазма по-бавно се зарежда и после все се мота нещо като трябва да тръгне нов софтуер и даже нови папки да отвориш.

За сега фаворитът ми е xubuntu ама ще ги изчакам да пуснат 20.04 версията

преди 20 часа, petie1 написа:

Ми същото се отнася  и за мен спрямо теб ама да дрънкаш празни приказки затова кое не можело и с два клика на мишката да ти доказваме че грешиш е много забавно ама много

Аз ти помагам да има с какво да се хвалиш, пък от тебе никаква признателност няма.

преди 21 часа, DarkEdge написа:

Знаем че всички НЕ уважаващи бозата сме простаци, това ни е ясно.
Ама я кажи що днес с Боза 7 не можах да прехвърля рикавъри папката от диска в който я бях записал с Боза 10. Исках да освободя твърдия диск за Кубунту като прехвърля 30 ГБ в диска на Боза 7.
Не ще и не ще, та инсталирах Кубунту като то преоразмери дялът NTFS в който е рикавъри папката и си направи нов дял за него. Сега вече съм изтрил след пробите новия дял, та е празно пространство.

преди 34 минути, Белгиеца написа:

Аз ти помагам да има с какво да се хвалиш, пък от тебе никаква признателност няма.

И с какво ми помагаш? Как се хаква Уиндоус ли? За Линикс те виждам колко знаеш и разбираш  едно голямо нищо, същото се отнася и за Уиндоус, ти пък набил най бъгавото дистро с КДЕ- Кубунту и пак нарежда...

бях на кубунту преди 7-8 години. много мазно работеше kde  beryl + compiz, но крашваше (не виждах реално нещо да се крашва, но вадеше такива съобшения - че еди кой си процес крашнал) така работеше и 2003-2004 година kde-то на slackware... едно от първите неща които разкарвам от линукс е боклука apport - уж репортва грешки, но репортва само грешки дето ги няма, а и да има грешки, какво като ги репортва, реално никой не си прави зора да чете репортите... за това спрях да ползвам kde - сега съм на LXDE - не ми трябват ефекти, не ми трябва шарения, трябва ми да си свърша работата бързо... и определено майкрософт са направили най интуитивния интерфейс със старт менюто на win95, може да са го крали от xerox, но определено е по добро от това на mac os x и жалкото му копие gnome - чиста загуба на място, особено на малък монитор...

п.с. 19.10 e ubuntu без поддръжка (1 година не е поддръжка, те трябват поне 2-3 години за изчистване на бъговете, че и повече). поддръжка имат само четните версии завършващи на .04, тоест актуалната сега е 18.04, а следващата ще е 20.04. аз карам на 16.04 защото компа ми е на повече от 10 години - видеокартата ми е от 2006 година... по старите версии на линукс имат по добра поддръжка за стар хардуер - същото е при windows - никой няма да си играе да тества и оптимизира о.с. за стар хардуер - ще я тества за актуален, останалото е загуба на време...

не се занимавай с VLC - има си MPV - много по добро е... особенo в комбинация с yotube-dl + ffmpeg...

преди 53 минути, the professor написа:

п.с. 19.10 e ubuntu без поддръжка (1 година не е поддръжка, те трябват поне 2-3 години за изчистване на бъговете, че и повече). поддръжка имат само четните версии завършващи на .04, тоест актуалната сега е 18.04, а следващата ще е 20.04. аз карам на 16.04 защото компа ми е на повече от 10 години - видеокартата ми е от 2006 година... по старите версии на линукс имат по добра поддръжка за стар хардуер - същото е при windows - никой няма да си играе да тества и оптимизира о.с. за стар хардуер - ще я тества за актуален, останалото е загуба на време...

не се занимавай с VLC - има си MPV - много по добро е... особенo в комбинация с yotube-dl + ffmpeg...

Тя 20.04 излизала на 23 април за xubuntu.
Моят Acer е от 2010 година и работи с 19.10 на xubuntu.
А с Уиндоус 10 работи само до версия 1511, иначе аудиото насича даже и през HDMI.
MPV ми вади един немощен звук за през усилвателчето ми Lepy LP-V3S и колонки за компютър ( от компютър бяха).
Звукът от VLC с MP3-ки  е прекалено агресивен за моите уши. 
Най-уравновесен звук ми вади Уиндоус Медиа Плейър пуснат на Боза 7 или 10. Днес се опитах във кубунту да го инсталирам ама не тръгва. Докато го сваляше PlayOnLinux  от някъде от интернет постоянно викаше че му трябват и други части от микрософтски софтуер да си сваля, ама не бачкаше.

И с какво ми помагаш? 

Като откривам какво не бачка в пингвините и ти после търсиш заобикаолени пътища да проработят и се фукаш със снимки.

преди 7 минути, Белгиеца написа:

Като откривам какво не бачка в пингвините и ти после търсиш заобикаолени пътища да проработят и се фукаш със снимки.

Напълно официални са си пътищата и се решават с два клика на мишката, липсвата ти на знания и за двете ОС е потресаваша ама го раздаваш разбирач

преди 14 часа, Profruit написа:

Това с трите диода е колхозна история, но нейсе.
Щом не ти харесва network-manager, задай твърдо адаптера плюс паролата и ssid. Не казваш кое е дистрото, но в дебиан подобните е чик-чак работа.

/etc/wpa_supplicant/wpa_supplicant.conf
/etc/network/interfaces

Два ubuntu-сървъра вкъщи съм закачил към нета през wi-fi адаптери. Скорост не гоня, а естетика на екстериора.

и аз за това съм на wifi... колкото до колхозната история според мен 3 диода са по сигурни от интегрален стабилизатор... дистрото е лубунту 16.04 64 битово... това за ръчните настройки ще го пробвам :) не бях се сетил че на raspberry pi точно така си го настрoйвах...

преди 11 часа, petie1 написа:

..., липсвата ти на знания и за двете ОС е потресаваша ама го раздаваш разбирач

При липса на ненужни задълбочени знания откривам проблеми и опасности ( от кракване ) , а тези които са си посветили живота на двете религии бозаджиска и пингвинска, дума не дават да се издума за лошото у двете секти.
На вас ви трябва тук човек като мене да показва какво не е наред, за да слезете малко на Земята от идиличните ви облаци из които се реете в самодоволство.

Я кажи каква е разликата между убунту и дебиан, ама като за новобранец да я разбере.
Кои са най-големите капани за хора като мен при дебиан ?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.